Energietarief in Suriname mogelijk niet omhoog

30

PARAMARIBO, 9 sep – Het energietarief hoeft misschien niet omhoog. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen stelt dit naar aanleiding van beorgdheid bij het bedrijfsleven. Ook de vakbeweging zegt dat de rek eruit is.

De samenleving kan een hogere energieprijs niet aan. Nu al wordt geklaagd over het effect van eerdere aanpassing. Intussen is het bedrijf al vanuit verschillende hoeken financieel doorgelicht. Dat levert meerdere resultaten op. Nu wil de regering een particuliere consultant inzetten. Die moet een ‘werkelijke prijs’ vaststellen. “Misschien hoeft een verhoging dan helemaal niet”, zegt Dodson tegenover de Ware Tijd.

De energieprijs is met zestig procent verhoogd. De bedoeling is de subsidie totaal af te bouwen. Dit betekent dat nog twee ronden van twintig procent moeten volgen. Volgens plan moeten de verhogingen rond zijn aan het begin van 2017. Vanaf volgend jaar zal EBS alleen nog stroom distribueren. De stroomopwekking gaat naar een aparte entiteit. Ook mogen particulieren dan stroom opwekken en verkopen aan EBS.

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. Zo te zien heeft Bouta nog geen zin om te vertrekken voorgoed.Om zijn mars e redden volgt hij de bevelen van baas boven baas ,het IMF, niet.
  Nu hoopt de crimineel alleen nog dat de surinamers niet massaal de straat gaan opkomen..Hij heeft ze blij gemaakt voor een maand .De surinamers kan hij elke dag voor de gek houden. Het kost tijd noch moeite.


  Maak melding

 2. Als men de helft van het EBS personeel laat afvloeien en alle extra verworven rechten aanpast hoeft een verhoging op korte termijn niet. Let wel op korte termijn.
  Volgend jaar zal de verhoging minimaal 40% zijn.
  En goed voorbeeld zou zijn om de directie salarissen ook naar beneden aan te passen, immers het zijn vaderlandslievende NsDaP-ers.


  Maak melding

 3. Misikaba moet de doodstraf krijgen, hij beloofde dat Suriname op Dubai gaat lijken binnen een jaar maar niets is waar. Het land begint op hem te lijken !!!!
  Gratis bruine bonen met zoutvlees is funest geweest voor het land. Velen die gretig dit gratis kostje hebben geconsumeerd hebben nu allemaal aambeien gekregen.


  Maak melding

 4. Wat een regering dan wel omhoog en dan weer niet.
  Tarieven moeten gewoon omhoog dat is een vereiste van het IMF.
  Dus wat weten de regeerders wat het arme volk niet weet.
  Toon ballen en laat jouw mensen niet in onzekerheid staan.
  En als je twijfelt reshuffel dan alle ministers.


  Maak melding

 5. Is allemaal onderdeel van het grotere plan. In 2019 wordt de stuwdam overgedragen aan? Zal wel die NV worden die inmiddels al is gevestigd. Dan heb je namelijk een wettelijk kader nodig om als particulier bedrijf die stroom tegen een lekker tarief te mogen blijven leveren. Dat zal de grootste klapper worden voor de kliek hier tot nu toe.


  Maak melding

 6. Rekenen is moeilijk en dat komt omdat heel velen slechts praten en niet denken.

  De prijs is niet verhoogd met 60% maar tot 60% van wat men dacht dat wat kosten dekkend zal zijn.
  De volgende tranches zijn verhogen met 20% van wat men dacht dat het uit eindelijke tarief zal moeten worden.

  Dit is weer cosmetisch gedoe omdat een verhoging met 60% resp.20% beter overkomt dan met enige honderden procenten het geen de realiteit zal zijn.

  Echter indien men de brokopondo stroom op een correcte wijze zou afrekenen dan zou het wel eens kunnen dat met een solidariteitsheffing van verspillers de prijzen wel eens verlaagd kunnen worden.
  Indien EBS financieel gezond gemaakt wordt hoeft het geen zaken meer te doen met ondernemingen als Sibilo en kan men veel gunstiger bij de bron inkopen.


  Maak melding

 7. Meest opvallend in de kop van dit artikel is het woord “mogelijk”. Wat nu mogelijk lijkt kan morgen onmogelijk blijken. Had liever het woord “definitief” zien staan maar met kontlikker Dodson is dit beslist geen verrassing.


  Maak melding

 8. Aangezien kostprijsberekening zo moeilijk schijnt te zijn, kunnen ze achteraf nog kosten in rekening brengen bij de klanten. Voor- en nacalcuatie heet zoiets geloof ik.


  Maak melding

 9. @offtopic.

  Kijk allemaal naar actionnieuws suriname.
  Een man verbrand een NDP vlag met een mooi liedje.
  Kijk bij video,s.

  Kan ook via actionnieuws suriname facebook.
  Kijk recht onder bij video,s.

  Veel NDP, ers worden ex -NDpers.
  Door beleid van baas Bouta.

  Kentjie noitie sa kong.

  Hit van het jaar. Lol

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 10. Ai-baja. Ze hebben allemaal het nakijken . Bout ai-rigeer-ding-fa-a-wani !!!

  Binnenkort krijgt een” DOCTORS BUL” hon.c. van Adek Universiteit .

  Maar zonder gekheid: hoeveel wetenschappelijke publikaties op wereldniveau hebben de Adekprofs/Doctors al gepuliceerd??

  ROBG, zal ons zeker de juiste info kunnen geven !!
  Op Google vind ik wel van Surinamers in diaspora met wetenschappelijke publicaties op wereldniveau.


  Maak melding

 11. In 2010 en 2015 heeft de meerderheid gekozen in wat zij noemen vrije geheime verkiezingen dus zijn dit de gevolgen incl fraude.
  Alles moest toch paars zijn.Laat dezelfde paarse meerderheid toegeven dat zij zelf ervoor hebben gezorgd dat SU failliet is. Zij moeten nu weer schreeuwend laten horen wat de oplossingen zijn. Niet de diaspora.
  CLAD doet goed onderzoek met eindrapporten waaruit diefstal blijkt wat doet DNA hiermee? Het OM onderneemt hierin ook totaal geen actie maar toch lult men over democratische rechtstaat en transparant beleid. Financien Onderwijs en Volksgezondheid staan in de categorie van RANZIGHEID. Dat zij nog dieper in de stront mogen zakken behoort ook tot de eigen gemaakte keuzes.


  Maak melding

 12. @@ Whome!!
  @@ Ray!! Die Bouta kan niet naaien, want zijn hoertje is weg gelopen om de zelfde redenen!!

  A boi ne kaka moro! vanwege de rommel wat hij heeft gecreëerd en dat alle Surinamers door hem heeft laten naaien!!
  Het was hem te veel geworden!! Hij heeft slapeloze nachten!!

  1 ding waar ik jullie wel gelijk in geef en dat is dat alle Surinamers zijn door hem wel genaaid!!! en de Surinamers wilden dat!!!
  A bung dji ding!!! nu houden zij hun kont vast en zijn aan het schreeuwen!!! Ay hati!!! auw auw!!! mek ding bari no!!!

  Koekje van eigen deeg!! Laat hen dan in hun eigen stront verzuipen!!


  Maak melding

 13. Dat ze daar nog hangen aan bomen en struikgewas is een duidelijk teken aan de wand maar in de wijken zelf op erven, elecktrische palen , daken, bomen en zelfs verkeerspalen daar zijn ze op onverklaarbare wijze verdwenen net als onze deviezen.
  maar niemand van the other side vraagt :Pe den Fraga de ??
  Wat ik en velen wel willen weten is : Pe den monie de?? Pe den monie go??


  Maak melding

 14. Bouta ie fuck a kondre baldadig up!
  Please go go go home!
  En neem meisjekaba en heks simons mee un allamala djompo lieba want un hori a herie mppp natie v de gekkkkkk!!!!!!


  Maak melding

 15. Ja…ik kreeg dat filmpje opgestuurd.Los van de krachttermen was ik er blij mee.Meer volgt…ze gaan zich massaal tegen de NDP keren.Zijn dagen zijn nu echt geteld.Nog even wachten met protestacties en demonstraties totdat het water ze net onder de neus heeft gereikt.We willen de NDP niet meer aan de macht en we willen ook niet samen met ze regeren.Dus nog effen de koers omhoog ..dan zullen de Surinamers weten op wie straks te stemmen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.