‘Belasting betalen moet soepeler voor Surinamer’

35
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 29 aug – Belasting betalen moet soepeler kunnen voor de burger. Dit zegt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën. “Als we de processen niet veranderen, kijken wij steeds weer tegen enorme achterstanden aan en manipulatie in ons inkomstensysteem.”

Over een leien dakje gaan, zal het niet bepaald. “In de verbetering en verzelfstandiging van de inkomstenkant van de overheid zullen we enorm veel moeten investeren. We gaan moeten investeren in onze communicatiestrategie. Zodat men weet waarom belasting nodig is, waarvoor en waar het uiteindelijk naar toe gaat”, zei Hoefdraad tijdens de begrotingsdebatten in het parlement.

Ook anderszins is snel verbetering nodig. “We moeten verbeteren op ICT-gebied. Je wordt jaloers als je kijkt naar de buurlanden, alle informatie van douane en belastingen is online. Heel veel kan daarmee worden verbeterd. We zijn intensief bezig met het opschonen van bestanden. Er zijn ook grote wanbetalers, critici van de regering, die constant op ons beuken maar die in de afgelopen jaren bitter weinig hebben betaald”, aldus Hoefdraad.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Zodat men weet waarom belasting nodig is, waarvoor en waar het uiteindelijk naar toe gaat. juist belasting gaat naar de exorbitante salarissen van bestuurders, DNA leden, benoemde familie adviseurs en directeuren en anderen die soms tot 16 x een maand salaris per jaar ontvangen. a money verdamp blijf weinig over voor de bevolking.


  Maak melding

 2. Laat Bouterse als rijkste man van Suriname zonder enige duidelijke vormen van inkomsten zijn belastingaangiftes van de laatste 15 jaar openbaar maken.


  Maak melding

 3. Luister:
  om belasting te betalen moeten aan enkele voorwaarden zijn voldaan, zoals:
  1. Elke burger van het land moet belasting betalen. Onze Boefie spreekt van grote wanbetalers. Onder deze groep valt slechts 10% van de bevolking. Met andere woorden: de grote wanbetalers moeten onder de topverdieners, waaronder onze Boefie gerekend mag worden, worden gezocht. De overige 90% heeft moeite met rondkomen, dus betasting betalen kunnen ze gewoonweg niet meer. De belastingheffing in Suriname is dus niet eerlijk.
  2. Wat wordt er met het geld gedaan. De Surinaamse belastingbetaler heeft ook oren en ogen. Als de overheid geen schulden, salarissen en subsidies betaalt, begint de belastingbetaler zich af te vragen wat er met het geld gebeurt. We hebben het over de belastingmoraal van de Surinaamse belastingbetaler die zeer zwaar op de proef wordt gesteld.
  3. De rechten van de belastingbetaler. Toen ik in Suriname woonde, ik praat over de jaren 70, kon je slechts bezwaar maken tegen een belastingaanslag waar je het niet mee eens was. In beroep gaan tegen een negatieve uitspraak van de inspecteur was zo ingewikkeld dat je dat maar achterwege liet en in hoger beroep gaan was onmogelijk. Ik weet niet of de belastingwetgeving op deze punten intussen is veranderd. Ik denk het niet. De ontwikkeling van Suriname is ergens stil blijven staan.
  4. Het systeem van belastingheffing. In de jaren 70 werd het inkomen van een gehuwde en werkende vrouw bij de man opgeteld. De man viel daardoor in een veel hogere belastingschijf en moest een smak aan belasting bijbetaling.
  Ja de term verzelfstandiging in de belastingheffing moest in Suriname nog uitgevonden worden. Het werkte in ieder geval niet huwelijksstimulerend. Ik ga geen namen noemen, maar ik heb mannen in Suriname gekend die hun echtgenotes hebben gesmeekt om te stoppen met werken, want ze waren meer kwijt aan belasting, kinderoppas, etc, dan het salaris van de vrouw opbracht.
  Dus Boefie, hoe durf je slechts het belastinginningssysteem met het buitenland te vergelijken. Dat moet je met het hele belastingstelsel doen en dan zal je tot de ontdekking komen dat er veel loos is in Suriname. Suriname komt heel slecht uit die vergelijking.

  Ik wil eindigen met slechts 1 voorbeeld te noemen. De pensionado’s op de Antillen betalen slechts 5% belasting over hun pensioen en AOW. De Surinamers moeten, als ze niet uitkijken 38% of meer over hun pensioen en AOW in Suriname betalen. Geen wonder dat het aantal geremigreerde pensionado’s op de vingers te tellen zijn. En de pensionado’s zouden ook iets magisch naar Suriname brengen en dat zijn: deviezen. Alweer de zoveelste gemiste kans voor Suriname en door de domme Surinaamse leiders veroorzaakt.
  Boefie, ik twijfel aan jouw kennis. In mijn ogen ben je in geen geval een wonderboy. Je denkt niet verder dan jouw neus lang is. Jammer. Voorlopig heb ik geen zin om te remigreren. Je mag het land hebben.


  Maak melding

 4. Kleine aanvulling:
  Over deviezen gesproken;
  Stel dat het Suriname zou lukken om op basis van een goed beleid 100.000 pensionado’s naar Suriname te laten remigreren.
  We weten met zijn allen dat een Surinaamse pensionado gemiddeld € 10.000 per jaar krijgt.
  Dan praten wij over een jaarlijks bedrag aan deviezen van:
  100.000 x 10.000 = € 1 miljard per jaar.En dat kan zeker 20 jaar duren.
  Ja, dit krijg je als je niet aan het belang van het land, maar aan het belang van jouw eigen zakken denkt.
  O ja, wat versta ik onder een goed beleid?
  Goede gezondheidszorg, goede huisvesting, goede voorzieningen voor ouderen etc. Dat kan mijn geliefd Suriname mij niet bieden. Jammer.


  Maak melding

 5. Volgend Hoefdraad:
  kijken wij steeds weer tegen enorme achterstanden aan en manipulatie in ons inkomstensysteem.”

  Ik zou zeggen:
  Begin eerst de wetten / regelgeving voortvarend op te pakken, zoals de amnestie wet en de terugroep wet, waardoor een heldere en betere en eerlijkere belastingdruk geldt en belastbaar inkomen berekening voor een ieder helder en duidelijk is.
  Voorbeeld:
  Bij een NV word toegestaan om alle kosten, inclusief reis en verblijfkosten van een de eigenaar en gezinsleden en vrienden alsook alle daaraan gerelateerde kosten, ten laste van het resultaat te brengen. Ondanks dat bekend is dat de kosten niets te maken hebben met de core bussiness van het bedrijf.
  Ja zelfs de representatiekosten voor een familie reis naar het binnenland met vakantiegangers worden als kosten beschouwd.
  Is om je dood te lachen.

  Begin eerst met eerlijke en duidelijke begrippen voor o.a. belastbaar inkomen en winst


  Maak melding

 6. In Nederland mag je voor twee personen geld hebben op de Bank van e.70.00 vrij van belasting, daarnaast heb jij recht om aavulling bijstand van e.16.00,- per maand exkl.toelagen.


  Maak melding

 7. De ministers, parlementsleden en leden van het Ka binet van de president betalen geen belasting.
  Dus als deze mensen zo van hun land houden pas de regels aan en ga ook belasting betalen.
  Goed voorbeeld doet volgen.
  Helaas hoor je van de oppositie NIEMAND hierover.
  Weer een gemiste kans Chan!


  Maak melding

 8. Ik had begrepen dat Vene tijdens zijn regeerperiode Nederlandse belasting experts naar Suriname had gehaald. Om het belasting systeem om te vormen en te moderniseren.

  Toen Bouta aan de macht kwam heeft hij ze naar huis gestuurd.

  Meer woorden hoef ik niet te gebruiken.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 9. De bewoners op het platteland kunnen hun belasting betalen met casaba en bana.
  Mischien ook met een zak rijst.

  Zo kan de overheid het doorverkopen naar het buitenland.

  Heeft de overheid (desi boeven ) nog een inkomen.


  Maak melding

 10. Djamoe jij bent OOK één van de ZIEKELIJKE PRAATJESMAKERS hier op de site.

  Jou vriendjes zijn ‘MOE’ en jij ‘RUST’. Zegt ons genoeg.

  Wanneer hebben LASTERAARS geen kritiek. Als ze slapen?

  PRAATJES vullen geen gaatjes. LASTEREN zal daarom jou FAVORIETE hobby blijven.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 11. Het begin van het artikel was in orde.
  Inderdaad moet er belasting worden betaald, inderdaad moet er beter worden gecommuniceerd, inderdaad moet de ict worden verbeterd, inderdaad kan je jaloers naar het buitenland kijken.
  Tot zover heeft Hoefdraad zoals gewoonlijk niets gezegd, en heeft hij niets gezegd dat niet door de beugel kan. Gewoon het geijkte bla bla. Maar de laatste zin:

  “Er zijn ook grote wanbetalers, critici van de regering, die constant op ons beuken maar die in de afgelopen jaren bitter weinig hebben betaald”, aldus Hoefdraad.
  Dit is zo dom! Hiermee begin je weer met modder te gooien en verlies je aan geloofwaardigheid.
  De paranoia slaat toe.
  Ik geloof best dat er wanbetalers zijn, maar om hierbij te zeggen dat het critici van de regering zijn< hiermee benoem je een (kleine) groep en worden anderen buiten schot gelaten. Dom!
  En dan eindigt hij met: die bitter weinig hebben betaald, ja meneer hoefdraad, daarom zijn het wanbetalers. Of ben je van mening dat men zo dom is en niet weet wat wanbetalers zijn en daarom leg je dit nog eens uit.


  Maak melding

 12. Eerlijk is eerlijk. Ik vind dat iemand met een grote pik meer belasting moet betalen dan iemand met een kleine pik. Er moet dus een pikmeting komen in Suriname.


  Maak melding

 13. Men kan beter even wachten met belasting betalen tot dat er een meer betrouwbare regering komt.
  Elke SRD die deze regering binnen krijgt ontwaard.

  De geschiedenis herhaald zich. Onder Wijdenbosch ging de Sf van 406 naar 3.600. (plus 900%)
  Venetiaan heeft hem vanwege zijn betrouwbaarheid terig weten te krijgen van 3.600 naar 2.800 (min 23%) en er tot 3 nullen afkunnen halen.

  Hoe sneller het volk optreed des te meer profijt het zal genieten.


  Maak melding

 14. @ Bigi Sma

  Rondom April 2012 was het belasting plan dat BMC (prof. Willem Vermeend) opgesteld had gereed voor Implementatie.
  De handtekening voor de rolout hoefde slechts gezet te worden. De mensen waren in Suriname.
  Echter ze mochten hun werk niet afmaken. Ik heb uit de eerste hand dat het niet doorging omdat der dan te veel Lijken uit de kast zouden vallen.

  Indien het slechts VHP of NPS lijken geweest zouden zijn kan ik mij niet voorstellen dat men niet jubelend door gegaan zou zijn.
  Er zaten dus genoeg NDP lijken in de kast om invoering van een effectief en efficiënt belasting plan als niet wenselijk te beschouwen.

  In juni 2014 gebeurde het zelfde met de douane. De importeurs vonden niet leuk dat SGS zou gaan controleren in de haven van herkomst. Het resultaat is dat alles een week voor de invoering afgeblazen werd omdat de President andere inzichten had gekregen. Naar verluid heeft de afkoop van SGS vele tientallen miljoenen gekost.

  Anno nu schelt RobG op de importeurs die de economie schade aan doen.


  Maak melding

 15. @ JoJo,
  Jou weergave van feiten weergeven de waarheid. Niet alleen vanuit de eerste hand maar ook als deelnemer tijdens discussies is toen gebleken dat het uitrollen van het rapport / advies en de hiermede gepaard gaande implementatie werkzaamheden (meer inhuur en bijstand van Nederlandse deskundigen) pijnpunten en problemen zichtbaar zouden maken.
  Allereerst het inhuren en invliegen van de “blanke” specialisten waaronder enkele SuriNeds die gezien zouden worden als profiteurs ten koste van Suriname.
  Zowel IT als ICT deskundigen moesten voor het grootste deel komen uit Nederland.
  Hiertegen stonden onoverkomelijke bezwaren (hoe dit te verkopen als de leiding Nederland uitkotste etc).
  Tweede grote probleem is dat het een project was van minstens 4 jaar waartegen werd aangehikt omdat er gelijk werking werd verwacht.
  Derde grote pijnpunt was en is dat vermogende Surinamers zichtbaar zouden worden en dat zou blijken dat er nooit enige belasting van importantie door hun werd afgedragen, ondanks hun grote vermogen, in de afgelopen tientallen jaren. Dus hoe zou dit verkoopbaar zijn.
  Vierde grote pijnpunt was hoe de vermogende Surinamers aan te pakken met uitzondering van een honderdtal vrienden en familie van de coalitie partners. Ja zelfs oppositie leden hadden moeite hiermee reden waarom ook zij niet stonden te trappelen om te implementeren.
  Je kan er een boek over volschrijven.
  De politiek? Een vies klein geniepig en niet te vertrouwen kliekje bij elkaar die elkaar zogenaamd bestrijden maar tegelijkertijd elkaar opzoeken om hulp (voorbeeld lid DA91 en vooraanstaand lid NDP zijn de grootste vrienden, samen vissen samen naar de casino samen in het bos vertoeven etc}


  Maak melding

 16. @Do the Wrong Thing

  Hou je snavel dicht of verklaar dit!!

  Dat president Desi Bouterse het Project Naschoolse Opvang weleens heeft getypeerd als een “meki nyang project” of “nyang patu” is voor de verbeelding nog maar op zijn zachtst uitgedrukt. De inhoud van het evaluatierapport slaat alles. Meer dan SRD 128 miljoen is verdampt en kan niet worden verantwoord. Dit bedrag heeft overigens alleen betrekking op de keukens.

  Opmerkelijk in het rapport is de namenlijst van bijkans negentig keukenhouders en daarvoor verantwoordelijke personen. Op die lijst prijken namen van huidige en voormalige assembleeleden. De inmiddels overleden Henk Venoaks die sinds het begin van dit project de leiding heeft gehad, was praktisch slechts een marionet. Alle besluiten, toewijzingen en aankopen werden door andere, ook in het rapport genoemde personen, gedaan. Even opmerkelijk is dat deze personen ook als hoofdverantwoordelijke worden genoemd in het spraakmakende rapport van de organisatie van Carifesta 2013. Daaruit blijkt dat miljoenen zijn verdampt.

  Mooier nog: enkele van de personen die genoemd worden in het evaluatierapport Naschoolse opvang zijn belast met het nieuwe melk- en yoghurtproject, dat als tussentijds alternatief geldt voor de naschoolse opvang. Weer opmerkelijk is dat de dienstverleners van het project óf dezelfde personen zijn die belast zijn met de organisatie, óf een directe link met hen hebben. In het evaluatierapport wordt niets gezegd over de impact van het project op de hoofddoelen, namelijk begeleiding, curriculum en sport voor kinderen op de basisscholen na de reguliere schooltijd. Het rapport is volgens de bronnen niet nu, maar bijkans acht maanden terug afgegeven aan het ministerie. “We denken dat het angstvallig geheim is gehouden.”

  In het evaluatierapport wordt vermeld dat er geen enkele meetindicator is op het effect van het project op de leerprestaties van de kinderen. “Maar dat is geen nieuws, omdat in de afgelopen maanden sinds het rapport is samengesteld, niemand, ook het ministerie niet, een verklaring heeft weten te geven over de schoolresultaten”, zeggen de bronnen, die de informatie alleen hebben willen prijsgeven en ter beschikking hebben willen stellen aan de redactie nadat zij ervan verzekerd zijn geworden dat zij anoniem blijven. “We doen dit, omdat het meer dan misdadig is. Als je van de rijken steelt is het al erg, maar dat je op deze manier de kinderen en de toekomst van het land berooft is crimineel”, aldus de bron.


  Maak melding

 17. Persoonlijk wil ik in Suriname helemaal geen belasting betalen zolang figuren als o.a. Bouterse, Abrahams, Graanoogst en Gilmore een dikke vinger in de pap hebben, ik zal daarom alles eraan doen om zoveel als mogelijk aan belastingontwijking te doen.


  Maak melding

 18. pico
  Het begin van het artikel was in orde.
  Inderdaad moet er belasting worden betaald, inderdaad moet er beter worden gecommuniceerd, inderdaad moet de ict worden verbeterd, inderdaad kan je jaloers naar het buitenland kijken.
  Tot zover heeft Hoefdraad zoals gewoonlijk niets gezegd, en heeft hij niets gezegd dat niet door de beugel kan. Gewoon het geijkte bla bla. Maar de laatste zin:

  “Er zijn ook grote wanbetalers, critici van de regering, die constant op ons beuken maar die in de afgelopen jaren bitter weinig hebben betaald”, aldus Hoefdraad.
  Dit is zo dom! Hiermee begin je weer met modder te gooien en verlies je aan geloofwaardigheid.
  De paranoia slaat toe.
  Ik geloof best dat er wanbetalers zijn, maar om hierbij te zeggen dat het critici van de regering zijn< hiermee benoem je een (kleine) groep en worden anderen buiten schot gelaten. Dom!
  En dan eindigt hij met: die bitter weinig hebben betaald, ja meneer hoefdraad, daarom zijn het wanbetalers. Of ben je van mening dat men zo dom is en niet weet wat wanbetalers zijn en daarom leg je dit nog eens uit.


  Maak melding

 19. Of topic de Guyanese President Granger wordt door Obama uitgenodigd ze maken samen een statie foto. Voor de Surinaamse President Bouterse is deze eer niet te behalen gelet op diens malafide reputatie wordt beschouwd als een paria een onaanraakbare op het westelijk halfrond.


  Maak melding

 20. Deze #€%& doen alsof ze je een gunst bewijzen dat je belasting mag betalen, zodat zij in deze, door hen veroorzaakte, moeilijke tijd hun riante leventje kunnen voortzetten. Dodson van mij mag je, samen met je baas, de #€%& krijgen.


  Maak melding

 21. @Do the RIGHT thing

  Maar u gaat niet inhoudelijk in op wat ik heb gezegd.
  U komt niet met bewijzen die dit weerspreekt.
  Dat vind ik heel kortzichtig en niet afdoende.

  Lees de posting van JOJO 13.27 uur
  En van Ray 13.59 uur.

  Meer woorden hoef ik niet te gebruiken.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 22. Djamoe, mijn advies: MINDER DJAMOE.

  Van DJAMOE maakt men heerlijke wijn. Maaaaaarrrrrrrrr, drink met mate.

  Dat jij mij verwijst naar postings van JOJO en Ray, zegt genoeg over jou ‘VERSTANDELIJKE’ vermogen.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 23. @John,

  Helemaal eens met je betoog. Alleen we moeten ooit ergens mee beginnen en hervormingen doorvoeren. En zoals je zegt op een eerlijke en pijnloze manier een modus vinden om gelden te voor de staat te innen.
  Ik ben voorstander van openheid van zaken. Alleen zo kan je een land vooruit brengen. Los van alle dogma’s als de sterke schouders moeten de zwaarste lasten dragen en mensen in het binnenland moeten ook belasting betalen etc, etc…Om maar een voorbeeld te noemen. Je kan de binnenland bewoners niet uitleggen dat ze BTW moeten afdragen als ze een boom kappen en verkopen aan een ander.

  Het kan een goed begin zijn om de belastingdienst inzage te geven in de tegoeden van alle burgers in het land. Laat het volk ook aantonen hoe ze aan hun rijkdom komt en laat ze dan ook “normaal” aan hun belasting plicht voldoen. Wat dit ook betekenen mag. Een goed opgezet belasting systeem kan helpen het land vooruit te brengen.

  Alleen heb ik mijn twijfels over de betrouwbaarheid van deze regering. Het is helaas zonder twijfel de meest corrupte en criminele regering ooit. Ze zullen zo ook de geschiedenis boeken ingaan.
  CBvS Gersie heeft al een voorschot gegeven…ook Boefdraad heeft een voorschot gegeven….Waar rook is, is vuur…


  Maak melding

 24. PARAMARIBO, 22 aug – Het Hof van Justitie gedraagt zich kinderachtig. Dit stelt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie. Het Hof steekt ook nog de kop in het zand. Recentelijk gaf het Hof de regering er flink van langs.
  Orde advocaten diep teleurgesteld in Justitieminister SilosDe Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) is diep teleurgesteld op wijze waarop minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zwaar beledigende uitspraken richting de rechterlijke macht, een van de bewakers van de rechtstaat, heeft gedaan. “Ik denk dat de minister aan verstandsverbijstering lijdt of dat er vermoedelijk iets mis is gegaan met de juridische kennis van de minister. Zij zorgt bewust ervoor dat rechtstaat kapot wordt gemaakt. Er is niets met de staatsveiligheid aan de hand. Er is gewoon een probleem dat de regering de rechterlijke macht om zeep wil werpen”, zegt deken Harish Monorath aan Dagblad Suriname


  Maak melding

 25. AMSTERDAM – Wetenschappers doen onderzoek naar een opmerkelijk signaal afkomstig van een ster op 95 lichtjaar van de aarde. Het wijst mogelijk op het bestaan van een buitenaardse beschaving die veel geavanceerder is dan de onze.


  Maak melding

 26. Belasting betalen moet aangenamer worden. Als je naar het belastingkantoor gaat met je belastinggeld, moet je eerst verwelkomd worden door een gastvrouw/heer met een hapje en een drankje, vervolgens krijg je gratis een tandheelkundig onderzoek, dan een algehele check up en als kerst op de taart mag je een rode kamer binnen. Nadat je je kwakje geloosd hebt of ontvangen hebt (dames), mag je het belastinggeld dan inleveren. Zo wordt belasting betalen een mooie dagje uit.


  Maak melding

 27. De criminelen/misdadigers o.a. bouta,dilip sardjoe,abrahams,kalipdewsingh ,brunsie,boefie moeten het goede voorbeeld geven om hun belastingen op tijd te voldoen. De rest volgt wel.


  Maak melding

 28. koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.


  Maak melding

 29. koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.