Gotong Royong Monument te Lelydorp

28

De Stichting Dian Dessa in Suriname onthulde vorige maand dit Gotong Royong Monument aan de Palissadeweg te Lelydorp (Wanica). Het monument is opgezet ter gelegenheid van de herdenking van de oprichting van de stichting op 14 augustus 1991, 25 jaar geleden.

De ceremonie werd bijgewoond door onder meer: minister Soewarto Moestadja van Arbeid, de Indonesische ambassadeur Dominicus Supratikto, en districtscommissaris Armand Jurel.

Het Gotong Royong Monument is 9,5m hoog en 8m breed. Het bouwsel kost SRD 37500 en door de stichting zelf betaald.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. @ Ray

  Dat is een symbool van samenwerking onderling, onderlinge samenwerking ( vriendendienst )
  Vroeger hielpen de dorpelingen elkaar met aller hande werkzaamheden, het bouwen van elkaar huis ploegen van de sawah etc etc. Tegenwoordig bestaat het nog, maar nu vragen ze geld ervoor ! Vroeger kwamen ze iedere weekend bij elkaar,en de mensen die meededen zijn bv timmerlui metselaars schilders en handlangers.
  tijden de werkzaamheden kregen ze warme maaltijd en limonade ( bier thee of koffie. )

  Jacko.


  Maak melding

 2. Suriname zit stikvol lelijke monumenten. Zelf als je in de thuislanden van dit soort volkeren reist, zie je veel mooiere monumenten.

  Stop de bouw van deze lelijke monumenten. Cultuur, bouwstijlen, historie ea zullen zich meer bij de voorbereiding moeten bezig houden, laten informeren, alvorens het besluit tot uitvoering van een monument wordt gegeven.

  Ook het terrein, ruimte waar zo’n monument staat moet aandacht krijgen. Niet te druk of storende zaken er omheen , goed toegankelijk en zichtbaar voor het publiek.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @JZwartmans
  Eh neem me het niet kwalijk..het lijkt op een grote gloeilamp van 1000watt!! en zeer lelijk gedrapeerd!
  ,
  Een standbeeld van Sundelbolong zou nog boeiend zijn ,maar dit hier…….pfffffff….


  Maak melding

 4. Paé Pasant en Ray hebben gelijk . Javanen in su moeten eerst naar indonesia gaan om te leren wat kustwerk is. Wat je hier ziet is amateuristisch. Wat zullen het publiek hiervan denken /?????. Geen comment.


  Maak melding

 5. @ Ray

  Ik vind het ook niet al te best, maar ja wie ben ik .
  Ik sluit me aan; aan jullie mening, wie ben ik om te oordelen
  of het leuk is of niet !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Waarom zijn de blakamangs weer jaloers op de javanen. Steeds weer elke keer hebben de blakamans of liever gezegd ‘de africaners een afgunst op de dingen van de javanen. Ik ben geboren en woon tussen de javanen. Zonder tam tam en zonder djoegoe djoegoe en zonder steun van de overheid kunnen de javanen dingen bereiken. De blakamangs moeten ophouden met afgunst op de javanen, Wat kunnen de blakamangs . Zelfs het organiseren van blamangsday en ketikoti day kunnen ze niet. Foeiiii paé kruwa, jzwartmans,passant en ray ‘jullie moeten niet jaloers zijn op de javanen. over 20 jaar zullen de javanen bestaan alleen uit middenklassen en eliten in Su en de blakamangs zullen nog steeds bordje eten blijven bedelen bij naschoolse opvang


  Maak melding

 7. ik bekijk kunst vanuit de westerse bril. Ik heb ook als bijvak kunstgeschiedenis gedaan en heb talent voor kunst(werken!). Veel kunst gezien omdat ik van kunstwerken houdt als ik in andere buitenlanden ben en naar kijkt of ga kijken.

  Derde wereld kunst heeft wel waarde, maar het hangt vanaf welke land het is en de geschiedenis van dat land en de beschaving van de bevolking.

  Ik gun al mensen hun kunst en cultuur, maar ik geef mijn mening erover hoe ik erover denk of van vind.

  Jaloers ben ik op niemand, maar daar zal ik niet verder op ingaan. Je moet je geschiedenis kennen en weten wie je bent of wat je doet of bereikt hebt, enz. Ik weet niet wat anderen gedaan hebben om aan wat zij bereikt hebben zijn gekomen. Het gaat meestal om je eigen bestaan en vanwaar je komt, gezin, familie, zeden, gewoonten, cultuur, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Jaloers ben ik in geen geval, ik vind wel dat het op ‘een Franse slag job’ lijkt.
  Van javanen staat bekend dat ze alle aandacht schenken aan de afwerking van het product dat ze leveren.
  De bedoeling is dat dit monument jarenlang daar zal staan, het oog wil ook wat hebben.


  Maak melding

 9. Ik zie de laatste tijd wel meer van zulke artikelen hier waarin de bedoeling van het artikel niet tot uiting komt.

  De inhoud komt ongeveer overeen met, op de maagdenbreestraat reed vandaag een zwarte auto.

  Nou en? Wat moet ik ermee dan?


  Maak melding

 10. Ik kan ook geen symbolen van gotong royong in zien. Mischien was het beter het monument uit te besteden aan een bekende of aankomende Javaanse kunstenaar. Of mischien een competitive van Javaanse kunstenaars organiseren en het beste werk uitkiezen.

  Bedankt voor de uitleg JZwartmans. Gotong royong is de geest van eenheid. Met dat bouwen we een huis, dam of wat dan ook.

  Als ik het voor een tweede keer bekijk dan lijkt het op een moskee.


  Maak melding

 11. BROKOBAKA
  jij hebt groot gelijk!
  als het om een onderwerp over de javanen gaat,is er altijd wat te lullen en afzeiken!!!!
  altijd oordelen en vooroordelen.EN DAT ZIJN ONZE SURINAMERS!!!
  die zijn “zooo” negatief!!
  maaar lieve mensen, zij hebben een 1heid GODONG-ROYONG..daar zijn wij trots op.


  Maak melding

 12. Ja, volgens mij proberen ze een olielamp (kersin oli lampu) met een glazen kap te maken. wordt niet meer verkocht zoiets en ook geen voorbeeld van. dus zeiden de oudere heren tegen de ‘kunstenaar’ ngene li ngene li. zo bleven de ouderen maar aanwijzingen geven en tekeningen maken totdat ze helemaal moe van werden. die ‘kunstenaar’ dan zei tegen de oudere heren. vrije expressie ta mbah. tenslotte lieten ze hem zijn gang gaan. en zeiden de oudere heren, “ah wis apihk”.

  resultaat..


  Maak melding

 13. Inderdaad het is een oude olie lamp een sinter. Mijn grootvader had er verschillende in zijn huis van plazara hout en klei vloer en een bajang. Met als dak rijstplant strooi.

  De flam van de Javaanse Gotong Royong brand nog in Boemie Suriname. Hidup Bangsa Surinama.


  Maak melding

 14. @ Brokobaka

  Broko ; ik ben helemaal niet jaloers op niemand, je moet mijn posting goed nalezen, dan zal je zelf merken dat het niet zo is ! ( no spang )

  Jacko


  Maak melding

 15. @ tunggak

  Odjo ngono toh, wong djowoh rewangan kabeh.

  @ Koko Dia

  Jij heb gelijk ; het lijkt wel op een condoom, maar dat is het juist.
  Zo gaat men over dat ding praten dan krijg je bekendheid !
  Ik vind het juist grappig om te zien kunst is kunst.

  @ tjali bit mi

  Zo´n lamp heb ik nog jawel in Ptata, heb ik 50 jaar geleden meegenomen uit Su.

  Soso fatu.

  Jacko


  Maak melding

 16. Jammer dat de foto slechts een gedeelte van het monument laat zien.Ik vind het er best mooi uit zien,hoop dat het het doel dient.Er is geen geld dus werken ze met de weinige middelen.En ook de omgeving fantastisch..zal zeker een bezoekje brengen als ik in Su ben.We moeten tevreden zijn met de kleine successen..Succes en veel plezier in eendracht.


  Maak melding

 17. wat je niet aan verhalen kan horen over zo een kokolampu. de ouderen hier op wkn, over wat wijlen Harold Braam daarover te vertellen had. en a dyersi tak mi ben hori a kokolampu. ook dat je jongere broer Tjali je bij ouders had verraden omdat je de kokolampu glas niet had schoongemaakt. of onder een kokolampu je huiswerk maken. als wij allemaal over meneer of mevrouw kokolampu zouden vertellen zou dat wel uren fijne, minder fijne, grappige en minder grappige verhalen opleveren. of een heel boek vol.

  ai , mi ben hor a kokolampu tu.


  Maak melding

 18. Jonge jonge jonge er is geen eenheid bij de javanen . De javanen zijn onderling verdeeld in politiek, geloof en tradities. Hier een geloofsovertuiging die de geschiedenis van de geschiedenis javanen heeft Misbruikt voor eigen gewin. Ik ben geboren en getogen tussen de javanen en ik ken deze geloofsovertuiging . De geloofsgroep gebruikt het monument voor het werven van leden binnen de javaanse gemeenschap. En dit moment is in de vorm van Dian= lamp. En stichting Dian is een javaanse christelijke javaanse geloofsstroming in Su. Vandaar beeld van een lamp=Dian. En volgens mij is de monument het sympool van deze geloofsovertuiging en niet het symbool van de herdenking van javaanse immigratie in Su.Deze monument wordt zeker gebruikt als bedevaartsoord door volgelingen van Stichting Dian. Deze monument heeft niets te maken met de javaanse verleden. Ik vind dit respectloos voor mijn javaanse buren een javaanse volk van Su.naasten.


  Maak melding

 19. @ Brokobaka

  Nogmaals dit kunstwerk heeft niks te maken met het geloof en politieke overtuiging, het heeft te maken met samenwerking onderling (gotong royong )
  Ga nou geen dingen aan vast knopen omdat je tussen Javanen bent opgegroeid, de echte traditie en rituelen van de Javanen ken je echt niet !!!!
  Ik ken en weet dat, omdat mijn moeder een Javaanse is, bij de Javanen hebben we 2 stromingen. ( oost en west bidders. ) Maar deze kokolampu monument heeft daar niks mee te maken. Nogmaals het heeft te maken met onderlinge band, samenwerking en broederschap !!
  Hopelijk heb ik je voldoende( geholpen ingelicht ) en ga nou niet verder dingen bedenken wat niet is !!!!!!

  Jacko


  Maak melding

 20. Stichting Dian is geen islam geloof OeN. jZWARTMANS. sTICHTING DIAN is een javaanse Christelijke kerkgenootschap. je kunt deze vergeleijken met Jehova getuigen. Dian is een javaanse woord en betekent LAMP. Dus deze monument is een private monument en in dit geval is het van de de kerk Dian. Niks verbonderheid onder de javanen. Het monument heeft een provocerende karakter. Na deze monument komt straks nog een monument van de leider van deze kerk. Want die moet straks vereeuwig worden. Want stichting Dian is een private stichting, waarbij de voorganger de leider en eigenaar is. Het is prive belang van een man.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.