Viering Eid al-Adha of Offerfeest in Suriname

30

Moslims over de gehele wereld en dus ook in Suriname vieren vandaag Eid al-Adha of het #Offerfeest. Het is een van de belangrijkste feestdagen in de Islam en wel als herdenking aan de profeet Ibrahim, die zo gehoorzaam was aan de Schepper dat hij bereid was zijn zoon aan God te offeren. Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhul-Hidja), na voltooiing van de hadj oftewel de pelgrimstocht naar Mekka.

Op deze archieffoto Javaanse moslims die een stier gereed maken voor het ritueel slachten. Het vlees van het dier wordt na het slachten verdeeld onder armen, buren en familieleden.

In sommige landen zoals Nederland en Turkije is het tegenwoordig gebruikelijk geworden om niet zelf een dier te (laten) slachten, maar om een geldsom van ongeveer 130 euro over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Suriname is het toneel van een conflict aan geloofsovertuigingen. Zouden wij voor de goede gang van zaken niet allemaal moeten belijden? Zelf heb ik geen idee waar Idul ada voor staat.


  Maak melding

 2. Zoek en Gij Zult Vinden, Klop en u zult open gedaan worden, Roep
  en u zult gehoord worden, kijk en u zult zien, leer en u zult kennis krijgen, blijf wachten totdat u een ons weegt, onderneemt en u zult verdienen, geeft anderen de schuld van uw falen, a no mi, neks no fout, heb geen respect voor anderen, kijk naar uw eigen navel, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @ Paraman: Het offerfeest herdenkt dat Abraham bereid was zijn zoon Izaäk de keel door te snijden in opdracht van God. Op het laatste moment werd Izaäk vervangen door een dier. Het was een test van God en Abraham is geslaagd, hij was een ware gelovige.
  De moslims geloven overigens dat het niet om Izaäk ging, stamvader der joden, maar om zijn andere zoon, Ismaël, stamvader der arabieren.
  Het is natuurlijk allemaal fantasie en bedacht door mensen, maar ach sommigen, veel zelfs, leven graag in illusies, kijk maar naar de Bouterse aanhangers.
  Er stroomt in ieder geval weer heel wat bloed, maar voor de moslims is het een feest.


  Maak melding

 4. Een gezegend iedul adha aan een ieder.
  Een offer dat men brengt en geeft aan de armen.
  Een offer om het goede te overwinnen van het kwade
  Een offer om vrede te brengen aan iedereen ongeacht,ras,religie,afkomst,opleiding,status,kleur etc….

  Alle levende wezens op deze aarde een gezegend dag, en toekomst.
  De enige plek in alle sterrenstelsel waar leven is. We zijn allemaal uniek. Dus respecteer elkaar


  Maak melding

 5. Is het nodig het dier te laten zien hoe zij die afmaken?? ik vind het schandalig!!! het kon anders!! Hadden zij Bouta zo op de grond gegooid en afgeslacht!1 dat zou beter zijn!!!


  Maak melding

 6. In deze slechte economische tijden vraag ik mij af hoeveel mensen echt een koe slachten en het vlees aan de armen geven. Zij die het kunnen doen, aan de oefening van delen kunnen doen, is het natuurlijk prachtig. De hoofd oefening is gehoorzaam zijn aan de Almachtige in alles ook al vraag Hij je zoon als offer. Hij vroeg dat aan Ibrahim.

  Sorry vegetariers. In de traditie worden dieren geslacht voor de offer feest.

  Suriname is niet alleen een multi-ethnische groep het beleidt ook vele godsdiensten. Het minste wat je kan doen is respect tonen..


  Maak melding

 7. @Paraman
  Je moet jezelve van commentaar onthouden als je niet weet wat de ene feest betekend voor de andere.Of je wenst ze alle geluk toe en doe mee of je houd je mond en lever geen domme commentaar


  Maak melding

 8. Aan alle moslims gefeliciteerd met Ied.
  Even een klein vraagje, het is geen kritiek of verwijt?
  Is het ook mogelijk om ook zoetigheden of fruit te offeren?
  De bovenstaande zaken offeren wordt toch ook aangenomen door de almachtige?
  Dieren hebben ook recht om te leven?
  Iemand helpen met bijvoorbeeld een formulier in te vullen of boodschappen te halen voor zieke mensen, dat is ook een offer of niet? Jezelf beschikbaar stellen/offeren voor de mensheid? Ik neem aan dat dat de achterliggende gedachte is bij Ied?


  Maak melding

 9. @ Paraman

  Als je de inleiding goed heb gelezen, dan weet je precies wat dit offerfeest inhoud.

  @ dieren

  Dat je vege bent is oké, maar ga nou niet een ander jou wil opleggen. Elke dag wordt er over de hele wereld geslacht
  offer of niet..

  @ Wiep- ding

  Mee eens ; wat het slachten betreft, maar wat Bouta betreft niet helemaal. Hij gaat wel boeten maar,weet alleen niet hoe en wanneer !!!!!


  Maak melding

 10. @ B. Wakoef,

  Wat vind je van het feit dat het grootste offerfeest van dieren 1x per 5 jaar plaatsvindt in Nepal? Het zijn hindu’s die massaal overgaan tot het slachten van verschillende soorten dieren.
  Probeer wel eerlijk en vooral kritisch te blijven.

  Google maar op slachtfeest in de Bara-regio in Nepal, lees en huiver hoe de hindu’s van Nepal zich t.o.v. dieren gedragen.
  Voor deze hindu’s is het massaal slachten van dieren een festijn.


  Maak melding

 11. Wat kost een koe ?. Ik denk srd 10.000. Dit voor een feest. en dan weg is het geld. En de volgende dag gaan ze zeuren dat ze geen geld hebben voor schoolbenodigheden voor hun kindereren. Wat is dan belangrijk schoolspullen voor kinderen of feesten voor God. Waat ligt de prioriteit.


  Maak melding

 12. !!JZwartmans!! ook mee eens!! Dat hoekje van Bouta kwam door boosheid en irritaties. Ik begrijp je wel!!

  Boeten zal hij zeker wel!! Boontje komt om zijn loontje toch!!

  @@ B. Wakoef!! beetje respect voor geloof zou wel op zijn plaats zijn!!! of niet soms???


  Maak melding

 13. Waar maken jullie je druk om, om de koe die 10.000 srd kost?Het is het mooiste wat een mens hebben kan het geloof.De vrijheid dat te mogen beleven en ervaren.En dat je in deze keuze vrij mag zijn.Het vlees wordt rondgedeeld voor armen en behoeftigen.Een arme kan heus de 10.000 niet opbrengen maar mag mee eten met de ene die het wel kan.Wat een stuk vlees op je bord allemaal teweeg kan brengen.Een mooi offer feest..


  Maak melding

 14. ! x per jaar een offerfeest voor de Moslims, 1 x per 5 jaar een offerfeest in Nepa, regelmatig wordt er een kip geslacht bij een Winti gelegenheid, en dan wordt er ook nog over massaslachting gesproken laat die mensen toch als ze daar blij van worden in hun geloof, maak je liever druk over de 15 vermoorden in 1982 en de massamoord in Moiwana waarvan de verantwoordelijken nog steeds op vrije voeten rondlopen, ook hier geldt, veel lawaai en weinig wol


  Maak melding

 15. Hans

  Paraman, dat jij dat niet weet is een gebrek aan interesse in je mede Surinamers


  En niet te vergeten, “mijn medemens in mij”!

  Schijn bedriegt!
  Gezindten in Suriname moeten doorgaans niets van elkaar hebben. U bent meesters in het huichelen in Suriname.
  Tell it like it is.


  Maak melding

 16. Soms voel je als een Christen ongemakkelijk in het bijzijn van Islam gelovigen zelfs als dezen je familie leden,
  vrienden en business associates zijn. Met dit offer feest is het zo. Het verhaal zegt dat het ging om de profeet Ibrahim
  met zijn zoon Ismael. Ik ken het verhaal uit de bijbel als Abraham met zijn zoon Ischaak. De Islam zweert het verhaal
  heilig omdat een Engel het aan de profeet Mohamed heeft gedicteerd.

  Ik liep met het ongemak dat mijn vrienden het verkeerd had tot ik las van religie geleerden dat je ook geestelijk
  de kinderen van Abraham kan zijn. Overigeng is de kloe van de twee verhalen hetzelfde. Dien God tot in de kleine
  puntjes. Zo ik kan weer vrede vinden met mijn familie, vrienden en de zaken partners. Salaam alekoom.


  Maak melding

 17. @Jiyani,

  Laat dan zien waar in de Hindoegeschriften staat dat mensen dieren moeten slachten, opofferen en opeten. Dat de Nepali dat doen wil niet zeggen dat dat iets Hindoeistisch is. Op Bali hebben ze ook andere afwijkende tradities die niet op de Vedant gebaseerd is, zoals het verbranden van papieren koeien.

  Maar in de geschriften van de moslims, jo-den staat dat ze de dieren tot de laatste druppel moeten laten bloeden en als al het bloed eruit is gedrupt, dat ze dan dit dier dan pas mogen eten, want dan is het halal of kosjer. Wat en schijnheilgheid. Wel het vlees van dat arme dier opeten, maar z’n bloed is dan ineens vies! Blijf dan helemaal met je tengels van dat arme dier af!

  Dus wat doen de moslims en de jo-den? Ipv het dier te laten uitbloeden, gaan ze het in stukjes hakken en van die stukjes de bloedvaten opensnijden om het bloed eruit te persen. Want bloed is vies, het vlees niet natuurlijk.


  Maak melding

 18. Gij zult de Waarheid verstaan en die zal u vrijmaken…..De Waarheid zit in de geschiedenis, de afgelopen 2000 en duizenden jaren,vóór het westersechristendom (katholiek) en vóór het moslimgeloof,waar de mensheid de Zon, Maan en sommige Schepselen als goden aanbaden(animistisch geloof) …..en MASRA YAHWEH Ibrahim en zijn vrouw Saraï afzonderde van hun eigen Volk, om de ENÉ ALMACHTIGE te dienen en ZIJN verbond met Ibrahim,Izaäk en Yacöb (Yisraël) en hun nakomelingen zouden zegenen…..als ze de Messias YAHUSHUA zouden erkennen en dienen als de stammen van YISRAËL,inplaats daarvan verwierpen en riepen, het bloed van HEM komen ons en onze kinderen…..vandaar de diapora en de slavernij, maar al deze verschrikkelijke dingen,in de eindtijd tegenwoordig moeten geschieden voordat HIJ,die IS, die WAS en die terug KOMT in de Wereld om die te herstellen …… Salam SHALOM .


  Maak melding

 19. De moslims zitten nu uit te kijken naar december wanneer de christenen hun “stomme”lichtjes boom gaan maken.Een kerstboom heeft totaal niets met het christendom te maken en toch hebben de meeste het staan met hun kerstbrood.In feite komt het voort uit heidense overleveringen.In de Bijbel wordt er nergens melding gemaakt van dit gebeuren.In tegendeel verwijs de Heer naar zijn geboorte omdat hij het offer was.Maar een christen houdt van feestjes en gezelligheid…LEEF EN LAAT LEVEN!!ps.Na jaren geen kerstboom… heb ik in december nu ook een staan ..gewoon voor de gezelligheid..🙉🙈🙊


  Maak melding

 20. De moslims zitten nu uit te kijken naar december wanneer de christenen hun “stomme”lichtjes boom gaan maken.Een kerstboom heeft totaal niets met het christendom te maken en toch hebben de meeste het staan met hun kerstbrood.In feite komt het voort uit heidense overleveringen.In de Bijbel wordt er nergens melding gemaakt van dit gebeuren.In tegendeel verwees de Heer naar zijn dood omdat hij het offer was..LEEF EN LAAT LEVEN!! ps.Na jaren geen kerstboom… heb ik in december nu ook een staan ..gewoon voor de gezelligheid..🙉🙈🙊


  Maak melding

 21. Laat elkander in hun waarde en respecteer elkander.Alles daar naast is zo zinloos.Als ik niet met iemand overeen kom of andersom zij niet met mij dan trek ik er een streep onder.Dan is het gewoon een groet meer niet.Houd niet zo van dat gezeur en gefit.Zo zielig…..


  Maak melding

 22. @ B. Wakoef,

  Waar heb ik het over Hindu geschriften? Waar beweer ik dat het slachten van dieren door de hindu Nepalezen gebaseerd is op het Hinduïsme en dus hinduïstisch is.

  Goed lezen wat ik als reactie heb gegeven en reageer daarop en haal geen onnodige zaken erbij die door mij absoluut niet zijn benoemd.

  Keer op keer laat men blijken dat begrijpend lezen moeilijk is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.