Politie erkent dat etnisch profileren vaak voorkomt

38

Gecontroleerd worden door de Nederlandse politie omdat je opvalt door je uiterlijk en afkomst. Etnisch profileren komt structureler voor binnen de politie dan gedacht. De politie worstelt met de aanpak van het probleem. Dat blijkt uit interne rapporten die het KRO-NCRV programma Brandpunt vandaag publiceert. Brandpunt-anchor Henk van der Aa volgde langere tijd een politieteam in Amsterdam om te zien hoe agenten in de praktijk omgaan met het fenomeen etnisch profileren. De reportage is vanavond te zien om 20:30 op NPO2.

Binnen de Eenheid Oost-Brabant houdt 20% (één op de vijf) van de agenten regelmatig, vaak of zelfs altijd bepaalde etnische groepen staande omdat hij/zij denkt dat deze groepen eerder bepaalde vormen van criminaliteit plegen. 41% van de agenten geeft toe dat soms te doen. Een kleine minderheid van 14% zegt nooit op basis van etniciteit iemand te controleren. Dat blijkt uit het rapport ‘Ethnic Profiling’, Nationale Politie Eenheid Oost-Brabant’ dat Brandpunt in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

‘Etniciteit speelt te grote rol’
Het onderzoek onder ruim 500 politiemensen is een van de schaarse onderzoeken naar de mate waarin etnisch profileren voorkomt binnen de politie. “De algehele conclusie is dat het merendeel van de dienders binnen Oost-Brabant etniciteit een te grote rol laat spelen en daarbij overtuigd is dat die werkwijze gerechtvaardigd is”, concludeert de onderzoeker.

Korpsleiding: ‘Misschien kom je er wel nooit vanaf’
Uit de documenten die Brandpunt publiceert, blijkt ook dat de korpsleiding al jaren worstelt met het probleem. Onder de noemer ‘De Kracht van het verschil’ is een landelijk programma opgezet om onder meer etnisch profileren tegen te gaan en om meer diversiteit binnen het korps te realiseren.

Desondanks erkent plaatsvervangend korpschef Ruud Bik in de uitzending dat etnisch profileren ‘vaak voorkomt’, maar hij wil niet van een structureel probleem spreken. Volgens hem zet de korpsleiding ‘fors in’ om een verandering op gang te brengen. “Dat is een lange termijn proces en dat hebben we echt niet volgend jaar voor elkaar. Mijn stelling is dat je er misschien wel nooit vanaf komt.” Bik maakt zich tevens zorgen om de gevolgen van etnisch profileren:

“Etnisch profileren dat deugt niet, dat is niet professioneel, het werkt ook niet en het ondermijnt het vertrouwen van burgers in de politie. Dan verniel je wel een relatie. Ik zie ook gebeuren dat er bepaalde bevolkingsgroepen zijn, dat die groepen in die wijken zich van de politie afkeren en dat moeten we niet hebben.”

Photo credit: via photopin (license)

Bekijk ook:

38 REACTIES

 1. Jammer dan het klint misschien lullig maar de zwarten zijn hebben criminaliteit uitgevonden.
  Ik ben het roerend mee eens de overige bevolkingsgroepen zijn ook crimineel maar in veel mindere mate.
  Kijk maar naar de wereld leiders in Zuid Afrika,Mexico,Suriname,Curaçao.
  Overal waar bepaalde bevolkingsgroepen zijn worden wij ook met hun vergeleken.
  In Suriname alle voorgaande regeringen.
  Nu de zittende regering.
  Geef mij liever een Suriname waar op ieder hoek een militair stond im veiligheid.
  Denk aan 1980.
  Ben net terug van Suriname en heb genoten van het eten en drinken.
  Alles nog steeds dezelfde prijs voor de Euro mensen.
  Voor de Surinamers klote ieder 100 srd is nu 24 srd waard.
  Dus voor Surinamers is het te moeilijk om te overleven.
  En voor de surineds veranderd er niets koers begin januari 1 op 4.35 nu1 op 9.85.


  Maak melding

 2. B. lackamang ( Blackamang )

  Je hebt volkomen gelijk, wij blackaman (niet )allemaal willen een lekker leventje maar niet al te hard werken.
  Wat Africa betreft dito hetzelfde, veel grondstoffen zoals jij dat opsomt, maar door luiheid en know how doen ze er niks aan !

  @ Burleson

  Terechte opmerking ; Unu Blackaman wéri édé.

  @ Foerlympic

  Helaas moet ik jou ook gelijk geven,en dat geldt ook
  voor @ Henk.

  De Nederlandse politie scheert alle kroes harigen onder kam, yu na wan Sranangmang denken ze !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. De Nederlandse minister van Veiligheid had dit al bevestigd na het incident met de Surinaamse doelman Kenneth Vermeer. Dat de Nederlandse Nationale Politie dit onrecht welke sommige wordt aangedaan nu pas erkent is heel spijtig!

  Het is jammer om te lezen dat de Nederlandse Nationale Politie die over de veiligheid van alle Nederlanders moet waken sommige Nederlandse burgers als een direct gevaar voor de veiligheid behandeld.

  De Nederlandse Nationale Politie is een te blank Bolwerk. Veel te weinig allochtonen. En de kleine groep allochtonen die er werken worden soms intern ook nog gediscrimineerd. Een feit dat al jaren bekend is


  Maak melding

 4. SAD TO SAY…maar creolen hebben het in zich ,zich misdragen en luidruchtig zijn en de normen en waarden naast zich neerleggende.Uitzonderingen op deze regel zijn er ook.Ik houd deze opmerking meestal voor mezelf want ik wil niemand op zijn/haar tenen trappen…Ik heb vrienden in alle etnische groepen..en die zijn niet als die hierboven beschreven.Je moet je vrienden uitzoeken laat de rest maar lopen…


  Maak melding

 5. Burleson-b.lackaman HEBBEN JULLIE VRIJWILLIG WITTE HONDEN STROND OPGEVRETEN OPDAT JULLIE ZULKS COMMETAAR IN JULLIE VERADELIJKE VARKENS HERSENS DURVEN TE DENKEN.. DE POT VERWIJT DE KETEL.DIT GEDRAG KOMT VOORT UIT WAT DE BLANKEN IN DE SLAVENIJ GECREERD HEBBEN HET IS MET GEEN PEN TE BESCHRIJVEN WAT VOOR GRUWLIJKE MENSONTERENDE PRAKTIJKEN ONZE VOOROUDERS HEBBEN DOORSTAAN


  Maak melding

 6. Alle blakaman die vinden dat blakaman criminaliteit hebben uitgevonden en nergens voor deugen, kunnen beginnen met de wereld te verbeteren door zich te laten steriliseren. Dat gelul dat slechts een bevolkingsgroep de schuld is van alle ellende in de wereld, slaat nergens op, voor deze idioten zou ik wensen dat Donald Trump de opvolger van Barack Obama wordt.


  Maak melding

 7. DIT leed is in onze DNA gaan zitten het is TRAUMATISCHE stockhom syndroom over gedragen eeuwen Lang generatie op generatie onze voorouders het zwarte volk is niet menselijk behandeld geweest door de blanken de meeste rijke landen zijn gekomen aan hun welvaart van de zwarte man gestolen waarom denk jij dat er so veel oneenigheid is en verbroken gezinnen enz enzenz alles te doen door de blanke!!!verdeeldheid hebben ze gezaaid ziektes GESTOLEN VAN DE INDIANEN EN ZWARTE MAN MAAR NIET ALLEEN DAT !!!in je stoutste dromen wil jij niet weten wat de blanken hebben aangericht je ziet het wel elke dag wat het effect er van is je heb er geen besef van daarom is het grootste deel van het zwarte volk in de war.


  Maak melding

 8. Stelletje lamlendige lafhartige hielelikkers van de blanke hoe durven jullie je geschiedenis uitt het oog te verliezen als het op waarheid aankomt hebben ze ons nog veel te betalen DIEVEN dat zijn de blanken en nu nog anno 2016


  Maak melding

 9. Begrijpen jullie niet dat je nooit blank zal worden zelfs de halfbloedjes zijn niet blank maar zwart!!DUS PRAAT NIET AL EEN BLANKE EN GA JE EIGEN VOLK NIET ZO BEHANDELEN ZO AL DE BLANKEN DAT HEBBEN GEDAAN DE KENNIS VAN DE BLANKE dat hebben we nodig HET IS DE BLANKE MAN DIE DE WERELD HEEFT VERVUILD


  Maak melding

 10. Ik sta achter wat Ik gezegd heb.Ik ben niet blank …ben een halfbloed.Ik kom voort uit een hindoestaanse vader en een creoolse moeder.Beide fijne rustige mensen met norm en en waarden hoog in het vaandel.Maar als je de bevolkingsgroepen in Suriname onder de loep neem kom je vanzelf achter het antwoord.Ik heb echte vrienden onder alle etnische groepen…Je moet ze uitzoeken..laat je niet meeslepen in een levensstijl dat niet gezond is voor jou of je gezin.


  Maak melding

 11. @water naar zee,

  Doe geen moeite deze mensen kunnen niet los van hun koloniale denkwijze oordelen. T is heel moeilijk voor ze om ondanks er geen slavernij meer bestaat of Suriname geen kolonie is ,om zich van de koloniale denkwijze te distantieren …. Zielig voor ze hoor …
  De wereld ontwikkeld zich verder en Henk de molenaarsknecht leeft nog in t jaar 1680😁


  Maak melding

 12. Diana, wat je daar vertelt over het uitzoeken van je vrienden, moet gelden voor mensen uit alle bevolkingsgroepen, overal heb je tuig en fatsoenlijke mensen, waarom vind je het nodig om Creools tuig te benadrukken en ons vooral voor Creolen te waarschuwen? Als wat je hier beweert over de mensen, die op je moeder lijken, waar is, moet je niet boos worden wanneer men je moeder, die wel normen en waarden heeft volgens jou, discrimineert. Als Surinamer zou ik ook een heleboel VOOROORDELEN kunnen ventileren over de groep waar je vader toe behoort (Surinamers zijn kampioen in het hebben van vooroordelen te aanzien van andere etnische groepen), ik weet van tevoren dat je zal beweren dat deze vooroordelen niet opgaan voor je vader, want altijd gaan die vooroordelen op voor ieder ander maar niet voor diegenen die toevallig je familie zijn..


  Maak melding

 13. Mijn sociaal gebeuren is 90%Blank ik Ben zelf mix Ik kwam in cultuurschok tijdens mijn bezoek/verblijf/werk in suriname de massa van al dat verderf en onderontwikkeld gedrag van alle niveau,s komt ergens vandaan niet alleen ik heb gezien en ervaren er is onderzoek naar gedaan hoe het komt dat het volk is zoals het is..punt….De zwarte man/vrouw overal in de wereld word bijvoorbaat al beoordeeld en veroordeeld simpel om zijn kleur..persoonlijk heb geen ervaring met discriminatie(SELF MADE)men mag niet vergeten wie de echte DIEVEN zijn men moet ook weten hoe het komt dat de zwarte steelt waarom meten met 2 maten??


  Maak melding

 14. Sorry Diana maar je slaat de plank volledig mis bij dit artikel, volledig misplaatst argument voer je aan. Je noemt een groep mensen die totaal niet in het artikel worden genoemd. Hieruit kan je alleen maar opmaken dat een gezonde discussie met jou niet mogelijk is, je bent al bevoordeeld vanuit je eigen kader, Triest!


  Maak melding

 15. Beste Diana, dit artikel gaat over de Nederlandse Nationale Politie in de Nederlandse omgeving waar de Nederlandse wetten gelden en de Nederlandse normen en waarden van toepassing zijn, niet over jouw boerendorp in Suriname waar de prenasi mentaliteit nog geld met haar achterhaalde waarden en normen!


  Maak melding

 16. Hallo..ik heb niets tegen creolen,ook discrimineer ik niet.Wat ik wel tegen een groot deel heb is het feit dat ze hun best niet doen.Ze kijken niet verder dan hun neus lang is.mijn moeder is creool,mijn man is creool..mijn kinderen zijn creool…dus wat is je probleem.Een groot deel doet gewoon hun best niet om wat moois van hun leven te maken..ze leven voor de dag.Njang dringie en priesierie…Ze weten beter ze kunnen beter..


  Maak melding

 17. voor iedereen die hier lekker zit af te geven, kijk alleen eens welke bevolkingsgroep het sterkst vertegenwoordigd is in Santo Boma en trek je conclusie.
  En dat geldt ook voor de verhoudingen binnen de penitiaire inrichtingen in Nl, ik praat het niet goed maar het is wel een logisch gevolg dat politie agenten die als ze maar vaak genoeg geconfronteerd worden met criminaliteit onder bepaalde bevolkings groepen zij een vooroordeel gaan ontwikkelen en navenant gaan handelen, kijk alleen maar naar een paar simpele zielen hier die ook alle witten over 1 kam scheren, en allemaal als nazaten beschouwen van de slavenhandelaren, terwijl dat ook maar een kleine groep was in Nl voornl. uit de buurt van Amsterdam, uit Zuid-Holland en Zeeland, de rest van Nederland bestond voornl uit eenvoudige boeren, landbouwers en vissers waarvan velen niet eens een lagere school afgemaakt hadden en vaak niet eens konden lezen en/of schrijven die niet een wisten van het bestaan van Afrika en zijn bewoners, hetzelfde geldt voor Zd, Amerika laat staan dat ze van Suriname gehoord hadden en wat een handjevol handelaren daar voor een schandalige dingen uitspookten, misschien dat jullie nog een keer zo Open Minded worden, dat je dat ook wil zien


  Maak melding

 18. Vandaag die reportage gezien op brandpunt. Ze pikken inderdaad alleen de allochtonen eruit bij controles. Is het bij hen ooit opgekomen dat er erg veel blanken in de wiet, xtc, crack, seks en anderssoortige handel zit? Hoe gaan ze herkennen dat een blanke een drugshandelaar of vrouwenhandelaar is? Aan z’n dure auto? Nee, want de meeste dure auto’s worden door blanken gereden.
  Over de politieopleiding gesproken. Daar worden vooral blanke waarden en normen aangeleerd en waarden en normen van allochtonen worden als minderwaardig, staatsgevaarlijk en ongewenst beschouwd en onderwezen.
  De politie wil zgn diversificatie, maar wat ze eigenlijk willen is een soort blanke pieten. Een zwarte piet is een blanke die zich voordoet als zwarte. Een blanke piet is een gekleurde politieagent die in denken volledig blank is en niks origineels (dus niks divers) meer heeft.
  Wie houdt de politie voor de gek dat ze diversificatie willen? Ze willen alleen maar agenten die blank in har, ziel en denken zijn en fysiek een kleurtje hebben. Dat is volgems mij hun idee van diversificatie!


  Maak melding

 19. Ik heb gehoor dat als polisiemang in Amsterdang siet vrouw met grote borst, hij vint verdagt en ook gaat betaste. Hij denk sij heef drug bewaart daar.


  Maak melding

 20. Hans bedankt dat je kleur bekend Ik discrimineer niet anno 2016 ik heb gebreken aar NIET dat ik alles over 1 kam scheer. Haha handvol? jij was er 1 van of je kent de geschiedenis niet noch van de marokaan enz trouwens als er veel van jou word gestolen je ouders worden mishandeld/ verkracht/aan ketting gelegd/uitgehongerd om eigen zwart te veraden gebrain wash/eten uit HONDEN pot/vertier voor blank dat alles en veel meer onder het oog van elkaar het volk is zo danig vernederd dat zwart nog steeds onder het juk leeft dat jezus blank is dat blank de suprieur is er is een misvorde geest ontstaan dat de zwarte mens geen eigen IK MEER had het gedrag misvormde zo danig dat zwart hun eigen ras en kind zo zijn gaan behandelen generatie,s lang is dat zo door gegaan de sporen zijn nog te zien indentiteits stoornissen gebrek moraal/1heid is ver te zoeken/zonder aanwijzingen van een meester weet het aapje geen kunsjes te doen men heeft leren liegen bedrieg en stelen om aan brood te komen(wat trouwens hun eigen voedsel was in eigen land …zwarten zijn in princiepe vreedsame gelovige/onbaadzuchtigr mensen die van oudsher in vrede alles met elkaar deelden en leefden de blanken hebben hun eigen land opgebouwd met de rijkdommen van zwart ze hebben zo veel leed aangebracht dat het nog zichtbaar is in princiepe heeft nederland nog heel veel terug te geven aan aan de landen die traumatisch berooid achter hebben gelaten…Ik wil het gedrag van mijn volk niet goed praten maar en het niet ook geen escuus blijven in hun ontwikkeling maar men moet wel er bewust van worden gemaakt waar het vandaan komt zodat er veranderingen kunnen komen…Ik zal nooit toe laten dat een blanke in mijn bij zijn een verkeerd woord zegt over mijn broeders en sisters!! Ik wil geen oordeel horen van ze horen(het is wel vreselijk jammer dat mijn volk niet opstaat terwijl ze dat kunnen mogelijkheden hebben WAAROM LEEFT MIJN VOLK NOG IN HET DUISTER. Waarom niet opkrikken van kennis waarom niet kijken waar de gebreken zijn om daar aan te werken of in het leven te roepen ..verzamel je kinderen stuur ze de wereld in om kennis en culturen te ervaren zodat ze terug kunnen komen om het land verder op te bouwen KENNIS IS MACHT


  Maak melding

 21. Water naar zee, je kunt blijkbaar de zwarte wel uit de slavernij halen maar de slaaf niet uit de zwarte, je lijkt zo ernstig erfelijk belast, dat er een groot stuk realiteit is wat jij niet wilt of kunt zien, denk jij dat de bevolking in bijv. de provincie Drenthe waarvan hun voorouders als loonslaven turf moesten steken, in barre omstandigheden in plaggen hutjes moesten leven en de mannen voor hun vijftigste al overleden waren, daar nu nog gebukt onder gaan, om reden dat ze zich nu lekker af kunnen zetten, tegen de huidige nederlanders die daar part nog deel aan hebben gehad, uit nog steeds ongenoegen over wat zich 200 jaar geleden heeft afgespeeldt, en waar zij zelf niets van meegemaakt hebben, waar is je gezonde verstand en ratio


  Maak melding

 22. En dat gelul van je dat zwarten, allemaal, vreedzame mensen zouden zijn kun je rustig naar het fabeltjesboekverwijzen, hele volksstammen in Afrika die onderling oorlog voerden en hun gevangenen verkochten aan de slavenhandelaren, slavernij is van alle tijden en onder alle bevolkingsgroepen , kijk alleen maar naar de galeislaven en andere slaven die gehouden werden door de romeinen, het zou fraai zijn als de noordeuropeanen, de italianen daar nog op aan zouden kijken, je kunt je obsessies en frustraties koesteren, de zegen er mee, zie liever de realiteit van het heden onder ogen en kijk vooruit, van achteruit kijken krijg je pijn in je nek en bots je overal tegen op


  Maak melding

 23. Een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een boom zonder wortels….Marcus Garvey. @ Hans, je heb in deze wel gelijk,niet iedere witte in Europa was bewust en deed aan slavernij, het zijn de Europese elites die het uitbuitingsysteem 300jr in stand hielden door brainwashing, whitewashing en whitepriviles via het onderwijssysteem aangaande de zwarte mens…..@water naar zee,het zij zo,vóórdat de aggressors (Europeanen en Arabische moslims)in Afrika kwamen leefden de velestammen onbaatzuchtig met respect elkaar in UBUNTU gemeenschap met fauna en flora….maar door verdeelt en heerstpolitiek van de aggressors via ruilhandel van wapens, alcoholische dranken, spiegels enzo tegen slaven enzo..werden de sociale en maatschappelijke structuren ,gene raties op/na generaties vernietigd op het Continent, tot vandaag de dag……zolang de zwartemens niet bewust is van zijn achtergrond,en rijke geschiedenis zal hij verdeelt,armoede,corrupt, geldzuchtig zijn,en zullen de rijke landen,multinationals alle zeldzame grondstoffen en vruchtbare landbouw gronden roven(landgrapp) met hun corrupte marionetten regimes…..Afrika de Reus die slaapt, totdat het Continent ontwaakt, door bewustwording van zijn Volk .


  Maak melding

 24. Europese Elites van de afgelopen 500 jaren,regeren nog steeds met hun uitbuiting systeem van verdeel en heerst via hun moderne legale en illegale methodes….met hun innercircles en dubbele agenda’s in organisaties,instellingen, instituten als club van Rome, Wereldbank,IMF,Monetaire fonds en G7 met zogenaamde parners…..in dit politiek en economische Babylonsysteem van uitbuiting en moderne slavernij, waar de rijken nog rijker worden en de armen nog armer….maar MASRA YAHWEH ZIJN Molen maait en draait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID .


  Maak melding

 25. Aan mijn familie hoef ik het niet te zeggen.Soms zijn woorden overbodig.Ik zeg het tegen ieder ander ook tegen jou.. stop met discrimineren onderling en tegen de “witte”man.Gebruik je verstand en maak wat moois van je leven ipv zozo njang dringie priesierie.


  Maak melding

 26. Aan mijn familie hoef ik het niet te zeggen.Soms zijn woorden overbodig.Ik zeg het tegen ieder ander ook tegen jou.. stop met discrimineren onderling en tegen de “witte”man.Gebruik je verstand en maak wat moois van je leven.Onze voorouders hebben het vresel ijk moeilijk maar we kunnen ons niet steeds daar achter verschuilen.We mogen onze geschiedenis niet vergeten maar we moeten ons best doen er boven uit te stijgen.En dat niet zien als een verontschuldiging voor ons daden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.