Schuldpositie Surinaamse ziekenhuizen zorgwekkend

81
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 3 sep – De schuldpositie van de ziekenhuizen baart niet alleen het management zorgen. Ook de regering zit ermee in de maag. Het ministerie van Volksgezondheid zich uit de naad om een pasklaar antwoord te geven.

De schulden van de ziekenhuizen loopt in de tientallen miljoenen. Alleen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo al heeft een schuld van ruim veertig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf miljoen euro) opgebouwd. De regering is ingekomen met ruim de helft van de schuld. Hoe de rest zal worden betaald, is nog even koffiedik kijken. De ziekenhuizen hadden eerder hun zorgpunten gedeponeerd bij de commissie Volksgezondheid van het parlement. Tot een echte oplossing is het niet gekomen.

Dat het zover is gekomen dat specialisten de noodklok luiden, moet toch wel zorgen baren. Het intussen alom bekende filmpje op YouTube mag best als eyeopener worden gezien. Het is de vastlegging van een moment. De vraag die alle betrokkenen zich moeten stellen, is hoe vaak zulke moment zich nog moeten herhalen. Hoe vaak kun je zonder schaamrood op de kaken met de hoed rondgaan voor iets dat je in de hand behoort te hebben?

81 REACTIES

 1. Niet vreemd dat alle afgestudeerden en wetenschappers willen vluchten uit het land. Het land word geregeerd door corrupte criminelen. En de stemmers zijn koeien die niet erbij nadenken wat de gevolgen op lange termijn zijn.


  Maak melding

 2. Even niet dat gezeur over directiesalarissen.

  Ziekenhuizen kopen zelf in. Hierdoor kan de inkoper alles via een ‘bevriende’ importeur bestellen. met als resultaat dat er voor een hogere prijs dan de actuele marktprijs wordt door belast. De inkoper ontvangt zijn ‘commissie’ en who cares.

  Beter is het om een centrale inkoopafdeling voor de ziekenhuizen op te richten dat jaarlijks wordt gecontroleerd door een erkende accountants kantoor. Zo voorkom je belangen verstrengeling beter bekend als corruptie.


  Maak melding

 3. Met dank van de slechtste beleid makers ooit in Suriname de NDP moeten Surinamers dit mee maken anno 2016

  En maar roepen vijand om de hoek en Staatvijand deze truckjes en smoesjes werken niet meer in 2016 .

  En maar schelden tegen Nederland wanneer jullie van NDP niet uit komen met de troep beleid alleen diefstal weet men in NDP


  Maak melding

 4. Zo zie je maar weer dat het eigenlijk geen bal uit maakt of je nou iemand in de directie zet met een voor Suriname, markt conform salaris of wel iemand die zwaar overbetaald wordt. Zie maar onze Wonderboy’s President D.D. Bouterse, AZ Antoine Brahim, CvB/Min. Financien Hoefdraad en de rest van de marionetten.
  Het resultaat is alleen maar slechter geworden, alle mooie ideeën en praatjes ten spijt.

  Het land is naar de gallemiezen. Met een nieuwe regering zo snel mogelijk hervormen het land.


  Maak melding

 5. @ Sabaku
  Het land is naar de gallemiezen. Met een nieuwe regering zo snel mogelijk hervormen het land.

  Hoe zie je dat voor je? AOV weer verlagen? Kinderbijslag verlagen? Bedelen bij Nederland? Waarom snapt nou werkelijk niemand dat ongeacht wat je doet er altijd vreselijke maatregelen moeten worden genomen om het verlies aan grondstoffen inkomsten te compenseren. Maakt niet uit wie er in de regering zit.


  Maak melding

 6. Dit is een der paarse gevolgen die alle oerdomme paarse burikies en krabitas verdienen, van hoog tot laag. Medische zorg, maar ook al het andere waarop de belastingbetaler recht op heeft zijn door baas en criminele corrupte roversbende teniet gedaan. En het volk incl. al die oerdomme aanhangers zijn de ka.


  Maak melding

 7. “Schuldpositie zorgwekkend” klopt niet helemaal want in DNA maakt niemand zich druk. Er is geen spoedvergadering voor bespreken van dit soort primaire zaken.
  Bovendien is het water naar zee dragen als de diaspora containers moeten vullen voor AZP aan de paarse patienten. Dubbel paspoort voor diaspora is vanaf 1975 niet bewerkstelligd dus waarom steeds weer hulp vragen na eerdere vele verzonden pakketten en geldtransacties met een waarde van tientallen miljoenen. Diaspora mag niet komen vertellen wat anders en dus beter kan daarvoor willen de voormalige slaven en mishandelde contractarbeiders liever de nazaten van de voormalige kolonisator. Daarom veel succes toegewenst aan de rechercheurs die onderzoek doen in deze narcotica-staat ivm drugstransport van Parbo naar Rotjeknor.


  Maak melding

 8. @Paul,
  Sorry dat ik het zo zeg..maar je bent eigenlijk te stom om een antwoord te krijgen. Nog nooit in de geschiedenis van Suriname is dit land zo in de problemen gekomen dan met een NDP regering. De vreselijke maatregelen, zoals je die zelf noemt, zijn ontstaan door criminele activiteiten en niet door een wereld crisis. Lees de verschillende rapporten/nieuws berichten daarover.

  Ook al hebben vorige regeringen gestolen en vrienden geaccommodeerd, het land werd hoe dan ook toch opgebouwd. Maar de stabiliteit die door Vene was neer gezet kon jullie niet bekoren. Uit pure hebzucht om snel overnight rijk te worden moesten crimi aan de leiding van het land.

  Maar dat zal wel niet iets zijn dat je snapt of zal gaan snappen.
  Jullie zijn zo geindoctrineerd door jullie halfgod. Uit pure hebzucht en zelfbehoud willen jullie deze mensen aan de macht houden, terwijl het over grote deel van het volk van Suriname het gelag betaald.

  Helaas je zal altijd een stommerik blijven…ga nog voor 5..de hele wereld lacht jullie uit…dat is voor zover die nog geïnteresseerd is natuurlijk…


  Maak melding

 9. Of de first lady haar salaris reeds binnen heeft.Ik ga ervan uit dat ze als eerste uitbetaald krijgt,haar status zegt het..FIRST lady.VOLKSGEZONDHEID heb zo’n 20 jaar gewerkt…nog een paar jaren te gaan en heb ik voor Suriname de pensioen gerechtigde leeftijd bereikt.Ik wil dat geld doneren aan de Surinaamse boeven bende…Goede geste meneer BUDA … (sorry je naam kwijt)


  Maak melding

 10. Van zorgwekkend problemen komen er nog meer zorgwekkende problemen.

  Lost het ene op dan zal het andere ook worden opgelost.

  Maar het probleem zit nog in zijn stoel waar velen heeft op gestemd .


  Maak melding

 11. Aii Baja.. het volk van su heeft enkele HANDICAPS/BESEF/LOGICA/COMMUNICATIE…dag worden we door lokale volk gediscrimineerd en uitgescholden deze mensen hebben geen besef men maakt zich niet druk men vind dat er NIKS NO FOUT in su is en als er 1 fout is dan is het nederland(zit ook grote kern van waarheid in tot zekere hoogte)en de surned. DAT er NU PAS MASSAAL media aandacht word besteed aan te korten zal wel als rede hebben dat men meer geld wil lospeuteren het is ook goed dekmantel x op x word er bewezen dat men niet weet te handelen/wandelen.sinds kort verneem Ik ook in de media dat het bedrijfsleven als ongeleide projectielen hier en daar doneerd voor goede doel samenleving(men BEGRIJPT nog steeds niet hoe men een project moet ONDERSTEUNEN zodat het ook voor langere duur waarde behoud.NEDERLAND


  Maak melding

 12. De vernieuwde overtreffende trap:
  * Dom – dommer – domst – ndp-er

  Nieuwe gezegdes en uitdrukkingen:
  * Liever zo dom als een ezel dan zo dom als een ndp-er

  * Een ezel stoot zich 1 keer aan dezelfde steen een ndp -er vaker


  Maak melding

 13. antoine brahim sloot een contract af in 2012 van 60.000 srd p/m af, dat was toen ongeveer 20.000 euro per maand.
  op jaar basis kom je dan op 240.000 euro
  als we kijken naar de gemiddelde salaris van een directeur in nederland van een GROOT ziekenhuis ligt dat op 170.000 euro per jaar!!!!!!!!
  dat is 70.000 euro meer dan een directeur van een GROOT zieken huis in nederland.

  zie punt 7

  gemiddeld-inkomen.nl/gemiddeld-salaris-per-beroep/


  Maak melding

 14. Nederland heeft micro credits bepaalde programmes,s opgezet in het binneland de ontwikkelingswerkers zijn paar x per jaar polshoogte gaan nemen wat men ervan terecht heeft gebracht..😊je kunt het al raden!!ALLE ANDRE ONTWIKKELINGS LANDEN/DORPEN DIE MET DEZE PROJECTEN ZIJN GESTEUND PLUKKEN TOT OP HEDEN VRUCHTEN EN ZIJN KLEINE ZELFSTANDIGEN GEWORDEN MEN KAN HIER DOOR HUN KINDEREN EEN BETERE TOEKOMST BIEDEN.alleen suriname is gefaald in deze projecten..IK LAAT ZE IN HUN WAARDE WANT MEN WIL NIKS HOREN VAN OPBOUWENDE KRITIEK ze zien waarheid en feiten als aanval..ze denken dat we niet van onze mensen houden. IK HOU VAN MIJN ZWARTE VOLK MAAR NIET VAN HUN GRENZELOZE DOMME ACTIES ik zal bidden voor al het goede voor mijn volk..de ALLERMACHTIGE doet de rest JULLIE MOETEN NU LEREN OP EIGEN BENEN TE STAAN ER ZULLEN SLACHTOFFERS VALLEN SUCCES..born to suffer


  Maak melding

 15. Daar moeten ze het geld gaan halen..Allemaal krijgen ze veels te veel betaald.Vergelijk je niet met Nederland ..alle salarissen gaan conform de richtlijnen/niveau’s bepaald in Suriname.Sorry maar ik geef nergens niks voor…


  Maak melding

 16. Er rest maar een ding over. Een lening van de Islamitische Bank. Die houd dan de ziekenhuis als onderpand. Laat die maar reorganiseren en de junk uit het ziekenhuis gooien. De directeur het eerst. Schop en plop op straat.

  De ziekenhuis weer winstgevend maken zonder subsidies van ddb. De IMF wil toch geen subsidies voor gezondheid zorg, onderwijs en nuts facilities. Zou mooi zijn de az gezond te maken.


  Maak melding

 17. @
  henk molenaar2016

  Heeft de First Lady haar salaris al binnen?

  Wil je misschien dit horen, ka oso dezie bel de bank; pe mie monie tang hi hi hi.
  Wacht maaaaaaarrrr.


  Maak melding

 18. tunggak
  3 september 2016 geen slecht voorstel zie meer voordelen dan nadelen..waarom wil IMF geen subsidie voor die dingen die jij net opnoemde???


  Maak melding

 19. Indien meneer Brehim ooit een contract heeft afgesloten dat toen overeenkwam met Euro 20.000/maand staat minimaal vast dat van meneer Brahim absolute duidelijkheid verwacht mag worden.
  Aangezien dit probleem niet van gisteren is maar al een hele tijd loopt zal meneer minimaal conclusies moeten trekken dat hij gefaald heeft en alle feiten op tafel zal moeten leggen zodat er geoordeeld kan worden.

  Er rest dan slechts 1 ding hem ontslaan en hem wanbeleid verwijten en een schade claim indienen. Dan zullen we ziek hoe snel er duidelijkheid is.

  Zachte doktoren maken stinkende wonden. Is niet voor niets een oud gezegde.

  Als Brahim zijn mond moet openen zullen er zeker wat regeringsfiguren een veeg krijgen en zullen we gaan zien waar de verantwoordelijkheid eindigd. Wie besloten heeft niet te betalen, Wie besloten heeft de tarieven niet aantepassen, etc.

  Je mag voor een meer dan top salaris TOP prestaties eisen.


  Maak melding

 20. starnieuws

  az krijgt 10 miljoen, vorige week 25 miljoen gekregen van de overheid
  er wordt samen gewerkt met de Islamic Development Bank
  nog meer schulden, als je niet op tijd bij dit soort banken terug betaalt dan is az straks van de Islamic Development Bank


  Maak melding

 21. Tijdens het schaken word er gegokt van schaken moet je verstand hebben met kortzichtigheid zul je de uitslag niet weten gokken doe je pas in uiterste nood een held geeft alles om de zwakkere te redden en gaat dood voor zijn dierbare land.


  Maak melding

 22. letterlijk a kondre foe Rob.Gay en zijn assistenten ka keba.
  Nooit meer te redden door deze klootzakken.
  Bye Suri-babwe byeee,
  jepie no dé morro.
  Sarie torie, kaoso bouta en vrienden sympathisanten jang a kondre.


  Maak melding

 23. Ze moeten samenwerken met de ziekenhuizen van Guyana en Frans Guyana, mn de grensziekenhuizen. Misschien kunnen ze gezamenlijk inkopen en beppalde operaties slechts in 1 van deze landen uitvoeren.


  Maak melding

 24. @Henk Molenaar,
  De analyse van onze virtuele E-conoom RobG luidt als volgt:
  ‘De schuldpositie van het land is dusdanig groot geworden dat deze zich nu wel zelf kan bedruipen’.😬😩


  Maak melding

 25. Hoe komt dat de Surinamers zo ziek zijn? Volgens mij zijn de Surinamers de meest zieke mensen in de regio. Zal vast door al die corruptie komen. Dus een waarschuwing aan iedereen: corruptie maakt ziek!!!


  Maak melding

 26. Als Surinamer kun je beter met een Haaitiaan trouwen, want als je met een Surinamer trouwt moet je hem/haar haast elke dag naar het ziekenhuis brengen en ben je al op je 30e failliet en zwaar in de schulden.


  Maak melding

 27. Oom Bert, u begrijpt niet dat de kosten voor zorg zeer hoog zijn. Aan de b u l l s h i t die u en de uwen verkondigen over de gezondheidszorg in relatie tot het beleid van de regering hecht ik weinig waarde. Het dringt niet tot jullie door dat de zorg in Suriname zwaar onder druk is komen te staan door een aantal maatschappelijke ontwikkelingen.

  Het is alleen jammer dat u en uw Front aanhang niet snappen wat men bedoeld met volume-groei in de samenleving. Voor jullie wordt het nog ingewikkelder als men praat over de relatie tussen vraag en aanbod naar zorg in relatie tot de volume-groei in de samenleving. Het is duidelijk dat de vraag naar zorg in Suriname veel groter is dan het aanbod. Dit houdt in dat burgers een veel grotere beroep doen op medische hulp terwijl het aanbod aan de kant van de medische hulpverlening beperkt is. Hierdoor raakt de medische hulpverlening overbelast. Doktoren, verpleegkundigen en ander medisch en paramedisch personeel moeten veel meer uren werken.

  Daarnaast raken de voorraden medische hulpmiddelen en medicijnen sneller op omdat de vraag naar hulp groter is dan het aanbod. Men moet ook niet vergeten dat van de ziekenhuisbudgetten voorheen 60% werd uitgegeven voor het inkopen van medicijnen, apparatuur,enz. De rollen zijn thans omgedraaid. Ruim 60% van het budget wordt thans uitgegeven aan lonen en 40% aan medicijnen, hulpmiddelen,apparatuur,enz.

  Dus terwijl de vraag naar medische zorg toenam door o.a. volumegroei verkleinde men dat deel van het budget dat voor het aankopen van medicijnen en hulpmiddelen werd uitgegeven. Zie hier een van de oorzaken van de ontstane tekorten.


  Maak melding

 28. tja, brahim is maar een drs en heeft er geen bal verstand van
  wie oh wie heeft hem daar gezet met een salaris dat hoger is dan een ziekenhuis directeur in nederland
  een drs-je dat meer wil verdienen dan een professor van een grootziekenhuis in nederland
  deze man heeft geen schrijntje beschaving


  Maak melding

 29. ROBG JE BENT EEN kortzichtig balgehakt die niet te vreten is.geef jij nu het arme volk de Schuld dat ze niet mee konden eten uit de vette pot??dat ze bloodgesteld zijn aan onopgeleide zogenaamde leiders zonder verantwoordelijkheden die hun eigelijk moesten beschermen in veiligheid..GEVAAR OP wegen/straten/controle loze voedsel in winkels&langs de straten/ huisvesting/krotten waar parasieten&bacteries/schimmel huishouden..riool wateroverlast 100&1 gevaren&risico,s infrastructuur geen hulpposten voor mensen die niet centraal wonen door gebrek aan controle en opvoeding misbruik alcohol/drugs is het volk loslopend wild betreft geslachts ziektes en misvormde kinderen door gebrek aan geld is het hek van de dam sex/ziektes in ruil voor geld om medicatie dokters koste te betalen ..VOORBEELDEN ZAT WIE HEEFT DE VERANTWOORDELIJKHEID OM HET VOOR DEZE MENSEN DRAAGELIJKER TE MAKEN OM DE RISICO,S TE BEPERKEN EN de gevaren te verminderen zodat het volk van suriname niet in korte tijd aan het uit sterven is.WIE HEEFT KORTZICHTIGHEID LATEN ZIEN IN DE PERIODE VAN 6 JAAR?WIE ONTHOUD DE OUDEREN EN KINDEREN VAN ONTWIKKELING EN VEILIGHEID kortom het hele getraumatiseerde volk daar is ziek en ze hebben een president als goede voorbeeld gekozen .


  Maak melding

 30. @RobG
  Jouw relaas
  Daarnaast raken de voorraden medische hulpmiddelen en medicijnen sneller op omdat de vraag naar hulp groter is dan het aanbod. Men moet ook niet vergeten dat van de ziekenhuisbudgetten voorheen 60% werd uitgegeven voor het inkopen van medicijnen, apparatuur,enz. De rollen zijn thans omgedraaid. Ruim 60% van het budget wordt thans uitgegeven aan lonen en 40% aan medicijnen, hulpmiddelen,apparatuur,enz.

  RobG
  Lees nogmaals wat je posting weergeeft en lees de posting van Water naar Zee.

  Dus terwijl de vraag naar medische zorg toenam door o.a. volumegroei verkleinde men dat deel van het budget dat voor het aankopen van medicijnen en hulpmiddelen werd uitgegeven. Zie hier een van de oorzaken van de ontstane tekorten.

  – omdat de vraag naar hulp groter is dan het aanbod.
  De oorzaak hiervan is dat ondanks het laag aantal inwoners en ondanks voortschrijdend inzicht is Suriname niet gezonder is geworden door niet preventief in actie te komen.

  – Ruim 60% van het budget wordt thans uitgegeven aan lonen en 40% aan medicijnen, hulpmiddelen,apparatuur,enz
  De oorzaak hiervan is het buitensporig salaris van de top van het ziekenhuis en de verarming van het werkvloerpersoneel.
  In een normale huishouding is de verhouding inderdaad 60% personeelskosten en 40% operationele maar dan wel een normale verhouding in salarissen en emolumenten.

  Oorzaken van de tekorten
  Kortzichtig en gaatjes dichtend beleid, grijpgrage vriendjes politiek en stimulering corruptie.
  Denk maar aan Carifesta, OW, EBS, Kabinet van de president, naschoolse opvang, Suralco deal, Surgold deal, Iam gold deal en ga zo maar door.
  Dit alles wetende en bekend is wie de verrijkers zijn wordt laconiek en met open ogen toegestaan ja zelfs aangemoedigd zodat er geen geld meer is om het broodnodige te doen.

  RobG
  Je hebt toch wel ogen en oren en kunt lezen en begrijpen eb vergelijken en ……. conclusies trekken?


  Maak melding

 31. Ben trouwens benieuwd wat de ziekenhuizen (AZ) zullen declareren bij de verzekeringsbedrijven en SZF.
  Als er materiaal gratis wordt verstrekt vanuit, alweer Nederland dan moeten de medische eenheidsprijzen dalen met en x percentage.
  Ik ben benieuwd wie hieraan geld zal overhouden.
  Wie maakt een njang bij de verstrekte leningen?


  Maak melding

 32. Ik ga een positieve bijdrage leveren.Waarom niet proberen gezonder te gaan leven. En wat is er gebeurt met al die oso dresie’s die ervoor heeft gezorgd dat onze voorouders,plantage houders,militairen enz enz langer konden blijven leven.Waarom doen wij zo moelijk het is ook niet goed om teveel medicijnen in te nemen vanwege allerlei bijkomende werkingen.Dus mijn advies probeer ook zelf iets te doen aan je gezondheid het is jou lichaam.


  Maak melding

 33. sabakoe-sranang-rat in the kitchen-Prabier-realist-ray👍👍 PAUL👿(LIEVER EEN nieuwe gok op groep menssen met kennis en vooruitzicht dan deze mis bruikzels van ezels!!.. dat er puinhoop en strond moet worden opgeruimd is een feit..DE TYD DRINGT..gratis lenen bestaat niet&GOED KOOP is DUURKOOP.. er zijn hopelijk ook lokale bevolking van su die mee lezen we schrijven eenvoudig en klare taal zodat jullie het ook kunnen begrijpen een kind zelfs kan de was doen! Berouw tonen zelfs een kind als het steelt uit de snoep pot laat wat over.DEZE SITUATIE IN SURINAME HEEFT MULTI DESKUNDIGHEID NODIG..ZELFS DE STUDENTEN DIE ZOGENAAMD IN SURINAME ZIJN AFGESTUDEERD WORDEN DOM GEHOUDEN EN IN ONTWIKKELING AFGEREMD dus zeer triest om te weten dat er geen volgende level komt onder de surinamers..dus pakken wat je kan pakken(de slimmere)en voor de armen neem je risico om te overleven WILD WILD WEST de controle is verloren overal zijn paars aanhang aangesteld zonder kennis van zaken en met lage school opleidingen GEBREK AAN MENSENKENNIS&ZELF KENNIS BAART ME OOK ZORGEN regering politie Duane te veel om op te noemen in een land waar corruptie Heerst en zieleloze mensen heersen het stokje is al doorgegeven MEN LEEFT ALS HONDEN DAAR MET ELKAAR nemen hun beroep niet serieuz ik ben er geweest stond er bij en keek met verbazing 500.000 heel groot gedeelte er van leven als honden met elkaar trouwens foutje honden likken elkaar schoon 😊


  Maak melding

 34. Mundo de ziektes die nu heersen door parasieten/slecht voedsel/ bloot staan aan kanker verwekkende situatie/verkeers/bedrijfs/geestes zieken/ongevalen/kinderen verwekt uit bloed verwanten/sexuele misbruik/aids-soa,s en nog veel meer zijn niet met oso dresi te behandellen gezonder life styl helpt altijd voor die gene die uit bepaalde vaarwaters blijft


  Maak melding

 35. “Bigi Sma

  Ben trouwens benieuwd wat de ziekenhuizen (AZ) zullen declareren bij de verzekeringsbedrijven en SZF.
  Als er materiaal gratis wordt verstrekt vanuit, alweer Nederland dan moeten de medische eenheidsprijzen dalen met en x percentage.
  Ik ben benieuwd wie hieraan geld zal overhouden.
  Wie maakt een njang bij de verstrekte leningen?”

  Zou dat de reden zijn voor minister Pengel om zich zo ondankbaar op te stellen met de opmerking dat het moment van de hulp niet juist is gekozen??

  Hij had blijkbaar zijn plan om een slag te slaat (ook wat over te houden van de miljoenen) al klaar liggen.


  Maak melding

 36. Robg@,
  Over bullshit gesproken jij staat voor in de rij.
  Als men in Paramaribo slim roepen ,ben jij de laatste die om mag kijken..
  Geld ook voor jou als je niet sur bent.
  Hoog op geleide laten zich niet tot deze bullshit verleiden


  Maak melding

 37. @Water naar Zee / @Bigi Sma,

  Jullie zijn te snel geneigd om alle schuld te schuiven in de voeten van de overheid en het management van de ziekenhuizen. Ik ga ook niet beweren dat er wel sprake is van corruptie terwijl ik mijn beweringen niet kan staven met concrete bewijzen en eerlijke getuigenverklaringen.Jullie beschuldigen mensen van corruptie maar de harde bewijzen kunnen niet boven tafel getoverd worden. Ik ga in elk geval ervan uit dat er ook sprake is geweest van onverantwoorde uitgaven. Hieronder versta ik uitgaven die niet noodzakelijk waren en uitgaven die door derden nog moeten worden verantwoord.

  Maar ik heb sterk het gevoel dat jullie de invloed van volume-groei in de samenleving en de druk die dat op de gezondheidszorg veroorzaakt niet begrijpen. Misschien moet ik in korte details verder op ingaan om het een en ander te verduidelijken.Het mag ook een ander zijn die misschien wat verduidelijking in deze materie kan brengen.


  Maak melding

 38. Door onverantwoord hard werken hebben ze geld (op banken)en goederen inderdaad uitgavens die niet verantwoord zijn DE AAP KOMT WEL UIT DE MOUW zelfs paarse insiders praten hun mond voorbij en als jij de feiten niet kunt zien door je eigen zand in de ogen te strooien.. prima ik ga verders niet in discussie met jou..uiteraad Ben je mans genoeg (denkik)om het 1 en ander te verduidelijken Ben benieuwd hoe lang jij een baan behoud na velen grove ontveranwoordelijke fouten ELK GEZOND DENKEND WERGEVER HAD JOU AL 3 DUBBEL EEN SCHOP ACHTER JE PLATTE REET GEGEVEN zo moet jij het zien en je moet jezelf nu verplaatsen in de werkgever en je vrouw als werknemer wat ga je doen als ze x op x haar werk niet goed doet ..blijf je dan tevreden???


  Maak melding

 39. Aai boi @RobG, jijn liegebeest. Je hebt ook geen harde bewijzen over fraude en corruotie door Front, maar toch beweer je dat Front gefraudeerd had. Op welke academie heb je zo leren liegen? Vertel me, dan kan ik het aanraden aan de kinderen van Dino.


  Maak melding

 40. Niet alleen de ziekenhuizen zijn in financiele problemen maar de hele economie zit op z,n kop.Volgens de regering is dat te wijten aan een wereld crisis.Waarom is dan de Guyanese economie vandaag stabieler als die van Suriname.Een heel simpele verklaring.De guyanezen kunnen beter met geld omgaan als wij.Ze denken ook aan de dag van morgen.Als je een tientje verdient moet je niet vijftien uitgeven.1+1=2.Dit is wel fout.


  Maak melding

 41. Peter Jackson ook Guyana zit in een crises. De Guyanese economie zat reeds in een crises voordat er sprake was van een crises was. Guyana exporteert ook goud, bauxiet en andere grondstoffen die weinig geld opbrengen op dit moment.Het land heeft ook weinig inkomsten.


  Maak melding

 42. Nu weten en voelen de luisteraars (Nationale Debiele Personen) van RobG(oebbels) hoe een ziekenhuis in Dubai er uitziet. NOG VIJF, want het gaat heel goed met Suriname.


  Maak melding

 43. RobG. In een andere posting van jou heb ik gelezen dat de groei van de bevolking hoger lag dan de groei van de productie (BBP, BNP). Ik vond dat je hiermee juist aangaf de overheid het niet goed doet. Immers zij krijgt het dus niet voor elkaar om de productie te stimuleren. Nu kom je weer met zo’n opmerking, althans dat lees ik tussen de regels door. Daarom ben ik maar eens op zoek gegaan naar cijfers. Helaas kan ik en zal ik Esmerald niet vragen of zij mij hierbij kan helpen. Zij zou dat vast en zeker snel voor elkaar krijgen. Maar goed , ik heb wat gevonden op de site statistics-suriname.org/index.php/statistieken/database/149-bevolking hier www, voor voegen. Wat schetst mijn verbazing, (cijfers maar tot 2011). Groei per jaar tussen de 1,15 en 1,65 %. Dat is niets! De bevolking groeit amper. Dus als het bbp hieronder blijft dan heb je het ongelooflijk beroerd gedaan als regering. (JOU bewering!)
  Nu schrijf je dat het aanbod van geneesmiddelen de vraag naar geneesmiddelen niet kan bijhouden. Ok, duidelijk. Nu gaan we naar oorzaken kijken: Het ligt dus amper aan de groei van de bevolking (zie hierboven). Het moet dan liggen aan het feit dat er meer vraag is, omdat de aanwezige !bevolking meer gebruikt maakt van zorg.
  Of dat er minder zorg/geneesmiddelen worden verstrekt.
  (= minder aanbod)
  Of een combinatie van beide. Meer smaken zijn er niet. dan gaan we deze twee oorzaken bekijken.
  1. Meer vraag door de aanwezige bevolking. Men is dus nu zieker dan voorheen. Zou kunnen. Hoe dit dan komt? Tja dat is een andere studie en een andere discussie.
  2. Minder aanbod van geneesmiddelen. Wie is hiervoor verantwoordelijk. De patiënt?
  Ik denk de volgende instanties/personen.
  De minister van volksgezondheid,
  de verzekeraars?(het systeem dat je zo toejuicht! en ik afkeur.),
  de directie van de ziekenhuizen.
  Wederom geef je aan dat de verantwoordelijke minister faalt. Niet alleen omdat zij/hij voor onvoldoende geneesmiddelen zorgt, maar ook omdat zij/hij onvoldoende toezicht houdt op directies van ziekenhuizen. Dit laatste bevestig je middels je opmerking dat de verhouding
  geneesmiddelen versus arbeidskosten van 60% tegenover 40%, is omgedraaid naar 40% versus 60%. Maar misschien vergis ik mij en mogen directies doen wat zij willen met hun budget.
  Bovendien schrijf je dat er onverantwoorde uitgaven zijn en worden gedaan.
  De minister controleert dan niet/onvoldoende! Hij/zij is verantwoordelijk en zal wegens wanbeleid moeten terechtstaan. Voor of na zijn/haar aftreden.

  Ben ik voor Somo, ben ik voor Front, ben ik NDPer.?
  Ik ben door verschillende waterkant bezoekers uitgemaakt dat ik voor een van de drie hierboven partijen ben. Zal wel.
  Wel nu, ik weet slechts één ding met zekerheid en dat is dat men er nu wel een zootje van maakt. Ook en vooral door gebrek aan kennis. Ik heb het dus niet over diefstal en de bevolking naaien, immers dat doen ze allemaal, maar ik heb het over onkunde.


  Maak melding

 44. Aldus ons alleswetend medium RoBg uit Nederland.
  De man maakt zich met de dag belachelijker op dit forum.
  Hij blijft maar oreren vanuit Nederland, maar heeft geen enkele notie, wat zich hier afspeelt, behalve van horen zeggen.
  Als hij een vent met ballen is, komt hij hiernaar toe om allerlei zaken me aan te pakken, die hier volgens hem op een andere manier georganiseerd moeten worden.
  Lukt niet.
  Hij blijft blaten vanuit Nederland.
  Er is aan deze man geen zalf te strijken.
  Ik heb dat al eerder gepost in de hoop, dat hij ook eens inziet, dat we hier geen randdebielen zijn, maar dat is aan dovemansoren gericht.
  Hij blijft maar doceren in wat wij hier moeten doen.
  In het vrije bedrijf heeft zo’n type geen enkele toekomst.
  Het dringt gewoon niet tot hem door.
  Ik wil met iedereen op dit forum discussieren, hoe oneens ik het ook met haar of hem ben, maar niet op basis van een dictaat of college door een nobody uit Nederland.


  Maak melding

 45. PICO DANK JEWEL voor het goed voorwoorden van feitelijke waarheid en duidelijkheid er valt meer te schrijven sommige hebben een half zin nodig om te begrijpen en voor sommige moet je het ontleden


  Maak melding

 46. Robg
  De guyanese dollar is stabieler als de srd. en verkrijbaar.Er word geinvesteerd door buitenlanders v.b.(mega deal met exxon).In het verleden is dat net andersom geweest.
  Ook kan hun president overal verschijnen zonder bang te zijn te worden aangehouden als hij buiten de grenzen gaat.Er worden geen wetten verkracht door hun assemble en.enz.Suriname heeft meer gemeen van Venezuela.De toekomst zal je dat duidelijker maken.
  By the way ik woon in Su zie en voel de crisis.


  Maak melding

 47. @RobG

  Uw duim met betrekking tot Guyana komt weer uit de grote duim en is nergens op gebaseerd.

  Tussen 2000 en 2013 loopt de economie van Suriname en Guyana vrijwel parallel waar bij Guyana op een relatief gelijke achterstand blijft.
  Nu Bouterse en Hoefdraad de SRD hebben vernield is de situatie echter structureel omgedraaid In echte dollars gerekend ten minste.


  Maak melding

 48. @RobG

  De NDP doet het op ALLE TERREINEN PRIMA !

  NDP gaat ongestoord voor 15 MILJARD STAATSSCHULD !

  De ARBEIDERS moeten inleveren en hun mofo houden !

  Het beleid van onze Desi is innovatief !!!

  PS: Corruptiechandalen van hooggeplaatste NDPrs ???
  A NO UNU , UN NO SABI NEKS !!!!!


  Maak melding

 49. Pico, ik wil je op attent maken dat ik nooit in een posting een verband heb gesuggereerd tussen het BBP/BNP van Suriname en de bevolkingsgroei.Het was Jojo die Diana wilde overtuigen met een wazig verhaal over BBP/BNP.Dat verhaal had ik lek geschoten omdat er niets van klopte.

  Peter Jackson, de aardolie van Guyana zal ExxonMobil grote voordelen opleveren.De Amerikanen gaan de voorraden exploiteren terwijl in Suriname Stastscolie de exploitatie van de Surinaamse oluevelden in handen heeft.


  Maak melding

 50. RobG

  “Het was Jojo die Diana wilde overtuigen met een wazig verhaal over BBP/BNP.Dat verhaal had ik lek geschoten omdat er niets van klopte.””

  Het voorgaande komt weer uit uw duim

  Ik heb Diana niets wijs proberen te maken en u heeft helemaal niets lek geschoten omtrent iets wat ik over BBP/BNP geschreven heb.

  “De Amerikanen gaan de voorraden exploiteren terwijl in Suriname Stastscolie de exploitatie van de Surinaamse oluevelden in handen heeft.”

  Weer is uw dikke duim u de paas. Off shore is staatsolie ook slechts de rechten exploitant die met allerlei (behalve Repsol) obscure VS en Canadese maatschappijen afspraken heeft over exploratie en exploitatie.
  Off shore is staatsolie ook slechts het 5de wiel aan de wagen en zal de olie via FPTO’s (die dingen de SBM uit Schiedam/Monaco bouwt) afgevoerd worden naar elders terwereld indien de productie kosten laag genoeg zijn.

  Als er voor de kust Saramacca crude zit kan Suriname lang wachten voor dat er olie gewonnen wordt.


  Maak melding

 51. Staatsolie had toch een deal met die Maleisische oliebedrijf die naar olie zoekt voor de kust van Suriname dat als er iets wordt gevonden van een bepaaalde grote, die Maleiers minstens 50% ervan krijgen? Is dat nou een winstgevende deal? Meer dan de helft weggeven?


  Maak melding

 52. Jojo, jij geeft een verkeerde draai aan mijn uitleg over de olievelden in het Surinaams territoir. De exploratie wordt uitgevoerd met enkele buitenlandse maatschappijen maar het is uiteindelijk Staatsolie die de leiding in handen heeft. M.b.t. de Guyanezen is de situatie anders. Suriname heeft deskundigheid in huis terwijl Guyana die kennis moet ontberen m.a.w. ze missen de kennis op dit gebied.


  Maak melding

 53. @RobG
  Ik heb ook niet geschreven dat je een relatie hebt gelegd tussen de groei van het BBP en de groei van de bevolking.
  (Nadruk op RELATIE).
  Je hebt wel geschreven dat de bevolking in Su fors toenam.
  Ik heb uitgezocht met hoeveel procent.
  Aangezien er maar cijfers waren tot 2011 kon ik mijn beschouwing dan ook niet verder gaan dan 2011. Wellicht kan jij mij cijfers geven over de periode na 2011 tot heden.
  De groei van de bevolking tot 2011 stelt niets voor (1,15 tot 1,65%).
  We gaan verder, als deze cijfers kloppen en dat doen ze en de bevolking gaat er tóch niet reëel op vooruit, impliceert dit dat de groei van het BBP achter blijft bij de groei van de bevolking.
  Ik trek uit het voorgaande de conclusie dat de regering dus niet in staat is geweest om een hogere groei te realiseren dan de magere groei van de bevolking.
  Conclusie
  Regering faalt.


  Maak melding

 54. Pico, jij geeft een verkeerde interpretatie aan hetgeen ik heb geschreven. Ik heb het gehad over volume-groei in de samenleving en de druk die wordt uitgeoefend op de gezondheidszorgvoorzieningen. Volume-groei heeft in dit kader te maken met:
  1 – nieuwe geboorten
  2- door immigratie, dus inkomende nieuwe landgenoten
  3- urbanisatie, de trek van het achterland naar de steden
  4- mondigheid van burgers als gevolg betere informatie door de moderne media
  5- mensen worden ouder, hebben daardoor meer chronische kwalen en doen vaker een beroep op de gezondheidszorg
  6 – mensen gingen minder naar alternatieve genezers en zochten eerder hulp in de reguliere gezondheidszorg

  Deze bovengenoemde factoren kunnen de druk op de gezondheidszorg vergroten. Als deze voorzieningen niet aangepast worden aan de groter wordende hulpvraag ontstaan er knelpunten/tekorten,enz.


  Maak melding

 55. @Rob G
  nummer 1 en 2 vallen onder de statistieken van het statistisch bureau (1,15% tot 1,65% groei).
  3 zou best kunnen dat er meer mensen vanuit het binnenland naar de grote stad trekken (om hoeveel man gaat het 720?of 14?. Peanuts. maar je kan me overtuigen door mij cijfers te geven)
  4. Door mondigheid van burgers is er meer vraag naar zorg.
  Zou zomaar kunnen. Heb je cijfers? Ik heb, maar dit is zeer subjectief dat men in Su nog steeds opkijkt tegen meneer, mevrouw de dokter en daarom niet mondig tegen hen durft te zijn.
  5. Levensverwachting. deze is mondiaal inderdaad gestegen. Wat Su betreft valt deze reuze mee. De gemiddelde levensverwachting was in 2000 rond de 68 jaar en in 2010 rond de 70 jaar. In 10 jaar tijd met 2 jaar toegenomen. Ik schrik van deze toename. Maar niet heus.
  6. Zou zomaar kunnen. Hebben jij en ik geen cijfers over en kunnen we dan ook niet gebruiken in de discussie.
  Ik zou ook kunnen schrijven dat men geen vertrouwen heeft in (Surinaamse) doktoren en daarom elders hun heil zoeken.
  Doe ik niet, want dit kan ik niet onderbouwen

  We kunnen derhalve de conclusie trekken dat je aangehaalde punten weinig, (in bepaalde gevallen helemaal niets) tot niets voorstellen.
  Blijft mijn conclusie staan dat de regering/ minister van volksgezondheid niet in staat is de toko te runnen.
  Zij moeten, respectievelijk hij moet, zorg dragen voor een verbeterde gezondheidszorg. Als ik het van hier af (dat is wel een minpunt) bekijk is de minister niet in staat om dezelfde zorg te bieden. Laat staan een verbeterde zorg.


  Maak melding

 56. Als ze niet willen overgaan op het veel goedkopere Ayurved dat zeker 80% van de kwalen goed kan behandelen, dan moeten ze het zelf weten.
  Zelfs de VS begint Ayurved zeer serieus te nemen.


  Maak melding

 57. @Pico,

  De door mij aangehaalde punten stellen voor jou niets voor en dat mag. Ik kan jou ook niet belasten met zwaarwichtige onderwerpen over beleidsvorming die op de ADEK tot Harvard worden gedoceerd. Jij heb nog een behoorlijke inhaalslag te maken.


  Maak melding

 58. Je mag mij gerust belasten. Ik heb tijd en er ongelooflijk veel zin in. Niet van adek tot Harvard weliswaar, maar van hier tot gort. Dus kom maar op.
  Ik mag gevoeglijk toch aannemen dat we op niveau blijven discussieren? Spierballentaal mag, al is je toon aan het veranderen.


  Maak melding

 59. @ RobG
  Je mag mij gerust belasten. Ik heb tijd en er ongelooflijk veel zin in. Niet van adek tot Harvard weliswaar, maar van hier tot gort. Dus kom maar op.
  Ik mag gevoeglijk toch aannemen dat we op niveau blijven discussiëren? Spierballentaal mag, al is je toon aan het veranderen.


  Maak melding

 60. Ik heb geen medelijden met Suriname want de kiezers heeft zelf gekozen voor deze president die het land naar de kloten heeft geholpen.Waar is al ons reserves gebleven om een goed beleid te voeren in het land.Dat is mijn vraag aan de machthebber van het land.Je kunt zien dat die man een domkop is die niets weet van economie alleen maar zichzelf en zijn familie verrijkt.Het volk weet niet beter wat in het land gebeurt.Bouterse is een ramp van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.