Olie-industrie Guyana lokt Surinaamse krachten

33

PARAMARIBO, 1 sep – De opkomende olie-industrie in buurland Guyana trekt aan Surinaamse krachten. Dit zegt directeur Rudolf Elias van Staatsolie. De ervaring met de olie-industrie in Suriname wordt gezien als een pre. Staatsolie staat voor een grote uitdaging.

De kunst is om de eigen krachten te behouden. Er is uiteraard flink in geïnvesteerd. Maar ook heeft het bedrijf de mensen zelf hard nodig. “Je moet weten dat in de directe omgevingalleen Suriname en Trinidad een petrochemische industrie hebben. Nu al wordt aan mensen van Staatsolie getrokken. We zullen goede voorzieningen moeten hebben om onze goede krachten te behouden”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd.

Guyana verwacht rond 2020 olie te kunnen produceren. Het land is goed voor zo’n miljard barrels aan reserves. Met zulke reserves kan de productie makkelijk de grootste worden in het Caribisch gebied. Elias put inspiratie uit de Guyanese story. Er zal met nog meer intensiteit gezocht worden naar olie voor de kust. Guyana en Suriname zitten immers in hetzelfde diepzeebekken.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Ah kijk.in Guyana heeft men een plan uitgewerkt. In Suriname moet je geloven en bidden en als het niet lukt zeg je gewoon..A no mi,het zijn de anderen!!


  Maak melding

 2. Als opa D geen coup had gepleegd,had ook Sur.olie voor de kust gevonden.Als geluk alleen het gezicht van de misdadiger ziet,is het foetsie, pech achterlatend voor de Suri’s.


  Maak melding

 3. Iedereen met een ons verstand, een pond moraal en een goede opleiding verlaat Suriname zo snel mogelijk.

  Suriname is zinkend schip dankzij kapitein Bouterse.


  Maak melding

 4. Velen zullen met open ogen in deze zet van Illias trappen ! Het is gewoon een verkapte manier om meer salaris te vragen, aangezien meneertje weet dat de publieke opinie in deze moeilijke tijd niet bepaald positief zal reageren op een salaris verhoging van medewerkers van staatsolie die nota bene een dollar vaste salaris hebben, en dus niks merken van de inflatie, en waardevermindering van de SRD…


  Maak melding

 5. Helaas betekent dit dat de begroting van Suriname een behoorlijke aderlating heeft!!!

  en dat is erger dan het vertrek van een paar ervaren deskundigen. Volgens mij werken er genoeg mensen met kennis en ervaring bij Staatsolie.

  Ook kan men nu 2016 starten met cursussen en training on the job.


  Maak melding

 6. Je moet wel behoorlijk zwakzinnig zijn als er betere mogelijkheden en voorzieningen zo dichtbij huis zijn om deze af te slaan.

  Surinamers van Staatsolie pak uw kansen, wie geeft u de garantie dat Staatsolie u die mogelijkheden kan bieden die Staatsolie Guyana u kan bieden.

  100000 barels aardolie per dag is niet niks.

  Ook Frans-Guyana heeft aardolie, Brazilië idem. Zelf de paarse kakkerlakken zullen daarnaar toe trekken. Het gras lijkt daar niet groener dan in Suriname wat aardolie betreft, het is zelf veel groener dan T&T.

  Surinamers pak uw kansen. Hopelijk dat jullie al wat BeeGeeBritisch Guyana-Engels spreken. That Raz thing in Surinam is to bad. We in Guyana know, there is now place like sweet home. Suriname economy is a bicycle one, but they behavior is as they can buy and driving cars.

  Suriname’s economic dynamism remains hampered by serious institutional deficiencies that include poor governance and an inefficient, oversized public sector. Underdeveloped legal and physical infrastructure, exacerbated by political instability, continues to undermine long-term investment and the emergence of a vibrant private sector.

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Surinamers.


  Maak melding

 7. Hoeveel barrels olie zit ertussen die opgehaald is in de territoriale betwist gedeelte van Suriname? Zelf weet ik dit niet dus daarom de vraag stellen.
  Voortvarend is dit buurland te werk gegaan hemel en aarde bewandelt om de kuststrook tot haar gebied te krijgen, ja zelfs een deel van de zee voor Nickerie.

  Wedden dat Suriname meer zit in goud dan olie voor de kust?


  Maak melding

 8. Ik weet niet of de gevonden hoeveelheden olie in Guyana de investeringen in een eigen Guyanese raffinaderij mogelijk rendabel zullen maken worden.Grote investeringen in de olie-industrie zijn op dit moment af te raden. Voor Staatsolie is dit een prachtige kans om raffinage capaciteit aan Guyana aan te bieden. Daarnaast kan het bedrijf haar kostbare kennis en deskundigheid ter beschikking stellen aan Guyana om de aardolie-productie in Guyana opgang te krijgen.


  Maak melding

 9. Ray, niet iedereen heeft het vermogen om vooruit te denken en om unieke kansen te zien voor Staatsolie.Het heeft met de kracht van ‘ denken ‘ te maken. Jij moet maar eens goed de werkwijze van het IMF bestuderen. Jij praat anderen na. Ook het IMF is na diverse onderzoeken erachter gekomen dat hardvochtige bezuinigingen de problematiek van een land juist verergerd. Heel jammer dat deze informatie niet de interesse van jullie heeft. Jullie verkondigen alleen maar onzin.


  Maak melding

 10. Mee eens!!

  Kanttekening; Suriname mag wel in de vorm van Staatsolie niet weer de vreselijke irrantante Surinaamse houding van kijken, kijken en niks doen aannemen, wees flexibel en kom nu in actie met nieuwe plannen! Vergeet het CGX debacle niet een aantal jaren geleden.


  Maak melding

 11. Het lijkt mij geen kwestie van zwakzinnigheid maar juist een kans om goed nat denken en de juiste keuze te maken.

  We leven in 2016. Stel dat de voorberieding van Guyana in 2018 begint, denk je dat zij alleen maar op Surinamers van Staatsolie zullen wachten??

  Me dunkt dat ze hun eigen landgenoot de kans geven om zich in het vak te bekwamen. Natuurlijk zullen ze paar Surinamers, waarschijnlijk in topfunctie van Staatsolie aantrekken maar heus niet honderdtallen.

  Hebben ze bij hun zoektocht naar olie gebruik gemaakt van deskundigen in Suriname? Zo ja hoevvel?

  Elias is op zoek naar geld en gebruikt volgens mij oneigelijke argumenten.

  Het zou fijn zijn as hij er zorg voor draagt dat de raffinaderij goed onderhouden wordt en de juiste mensen aangesteld worden om de processen van Staatsolie te garanderen en geen paniek te zaaien.

  de eerste stappen voor de raffinaderij van Su zijn per slot van rekening in 2007 gezet en in functie sinds……….???


  Maak melding

 12. A. jonger dan 21 jaar zonder kinderen:
  alleenstaande van 18, 19 of 20 jaar € 237,61 € 237,16 per week. exkl.toelage.
  gehuwd, beide echtgenoten 18, 19 of 20 jaar € 475,22 € 474,32 per week. exkl.toelege.
  gehuwden, een echtgenoot 18, 19 of 20 jaar, de andere 21 jaar of ouder € 925,20 € 923,47 per maand exkl.toelege.
  B. jonger dan 21 jaar met een of meer kinderen:
  alleenstaande ouder van 18, 19 of 20 jaar € 237,61 € 237,16 per week exkl.toelage.
  gehuwden, beide echtgenoten 18, 19 of 20 jaar € 750,26 € 748,84 elk per maand exkl.
  gehuwden, een echtgenoot 18, 19 of 20 jaar is en de andere 21 jaar of ouder €1.200,24 €1.197,99 per maand exkl. toelage.


  Maak melding

 13. Die Budayadyawa spoort volgens mij niet.
  Ongeacht het onderwerp gooit deze persoon ons dood met bedragen van uitkeringen.
  Een hobby is leuk maar dit lijkt meer op waanzin.


  Maak melding

 14. Robg@

  samen werken ok
  de werkwijze van het IMF zou Suriname een voorbeeld kunnen nemen, als zij zo hadden geregeerd, had Suriname Nu DUBAI geweest.
  in 30 jaar tijd ,bosbouw naar de knoppen rijst verwaarloosd suikerriet weg casafe cacau goud verkwansel , en dat alles broekzak vestzak.
  en jij moet lekker doorgaan met reacties dat houd de zaak levendig


  Maak melding

 15. Een telescoop heeft een signaal opgevangen dat zo sterk is dat er gedacht wordt aan buitenaards leven……………
  Zeker weten komen nog meer signalen en ook ruimteschip met bemaningen , ze willen kontakt maken met aardse bewoners


  Maak melding

 16. Een seismologische meetstation in de VS heeft een enkele piek in de meting genoteerd. Het vermoeden bestaat dat dat komt doordat iemand een wind gelaten heeft in Brokobaka, Suriname.


  Maak melding

 17. APELDOORN – Radja, de oudste orang-oetan van de Apenheul, is overleden. Ze werd 53 jaar oud. Ze had last van haar luchtwegen en hartfalen en kreeg daar medicijnen voor, maar dat hielp niet.


  Maak melding

 18. LICHT en WAARHEID maken VRIJ….zorgen voor BEWUSTWORDING……ACTIE EN GENEZING VAN MOEDER AARDE WERELDWIJD…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  INZICHTRIJKE- en WAARSCHUWENDE Boodschap van MOEDER AARDE in verband met de Hebzucht…..Egoisme…..Ondankbaarheid en Koppigheid van MENSELIJKE WEZENS.

  ‘Mijn Geliefde kinderen, ik wil graag een verhaal met jullie delen. Het is een geschiedenis over LIEFDE en KRACHT, VERDRIET en PIJN, VERTROUWEN en WAARHEID. Een verhaal dat nog steeds geschreven wordt en zonder een einde, want het einde zal tevens het begin zijn!

  Er was eens een tijd dat een deel van mijn oppervlak bewoond werd door mensen (inheemsen) met een heel ander soort bestaan dat wat mijn menselijke kinderen tegenwoordig ervaren. Hun bestaan was HARMONIEUS met een diepgaand contact en RESPECT voor mij, en de planten en dieren waar ze hun leven mee deelden.
  Het leven was gebaseerd op EER en TRADITIE. Ze plaatsten zich NIET BOVEN ANDEREN, maar geloofden dat alle LEVENDE DINGEN VERBONDEN WAREN MET ELKAAR, en dat is INDERDAAD zo!

  Jammer genoeg leefden er ook vele anderen mensen op mijn oppervlak die in diepe vergetelheid leefden. Velen hingen ook een religie aan. Ik kon niet met hen communiceren, want ze konden mij NIET HOREN….ZIEN OF VOELEN. Ze BEGREPEN MIJ NIET en door hun GESLOTEN HART, gaven ze maar WEINIG om elkaar. Hun bestaan was gebaseerd op MACHT, HEBZUCHT en UITBUITING. Ze HONGERDEN NAAR RIJKDOM in de vorm van comfort en MATERIALISME. Deze onuitblusbare honger was zo OVERHEERSEND, dat ze alles zouden doen om deze te stillen, ook al betekende dat het doden en vernietigen van elkaar. Wat ze dus ook regelmatig deden…….

  Tijdens deze zoektocht naar MACHT, hield het niet op bij ZELFDESTRUCTIE. Deze mensen in hun vergetelheid, VERNIETIGDEN ook veel van het dierenrijk. Ze slachtten massa’s dieren, zonder reden soms en ZONDER UITWISSELING af. Er was een bloedvergieten en VERGIFTIGING over mijn heel oppervlak. Ze verkrachtten mij, namen vrij wat NIET VOOR HEN BESTEMD WAS of waren NOOIT TEVREDEN. ONDANKBAARHEID is wat ZEGEVIERDE!

  Ze namen zoveel als ze konden dragen en kwamen terug voor meer en nog meer. Mijn frequenties bleven GEVAARLIJK dalen. Zij in vergetelheid VERGIFTIGDEN mijn WATERSTROMEN en oceanen en brachten GROOT LEED voor de wezens die er moesten leven. Zonder na te denken werden HELE GROTE BOSSEN OMGEKAPT en INHEEMSEN UIT HUN WOONGEBIEDEN GEDREVEN.

  Reuzen van bomen, die mij al duizenden jaren lang geholpen hadden de lucht rondom mij SCHOON TE HOUDEN en te voorzien van ZUURSTOF. Mijn moeizame ademhaling werd niet gehoord……….

  Een enkeling echter herinnerde zich en hield zich aan de oude weg en ondernamen INITIATIEVEN OM MIJ TE BESCHERMEN. Deze Geestelijke leiders ( ‘ ontwaakten’ en Hoeders van mij) waren degenen die met mij verbonden bleven. Ze COMMUNICEERDEN regelmatig met mij….. deelden mijn WAARSCHUWENDE boodschappen met de wereld…..kwamen in ACTIE voor mij…… ondanks de heftige tegenstand die ze hierin ondervonden, continue zoeken NAAR EEN WEG OM MIJ TE HELPEN.

  Regelmatig probeerden ze ook anderen te helpen ONTWAKEN, en BOVEN ALLE LEED UIT TE STIJGEN, en hun VERBONDENHEID TE VOELEN in plaats van de pijn. Maar er waren zo WEINIG VAN DEZE LEIDERS/ HOEDERS VAN MIJ en ZOVELEN in VERGETELHEID of KOPPIGHEID.

  Het was een PIJNLIJKE OPENBARING voor mij om te zien hoe mijn kinderen elkaar vernietigden. Maar zoals je weet is pijn een goede leraar! Het deed mij inzien, dat het TIJD werd voor mij om te ONTWAKEN, en vanuit MIJN KRACHTEN ACTIE TE GAAN ONDERNEMEN. Het werd TIJD VOOR MIJ om ZELF AAN MIJN GENEZINGSPROCES te BEGINNEN………….’

  Bron: Gaia – MOEDER AARDE/ Bron van LICHT EN WAARHEID en GERECHTIGHEID!

  p.s. Zelfs met het klimaat wordt er door wetenschappers nu geexperimenteerd en raakt onze lucht en MOEDER AARDE hierdoor ook vervuild en VERGIFTIGD! Dit alles heeft ook GROTE GEVOLGEN voor de voeding en gezondheid van mens en dier, en niet te vergeten de vele gewassen die WERELDWIJD met chemische gif worden bespoten tegen insecten!

  WAT VOOR GEZONDE WERELD BLIJFT ER VOOR DE KINDEREN EN TOEKOMSTIGE GENERATIES NOG OVER?
  MENSEN WERELDWIJD WORD WAKKER!!!
  EN NEEM UW VERANTWOORDELIJKHEID HIERIN!

  MESSAGE FROM MOTHER EARTH and GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 19. DD Bouterse heeft een jaar voor de verkiezing duizenden Huizen en grond papieren voor de heel arme bevolking van Suriname gegeven terwaarde van e.20.000 tot 60.000 per stuk, en dat is heel prestatie vind ik…… terwijl deze gronden kosten e.40,- per m2


  Maak melding

 20. HONOLULU – Vier van de zes soorten mensapen worden met uitsterven bedreigd. Op de beruchte Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staan zij nu te boek als ‘ernstig bedreigd’, de hoogste risicocategorie.

  De IUCN presenteerde zondag de nieuwste lijst met bedreigde diersoorten. De vier soorten mensapen die sinds dit jaar ernstig bedreigd worden, zijn de Oostelijke gorilla, de Westelijke gorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Ook de overige twee soorten, de chimpansee en de bonobo, worden in hun voortbestaan bedreigd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.