Banenverlies in Suriname bij duurdere energie

34

PARAMARIBO, 6 sep – Banen verlies dreigt zonder meer als de energielevering nog duurder wordt. Dit stellen ondernemers die het eens zijn met de Sociaal Economische Raad. De regering moet rekening houden met rekening houden met de duizenden die voor hun dagelijks brood aangewezen zijn op het werken voor een particuliere ondernemer.

Het ziet er alles behalve rooskleurig uit nu de regering vastbesloten lijkt de subsidies af te bouwen. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen herhaalde het onlangs nog in het parlement. Ondernemers houden hun hart vast. “Wij doen ons best om geen personeel af te vloeien. Het zijn mensen met wie we jarenlang een band hebben opgebouwd. Ze willen ook niet weg. Al is de situatie verslechterd, het zal erger zijn zonder werk”, zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van winkeliersvereniging VSW, tegenover de Ware Tijd.

Zeker in de handel zal duurdere energie een ware slachting aanrichten. “Als je er vanuit gaat dat er minimaal twee werknemers zijn bij de circa achttien duizend bedrijven, bestaande uit zowel winkeliers als verkopers van niet-levensmiddelen, zijn dat zes en dertig duizend banen. Ook ondernemers hebben het nu zwaar te verduren om onze bedrijven winstgevend te houden. Verdere verhoging van het elektriciteitstarief zal ons dwingen om personeel af te vloeien”, aldus Hasnoe. Hij vindt het ook hoog tijd dat de regering de wisselkoersen gaat beheersen.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. Dit was voorspelbaar, aangezien het zo simple is, geen verkopen geen inkomsten dus personeel naar huis.Niet is verwonderlijk bij deze regering. Dezelfde signatuur had in het verleden diverse fabrieken opgezet wat is het resultaat.
  Tegelfabriek???,Porceleinenfabriek????, zeepfabriek???, alles is door de elite van deze groep ter ziele geleidt Als 6 jaar is L.V.V. bezig met proefprojecten, het resultaat is nog steeds niet op de markt te zien, zijn het producten die alleen maar door de werknemers van het min. gezien worden en zgn aan weeshuizen afgegeven wordt waar is de folow up


  Maak melding

 2. Dit is de juiste moment alle subsidies afschaffen,mensen moeten leren op eigen benen staan.suriname is niet arm!!elk weekend grote files richting recreatie gebied..files op de wegen huizen vol met elecktrische apparaten enz….mensen houden van klagen die hebje overal in Nederland ook.


  Maak melding

 3. Wacht maar tot de IMF eist dat het ambtenarenapparaat gehalveerd moet worden.
  Dan is het echt tijd om te zingen, .Wie gaat weg en wie blijft hier, is de vraag van de ……(Bijlmervliegenier)
  Dan heb je de poppen aan het dansen en hoor je van alle kanten NOG 5 NOG 5 Hahahaha


  Maak melding

 4. Men moet alles lam leggen in su
  Dit wordt nouw te gek!
  Weg met bouta!
  Het is een kwestie v tijd maar het gaat
  Gebeuren dat het volk binnenkort bouta
  Thuis zet!!!!
  Dus eve geduld!!!!!


  Maak melding

 5. Vene waar bent u?????
  We missen u wreeeeeeed!!!!!
  We hebben een fout gemaakt door een crimineel te plaatsen!
  God red su!!!!!!
  1 pak cement kost srd 85!
  Me bar joe!


  Maak melding

 6. Inderdaad zoals al langere tijd duidelijk is :

  DESI WORDT LANGZAAM GEWURGD DOOR HET IMF !

  Hij zat in de Kravana en nu heeft de Aboma hem beet !

  Dus nog even pinaren , dan is het gedaan !

  PS : De ROOFBENDE MOET SNEL WEG !!
  Sranangsma e pina tumsi door WANBELEID en ROVEN van de staat !

  DESI is nog steeds ONGESTELD, heeft het CARIFESTA-RAPPORT en het NASCHOOLSE-OPVANG-RAPPORT van de CLAD nog steeds niet kunnen lezen ! TJAAA……..
  Beide rapporten bevatten toevallig bijzonderheden over ROOF van staatsgelden door veelal NDP-Kopstukken !

  WIE STOPT DE LENING-MAFFIA ????????
  AFLOSSING LENING KOMT VOOR REKENING VAN DE SURINAAMSE BURGERS !!!


  Maak melding

 7. DD Bouterse heeft een jaar voor de verkiezing duizenden Huizen en grond papieren voor de heel arme bevolking van Suriname gegeven terwaarde van e.20.000 tot 60.000 per stuk, en dat is heel prestatie vind ik…… terwijl deze gronden kosten e.40,- per m2……. Deze arme bevolking tot de dood heeft aan hem te danken, ik heb zelf EEN gehad in van hem terwaarde van e.80.000,-

  een uw dan heren hebben jullie ook gekregen, wat mij betref mag hij 10 jaar blinven als Persident van Suriname……… Iedereen zoek voor een eigen belang jullie ook maar Meneer Bouterse niet, voor de arme bevolking van Suriname Ja. … Hij mag de koersen naar 12 srd brengen voor een USD, en Euro naar 16 USD zijn redelijk vind ik.


  Maak melding

 8. Een aubade aan RobG(oebbels);
  Allemaal, Nog vijf, Nog vijf, Nog vijf, Nog Vijf, Nog vijf.
  Wat een domme massa, uiteraard doel ik op die genen die op de leugenachtige moordenaar gestemd hebben.


  Maak melding

 9. Budayayawa je mist duidelijk je verstand , bouta heeft het volk in hun eigen vet gebakken. Net als toen de blanken de indianen en gekleurde mensen spiegels en kraaltjes uitdeelden. Jullie zijn de domste volk die ooit op dit grondgebied gelopen hebben. Ik zeg dit omdat zelfs een ezel stoot niet twee keer aan de zelfde steen. Maar jullie 4 maal …..


  Maak melding

 10. Wat Bouta kijkt alleen naar zijn eigen
  Voordeel!
  Hy doet alles op alles om niet opgesloten te worden!
  Volk mag stikken!!!!!!
  Waar deze rioolrat bouta is heerst er chaos!
  Weg met booooterse!
  Y geeft geen visie man!!!!!!


  Maak melding

 11. Voor Bowta maakt het nu niet uit of mensen hun baan zullen verliezen of ondernemingen kapot gaan.
  De continuering van de lening van het IMF staat op het spel, met de leningen kunnen de zakken wederom gevuld worden.
  Want waarvoor deze gelden worden gebruikt, is wazig, totaal geen transparantie.


  Maak melding

 12. Bedenk dat mensen in de districten vroeger ook geen stroom hadden en het met koko-lampoe’s moesten doen.

  Een aantal stroomvreters in huis: tv, koelkast, wasmachine, droger, vaat, audio-video apparaten, computers en toebehoren, wekkers, magnetron, oven, ventilator/airco, licht, diverse keukenapparatuur (hakken, snijden, malen, kloppen, rijstcooker, friteuse), persoonlijke verzorging/genot (fohn, scheerapp., dildo) en nog andere dingen.

  De mens wodt beheerd door z’n apparaten ipv omgekeerd.


  Maak melding

 13. We moeten als lidland tegen de IMF zeggen dat we andere voorwaarden willen zien voor het aflossen van leningen. De huidige voorwaarden zoals het afbouwen van subsidies en inkrimpen van het ambtenaren bestand veroorzaken grote armoede inplaats van economische vooruitgang.

  Als de officiele vertegenwoordigers het niet willen doen dat moet het volk vertegenwoordigers kiezen om het werk te doen.

  Waarom kan de falende regering niet afgezet worden?
  Moeten we wachten tot de laatste werknemer van de ondernemers ontslagen zijn en zij merken dat er geen eten meer is in hun keuken?

  Leg het land plat nu er eten in de keuken is.


  Maak melding

 14. Uit de vele commentaren kan je slecht een conclusie trekken dat er helemaal geen sprake is van een gezond economisch denken bij de Front aanhang. De overheid kan niet langer het energieverbruik van gezinnen en bedrijven fors subsidiëren.

  De overheid kan niet langer subsidies geven aan EBS om ruim 1100 man personeel in dienst te houden. Bij EBS loop veels te veel personeel rond. Het wrange is dat dit overbodig personeel ook vraagt om loonsverhoging.Hoe moet men de loonsverhoging bekostigen? Natuurlijk zal het Front en haar aanhang zeggen dat de overheid voor deze kosten moet opdraaien.

  Bij al deze subsidies op energie welvaren de ondernemers omdat hun winsten groter uitvallen.Immers de overheid neemt een deel van de energiekosten voor haar rekening en dat is economisch ongezond.


  Maak melding

 15. Beste RobG

  U sleept bij de actualiteit weer het front er bij om de aandacht af te leiden van de beslissers van de afgelopen 6 jaar.

  In de Frontperiode wist men met een VEEL lager overheidsbudget en ondank de crisis van 2007- 2009 met veel latere inkomsten de EBS subsidie wel te dekken.
  Nu is de EBS en SWM Subsidie schijnbaar geheel uit de hand gelopen (de regering publiceert heel uit eenlopende getallen) dat ondanks een verdubbeld overheidsbudget het IMF en niet de regering het nodig gevonden heeft in te grijpen.

  Ik ben het direct met u eens dat EBS super ondoelmatig bezig is. Ik weet het uit de eerste hand want met partners hebben wij een oplossing aangeboden voor lagere kosten en verduurzaming. De President was op de hoogte van ons plan.

  U legt terecht de vinger op de zwerende plek. EBS is niet doelmatig. Echter tot 2010 kon dat het politiek uit een veel geringer overheidsbudget wel gedekt worden en nu anno 2015- 2016 is het zo uit de hand gelopen dat er ingegrepen MOET worden.

  Waarom grijpt de regering dan niet in. Wat doet Parmessar voor zijn inkomen van SRD 35.000/maand plus allerlei voordeeltjes. Wat doen al doe EBSers met hun GOUD gerande CAO. Hoe krijgt een delegatie van het kabinet van de president het in haar hoofd toe te geven aan de Vakbonden om een dag later terug gefloten te worden door de President (of het IMF wat logischer is).

  RobG. meneer Neus heeft met kennis uit de Brokopondo overeenkomst kunnen aantonen dat met wat goede wil en naleven van overeenkomsten de elektriciteitsprijs aanzienlijk lager kan. Ondertussen rekent en rekent men al maanden en is er vanuit EBS en de regering geen enkele duidelijkheid.
  Simons stelt in de DNA heel duidelijk “Regering die dam is van ONS, waarom betalen wij de hoofdprijs”, Regering geef antwoord”. Simons stelde geen vraag maar EISTE een antwoord. Er is weer een maand voorbij en er is nog steeds geen antwoord.

  RobG u heeft gelijk men is ondoelmatig. Een elementaire vraag is dan WAAROM heeft de regering geen antwoord.

  Het is best interessant omvast te stellen dat EBS ondanks acties min of meer gewoon doordraait. Zo men dan niet eens echt huis moeten gaan houden in de organisatie.
  Het is wel zaak de trap van boven af schoon te maken en dan zal de regering eerst in eigen boezem moeten kijken.

  Waarom was de subsidie tot 2010 een veel geringer issue dan nu

  Laat men eens de getallen publiceren hoeveel er per jaar gesubsidieerd is.Ik ben benieuwd wat er dan boven tafel komt.


  Maak melding

 16. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) wenst te benadrukken dat er geen reden voor paniek is en roept daarom de gemeenschap op om jacht op deviezen na te laten.

  Tijdens de jacht geschoten buit wordt verkocht tegen een prijs van SRD 8,50 voor 1 kg US agutie en SRD 9,40 voor 1 kilo Euro agutie

  Dit is volgens de CBVS veel te duur en ontwricht de voedingswaar Surinamers en is concurrentie gevoelig


  Maak melding

 17. Zolang de paarserovers aan de macht blijft gaat de wisselkoers niet omlaag. Het enige manier om de koers laag te brengen is dat de rovers stemmers zijn godfather zosnel mogelijk crimeerd met de vet van boefdraad


  Maak melding

 18. Jojo,

  Ik denk dat elke regering (Front of NDP) zijn of haar handen niet wil branden aan de personele kostenpost van o.a. de nutsbedrijven en het overheidsapparaat.De bedrijven zitten opgescheept met overbodig personeel. De hoge personeelslasten van EBS (loonkosten en geprivilegieerde voorzieningen) eisen haar tol. De overheid kan niet langer het hoofd wegdraaien voor de ongezonde bedrijfsvoering bij EBS. Stopzetten subsidie is een terechte maatregel. De verbruikers moeten ook kostenbewuster worden.


  Maak melding

 19. @Robje-de-Desi-slaaf

  U ouwehoert weer over anderen, DIT Regime heeft AL ONZE RESERVES VERKWANSELD en WEGGEGEVEN, zij zijn totaal NIET IN STAAT te BEZUINIGEN !

  De door CORRUPTIE gestolen GELDEN DURFT DESI niet eens TERUG TE HALEN !

  Meneer LEEST GEEN CLAD-rapporten die over vooral NDP-BOEVEN GAAN !

  Deze Machthebbers moeten OPDONDEREN, wil SRANAN EEN STAP VOORUIT ZETTEN !!!

  Weg met het NDP-geboefte en hun presidentiele beschermheer !!!

  NDP : UN PUN A MONI FU A VOLK BAKA !!!!


  Maak melding

 20. RobG

  U hoeft over het laatste geen reserves te nemen en te denken dat men (Front of NDP) de handen niet wil branden aan de personeelslasten.

  Ik ben er van overtuigd dat de personeelslasten ook niet echt relevant zijn voor het geheel. De investeringen en de primaire energiekosten zijn bepalend.
  Het gebrek aan competenties is echter wel bepalend. Toen ik met een voorstel kwam voor een Power Purchase Agreement voor de mijnbouw bedrijven (meer dan 100 megawatt) werd dat weg gemasseerd als te moeilijk.
  Hoe lang moet je nadenken als er een voorstel op tafel komt dat ;
  1) een verlies van $ 0,05 /Kwh omzet naar een winst van $ 0,02/Kwh en dan over 40% van alle Kwh’s van Suriname omdat Suriname de energie levering aan Surgold en Newmont subsidieert door maximaal $ 0,11/Kwh te garanderen.
  2) de houtsector met 100% te laat groeien.
  3) de president aan de minister van NH vraagt hier goed naar te kijken.

  Door traditionele verhoudingen kan EBS al jaren niets meer beginnen en is het sinds de Wijdenbosch deal gevangen in wurgcontracten met Suralco, Staatsolie en leveranciers zoals Sibilo, van Kanten, etc.
  Het gevolg is dat derden zoals Djilp Sardjoe met Suralco onderhandelen en er niemand waker is om er een veel betere deal uit te slaan. Zoek de informatie de Lothar Boksteen, Bert Eersteling en Neus met ons delen na en je zult zien dat Alcoa/Suralco zullen moeten leveren volgens de oorspronkelijke condities.

  Het is daarom voor mij (bouwer met wat inzicht in bedrijfseconomie en overeenkomsten) meer dan verwonderlijk dat Parmessar geen moord en brand roept om de tarieven te kunnen verlagen door alle contracten eens goed te herijken. Ook de overeenkomst met staatsolie stinkt omdat bij Staatolie Power CompanySuriname de primaire energie dubbel benut wordt namelijk voor het raffinage proces en voor opwekking en levering van elektriciteit. Veel van de installaties zouden in de kosten van de Raffinaderij verwerkt moeten worden en niet doorbelast moeten worden naar EBS /Staat.

  Ik ben zeker van de ondoelmatigheid van de investeringen omdat de engineering, realisatie en exploitatie van dit soort installaties tegen wereldmarktprijzen plaats vindt. Als dat soort installaties in Nederland of Polen of Indonesie energie opwekken tegen prijzen van $ 0,05 tot $ 0,10 / Kwh dan wordt dat in Suriname niet het dubbele, tenzij er rare constructies tussen gezet zijn waardoor er hoge fee’s in het import traject blijven hangen (Sibilo/van der Kanten) en exorbitante financieringslasten (Sibilo = 22,5%) ontstaan.

  Als Parmessar een echt manager/ceo was dan zou hij EBS tot een sterfhuis maken en doorstarten met een gezonde bedrijfsvoering zeker nu er realistische tarieven mogelijk worden.

  Echter COLD TURKEY van subsidie slurper overgaan naar een afbouw in een jaar zonder de kosten structuur goed te saneren vernietigd alles in de economie.
  Het is beleidsmatig waanzin om de kosten voor de particuliere klanten en de commerciele klanten in no time vele malen te laten stijgen. Daar kan geen enkele economie tegen en zeker geen fragiele economie.


  Maak melding

 21. Het is vrij simpel. Veel geschreeuw voor 2 keer 5 betekent zoveel en vanzelfspreken als allemaal in de paarse stront zakken. Kom op IMF opschroeven die handel.
  De president heeft het SU volk gefelicitiflapstaart met de IMF goedgekeurde lening? Dus niet lullen maar betalen!!!!!


  Maak melding

 22. Srafu, de oppositie in Suriname heeft hulptroepen nodig om de straat op te gaan en om de straten te vullen.Sluit je aan bij hen. Jij moet je frustraties niet op mij botvieren maar laat je agressie zien in de straten van Paramaribo.Jij kan het verschil maken. Maar nee hoor, Srafu laat zich kennen. Met jou valt geen oorlog te winnen omdat jij de druk niet kan weerstaan. Je levert teveel commentaar.


  Maak melding

 23. Dreigende werkloosheid voor duizenden. ddb De SER adviseert tegen stroom verhoging. De IMF wil alles af van subsidies. De EBS zou je willen zeggen neem Ir. Neus in dienst en laat hem de prijs uitrekenen met de echte factors.
  Verder maak de EBS efficienter en maak winst. De corruptelingen zouden wel bankroet gaan. Nee dat mag niet
  je kan de bloedzuigers niet afsnijen. Ze zijn paars..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.