Begrotingstekort Suriname binnen marge IMF

29

PARAMARIBO, 26 aug – Het begrotingstekort van de regering valt binnen de marge die is afgesproken met het IMF. Dit zegt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën. Het financieel plaatje van de regering is gepresenteerd in het parlement. Het begrotingstekort bedraagt drie procent van het bbp.

In geld uitgedrukt gaat het om ruim driekwart miljard Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro). Uitgerekend is dat het tekort tegen eind dit jaar oploopt tot ruim zes procent. Om het zo te houden, voert de regering een streng uitgavenbeleid. Het is vooral te merken aan de klacht van menig ministerie. Uitgaven voor zelfs de meest eenvoudige aanschaffing kunnen niet. Hoefdraad wil het zo houden ook.

Financiën wil zo min mogelijk risico lopen. Uitstaande schulden worden nog betaald, zoals ook is afgesproken met het IMF. Maar er mag volgens Hoefdraad zo min mogelijk bij komen. De binnenlandse schulden worden in redelijk tempo afgehandeld. Volgens Hoefdraad zijn er geen achterstanden wat de buitenlandse schuld betreft. Nog dit jaar komen enkele maatregelen om de inkomsten van de overheid te verhogen.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Deze man HOEFFIE (de AMBTENAAR van 80.000), die meer dan EEN MILJARD DOLLARS van Ons heeft VERSPILD als governor vd Centrale Bank, komt Surinaamse burgers/ministeries NU uitleggen hoe zuiniger met GELDEN van Lanti, om te gaan !

  De Surinaamse SPROOKJESVERTELLERS HOFFFIE en DESI zijn in topvorm !!!

  PS : NEKS NO E WORDE, NDP = VERNIETIGING SRANANG !!!!

  Wij van de NDP zijn nu strak bezig met de ontmanteling van de RECHTSSTAAT, ding Snelcursus-NDP-rechters E DORO heel binnenkort !!
  Voor die anti-democratische Poppenkast heeft DORA WEL GELD, NIET voor de bestrijding van CRIMINALITEIT !!!


  Maak melding

 2. Suriname staat in brand en Boefie-Hoefie merkt het niet.
  Zijn ogen zitten of op de verkeerde plaats of ontbreken gewoon bij hem.Of hij houdt ze letterlijk gesloten!!


  Maak melding

 3. Dat is toch geweldig wat deze zwakbegaafden presteren.Ondanks hun beperkte denkvermogen hebben ze een sluitend begroting bewerkstelligd.
  En straks met het marktconform maken van de benzine prijs en de prijzen van de nutsvoorzieningen,houden ze ook nog een overschot over.Kunnen ze de gepensioneerden[zichzelf] verblijden.


  Maak melding

 4. EY HOEFFIE, ga de GEZINNEN persoonlijk THUIS uitleggen
  hoe zij met de gevolgen van jullie NDP-Faillissement moeten dealen !

  Ga de gezinshoofden uitleggen hoe zij moeten rondkomen !
  Als FAILLISSEMENTSDESKUNDIGE kunt u dit gemakkelijk aan !!!

  PS : Vertel de meute ook hoe u uw US Dollars, op bank-rekeningen in de USA parkeert !!!


  Maak melding

 5. Al de z.g bestuurders welke met Bouterse werken en hebben gewerkt zijn stuk voor stuk tot de rijkste van Suriname gaan behoren, inclusief Bouterse himself.


  Maak melding

 6. Even rekenen als Boefdraad iets zegt of meld.

  Het begrotingstekort bedraagt in geld ongeveer SRD 750.000.000 procentueel komt dat volgens Boefdraad overeen met 3% van het BBP en zou dat binnen IMF normen vallen.

  Nu kan men aardig stoeien over BBP resp BNP echter dat met de knip van de vinger van Hoefdraad het BBP van Suriname toeneemt naar maar liefst SRD 25.000.000.000 terwijl net BBP volgens het bureau voor staatsschuld was het BBP in 2014 SRD 17.200.000.000 en was het de jaren daar voor nauwelijks gestegen en moet het de afgelopen tijd vanwege de grondstoffen drop afgenomen zijn.

  Beter gezegd Boefdraad rekent het BBP met omgeveer 40% omhoog.

  Boefdraad vergeet ook dat hij een te kort laat zien van SRD 750.000.000 maar op andere documenten reeds had laten zien dat er om de begroting sluitend te krijgen er SRD 1.600.000.000 geleend werd.

  Reken is niet de kracht van Boefdraad. Het rare is dat het zo transparant is en er in de DNA niemand de vinger op legt.


  Maak melding

 7. Hoe kan het dan dat het IMF een andere verklaring geeft??

  ” PARAMARIBO – De overheid blijft om de hete brei draaien over de zogenaamde ‘pijnlijke’ maatregelen die getroffen moeten worden om Suriname uit de crisis te halen. Maar het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft in duidelijke bewoordingen onlangs benadrukt waar het om gaat: het gaat nog pijnlijker worden voor de bevolking. Zo zal de prijs van brandstof losgelaten moeten worden, waardoor het product veel duurder wordt. Hetzelfde geldt voor elektriciteit.

  Het IMF schrijft in een persverklaring dat het recente besluit van de regering om de brandstofprijzen stationair te houden en de verhoogde stroomtarieven deels terug te draaien, ondanks de stijgende energiekosten, leidt tot aanzienlijk minder inkomsten. De regering kan hierdoor minder in de sociale sfeer ondernemen.”Het IMF laat vervolgens duidelijk blijken wat er komen zal: “significante verhogingen van de belastingen op brandstof, alsook de stroomtarieven, zoals gepland in het herstelprogramma, zijn essentieel om de financiële positie van de overheid te verbeteren”.

  Aldus een citaatt van de IMF


  Maak melding

 8. Alleen oerdom tot op het bot verarmde paarse domkoppen geloven en eten dit soort paarse leugenkoeken. Hun oren en ogen houden deze paarse stijfkoppen willens en wetens dicht, wiens baas en BOEFDRAAD e mek deng schijt foe armoede. Ai mek deng ka, ding paarse burikies. Wahahahaha


  Maak melding

 9. Vanaf het aantreden van Hoefdraad knoopt en rijgt deze mongool de ene leugen na de andere. Ongeschikt gebleken als governor CBvS werd hij door ddb overgeplaatst naar het min. v. Financien. Zie hier het toepasselijke spreekwoord de lamme mag als blinde verder blijven rotzooien.
  De oorsprong van deze omvangrijke waanzin begon op 25021980.


  Maak melding

 10. natuurlijk is de begroting binnen de marche is de I M F tevreden.

  deze mensen zijn op en top corrupt en stelen als ratten bij elkaar.

  waarom geen openheid in zaken, waarom mag het volk niet alles weten.., waarom alles zo geheim zinnig..


  Maak melding

 11. Verklaring IMF enerzijds en Hoefdraad met leugens anderzijds. Het is een 1-2 spelletje om zoveel mogelijk tijd te winnen tot 2020 ter bescherming van de drugsveroordeelde moordenaar die veel salaris betaald aan leeghoofdige loyalisten.
  Op een bevolking van plusminus 565.000 inwoners schrijft SU olv deze hoofdrolspelers geschiedenis vwb de totale buitenlandse schuld t.w. 8 miljard!
  Basisbehoeften voor operationele dienstverlening zoals schrijfgerei, papier en toiletpapier zijn voor het eerst schaars geworden. De vertegenwoordige ambassades beloven niks maar geven toch steeds weer materialen om die schijtzooi enigszins draaiende te houden want stilzwijgend hopen de corruptelingen wel hierop zodat zij mogen blijven stelen.
  Geloof in eigen kunnen? Zij zijn niet in staat om hun eigen
  f u c k i n g broek omhoog te houden. Schaamteloze klootzakken!


  Maak melding

 12. De mensen hebben het nog niet door dat door corruptie en niet-noodzakelijke subsidies toe te staan, zij zelf via belastingverhogingen het moeten compenseren.


  Maak melding

 13. EBS-ers moeten krijgen Srd. 500, op zijn salaris nu, AOV verhoogd naar srd.1000,- nu, en de Bijstandtrekken naar srd.500,- nu en de ambtenaren krijgen ook srd.500,- extra en de koersen mag naar 12 srd.voor een USD en voor Euro naar 15 srd. dan is redelijk vind ik.


  Maak melding

 14. Ik zou mij hart vasthoudend als benzineprijs losgelaten worden denk tussen 8 en 10 srd per liter komen staan.fijne ritje naar brokobaka…wens alle su sterkte.


  Maak melding

 15. Henk Molenaar

  De centrale bank van Amerika wil de rente gaan verhogen. De paarse aanhangers schreeuwen moord en brand om de surinaamse economie te dollariseren. Een renteverhoging kunnen de burgers niet aan. Dat is zelfmoord.


  Maak melding

 16. Assembleelid Naomi Samidin (NDP) benadrukte tijdens de suppletoire begroting donderdag dat de koersontwikkeling haar zorgen baart. Het volk heeft er onder te lijden. Zij wordt hier niet vrolijk van. Het Assembleelid voerde aan dat vanuit Sociale Zaken en Volkshuisvesting gezinnen die maximaal SRD 1000 verdienen in aanmerking kunnen komen voor materiaalkosten voor het komende schooljaar.

  Samidin voerde aan dat er gezinnen zijn die iets meer verdienen, maar totaal niet uitkomen met hun salaris. Zeker als een auto of een hypotheek moet worden afgelost. Leerkrachten met SRD 2000 zijn in grote problemen door de hoge koers. Er is bijna geen middenklasse meer volgens haar. Zij stelde dat het volk de regering nodig heeft. De koers moet dringend worden gestabiliseerd waardoor het voor iedereen draaglijk wordt.

  Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse munt ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7,43 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7,60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8,50. ..

  …….Ik ben volkomen eens met Mbakayu N.Samidin Alle AOV moeten verhoogd worden naar srd.1000,- en de bijstandtrekken moet naar srd.500,- en alle Ambtenaren en EBS-ers krijgen srd.500,- bij op zijn salaris en de koerzsen mag naar 15 voor een USD en de Euro mag naar srd.20 dan is redelijk vind ik.


  Maak melding

 17. Assembleelid Naomi Samidin (NDP) benadrukte tijdens de suppletoire begroting donderdag dat de koersontwikkeling haar zorgen baart. Het volk heeft er onder te lijden. Zij wordt hier niet vrolijk van. Het Assembleelid voerde aan dat vanuit Sociale Zaken en Volkshuisvesting gezinnen die maximaal SRD 1000 verdienen in aanmerking kunnen komen voor materiaalkosten voor het komende schooljaar.

  Samidin voerde aan dat er gezinnen zijn die iets meer verdienen, maar totaal niet uitkomen met hun salaris. Zeker als een auto of een hypotheek moet worden afgelost. Leerkrachten met SRD 2000 zijn in grote problemen door de hoge koers. Er is bijna geen middenklasse meer volgens haar. Zij stelde dat het volk de regering nodig heeft. De koers moet dringend worden gestabiliseerd waardoor het voor iedereen draaglijk wordt.

  Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse munt ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7,43 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7,60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8,50. ..

  …….Ik ben volkomen eens met Mbakayu N.Samidin Alle AOV moeten verhoogd worden naar srd.1000,- en de bijstandtrekken moet naar srd.500,- en alle Ambtenaren en EBS-ers krijgen srd.500,- bij op zijn salaris en de koerzsen mag naar 15 voor een USD en de Euro mag naar srd.20 dan is redelijk vind ik.


  Maak melding

 18. Beste mevrouw Samidin, ik denk dat U DROOMT !

  Bent u, NDPster pas in Sranang geland ?????

  Uw NDP heeft ons OPZETTELIJK in het financiele RAVIJN gestort !
  Uw NDP wilde tot de verkiezingen GEHEIM HOUDEN dat wij al FAILLIET waren !

  Waar was u toen uw Gilmore EEN MILJARD verspilde bij de Centrale Bank ?????

  Waar was u tijdens de verkrachting van art 148 van de grondwet, een poging van anti-democraten om een lopend strafproces mbt een MASSAMOORD te stoppen ??

  Waar was u bij de verkrachting van de Terugroepwet door de NDP, mevrouw Samidin???? Een zogenaamde wetswijziging die tevens inhoudt een VERKRACHTING van onze grondwet ????????

  De door u gewenste verhogingen zijn op dit moment niet realistisch, u zit in de verkeerde partij ! Bovendien heeft uw partij, de NDP, uit financiele nood, Suriname uitgeleverd aan het IMF !

  Deze organisatie kan over uw voorstellen beslissen. Uw Desi-regering is falliet en op een zijspoor ! Het IMF stript de bevolking en de arbeiders GENADELOOS !!

  Mevrouw Samidin u moet WAKKER WORDEN !!!


  Maak melding

 19. @ budjajawar
  die leraren verdienen geen loonsverhoging.
  ten 1e hebben ze zelf massaal voor de ndp gestemd en ten 2e heb je de slagingspercentages bekeken dit jaar ?
  als we het principe loon naar werken zouden toepassen dan zouden de leraren een strafkorting op hun salaris moeten krijgen.
  poetin had ze allang naar siberie gestuurd.
  .
  @w.home
  maak je niet druk om het imf.
  bouta heeft een scenario.
  na de staatskas geplunderd te hebben zal bouta de srd devalueren tot wc papier.
  het binnenhalen van het imf is een onderdeel van zijn plan.
  eerst was het de wereld crisis en daarna het a no mi virus die de schuld kregen van alle misere.
  straks is het imf aan de beurt om de zwarte piet te krijgen.
  het gaat bouta erom om de juiste sfeer te creeren om de noodtoestand uit te roepen zodat hij de verkiezingen kan uitstellen en per decreet kan regeren.
  pres for life.
  de ontslagen die gaan komen en alle verhogingen die gaan volgen zullen straks op het bord van het imf belanden.
  het word de perfect storm om daarna de noodtoestand uit te roepen.
  fasten your seatbelt , sit back and enjoy the ride…..back to the eighties.


  Maak melding

 20. ik weet niet,, of de moordenaar -en Simons, Doekhie, Miesie-ka ba , abdoel wat dacht je van boef draad wel eens naar de t.v. kijkt en luistert wat o.a. Meneer Robby Makka in het interview op t.v. Apinti gezegd heeft over de status van ons land..

  wel nu, als ze dat niet gedaan hebben, dan kunnen ze als nog naar deze interview kijken luisteren en hun verstand zo ver ze die hebben opvijzelen..

  je kunt ook je biezen pakken en het overheid apparaat verlaten op zoek naar iets beters, want het zit niet in jullie genen om het land om hoog te tillen..

  geef de macht aan deze meneer,, Robby Makka en hij brengt het land tot grote hoogte.

  het volk zal jullie voor eeuwig dankbaar zijn..

  jullie kunnen er geen bal van maken ook niet over 100 jaar..

  Robby ik ben je zeer dankbaar voor je uit één zetting , veel waardering..


  Maak melding

 21. Een dolfijn is triljarden malen wijzer van nature dan allen samen bij elkaar, die paars stemden op een onberechte misdadiger. Paars verdoemd zijn ze aan het verworden van de leugen, misdaad en bedrog.


  Maak melding

 22. cariefesta is een andere koek,, ook hier zijn er miljoenen verduisterd naar horen zeggen, meer dan 35 miljoen verdwenen onverantwoord weg genomen..

  graan-oost weet er alles van.. hij was de hoofd boekhouder en behaarde de kas..

  niemand weet wat er met de gelden is gebeurt,, maar er is hoop , deze boeven bende heeft naar het laat uitzien zijn beste tijd gehad..

  de hoop is, dat voor het einde dit jaar een oplossing komt..

  I M F gaat zelf de oplossing aandragen met medewerking van buiten af..

  gelukkig begint het dombo volk nu in te zien, dat deze boeven het land naar de knoppen hebben gebracht.

  die blaka-mangs worden langzaam wakker uit hun eeuwige roest, nu i m f de teugels in handen heeft genomen en bouta als figurant fungeert geen bal meer te zeggen heeft, gaat de bom wel barsten..

  ik hoop dat hij voor het einde dit jaar nog verdwijnt naar Amerika om al daar verantwoording afteleggen..

  de I M F moet alles van deze meneer de moordenaar in beslag leggen en al die verwanten van hem, inclusief de middelen die in Zwitserland geparkeerd staat..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.