Personeel Energie Bedrijven Suriname staakt door

27

PARAMARIBO, 30 aug – Werknemers van energiebedrijf EBS blijven in staking. Volgens bondsvoorzitter Steven Geerlings gaat dit door totdat de werknemers krijgen wat het toekomt. Er is een principeakkoord en daar moet iedereen zich aan houden.

De werknemers willen niet maar een deel van het akkoord uitgevoerd zien. Wachten tot betere tijden, is er niet bij. Afspraak is afspraak, is het uitgangspunt van de vakbond. De directie heeft de garantie gegeven dat energievoorziening niet in gevaar komt. Maar volgens Geerlings is er niet genoeg personeel om die garantie te schragen. Het is momenteel alleen kaderpersoneel dat de dieselcentrale in Paramaribo draait.

De vakbond vindt deze situatie niet lang uit te houden. Bovendien bestaat de kans dat ook in de districten het werk wordt neergelegd. Daar het hoger kader al ingezet wordt in Paramaribo, valt moeilijk bij te springen in de districten. Geerlings zegt tegenover de Times of Suriname dat de vakbond blijft bij uitbetaling van een eenmalige uitkering en verhoging van de studie- en kindertoeslagen.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Bij de fa SIBILO ligt er ook nog geld van jullie. Wie gaat dat halen?
  WAAR IS PARMESSAR? Heeft hij politiek asiel aangevraagd in Nedeland
  Ik ben benieuwd of deze NsDaP regering zich aan een principe afspraak gaat houden. Want alle beloftes en afspraken zijn tot nu toe niet nagekomen. (Dubai, hernieuwde treinverbinding, anti corruptiewet …ect etc.

  Afspraak is Afpraak maar …A NO MI.


  Maak melding

 2. koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.


  Maak melding

 3. Parmessar zat bij AZP en liet een puinhoop achter maar ddb vond hem de juiste man bij EBS.
  Na CLAD-onderzoek zijn Duiker en Vasseur vrije burgers en geniet de familie Sibilo van corrupt verkregen geld.
  In DNA draait alles om zelfverrijking op dezelfde manier zoals de kolonisten eeuwenlang als voorbeeld hebben gegeven


  Maak melding

 4. Mensen van EBS hebben veel beter dan andere parastatale bedrijven gratis gas hoge korting op Electra en ze hebben gemiddel hoge slaris ga werken en niet zeuren anders worden jullie strax broodloos.er zijn mensen in de rij jullie plaats te nemen voor veel minder.


  Maak melding

 5. Gewoon door blijven staken, EBS is heel belangrijk voor 1 ieder!Toen mijn Pa nog in dienst trad bij de EBS waren er zulke ingewikkeldheden amper,maar nu……soso kaosso.


  Maak melding

 6. Het is gemakkelijk om te staken, aangezien ze allemaal over een lichtmotor beschikken.
  Emolumenten per 10dienstjaar 1mnd gratificatie, waar moet de kleine man het halen?? de werkgever is niet instaat om een verhoging te geven. De EBS melkt de bevolking uit om het weer in hun zak te stoppen.Is dat eerlijk Gratis dit, gratis dat gratis gascylinder gratis stroom ant niemand gebruikt in een normale huishouding meer dan 100kw p/m mand dus.. en de kleinen man moet voor elek oververbruikek een hogetarief betalen. Dienstleiding srd.35000.00 p/mnd plus plus pls


  Maak melding

 7. “Ontwikkelingslanden. Dit zijn landen die ten minste voldoen aan drie van de volgende criteria: 1) Laag inkomen per hoofd van de bevolking; 2) Lage levensverwachting; 3) Geringe scholing; 4) Gebrekkige voeding.”


  Maak melding

 8. @ Moksiwatra
  De aandeelhouder heeft de directer benoemt en het salaris en alle emolumenten geboden en goedgekeurd.
  Zie jij jezelf voor 2.000 SRD per maand werken bij de EBS?
  Kom tot bezinning want het is bij een iedere overeenkomst (CAO) een kwestie van overleg en geven en nemen met je volle bewustzijn / verstand iets tot stand brengen en dus moet je het nakomen.
  Niet achteraf, zogenaamd omdat monie no dé, alles terugroepen omdat het er niet is om welke reden dan ook.
  De redenen waren ook voor tijdens en gedurende het ondertekenen ook bekend.
  Vraag het maar aan Simons en Silos zij weten er alles van.
  Alles terug draaien terwijl de gronden waarop dit gebaseerd is (het terug draaien) voor de daad tijdens de daad en gedurende het akkoord bevinden van de daad bekend zijn / waren.
  Voor jou verbeelding:
  Akkoord met de prijs voor het leveren van sex, terwijl het heeft plaatsgevonden achteraf aangeven dat “monie no dé ” dus laten wij het de volgende keer weer proberen te bespreken.
  Snap je hoe belachelijk dit is?


  Maak melding

 9. Geerlings heeft groot gelijk, niet te wachten op betere tijden, want weet heel goed, dat die betere tijden niet zullen komen, zolang die moordenaar met al dat geboefte om hem heen, kunnen graaien uit de staatskas, gewoon verder gaan met staken, totdat de overeenkomst die tot stand was gekomen, ingewilligd wordt, die moordenaar zal uiteindelijk toch aan het kortste end trekken, als alles plat gaat, en tevens verlost zijn van dit leeghoofd en volksmisleider.


  Maak melding

 10. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden; de EBS moet de boel direct 100% lamleggen, zodat het criminele tuig in één keer kan/moet oprotten.


  Maak melding

 11. koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.


  Maak melding

 12. Ik pleit voor een bevriezing van alle lonen en extraatjes..gezien de algehele toestand in het land.Alle burgers worden door deze situatie getroffen en niet alleen het personeel van de Ebs.Waarom zou het personeel bij de Ebs een uitkering krijgen…geef dan ook maar aan het verplegend personeel,onderwijs etc etc..Er is geen maatstaf in Suriname.Wie als eerst en het hardst blert wordt als eerste geholpen.Stop deze egoistische troep..


  Maak melding

 13. Een telescoop heeft een signaal opgevangen dat zo sterk is dat er gedacht wordt aan buitenaards leven……………

  Zeker weten komen nog meer signalen en ook ruimteschip met bemaningen , ze willen kontakt maken met aardse bewoners


  Maak melding

 14. Bij 1 usd is SRD 7.50 moeten om de koopkracht te behouden
  de werknemers 2 maal hun huidige loon krijgen.Maar dan stort de economie in elkaar.

  Er wordt geklaagt dat men niet tot de eind van de maand kan komen met de lonen. Zo sommige bedrijven hebben overeengekomen om gedeeltelijke verhogingen rechten geven aan hun werkers. Redelijke oplossing.

  Zo EBS werknemers zullen ook genoegen moeten nemen met een gedeeltelijk verhogingen.

  By the way EBS lijkt me een gepamperde werknemers groep gelet op de rechten die ze hebben.i.e recht op brillen elke twee jaar wat zo’n 500 usd kost. Ze hebben vrij gas en betalen maar 20% electric gebruik. Ze hebben zo’n 60 kunnen verzamelen.


  Maak melding

 15. Het start schot voor algehele landelijke stakingen is op zijn vlucht, waar is de oppositie? ?? Ga meedingen, overleg met het volk. Want niet iedereen snap zo een actie. Ravaksur waar ben je ? Jullie kunnen de ebs-ers niet aan zijn lot achter laten. Ga en ontvang ze goed op, motiveer ze . Het is echt een serieuze zaak !!!


  Maak melding

 16. @ Diana:

  Goed advies van jou !!

  Laat “Lucky Luck” de PG. achter de gebroeders “De Daltons”, de Sibilo’s aangaan met het CLAD rapport in handen .
  Waar is onze dikke “Todo” van pol.Harold Braam zou zingen:
  -ai-draai-no-todo, lek-wang-signally-machine”.


  Maak melding

 17. EBS is net als de SLM een waterhoofd. Er loopt bij het bedrijf teveel overbodig personeel rond.De werknemers lopen elkaar voor de voeten. Dit moet anders. De regering van Suriname moet de stroomvoorziening om die redenen efficiënter gaan organiseren. Het bedrijf moet gesplitst worden. Het overbodig personeel moet weg. Ik adviseer hen deskundig personeel tijdelijk aan te trekken om de dieselgeneratoren draaiende te houden zodat de stafmedewerkers zich bezig kunnen houden met ander belangrijk werk..


  Maak melding

 18. Opa Desi is gestart met zijn kabinet terwijl iedereen in Sranang WISTdat het overheidsapparaat overcapaciteit had, er zijn veel teveel ambtenaren in dienst !
  (er geldt en gold een aanname-stop)

  Deze problematiek speelt ook bij de parastatale bedrijven !

  Eigenwijze Desi heeft echter, voor puur EIGEN BELANG, vlak voor de verkiezingen VIJFDUIZEND extra ambtenaren in overheidsdienst genomen, die als NDP-stemvee moesten dienen !

  De grote problemen die Sranang heeft, komen door FOUTEN van de politieke TOP ! Soms is sprake van opzettelijk FOUT beleid !

  Zie het VERDAMPEN van ruim EEN MILJARD aan Deviezen bij de Centrale Bank !
  Zie b.v. de NIET-Aanpak van openlijke corruptie, zie de scalians-affaire, Carifesta, verdwijning van de Naschoolse Opvang-gelden etc etc !

  Arbeiders en de bevolking moeten inzien, dat de TOP van het land vervangen moet worden, om uit deze FINANCIELE ellende te komen !

  PS : Op het budget van het Kabinet van de pres kan ZEER VEEL worden bezuinigd ! De aangestelde “deskundigen” kunnen voor een groot deel weg ! Nutteloze figuren !!!


  Maak melding

 19. @Srafu: Op het budget van het Kabinet van de pres kan ZEER VEEL worden bezuinigd ! De aangestelde “deskundigen” kunnen voor een groot deel weg !

  Geheel eens. Immers, er zijn nu IMF-deskundigen die adviseren (en voorschrijven), dus wat voor nut hebben de Surinaamse adviseurs nu? Geen enkele, zou ik denken.


  Maak melding

 20. De personeelsbond bij het algemeen Bureau voor de statistiek ABS) legt woensdag om 11.00 uur het werk neer.

  Eerst EBS die staken nog steeds
  Toen SWM die staken niet meer zijn de bocht om voor de coalitie regering. De vraag is of het volgend jaar het er zo rooskleurig zal zijn dat kun wensen gehonoreerd zullen worden. Ik denk van niet het zal er alleen slechter op worden.
  Wanneer komen de oppositie, de leraren, de studenten en de vakbonden tevoorschijn om mee te doen dit zootje van regeringsleiders naar huis te sturen en ook de oppositie.

  Haal personen die het menen met Suriname die terugtreden als zij de trein op de rails heeft en deze zelfstandig verder kan treinen. Het zijn er veel heel veel die mee willen doen alleen wordt het hen bemoeilijkt omdat de oude politiek en de dieven binnen de NDP en de coalitie zih bedreigd voelen.


  Maak melding

 21. Mensen hebben niet door dat het bedrijf EBS nog nooit winst heeft gemaakt, dat het bedrijf ontzettend veel subsidie van de overheid ontvangt en dat het personeel tot de best betaalden van Suriname worden gerekend. Daarnaast heeft het personeel lucratieve privileges tot haar beschikking die veel anderen moeten ontberen. Zo kunnen werknemers van EBS makkelijk in aanmerking komen voor leningen met lage renten om een huis te bouwen. Heel veel andere werknemers hebben dit soort privileges niet. De strijd van de werknemers is mijn inziens geen vakbondsstrijd maar een politieke strijd. Bepaalde figuren zijn erop uit om de regering te demoniseren, vakbonden op te zetten tegen de regering en onrust te veroorzaken in het land.

  Ik ben van mening dat de regering voet bij stuk moet houden omdat de werknemers van EBS reeds kunnen profiteren van riante arbeidsvoorwaarden.Heel veel ambtenaren en andere werkenden hebben dit soort privileges niet. Men moet ervoor zorgen dat de stakingsdagen van de werknemers in deze moeilijke economische tijden niet worden uitbetaald. Neem van me aan dat er genoeg werkwilligen buiten EBS zijn die het werk willen overnemen. Er zijn genoeg geschoolde werknemers in de particuliere sector die voor een lager loon harder moeten werken. Deze mensen zouden graag in dienst willen treden van EBS.


  Maak melding

 22. @Peter Kleinbal,

  KUMAKOISI gaat nooit bezuinigen op zijn MAFFIOSO KABINET: De Vriendjes van KUMA zijn niet bereid in te leveren en hetzelfde geldt ook voor KUMAKOISI.

  KUMA heeft het gore lef gehad om DNA het afgelopen jaar toen KUMA 2 aantrad om het Parlement te vragen om meer geld voor zijn Kabinet lees DALTON-GANG.

  Hij heeft Peggy toch ook benoemd als beleidsadviseur nadat hij het land FALLIET heeft gemaakt?

  KUMA HEEFT GEEN MEDEDOGEN MET HET SURINAAMSE VOLK: LAAT DIT DUIDELIJK ZIJN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.