Centrale Bank Suriname: niet vluchten in harde valuta

57

PARAMARIBO, 7 sep – Burgers moeten niet a la dol op jacht naar dollars en euro’s. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De bank komt tot de conclusie dat de drastische stijging van wisselkoersen geen economische reden heeft.

Het heeft meer weg van speculatie. Dat is zowat de eerste bevinding van een overlegorgaan ingesteld op initiatief van de governor van de CBvS, Glenn Gersie. Het overlegorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de algemene banken en de vereniging van cambiohouders. Volgens de bank is er geen reden tot paniek. Mensen hoeven dus niet te vluchten in dollars en euro’s.

Het overlegorgaan zal helpen zoeken naar oplossingen. Twee keer per maand zal het orgaan bijeen komen om knelpunten te bespreken “en vervolgens alle middelen die haar participanten ten dienste staan aan te wenden om rust en orde op de valutamarkt te bevorderen.” Tot die middelen behoren onder meer verruiming van het aanbod van deviezen, beheersing van de vraag, bestrijding van illegaliteit en verantwoord marktgedrag.

Bekijk ook:

57 REACTIES

 1. Zodra de president en de centrale bank overleggen over de koers zegt dat genoeg voor het Volk.
  De regering is uit geregeerd en kan slechts proberen lening op lening te stapelen.
  De suppletoire begroting is het voorbeeld van DROOM denken en Tunnelvisie. Helaas is alles te laat en verkeerd en zonder inzicht op gezet.

  Het IMF zal heel hard moeten reageren per medio september voor haar volgende trancee.
  Het gebrek aan Dollars op straat geeft genoeg aan dat velen er niet op vertrouwen dat er nieuwe dollars gaan komen.


  Maak melding

 2. Wie zijn srds,s niet inwisseld voor vreemde valuata word een verliezer. Het geld devalueerd op dag basis.Iedereen die kan rekenen zal dat probreren te doen.Deze therorie klopt ook weer niet zoals alle vorige.Zolang de therorieen niet gebasseerd zijn op realiteit zal de koers verder stijgen.Veel vraag weinig aanbod.1+1=nooit 3 ook in Su niet.Al lijkt het soms er wel op.


  Maak melding

 3. Best Gersie
  De koers gaat niet omlaag zolang de paarserovers aan de macht blijft, jullie zijn meer dan een jaar bezig om de koers laag te krijgen is het gelukt. Elke keer wordt nieuwe commissie aangesteld maar de resultaten zijn tot nu toe nihil. Ik kan u 1000% garantie geven dat als de paarserovers weg is dan zaak de koers automatisch. NDP is geen politieke partij maar een ziekte zolang die aan de macht blijft droog alles uit net als in de jaren 90


  Maak melding

 4. Mensen de banken zijn marjonetten van bouta en het IMF!!
  Die hebben absoluut geen medelijden met ons en jullie moeten ook geen medelijden hebben voor deze 2!!
  Het IMF is te vinden in landen waar een dictator de baas is. Ze werken samen. De arme bevolking krijgt het nog moeilijker als het IMF en de dictator samen beginnen te werken.Het volk wordt al onder druk gezet door de dictator en het IMF doet een schepje bij.Rijke landen of landen waar er geen dictator aan de macht is jagen het IMF weg,daarom dat het IMF zijn heil zoekt bij de arme landen in dit geval Suriname.


  Maak melding

 5. Telting en Hildenberg waren volgens de kiezers niet goed bezig vandaar het duo Gersie en Hoefdraad.
  Jammer dat Wonny Boedhoe (nog) niet heeft verteld waarom zij moest opstappen maar het sterke vermoeden is dat zij weigerde om geld vrij te maken voor smerige praktijken in opdracht van voormalige couppleger die in feite 500 miljoen U$ had moeten lenen ipv 100. Veel lenen zal stabiliteit brengen volgens de regerende intellectuelen.


  Maak melding

 6. Advies aan GERSIE :

  Zorg dat dit soort Machthebbers VERDWIJNT !

  Of zetten zij ONS MILJARD DOLLAR terug bij de CBvS ??

  De zwakke SRD zal nog zwakker worden, tenzij de Machthebbers gaan inzien dat drastisch bezuinigen op
  alle politieke-onproductieve-onzinuitgaven de enige weg is !

  Zeg ook aan DESI dat NIEMAND de Machthebbers nog GELOOFT, omdat LETTERLIJK NIETS WORDT GEDAAN TEGEN HET STELEN EN ROVEN VAN GELD EN GOEDEREN VAN DE STAAT !

  GERSIE, geef Opa DESI kopieen van de CLAD-rapporten die vol staan met namen van het top-NDP-GEBOFEFTE !

  A VOLK WERI, MACHTHEBBERS BETRE UN GRATI !!!!!

  PS : het Volk heeft niets aan zwakke valuta !!!
  Gersie Go Sribi Yere !!!


  Maak melding

 7. Kondremangs…..dit gebeurde ook in de jaren 80…hoe harder ze schreeuwden….hoe meer de economie achteruitging door DiDiBrie en co…..her verleden verklaart het heden…..NOBRUYA


  Maak melding

 8. Op social media was in 2015 zowat alles paars met veel lawaai en agressie. Er zijn zelfs mongolen geweest die Goslar met 3 letters hebben witgekalkt.
  De pers is na de moorden ernstig en doelbewust verzwakt enkel en alleen voor macht en geld. Carifesta binnenhalen was hetzelfde als brood en spelen geven aan de onnozelen. Misleiden liegen bedriegen corruptie en achteruitgang is nooit eerder zo omvangrijk geweest als nu.
  Dit volk moet zelf zorgen voor noodzakelijke ommekeer nadat zij simpelweg alweer afschuwelijk zijn misleid.
  Is het bitter dat gelet op de geschiedenis dit volk door eigen mensen zo zwaar wordt benadeeld na gedane loze beloften.
  Nooit bekendgemaakt waar de buitenlandse dreiging vandaan komt. MuloPres en nietsnut fistlady genieten van luxe samen met Peggy de sloerie. Corrupte Dino kreeg op staatskosten juridische bijstand.
  Haal al je geld weg van alle banken.


  Maak melding

 9. Ik kan mij niet voorstellen dat het volk er vertrouwen in heeft dat de SRD binnen nu één twee jaar naar normale waarden zal terugkeren. Dit is onmogelijk! (Hoewel er is één zware maatregel die de SRD kan laten stijgen, maar de gevolgen voor de economie kunnen desastreus zijn)
  1. De overheid heeft geen geld en moet hiervoor voortdurend lenen in het buitenland
  2. De centrale banken zijn wereldwijd gestopt met het opkopen van goud (dit heb ik niet bedacht, maar centrale banken meldden dit en het IMF). Dit betekent dat de koers van het goud niet langer zal stijgen, maar eerder zal dalen.
  Wederom een tegenvaller voor de staat. Bovendien neemt de waarde van de goudvoorraad, dat ligt bij de centrale bank af als het goud in waarde zal dalen. De dekking van de SRD komt hierdoor verder in gevaar.
  3. De voortdurende devaluaties hebben niet het gewenste effect gehad op de exportopbrengsten (had ik ook al voor gewaarschuwd> er hadden aanvullende maatregelen moeten worden genomen).
  4. China en de VS hebben het klimaatverdrag vorige week ondertekend. De hosanna van aanhangers van de regering dat olie in prijs zou stijgen, omdat Rusland en Saoedie arabië ??? een verdrag hadden ondertekend dat de olieprijs zou laten stijgen, zal geen positief effect hebben op Staatsolie.
  5. De economie van VS lijkt minder hard te groeien dan werd gedacht. Dit zal zijn effect hebben op de wereldvraag.
  Lichtpuntje is dat de rente wellicht in de VS dit jaar slechts met 0,25% zal stijgen. Hopelijk heb ik dit fout, want als de rente in de VS harder toeneemt zal de rentelast voor SU nog meer toenemen.
  Ik stop maar, hoewel ik door kan gaan.
  Mijn advies aan het volk is: vlucht is dollars en euro’s en laat de srd voor de heer Gersie en de ministers.


  Maak melding

 10. Ik voorspelde de koers van 1 : 10 voor einde 2016.

  Die koers komt er al einde van de maand,.

  SRD is in duikvlucht. Over een uur is hij weer minder waard,

  Dank u President Bouterse


  Maak melding

 11. ZO LANG DEZE N.D.P REGERING AKTIEF..GAAT HET LAND NAAR DE KLOTE ,EN ELKE DAG STEEDS ERGER..
  DE KOERS KAN NIET NAAR BENEDEN ,ER IS GEEN VERTROUWEN…SIMPEL IS HET ANTWOORD .


  Maak melding

 12. MENSEN MOETEN MEER GAAN KLAGEN,MAAKT NIETS MEER OOK WAAR…KAN VOOR JE HUIS STRAAT OF WAAR DAN OOK HANG EEN KLAGEN BORD…ALS IEDEREEN DAT DOET KAN ZIJN DAT EEN WONDER KAN GEBEUREN…B.V. FACEBOOK IS GRATIS EN JE BEREIKT HEEL DE WERELD .WAT HIER IN SURINAME GEBEURD ..KAN NIET MEER ZO ZIJN…..MOE ZIJN WIJ…!


  Maak melding

 13. Burgers moeten niet a la dol op jacht naar dollars en euro’s.
  De Centrale Bank van Suriname (CBvS) wenst te benadrukken dat er geen reden voor paniek is en roept daarom de gemeenschap op om jacht op deviezen na te laten.

  Tijdens de jacht geschoten buit wordt verkocht tegen een prijs van SRD 8,50 voor 1 kg US agutie en SRD 9,40 voor 1 kilo Euro agutie

  Dit is volgens de CBVS veel te duur en ontwricht de voedingswaar Surinamers en is concurrentie gevoelig.
  Trouwens welke jager die op jacht is vlucht? Jagen op dollars en euro’s is de nieuwe tak van sport , geen munitie maar met SRD’s wordt er geschoten op valuta wild.


  Maak melding

 14. Wegens toekomstige schaarste zal de valuta agutie in prijs stijgen naar SRD 9 respectievelijk SRD 10 voor de euro agutie.
  De US agutie, gangbaar te herkennen aan zijn redi teré, zal door in bescherming moeten worden genomen.


  Maak melding

 15. It,s to late she,s gone…hoe kan een hoogmoedig volk zo egoistisch zijn??escuus het is al treurig genoeg om onder dictactuur te roeien met de riemen die je heb..volk van suriname *hoofd omhoog en door ademen*DE wonderen zijn de wereld nog niet uit* einde oefening voorkomen was beter dan genezing


  Maak melding

 16. @ pico

  Een agutie is de Surinaams boskonijn (konikoni)waarop geheel het jaar gejaagd mag worden meer bekend onder de jagers als redi teré genoemd). Is een lekkere wild soort mals en weinig vet.
  Hei of Surinaamse boshaas is ook bekend onder de jagers als “grijs”.
  Zijn meestal de prooien van de jaguars (wordt gezegd en geschreven in boeken)


  Maak melding

 17. Beste Water naar zee
  Ik voel mij ongelooflijk vereerd dat je mij in een zin met Jojo noemt. Ik kan niet in zijn schaduw staan
  Bovendien ben ik, vind ik zelf, niet capabel genoeg.


  Maak melding

 18. De CBVS moet geen eitjes komen bakken in deze hete droge tijd. Er was met de grrotste mond gezegd dat huurprijzen niet meer in valuta mogen zijn?? Waar is de controlle. Als importland waar moet de valuta vandaag om deze mensen van hun gemak te voorzien??, Hoe komt de verschillende delegaties die meer in het buitenland wonen aan hun valuta?? Hoe komt staatsolie aan hun valuta om hun schulden afte lossen?? Banken vragen nu 0.50% commissie op Euro stortingen???? geruisloos doorgevoerd wat doet de Cbvs hiertegen???? Gilly woont meer in de U.S. dan in SU, HOE KOMT HIJ AAN DE VALUTA, IS HET MET ZIJN EIGEN SPAARGELD???


  Maak melding

 19. Wonnie Boedhoe, is opgestapt omdat zij geen geld wilde overmaken voor het verjaardag feestje van mvr. de presindent tijdens haar vakantie in Miami, laat dit duidelijk zijn.


  Maak melding

 20. Een Volk Dat Voor Tirannen Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  Suriname onder DDB En De Gang(sters) is een rovershol. Ze zijn de zwaarste criminelen/misdadigers die Suriname heeft gehad sinds 25 februari 1980 die zich zowel in Suriname als buiten Suriname schuldig hebben gemaakt aan zeer zware strafbare daden, mensenrechten, moorden, drugscriminaliteit, zware militaire wapenhandel met de Farc in Columbia enz, en door de rechters van krijgsraad/rechtbank in Suriname en het buitenland veroordeeld moeten worden of al is veroordeeld en gevangenisstraffen moeten uitzitten in Suriname en buiten Suriname.

  Voor mijn part moet DDB 3 x levenslang worden veroordeeld door de rechter van de rechtbank/krijgsraad en in het buitenland en worden opgesloten in de gevangenis/sen en dan is dat nog zeer milt gezegd. Is ook van toepassing voor anderen, oa van de NDP-adviseurs, NDP-DNA-leden ea.

  DDB en de gangstgers zijn bezig met hun enige eigen belang, oa uit de gevangenis te blijven in Suriname en buitenland, zichzelf, gezin, vrienden te verrijken en het volk de massa Surinamers mag in heel grote armoede leven. Zie u leven dagelijks en vraagt u zichzelf af, hoe is dit gekomen?, wie is hiervoor verantwoordelijk, zie de prijzen in de winkels, EBS, Waterleiding, enz. Zie het kiesstelsel van Suriname, zie de domme massa, Zie uw/hun stemgedrag. Zie de paarse kakkerlakken, zie de overlopers, ea.

  Suriname is op dit moment een machtsstaat, net als Cuba, Venezuela, Equatoriaal Guinee en zie de woon- en leefomstandigheden van die landen en zie waar Suriname ook in zit. Al deze landen zijn Skeer, armoede, honger, ontwaarding van hun munteenheid, geen valuta, hoge valutakoersen, geen medicijnen, zie ziekenhuizen, winkelprijzen, enz.

  DDB En De Gang(sters) Oe Tik Oe Bondroe Dan Oe Hoepel Op! en nó vergiet oe tiptip bakka a dorro.

  DDB En Gang! You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

  Sranansma Oe Wiki No!?

  Stré Def Foe Stré!, Wi No Sa Fredé!

  Get Up Stand Up, Get Up For Your Rights
  Don’t Give Up The Fight!

  Sranansma Oe Bondroe Kon Na Wan, Mik Wan Kofoe! en fight for your rights!

  Een democratische rechtsstaat is het beste systeem dat een land kan hebben en waarin de rechten en plichten van de burger het beste in een grondwet en internationale verdragen zijn vast gelegd en in kunnen leven.

  Time4Chan(ge)!
  Chan4Pres!

  Sranansma, Oe Bondroe Kon Na Wan, Wi Na Wi, Wi Na Sranansma, Mik Wan Kofoe!
  Power To The Srananpeople,
  Don’t give Up The Fight!

  Freedom, Freedom, Freedom, Freedom, Freedom De Kong!

  Fri, Fri, Fri!

  Sranan(sma) Kon Fri!

  Leve:
  – de democratische rechtsstaat,
  – mensenrechten,
  – de grondwet van Suriname en Internationale Verdragen;
  Trias Politica; wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht,
  – de vrijheid,
  – eigen mening,
  – persvrijheid,
  – organisatie en demonstratie,
  enz, enz,

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname(rs)


  Maak melding

 21. Governor moet even rustig aan doen met zijn uitspraken.

  Als je kijkt naar de uitgaven vanaf 2010 en de kort erna volgende betalings problemen van de overheid reeds in 2012. Ondanks een goede financiële basis gebeurde dit, dan moet je een idee hebben van hoe groot het probleem is.

  Dankzij het grif lenen en mede dankzij het ” tequilla effect ” van zwart geld in de Surinaamse economie waren de effecten van de crisis iets later merkbaar.

  Zie de Mexicaanse crisis in de jaren 90 voor het “tequilla effect”. Dit is het effect van drugs geld, geld dat mensen officieel niet hebben, op een economie die voor een vertraging van de werkelijke effecten zorgen. Probleem zit hier namelijk in het maskeren van de reële situatie waardoor je ook niet de juiste maatregelen kan treffen.
  Dat verklaart ook een deel de slechte anticipatie van de regering op de wereld olie en goud prijzen.

  Een ander sombere redenering is dat het niet duidelijk is in welke mate cocaine geld is toegenomen en in welke mate dit voor een ” tequilla effect ” heeft gezorgd.

  Dus lang verhaal kort, de regering heeft het dusdanig verkloot dat men het nog steeds niet door heeft.
  Velen zijn nog verdoofd van de tequilla.
  Zelf Cbvs Governor denkt dat de koers te beheersen valt middels het stop zetten van de zoektocht naar valuta.

  Nu snap je waarom IMF zulke harde maatregelen eist.

  Petje af voor Vene die in plaats van de IMF een aangepaste versie verkoos, ondanks druk van zijn partners.

  Ik heb gelijk gebruik gemaakt van de gelegenheid om reclame te maken voor Vene.


  Maak melding

 22. Wie gelooft Bouterse, Gersie , Hoefdraad , Simons en de rest van de NDP nog?
  Een dergelijke statement is gelijk aan het hijsen van de rode vlag en leidt alleen tot een nog grotere run op valuta en een snellere val van de srd.


  Maak melding

 23. @Niet fraai
  Goed verhaal. Ik denk dat je verhaal grotendeels klopt.
  De slechte anticipatie van de regering op de daling van
  goud en olieprijzen heeft ook te maken met incompetente politieke regeerders en topambtenaren.

  En inderdaad petje af voor Venetiaan die het land op eigen kracht uit een diep dal heeft weten te loodsen naar groei en voorspoed.


  Maak melding

 24. Paars geboefte leiden het land en volk de paarse verdoemenis in, zevenmalen erger zal het verworden als tijdens de mislukte revo olv van de paarse misdaadvloek didibri.


  Maak melding

 25. Laten al die paarse hondse elite die meer dan 700 miljoen euro terughalen en omzetten in SRD’s. Laten ze het goede voorbeeld geven aan de bevolking van Suriname. Zo niet: mensen gedraag je niet als een paarse ezel, en NEEM DE VLUCHT NAAR VOREN. Eind van het jaar moet je voor 1 euro 20 srd betalen. Vandaag is het 9. Volgend jaar gaan we richting de 50. Jullie hoeven echt geen Einstein te zijn. Het is nu acteren. Met de dag wordt je srd toilet papier. Ik kan er mee praten. We hadden vroeger miljoenen Surinaamse gulden. Toen was 1 miljoen surinaams – 2 miljoen Nederlands. Alles weg. Mijn familie heeft leergeld betaalt. Veel leergeld. Van hard werkende mensen, spaarzame mensen, zijn ze door Bouta die fucking hond in de jaren van mensen die door noeste arbeid en veel spaarzin, in een klap alles kwijt. Ik heb helemaal geen medelijden met al die paarse ezels. Van mij geen euro meer richting SU>


  Maak melding

 26. Mooi verhaal van de CBvS.
  Zij hebben zelf de geest uit de fles gehaald, maar krijgt deze niet meer in de fles. Was het niet de CBvS die zoveel waardeloze en ongedekt SRD’s in omloop heeft gebracht. CBvS is de schuldige van alle ellende en de speculanten krijgen nu de schuld. Ik zou ook mijn SRD’s omzetten in vreemde valuta. Geef hun maar ongelijk.


  Maak melding

 27. Ik ben geen Top econoom maar om 17 procent rente te geven op spaargeld, laat geld devalueren tot de waarde van wc papier. Banken moeten dus geld bij laten drukken om de rente te kunnen betalen. Waardoor het geld minder waard wordt.

  Dit terwijl in sommige landen geen rente gegeven wordt meer op spaargeld max tot 1 procent.


  Maak melding

 28. De plooien zijn niet meer glad te strijken…WATER NAAR ZEE. ..Heb vieze na smaak van de samenleving in su na mijn bezoek hoezeer ik ook hoop op een teken van verandering…voorlopig geef ik nada uit ik boycot/sancies tegen de volk/samenleving daar trouwens ze houden ook niet van ons surned maar van ons geld en paketten


  Maak melding

 29. Er zijn genoeg dollars en Euro’s in het land maar deze harde valuta zijn in handen van enkelen.Deze personen zijn bewust hoger aan het bieden voor een dollar of Euro. Zij bieden meer dan de officiele koers omdat het vakse SRD’s zijn. Hierdoor drijven zij de wisselkoers omhoog en moeten mensen nog meer betalen voor producten.Maar met de valse SRD’s willen zij de regering nog meer onder druk zetten.


  Maak melding

 30. De schuldenlast van Suriname neemt alleen maar toe !! Het gaat niet alleen om leningen hier en daar MAAR er wordt ook vollop deals afgesloten op krediet / op afbetaling en dit zijn dus ook schulden !!!
  Er wordt gezegd dat lenen goed is voor de economie maar er staat totaal geen inkomen tegenover, geen rendement op je investering !!
  Surinamers van slaaf naar schuldenaar en bedelaar !! Domme bevolking waar zijn jullie mee bezig !!


  Maak melding

 31. Ik koop ze juist vandaag aan bestemd voor trans-Atlantische projecten in Afrika met prima onderpand trans-Atlantische handel retour & Indonesië… Rumba Saya…. Mana !


  Maak melding

 32. Ik dacht dat met de aanstelling van de “de wonder-boys, prof Caram en Sylvano Tjon A Hie” bij de Centrale Bank, alle monetaire problemen opgelost zouden worden !!!

  Hoeveel belastinggeld van ons is al betaald aan deze “wonder-boys” van NPS ???


  Maak melding

 33. Water naar Zee

  Ik weet niet of je reactie Ironisch is en of ik serieus kan / wil / moet reageren.

  Hoewel ik (uitzending in tapa bankstel) geloof dat Somohardjo een sociale man is die het beste wil(voor zijn achterban) ben ik er van overtuigd dat hij beter uit de directe politiek kan verdwijnen. Hij kan beter gaan planten en een volkswinkel gaan runnen..

  Er pas hoop als er een echt politiek alternatief ontstaat waarin kennis en kunde gaat leiden en zonder aanziens des persoons de overheid gaat reorganiseren. Daar voor zijn mensen nodig die los staan van het politiek clientisme en een idee hebben hoe een overheid functioneert en hoe ondernemingen functioneren.

  Om een voorbeeld te geven:
  Suriname heeft net als Singapore een Albert Winsemius nodig en een Surinaamse variant van Lee Kuan Yew. om nu uit de shit te komen. Ik ben er van overtuigd dat indien er mensen die rollen voor een jaar of 5 kunnen gaan vervullen het buitenland echt gaat helpen en de Surinamers keihard aan de slag gaan om hun land vooruit te helpen.
  Om echter keihard te werken zijn er mensen nodig die duidelijke lijnen uitzetten.
  Ik heb wel eens gedacht dat Lilian Conzalves bestuurlijk en menselijk wel eens iemand zou kunnen zijn die echt boven de partijen kan staan en mensen bij elkaar weet te brengen.

  Wie weet zijn er politici die van beide zijden van de DNA de hoofden bij elkaar willen en kunnen stekken om iemand te zoeken die boven de partijen staat.

  Een bewind dat op kennis en kunde (inhoud) gebaseerd is kan in relatief korte termijn het land saneren.

  Ik heb wel eens een stappen plan aangereikt dat begint met:

  1) de sanering van EBS door Brokopondo over te nemen en de tarieven te reduceren (merken de mensen direct in hun portemonnee). en door gaat met;
  2) de sanering van de ecologische schade die Alcoa heeft aangericht (Afkoopsom in eigen beheer gebruiken voor heel veel lowtech arbeid).
  3) de sanering van de informele goud industrie met terug werkenden kracht. Dat kan omdat niemand voldoet aan de eisen die de Mijnbouwwet voorschrijft. Hier zijn enorme bedragen te vorderen op basis van wetsovertreding. Pak NaNa resources, Safrina Holding, Peneux en co maar eens aan met echte deskundigen die de Mijnbouwwet toepassen.
  4) Aanpak van alle politiek voordelen (dubbele inkomens DNA leden), politieke pensioenen, wachtgelden en ontheven functionarissen die door betaald worden zonder te werken.
  5) aanpak fraude en corruptie met terug werkende kracht.
  6) sanering staatsolie tot een echt bedrijf.
  7) Schuldsanering middels sterfhuis constructies indien er sprake is van wanbeleid en niet reële schulden.
  8) Verduurzamen van de economie (hulp van Nederland zou hier heel effectief kunnen zijn bijvoorbeeld 2de hands windmolens)

  Het eerste doel is snel geld vrij maken dat deskundig en transparant gebruikt wordt voor het volk en niet voor vrienden en familie.


  Maak melding

 34. “Burgers moeten niet a la dol op jacht naar dollars en euro’s. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De bank komt tot de conclusie dat de drastische stijging van wisselkoersen geen economische reden heeft.

  Het heeft meer weg van speculatie.”

  Serieus?
  – De bank komt met de conclusie…
  – stijging van wisselkoersen heeft geen economische reden.
  – Het heeft meer weg van speculatie…
  – is zowat de eerste bevinding van een overlegorgaan…

  Volgens mij is dit een brevet van ongeschiktheid, meteen stoppen met het overlegorgaan…ze verdoen hun tijd.

  En als ik het ook nog moet uitleggen aan de eeneiige…… OMG, ik stop er maar mee…


  Maak melding

 35. @JoJo….helemaal eens, mijn insteek.

  Verder denk ik dat wij samen helemaal geen beroerd volk zijn, ook al klagen en schelden wij op elkaar. Er is alleen geen krachtige en eerlijke leider die vol het vertrouwen van het volk geniet om het land naar groter hoogten te tillen.


  Maak melding

 36. “President bevestigt reshuffling; koers grootste zorg”
  (Bron: Starnieuws, 07 Sep, 18:00)

  De man heeft het nog steeds niet door dat het afgelopen is.


  Maak melding

 37. De autoriteiten in Suriname hebben vorige week twee valsmunters opgepakt. Deze valse munters drukten geld en brachten dit geld in omloop. Deze valse munters blijken sympathisanten van de VHP te zijn. Het valse geld dat in omloop is gebracht willen mensen nu witwassen in harde euro’s en dollars.Zo zie je maar weer hoe deze gasten de Surinaamse economie verzieken.


  Maak melding

 38. @ Realist
  Je vindt 17% veel. Hoe hoger de rente hoe beroerder het land ervoor staat. Daarom is het in Nederland 0% en zelf negatief. Als je geld aan de staat leent krijg je minder terug dan je uitgeleend had!
  (Overigens in Nederland kon je 12% rente krijgen rond 1983. Ik kreeg 9% op een staatsobligatie in 1990)

  Je ontvangt onder andere rente voor
  1. waardevermidering van je uitgeleend geld
  2. betrouwbaarheid van degene aan wie je geld hebt uitgeleend
  3. uitstel van consumptie (je kan je geld nu niet uitgeven)

  Dus hoe betrouwbaarder het land is hoe minder rente zij hoeven te bieden om beleggers zo gek te krijgen hun geld aan jou uit te lenen.

  Ik verwacht trouwens dat de rente nog met vele procentpunten zal toenemen (25% behoort zeker tot de mogelijkheden. is misschien zelf de onderkant)


  Maak melding

 39. @Sabaku

  Als je met elkaar kunt feesten kun je ook leren samen te werken.

  Er is slechts een enkele handicap. Het volk is ingesteld op verbale overdracht van informatie en heeft een perkt kritisch vermogen en kan elkaar zonder boos te worden de maat niet nemen.
  Verbale informatie is vaak niet concreet en hard maar als het wortelt tussen de oren wordt het een hele strijd om het er tussen uit te krijgen en iedereen op 1 lijn.
  Het vervellende is dat iedereen zijn eigen lijn volgt.


  Maak melding

 40. @Pico,

  Wat heb je aan 17% rente als je geld met 300 procent devalueert?

  Stel je voor als je voor een Fernandes 5 srd ging betalen, en je over een jaar 15 srd ervoor moet betalen (300 procent devaluatie) heb je aan die 17% rente helemaal niets.


  Maak melding

 41. Jojo dit zijn de onderwerpen en een basis dat ontbreekt ZONDER DIT BESEF ZONDER FOUNDERING BLIJFT HET 0,0 DIT ZIJN DE GROOTSTE GEBREKEN VAN HET VOLK daarom is suriname en het volk zo zo als ze zijn.


  Maak melding

 42. DD Bouterse heeft een jaar voor de verkiezing duizenden Huizen en grond papieren voor de heel arme bevolking van Suriname gegeven terwaarde van e.20.000 tot 60.000 per stuk, en dat is heel prestatie vind ik…… terwijl deze gronden kosten e.40,- per m2……. Deze arme bevolking tot de dood heeft aan hem te danken, ik heb zelf EEN gehad in van hem terwaarde van e.80.000,-

  en uw dan heren hebben jullie ook gekregen, wat mij betref mag hij 10 jaar bljinven als Persident van Suriname……… Iedereen zoek voor een eigen belang/voordeel jullie ook he, maar Meneer Bouterse niet, voor de arme bevolking van Suriname Ja. … Hij mag de koersen naar 15 srd brengen voor een USD, en Euro naar 20 sdr. zijn redelijk vind ik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.