Oud-strijders en Ex-militairen doen beroep op Nederland

31

Het bestuur van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen in Suriname heeft gisteren, via de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman, een verzoekbrief gericht aan de minister van Defensie in Nederland, Jeanine Hennis-Plasschaert. Het bestuur wil graag een informatieboek uitgeven over de rol van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog en vraagt middels de brief hulp aan Nederland om haar wens in vervulling te brengen.

Bekijk ook:


31 REACTIES

 1. Deze oud-strijders waren niet zo laf als ons virtuele soldaatje Paraman die voor een lijntje poeder alle opdrachten van Baas uitvoerde en alles wat in zijn vizier bewoog aan flarden schoot.


  Maak melding

 2. @Su Bliem,
  paraman heeft nog invloed misschien kan hij voor jouw bemiddelen om jouw in aanmerking te willen komen voor hondenpoep ruimen.
  Dan weet je dat je iets gedaan hebt in je leven.
  Trouwens Paraman verdiend goed en heeft geen slapeloze nachten uilskuiken onthoudt het goed RioolRat.


  Maak melding

 3. Jullie moeten ook geld vragen.
  Mijn vader was gunner tijdens de 2e wereldoorlog om de buitenlandse grenzen van Nederland in het buitenland te verdedigen.
  Hij is intussen overleden en heeft geen cent pensioen ontvangen. Niet van Nederland, niet van Suriname en ook niet van Amerika.
  Mijn oom heeft gevochten in Korea. Samen met 112 Surinaamse oorlogmakkers werd hij in Suriname gedumpt , zonder nazorg en zonder één cent pensioen. Ik heb heel veel last gehad van de trauma’s van deze man. Dank je wel Nederland, dank je wel Suriname en dank je wel Amerika. De les die wij hieruit moeten leren is de volgende: Ga na wat jouw voorzieningen zijn na de oorlog. Ik zou nooit gaan dienen als mijn toekomst niet verzekerd is. Dit is mijn boodschap aan alle potentiële Surinaamse strijders.


  Maak melding

 4. Kunnen ze niet ertoe overgaan om Tigri op de Guyanezen te heroveren voor Suriname ??? Als jullie zo dapper waren als nu beweerd wordt, toen je ballen dan !!! Verjaag tenminste Bouta !!! Zuid-Korea en Ned. gaan jullie helpen in deze !!


  Maak melding

 5. @@ john!! Ik heb ook zoiets nl mijn vader is ook een oud strijder geweest in nieuw Guinea!! Heeft welliswaar overleefd, maar zijn beste maat Frank Heume uit Paranam is ter plekke dood geschoten door de tegenstanders!! Deze knapen waren in 1958 naar Nederland gekomen en 1962 de oorlog in gejaagd. Had ontiegelijk last van trauma en wij moesten mee leven en omgaan.

  Hij is aantal jaren geleden overleden, maar nooit en ook mooit een kopro senci in welk vorm dan ook gezien van Nederland.

  Dus ik denk dat wij als nazaten ook aanspraak op maken met t.w.k.!! of niet soms???


  Maak melding

 6. Dat waren echte militairen. Geen rovers, moordenaars, boeven, drugsbazen zoals het paars misdadig, gespuis dat oerdomme paarse stomme idiote aanhangers aanbidden en vereren als lijders van het land.


  Maak melding

 7. @15,
  Fu sang yu e bemoei?
  Allicht voel jij je als holmaatje van ons “heil”soldaatje geroepen het voor hem op te nemen.
  Ik heb van niemand bemiddeling nodig. Ik heb mondiaal mijn sporen verdiend en ben van niemand afhankelijk dankzij pensioenrechten die ik door 40 jaar keihard werken heb opgebouwd. Pensioen dat wordt uitbetaald in bikkelharde valuta.
  @15, probeer nou eens voor jezelf op te komen i.p.v. je te scharen achter personen die naar mijn inschatting in de verste verte niet het predikaat ‘integer’ verdienen.


  Maak melding

 8. Ook mijn vader was een Korea ganger, ik heb hem altijd gevraagd wat hem bezield heeft om in het Nederlandse leger te gaan dienen. Ook hij heeft tot zijn dood geen pensioen van Nederland gekregen. Zelf heb ik met een Nederlandse beurs in Nederland gestudeerd, Nederland heeft tot mijn pensionering achter me aangezeten om de schuld af te lossen, maar geen haar op mijn hoofd heeft er ooit aan gedacht die schuld af te lossen, ik zie het namelijk als verrekening dat Nederland mijn vader, als Nederlands militair, nooit één cent pensioen heeft gegeven.


  Maak melding

 9. @15,
  Overigens je reactie zit barstensvol taal- en schrijffouten. Afgezien van je minuscuul denkvermogen a.g.v. een hersenpan vol zaagsel, kom je bij over als zeer labiel en iemand die tracht door slijmen anderen aan zijn zijde te krijgen. ZO ZIELIG BEN JE.


  Maak melding

 10. Oud-strijders krijgen buitenlandse steun ipv binnenlandse zoals de schone schijn van nationalisme vaker werd opgehouden met als voorbeelden M. Nijman en straatnaamsveranderingen. Zo denken zij een ieder om de tuin te leiden. Het is nu uitsluitend teren op buitenlandse steun doordat in 2012 (2 jaren!!!!) in feite de door Telting en Hildenberg moeizaam opgebouwde reserves gestolen en verkwanseld werden door de nep-revolutionairen.
  Het huiveringwekkende plein alwaar het voormalig politiebureau stond moet met de grond gelijk gemaakt worden en hiervoor weer een soortgelijk gebouw neerzetten op de nog steeds fier overeindstaande witte zuilen. Hierna moet 25 feb. een werkdag worden.
  Heb alle begrip voor de Sranangmangs die met pijn in hun hart beseffen dat hun geliefd geboorteland failliet is gemaakt door misdadigers van het zuiverste onwelriekende water.


  Maak melding

 11. @ Tjali bit mi,

  Akkoord, we moeten respect voor ze hebben! Als jonge man keek ik zo op tegen iemand in mijn straat die ook Koreaganger was !
  Oplossing: deze die-harde kerels moeten benoemd worden als adviseurs op het Kabnet van de President, zodat ze ook een rustig en goede verdienste hebben !!


  Maak melding

 12. Er staat ergens bij Ford Zeelandia toch een monument met de namen van de mannen die hebben gestreden voor Nederland??In landen als Korea…ik had er nog een foto van genomen maar het is ook weer een paar jaar geleden.Ik weet dat de naam Hofwijks ook 2 x zag staan.


  Maak melding

 13. Haco,mijn vader heeft vijf jaar in het Nederlandse leger gediend, hij is in Korea gewond geraakt (het viel gelukkig mee). Ik heb 7 jaar een Nederlandse beurs gehad, ik wilde het niet terug betalen, maar al had ik het gewild, mijn Surinaams salaris was meestal niet toereikend om de schuld af te lossen. Nederland heeft mij die schuld nooit willen kwijtschelden (steeds moest ik een draagkracht meting ondergaan), net zoals zij mijn vader na zijn zestigste nooit zelf voor een AOV uitkering van vijf jaar in aanmerking wilden laten komen. Waarom had ik als zoon wel alle plichten naar Nederland toe als ex Nederlander, terwijl mijn vader als ex Nederlander geen enkel recht meer had?


  Maak melding

 14. Voorstel aan alle nazaten: wij zouden al deze verhalen moeten samenbundelen tot één omvangrijk boek. Ook moeten wij de Surinamers van de binnenlandse oorlogen niet vergeten. Ik ben in feite al begonnen. De verhalen in dit boek opgenomen moeten ervoor zorgen dat wij in de toekomst niet meer in de fout gaan. In ieder geval bedankt voor jullie reacties, want ik dacht dat ik de enige Surinamer was met deze problemen.


  Maak melding

 15. Denk dat gesproken moet worden over hoe de Hibie van
  Suriname bouta zo spoedig mogelijk met bende opgesloten en kaalgeplukt wordt . Iedere kapitalist die niet kan bewijzen zijn vermogen op legale wijze bijeen te hebben geharkt onteigenen. Pas dan maken wij een begin met opschonen van deze verloederde, verpauperde maatschappij.


  Maak melding

 16. Frachepane@
  Ook wij hebben geen pensioen van het nl leger.ook wij moeten ons de studiebeurzen terug betalen.
  Onze oud Indonesië gangers en andere overzeese gebiedsdelen hebben vrijwilliger gedient dus geen pensioen
  Ik snap het verhaal ni er t


  Maak melding

 17. merkwaardig,, niemand praat dezer dagen meer over het slavernij verleden..

  nu in eens wordt er geheuld met de bakra basie of ze willen mee helpen met geld en materiaal voor de weder opbouw financiële steun ons land su..

  wat een huigelaars zijn wij toch..

  weet je nog toen miesie kaba /lackien huizen hoog schreeuwden, dat wij s me jullie ( Hollanders ) geld niet nodig hebben houd je ka geld zelf voor je..

  nu zijn de tijden gekeerd..


  Maak melding

 18. D Bouterse Persident.
  C.Sandoki VC persident,
  G. Rusland VC persident.
  P.S. Somohardjo Statenvoorzitter.
  R. Brunswijk Min. Binenlandsezaken.
  Amaranta min.onderwijs
  Pieter min.Buitenlandsezaken
  Wieb ding Min. Justpol.
  Dit is heel sterk kabinet. eerlIJk delen eerlijk verdelen, hangt vanaf hoeveel je stemmen hebt, na 10 jaar verkiezingen ok., dat is mijn advies. en LET WEL OP alle Surinamers krijgen grond papieren en huizen dit is mijn advies ja.


  Maak melding

 19. Volgende verkiezing 2017:
  NDP haalt 18 zetels
  VHP haalt 18 zetels
  ABOP haalt 6 Zetels
  PL haat 6 zetels
  Doe haalt1 zetels
  BEP haalt 1 zetel
  NPS haalt 1 zetel


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.