Ode aan Surinaamse muziek bij Q-Factory

9

Op vrijdag 16 september organiseert Q-Factory een Surinaamse Dansavond in Amsterdam Oost. Het thema ‘Surinaams Goud’ (Sranan Gowtu) is een ode aan de Surinaamse muziek. Op deze bijzondere avond spelen bekende Surinaamse artiesten als Edgar Burgos & Trafassi, Kenny B en Patrick Tevreden afgewisseld door feestmuziek gedraaid door DJ Socrates en DJ Tommi.

Suriname kent een rijke muziekhistorie en de moderne Surinaamse muziek heeft een uniek karakter, dankzij een mengelmoes van invloeden uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika. Het bracht diverse sterren en hits voort: van Trafassi’s Wasmasjien via Damaru’s Tuintje In Mijn Hart tot Parijs van Kenny B. Maar denk ook aan de Surinaamse invloed op hedendaagse muziek van bijvoorbeeld rapper Typhoon.

De presentatie van deze avond is in handen van Diederik Samwel, de schrijver van het boek Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse muziek, uitgebracht door het Amsterdamse label Top Notch. Het belooft een bruisend muzikaal feest voor jong en oud te worden op vrijdagavond 16 september van 20:00 tot 04:00 uur in de grote zaal van Q-Factory in Amsterdam Oost.

Vrijdag 16 september 2016
Surinaams Goud (Sranan Gowtu)
Line-up: Edgar Burgos ★ Kenny B ★ Patrick Tevreden ★ Trafassi ★ DJ Socrates ★ DJ Tommi
Presentatie: Diederik Samwel

Bekijk ook:

9 REACTIES

 1. ‘Surinaamse’ muziek. Waaarom zegt men niet gewoon kafrie-muziek. Want dat is het toch? Kijk naar die lijst van groepen die optreedt. Zie je er een chinees/hindoestaan/javaan bij?


  Maak melding

 2. B.wakoef Gek.haha..maak je niet druk vraag gewoon een javaanse/hindie of China pokoe op verzoek aan misschien zingen ze in verschillende talen


  Maak melding

 3. @Watrasee,

  Het is om gek van te worden hoe vaak men het woord Surinaams te pas en te onpas gebruikt.
  Het gaar hier puur om muziek van Afrikaanse afstammmelingen en men noemt het Surinaamse muziek. Maar wanneer het bijv. om Baithak Gana of Gammelang gaat, dan noemt men het niet Surinaamse muziek. Dan is het Baithak Gana of Hindoestaanse muziek of Javaanse muziek. Snap je wat ik bedoel? Het woord Surinaams wordt gekaapt om de kafrie’s aan te duiden en de rest van de etniciteiten in de vergetelhoek te schoppen.


  Maak melding

 4. Laat een ieder toch lekker genieten en zn ding doen.Onlangs was er op WKN ook melding van de miss India Suriname verkiezing ..was er ook veel commotie over..We zijn allemaal Surinamers maar de invloeden die zijn blijvend…gewoon elkander in zn waarde laten of gezellig meedoen.


  Maak melding

 5. Oké…nu begrijp ik je beter.Had niet gemoeten ..we zijn allemaal Surinamers en wat we voortbrengen aan muziek is Surinaams.Met invloeden van onze voorouders.Weet niet waarom…misschien vanwege de slavernij dat er toen liedjes werden gezongen onverstaanbaar voor de blanke basja’s.En de Hindoestanen veel later naar Suriname kwamen.Really i don’t know..


  Maak melding

 6. LICHT en WAARHEID MAKEN VRIJ…zorgen voor BEWUSTWORDING….INZICHT EN VERBETERING WERELDWIJD…tot in den EEUWIGHEID!

  GROTE NAMEN GEVEN AAN DINGEN DIE HET NIET WAARD ZIJN!
  JE HEBT VELE INTELLIGENTE SURINAMERS DIE OP DIVERSE ANDERE GEBIEDEN HET LAND BETER NAAR BUITEN KUNNEN DRAGEN!
  MAAR WAT ZIE JE…LIJKT EROP ALSOF SURINAMERS ALLEEN MAAR MUZIEK KUNNEN MAKEN….DANSEN…..FEESTEN…THEATER…COMEDY…! ZO KOMT HET LAND EN VOLK NOOIT VOORUIT!!! OOK HIERDOOR ZOVEEL VERLOEDERING IN HET LAND!

  GEESTELIJKE ONTWIKKELING EN VERRIJKING KENNEN VELEN NIET! WAT VOOR KINDEREN KRIJG JE DAN? JE KINDEREN KOMEN NIET VOORUIT ALS JE ZE ALLEEN MAAR DANSEN EN FEESTEN LEERT, NATUURLIJK OOK NODIG VOOR ONTSPANNING MAAR LAAT ER BALANS ZIJN! JE MIST HIERDOOR IN SURINAME EN ONDER SURINAMERS HELAAS VAAK OOK GOEDE LEIDERS.

  ER ZIJN VELE STILLE GOEDE HARDE SURINAAMSE OF SURI/NED WERKERS EN DEZE MENSEN VERDIENEN DE NAAM SRANAN GOWTU VEEL MEER! DAN ALTIJD STEEDS DIE AANDACHT ZOEKERS.

  SURINAMERS ONTWIKKEL JE ZELF VOORAL OOK OP GEESTELIJK GEBIED EN OOK JE KINDEREN, WANT DIE HEBBEN DAAR VAAK OOK VEEL MEER AAN. HET GAAT VOORAL OM PERSOONLIJKE ONTWIKKELING EN NIET OF JE AL NAAR EEN KERK OF WAT DAN OOK GAAT.

  JA, EN HIER SPREEKT EEN MULTICULTURELE VROUW, GEBOREN IN SURINAME DIE ECHT ARMOEDE ALS KIND GEKEND HEEFT, MAAR ZICH GEESTELIJK GOED HEEFT GEPROBEERD TE ONTWIKKELEN IN HET LEVEN. DE WIJZE INHEEMSE SPIRITUELE LEVENSFILOSOFIE NALEEFT, EN VAN DAARUIT ZICH VOORAL VOOR ALGEMEEN BELANG INZET.

  MESSAGE from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 7. LICHT en WAARHEID MAKEN VRIJ…zorgen voor BEWUSTWORDING….INZICHT EN VERBETERING WERELDWIJD…tot in den EEUWIGHEID!

  @ Water naar zee…dank je. Ik jou ook.
  Ondanks alles blijf je je toch ook nog inzetten, zijt het nu op een ander manier.

  POWER FROM GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.