Raffinaderij Staatsolie Suriname op één miljoen

25

PARAMARIBO, 30 aug – Staatsolie Maatschappij Suriname is ingenomen met de investering in een grotere raffinaderij. Voor het eerst sinds de oplevering vorig jaar is een productie gehaald van één miljoen vaten.

Dat is goed voor honderd en negen en vijftig miljoen liters hoogwaardige diesel en gasoline. behaald. “Hiermee is bevestigd dat Staatsolie in staat is geweest om de uitdagingen tijdens de opstart van de raffinaderij te overwinnen”, meldt het staatsbedrijf. Makkelijk ging het niet. Kort na de formele opening brak er brand uit. Ook was er een lastige stroomonderbreking. De economische output mag er zijn.

Met de verruimde productie konden miljoenen dollars aan brandstofimporten worden uitgespaard. Weliswaar wordt niet de gehele behoefte aan gasoline gedekt. De raffinaderij kan per dag vijftienduizend vaten Saramacca Crude verwerken. Behalve brandstof worden ook stookolie, bitumen en zwavelzuur geproduceerd. Staatsolie exporteert diesel en stookolie naar vooral landen in de regio.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Op zicht prachtig resultaat, het light van Dubai zie ik nog nergens in de Surinaamse tunnel !?
  Om de productie kosten inclusief lonen en belastingen te dekken moet zij per vat minimaal $ 30 verkopen. Op basis van de huidige personeel bezettingen.
  @wereldolie prijs per vat voor blend = $ 50 momenteel.
  $ 20 x 1.000.000 bbls = $ 20.000.000 is opbrengst ongeveer.De raffinaderij moet nog afgelost worden.
  Ik durft te wedden dat de opbrengsten zijn verdwenen in de zakken van de aasgieren .


  Maak melding

 2. Weer een verhaaltje om het verhaaltje.
  Nu hebben ze het over de formele start 8 maanden geleden.
  Is men het feest van december 2014 vergeten toen de weg vol stond met belangrijke mensen en de President de raffinaderij officieel in bedrijf stelde..
  Dat was toen al meer dan een jaar te laat.

  Nu heeft men na 8 maanden 1 mio barrels diesel oid geproduceerd. Daar kan de tent niet van draaien want aan de andere kant heeft men er als alles goed draait 15.000 barrels per dag in gestopt. ofwel in 8 maanden ongeveer 3.500.000 barrels.

  What goes in, Must come out in de een of andere vorm,

  Beste mensen het succes wordt bepaald door wat er nog meer is uitgekomen en de waarde daarvan.

  Dit is een jubel verhaal zonder basis.


  Maak melding

 3. Zoveel bitumen welke gebruikt word voor daken en wegen (asfalt) en dan nog zijn de wegen in Suriname een groot knollenveld. Suriname zou zelfs een eigen asfalteringsbedrijf kunnen hebben want de overheid zijn de aandeelhouders, dus eigenaar, van dit asfalt en heeft ook nog Grassalco die de steenslag levert om wegen te verharden. Er zijn zeker 5.000 ambtenaren in overheidsdienst die bovenmatig zijn, zet deze in en zie daar de oplossing van het IMF om het ambtenaren apparaat af te slanken.
  Levert productiviteit op en laat de economie daardoor weer een stap vooruit doen (geld roulatie)


  Maak melding

 4. Leuke theorien, echter deze gelden niet voor de boevenbende van desi. Hij en consorten met name Abrahams vullen liever hun zakken om in het hiernamaals nog van te genieten.


  Maak melding

 5. AMSTERDAM – Wetenschappers doen onderzoek naar een opmerkelijk signaal afkomstig van een ster op 95 lichtjaar van de aarde. Het wijst mogelijk op het bestaan van een buitenaardse beschaving die veel geavanceerder is dan de onze.


  Maak melding

 6. Prachtig resultaat! Geniet van het momentum maar nu bij de pakken neerzitten is geen porum. Staatsolie kan en mag nu een veel grotere uitbreiding gaan plannen om de “gasoline” behoefte volledig te dekken.

  Misschien moet het zelf gaan plannen/inspelen om mogelijk olie in de toekomst te verwerken uit Guyana en Frans Guyana. Dit behoeft uiteraard een goede degelijke onderzoek en zorgvuldige planning met een politiek die hierop inspeelt.


  Maak melding

 7. Opdoeken deze bussiness. Is ten eerste zeer schadelijk voor mens, dier en milieu en de toekomst van fossiele brandstoffen is tanende… richt u op andere bronnen van inkomsten. Bronnen die het prachtige binnendienst van Suriname niet zullen schaden. Dankuwel.


  Maak melding

 8. Budawaya,ik heb veel interesse voor de wetenschap mede vanuit mijn achtergrond.Het artikel over de buitenaardse signalen heb ik ook gelezen.Goed dat je dit bericht heb gepost. Ik hoop dat de Fronters de economische en sociale problematieken van Suriname voortaan ook vanuit wetenschappelijke perspectieven benaderen.


  Maak melding

 9. koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.


  Maak melding

 10. Whahahaha…uit Het negatieve haal je het positieve ZIE MAAR ..HELEBOEL MISLEIDENDE ACTIES ZGN POSITIVITEIT UIT SURINAME tja ze begrijpen het nog steeds niet zonder acceptatie en discriminatie/kennis van eigen volk(die verspreid is over heel de wereld)zal suriname nooit vruchten plukken.we willen wel maar ons volk heeft te veel ster allures men is niet humaan naar elkander laat de kerkgangers beginnen met het goede voorbeeld(DE WONDEREN ZIJN WE WERELD NOG NIET UIT)hou het in balance meer goed dan slecht


  Maak melding

 11. 30 augustus 2016
  30 augustus 2016
  “Ontwikkelingslanden. Dit zijn landen die ten minste voldoen aan drie van de volgende criteria: 1) Laag inkomen per hoofd van de bevolking; 2) Lage levensverwachting; 3) Geringe scholing; 4) Gebrekkige voedin


  Maak melding

 12. buiten sme zijn er vele landen, die meer dan 3 miljoen lt. olie per dag leveren produceren..

  waar hebben wij het over..

  ga met die landen kunnen koncureren..

  de staats olie sme is meer een privé bedrijf, dan een olie bedrijf..


  Maak melding

 13. Een telescoop heeft een signaal opgevangen dat zo sterk is dat er gedacht wordt aan buitenaards leven……………

  Zeker weten komen nog meer signalen en ook ruimteschip met bemaningen , ze willen kontakt maken met aardse bewoners


  Maak melding

 14. De NDP/DDB Wil onder geen beding het ambtenaren apparaat afslanken dus het boventallig personeel naar huis sturen.Omdat ze deze stemmen anders verliezen bij de verkiezingen in 2020 mochten ze dan nog niet verjaagd zijn.Hoe zit het dan met de IMF en hun doelstellingen? De IMF heeft ook geduld met deze lieden..maar het zal er toch van moeten komen of niet? RobG weet jij hier het antwoordt op of krijgt de regering de eindjes toch aan elkaar geknoopt…


  Maak melding

 15. Budadayawa,

  Die signaal is 95 jaar onderweg geweest. Het duur weer 95 jaar voor ze hun antwoord hebben. Dus juich niet te vroeg. Ze gaan je heus niet komen ophalen tijdens jouw leven.


  Maak melding

 16. @Diana

  Om te ontkomen aan ontslagen doet de regering er alles aan om het BNP en/of BBP te vergroten.
  Dat doen ze met het verruimen van de begroting zoals bij de suppletoire begroting waar ze van SRD 4.900.000.000 naar SRD 6.900.000.000 gegroeid zijn.
  Dat doen ze door leningen als inkomsten te boeken (Henk Ramanlandal legde hier bij de feest begroting 2015 van SRD 9.000.000.000 de vinger op.

  Het IMF heeft immers geëist dat de ambtenaren salarissen maximaal 7,8% van het BNP of BBP mogen bedragen.
  Als je dus kans ziet op papier het BNP/BBP tot SRD 25.000.000.000 op te pompen dan realiseer je de eis van het IMF en hoef je niets met de ambtenaren te doen.

  Het is dus zaak links en rechts wat productie te verzinnen of de prijzen (elektriciteit) sterk te verhogen, etc. en je rekent de Surgold en IAMgold en staatsolie iets positiever en alles is voor elkaar. Simsalabim.

  Nu heeft men weer een concessie geswapt van een meneer Sallons naar IAM Gold. Sallons had een exploratieconcessie en deed niets nu heeft hij een nieuwe exploratie concessie en wat centjes cadeau en kan IAM Gold vrijsnel haar productie vergroten.

  Men hoopt ook op Surgold en uitbreiding in de zogenaande area’s of interest van 500.000 ha waar de vrienden geaccommodeerd zijn.

  Het trieste is dat de Mijnbouw wet termijnen stelt aan de exploratie en dat die termijnen niet gehandhaafd worden. Hierdoor vloeit er enorm veel geld weg naar mensen die voor een lage vergoeding exploratie concessies in handen hebben gekregen.

  Nu staat de regering met de rug tegen de muur en gaan Surgold en IAMgold deze concessies verzamelen..


  Maak melding

 17. Ik weet niet welke interpretatie jojo geeft aan het begrip BNP of BBP verhaal. Zijn uiteenzetting aan Diana slaat nergens op. Het is de zoveelste wanhopige poging vanuit Kamp-front om de regering is diskrediet te brengen. Als ik zijn verhaal/uiteenzetting aan mijn studenten moet vertellen neemt niemand mij meer serieus en wordt ik op staande voet ontslagen. Jojo wil ook de indruk wekken alsof de regering wil sjoemelen met het IMF. Met het IMF valt niet te sjoemelen.

  Diana, de tijden van zware bezuinigingen om een economie te redden zijn voorbij.Met andere woorden de tijden van harde ingrepen en bezuinigingen van het model Venetiaan/Sardjoe of VHP/NPS zijn niet meer van deze tijd. Zelfs het IMF heeft in diverse studies aangetoond dat in landen waar het hardst werd bezuinigd de economieën van deze landen juist het minst gingen presteren en dat is niet de bedoeling. In perioden waarin het economisch goed gaat met een land is het ook lastig voor de overheid om te bezuinigen omdat men kan rekenen op maatschappelijk verzet.

  Het lastige van de Surinaamse economie is dat als de overheid gaat bezuinigen en meer gaat besparen de burgers het tegenovergestelde moeten doen. Men noemt dit ook wel het anti-cyclisch model. Burgers moeten dan meer gaan uitgeven en minder sparen waardoor de economie toch nog haar positieve impulsen krijgt als de overheid zich terugtrekt. Maar veel van deze burgers zijn afhankelijk van werk of een uitkering/voorziening van de overheid. De overheid in Suriname heeft nog geld in kas maar men is voorzichtige geworden met het doen van uitgaven waardoor de reserves kunnen toenemen.

  Voor de overheid is het ook lastig om ambtenaren te ontslaan omdat ambtenaren rechtsposities hebben. Ambtenaren met een tijdelijk contract kan men bij beëindiging van de werkzaamheden wegsturen en ambtenaren die bij het bereiken van hun pensioengerechtigde leeftijd kan men niet vervangen. Daarnaast moet er mijn inziens wetgeving gemaakt worden waardoor het makkelijker wordt om ambtenaren te ontslaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.