Goliath NV oogst eerste Pera-sinaasappels in Suriname

73

Afgelopen week oogstte het landbouwbedrijf Goliath NV in Suriname de eerste zogeheten Pera-sinaasappels. Minister Soeresh Algoe van LVV was getuige van deze eerste oogst. Het in het Tibiti-gebied liggende landbouwbedrijf zal gedurende de komende maanden de lokale markten optimaal voorzien van deze zoete sinaasappels.

Pera is een van de belangrijkste sinaasappel rassen uit Brazilië. De vrucht is rond soms rondovaal van vorm met een rood/oranje gekleurde schil, het vruchtvlees is sappig en zoet. Deze sinaasappel wordt vaak als perssinaasappel gebruikt.

De oogst is afkomstig uit de eerste aanplant van 12.000 pera-sinaasappelbomen in 2014. Goliath NV is een welgeslaagd landbouw(pilot)project dat een goed voorbeeld is van ondernemen in de landbouwsector buiten de kustvlakte van Suriname. Momenteel heeft Goliath NV 25.000 Pera-sinaasbomen staan en haar streven is om 600.000 bomen te planten.

Bekijk ook:


73 REACTIES

 1. Goede zaak !!
  Zullen deze sinaasappelen ook goed gedijen in Sramacca en Commewijne ?? Wie kan dit vertellen/heeft de kennis daartoe
  als we kijken naar de verschillendebodemsoorten(grondsamenstelling ).


  Maak melding

 2. Wie had gedacht dat men in het Tibiti-gebied sinaasappelen kon kweken. Goed initiatief van de regering Bouterse om dit soort bedrijven te stimuleren. Goed voor de export.


  Maak melding

 3. @ Bonidoro,
  Bij LVV, zijn ze nooit bereikbaar voor het juiste antwoord ! Vooral de :7 – even lanbouwdeskundigen die met onze belastinggeld, als bursalen, zijn afgestudeerd aan de un.van Wageningen en Deventer.
  Kijk maar naar de PALU-landbouwdeskundigen .Noem mij 1-landbouwproject onder leiding van deze intelectulen die tot wasdom is gekomen.Leguanaproject was ook van een PALU-commissaris (Selbing) in Coronie !!


  Maak melding

 4. Is dit werkelijkheid of de zoveelste grap van minister Algoe. Van al die andere succesvolle landbouwprojecten hoor je niets meer. Ik ben zo zoetjesaan de ongelovige Thomas geworden: eerst zelf zien, dan geloven. Ik geloof en vertrouw geen enkele Surinamer meer in het algemeen en paarsen in het bijzonder.


  Maak melding

 5. RobG

  Wie had gedacht dat men in het Tibiti-gebied sinaasappelen kon kweken. Goed initiatief van de regering Bouterse om dit soort bedrijven te stimuleren. Goed voor de export.

  ===========================================

  Heeft er iemand hier een teiltje ? Ga over mijn nek bij het horen van de naam Bouterse.


  Maak melding

 6. Tibiti gebied?
  Is dat niet het gebied vol van illegale airstrips waar er kaolien (pemba doti) wordt geimporteerd?
  Waarom tot in het verre binnenland sinaasappelen planten?

  Strange, very strange!!!


  Maak melding

 7. Waarom probeert niet om appels en peren te verbouwen in het binnenland?

  Aardappelen groeien op gebergten op bepaalde hoogtes zo kun je binnenland bewoners stimuleren om aan landbouw te doen !!


  Maak melding

 8. Er staan nu 25000 bomen en het ligt in de bedoeling om er 600000 bomen te planten. Het onderhouden van de terreinen en het oogsten zal natuurlijk uitgevoerd worden door Haitianen, Vietnamezen, Filipinos en Brazilianen. Waar zijn de Surinamers? Die lopen natuurlijk te klagen met het Front.


  Maak melding

 9. Waarom helemaal in Tibiti gebied.
  Dat is omdat de graaiers ook wat kunnen verdienen.
  Ze zullen na arbeiders kosten,vervoerskosten denk aan transport geen verlies lijden.
  Op de balans zal staan dat ze 10.000 srd winst gemaakt hebben na aftrek van alle kosten.
  Zonder aftrek van de kosten zouden ze 500 duizend usd winst gemaakt hebben.
  De verstandige lezers die zullen dit zeker erkennen.


  Maak melding

 10. Top. Van zulke projecten moeten we t hebben, als de resultaten waar mochten zijn.
  Gefeliciteerd Surinamers en hoop dat er meer projecten komen die meer licht brengen
  in de donkere tijden. Tot alles weer normaliseert.


  Maak melding

 11. Te na Tibiti, raar. Als het produkt op de markt wordt gebracht da ai go kost moro wang ijsappel. Zeker a oogst foe a paarse wiet aanplant mislukt. Soema sa de a grootaandeelhouder? De paarse rovers en boeven of paarse poepvliegen en parasieten. Krijgen de oerdomme stommelingen ook een deel van de oogst? No boi, alles verdwijnt in zakken van de paarse rovers en boeven olv de grootste schurk en lijder van verworden misdaadstaat Suribabwe.


  Maak melding

 12. Als het waar is is dit goed nieuws.
  Ten tijde van Stalin werden er propaganda nieuwsberichten gepubliceerd die alleen maar positief waren.

  Dit hosanna bericht lijkt verdacht veel op zo een bericht.
  Blijkt dus dat de Adviseurs en ka binetsleden sterk in het verleden leven. Men is zeker uitgeroofd en gaat uit verveling onzin verzinnen. Wel als jullie je vervelen ga dan monoply spelen met je geroofd geld.


  Maak melding

 13. @Surinamer, ik was op bezoek in Nigeria en ik kreeg van een ondernemer te horen dat je altijd je bedrijf moet opzetten in een gebied zover weg van bestuurlijke centra. Ik denk dat dit advies ook voor Suriname geldt. In de nabijheid van steden en andere bevolkingsconcentraties lopen er altijd van die corrupte ambtenaren en jaloerse politici en jaloerse aanhangers van de oppositie rond. Deze personen kunnen uit hebzucht en jaloezie jouw bedrijfsvoering besmetten/verzieken.

  =======

  Er zijn nog meer van dit soort projecten in de pijplijn. Enkelen draaien reeds succesvol. Er gebeuren positieve dingen in Suriname die echter de aandacht niet krijgen.


  Maak melding

 14. @RobG
  Suriname is een tropisch land en sinaasappel bomen hebben geen probleem om te groeien hier.Kijk wie crediet gaat eisen.algoe van de ndp terwijl het de kleine man is geweest die de aanplant heeft gedaan en in de velle zon heeft gewerkt.Nee dat doen wij van de V7 niet.Wij gaan niet op de foto en we stelen de eer van de werkenden niet.maar dan gaan deze sinaasappelen ons kunnen redden van het IMF?!Voor Algoe is alles de eerste keer.plant een tomatenboom en voor de oogst nodig je Algoe uit..en klik klak je foto met Algoe staat de volgende dag in de krant.En dan gaat algoe beweren dat de surinamers voor het eerst een tomaten boom hebben gezien.Algoe is net de columbus van 2016.Hij denkt dat hij de ontdekker is van deze eeuw.Arme algoe.


  Maak melding

 15. Er gebeuren ook negatieve zaken dingen in Suriname (Naschoolse Njang Patu, Carifesta, etc) die angstvallig buiten de publiciteit worden gehouden.
  Er wordt hierover met geen woord gesproken terwijl er sprake is van miljoenen gestolen srd’s.


  Maak melding

 16. Op het moment dat Misiekaba één van deze pera sinaasappels heeft geproeft gaat hij, op zijn luie gat zittend, roepen dat wij binnenkort een tweede Israël of tweede Californië worden. NDP idioten denken dat wanneer ze een gedachte uitspreken het als bij toverslag werkelijkheid wordt.

  Mohamed, natuurlijk kunnen sinaasappelbomen elders in Suriname ook groeien, sinaasappels groeien in de tropen of subtropen, je moet alleen zorgen voor een goede waterhuishouding (niet te nat, niet te droog) en als de bodem chemisch onvruchtbaar blijkt te zijn (waarschijnlijk het geval in het Tibitigebied) dan bemest je de bodem. In Suriname denken we vaak dat we bomen niet hoeven bemesten.


  Maak melding

 17. Ik denk dat all die steun trekkers hier in Nederland die kritieken lopen te leveren ook kunnen gaan helpen planten,want je hoor ze niet wanneer men hier de NAAD uit belastingen moeten betalen


  Maak melding

 18. @Robg ,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Alleen hoop ik dat men niet met een deel van de oogst verloren gaat denk aan stropers.
  Het bewaken van het terrein kost ook geld.
  Laten wij niet te voorbarig zijn om te speculeren dat er meer achter zit.
  Denk aan wit plantage.
  Elke verandering brengt een verbetering met zich mee.
  Dus in ieder geval vanuit jouw uitgangs hoek bekeken.
  Kom ik tot de conclusie dat de aanval gezet is op verbetering en daar mogen wij als Surinamers trots zijn.
  Die mening deel ik nu ook.
  Bedankt voor jouw helder kijk op zaken.


  Maak melding

 19. @RobG

  In mijn ogen een prima initiatief.
  Uw lof trompet over Bouterse kunt u per omgaande afsluiten

  Want Goliath NV is van Kevin van der Werff en een Brazilaanse partner. van der Werff is een NEDERLANDER die reeds 10 jaar geleden hier mee begonnen is.
  De huidige aanplant is van 2014.

  Wel mag minister Algoe hier een pluim verdienen omdat die het project in 2014 is gaan ondersteunen naar een Win/Win situatie.

  Het is slechts jammer dat deze aanplant in Tibiti ligt omdat zodat de afstand tot de markt onnodig groot is en de zwakke infrastructuur extra belast gaat worden bij groei.

  RobG
  Voor dat u iets uit kraait eerst effe checken of Baas er wel iets mee te maken heeft. Nee gewoon een Nederlander wiens succes u op Bouterse probeert te plakken.


  Maak melding

 20. prof. Misababoi
  12 september 2016 daar zeg je wat Robg aan jou maak ik geen woorden meer vies RAY HIHI aii baja en nu? Inport?export wie wil er zaken doen met su? Komt de partij door de controle daar zit de probleem van su is er geinvesteerd in koeling de precentage gif wat gebruikt is voor groei of is het alleen bestemd voor lokaal


  Maak melding

 21. Ik denk dat het verstandig is om geen vinger te wijzen naar anderen en ook iemand anders ook verwensingen aan te praten want op den duur bereikt je er helemaal niks mee.
  Laten wij met z’n allen koesteren dat deze deal succes gaat op leveren.
  Het wordt tijd dat zulke grote projecten uit de grond gestampt worden zodat onze kinderen kleinkinderen en achter kleinkinderen ervan gaan genieten


  Maak melding

 22. RobG
  @Surinamer, ik was op bezoek in Nigeria………..!
  —————————————————————–
  RobG:
  Volgens mij ben jij nog nooit verder geweest dan de Martinitoren!
  Ik had me voorgenomen om niet meer te reageren op jouw postings. Sorry hoor maar jij bent te belachelijk voor woorden, altijd maar afgeven op andersdenkenden dan jij. Altijd maar suggereren dat jij de wijsheid in pacht hebt.
  3e duim van Bouterse!

  Inhoudelijk, mooie ontwikkeling die het verdiend om doorontwikkeld te worden, zeker ook wat dichter bij de bewoonde wereld zodat o.a. de transportkosten een stuk lager uit zullen vallen.


  Maak melding

 23. @ kruwa en @ surinamer,
  brada ik sluit mijn twijfel ook bij jullie aan en wel om de volgende reden (en)
  Hoe lang is die moordenaar al aan de macht ? 6 yari ,fijn.
  -dat gebied is overwegen zwampachtig en bij grote regentijd hoor men heel vaak dat de weg in het tibiti gebied weggespoeld wordt.
  -om een citrus plantage in cultuur te brengen, dus van insteek in de grond tot oogst is minimaal 5tot 6 jaren nodig, daarvoor heeft men 2 tot 3 jaren nodig om de plantjes te telen en experimenten uitvoeren. Citrus is een gewas dat traag bloeit.
  de bodem moet ook gereed gemaakt worden.

  conclusie : de front regering zou de aanzet hebben verricht.
  Dit is wel echt !!!!!
  Dat gebied is van robby malhoe, de lijsttrekker van de ndp in saramacca, hij heeft een groot kanaal gegraven van de oost west verbinding, Waar hij zelf woont tot diep in de tibiti gebied.
  Alstublieft dames en heren van deze forum….


  Maak melding

 24. JoJo:
  Ik zie nu net dat jij het gras voor mijn voeten al hebt gemaaid!
  De prijs van de sinaasappels zal i.d.d. voor een groot deel mede bepaald worden door het transport.


  Maak melding

 25. Heel slim van de ondernemer, in de kustvlakte is de grond duur en niet te krijgen, maar boven alles is door de klimaatverandering je bedrijfsvoering niet gegarandeerd. De kustvlakte staat in de top 10 van s’werelds meest bedreigde gebieden qua wateroverlast i.v.m. de stijgende zeespiegel.


  Maak melding

 26. @ RoB Gay.

  Alles wat in Su goed gaat is het volgens jou het werk van je baasje Bouta, en alles wat niet goed gaat is het van de Fronters !!!! Nou Robje Gay ; er gaan minder dingen goed dus, in verhouding doet je baasje het niet goed !!!
  baasje het niet goed. Ik begrijp je volkomen bij deze, je moet je baasje te vriend houden anders, mag je niet aan zijn ballen komen. En dat zou niet goed zijn met dat warme Surinaamse weer, schimmel infectie etc etc.
  Volgens jou ben je al overal op de wereld geweest, ik zou je aanraden om eens een bezoek te brengen bij de LPC.
  Daar wordt je gelijk opgeborgen, wegens je gespleten persoonlijkheid Jij spoort niet, je bent een maloot op deze aardkloot.

  @ Haco @ Jehu

  Die steun trekkers wonen in Nederland, niet alle Suri´s die in Nederland wonen lopen in de WW: en als dat zo is volgens jullie, dan hebben ze het beter dan de meeste die in SU wonen. ( Jalusu mang )

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 27. @Franchepanne,

  Zo’n 3,5 jaar terug, 4 keren op iedere donderdag (verkoopdag plantjes)aan de Cultuurtuin (LVV) terrein geweest. Geen enkele sinaas-plantje te koop;wel aanvoer met een blauw pik-up van enkele Brazilaanse lemmetjes planten en een 50-tal koolplantjes, die zogenaamd al besteld waren door iemand die Somo leek( verkocht de plantjes later op zndagmarkt Kwatta) !!
  In elk geval, via via terecht gekomen, dicht bij pen.inrichting Santo Boma bij iemand die plantjes vermeerdet.
  Gekocht: 2-tangelo’s, 2- Rode King, 1-Pompelmoes, 1- sur.lemmetje.
  Reeds 3,5 jaar goede verzorging (Par’bo-Nrd) : groeien goed maar nog geen “bloei”
  Dus het lijkt een “wonder” dat perla-sinaas reeds na 2-jaar
  plukrijke vruchten draagt !!!
  Misschien is het” het Paradijs van awaridomri met de verboden”, vrucht; Surinamers wees op hoede !!


  Maak melding

 28. Waar een wil is
  Echt na de eerste oogst ga je niks meer horen van deze onderneming,geloof me want intussen is elke interesse dan verloren.hai boi het zijn sinaasappels en geen ijsappels.


  Maak melding

 29. Alles gaat heel snel in Su. En in de landbouw sector ook. vorige week is droogrijst nog niet droog en deze week is al snel begonnen met sinasoogst. En wat komt dan volgende week; o ja. zijn de bruine bonen en de uien al geoogst. Man man . Is dit een su mentaliteit . Groorspraak


  Maak melding

 30. robg@ ik wist reeds lang dat je een broer van Goebels bent vuile smeerlap

  NEWS Travel Business Fair WHO IS WHO UNITEDBrands

  Home » VERDERE ONTWIKKELING CITRUSINDUSTRIE GOUDMIJN VOOR SURINAME
  VERDERE ONTWIKKELING CITRUSINDUSTRIE GOUDMIJN VOOR SURINAME
  VERDERE ONTWIKKELING CITRUSINDUSTRIE GOUDMIJN VOOR SURINAME
  September 11, 2016 ♦
  BusinessNews+
  ♦ 0 Comments
  Tweet
  Like
  Plus
  Pin It
  Share

  Foto: Kevin van der Werff.

  Over enkele jaren kan een van de meest toonaangevende landbouwindustrieën van de regio in Suriname staan. De stappen daartoe zijn reeds gezet door de particuliere ondernemer Kevin van der Werff. Hij heeft in het Tibiti-gebied een citrusaanplant die ruim 150 hectare beslaat en momenteel 25 duizend bomen telt. Het gaat om de commercieel aantrekkelijke variëteit Pera uit Brazilië. De landbouwer is tevens bezig met het bouwrijp maken van nog eens 125 hectare grond, waar in totaal 50 duizend bomen zullen staan die de gehele nationale behoefte aan sinaasappels zou kunnen dekken. Het uiteindelijk doel is om 600 duizend bomen neer te zetten in Tibiti. De ondernemer is reeds in onderhandeling met de staat om nog eens duizend hectare toegewezen te krijgen om dit uiteindelijk doel te halen.

  kevin2

  Het bedrijf van van der Werff, Goliath NV, zal zich dan kunnen meten met andere grote citrusondernemingen in de regio. Er zullen echter nog meer van soortgelijke bedrijven uit de grond gestampt moeten worden, wil Suriname de citrusteelt tot een lucratief exportproduct maken. Dit ervaart van der Werff niet als bijkomende concurrentie, maar juist als een aanvulling om de citrusteelt naar een hoger niveau te tillen. Als er nog vijf van soortgelijke bedrijven in het district Brokopondo verrijzen, wordt het interessant om zelf een fabriek en verpakkingshuis neer te zetten voor het vervaardigen van eindproducten.

  Volgens van der Werff heeft hij de aanzet gedaan en kijkt uit naar nog meer particuliere initiatieven. Makkelijk zal dit echter niet zijn als de inspanningen die de ondernemer heeft moeten brengen in ogenschouw worden genomen. Het opzetten van de gigantische citrusaanplant heeft van der Werff bijna naar de rand de financiële afgrond gebracht. De investering heeft hem USD 10 duizend per hectare gekost.

  Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) vindt de offers van van der Werff de moeite waard is. De Pera-sinaasappels werden in maart 2015 voor Euro 380 per ton verkocht. Momenteel staat de prijs op 830 per ton en beweegt zich verder in opwaartse richting.


  Maak melding

 31. Rob
  Je hebt van een Nigeriaan gehoord enz, maar ben je vergeten wat je geleerd hebt van Ricardo: rent is noy paid because corn is high, but corn is high because rent is paid.
  Jojo en Astaman hebben het je ook uitgelegd.
  Of weet je niet over welke Rocardo ik het heb.
  In dat geval kan ik je zeggen dat je moet gaan bijscholen. Op Adek tot Harvard is de twee na grootste econoom brkend.
  Zodra je het niet meer weet, kom je immrrd met deze dooddoeners.
  Excuses voor de typefouten. Lastig op de smartphone


  Maak melding

 32. Na het bericht van Laat me valt het dubbeltje weer op z’n plaats.

  Tibiti is Boerenveen territorium met Suma Lumber. (concessie van 70.000 ha)
  Als er volgens het FSC certificaat hout gekapt wordt kan er 0,5m3 / jaar per ha geoogst worden, ofwel 1 of 2 grote bomen per ha/ 60 jaar.

  Als de concessie omgevormd wordt tot sinaasappelboerderij/ranch kan alle hout gekapt worden. Met 25.000 planten op 125 ha betekend dat om nog 550.000 planten bij te kunnen planten er 2.750 ha jungel kaal gekapt moet worden of wel ongeveer 1.000.000 m3 rondhout of wel een verkoop $ 150.000.000 aan rondhout.
  $ 45.000 aan waarde ophalen en $ 10.000 herinvesteren.

  Het is maar hoe men de business case ziet


  Maak melding

 33. Natuurlijk zit er weer iets crimineels achter. Het zal niet. Wat een vuile xxx
  Suriname wordt letterlijk en figuurlijk vernietigd.

  Off topic.
  Surinamers met ook de Nederlandse nationaliteit: de Nederlandse fiscus mag om bankgegevens vragen. Dit is na hoger beroep vandaag bepaald.


  Maak melding

 34. Jongens
  Denk toch na. Het is een dekmantel voor aanvoer van coke voor DDB, Dilip en Abraham. Sinds wanneer lukt een project van deze criminele bende regering?
  Nog geen enkele


  Maak melding

 35. @Mohamed. Sinasappel bomen beginnen vruchtdragend te worden tussen drie jaar en zes jaar. Jouw 3.5 jaar bomen zal gauw vruchten dragen.

  Waarschijnlijk heeft de Hollandse boer boompjes van zijn Braziliaanse partner gekregen die twee jaar of ouder waren.

  Als de boer 600,000 vrucht dragende bomen heeft kan hij als bijproducten hebben van de schil orange bitter essential oil maken,van de sap orange juice maken, en honing produceren van de bloem van sinaasappel.Natuurlijk moet hij bijen houden voor de honing.

  Het valt mij op dat Hollanders goed kunnen omgaan met de Surinamers. De sinaasappel boer, de doksen boer en de ananas boer. De tjoekoe moet wel effectief zijn of de ambtenaren en politici zijn bang tjoekoe te vragen wat ik niet geloof. In elk geval de Hollanders boeren doen het goed en xporteren of hebben plannen om dat te doen: deviezen.

  Waarom krijgen Suri Hindoestanse ondernemers niet dezelfde kansen of Creoolse niet ndp ondernemers hetzelfde?


  Maak melding

 36. @Tunggak

  Deze Hollander was al 10 jaar actief in Suriname. Hij is dus niet blanco begonnen in Tibiti. Zoals met alle grote plantages hebben je een nursery waar je de kleine planten laat opgroeien tot ze de echte ruimte krijgen. Hierdoor kunnen ze intensief bewerkt worden zonder veel afstand af te moeten leggen.
  In het kader van planten ziekten ga je geen 2 jaar oude bomen verplaatsen van het ene land naar het andere. Stel je voor dat de Douane het even niet weet en het transport aanhoud gaat alles dood.

  Waarom krijgen de Hollanders wel iets voor elkaar.
  vrij eenvoudig:

  1) ze bereiden zich voor en maken een plan.
  2) ze weten waarover ze het hebben.
  3) ze weten dat na vandaag beginnen morgen de gebraden ganzen niet op het bord landen maar dat het een paar jaar duurt voor dat er goede inkomsten zijn.
  4) de eerste inkomsten worden niet verfeest maar geïnvesteerd in groei.
  5) men pleegt handson management en beloont alleen competente en eerlijke medewerkers (goed).

  Kevin van der Werff zit boven op zijn bedrijf met z’n hond en z’n jacht geweer en zijn generator. Er is altijd genoeg brandstof om te kunnen werken en er wordt niet echt gestolen.

  Het zijn mensen die weten waar over ze het hebben en dan verdien je respect bij zowel de ambtenaren, je leveranciers en je personeel. Ze weten dat ze geen grappen moeten maken.
  Aan de andere kant verdienen de vrienden van Bouterse ongetwijfeld heel veel zonder zich druk te maken.

  ik heb de kassier in actie gezien.


  Maak melding

 37. Nu de nood het hoogst is worden er actie ondernomen *vhp houttuin helpt 20 kansarme kinderen aan schoolspullen**strenge verkeerscontroles*enz. .men zegt de overheid kan de arbeiders van ebs niet straffen??ALS DE OVERHEID DE WET IN EIGEN VOORDEEL kAN WIJZIGEN? wie houd wie zoet met met langa bere tori?SANTOKI ZEGT IK BEN IN NED OM HULP voor gezondheid&onderwijs dus sociaal vlak DIT NOEMT MEN nou bodemloze put/water NAAR ZEE dragen met de paarse zombies aan het roer tenzij er in camoeflage een sidder aal richting de paarse zombies onderweg is


  Maak melding

 38. Jojo,

  Ik zie de ontwikkeling van dit bedrijf als een positieve stap voor de ontwikkeling van Suriname. Ik en velen hadden gedacht dat alleen het kustgebied van Suriname vruchtbaar is voor het bedrijven van landbouw. Nu blijkt dat er ook in het binnenland aan citrusteelt gedaan kan worden.

  Ik hoop dat er meer van dit soort bedrijven worden opgericht. De overheid moet in de voorwaarde scheppende sfeer ondersteuning verlenen aan ondernemers die initiatieven en risico’s nemen om geld te investeren in dit soort ondernemingen. De bloementeelt zou het ook goed doen in dit gebied. Ik hoop dat de overheid ook tuinders zover kan krijgen dat zij bereid zijn om tuinbouwbedrijven in Suriname op te starten.


  Maak melding

 39. Ik heb nooit begrepen waarom de Landbouwkundige Ir van Wageningen t.a.v. de landbouw in Suriname een deukje in een pakje boter hebben kunnen betekenen.

  Want met die kennis moet het just like that zijn om een landbouwkundige ondernemer, bloemen, rijst, zaden, sinaasappel, cassave, groenten, tomaten, bananen, enz op te kunnen zetten, die werkgelegenheid voor tientallen arbeiders zou kunnen opleveren.

  Er was één die met Krofaja in de jaren 70 van de vorige eeuw, naar Noorwegen zou exporteren. Totaal mislukt. In de politiek stellen deze paloeloebooikes ook geen ene malle moer voor. Die gasten zijn nada, notie, nunca, never niets.

  Hoe zou dat toch komen, weggegooid geld t.a.v. studie en ook in de politiek.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 40. Ma Baker,
  Ik denk dat jouw droom werkelijkheid kan worden. Op onze bergen kunnen, net als in Portugal, wijnranken groeien. In het Sipaliwinigebied kunnen olijfbomen( olie-), kurkbomen (kurk), Jatrophha Curcas ( biologische diesel, etc.) en Eucalyptus (geweldige plant) worden geteeld. Wij zijn gewoon te lui om te experimenteren. In dit geval (luiheid) zal het dus een droom blijven. Jammer.


  Maak melding

 41. RobG

  De overheid moet voorwaarden scheppen. Prima echter deze overheid houdt slechts de hand op en frustreert initiatieven.

  Bij een ingediend plan van ons (voordeel van Suriname $ 100.000.000 / jaar) is slechts afgehouden.
  Omdat de afdracht achteraf plaats zou vinden heeft men het idee overgedaan aan Chinezen voor een test plant. Onze enig vraag was een positie en committent van de regering. Dat was niet mogelijk.

  Ik wist toen reeds dat ons idee met Chinezen opgezet werd. helaas te kleinschalig en op de verkeerde plaats.

  Deze regering heeft niets ondernomen behoudens zelfverrijking en gaat niets ondernemen.

  Droomt u aub niet over bloemen want voor Bloemen zijn er meerdere directe vluchten per dag nodig naar de afzet markten. Met nog geen 2 vluchten per dag komt men er niet.
  Vanuit Oost Afrika komen er minimaal 10 tot 15 vluchten per dag naar Amsterdam om hun bloemen naar de veiling te brengen.

  Ten aanzien van vruchtbaarheid van Suriname raad ik u echt eens aan wat meer over Suriname te lezen of eens het binnenland in te gaan.

  De palmolie bedrijven Victoria en Pheadra en Patamakka liggen even ver het land in.

  RobG Suriname is een heel interessant land dat er met een echte regering in een jaar of 5 weer boven op zal zijn.
  Kijk echter eens met google earth naar het land en u wordt verdrietig als u naar de groene poelen kijkt in het binnenland


  Maak melding

 42. dit is goet er zijn mooie stuken land in suriname doe in god naam wat mee wacht niet op de paarse gasten , koop een stuk land , en ga aan de slag , sla de markt open niet stil staan is achter uit gang , groetjes aan handen uit de mouw


  Maak melding

 43. Mohamed, misschien is het een goed idee om je bomen te bemesten, vraag bij Agrofix aan de Verlengde Hoge Straat welke mestsoort de vruchtzetting bevordert.


  Maak melding

 44. Zonder goed beleid/vaste richtlijnen en funderingen in een betrouwbaar politieke leidersschap is alles vermoeiend en gedoemd te mislukken suriname heeft mogelijkheden maar creért alleen 1 dags vliegen bodemloze en risico om met lokaal wernemers te werken verloren geld energie bezint eer gij begint JE MOET ECHT VAN GOEDE HUIZE KOMEN OM ONDER PAARS VOET AAN DE GROND TE KRIJGEN DAAR …onder de tafel politiek is ook een kunst


  Maak melding

 45. Ze naaien je voor een dubbeltje waar je bij staat alles is krom daar er is geen recht en als je je gaat aanpassen aan hun level bestelen ze je en willen ze je vervloeken als een 😇BOEMERANG😇dus daarom is alles zo als het is en word alles slechter als de mens niet veranderd is er geen zaak te beginnen


  Maak melding

 46. Archief
  Mooi torie en nu doorgaan en het tempo opvoeren!!!!

  Suriname heeft land zat,de populatie opvoeren alla USA.
  De landbouw bedrijvigheid verder het hoogland in opzetten
  (Zeespiegel stijging)

  Zie hier de oplossing om het ambtenaren 7 even waterhoofd te doen afslanken,

  Voorwaartssss Mars !!!!


  Maak melding

 47. Pico

  Ons was een Surinaamse NV, een idee van mij en de backing van een bedrijf die de energiecentrale bouwde voor een west Afrikaanse goudmijn. De Chinezen waren Greanheart.


  Maak melding

 48. Goed voorbeeld voor LVV om te zien hoe het moet ,laat de medewerkers van LVV meer in praktijk doen .

  Greola te Uitkijk tot jaren 70 ging men Sinaasappels planten en exporten de rest geen men met vracht wagen DUMPEN in wijken in Paramaribo

  De KNSM schepen namen de Sinaasappels GRATIS naar EUROPA men hoefte toen niet te betalen voor verscheping kosten .

  Achter Geyervlijt was er een Sinaasappel plantace tot jaren 2000 mijn schoon moeder woont dicht bij .
  De jongeren van de wijk gingen daar sinaasappels gratis stelen .

  Ik ben nooit persoonlijk gaan kijken hoe de omgeving achter Geyervlijt was en van wie de aanplant was .

  Wel weet ik dat men een moderne sappen Fabriek had dicht bij blauw Grond tot jaren 70
  Doe zelf na vraag aan mensen die in omgeving Blauw Grond .

  Wat men nu doe juicht ik toe maar laat Alcoe van LVV Sinaas PLANTEN in vliegen door SLM van uit Brasil

  In plaats GOUD zoekers in vliegen moet SLM PLANTEN EN ZADEN in vliegen in samen werking met LVV .

  Met Sinaasappel planten in vliegen bedoel ik 2 miljoen Planten op jaar basis .

  Het geld van Na schoolse opvang 128 miljoen SRD was toen 23 miljoen euro kon men de planten kopen

  Doe na vraag Uitkijk Creola en Sappen Fabriek .


  Maak melding

 49. Waarom plant men geen andere gewassen waar Staat Olie Suikerriet zou planten in Saramacca

  Ik hoor de directeur van Staat Olie Elias praten of het gebied van hem is .

  Meneer Elias van Staat Olie het gebied waar je Suikerriet zou planten is niet jou eigen dom, het is voor de Staat Suriname


  Maak melding

 50. Logistiek gezien, niet zo’n voor de hand liggende plek, via de weg helemaal in de regentijd slecht te bereiken, of via de Tibiti en de Coppenama rivier wel een grote omweg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.