Keti Koti Tafel ‘exporteert’ concept naar Amerika

16

De Stichting Keti Koti Tafel is uitgenodigd door het Amerikaanse Saint Mary’s College in Maryland en het Urban Institute in Washington om lezingen te komen houden en zogenaamde ‘dialoogtafels’ te organiseren. Dit zijn gesprekken om zo het slavernijverleden beter begrijpbaar te maken. De eerste afspraak heeft de stichting al op 19 september in Washington. Vervolgens volgen er bezoeken aan verschillende instellingen tot eind september.

De Keti Koti Tafel is enkele jaren geleden ontwikkeld door Mercedes Zandwijken. Deze Keti Koti Tafel is een nieuwe traditie in de vorm van een geritualiseerde dialoogtafel waarbij -tijdens een maaltijd- stil wordt gestaan bij de herdenking en afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863, bijvoorbeeld in Suriname. Het streven is dat er na verloop van tijd een traditie bestaat waardoor families, vrienden, buren en landgenoten zich gesterkt voelen, generatie op generatie om één keer per jaar op gepaste wijze stil te staan bij onze gezamenlijke geschiedenis.

In een persbericht meldt de stichting dat verschillende organisaties interesse hebben getoond in de dialoogtafels, ‘om te onderzoeken of dit Nederlands concept ook zou kunnen werken in de VS, waar de slavernijgeschiedenis en de verhoudingen tussen verschillende etnische groepen ook recentelijk weer tot veel spanningen en protesten hebben geleid.’ Naast het organiseren van de ‘dialoogtafels’ zal de stichting in de VS college’s, lezingen en presentaties te geven over het slavernijverleden en de gevolgen hiervan.

Mercedes Zandwijken:

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Met de blanke politie gericht schieten op zwarte burgers en enkele wraak beschietingen van zwarte burgers op de politie meestal blanke kan het herstellen van respect voor elkaar wel tot een vreedzame samenleving leiden.

  Helaas kan ik niet zien hoe een racistische witte politie samen aan tafel zitten met zwarte burgers. De katholieken proberen het Nederlandse concept. De liefde voor de heer kan de brug zijn voor de twee gemeenschappen.

  Ik ken te weinig van de Tafel concept om meer van te zeggen.


  Maak melding

 2. Het idee van gelijkheid komt uit een niet-nadenkende brein.
  Zoals in een bos nooit alle bomen dezelfde leeftijd kunnen hebben, zo ook kan op de wereld niet iedereen tegelijktertijd verlicht zijn. Iempossiebel!!


  Maak melding

 3. Het concept dan wel aangepast zal wel ook werken voor de creolen en hindustanen en javanen. Als je naar de srs luistert dan huiver je van de racistische opmerkingen verborgen of openlijk. Zelfs in waterkant bloggen mensen de racistische woorden.

  De ketie kotie tafel concept zou een geode oplossing zijn.


  Maak melding

 4. Mensen, streef naar zelfbewustzijn en zelfacceptatie en vindt rust in de natuur. Want het contact met de aarde en de natuur is door 400 jaar slavernij geestelijk verbroken.


  Maak melding

 5. te onderzoeken of dit Nederlands concept ook zou kunnen werken in de VS, waar de slavernijgeschiedenis en de verhoudingen tussen verschillende etnische groepen ook recentelijk weer tot veel spanningen en protesten hebben geleid.’ Naast het organiseren van de ‘dialoogtafels’ zal de stichting in de VS college’s, lezingen en presentaties te geven over het slavernijverleden en de gevolgen hiervan.EN VOORAL DE GEVOLGEN ER VAN!!nog steeds zichtbaar onder het volk van su


  Maak melding

 6. Nu heeft niemand voor die klootzak en de boef gekozen!

  Ik zal maar 1 ding zeggen!! pe nengre deh, nooit en never ai go bung, wie durft 1 land te noemen!!!

  Ga de kont van bouta likken!! kontlikkers! jawel de echte Surinamers!!! wie voor de boef heeft gekozen.

  De paarse koto’s zijn in hun reet binnen geslurpt!!
  Ay krassie nono, en ay bari!! yepi mi, mi ay ka nono!! door bouta! koekie van eigen deeg!! en dan zeg ik!! verzuip in je eigen stront!!! Geeft hem egte vefie jarie! da a sa naai yu ini bek!!!


  Maak melding

 7. Ik durf een land te noemen.
  Ik kijk dicht bij huis.
  Kijk naar Guyana .
  Een land waar guyanezen en vele Surinamers terug gaan omdat daar nu eindelijk welvaart is.
  In Suriname zal dat ook na 15 jaar zijn.


  Maak melding

 8. Welvaart moet je zelf creëren. Zolang anderen dat voor je doen ken je de waarde daarvan niet. De slavernij was mentaal vernietigend. Maar ook Afro-Afrikanen zijn tot heden afhankelijke mensen gebleven. Dat de slavernij 400 jaar kon duren ligt deels daaraan.


  Maak melding

 9. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR BEWUSTWORDING….EERLIJKHEID……SOLIDARITEIT……GROTE SCHOONMAAK…..EN GERECHTIGHEID.

  WAARHEIDSBOODSCHAP:

  NIEUWE INHEEMSE STRIJDERS WERDEN/WORDEN NOG STEEDS VERMOORD ( WOUNDED KNEE). .LEONARD PELTIER ( een Inheemse Strijder) ZIT ONTERECHT NOG STEEDS GEVANGEN ( 40 JAAR) EN OBAMA HEEFT DE BEVOEGDHEID OM HEM VRIJ TE KRIJGEN, MAAR DOET HET NIET!!!
  EN NOG STEEDS VINDEN IN ZUID AMERIKA OOK NOG VELE MOORDEN PLAATS DOOR NATUURCRIMINELEN NAAR INHEEMSEN TOE IN OPDRACHT VAN MULTINATIONALS.

  AMERIKA DOET ALSOF HET LAND ALLEEN UIT BLANKEN…..ZWARTEN…..EN ILLEGALE MEXICANEN BESTAAT, EN DE INHEEMSE BEWONERS WORDEN NOG STEEDS DOODGEZWEGEN!
  VELE ZWARTEN LATEN ZICH HELAAS OOK MISBRUIKEN DOOR DE MUZIEK- EN FILMINDUSTRIE IN RUIL VOOR SNELLE RIJKDOM, MAAR MOETEN LATER VAAK VELE OFFERS BRENGEN!

  DE INHEEMSEN VAN AMERIKA WORDEN MET OPZET VAAK BELACHELIJK EN BESPOTTELIJK NEERGEZET ( denk aan de uitdrukking ‘ dat zijn indianenverhalen’ )OF MEN STEELT OP VELE MANIEREN VAN HUN CULTURELE RIJKDOM.

  TOEN AMERIKA WERD OPGEBOUWD ZIJN OOK VEEL VAN HUN SPIRITUELE WAARDEVOLLE SYMBOLEN GESTOLEN ZOALS DE ADELAAR DIE JE ALTIJD ZIET OP DE PREEKSTOEL VAN HET WITTE HUIS, EN SOMS OP DE AMERIKAANSE VLAG. OP HET WITTE HUIS STAAT ” IN GOD WE TRUST’. TER MISLEIDING!
  DE DUISTERE KWADE WERELD HEEFT VELE MACHTSSYMBOLEN EIGEN GEMAAKT DIE ALTIJD JUIST VOOR HET GOEDE ( verbonden aan Eerlijkheid en Rechtvaardigheid) BEDOELD WAREN.

  ONLANGS GROTE MILIEUSTRIJD GEWEEST VAN DE INHEEMSEN ( ALLE STAMMEN VERENIGD) TEGEN OLIEPIJPLIJN IN DAKOTA, TEVENS BESCHERMING VAN MOEDER AARDE EN HUN GEZONDHEID. RESULTAAT: HEEFT LANG GEDUURD VOORDAT HET HET WERELDNIEUWS BEREIKTE, DOCH ER IS UITEINDELIJK DOOR OBAMA BESLOTEN (TOEN HIJ INZICHT KREEG EN NAAR HUN WIJZE BOODSCHAP GELUISTERD HEEFT) OM HET HELE PROJECT VOORLOPIG STOP TE ZETTEN. HOPELIJK KOMT DEFINITIEF BEEINDIGING, WANT DE NATIVES ZULLEN HIER TEGEN BLIJVEN STRIJDEN!!!

  DE NATIVES/ INHEEMSEN HEBBEN IN HET LAND NOG STEEDS NIET VEEL TE VERTELLEN, MAAR DOCH DE GROTE INHEEMSE GEESTEN SLAPEN NIET EN LEVEN VOORT IN DE GEESTEN VAN HUN NAZATEN, DIE HUN STRIJD VOOR RECHTVAARDIGHEID VOORTZETTEN! EN NIEMAND DIE DAT MEER ZAL KUNNEN TEGENWERKEN, WANT HET IS ALLEMAAL IN BELANG VAN MOEDER AARDE OOK!
  ZOU ER SOMS EEN SPIRITUELE BOODSCHAP SCHUILEN IN DE HUIDIGE STRIJD VAN DE AMERIKAANSE PRESIDENTVERKIEZINGEN?

  DUS MENSEN VAN SLAVERNIJVERLEDEN TOON OOK JE SOLIDARITEIT MET HET ONRECHT NAAR DE INHEEMSE BEVOLKING TOE IN AMERIKA, EN OOK IN SURINAME, EN HELP MEE DE LEUGENS EN VERBORGEN GEHEIMEN DIE IN DE WERELD LEVEN TE ZUIVEREN!

  WEES EERLIJK EN WERK SAMEN AAN DE STRIJD VAN RECHTVAARDIGHEID IN ALGEMEEN BELANG!!!
  IN SURINAME BLIJKEN INHEEMSEN OOK SLAVEN GEHOLPEN TE HEBBEN HET VERRE BINNENLAND IN TE VLUCHTEN!

  WEES DAARNAAST OOK EERLIJK OVER DE MISDADEN VAN DESIE BOUTERSE, EN ONDERSTEUN EN VERDEDIG HEM NIET LANGER!!!

  MOEDER AARDE VAN SURINAME HEEFT RECHT OM VERLOST EN GEZUIVERD TE WORDEN VAN HAAR TRAUMATISCH ONRECHTVAARDIG VERLEDEN, ZOWEL UIT DE KOLONIALE TIJD ALS VAN DE MISDADEN VAN DE PERSOON DESI BOUTERSE, EN DE NDP PARTIJ EN AANHANGERS!

  DE STEM VAN DE ZUIVERE – EN RECHTVAARDIGE LICHTWERELD LAAT ZICH WERELD WIJD OOK HOREN!

  MESSAGE AND POWER FROM GREAT SPIRIT FROM LIGHT!!!


  Maak melding

 10. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR BEWUSTWORDING….EERLIJKHEID……SOLIDARITEIT……GROTE SCHOONMAAK…..EN GERECHTIGHEID.

  Waar is de EERSTE BELANGRIJKE WAARHEIDSBOODSCHAP GEBLEVEN ? WAAROM wordt die NIET GEPLAATST? OM WELKE REDEN?

  Ik HOOP dat WATERKANT.NET hier een EERLIJK ANTWOORD OP KAN GEVEN of zij hier meer over Weten. OF ZIJ HIER MEER VAN WETEN? Het zijn BELANGRIJKE INZICHT- EN RECHTVAARDIGE BOODSCHAPPEN DIE MET SURINAME EN DE WERELD GEDEELD DIENEN TE WORDEN! ALLES IN ALGEMEEN BELANG VOOR!

  MESSAGE FROM GREAT SPIRIT FROM LIGHT!!!


  Maak melding

 11. Goed nieuws in Su. Er wordt tafels van Su hout geexporteerd naar Usa. Hierdoor ontstaan werkgelegenheid waarbij Su verdient aan Harde valuta om de su munt te ondersteunen. Alleen exporthandel kan Su van de fin/.ec crisis redden. Goed hoor,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.