Surinaamse ziekenhuizen: nu vooral overleven

36

PARAMARIBO, 6 sep – Het management van de ziekenhuizen in Suriname is nu vooral gericht op overleven. Het in stand houden van de instellingen behoort prioriteit te genieten, te midden van de problemen van het moment. Dit zegt Antoine Brahim, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De patiënt geldt als belangrijkste drijfveer. “Je moet alles eraan doen om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Dat is een zware verantwoordelijkheid. Wij hebben te maken met mensen. Wij moeten ook de specialisten en verpleegkundigen blijven motiveren om het werk zo goed mogelijk te blijven doen”, zegt Brahim tegenover Dagblad Suriname. Intussen blijven de hoge kosten en schulden aandacht vergen.

De regering is weliswaar ingekomen. Maar het blijft moeilijk managen. Toch wordt de hoop niet opgegeven. “Wij mogen onze langetermijndoelen, juist wanneer je het moeilijk hebt, niet uit het oog verliezen. Het belangrijkste hoofddoel is het continueren van kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg. Wij moeten minimaal kunnen behouden wat wij al hebben en dat ook op lange termijn garanderen”, aldus Brahim.

Bekijk ook:

36 REACTIES

 1. Ook een aandachts punt..Suriname wordt bedreigd door de zee. Het water neemt grote stukken kust mee en sloopt de kleidammen die het land moeten beschermen.

  Vorig jaar liep het gebied bij ‘Weg Naar Zee’ onder water toen een dam het begaf. En vorige week kondigde de regering noodmaatregelen aan omdat er in hetzelfde gebied, even buiten Paramaribo, opnieuw land bedreigd wordt met overstromingen.

  Experimenten

  De Surinaamse Hydroloog Sieuwnath Naipal van de Surinaamse Universiteit, is samen met zijn studenten sinds vorige zomer bezig met een experiment waardoor de zee geen land meeneemt, maar juist land afzet. Op de nieuwe grond moeten mangrove bossen gaan groeien die de kust op een natuurlijke manier moeten beschermen.


  Maak melding

 2. Ziekenhuis az wees creatief in eigen portomonee in goede samenwerking en anti coruptie en goed beleid zullen jullie menselijker over komen want het is een rommeltje bij jullie .


  Maak melding

 3. De regering en het parlement hebben zich zowaar geworpen op de vraag of Suriname zijn natuurlijke hulpbronnen zoveel mogelijk moet ontwikkelen of niet. Moet er gewacht worden totdat Surinamers zelf alle technologie beheersen om de rijkdom uit de bodem te halen of moeten buitenlanders erbij gehaald worden? Voor president Venetiaan is de hele discussie overbodig.

  Het is zo klaar als een klontje: de technologie is er (nog) niet, maar er is geld nodig voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale hulp. Dus kiezen voor de idee van niet exploiteren wat je zelf niet kan doen, is not done. “Deze regering gaat het volk niet oproepen om op de plaats rust te maken, terwijl de rest van de wereld zich verder ontwikkelt”, zegt Venetiaan. En de waarde van toegevoegde waarde?


  Maak melding

 4. De oppositie vindt dat juist hier Suriname het laat afweten. Er wordt alleen maar geleverd, de grondstoffen worden weggedragen. Een goed voorbeeld is het Canadese Cambior wiens dochterbedrijf Rosebel Goldmines goud mijnt zonder behoorlijke controle. “Door Cambior gaat alleen de Canadese economie vooruit, terwijl wij achterblijven”, zegt Jiwan Sital van A 1.

  Suriname moet zijn natuurlijke hulpbronnen maar verantwoordelijk gaan ontwikkelen. Dus meer controle op multinationals en waar mogelijk nalaten. Venetiaan gelooft meer in evenwicht. “Elke regio, elk district moet zich realiseren dat het zitten op je natuurlijke hulpbronnen een strategie kan zijn, maar geen ontwikkelingsstrategie is.” Ontwikkeling vergt nu eenmaal offers.


  Maak melding

 5. Het economisch succes dat de laatste jaren geboekt wordt, legt pijnlijk bepaalde tekorten bloot. Het tekort aan technici is zo’n te kort. De waarschuwingen van deskundigen blijken thans bewaarheid. Suriname heeft te weinig geïnvesteerd in het stimuleren van technische studies. Onder meer de goudwinning toont met zijn hoog ontwikkelingstempo aan hoe laag het rendement is van onderwijs en opleiding.

  Dat niet alleen, ook de specialismen zijn niet goed bijgehouden. De goudindustrie vergt veel gebruik van zwaar materieel, zoals graafmachines. Bediening en onderhoud zijn niet aan te vullen met krachten uit het onderwijs. Het bedrijf Surmac zag zich al gedwongen ongeveer dertig Filippijnen in dienst te nemen. “De regering heeft zoveel plannen. Al wordt maar de helft uitgevoerd, dan nog is het tekort voelbaar”, zegt Surmac-functionaris Paul Wong tegenover de Ware Tijd.


  Maak melding

 6. nleg van een snelweg naar de luchthaven te Zanderij is zo’n plan. Daar zijn ook machines voor nodig. De verwachting is dat de vraag naar specialisten alleen maar zal toenemen. Surmac betaalde onlangs het bijscholen van leerkrachten van het technisch onderwijs. Die kunnen nu studenten begeleiden als die getraind worden. Surmac had geen andere keus dan ingrijpen. Het inspelen van het onderwijssysteem op de vraag bij het bedrijfsleven lukt maar matig.


  Maak melding

 7. En toch zeggen een heleboel parlementariërs dat er niets aan de hand is. Wij zijn dus nog steeds ziende blind en horende doof.
  Ongelofelijk. De invloed van DDB op de denktrant van deze mensen is dus groter dan wij denken. Of komt het door de njang patu waar ze deel van uitmaken.

  Er is dus één oplossing: weg met Bouta. Hij is overduidelijk geen leider gebleken. En dan zullen zijn volgers schijten. Ook het onderzoek naar corruptie zal aanvangen. Dus mensen die ten onrechte gelden achterover gedrukt hebben: vluchten zodra de val van DDB definitief is. We komen u achterna.


  Maak melding

 8. In een kranten interview zei Brahim dat de knelpunt is de ligdag tarieven. De ziekenhuizen overheid en private kunnen met de huidige tarieven geen inkomen produceren die nodig zijn om op lange termijn te overleven. Voor redenen onbekend kan de overheid de tarieven niet veranderen ondanks dat er gevaarlijke toestanden ontstaan in de hospitalen.

  De overheid heeft wel 25 miljoen in gestopt in AZ en 10 miljoen van hun schuld over genomen maar de prive hospitalen zijn buiten de hulp gebleven.

  De meeste of niet al de phillipijnse nurses zijn nu weg en moeten met suri nurses vervangen worden. Deze nurses moeten tot dezelfde peil opgeleid worden voordat ze de vreemdelingen kan vervangen.

  Het wachten is nu op ligdag tarieven te verhogen met optrekking van al de bijbehorende maatregelen.

  Wanneer gaat of kan de paarse regering dit doen?


  Maak melding

 9. Door wanbeleid en optreden van de front regeringen hebben wij alle ellende in Suriname te danken.
  Als het zo goed ging wat de front aanhang beweren .
  Waarom zijn dan geen ziekenhuizen gebouwd.
  Waarom zijn een apparaten gekocht.
  Geen huizen gebouwd voor de minst bedeelden of voor alle Surinamers.
  Als ze huizen hadden gebouwd en verkocht zouden hebben aan een ieder die daartoe recht hadden dan zou het beter gaan met Suriname.
  De front aanhang schreeuwt dat vinne en overige veel geld achter gelaten hebben.
  Waren ze dan zo dom dat infrastructuur niet aangepakt waren.
  Alle ellende zijn wij aan het herstellen.
  Het vergt tijd wat de front in 40 jaar niet bereikt hebben zullen wij in 20 jaar bereiken.
  Dus wij hebben nog even de tijd nog 15 jaar en als het niet zo is dan kunnen de front aanhang hun mond Open maken tot die tijd hebben ze geen recht van spreken.
  Maar zo koppig als ze zijn zullen ze toch blijven blaffen .
  Wat wij van Suriname verwachten is wat wij van Suriname zullen maken.


  Maak melding

 10. @Haco,
  Je vraagt om voorbeelden al was het maar een ik zal 2 opgeven ipv 1.
  Geasfalteerde wegen wat de overige regeringen jaren nagelaten hebben.
  Voor heel Suriname minimum loon in het leven geroepen.
  Ga nu niet dom doen alsof je jouw vraag en mijn antwoorden niet begrijpt.
  Noem jij 2 ziekenhuizen die bijgebouwd zijn door de front regeringen behalve ziekenhuizen die wij al lang kennen.
  Geef aan wat ze in de laatste 20 jaar aan ziekenhuizen en woningen gebouwd hebben voordat ze vanuit de macht gedreven zijn.?


  Maak melding

 11. @john
  die persoon die ziende-blind en horende-doof is, zit elke dag in de achtertuin onder een boom in de hangmat langs de rivier met stevige ganja in zijn hand.
  Elke keer dat hij blowt, komen de volgende woorden uit zijn snuit : ” kanker volk dit is de n achteloze avonden van Julie ”
  Ach ja over 4 jaren huur ik ; tra fassi, la fiesta en zouk machine en we tracteren ze weet met een beetje cola. Ennn dan zit ik weer op de zadel….ha ha jeh..

  @ water naar zee
  het hele land is bedreigd zowel natuurlijk als kunstmatig.
  Zel,f de moeder natuur houdt niet van die crimineel bouta. Het is een vloek !!!! Zelf de duivelse hel wilt hem niet…
  Bouta is bezig kunstmatig het volk aan het terroriseren.

  ZIEK ZIJN IN SURINAME BETEKENT MET EEN DE LIJKE KIST BESTELLEN!!!!
  PENGEL ZEGT JE MAG NIET ZIEK ZIJN! !!! WANT hij is een robot….


  Maak melding

 12. @ Water naar Zee
  Je schrijft, (of citeer je Paul Wong?)
  “Het economisch succes dat de laatste jaren geboekt wordt, legt pijnlijk bepaalde tekorten bloot. Het tekort aan technici is zo’n te kort” en
  “Suriname heeft te weinig geïnvesteerd in het stimuleren van technische studies”
  Ik heb de president horen zeggen dat de inkomsten van Su uit export teruglopen omdat we zo afhankelijk zijn van goud en olie. En dat is zeker ook zo
  Daarom moet er meer aan diversificatie van de economie worden gedaan. Natuurlijk hebben zijn adviseurs hem dit aangeraden dit te zeggen. Daar zijn zij voor.
  Wat is jouw mening omtrent diversificatie.
  Natuurlijk is de mening van anderen welkom.
  Voor alle duidelijkheid: over diversificatie
  Ik heb mijn mening en zal deze tzt ook geven.

  De posting van anderen die het over andere regeringen hebben dragen héél veel bij aan de oplossing van bestaande problemen. Maar niet heus


  Maak melding

 13. Ik vraag me af of die persoon die dit artikel heeft geschreven, wel ervan bewust wat ie schrijft. Ik zou haar of hem willen vragen om een psychologische analyse te maken.


  Maak melding

 14. @ Rampie

  Door wanbeleid en optreden van de front regeringen hebben wij alle ellende in Suriname te danken.

  beste Rampie
  Front heeft de leiding gehad in het land van 1992 -1996 en van 2000 – 2010.
  beide perioden na enorme afbreuk van het land door het militair gezag en de daar uit voortvloeiende binnenlandse oorlog.en de zeer corrupte en verslindende Wijdenbosch(Bouterse) periode.
  De waarde van de SF is in die perioden enorm verzwakt van 0,5 SF voor 1,0 NlF naar SF 3.600 voor 1 NlF.

  Dat zijn de keihard feiten.
  De Front regeringen hebben weten te stabiliseren en redelijk op te bouwen.
  Wat zij niet voor elkaar gekregen hebben is hart van de bevolking te veroveren en hun vertrouwen te winnen. Terecht want ook Front heeft veel lijken in de kast qua fraude, corruptie, clientisme etc.
  In 2008 – 2009 heeft het Front wel kans gezien een wereld crisis snel op te vangen en te neutraliseren.

  Onder Front was er een gestage weg om hoog, Onder Front kon men weer sparen, groeide de economie en namen de schulden af.

  Vanaf de eerste dag Bouterse in 2010 is men begonnen met het omhoog jagen van de begroting en de bemensing van het kabinet van de president. De presidentiel staf en haar budgetten zijn geëxplodeerd zonder dat het ergens effect heeft..

  De eerste taak van de Front regeringen was overleven, daar na herstellen en daarna vooruitgang, Dat is gelukt.

  Nu wat zijn de tastbare resultaten van:

  1) de revo periode
  2) de periode Wijdenbosch (Bouterse).
  3) de periode Bouterse Amerali en en Bouterse Adhin.

  ELLENDE. laten we slechts naar de munt kijken.
  Revo periode van 0,5 naar 413 ten opzichte van de gulden
  Wijdenbosch van 413 naar 3.600 t
  Bouterse van 2,75 naar 7,5 ten opzichte van de USD.

  Voeg aan het voorgaande de de toename van de schulden ondertussen in reële termen (voor de echte koers en niet de koers van 2014) meer dan het schuldenplafond.

  In echte dollars is het BNP van Suriname nog maar de helft van Guyana. Ik hoop dat u open staat voor de realiteit.


  Maak melding

 15. @RAMPIE

  Sranang zit met een NDP-FAILLISSEMENT !

  NEKS NO E WORDE ! SOSO NDP-ANANSI-TORIS, SPROOKJES !

  ALA UN MONI NANGA UN GOWTU VERDAMP, AKSI
  DESI PE A GO , HERI SRANANG GWE NA OLO !!

  KOERS SRD IS NU IN VRIJE VAL GERAAKT, DATTI NA
  A NDP-OPBOUW ??????
  PE YU VERSTANG DE, RAMPIE ????????????????

  PS : NANGA YEPI FU NDP-CARIFESTA-GEBOEFTE PLUS NDP-NASCHOOLSE-OPVANGGELDEN-GEBOEFTE,
  YU O BOUW KONDRE OP ????????????


  Maak melding

 16. @ Rampie

  “Geasfalteerde wegen wat de overige regeringen jaren nagelaten hebben.”

  Hoewel de Dalian projecten onder Wijdenbosch geïnitieerd zijn heeft de regering Venetiaan Dalian !, II en III als mede de Oostwest verbinding uitgevoerd resp. voorbereid. De wegen naar Brokopondo, Atjoni, Albina waren allemaal of gereed onder Venetiaan of al in uitvoering.
  Er is in principe geen enkel Asfalt project van Bouterse want Dalian IV is dan wel formeel in 2013 opgestart maar ligt nog steeds stil omdat de financieringsovereenkomst nog steeds niet getekend is. Men is wel begonnen bij Zanderij voor het feestje maar men is na wat schuiven met zand heel snel gestopt.
  Beste Rampie wel graag bij de feiten blijven.

  “Voor heel Suriname minimum loon in het leven geroepen.”

  U heeft de reactie ook gemerkt. Hoeveel werkgevers houden zich aan het minimumloon.Hoeveel mensen zijn er ontslagen.
  Men kan wel een wet maken maar wordt die na geleefd en ten tweede wat is een minimum loon waard als de prijzen in de winkel met 100% stijgen en de energie prijzen exploderen.

  Ten aanzien van Ziekenhuizen het volgende: AZ en diaconessen huis, etc zijn gemoderniseerd en met hun tijd meegegaan.
  Voor Albina was geregeld dat de Fransen een Ziekenhuis zouden financieren (is ondanks de start van de bouw in 2011 en aanmaningen van de Fransen nog steeds niet gereed.

  Er zijn nu wel leningen in het vooruitzicht voor verbouwingen en uitbreidingen van ziekenhuizen echter geen enkele financier komt over de brug na jaren van praten omdat er geen plannen gemaakt worden.

  Zie eens de plannen van het Academisch ziekenhuis in Wanica (architect van de Berg samen met die mevrouw die bij Erasmus weg moest) hoeveel keren is het project gestart en wat is er gerealiseerd. Een kippen hok.


  Maak melding

 17. Als ik bouta was, zou ik mij diep en diep schamen. In 1 leven op deze aarde een land twee keer naar de verdoemenis helpen moet je uit goeie huizen komen. Ik zeg het altijd: Het hele gedoe , zegt meer over het niveau van de Surinaamse kiezers dan over bouta. Beide (volk en bouta) zijn van hetzelfde niveau. Uitzonderingen daargelaten. Ja en bouta is al principeloos en ongeloofwaardig. Hij de koers omlaag krijgen. Twee keer toe belooft en kijk waar wij nu zijn.


  Maak melding

 18. Rampie,
  Waarom neem je het op voor deze regering terwijl je bliksemsgoed weet dat Suriname nagenoeg bankroet is dankzij deze regering.
  Wat heb je aan minimumloon als deze allang achterhaald is?
  Elke dag stijgt de koers, we gaan naar de 10 voor de SRD en de Euro, een verworvenheid van de NDP met aan het roer de grootste crimineel.
  Stabiliteit kon je volgens jouw crimineel niet eten.
  Maar nu snakt een ieder in Suriname naar stabiliteit van de wisselkoers en de winkelprijzen.
  Je weet godverdomme dat het niet goed gaat in het land dankzij deze NDP regering.

  Als er bij jou draadjes daarboven loszitten of als je net als jouw crimineel verslaafd bent aan de fles of witte poeder, dan bied ik mijn welgemeende verontschuldigingen aan.
  NO POR MI MANTEN!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. neks no fout .we gaan voor nog eens 5!

  Suriprofs gaan geld inzamelen voor academisch ziekenhuis ,wat een lachertje . Suriprofs houdt het foute systeem in Su hierdoor in stand ook zij die pakketten en geld sturen zijn schuldig hieraan waardoor het volk niet de straat op gaat .

  maar ooit houdt het op want de 2e en 3e generaties Surneds gaan Suriname links laten liggen want ze zijn hier opgegroeid en zijn niet gediend van deze taferelen .

  dang a kaba.


  Maak melding

 20. Toeristen!!! je bent gewaarschuwd!!! AUB!! zorg ervoor dat je niet in de ziekenhuizen terecht komt!! want anders gaan ze jou onnodig langer vast houden, om geld uit het buitenland op jou rug af te troggelen!1 De SU mentaliteit, je kent het wel!! Dus je weet nu waar je aan toe bent! Ben je echt ziek, verlaat dat roversbendeland!!!

  De juiste oplossing is, dat je Su vermijdt!!! Voorkomen is beter dan genezen! maar in Su genees je niet! Ze maken je ziek en je wordt nog zieker!!


  Maak melding

 21. Bedelland, corruptieland, roversbendeland, oplichtersland, fokland, Jaloezieland, afgunstland, verkrachtersland etc. etc.!!!

  Alles wetersland!!

  Het zijn allemaal stuk voor stuk professoren in weetnietskunde!! en ze weten allemaal beter dan wie dan ook!!

  Suriname kan alle kanten op behalve de goede!!!

  Hopelijk krijgt Bouta en de paarse kudde nog eens 5 jaren!!! De Suries verdienen dat, alleen jammer voor de andere mensen wier een ander keus gemaakt hadden!!! De paarse rotte appels heeft het verkracht voor de andere kiezenden!!

  Ik zeg! mapan.. pa. g tegen de paarse koeienkudde!!! Deze kudde moet je elders na toe brengen en 50 meter onder water zetten!!! Ze leven dan als vis en zeehond in het water!!!


  Maak melding

 22. Ik heb al duizend keer aangegeven dat zolang bouta leeft er chaos en armoede zal zijn
  Die man is fuck ongeschoold en fuck de boel
  Op
  Bouta joe mppppp u moet zo snel mogelijk
  Geliquedeerd worden net als uw vriend briele
  Samen met my zal heeeeeel suriname feesten!


  Maak melding

 23. @Rampie
  Hoe ga je zoiets recht praten?!

  De handelingen en het gedrag van ambassadeur Aashna Kanhai hebben Suriname internationaal in diskrediet gebracht

  zegt NPS-voorzitter Gregory RuslandHij vindt vindt het jammer dat de regering van Suriname tot op dit moment niet de daadkracht heeft getoond door openheid en duidelijkheid te geven over de beschuldigingen van ex-honorair consul van Suriname in India, Asif Iqbal, richting Kanhai.

  Ondanks een geschreven brief van VHP-fractieleider Chan Santokhi naar president Desi Bouterse en meerdere vragen van oppositie parlementariërs tijdens de behandeling van de suppletoire begroting in de DNA, heeft de regering gezwegen over deze kwestie. Nu is er zelfs een bericht in New York verschenen over een strafrechtelijk onderzoek die een anticorruptieorganisatie uit Bangladesh wegens mensenhandel tegen Kanhai heeft ingediend bij de openbare aanklager in New York, Preet Bharara.

  Volgens Ambassadeur Kanhai heeft Iqbal buiten afspraken om een tweede kantoor geopend. Iqbal ontkent dit ten stelligste en geeft aan dat hij dit kantoor op verzoek van Kanhai heeft geopend en dat hij hieraan 800.000 roepees heeft uitgegeven. Voor de opening moest Iqbal first class vliegtickets betalen voor Kanhai, haar dochter en haar moeder. Zij heeft de opening bijgewoond, waarbij er ook een kerkdienst is gehouden. Iqbal presenteerde zelfs foto’s van de opening van het kantoor in Hyderabad. Hierbij is duidelijk te zien dat ambassadeur Kanhai aanwezig was op de opening en deelnam aan de kerkdienst die ter gelegenheid van de opening werd gehouden. Zij was daar aanwezig samen met haar moeder en dochter, waarvoor Iqbal naar zijn zeggen first class tickets moest kopen. Ook moest hij haar hotelrekening in Hyderabad betalen.

  Financiële consequentie
  De handelingen van de ambassadeur hebben ook ervoor gezorgd dat de Surinaamse sporters een investering van USD 8 miljoen uit Qatar hebben misgelopen. Het fonds van USD 8 miljoen zou besteed worden om een sportcomplex op te zetten met daaraan gekoppeld een mall en een cineplex. De investeerders zouden hun expertise inzetten voor de ontwikkeling van een professioneel voetbalteam in Suriname. SVB zou samen met de investeerders de voetbalsport promoten en stimuleren in grote delen van Caricom. Deze MoU lag de Qatari’s volgens een buitenlands persbericht niet lekker omdat Kanhai €10.000 vooraf eiste. In ruil hiervoor beloofde zij de vergunningen te leveren. Ambassadeur Kanhai eiste ook een belang van 20% op het merk van de kleding, de schoenen en ander sportequipement die door sponsors betaald zou worden


  Maak melding

 24. Tolerantie het zou fijn zijn als mijn volk in acht neemt::::::BEHANDEL JE BROEDER&ZUSTER PRECIES ZO ALS GIJ ZELF BEHANDEL WILD WORDEN:::::::::::wees gast vrij naar je zwarte volk het geen wat je geeft krijgt je ook terug(positive)we komen uit 1 famillie we mogen onze afkomst en ras niet verloochenen wat ooit krom is/was kan rechtgezet worden(ER is een allermachtige die ons dat vermogen heeft gegeven..ruim 370 duizend nedsuri wonen in ned.ze hebben zich goed ontwikkeld(LETTERLIJK EEN TOEVOEGING VOOR EEN LAND ALS SURINAME) in vele opzichten onze afkomst/land/volk hebben we nooit uit het oog verloren vanaf over zee doen/deden we onze bijdrage aan land en volk we probeerden zelfs met de ene voet(uit behoud)te bouwen en te leven WE BRACHTEN KENNIS ONTWIKKELING POSITIEVE ENERGIE GOEDEREN EN GELD MEE zelfs onze kinderen….WAAR IS HET MIS GEGAAN??? dat hetgeen wat moeder natuur heeft uit gezonden om kennis/ontwikkeling en geld te vergaren om weder te keren voor samen opbouw van vaderland SHIT HAPPENS maar je eigen kosbaar volk verstoten zonder onderbouwende redenen vind ik rand debielerig DIT ALLES ZEGT MEER OVER HET VOLK VAN SURINAME DAT NOG STEED TRAUMATISCHE IS VAN DE NAWËEN VAN DE SlAVERIJ VAN DAAR DAT DICTACTUUR&CORUPTIE overhand heeft genomen jullie daar in su moeten weten dat wat jullie denken weg te willen gooien IN BETEKENIS STAAT VAN EIGEN GLAZEN/RUITEN INGOOIEN hier zijn we thuis terwijl het eigelijk Anders kon zijn dat jullie met de eer konden strijken..is jullie opstapeling van dommigheid nou een vloek???pfffff..Ik vergeef me zelf zodat ik jullie ook kan vergeven


  Maak melding

 25. Robert-a ben beetje boos teleurgesteld en sta met mijn mond vol tanden omdat ik jullie graag ongelijk zou willen geven van het meeste wat hier geschreven word..schik heb ik ook van het lachen *PICO*Ben geen multi deskundige op het gebied eigelijk slaap ik er liever een nachje over om dan kennis in te kopen..😊


  Maak melding


 26. Main menu
  Ansoff model – groeistrategieën
  Na het lezen begrijpt u het product -marktmatrix model van Ansoff en kunt u deze toepassen op het strategisch beleid van uw organisatie.

  U kunt de volgende onderwerpen in dit artikel verwachten:

  Wat is het Ansoff model?
  Hoe ziet het Ansoff model eruit?
  Marktpenetratie
  Marktontwikkeling
  Productontwikkeling
  Diversificatie
  Conclusie Ansoff-model
  Video Ansoff groeistrategieën
  Wat is het Ansoff model?
  Het Ansoff-model of de Ansoff product-marktmatrix is een strategisch hulpmiddel bij het formuleren van groeistrategieën. Door twee belangrijke strategieën aan elkaar te relateren (product/portfolio en concurrentie/markt) kan er op een logische manier nagedacht worden over de strategische ontwikkeling van een bedrijf in een markt. Op deze manier kan een ondernemer optimaal nadenken over de kansen voor zijn onderneming en op basis hiervan het groeimodel bepalen. Vaak wordt de product-marktmatrix van Ansoff dan ook toegepast in bijvoorbeeld een marketingplan.

  Er zijn verschillende benamingen voor het model: Ansoff-model / Ansoff model / Ansoff groeimodel / Ansoff matrix / Ansoff groeimatrix / Ansoff theorie / product-marktmatrix van Ansoff.

  Hoe ziet het Ansoff model eruit?
  Ansoff onderscheidt vier groeirichtingen, ingedeeld langs de dimensies product en markt (zie tabel hieronder).

  Ansoff Groeimodel
  Bestaande producten Nieuwe producten
  Bestaande markten marktpenetratie productontwikkeling
  Nieuwe markten marktontwikkeling diversificatie
  Marktpenetratie

  Marktpenetratie groeistrategie: Verkopen van bestaande producten op bestaande markten. Het doel van marktpenetratie is vaak het vergroten van het huidige marktaandeel. Hiervoor zijn twee manieren: klanten winnen van de concurrent of de huidige klanten meer dezelfde producten te verkopen. Het kan een goede strategie zijn wanneer door de verhoging van productie schaalvoordelen bereikt kunnen worden (productie, interne organisatie en distributie). Met deze strategie wordt de concurrent vaak hard getroffen en een counter aanval zal vaak optreden. Groei door verhoging van het marktaandeel.

  Marktontwikkeling

  Marktontwikkeling groeistrategie: Verkopen van bestaande producten op nieuwe markten. Het doel van marktontwikkeling is om via nieuwe markten het huidige product extra te gaan verkopen. Als er geen veranderingen aan het product aangebracht hoeven te worden kan dit een zeer goede strategie zijn en veel geld opleveren. Vaak is dit alleen niet het geval. Om succesvol te zijn met een bestaand product in een nieuwe markt moeten er aanpassingen gemaakt worden die (vaak) veel geld kosten.

  Productontwikkeling

  Productontwikkeling groeistrategie: Verkopen van nieuwe producten aan bestaande klanten. Hierbij zijn twee mogelijkheden. Allereerst kunnen nieuwe producten geïntroduceerd worden ter vervanging van de oude huidige producten. Dit is een goede strategie als hiermee beter ingespeeld kan worden op de behoefte van de klant. Maar ook kan er voor cross-selling gekozen worden. Hiermee maakt men een kleine aanpassing aan het product en gaat dit product naast het huidige product verkopen. Denk hierbij aan succesvolle producten zoals cup a soup. Aangezien de concurrenten constant vernieuwingen doorvoeren in haar assortiment is dit een vaak gehanteerde strategie om bij te blijven.

  Diversificatie

  Diversificatie groeistrategie: Nieuw product in een nieuwe markt. Een zeer moeilijke strategie die zeer succesvol kan zijn, maar vaak mislukt. Er zijn zeer veel risico’s aan verbonden want er is geen garantie voor succes. Dit is een goede strategie voor bedrijven met een succesvol portfolio maar kampen met een volwassen markt. Met het oog op de toekomst worden nieuwe producten gelanceerd op nieuwe markten met de hoop een opvolger voor de huidige succesvolle producten te vinden.

  In de praktijk worden de marktpenetratie en productontwikkeling groeistrategieën vaak toegepast. In ongeveer 10% van de gevallen valt de keuze op een diversificatie of marktontwikkeling groeistrategie.

  Conclusie Ansoff-model
  Het model van Ansoff bestaat al lang maar blijkt nog steeds geldig. Het vormt een goede basis om na te denken over de strategische ontwikkeling van een onderneming. Tevens vormt het een goede basis voor verder onderzoek en is het zeer bruikbaar binnen een marketingplan. Daarom kan geconcludeerd worden dat Ansoffs product-marktmatrix een handig hulpmiddel is bij het vaststellen van een groeistrategie voor een onderneming.
  Maak melding

 27. Rampie
  @Haco,
  “Je vraagt om voorbeelden al was het maar een ik zal 2 opgeven ipv 1.
  Geasfalteerde wegen wat de overige regeringen jaren nagelaten hebben.
  Voor heel Suriname minimum loon in het leven geroepen.
  Ga nu niet dom doen alsof je jouw vraag en mijn antwoorden niet begrijpt. ”
  ——————-

  Beste Rampie,
  ziet u niet dat het minimumloon nu juist averechts werkt?
  Zolang een ondernemer het minimumloon betaalt, dat is nu srd 5,25 of 6,27 of 7,31 p/uur, houdt hij zich aan de wet en is hij niet verplicht om een loonsverhoging te geven.
  Omgerekend vandaag , delen door 9 dus 58 of 70 of 81 eurocent p/u.
  Hiermee niet gezegd dat als er geen wet was dat hij dan meer zou betalen.Maar wel stof tot nadenken alvorens te loven en te prijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.