Vakbondsleider Staatsolie Suriname: geen politiek

16

PARAMARIBO, 25 aug – Alsjeblieft geen politieke bemoeienis. Dit stelt voorzitter Lloyd Read van de Staatsolie Werknemersorganisatie Suriname, Swos. De laatste tijd is het schering en inslag, bestuurders die zich inlaten met het reilen en zeilen in publieke bedrijven. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vindt dat het moet kunnen.

Dodson had er geen moeite mee het openlijk te bekennen in het parlement. Naar zijn inzicht is het nuttig dat hij zich bemoeit met ‘wat er gebeurt bij (energiebedrijf) EBS.’ De vakbond bij Staatsolie vindt het te ver gaan. “Iedere aandeelhouder is slechts de bezitter van een of meer aandelen en de aandeelhouder moet niet op de stoel van de directie gaan zitten”, zei Read kort na zijn herverkiezing als bondsvoorzitter.

De houding van politieke bestuurders wordt als frustrerend ervaren. Read had het vooral over gevallen, waarbij deze functionarissen het resultaat van cao-onderhandelingen bij publieke bedrijven proberen te beïnvloeden. Bij EBS en waterbedrijf SWM was het president Desiré Bouterse zelf die ingreep.Volgens Read moeten arbeiders deze ontwikkeling in de gaten houden. Het is in hun eigen belang.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. Dodson heeft op 25 mei 2015 ook op ndp gestemd hij was alleen in de stem hok ,hij was geen Doe Minister .

  Dodson blijf om alle kontracten van Goud Olie en Hout voor ndp mensen te regelen

  Arbeiders in Suriname werk niet te hard en werk veilig neem geen Risico om ongelukken te krijgen of te veroorzaken .
  Blijf ALERT let goed op alvorens uit te voeren kom gezond weer thuis .

  Hou rekening de koers is verlopig 1op 8 en zal nooit meer naar beneden de komende 6 jaren .


  Maak melding

 2. Lloyd ik was je voorman geweest cs zuid. Ik weet hoe je denkt, power brada. Ik zit bij tata steel Europa, ijmuiden. Ik kan ook mijn vakbond adviezen vragen indien nodig is.
  stetkte en ik volg ook de ontwikkelingen. Ik zit in nl maar mijn hart is nog bij jullie.


  Maak melding

 3. Het is gewoon simpel. We richten gewoon de SAHOS op .. De Staatsolie Aandeel Houder Organisatie Suriname .. En dan gaan we gewoon mee beslissen. Want onze president Bouterse is EIGENAAR maar hij mag niet meebeslissen. Wat voor nonsens is dat.

  Lang leve NDP !! Bouterse is onze Leider !! Hoera !! We gaan met zn allen pinaren !! Hoera !!


  Maak melding

 4. ZIJN KOFFERS STAAN al gepakt en het ticket is al weken geboekt. Komende dagen staan vooral in het teken van het afscheid nemen van familie, vrienden en het doen van inkopen. “Specerijen en lekkernijen die ik mee kan nemen. Ik ga daar op mezelf wonen, dus wil ik genoeg meenemen om Surinaams te blijven koken.” Over een aantal dagen vertrekt Donovan naar Nederland. Voor een rechtenstudie, maar als de situatie in Suriname aanhoudt, wil hij daar zijn toekomst opbouwen. “Liever blijf ik langer weg dan terugkomen naar een land met onzekere perspectieven.”

  Hij heeft zin in de nieuwe uitdaging, maar machteloosheid en verdriet overheersen wanneer hij aan de toekomst van zijn geliefde Suriname denkt.


  Maak melding

 5. Als Dodson zegt dat hij gaat bemoeien dan wachten we rustig op de volgende ramp,want eerlijk Read praat nu straks gaat hij zich koest houden als de rest van de surinamers zoals wij het gewend zijn te zien ….
  Straks wordt hij opgedragen voor een bespreking met bouta en het is dan afgelopen met zijn stoere praatjes.Niet dat ik hem wil ontmoedigen maar we zien hetzelfde gebeuren met de rest …


  Maak melding

 6. De beste garantie om een gezond Surinaams bedrijf naar de kloten te helpen: zet er incompetente, corrupte of criminele NDP toppers in de directie of benoem ze als lid van bestuur ( Boerenveen)


  Maak melding

 7. Oombert

  Dodson is nu een NDP asset maar in mijn ogen geen NDPer althans niet voor de verkiezingen.
  Ik heb hem eind maart 2015 in Amsterdam gesproken bij een DOE bijeenkomst en hij heeft toen, mede van uit zijn Staatsolie kennis, manager Up stream/ winning, die mij het gevoel geven dat indien die Informatie gemeengoed voor Bouterse was Bouterse Staatsolie nog sterker geplunderd zou hebben of geveild zou hebben.


  Maak melding

 8. @ Henk Molenaar2016
  is dit geen contaminatie?

  @ Ray
  Ik vrees dat je gelijk hebt/ gelijk zal krijgen.
  Het volgende weet ik niet zeker, maar heeft recentelijk niet Hoefdraad een behoorlijk dividend ontvangen van Staatsolie?
  Wie bepaalt het percentage dividend en
  wie bepaalt de winst, waarover dividend wordt uitgekeerd.
  Door de winst te “beïnvloeden” kaqn je meer dividend ontvangen.
  Ik vrees ook nu dat de Staat een te grote vinger in de pap heeft


  Maak melding

 9. HET kOMT GOED ER IS GELD
  Om de financiële problemen van Suriname te verlichten is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgens de Surinaamse president Desi Bouterse bereid 478 miljoen dollar (bijna 424 miljoen euro) aan het Zuid-Amerikaanse land te lenen.
  Suriname zal dit geld gebruiken om de bijna lege staatskas te vullen. Dat heeft president Desi Bouterse woensdagmiddag (lokale tijd) tijdens een persconferentie in Paramaribo gezegd.

  Ook andere buitenlandse instanties hebben toezeggingen gedaan voor financiële steun, zei Bouterse. Hij verwacht in totaal ongeveer 1 miljard dollar (circa 887 miljoen euro) te ontvangen. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden geld wordt geleend.

  Het land heeft al meer dan een half jaar grote financiële problemen. De Surinaamse dollar is daardoor al meer dan 50 procent in waarde gedaald.

  Volgens de regering zijn de problemen ontstaan door de lage wereldmarktprijzen voor olie en goud, belangrijke exportproducten voor Suriname. Veel Surinamers zijn er echter van overtuigd dat de slechte situatie het gevolg is van te hoge uitgaven en corruptie door de regering van Bouterse.


  Maak melding

 10. Read moet een toontje lager zingen.De staat Suriname is nog altijd de groot aandeelhouder van staatsolie. Als de overheid van mening is dat er m.b.t. de lonen bij staatsolie in het landsbelang een nul – lijn moet worden aangehouden hoort Read zich bij neer te leggen.

  Daarnaast is het de taak van de overheid om een oogje in het zeil te houden bij de publieke bedrijven. Excessen m.b.t. de beloning van het management en de grote gevallen van corruptie dwingen de overheid om nu een oogje in het zeil te houden. Voorheen was de controle van de overheid m.b.t. deze bedrijven minimaal en het management wist zichzelf daardoor goed te belonen o.a. met illegale activiteiten zoals verhuur van privé-middelen aan het bedrijf.

  Ook de excessen bij Staatsbosbeheer waren het gevolg van een minimale overheidsbemoeienis met het bedrijf. Ik ben van mening dat de overheid moet waken over de publieke bedrijven.


  Maak melding

 11. De minister heeft geen verstand van zaken.Zelf zijn eigen werk kan hij niet aan.Hij functioneert als loopjongen van Bouterse die het land naar de afgrond heeft gebracht en zichzelf heeft verrijkt met al die reserves van het land want hij kan niet verklaren wat met dat geld gebeurt is.Dat is mijn opmerking als Surinamer.De minister heeft zijn eigen partij Doe verraden en daarom zit hij nog daar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.