‘Gezondheidszorg in Suriname duurzaam genezen’

18

PARAMARIBO, 7 sep – De gezondheidszorg heeft, meer dan wat ook, behoefte aan een duurzame aanpak. Dit stelt Celsius Waterberg, parlementariër (BEP) en ex-minister van Volksgezondheid. De problemen in de zorgbranche keren met de regelmaat van de klok terug.

Volgens Waterberg bestaan er nog te veel eilandjes in de zorg. Een ieder doet zijn eigen ding en dat kost. “Hoe meer je koopt, hoe lager de kosten. Als de ziekenhuizen, zoals nu, apart inkopen, is alles veel duurder dan wanneer men gezamenlijk zou inkopen. Dit is ook staatszorg. De staat moet ervoor zorgdragen dat deze mogelijkheden aanwezig zijn. Het gaat om planning”, zegt Waterberg tegenover Dagblad Suriname.

Het gigantische gebrek aan geld dat bij de ziekenhuizen te merken is, zal niet met een maatregel hier of daar op te heffen zijn. De ziekenhuizen hebben onlangs aangeklopt bij de Suriprofs. Ook heeft de regering met spoed vijf en twintig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer drie miljoen euro) vrijgegeven voor de ziekenhuizen. Nog eens tien miljoen aan schulden wordt betaald door de Surinaamse Post Spaar Bank.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. “Hoe meer je koopt, hoe lager de kosten. Als de ziekenhuizen, zoals nu, apart inkopen, is alles veel duurder dan wanneer men gezamenlijk zou inkopen.

  Is een waarheid als een koe. Maar ik ken er nog eentje:
  Hoe meer je steelt / fraudeert hoe minder er overblijft om te besteden.


  Maak melding

 2. Gedrag – en dus ook probleemgedrag – heeft bijna altijd te maken met de omgeving en dus ook met de medewerkers die op een bepaalde manier omgaan met het (probleem)gedrag. Als die interactie problematisch is, is er sprake van een probleemsituatie. Zowel degene die het gedrag vertoont (de cliënt) als degenen die ermee omgaan (de begeleiding), hebben een rol in die probleemsituatie.

  Rechts in het schema zie je waar het gedrag van de cliënt allemaal door kan worden beïnvloed en links zie je de factoren die van invloed zijn op hoe medewerkers omgaan met (probleem)gedrag .

  Met een goede aanpak kunnen medewerkers en organisaties gedragsproblemen verbeteren.

  Verbeterteams van medewerkers hebben veel mogelijkheden om probleemgedrag te verminderen dan zij denken.
  Organisaties kunnen probleemgedrag substantieel verminderen. Door methodisch te werken kan probleemgedrag wel met de helft afnemen.
  Een helder stappenplan is hierbij van groot belang. Medewerkers zijn hierdoor goed toegerust om een ieder met expertise raad en advies te vragen
  In belang van vooruit gang en positieve ontwikkeling


  Maak melding

 3. Het is een opmerking die geen hout snijdt.

  Er zijn overheidsziekenhuizen (LH &AZ) daarnaast zijn er Particulier Ziekenhuizen (RK & Diaco). Ze hebben verschillende bronnen voor financiering van inkoop van goederen e.d. voor het aantreden van DDB functioneerde de gezondheidszorg met deze structuur beter.

  De “deskundige Waterberg” opgeleid in Cuba weet dat men daar met beperkte financiële middelen perfecte zorg levert en ook nog gratis medici opleidt voor landen in de regio en Afrikaanse landen. Als de ziekenhuizen een juiste tarief voor ligkosten en behandeling krijgen die ook nog op tijd wordt vergoed zou het probleem niet zo groot zijn.

  Het probleem van de ziekenhuizen is vooral het gevolg van een onbetrouwbare en corrupte overheid en zorgverzekeraars.

  Het bericht van Waterberg is dus de zoveelste misleiding van het volk van Suriname.

  Celsius Waterberg is een onbetrouwbare Parlementslid, die vaker op zijn polikliniek aan het bijklussen is dan in het parlement.


  Maak melding

 4. Wie de koeien vermoordt en opeet zal vroeg of laat het gelag betalen.
  Nederland, met miljarden in de gezondheidszorg komt er niet uit, de VS niet, de meeste landen niet. Dat is de straf van God voor het vermoorden en oppeuzelen van moeder koe.
  Ook India vermoordt miljoenen koeien jaarlijks. Daarom zijn ook de Indiers tegenwoordig behoorlijk ziek
  Stop de moord op koeien en binnen 5 jaar zal het aantal zieke mensen in de wereld halveren!!


  Maak melding

 5. Je kan maar beter niet ziek worden in Suriname; wie niet snel genoeg weg is uit Suriname, is geweest.

  Er was een tijd in Suriname dat de ziekenhuizen in Suriname tot de top van het Caribischgebied behoorden.

  Hoe zou het toch komen, dat er van die reputatie thans niets meer bekend is?

  Sari (his)tori!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. Waterberg toen je mini ster was heb je geen ka aan dit probleem gedaan.
  Bouta verdient de Nobel prijs voor geneeskunde.
  heil Bouta, de Surinaamse Almachtige drinker van green label.


  Maak melding

 7. Ben ik ff gezegend dat ik op tijd eiren voor mijn geld heb gekozen goede vaarwater is beter dan empathie loze sanenleving anno 2016 deze mennsen zijn blind ze zien/herkennen geen goedheid…bah


  Maak melding

 8. “Er dient een totale evaluatie plaats te vinden van de gezondheidszorg.” Dit vindt president Desi Bouterse.
  Hij merkt op dat de totale evaluatie wel nodig is. Nu de situatie precair is, poppen zaken op die veertig jaar verborgen waren en vaak over het hoofd werden gezien.

  Jaja reeds 40 jaar wordt er gesmeten met financiële middelen van hier heb je me niet, inclusief het openlijk stelen en frauderen door de heersende corruptie.Nu de situatie precair is, poppen zaken op die veertig jaar verborgen waren en vaak over het hoofd werden gezien.
  Dus Bouta doe re dan wat aan en probeer als een echte leider richting te geven aan dit zinkende stuurloze schip.
  Accepteer dat er Surinamers zijn in en buiten Suriname die meer weten dan jou en je totale coalitie en die in staat zijn het land uit de misère te halen, wees niet te groot om deze mensen op te zoeken en hun het roer in handen te geven.


  Maak melding

 9. @ Bigi Sma
  “Er dient een totale evaluatie plaats te vinden van de gezondheidszorg.
  Ik vrees dat er weer een commissie zal worden benoemd.
  En de bevolking hoort het, ziet het, klaagt wat en gaat weer verder met betalen.


  Maak melding

 10. DD Bouterse heeft een jaar voor de verkiezing duizenden Huizen en grond papieren voor de heel arme bevolking van Suriname gegeven terwaarde van e.20.000 tot 60.000 per stuk, en dat is heel prestatie vind ik…… terwijl deze gronden kosten e.40,- per m2……. Deze arme bevolking tot de dood heeft aan hem te danken, ik heb zelf EEN gehad in van hem terwaarde van e.80.000,-

  en uw dan heren hebben jullie ook gekregen, wat mij betref mag hij 10 jaar bljinven als Persident van Suriname……… Iedereen zoek voor een eigen belang/voordeel jullie ook he, maar Meneer Bouterse niet, voor de arme bevolking van Suriname Ja. … Hij mag de koersen naar 15 srd brengen voor een USD, en Euro naar 20 sdr. zijn redelijk vind ik.


  Maak melding

 11. Volgens de kranten interviews zijn de ligdagen de middelpunt van het problem. Van dit middelpunt moet de ziekteverzekeringen benadert worden. De overheid moet toestemming geven voor een verhoging. ddb moet meer betalen voor de mensen voor wie hij verantwoordelijk is.

  De kosten kunnen lager door de lonen te vriezen en te besnoeien . Verder goedkoper material te kopen als mogelijk want de qualiteit mag niet gecompromiteerd worden.

  Verder minder graajen in de potten .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.