‘Regering, handen af van leningprojecten’

24

PARAMARIBO, 19 sep – De regering moet zo ver mogelijk wegblijven van de met leningen betaalde projecten. Dit stelt de Verenigde Hervormings Partij, VHP. Het gaat tenslotte om de zoveelste hypotheek die genomen zal worden op de toekomst van de natie. Er zijn alternatieven.

Zoals een public-private partnerschap, een samenwerkingsvorm met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het gaat om honderden miljoenen dollars. “Een hypotheek die ook onze kinderen en kinds kinderen zullen moeten betalen. Dus is er hier geen ruimte voor enge partijbelangen en zullen wij het belang van het Surinaamse volk voorop moeten stellen”, stelt de VHP.

De verdere bewegingen van de regering zullen ‘met argusogen’ worden gevolgd. “Om te voorkomen dat‎ middelen oneigenlijk worden gebruikt, deze zonder schroom worden verkwanseld en zelfs zonder enig zicht verdampen!”, aldus de VHP. Verwacht wordt dat uiteindelijk de leningen en de projecten besproken worden in het parlement. Dat is de regering wettelijk verplicht.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Tan Sokhie is bang dat na het paarse gegraai niets meer overblijft voor hem en z’n makkers.
  OPZOUTEN jullie politieke ellendelingen.
  Laat die witte mannen maar weer overnemen; in hun tijd was er tenminste geen sprake van verdeeldheid onder de Surinaamse bevolking. Toentertijd heb ik ook geen tijden van economische malaise meegemaakt. Bovendien stond het onderwijs en de medische voorzieningen als zeer hoog in het Caribisch gebied.
  Pleur op bloedzuigers.


  Maak melding

 2. Ah, Paars heeft zijn bedje al gespreid. Het leeuwendeel van de lening gaat naar de EBS en een ieder weet dat EBS een njang patu is van DDB en zijn kornuiten. Dit bedrijf goed controleren. En ook Abrahams en schoonzoon goed in de gaten houden.


  Maak melding

 3. Beste Paraman,

  Suriname na 6 jaar Bouterse volledig naar de kloten.

  Financieel, economisch, staatsrechtelijk en moreel bankroet. Dit is a de derde keer dat Bouterse dit voor elkaar krijgt,

  En jij bent nog steeds zijn grootste fan.

  Je bent te zielig voor worrden


  Maak melding

 4. Beste Ba Anansi,

  Dan hebben die witte mannen in korte broeken het al die tijd niet verkeerd gedaan.

  Sterke economie, goed bestuur, weinig corruptie, sterkte munt, prima gezondheidszorg, perfect onderwijs, een rechtstaat, economische groei, weinig misdaad.

  40 jaar onafhankelijk en Suriname is een puinhoop.

  Dan hebben de Antillen het slimmer gedaan…..


  Maak melding

 5. Vanaf nu moeten de financiering van de projecten heel echt transparant gaan lopen.
  Er moet sowieso een boekhouding gemaakt worden en de zaken grondig coördineren door een onafhankelijke instelling, vanaf het moment dat de eerste cent binnen is.
  Baten en kosten ingeval van calamiteiten rapporten aan de commissie. De plan bureau en de statistiek bureau ook graag betrekken.
  Een toezichthouder van de crediet verstrekker eveneens. Hoedraad en bouta moeten zich erg goed nu realiseren en beseffen dat de totale gemeenschap schijnwerpers zullen richten.


  Maak melding

 6. Surinam, Stop Corruption ” Emancipate Yourselves from Mental Slavery, none but Ourselves can free Our Minds ” Save the Poor, Save the Nature ….. Stop Corruption, Surinam .


  Maak melding

 7. @Paramannetje

  U zegt : “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.”

  De NDP-gasten ZIJN onbetrouwbaar ! Zie de CLAD-rapporten inzake de MEGA-ROOF van staatsgelden bij CARIFESTA en bij het Project NASCHOOLSE OPVANG!

  De NAMEN van TOP-NDPers staan genoemd, met weggemoffelde bedragen en al, oa Onverantwoorde kasopamen van ruim TWEE TON !!!

  DESI heeft zeker een Geheim bevel tot niet-vervolging van dez NDP-ROVERS gegeven aan het Openbaar Ministerie !

  Of komt er een NIEUWE AMNESTIEWET ?????????????

  Door MEGA-CORRUPTIE en WANBELEID KOMT SRANANG NIET VOORUIT !

  STOP DEZE POLLITIEKE BOEVEN, DIE ONS GELD ROVEN !!!!

  SLUIT DEZE ANTI-SURINAME-BOEVEN OP !!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 8. @robg. voor de derde keer woon je in Nederland of Suriname.

  @ray. Hij wil geen antwoord geven.
  ik vermoed dat hij gewoon in Nederland woont.
  En van het Tata geld geniet.

  Hij zet een grote bek op hier op Waterkant.
  En doet alsof hij een grote NDP voorstander is.
  Maar hij eet geen rijst met zout als de mensen daar met de regering Bouta en zijn beleid.

  En de universiteit leerlingen en ouders die door het zig- zag beleid van Bouta geen schoolgeld meer kunnen betalen.
  En hun kinderen met een lege maag naar school moeten sturen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 9. @Djamoe

  RobG zit in Nederland en geniet van alle voorzieningen die ontbreken in Suriname. Het geeft hem niet dat wij zo pinaren ,hij is letterlijk een ‘helden’aanbidder!
  Hij gaat het luxe leven in Nederland nooit opgeven en ruilen voor de ellendige situatie in Suriname.Hij hoeft niet bang te zijn dat hij en zijn nakomelingen schulden gemaakt door hun regering moet aflossen daar zorgt hun regering wel voor.De regering daar zorgt voor hem en zijn nakomelingen,geen enkel koppijn heft hij en hier worden wij begraven onder de schulden die zijn baasje blijft maken!


  Maak melding

 10. De baas der bankrovers en zijn mede bankrover…Boefdraad hebben lak aan eerlijkheid en oprechtheid. Lak aan al die oerdomme paarse verdoemde zombies en anti paars volk. Stinkend corrupt rijk zijn ze. Neks no fout met ons paars wanbeleid. Soso lobi ndp en de paarse corrupte beleidsmakers. Suraidubai wordt een feit, krijste een gestoorde valse paarse apostel. Inversteerders staan in de rij, krijste een hoogmoedige arrogante valse paarse apostel, die met de bijbel in de hand, heel veel geld heeft aangenomen van domme paarse sekteleden alsook van baas. Hahahahaha wat een land, wat een paars gelovig klotervolk, wahahaha wat een president, de baas der misdaad. Wo ka. Hij is onze lijder en god.


  Maak melding

 11. VHP denkt terug aan de 3,5 Miljard verdragsgelden die door zijn partij en haar partners na aftrek van hun provisie weer is teruggestroomd naar de ex-koloniale meesters.


  Maak melding

 12. Paraman , heel GOED, kort doch KRACHTIG verwoord. Santhoki (lees: SANDOPIE) heeft geen SCHIJN van KANS bij mogelijke BUITENLANDSE investeerders. Daarom SLOOFT hij zich zo uit met z’n STEEDS en duidelijker VOORINGENOMEN HOUDING.

  INVESTEERDERS kijken in geval van LENING (EN) aan een land, of desbetreffende Regering een BEHOORLIJK DRAAGVLAK heeft binnen de SAMENLEVING dan wel GEMEENSCHAP. Bouterse heeft een BEHOORLIJK DRAAGVLAK, men kan LULLEN wat men wilt, het is een FEIT. Dat maakt deze BEDRIEGER Santhoki (lees: SANDOPIE) en CONSORTEN erg JALOERS.

  De DRAAGVLAK die Bouterse heeft BETAALD zich nu LETTERLIJK uit in KLINKENDE MUNT. Daar zou ELKE OPRECHTE SURINAMER, REUZEBLIJ mee moeten zijn, behoudens LEUGENAARS, BEDRIEGERS en LASTERAARS zoals Santhoki (lees: SANDOPIE) natuurlijk.

  Deze zittende REGERING Bouterse/Adhin dient naast hun uit te VOEREN BELEID, tegelijk VOLLEDIG KORTE METTEN te maken met degelijke NEO-KOLONIALISTEN, dat zij zelfs niet in de BUURT laat staan in het MACHTSCENTRUM van SURINAME belanden. Het zijn LANDVERRADERS, ERG FUNEST voor ELKE GEMEENSCHAP. Deze vaak TEVENS RACISTISCHE LUI, mogen NOOIT en te NIMMER worden vertrouwd.

  In plaats van de HANDEN INEEN te SLAAN en/of de HANDEN in EIGEN BOEZEM te steken zoals de WIJZE waarop deze REGERING Bouterse/Adhin zich TRACHT te PROFILEREN en PROFILEERT, zoeken zij om met hun POVER BELEID als vanouds, met name Holland wederom een RAD voor de OGEN te komen draaien oftewel OP GEMENE WIJZE te KOMEN BEDRIEGEN ofwel te komen TERRORISEREN met hun BEDELPRAKTIJKEN om Nederland op VAAK ZEER SUBTIELE & LISTIGE wijze GELD af te TROGGELEN.

  Als ONAFHANKELIJK land en SOEVEREINE Staat dient men in deze MODERNE tijd ZAKEN te doen en NIET te BEDELEN, opdat KANSEN VOLOP kunnen worden GECREËERD.

  Dat men generaties OPZADELT met leningen, is JE REINSTE ONZIN. Ga bij de banken in SURINAME o.a. na, wie de GROOTSTE LENINGEN op hun naam hebben staan. Het zijn MERENDEELS de SOORTGENOTEN van Santhoki (lees: SANDOPIE). Een GOED benutte LENING is, of nog sterker, VORMT een SOLIDE BASIS voor SUCCES. Bouterse heeft dit VOORNAMELIJK PERSOONLIJK ofwel haast in z’n EENTJE afgedwongen, vanwege zijn GEDURFD BELEID. Of zou men willen zeggen dat de DESKUNDIGEN van (WERELD)BANKEN en INSTITUTEN opeen ALLEMAAL op hun ACHTERHOOFD zijn gevallen?

  LEUGENS en NOG EENS LEUGENS vanuit deze VHP BENDE – deze Valse Hoop op Paé-partij BENDE. Zij hebben NU het NAKIJKEN. Zo BETAALT BEDRIEGERIJ, AFGUNST en LASTER zich uit, met NAKIJKEN.

  ERE wie ERE toekomt!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 13. Paraman , heel GOED, kort doch KRACHTIG verwoord. Santhoki (lees: SANDOPIE) heeft geen SCHIJN van KANS bij mogelijke BUITENLANDSE investeerders. Daarom SLOOFT hij zich zo uit met z’n STEEDS en duidelijker VOORINGENOMEN HOUDING.

  INVESTEERDERS kijken in geval van LENING (EN) aan een land, of desbetreffende Regering een BEHOORLIJK DRAAGVLAK heeft binnen de SAMENLEVING dan wel GEMEENSCHAP. Bouterse heeft een BEHOORLIJK DRAAGVLAK, men kan LULLEN wat men wilt, het is een FEIT. Dat maakt deze BEDRIEGER Santhoki (lees: SANDOPIE) en CONSORTEN erg JALOERS.

  De DRAAGVLAK die Bouterse heeft, BETAALT zich nu LETTERLIJK uit in KLINKENDE MUNT. Daar zou ELKE OPRECHTE SURINAMER, REUZEBLIJ mee moeten zijn, behoudens de LEUGENAARS, BEDRIEGERS en LASTERAARS zoals Santhoki (lees: SANDOPIE) natuurlijk.

  Deze zittende REGERING Bouterse/Adhin dient naast hun uit te VOEREN BELEID, tegelijk VOLLEDIG KORTE METTEN te maken met degelijke NEO-KOLONIALISTEN, dat zij zelfs niet in de BUURT laat staan in het MACHTSCENTRUM van SURINAME belanden. Het zijn LANDVERRADERS bij UITSTEK, ERG FUNEST voor ELKE GEMEENSCHAP. Deze vaak TEVENS RACISTISCHE LUI, mogen NOOIT en te NIMMER worden vertrouwd.

  In plaats van de HANDEN INEEN te SLAAN en/of de HANDEN in EIGEN BOEZEM te steken zoals de WIJZE waarop deze REGERING Bouterse/Adhin zich TRACHT te PROFILEREN en PROFILEERT, zoeken zij om met hun POVER BELEID als VANOUDS, met name Holland wederom een RAD voor de OGEN te draaien oftewel OP GEMENE WIJZE te BEDRIEGEN ofwel te komen TERRORISEREN met hun BEDELPRAKTIJKEN om Nederland op VAAK ZEER SUBTIELE & LISTIGE wijze GELD af te TROGGELEN en AFHANDIG te maken.

  Als ONAFHANKELIJK land en SOEVEREINE Staat dient men in deze MODERNE tijd ZAKEN te doen en NIET te BEDELEN, gezien KANSEN VOLOP kunnen worden GECREËERD.

  Dat men generaties OPZADELT met leningen, is JE REINSTE ONZIN. Ga bij de banken in SURINAME o.a. na, wie de GROOTSTE LENINGEN op hun naam hebben staan. Het zijn MERENDEELS de SOORTGENOTEN van Santhoki (lees: SANDOPIE). Een GOED benutte LENING is, of nog sterker, VORMT een SOLIDE BASIS voor SUCCES. Bouterse heeft dit VOORNAMELIJK PERSOONLIJK ofwel haast in z’n EENTJE afgedwongen, vanwege zijn GEDURFD BELEID. Of zou men willen zeggen dat de DESKUNDIGEN van (WERELD)BANKEN en INSTITUTEN opeens ALLEMAAL op hun ACHTERHOOFD zijn gevallen?

  LEUGENS en NOG EENS LEUGENS vanuit deze VHP BENDE – deze Valse Hoop op Paé-partij BENDE. Zij hebben NU het NAKIJKEN. Zo BETAALT BEDRIEGERIJ, AFGUNST en LASTER zich uit, o.a. met NAKIJKEN.

  ERE wie ERE toekomt!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 14. Suriname heeft per 30 april 2016 een staatsschuld van SRD 8,2 miljard. Op basis van de door het Bureau voor de Staatsschuld gehanteerde wisselkoers van SRD 3,35 per US$ komt deze staatsschuld op US$ 2,4 miljard. Suriname heeft een buitenlandse schuld van US$ 1.277,9 miljoen (SRD 4.281 miljoen) en een binnenlandse schuld van US$ 1.170,2 miljoen (SRD 3.920,3 miljoen). Uit de door het Bureau voor de Staatsschuld geactualiseerde cijfers blijkt verder dat Suriname nog een leenruimte heeft van maar 12,3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

  “Surinamer NU SuriARMER”, reageert fiscaal jurist Robby Makka tegenover Diaspora Nieuws. Op basis van de laatste leningshandelingen en de hieruit voortvloeiende cijfers van de Staat, met name de IMF-lening van 81 miljoen, kunnen wij concluderen dat Suriname het volk al zes jaar lang armer heeft gemaakt, vindt Makka.

  Suriname gebruikte volgens hem toen en nu ook teveel de blauwe pen voor leningen. Deze pen gebruikte men ook voor het opmaken van de monetaire reserve, de reserve die feitelijk op is. Het is de economie van manipulatie en bedrog. Deze vorm van economie bijt in zijn eigen staart zodra tegenover elke zogenaamde mooie creditratingscore, de welvaartsvernietiging in SRD staat in de vorm van meer leningen, probleemschulden, stressprotesten en maatschappelijke kosten. Maar lening onderzoekers gaan altijd aan dit probleem voorbij. Ook die van het IMF, zoals laatstelijk gezegd tijdens de persconferentie. Ze inventariseren, classificeren, beschrijven en doen aanbevelingen, maar de echte oorzaak van schuldproblemen: het vertrouwen of het gebrek eraan, de redelijkheid, corruptierisico’s, geldillusie etc. blijven buiten schot.

  “Net zoals computers bescherming nodig hebben tegen virussen, zo moet je de consument behoeden voor staatsschuld”, aldus Makka.

  De cijfers van het Bureau verder analyserend, zegt Makka dat de wisselkoers waartegen de valuta schulditems omgezet zijn in SRD is gebaseerd op de wisselkoers per ultimo 2014, te weten SRD 3,35 voor de US$. De ruimte voor het aangaan van nieuwe buitenlandse en binnenlandse leningen per 30 april 2016 is als volgt:

  Buitenlandse schuld: US$ 518,4 mln. = SRD 1.736,6 mln.
  Binnenlandse schuld: US$ 112,9 mln. = SRD 378,3 mln.
  De vlottende buitenlandse schuld betreft achterstallige aflossingen, interestbetalingen en boete rentes op leningen die op korte termijn moeten worden afgelost. De vlottende schuld is een korte termijnschuld en heeft een originele looptijd van een jaar of minder. De middellange termijnschuld heeft een originele looptijd van één tot en met vijf jaar. De buitenlandse leningen die tot deze categorie behoren, zijn die van de ING Bank N.V.

  Bij de binnenlandse schuld behoren de volgende schulden tot deze categorie: schatkistbiljetten, leverancierskrediet van de Suriname Road & Civiltechnical Company N.V. t.b.v. bouw Streekziekenhuis Wanica en een kredietfaciliteit van de DSB N.V. t.b.v. de aankoop van onroerend goed en infra werken te Smalkalden.

  De lange termijnschuld heeft een originele looptijd van meer dan vijf jaar.

  Het BBP-cijfer van het meest recente kalenderjaar tegen lopende marktprijzen cijfer die door het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) gepubliceerd is in augustus 2015, bedraagt SRD 17.194,136 mln. voor het jaar 2014, welke een voorlopig cijfer is van het BBP over 2014.


  Maak melding

 15. ik zou graag willen weten van wie die 700 miljoen dollar/euro zijn die in Zwitserland liggen geparkeerd..

  merkwaardig is, dat niemand in sme hierover praat..


  Maak melding

 16. In Indonesia worden de IDUL ADHA vlees Huis aan huis bezorgd op naam elk gezin krijgen minimaal 2 kilogram vlees. waren er 240 miljoenen inwoners. Slachten van vee in de maand IDUL ADHAH behoort tot de Moslim geloof ja, elk Moskee mag 20 koeien en 30 schapen/kaning slachten ja, de helf is voor familieleden en andere helf is voor de arme Moslim ja


  Maak melding

 17. De ziel, met deugd versierd, is een bron die nooit opdroogt. Zij is rein en niet troebel, drinkbaar en zoet, en dient de gemeenschap. Ze is rijk, kan geen schade toebrengen noch iets bederven.


  Maak melding

 18. Volgens Lackin zullen er 100 woningen gebouwd worden uit bedrag van 1.8 miljard USD .

  Lackin was zeker dronken toen hij dat zij ,hij nog LIPS gaat ook helpen met huizenbouw

  Wij van V7of nieuw Front bouwen met dit geleend bedrag in elk District van Suriname 5000 woningen .

  Lacking ga je verhaal bij Limbo SRS Radio vertellen ,vertel hoe duur zijn de 100 woningen .

  Wij wachten op de DNA vergadering om daar te horen wat er met de het geleend bedrag word uitgevoerd .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.