IMF: hoge leenrente Surinaamse dollar goed

85
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 14 sep – Een hoge rentevoet voor leningen in Surinaamse dollars is goed voor de economie. Dit zegt Joshua Charap, vertegenwoordiger van het IMF voor Suriname. De prijzen en wisslkoersen kunnen er eerder door stabiliseren. Maar er is meer nodig.

De wisselkoersen kunnen liever flexibel gehouden worden in plaats van een vaste koers aan te houden. “Het ondersteunen van een stijging van de rente voor binnenlandse valuta naar positieve niveaus in reële termen, is van essentieel belang voor het stabiliseren van prijzen en de wisselkoersen”, zegt Charap tegenover de Ware Tijd. Wil de overheid de deviezenreserve vergroten, dan zijn flexibele wisselkoersen geboden.

Belangrijk is vooral dat de regering zich houdt aan het overeengekomen hestelprogramma. Maatregelen zullen op tijd genomen moeten worden. Het gaat dan onder meer om verhoging van de energietarieven en meer belasting op brandstof. Deze maatregelen zijn niet alleen nodig om de inkomsten van de staat flink te verruimen. “Belangrijker nog, om ruimte te scheppen voor beter gerichte sociale uitgaven”, aldus Charap.

Bekijk ook:

85 REACTIES

 1. Het IMF begint op subtiele wijze te prikken. We zitten tegen de tweede tranche ” aan te hikken”!
  Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.


  Maak melding

 2. Maar de oorzaak waarom het IMF is ingeschakeld, wordt niet over gesproken door deze Ndp boevenbende? Althans niet de waarheid, alleen maar leugens en bedrog in dat achterlijke Info act
  Er is zoveel gestolen door dit paarse geboefte, dat ze niet eens meer weten, waar die 1,2 miljard is gebleven, die ze nu dan maar even lenen van de Islamitische bank, en dit geboefte zodoende er makkelijk van af komen, doordat ze zich toch niet hoeven te verantwoorden, en die aflossingen ook niet hoeven af te lossen, daar is het volk en jongere genraties goed voor.


  Maak melding

 3. Als je de kans op devaluatie van de SRD inschat op 100% dan zal de rentevergoeding hiervan een afspiegeling moeten zijn.
  De geldswaarde van de SRD t.o.v. de Dollar is reeds 294% (2,85 naar 8,40). Dus wil je het risico vergoeden dan zal de rente minstens 150% per jaar moeten zijn, dus zeg maar 13% per maand.
  De rente op een lening zal dan hoger zijn dan 150% per jaar dus is de vraag wie dan SRD’s zou kunnen lenen tegen een jaarrente van 150%?


  Maak melding

 4. Bakru,

  Dan zouden we nu helemaal failliet zijn en een inflatie hebben van veel meer dan 100%.
  De producten in de winkels zouden bijna niet meer te betalen zijn.
  Ik weet niet of je de jaren 80 van de vorige eeuw hebt meegemaakt, maar als dat zo is, dan weet je genoeg.
  Het IMF heeft een visie op een verbetering van de economische situatie op termijn, een visie die deze regering mist.


  Maak melding

 5. Wat gaat er dan gebeuren met het volk dat geld sil lenen om bv.een huis verder af te maken ? Die meneer van het IMF heeft mooi praten! Hij heeft geen idee hoe het volk het heeft natuurlijk. Hij heeft een riant salaris en leeft als God in Frankrijk; dat het volk uitgeperst wordt zal hem een worst wezen .Hij spreekt de taal van het IMF en begrijpt en verstaat niks anders !
  Die paarse ezels hier behoren beter te weten alhoewel ik dat ten zeerste betwijfel.Maar ja als je financieel afhankelijk ben moet je op het kompas van je “weldoener” varen ! ( richting rampkoers als je het mij vraagt )


  Maak melding

 6. Deugden, die nooit in verzoeking kwamen, zijn muntjes van slecht gewicht en gehalte, die echter gewoonlijk in koers blijven.*Tot welke afgronden voert een enkele afwijking van de koers van de menselijke plichten!!!!!!!!!
  De duivel brengt ons nooit zozeer in verzoeking als door onze blik op onze goede daden te vestigen.*Ons gevaarlijkste oordeel over iemand ontstaat als we op hem moeten wachten. Daarom ben ik steeds op tijd.*Alle begrippen van de kerk zijn herkend voor wat ze zijn, de boosaardigste valsemunterij die er bestaat, met als doel de natuur, de natuurwaarden van hun waarde te beroven; de priester zelf is herkend voor wat hij is, de gevaarlijkste soort parasiet, de spin die het leven vergiftigt.*De betovering der tong is de gevaarlijkste van alle betoveringen.*De gevaarlijkste klip voor een jonge schrijver is niet het eerste werk dat hij publiceert, maar zijn tweede.


  Maak melding

 7. Meer informatie over de talisman.
  Het bestaat uit driehoekjes, cijfers en cirkels die in zo’n positie zijn geplaatst dat ze de energie om de drager heen activeren. Elke beweging die de drager maakt, je moet het dragen aan je pols, creeert een energieveld dat rijkdom aantrekt.
  De driehoekjes staan voor de 3 tijden, de cirkels voor perfectie en de cijfers zorgen voor harmonie, dus je gezondheid gaat ook vooruit en je krijgt ook mentale vrede.

  Het recept komt uit een zeer oude boek die ik heb weten te bemachtigen. Heb het uitgeprobeerd en het werkt.

  Indien de Surinaamse Bank en de regering van Suriname deze talisman laten etsen op een gouden plaat en het op de voorgeschreven wijze installeren, zal men in Suriname nooit meer geld hoeven lenen van een ander land. Integendeel, anderen zullen geld lenen van Suriname. Je kan dan zelf een gunstige rentepercentage bepalen.


  Maak melding

 8. Wat weet het IMF over Suriname en de MOORDENAAR die het land reeds driemaal naar de verdoemenis heeft geholpen? Hoge rente of niet, wanneer ik mijn SRD’s liever in een vreemde valuta omwissel doe ik het.
  Hooge rente of niet ( hoog is een rekbaar begrip….., 1000%?) het is duidelijk dat de Surinamers de MOORDENAAR niet vertrouwen. Mensen, het IMF is er niet voor u en de mensen die daar werken (IMF) helemaaaaal niet. Niet vergeten, Boefdraad komt van het … . Je moet door de ratten besnuffeld zijn wil je hier intrappen.


  Maak melding

 9. @Waar een wil is : Ja en nogmaals jaa ik ben een dja dja sranang oema die in Suriname woont en werkt !!.een vrouw die zich geen awaras voor maripas laat verkopen en die een eigen mening heeft en ook naar anderen luistert want ik kan altijd van anderen leren is mijn motto !


  Maak melding

 10. Een entertainer moet precies zo alert zijn als een bokser. Je moet al ‘gezondheid’ roepen terwijl iemand uit je publiek zijn nies nog aan het prepareren is.


  Maak melding

 11. Waar een wil is,

  Patent aanvragen is niet nodig. Ik ben de enige die het kan maken en energiseren. Een ander kan het kopieren, maar het gaat niet werken.
  Maar dank voor uw aanbod.


  Maak melding

 12. Bigie Sma een leen rente van 150% per jaar zou een heleboel activiteiten stoppen. Al eerder gzegd de gewone burger die zijn huis af moet bouwen komt in moeilijkheden.

  We moeten deviezen verdienen door export. Deze ondernemers worden niet gestimuleerd om te produceren en exporteren. De leningen die hij moet opnemen maken hem duurder dan de concurentie.

  De studenten kunnen nu leningen krijgen van 4%. Als die omhoog gaan dan kunnen ze op het strand gaan wandelen of krabben gaan vangen op het modder strand van Suri.

  Of het is tijd om de regering te bestormen en te vervangen.


  Maak melding

 13. W. Whome
  14 september 2016 beste men.IMF weet alles ze hebben hun huiswerk al Lang gedaan ze/stonden/staan op de loer naar naar dit soort landen(IMF doet niet aan ontwikkelings hulp zie ze maar als wie komt er in mijn val)IMF is taxateur lener en deurwaarder zo moet u het zien in makkelijke taal in deze tijd is welvaart ontwikkeling de heersers suriname heeft de middelen maar idioten aan het roer die nog in de jaren 70/80 zijn blijven hangen..keiharde schaakmat/monopoly maar dan op wereld niveau als je in die wateren gaat varen .Als suriname niet tot bezinning komt is het einde oefening en door hoogmoed zich zelf in de wurg Greep werken(roep alle een ieder bij elkaar met kennis en inzet om uit deze dal te komen)dit kan niet doorgaan maak gebruik van de talenten jong en oud lokale/surned en natuurlijk de wil van paars om de koppen bij elkaar verstandig als helden te handellen omwille van de volgende generatie en erfgoed!!meer weet ik niet te zetten


  Maak melding

 14. Persbericht ±

  De Surinaamse president Desi Delano Bouterse gaat spoedig bekendmaken dat hijzelf en enkele ministers hun functie zullen neerleggen. Dit om plaats te maken voor meer deskundig kader . De economische situatie in Suriname en terugval van de inkomsten van goud en de algemene crisis hebben ervoor gezorgd dat dit besluit niet langer op zich kon wachten

  tot zo ver dit persbericht.


  Maak melding

 15. 😊😡pfffff wat voor de 1 erg is is voor de ander niks en andersom. .we mogen nimmer vergelijken of daarom discrimineren of oordelen laatstaan veroordelen(door deze opmerking begrijp ik waar de gedachtegangen vandaan komen)we komen uit verschillende achtergronden(feit)maar weet wel overal in de wereld ook tussen rijk arm geschoold ongeschoold zijn er hindernissen/gevaar/teleurstellingen/tekortkomingen/pijn&verdriet/geestelijk/lichamelijk /ook ik ben door vele fases gegaan en ja inderdaad na mijn bezoek in su en trouwens ook in de hulpverlening hier heb ik tegen situaties gelopen dat ik wel dankbaar bent dat ik bep.leed niet heb ondervonden(maar daarom is mijn ervaringen en leed niet minder dan de jouwe en andersom)we zijn allemaal bijzonder en speciaal op onze eigen manier en waardes!ik gooi jou niet weg maar doe het Andersom ook niet bij mij. .we zijn broeders en zusters met een getint kleur.Anders komt men van een kouwe kertmis thuis.Cochise
  14 september 2016 Hier in europa lopen ook jou broeders & zusters+kinderen met veel problemen van uitlopende aard.vroeger zei ik altijd ik zou mijn leven wel willen geven voor vrede op aarde maar moet dan wel zeker zijn dat het er wel zal zijn ga niet zomaar dood neem wel wat mee dan 😂😉


  Maak melding

 16. Dit is gewoon gelul. Denk toch even na wat er zal gebeuren als de rente wordt verhoogd. Jij als consument zal minder geneigd zijn om geld te lenen. De consumptie zal dus niet toenemen. Als investeerder (ondernemer) zal je ook een paar keer achter jouw oren krabbelen voordat je een nieuwe lening aangaat . Investeringen blijven uit daar de verhoogde rente een kostprijsverhogend effect heeft en tot minder omzet zal leiden. Wat is dan het effect van de renteverhoging (rentepolitiek) zult u zich afvragen. Het antwoord op deze vraag is dat er te veel geld (SRD) in omloop is. Niet vergeten dat DDB ongestraft zijn verkiezingscampagne met ruim 2 miljard SRD monetair heeft gefinancierd, los van de vraag of dit wel mag.. De PL heeft geld geleend van de bank en zit nu zwaar in de financiele problemen. Door deze rentepolitiek zal de hoeveelheid geld in omloop verminderen en hopelijk een positieve invloed hebben op de koersontwikkeling.
  Conclusie: de regering Bouterse hecht dus meer belang aan de stabilisatie van de koers dan aan onze economische ontwikkeling, En wat heeft deze klootzak DDB ooit gezegd? Stabilisatie kan je niet eten.


  Maak melding

 17. @tunggak,

  Ik zou voor geen goud van Surgold of IAM Gold willen inwisselen voor SRD’s, want wat is een SRD waard?
  Nada niets niti en waarom? Omdat er geen valuta is die je kunt krijgen voor je SRD’s. Je kunt zelfs 30 dagen niet leven van je maandinkomen.
  Wil je investeren in Suriname dan moet je valuta meenemen want lenen van de bank is not done en er zijn geen barmhartige samaritanen die je voor niets geld lenen.
  Ja zelfs Misiekaba en Bouva en de andere NDP leden niet.
  Die weten wel beter.
  Suriname heeft geen
  Veiligheid te bieden
  Transparantie te bieden
  Integriteit te bieden
  Betrouwbaarheid te bieden
  Noch woord houden wat nodig is om investeerders aan te trekken.


  Maak melding

 18. Vertel mij, waarom is deze MOORDENAAR naar “Fort Bomika” gegaan?! Ging het toen, 1980 zo slecht als nu?
  Ik denk het NIET! Nu rijd hij nietmeer in een Austin Mini en woont hij nietmeer in de Hugo straat. Surinamers vraag aan deze loeder of hij met vakantie wil naar Venuzuela en daar een baan als chauffeur wil zoeken.


  Maak melding

 19. Ik zal een aantal talismannen noemen die je kunt vinden op de bestelformulier. Naast de reeds genoemde zijn er talismannen voor:

  – het beheersen van woede
  – het afkomen van verslavingen
  – het krijgen van kinderen/vrouw/man
  – het voorkomen van miskramen
  – het genezen van ziekten
  – het krijgen van een baan
  – het krijgen van succes en roem
  – een lange leven in goede gezondheid
  – het brengen van vriendschap tussen vijanden
  – het voorkomen van angst/jaloezie/haat/nijd
  – het aantrekken van een man/vrouw
  – het zuiveren van je huis van negatieve energiën
  – het beschermen tegen ongelukken
  enz.
  Zowat voor elke aspect van het leven is er wel een talisman, ja zelfs voor het behagen van God!


  Maak melding

 20. Ja ja ja zelfs gado no wani a klootzak bouta!
  Deze man is niet geschikt als pres ma nomo nomo nomo wil ie regeermacht hebben!
  Ik begrijp deze gasten niet hor!
  A kondre intussen falliet no mpp!


  Maak melding

 21. Er zijn goede afspraken gemaakt over betaling van crediteuren door de overheid. Hoefdraad antwoordt op vragen van journalisten dat er een werkbare oplossing is gevonden.

  Deze Hoefdraad zingt vaak genoeg zijn refrein over betaling aan crediteuren. Maar om eens en voor altijd in de DNA aangeven dat er een goede administratie en controle moet zijn alvorens een betaling de deur uitgaat, ach dat doet hij niet. Hoeveel crediteuren zijn niet betaald geweest terwijl ze nagenoeg niets hebben geleverd die de betaling rechtvaardigen?
  Hoefdraad, sommigen noemen hem Boefdraad en volgens mij is dat zacht uitgedrukt.


  Maak melding

 22. Bigi Sma

  De goede afspraak over betaling is snel gemaakt, is moeilijker op te schrijven en wordt nooit ondertekend.

  Het belangrijkste is de afspraak na te komen en dan wel volledig. Wedden dat het daarmee mis gaat.


  Maak melding

 23. wat deze meneer Charap verkondigt ,is pure onzin . door de leenrente nog meer te verhogen maak je de hele economie kapot . de inflatie daarentegen zal nog meer stijgen en ook de producenten zullen te maken krijgen met een verslechterde concurrentie positie t.o.v. het buitenland want rente is een kostprijsverhogende factor.

  ook de consumptie zal stagneren en d.w.z. dat ook de overheidsinkomsten zullen stagneren want er komen minder belastingcentjes binnen .

  gaan jullie voor nog eens 5 !


  Maak melding

 24. Nieuws? Nee hoor, ik heb dit vaker geschreven:
  1. toen het IMF zich aandiende als geldverstrekkende instantie. Zelf toen Hoefdraad al riep dat het leningen waren zonder onderhandelingen (de zgn. special drawing rights)
  (Zoek maar op). Ik heb toen het hele riedeltje IMFmaatregelen genoemd.
  2. Vorige week
  In een posting waarin ik aangaf dat er nog één maatregel was om de koers te stabiliseren respectievelijk de koers van de SRD ten opzichte van de $ en de € te laten stijgen
  In de posting gaf ik aan dat je rekening moest houden met een rentepercentage op leningen van 25% tot 30%.
  Lezen we wat de heer Charap zegt, hij zegt: “in reële termen”
  Dit wil zeggen ná rekening gehouden te hebben met de waardedaling van de SRD. Hier schuilt een adder(tje) onder het gras.
  Je kan uitgaan van een waardedaling ten opzichte van buitenlandse valuta (externe waardedaling) (dus de wisselkoers), maar ook van een interne waardedaling. Dit is na rekening gehouden te hebben met de inflatie.
  Forse rente stijging is te verwachten dus! Te verwachten
  Bovendien hoopt hij dat een hoge rente speculanten zal aantrekken om in SRD te beleggen> zij kopen dan SRD giraal (dus niet cash) en vangen een hoge rente.
  Wie zijn deze speculanten? Misschien dezelfde figuren die ik amoreel gedrag verwijt in de laatste alinea van dit stuk. (Dus boven @Amaranta)
  Dat mag een ieder die dit leest zelf invullen.
  Fors hoge rente werkt.Het heeft altijd gewerkt en het zal altijd blijven werken! Maar het is een paardenmiddel.

  Bigi Sma is in zijn/haar eerste posting hier op ingegaan
  Ik wil niet tegen je ingaan (zeker niet met zo’n naam), maar
  je zin begint met “als”.
  Ik hoop voor het volk dat je ongelijk krijgt.
  Daarnaast schrijf je dat de rente exorbitant hoog zal moeten zijn.
  Twee opmerkingen
  1. De economie kan dan volledig worden vernietigd.
  (Hoewel, Denemarken dit eind jaren tachtig wel gedaan heeft. Rente naar 1000%. Op deze manier konden ze speculanten, vooral de heer George Soros buiten de deur houden).
  2. De heer Charap heeft niet gezegd, tenminste uit dit artikel kan ik dat niet halen, dat hij de SRD naar waarde wil brengen zoals het vroeger was.
  Hij zegt wel flexibele wisselkoersen. Een andere optie is er niet.

  In Su zijn bepaalde figuren, legaal? maar in ieder geval amoreel rijk geworden van de forse koersdaling van de SRD.
  Zij, die wisten dat de de SRD zou instorten hebben forse bedragen geleend tegen de toen geldende rente. Deze bedragen hebben ze toen het nog gemakkelijker kon omgezet in $ en in €.
  Na de forse koersdaling zetten ze de $ en € die zij in hun bezit hebben weer om in SRD’s en betalen hun schuld terug inclusief rente.
  Als zij verwachten dat de SRD verder in waarde daalt wachten ze nog rustig af.
  Bovendien maakt en hoge inflatie (forse prijsstijging), hun schuld in reële termen lager.

  @ Amaranta
  Ik heb een vraag aan je, naar aanleiding van je posting.
  Kan je in Su een hypothecaire geldlening voor een rentevaste periode ook vast zetten voor lange tijd.
  In Nederland kennen we periodes van 1 jaar tot wel 30 jaar.
  In de VS tot maar 2 jaar dacht ik. Als hier de rente gaat stijgen zijn die mensen de l.l

  Aan een ieder in SU zou ik aanraden leningen voor lange tijd vast te zetten. Dus geen variabele rente.


  Maak melding

 25. @ Bankka
  Als klein jochie in SU begreep ik het niet, maar er was een gezegde (misschien alleen bij mijn vrienden)
  het luidt:
  Gowtoe è drijf tap watra.

  Ik wil hiermee niet zeggen dat je ode aan goud fout is.
  Aangezien ik een kleine belegger ben hoop ik wel dat je het fout hebt.


  Maak melding

 26. @ Dong Dong
  De heer Charap weet veel meer dan wij hier met z’n allen op Waterkant.
  Hij wil, onder andere, zij die geld lenen en speculeren dat de SRD verder in waarde daalt ontmoedigen. Dit werkt, maar het moet natuurlijk niet eeuwig zo blijven


  Maak melding

 27. Dong dong dia
  “wat deze meneer Charap verkondigt ,is pure onzin . door de leenrente nog meer te verhogen maak je de hele economie kapot . de inflatie daarentegen zal nog meer stijgen en………”
  ————-

  Geachte ,

  Uw analyse had anders moeten zijn.
  > Hoe zwakker een munt, hoe hoger de rente zij kopen dan SRD giraal (dus niet cash) en vangen een hoge rente. ”

  Ik begrijp niet hoe dat dan uitpakt als men giraal SRD koopt.
  Je zal toch wel een creditrente moeten betalen die zeker hoger is dan de te vangen spaarrente ?
  En zo makkelijk gaat het niet. De hoge spaarrentes worden onder zekere voorwaarden gesteld. De belangrijkste is looptijd / vaste periode.
  Als u voor 2 jaar vast 50% rente kan vangen dan lijkt het aantrekkelijk maar in die 2 jaar zou de rente wel’s kunnen stijgen naar 100%. U vangt dan 50% en de nieuwkomer 100%. Intussen is uw rente voor rood staan ( toen u giraal geld kocht/leende ) gestegen naar boven 100% !
  Mooi vak hoor, beleggen.


  Maak melding

 28. Het IMF ,baas boven baas ,heeft gesproken.’
  Fase 2 is ingeluid,nu nog extra pinaren…alsof de eerste fase niet hard genoeg was.
  Gaan wij fase 3 overleven?!!


  Maak melding

 29. @ pico

  Ai Pico, ook ik hoop van ganser harte en oprecht dat ik ongelijk krijg met mijn stelling. Ook jou 2 punten in ogenschouw nemende.
  Zoals je aangeeft heeft Denemarken dat getracht te doen en het is toen gelukt wat zij voor ogen hadden.
  Geboren in Suriname en jaren geleefd en gewerkt ( na schoolperiode en studie in Nederland) in Suriname ken ik de vele kenmerken (positieve en negatieve) van de Sranang mangs.
  Over positivisme wordt nauwelijks iets gezegd en geschreven en over het negativisme ach daar zijn wij het waarschijnlijk over eens.
  Dat de rente, zoals in Denemarken, niet naar die hoogte van 1000% zal stijgen zal misschien (hopelijk) niet gebeuren. Ten tijde van de jaren 80 was de devaluatie (de 3 nullen) is het wel gelukt de 1000% koopkrachtdaling te raken.

  Gaat het die kant op dan zullen vele Sranang mangs in het buitenland hun familie willen bijstaan en dus ook zullen moeten inleveren om de schade binnen de familie enigszins te beperken.

  Daarom hoop ik dat mijn gedachte geen werkelijkheid worden zal worden, maar ik heb er nu reeds een hard hoofd in gezien al die leningen en zogenaamde maatregelen van onze top econoom en politicus Bouterse en in zijn kielzog Hoefdraad en Bouva en Misiekaba en Simons etc.


  Maak melding

 30. @ Gast X
  Ja de te betalen rente is hoog.
  Ik kan u echter niet volgen. Citeert u mij?
  Bedoelt u:
  1.Wat doen valutaspeculanten met veel geld:
  zij lenen in een bepaalde valuta, bijv SRD. Hier moeten ze rente over betalen. Dit geleende geld zetten ze om in $ en of €.
  en wachten af.
  De SRD daalt in waarde (externe waarde). Zij zetten de in hun bezit zijnde € en $ om in SRD’s. Zij ontvangen nu veel meer SRD’s dan zij geleend hebben. Ondanks de te betalen rente hebben zij valutawinst behaald.

  Of
  2. De Charap geeft aan forse hogere rente.
  Twee effecten;
  1. Wat hierboven beschreven is, zal door de fors hoger te betalen rente niet meer gebeuren. Te duur
  2. valutaspeculanten hebben dollars en of euro’s, maar het werkt ook met de Chinese Yuan, (maar hier speelt iets heel anders óók een hele grote rol. Daarom kopen ze bijv Nederlandse voetbalcubs).
  Zij kopen, al dan niet op termijn, SRD’s . Deze SRD’s krijgen ze niet letterlijk in handen. Ze openen via hun broker/ bank een rekening luidende in SRD’s
  Hierdoor stijgt de vraag naar SRD’s en neemt het aanbod van € en of $ toe. Gevolg de waarde van de SRD stijgt ten opzichte van de € en de$.
  Voorwaarde is echter wel dat, de te ontvangen rente dusdanig hoog moet zijn dat het de eventuele waardedaling (je weet maar nooit, daarom zijn het speculanten en geen beleggers) van de SRD in de toekomst kan compenseren

  Ik denk dat u mij verkeerd begrepen hebt of ik heb het niet goed genoeg verwoord.
  Ik heb het dus over Valuta winst en niet over spaarrente versus betaalrente. I heb het nergens over spaarrente winst gehad. Daarom praat ik over speculanten en niet over de kleine spaarder.


  Maak melding

 31. @ Bigi Sma
  In je laatste alinea schrijf je over de forse leningen enz.
  Ik vrees dat je gelijk hebt/ zal krijgen.
  Je kent de Surinamer veel beter dan ik. Ik had ook niet gedacht dat de SRD zover in waarde zou dalen. Ondanks dat het hier volop werd geroepen.
  Ik zat er ook naast bij de beurscrash rond 1987.


  Maak melding

 32. @ Water naar zee
  Lache. ik kom bijna niet meer bij. Dit maakt waterkant leuk.
  Banken moeten om dit te voorkomen, talismannen bestellen.
  Ik heb dit woord niet bedacht en wil dan ook niet beschuldigt worden dat ik vrouwendiscrimineer


  Maak melding

 33. @Pico, voor zover ik weet kan je een hypothecaire lening wel rentevast zetten ja voor langere tijd.Hopenlijk zal dat nu niet gewijzigd worden gezien de precaire situatie nu of dat ze bij nieuw te sluiten hypotheken misschien met andere ristricties zullen komen.


  Maak melding

 34. Om eerlijk te zijn maak ik me net als Bigi Sma net zoveel zorgen om de talloze leningen die deze paarse kliek aangaan.
  Mij dunkt dat het beter zou zijn met 1 instantie in zee te gaan zodat het ook voor het volk overzichtelijk blijft waar en bij wie we schulden hebben.
  Zo zie je door het bos de bomen niet meer en buitendien mist Suriname ten ene male de knowhow om op een deskundige manier te rapporteren en naar rato van die rapportages te meten wat het rendement van die leningen bij de desbetreffende projecten zijn op korte, lange en middellang termijn.
  Dit is mijn inziens dan ook de redenen waarom vele projekten mislukken.Men kan dan over de hele wereld geld gaan lenen maar alles staat en valt met een goede en gedegen planning, de juiste mensen op de juiste plek ter uitvoering en een goed controlemechanisme met meetmomenten om aan te geven of er nog steeds op het juiste kompas wordt gevaren.
  Dat deze voorwaardes niet geschapen worden komt door de corruptie en het graantjes meepikken van alles en iedereen van hoog tot laag dat tot norm is verheven !


  Maak melding

 35. Aan @RobG. Dit is ook voor de andere paarse dombo,s.
  Een klein vraagje. Woon je in suri of in Nederland?

  Ik wens jullie nog 5 jaar NDP regering toe.
  Hoe hoog zal de koers dan zijn?
  Denk je dat er dan nog genoeg voedsel is in Suri.
  Toilet papier, valuta?
  Het Suri volk is hardleers.
  Tide, tamara, we stre go moro fara.
  Niks ne fout.

  En het mooie liedje waar de NDP vlag wordt verbrand.
  kingki, kengki sa konggg.
  Een NDP slogan. loolll

  Ik denk dat de NDP het op een gegeven moment niet kan volhouden en bepaalde oppositie partijen gaan vragen om mee te regeren.
  Zodat ze niet naar huis gestuurd worden door het volk.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 36. pico
  @ Gast X
  “Ja de te betalen rente is hoog.”…..

  “Ik denk dat u mij verkeerd begrepen hebt of ik heb het niet goed genoeg verwoord….”

  Excuses, ik heb u verkeerd begrepen.Het was ook te simpel om waar te zijn.
  Het door u geschetste speculatie is, zoals u zegt, echter niet aan te bevelen aan de kleine spaarder. Het risico van de te betalen rente t.o.v. de waardestijging van de vreemde valuta is erg riskant..

  “Ondanks de te betalen rente hebben zij valutawinst behaald.”
  De valutawinst % zal dan boven het rentepercentage moeten stijgen.En wie weet wanneer het plafond van de valutastijging bereikt is? Speculeren met geleend geld is erg riskant. Beleggen is tikkeltje anders dan speculeren.
  Nogmaals excuses voor het misverstand


  Maak melding

 37. @Gast x
  Geen probleem.
  Je opmerking over niet beleggen of speculeren met geleend geld kan ik beamen.
  Ik verdiende veel geld met beleggen, zo veel dat ik greedy werd en ging lenen om nog meer te “verdienen”. Ik ging op mijn b.k.
  Gelukkig kreeg ik een gouden tip van iemand en kon ik mijn schuld weer afbetalen. NOOIT meer beleggen of speculeren met geleend geld.
  Dit laat ik over aan de grote jongens.


  Maak melding

 38. “Bouta–trowe-a-tiki-in-a-kippenhok – samen met IMF(deed een duitje bij met hoge rente is goed voor Suriname) en alle postings happen toe en vergeten dat die paarse trawanten van hem , zich krom lachen !!


  Maak melding

 39. Joshua charap jij hoere zoon je weet eens hoeveel vaders je hebt of hoeveel mannen met moeder heeft geslapen en dan kom je ons zeggen hoge leen rente is goed voor de economie. 11% moeten we betalen terwijl Japan negatief rente heeft, je krijgt rente van de bank als je leent, Zwitserland , Zweden , Noorwegen zelde. Amerika hanteert 0.7 % per jaar . Europa 2% China zelfde en dat komt deze kaolo boerenzoon , koeparie ons dit aanbevelen. Joe kaolo ma pang pang Joe . Ik kan deze man gewoon wurgen , gratis ook.


  Maak melding

 40. Silversurfer.

  In landen waar geen vertrouwen in de munt is en hoge inflatie zijn de rentes hoog. Dat heeft een aantal redenen:

  1. de rente moet in principe hoger zijn als de inflatie anders heeft sparen geen enkele zin.
  2. men moet mensen verleiden hun geld in het land te laten of zelfs terug te brengen door een hoge rente te bieden (anders vlucht men naar andere valuta.
  3. Indien er geen vertrouwen in een munt is is er geen of weinig aanbod waardoor de prijs (rente) hoog wordt.

  De rente kan laag worden en zelfs negatief als men heel veel vertrouwen heeft dat er op tijd terug betaald wordt. Nederland en Duitsland krijgen als ze lenen (het is te gek voor woorden) zelfs geld betaald voor het bewaren.

  Niemand vertrouwt Suriname. Suriname moet daarom niet alleen hogere rente betalen maar ook nog eens enorme verzekeringspremies.

  Dat geld van de Islamic Development Bank is niet gratis. Men roept wel we kunnen $ 1.8 miljard lenen echter bij Sukuk is dat het bedrag dat men over de looptijd moet betalen en niet het bedrag dat beschikbaar komt dat zal ongeveer de helft zijn.
  Bij Sukuk leningen koopt de financier iets voor de lener en is de financier eigenaar tot dat alle termijnen betaald zijn. Het verschil tussen het in gefinancierde bedrag zeg $ 1.000.000 en de som van de termijn betalingen wordt geboekt als lening Het verschil heet geen rente maar winst.

  Dus tot dat de Islamic Development bank is afbetaald is alles wat er met het geld gekocht is bezit van de IsLB.


  Maak melding

 41. TEST
  2 postings niet geplaatst.
  gelukkig is de inhoud al door Jojo en deels door Pico uitgelegd aan degenen die de hoge rente niet begrijpen.
  voeg er aan toe: wil je een lage rente dan zal je veel geld moeten bijdrukken., willen jullie dat?


  Maak melding

 42. @ Mike

  Meneer Joshua Charap is redelijk gekwalificeerd om het zo te noemen.
  Het IMF heeft hem niet voor niets aan gewezen omdat de kans groot is dat hij Boefdraad goed kent.
  Tevens heeft hij ooit een publicatie geschreven met de mooie naam:
  “Institutionalized Corruption and the Kleptocratic State”

  Het lijkt mij de juiste man om Bouterse en Hoefdraad voor te bereiden op hun straffen.


  Maak melding

 43. Ik Sta nog steeds achter bp.P.S. Somohardjo ja, waarom: PL. is de enige javaanse Partij die van buitenaf en ook van binnen aanvallen GOEDkunnen pareren ja , niet als Bpk. Iding Sumita die 70 lage jaren worden gedomineerd, verpest geintimideerd door J.A. Pengels NPS en J.Lachmon van VHP, een schoonmaker zelf kon hij niet krijgen. foei foei domboooo. GOBLOK GOBLOK


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.