Hoge rente Surinaamse dollar zal ondernemers treffen

27
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 16 sep – Het ondernemerschap is niet gebaat bij een verhoging van de rente op kredieten in Surinaamse dollars. Dit stelt Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. Het zal ondernemerschap ontmoedigen. Het IMF is juist wel voorstander.

IMF-vertegenwoordiger Joshua Charap vindt dat een hoge leenrente speculatie zal ontmoedigen. Mensen zullen minder willen lenen bij de handelsbanken om te profiteren van hoge wisselkoersen. Bij de VSB wordt het iets anders gezien. “De voorgestelde maatregel kan ook maken, dat het bedrijfsleven niet meer in staat zal zijn om aan noodzakelijk kapitaal te komen”, zegt Mac Andrew tegenover de Ware Tijd.

Hij ziet het opschroeven van leenrente meer als een tweesnijdend zwaard. Het kan speculatief gedrag inderdaad ontmoedigen. Maar de ondernemersdrang wordt zo ook onderdrukt. Overigens zijn de meeste handelsbanken in Suriname nu al zuiniger met het verstrekken van leningen. “De vraag is dus hoe effectief de maatregel zal zijn als hetgeen ze willen tegengaan niet op grote schaal plaats vindt op dit moment.”

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. De buitenlandse banken komen hun geld te koop aanbieden voor een lage rente voor de regering.

  Volgens de IMF moeten de ondernemers het doen met een hoge rente. Om nu te investeren hebben de ondernemers lage rente nodig. Waarom zo’n tegenstrijdigheid?
  Geld met lage rente is er van EUbank. De Europese Unie Bank zet een minimum van 5 miljoen usd voor prive ondernemers om te lenen. Wat voor bedrijf moet dat dan zijn?


  Maak melding

 2. Niet alleen de hoge rente , maar ook de galopperende inflatie spelen in deze een rol. Ondernemers en mensen die geld nodig hebben opgelet: als je nu/ zeg maar 100.000 us dollars leent, is dat tegen een koers vaan 1 op 9. Als jij niet uitkijkt moet je deze lening tegen een veel hogere koers terugbetalen. Hoe hoog, dat is op dit moment niet te voorspellen, maar schrik niet als je de lening tegen 1 op 20 of 1 op 30 terug moet betalen. Mijn advies is dus: niet lenen.
  Leen pas als de SRD in waarde stijgt, want dan heb je extra wist. Dus: niet alleen de verhoogde rente maar ook de koersrisico’s dwingen jou om niet te lenen.


  Maak melding

 3. Een stabiele koers valt en staat met de integriteit van alle betrokkenen. Het heeft te maken met afspraken die strikt worden nageleefd en bovenal met de industriele ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau. Gelet op de huidige regering en de mensen om hen heen moet ik stellen dat dit geen goede basis is voor hetgeen wordt nagestreefd. Anders gezegd. Ruim deze rotzooi inclusief de president eerst op en dan zul je zien dat er vooruitgang komt in ons geliefd Suriname


  Maak melding

 4. Er wordt steeds gesproken over de hoge koersen, maar in feite gaat het gewoon om hoge inflatie, dus waardevermindering, van de Surinaamse Dollar dankzij het rampzalige economische beleid van de overheid. Bij een hoge inflatie hoort een nog hogere rente, zo simpel is dat.
  De mensen die in ’83 mijn Surinaamse huis kochten hebben hun hypotheek enkele jaren later lachend afbetaald, dankzij de duizendvoudige inflatie van toen. Wie Surinaams geld heeft huilt, wie bezit heeft lacht.

  In Frans-Guyana hebben ze de Euro, daar betalen ze hooguit enkele procenten aan rente want de Euro kent nauwelijks inflatie dankzij een zuinig uitgavenbeleid in Europa. Het probleem is, populisten denken niet verder dan de volgende verkiezingen, staatslieden kijken verder vooruit.


  Maak melding

 5. De rente moet zoiezo omhoog. Je kan anders grote bedragen lenen bij de bank, en dat gebruiken om valuta te kopen om te speculeren….
  Maar de Suribakbanezen houden ervan om lekker te vissen in troebel water….


  Maak melding

 6. Hoge renten hebben tot gevolg dat consumenten meer zullen gaan sparen bij banken omdat de rente die ze van de bank ontvangen hoog is. Dit heeft echter tot gevolg dat er minder geconsumeerd zal worden en dat is juist nadelig voor de economie.Door de hoog rente zullen mensen ook minder snel een huis kopen omdat de hypotheek rente hoog is.

  Omdat mensen meer zullen sparen kunnen de banken vervolgens dit geld uitlenen aan bedrijven die willen investeren.Maar de hoge rente zal een rem op het voornemen van de bedrijven zetten om te investeren. Dit is ook nadelig voor de economische groei. In veel gevallen zal de overheid initiatieven moeten ondernemen om de economische groei te stimuleren. Dat hebben we de afgelopen jaren in Suriname zien gebeuren. Helaas gooide de economische crises roet in het eten.


  Maak melding

 7. RobG,

  Welke mensen gaan sparen. Die nu al niet te eten hebben zeker? Onder welke steen leef jij? Kom eronder vandaan en kijk de wereld in. Er worden in Suriname alleen onzin monetaire maatregelen getroffen. Er moet geproduceerd worden en met hoge rentestanden zullen er geen ondernemers komen. PUNT.


  Maak melding

 8. Bouta is moe en moet voor altijd gaan slapen!!! en natuurlijk ook zijn zijnen!!!

  Koop zijn kok om en laat een zware serum virodaan in zijn eten werpen!!!

  Wij SUUS meer zuurstof natuurlijk!! Vrij en blij zingen wij!! Bouta dede! a dede, wi sranang mang breti no keh!!!


  Maak melding

 9. Een slechte corrupte regering welke alleen maar bezig is om de staatskas leeg te plunderen, grond te stelen enz.enz.enz.

  En welke niet kan verantwoorden waar honderden miljoenen of miljarenden aan valuta gebleven is, is het meeste funeste voor een land en volk.

  Maar goed, ze verdienen het ook. Hoe kun je nou op de grootste moordenaar en crimineel van een land stemmen. Vraag me af hoe deze maffiabaas ooit in de geschiedenisboeken omschreven zal worden. Als een held of als een vloek van een land.


  Maak melding

 10. @boe,

  Stop jij je geld maar in de productie dan komt het goed.Er zijn genoeg mensen in Suriname die sparen of de groep spaarders kan groter worden als men minder gaat feesten en drinken. Velen klagen over de slecht economische situatie, maar het feesten gaat vrolijk door.


  Maak melding

 11. RobG
  Hoge renten hebben tot gevolg dat consumenten meer zullen gaan sparen bij banken omdat de rente die ze van de bank ontvangen hoog is.

  Boi RobG,
  Heb je opnieuw gelezen wat je hebt geschreven?
  Je redenatie rammelt van alle kanten.
  – Omdat mensen meer zullen sparen kunnen de banken vervolgens dit geld uitlenen aan bedrijven die willen investeren.

  Dinkie noh:
  Sparen voor 25% per jaar terwijl de geldontwaarding (koopkracht) 250% bedraagt per jaar.
  Ik denk dat jij RobG de enige zal zijn die gaat (kunnen) sparen.
  Investeren:
  Wie gaat investeren in tijden van 1000% onzekerheid dat je niet eens je investering terug kunt verdienen laatstaan de hoge rente kan terug verdienen omdat er nagenoeg een geld zal rollen in de samenleving (heb je zelf aangegeven).

  Wat o.a. zal helpen is:
  De tering bij de nering leggen
  Reorganisatie van het ambtenaren apparaat
  Terughalen van al de gestolen middelen te beginnen bij de bekenden (o.a. genoemd in het CLAD rapport)
  Noodregering instellen


  Maak melding

 12. Sparen is momenteel het domste wat je kan doen. Een SRD is momenteel 40 % waard. Wat heb jij er nu aan om 100.000 SRD te sparen (met veel pijn en moeite) om over enkele jaren een koopkracht te hebben van SRD 1000. Neen, stop je geld in iets wat waardevast is. Zelfs goud is nu niet meer waardevast dus: valuta, onroerend goed en misschien ook aandelen van gerenommeerde bedrijven. Meerdere smaken zijn er niet in Su.


  Maak melding

 13. @ Bigi Sma
  Je reageert op RobG.
  Soms bekruipt mij het gevoel dat het niet altijd dezelfde persoon is, maar een vriend(in) die namens hem post.
  (Een soort ghostwriter, zoals in het AD namens Willem van Hanegem).
  We weten allemaal dat ook hij het soms oneens is met het kabinet, maar dat het nou eenmaal zijn werk is om hen te steunen en alles wat krom is recht te praten. Soms is het van zeer laag niveau. Ik heb het niet over schelden.
  Jij schrijft het namelijk ook dat zijn redenatie rammelt. Dit is Rob niet.
  Ik denk dat zijn posting is geschreven door iemand van de middelbare school. Misschien een havoleerling (van hem)
  En dit is echt niet de eerste keer dat ik dit bespeur


  Maak melding

 14. In Indonesia worden de IDUL ADHAH vlees huis aan huis bezorgd op naam ja, iedereen krijgen minimaal 2 kilogram per gezin. Indonesia hebben 240 miljoen gezinnen.


  Maak melding

 15. budayayawa
  16 september 2016 ik kan je volgen hoor ik begrijp je standpunt binnekort ga ik ook zo denken en praten als jou de lokale bevolking lezen jou commetaar maar begrijpen het niet


  Maak melding

 16. Budayawa,

  Geweldig hoor. Wat doen die Indonesiers met al die bergen aan vleesafval (haren, huid, hoeven, nagels, botten enz.)? Offeren aan Allah? Of zijn het net hyena’s die echt alles opeten?


  Maak melding

 17. Allemaal paarse beunhazen die helpen het land verder in de paarse verdoemenis. Stree de foe stree kriijsten in 2010 en 2015 vele oerdomme paars gelieerde ondernemers, rekenend op baas. We ga baas voorschieten ieja, we jepi, anno 2016……baas no pai deng kak, hihi wel nanga soso paarse kakakalakka belofte, baas tjies alla deng oerdomme aanhangers, op de corrupte paarse misdadige poepvliegen en parasieten na, a heri oerdom klote paars volk e ka, wahahahahahahahahahahaha tot Zimbabwe. baas e mek deng ka. Wahahahaahahah soso lafu.


  Maak melding

 18. Bigi Sma,

  Hetgeen ik schreef over de hoge renten is niets anders dan de waarheid van alle dag. Mensen zullen eerder sparen bij banken als de rente die men krijgt hoog is. Je moet ervan uitgaan dat mensen met geld graag zien dat het geld voor hen werkt, dus extra geld maakt in plaats van het geld in oude doos, sok, of onder de grond te stoppen. Op een bankrekening levert het geld rendement op.Zo simpel is het. Geld in een oude sok, schoenendoos, onder de grond levert geen rendement op. Als dit geld eenmaal bij de banken is kunnen banken het uitlenen om er winst mee te maken. Van de transactie o.a. het uitlenen en winst maken kunnen banken hun voortbestaan garanderen,enz.


  Maak melding

 19. Er was een tijd geweest in Japan dat een junta van samoerais het land regeerde. ddb met zijn adviseurs is een lichte aftreksel van dat sterke ding. Deze Japanse militairen waren intelligent en kundige bestuurders van het land. Er was vrede en economische bedrijvigheid. Ze stelen het land niet kapot omdat ze de honor code hadden. Nogmaals ddb en raad van adviseurs kunnen er niet aan tippen. Daarom moeten zij ddb en adviseurs het veld ruimen zo gauw mogelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.