Suriname’s minister van Arbeid wil personeel weg

41

PARAMARIBO, 24 aug – Wie te veel is moet weg. Dit is de manier waarop minister Soewarto Moestadja van Arbeid kijkt naar het kennelijke personeelsoverschot bij instituten die vallen onder zijn gezag. Bij stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling, SAO. Zijn ze woedend.

Met broodvrees als belangrijkste drijfveer, zijn spontaan protestacties gevoerd. Volgens de Ware Tijd hebben de ruim honderd werknemers van SAO het werk neergelegd en de poorten van het kantoor te Geyersvlijt gesloten. Moestadja zei in het parlement dat hij tientallen werknemers wil laten afvloeien. Niet om vrolijk van te worden in een tijd van economische neergang, hoge prijzen en werkloosheid.

SAO is in de jaren tachtig opgericht. Sindsdien is het instrumentaal in het scholen en bijscholen in technische beroepen. Als doelgroep gelden vooral werklozen jongeren. Volgens Moestadja moet te veel geld worden besteed: “SAO kan niet doorgaan met honderd werknemers, maar met minder mensen hetzelfde werk doen”, filosofeert Moestadja. Hij heeft SAO al laten doorlichten en belooft maatregelen.

Bekijk ook:


41 REACTIES

 1. In Suriname heerst er chaos.Niemand weet het niet meer.Bouterse heeft het land naar de kloten geholpen in 6 jaren tijd.Al die werknemers moeten staken zodat de regering naar huis gaat want ze zijn niet instaat om het land vooruit te krijgen.Ze vullen alleen maar hun zak en al die reserve zijn leeggeroofd door Bouterse en zijn handlangers.Ook Hooghaart behoort tot 1 van die zakkenvuller. Wat een ezel is die man.Dat hij nog vakbondsman is niet te geloven.


  Maak melding

 2. Eindelijk een Minister die daadkracht wil tonen !!
  Maar wat zie ik op de foto:” a-sem-plee” alleen mensen die op de minister lijken zoals zijn guru Somo dat deed !!

  En dan zal :a-ptjien-ingi-boi” als redder komen en mogen de mensen toch in dienst blijven; zoveel stemmen bij !!! ,voor NDP !!!

  NPS, ga bij de NDP in de leer hoe je stemmen kan winnen !!!
  Waar is Opa Kroessoe ???


  Maak melding

 3. Stree de foe stree, wiens we go ka, we stemmen weer voor vijf, krijsten vele paars benevelde ambtenaren. Anno 2016……baas en co. e mek deng ka. Ai mooi beet, oeng tang teki baas en co deng paarse schiht en pis vol leugen en bedrog. Tjies oeng mooi.


  Maak melding

 4. Moes wil alleen de IMF volgen. Minder ambtenaren. Maar moes vergeet de stemmen voor de ndp. Mischien zit hij klem tussen beide realiteiten. Zo hij wordt eruit gegooid als hij dezelfde beleid aan houdt. Ergens gaat hij rechtsomkeer moeten maken.Mischien wordt hij door bouterse opgeofferd.

  Dat is voor ddb werken. Mission Impossible.


  Maak melding

 5. Zullen de vele bejaarde raadsadviseurs op het kabinet en de vele deskundigen op de CBvS ook worden afgevloeid?
  Neen, natuurlijk niet zij mogen hun baan wel behouden, ze zijn niet teveel en hoeven ook geen broodvrees te hebben want ze zijn NDPers.


  Maak melding

 6. Moestadja begin maar de minimum loon van 5,50 SRD per uur te verhogen .

  Moestadja en Sapoen hebben op 25 mei 2015 op NDP gestemd in plaats van PL ,ze waren in de stem hok .

  Arbeiders in Suriname neem geen Risico bij werk uitvoering van de werkgevers ,weest ALERT krijg geen ongelukken want niemand kan je helpen bij ongeval er zijn geen medicijnen de komende 6 jaren

  Mensen van NPS komen van zelf terug naar huis zij houden niet van Armoe anno 2016

  Arbeiders in Suriname iemand met sociale uitkering in Nederland ontvang Netto uitkering per maand 850 euro en huur subsidie 100 tot 300 euro .
  totaal per maand 1100 euro gemiddeld per maand .

  Reken maar zonder te werken 1100 euro in Nederland
  1100 euro x 8 SRD


  Maak melding

 7. Er moeten in totaal 10.000 ambtenaren weg. Op bevel van het IMF. En die klootzak Bouterse kan dit niet ongedaan maken dan de waarheid te verhullen. Dit is het begin. There is more to come. Sterkte Suriname. Dit is de beloning die je krijgt als je op de verkeerde partij stemt.


  Maak melding

 8. in Suriname is de verhouding ambtenaar versus inwoner ongeveer 1 : 10 een hoog aantal i.v.m. landen die het economisch en organisatorisch en minder corruptie, zoals Nederland met een verhouding van 1: 16, nogal een verschil, dan lijkt het me nogal logisch dat er in een flink overtal gesnoeid moet worden, langs natuurlijke weg maar ook door ontslag, vervelend voor diegenen die het treft, maar algemeen belang gaat nu eenmaal boven indivudieel belang, maar iedereen wilde in het verleden wel ambtenaar worden


  Maak melding

 9. De gemiddelde loon van een politie of Militair is 2500 SRD per maand is 350 euro loon koers is dan 1op 8 srd en nog hard moeten werken voor .

  Zie verschil Sociale uitkering 1100 euro en ziekenfonds 60 euro hoeft niet te werken en krijgt 1160 euro .

  Tijdens Vene of Nieuw Front was 2500 SRD 650 euro waard een Militair en politie man konden beter leven .

  Arbeiders in Suriname werk niet meer hard om met een ongeluk of gewond thuis te komen ,bij jou kinderen en vrouw thuis .

  Ik werk zelf niet meer ik geniet van wat mijn voorouders achter hebben gelaten zo als Grond

  Ik heb nooit gewerkt bij een werkgever in vaste dienst , ik hou van mij vrijheid .

  Arbeiders in Suriname jullie zijn geen levende ROBOT blijf Alert neem geen Risico kom weer veilig THUIS .


  Maak melding

 10. DESI heeft nog steeds NIET DOOR dat hij klemvast zit in de IMF-RATTENVAL !

  Desi, die zich enig aandeelhouder noemt van de EBS, heeft
  ook al aangekondigd dat er ook bij dat bedrijf vele ontslagen zullen vallen !

  DESi voert op dit moment alleen PANIEKBELEID om te camoufleren dat er werkelijk GEEN GELD IS !

  De ARBEIDERS van Suriname zullen uiteindelijk zorgen voor de definitieve VAL van opa DESI !

  Wanneer de Machthebbers de arbeiders wurgen, zoals nu gebeurt via INTREKKING van CAO’s, dan zijn hun dagen geteld !!!

  Regime van Desi kent alleen maar DEVALUATIES, PRIJSVERHOGINGEN, Onafgemaakte projecten en
  VERDAMPING VAN ALLE GELD EN GOUD !!! !

  De ARBEIDERS zullen deze NDP-ONZIN niet slikken !!!


  Maak melding

 11. Bouta fuck a kondre zodanigggggg up!!!!
  Deze volksbedrieger verdient de doodstraf!
  God helpt u ons uit deze shit waarin
  Moordenaar ons heeft gestort!!!!!
  Please!!!!!!!


  Maak melding

 12. Ik vind het altijd jammer wanneer mensen hun baan kwijt raken.Maar wij moeten niet vergeten dat dit overal in de wereld gebeurt.SWITI Sranan is hierin geen uitzondering.Het is mij en heel wat mensen ook overkomen.Bekijk het van de positieve kant soms gebeurt er iets vreselijks in je leven zodat het beste in je zelf naar boven komt.Doe hier je voordeel mee.
  Geef nooit op denk aan dat mooie lied van Bob Marley ( coming in from the cold )
  BLESSI nanga KRAKTI


  Maak melding

 13. Diana@ Het verschil is in Nederland hoeft je niet te werken de Overheid ondersteund een gezin van uit goed beleid betaald de overheid al vast de lasten de huur ,licht ,water ,ziekenfonds ,en en geld om te eten .

  Diana@je moet maar in een 1slaapkamer gaan zoeken en wonen ,schijf je ook in als woning zoekende ,al is dat in een DORP blijf niet in Amsterdam

  Doe ook wat voor je uitkering doe aan mantelzorg in jou buurt of wijk vraag aan wijk Agent om wat te doen .

  Zelf een Asiel zoeker krijg na 1jaar meer geld dan een Politie man met 2500 srd netto

  Maar in Nederland heeft de regering ook staat schuld en begroting te kort maar ze doen wel hun BEST voor de bevolkings Groepen .

  Ga maar in Suriname wonen daar is het goed koper Diana .
  Geef wel je paspoort aan een ASIEL zoeker en sluit je aan
  bij LIMBO van SRS Radio ODI ODI radio .
  Wanneer in Suriname aankomt lever de paspoort in bij de Nederlandse Ambassade en je krijg een paspoort van NDP
  Ga ook al vast COCOS bomen leren klemen bij Ocer .


  Maak melding

 14. Oombert je hebt wel een behoorlijk krom beeld van de maatschappij in Nl., ik zou zeggen kom eens een weekje naar Nl. en praat eens met wat bijstand moeders met 2 kinderen of ouderen van dagen zonder pensioen, die geen geld meer overhebben om iets voor hun kleinkinderen te kopen voor hun verjaardag, wat betreft die asielzoekers heb je gelijk, is ook te belachelijk voor woorden. iets anders is die staatsschuld en begroting, maar wacht de derd dinsdag van september eerst maar af, het ziet er allemaal wat beter uit, en met de verkiezingen voor de deur volgend jaar wordt er wel weer gegoogeld met cijfers, maar feit blijft ondanks alles, dat Nl. wel de AAA status bezit, en Suriname……?


  Maak melding

 15. ZIJN KOFFERS STAAN al gepakt en het ticket is al weken geboekt. Komende dagen staan vooral in het teken van het afscheid nemen van familie, vrienden en het doen van inkopen. “Specerijen en lekkernijen die ik mee kan nemen. Ik ga daar op mezelf wonen, dus wil ik genoeg meenemen om Surinaams te blijven koken.” Over een aantal dagen vertrekt Donovan naar Nederland. Voor een rechtenstudie, maar als de situatie in Suriname aanhoudt, wil hij daar zijn toekomst opbouwen. “Liever blijf ik langer weg dan terugkomen naar een land met onzekere perspectieven.”

  Hij heeft zin in de nieuwe uitdaging, maar machteloosheid en verdriet overheersen wanneer hij aan de toekomst van zijn geliefde Suriname denkt.


  Maak melding

 16. Hans@ ik heb 25 jaar als steiger monteur gewerkt ik zit ook met 850 euro ,en ik heb twee dochters die nog afstuderen

  Ik ben op gegroeid met ouderen van jaren 1920 tot 1965 in Suriname .

  Moeders van twee keren kunnen kiezen tussen verder leren of werken .
  Mensen met pensioen of aov kunnen een ook maar een aanvulling vragen .

  En laat ze ook in de zomer wat gaan planten en mantel zorg doen in de wijken hebben ze al vakantie en kinderbijslag ontvangen .

  Over Regering beleid dat volg ik via NOP 1 en heel goed


  Maak melding

 17. Eindelijk een minister die het openlijk durft te zeggen.Er moet mijn inziens ook wetgeving komen om ambtenaren die niet functioneren makkelijker te kunnen ontslaan.


  Maak melding

 18. De ene minister zegt ‘zorg ervoor dat je niet ziek wordt;want we kunnen je niet redden we hebben de middelen daarvoor niet en als je ziek wordt is hetje Eigen schuld.
  Nu komt een andere je heel blij meedelen dat je morgen naar huis gestuurd zal worden.

  Ook dit zal de surinamers niet ertoe bewegen om massaal de straat op te komen.Ze gaan deze ndp sh*t accepteren als hun lot!

  Dit is 1 van de vele tragische voorwaarden van de IMF die bouta happy ,happy opvolgt ,net als een gehoorzame kleuter,want dit alleen kan zijn gevang uitstellen!


  Maak melding

 19. Die Moestadja moet liever zwijgen dat er mensen daar moeten afvloeien.Overal moeten er mensen afvloeien.het probleem is waar vang je ze op en hoe pak je het aan om ze af te vloeien qua financien.
  Voor hij weer minister werd zat deze man in een huurwoning zonder vooruitzichten.vandaar dat verraad om er beter van te worden en nu zeg je zonder een plan van aanpak dat de mensen daar te veel zijn.
  Hij begrijot niet eens dat hij gebruikt wordt om de knuppel in de hoenderhok te gooien.Men, de paarse crimineel en consorten kijken dan naar het effect want dit is ook een van de eisen van het IMF.
  Mensen ik woon hier ! Ik leef hier en ik zeg aan jullie allemaal voor en tegenstanders geloof me : Dit is pas het begin van de ellende ! Veel meer komt op ons pad ! De ogenvan dit volk zullen een dag wijd opengesperd zijn en dan bedoel ik het paarse gedeelte ! De ja knikkers ! De imbecielen de mensen die als waanzinnigen krijsten :Nog 5 !!! We gaan allemaal spinazie met keistenen eten !!! Monie no de ! Ziekenhuizen kunnen niet opereren ! Salarissen kunnen niet uitbetaald worden ! Medicijn tekort overal ! Broodprijs weer omhoog !
  Het gaat maar door ! Het gaat maar door ! Tot de afgrond !,
  Met dank aan die paarse topcrimineel en trawanten en die heks van een parlementsvoorzitter die niet eens boven partijen kan staan ! Ze is totaal in mn achting gedaald ! Als vrouw en als mens !
  Laat Soewarto eerst aan zn baas zeggen om die gehele stokoude garde om hem heen weg te sturen ipv.mensen die jonge gezinnen hebben en nog jong zijn.
  Stuur weg : van der San 70 +,Jozefzoon idem, Wijdenbosch idem, Alibux idem,Herrenberg 80er en nog vele onduidelijke figuren daar met nog onduidelijkere werkzaamheden , en betaal die dochter van Dora de vreetzak niet meer die 250.000 srd per jaar ! Daar moet je bezuinigen .niet bij de arme werknemers met een hongerloontje !!!


  Maak melding

 20. @Robje-het-Desi-slaafje :

  U ouwehoert weer een eind weg, het was uw Desi de slavendrijver, die vlak voor de Verkiezingen effe VIJFDUIZEND nieuwe ambtenaren in landsdienst nam, om
  te dienen als STEMVEE van de NDP !!!

  Sranang heeft het wereldrecord “AMBTENAREN in dienst van de overheid” ! (totaal aantal ambtenaren is ongeveer 55000) !

  Onlangs, Neef van Desi, meneer Wirth benoemd tot Directeur Belastingdienst, ONTSLAGEN na vier weken !

  Dit is het ONZIN-NDP-personeelsbeleid van Desi !

  Arbeiders van Suriname, doe uw plicht, zorg met de rest van de Bevolking dat deze Corruptie en deze NDP-ONZIN STOPT !!!!!

  PS : Wanneer volgt onslag voor leiders die personen zonder opleiding benoemen tot ambtenaar ???????? Wanneer worden eindelijk selectiecriteria ingevoerd en opgevolgd bij het in dienst nemen van overheidspersoneel ???????
  Wanneer worden alle ambtenaren en politici (inclusief de president) nauwkeurig GESCREEND ?????????

  Voor deze acties in Suriname, slaafje zijn echt DURF en MOED nodig !!


  Maak melding

 21. @RobG
  Je wens zal in vervulling gaan Tot nu toe gaan al je wensen in vervulling en je baasje bouta maakt het mogenlijk.We staan of beter nog we hangen aan de rand van afgrond en nog 1 wens van je moet in vervulling gaan en dan belanden we in de afgrond.
  Is dit je laatste wens voor ons…….leeghoofdige RobG?!.


  Maak melding

 22. @ RobG
  ik wacht nog steeds op je reactie op het artikel van
  “Somohardjo: mijn partijrecht is weggeroofd
  19 augustus 2016”

  Wat dit artikel betreft:
  het is natuurlijk erg voor de mensen die hun baan verliezen,
  maar het alternatief is vele malen erger.
  Daarom ben ik het volledig eens met de minister.
  Overigens op vele departementen zal dit gaan plaatsvinden.
  Natuurlijk eis het IMF dit, anders zou het nooit gebeuren. Maar het is voor het land een goede zaak


  Maak melding

 23. je kunt deze ministerie gewoon opdoeken, heeft geen enkel rol van betekenis..

  de z.g.n. arbeiders zijn toch allemaal ,, 7 even ,, geen enkel productie gerichte bezigheid..

  alles al daar weg gegooid geld..

  dus opdoeken..

  en nog vele van dit soort werk verschaffing gelegenheden..


  Maak melding

 24. RobG

  “Eindelijk een minister die het openlijk durft te zeggen.Er moet mijn inziens ook wetgeving komen om ambtenaren die niet functioneren makkelijker te kunnen ontslaan.”

  Een paar zinnen later garandeerde hij iedereen behoud van hun baan.

  Typisch geval van een gespleten tong.

  Gegeven is dat het IMF geëist heeft dat de lanti salarissen van 11% van het BNP gereduceerd worden naar 7,8% van het BNP.
  Feit is dat de regering steeds om die hete brei heen spreekt en geen open kaart speelt als het aan de orde gesteld wordt. De oppositie heeft al menig maal gevraagd om opheldering. Die is er nog steeds niet.

  Want denkt u wat er gebeurd als of alle salarissen met 30% gereduceerd worden of dat er 30% van 52.000 ambtenaren op straat gezet worden.
  Wij zijn moe heeft er dan per direct ongeveer 16.000 deelnemers bij. 10.000 tot 15.000 mensen op straat in Paramaribo legt het hele plat beste RobG.
  500 per kruispunt en er gebeurt hele maal niets meer. Dan is de politie en het leger ook niet meer effectief in te zetten.

  Met 10.000 tot 15.000 boze mensen op straat is de regering uitgeregeerd en dat weten ze drommels goed.


  Maak melding

 25. Tussen zeggen en doen bestaat een wereld van verschil.
  Dat weet Moestadja als geen ander.
  Tot nu toe is er geen enkele regering geweest, die durfde te snijden in eigen vlees oftewel het overheidsapparaat.
  Ben het met Moestadja eens, maar ik wil eerst maatregelen zien en dan pas geloven.
  Het zou bepaald niet de eerste keer zijn, dat Moestadja uitspraken doet, die hij niet kan waarmaken.


  Maak melding

 26. @ RobG
  “Eindelijk een minister die het openlijk durft te zeggen”
  Hiermee geef je impliciet aan dat de andere minister niet deugen.
  Overigens heb ik in april 2016 de president horen zeggen dat het in verkiezingstijd gebruikelijk is dat het aantal ambtenaren toeneemt. Dit zei hij toen een journalist vroeg waarom het aantal ambtenaren toe moest nemen met 10.000 man terwijl beloofd was dat het aantal zou afnemen.
  Terugnemen van verworven rechten is een heidens karwei.
  je kan het ook volksverlakkerij noemen.


  Maak melding

 27. Oombert ik weet niet waar jij je actuele gegevens vandaan haalt, maar ouderen helemaal als ze alleenstaand zijn kunnen wel van alles aanvragen maar of ze het krijgen is een tweede, iemand mijn moeder van 89 jaar , met een AOW en een redelijk pensioen, krijgt geen huursubsidie geen kwijtschelding gemeentelijke belastingen, moet overal haar eigen bijdrages voor de noodzakelijke thuiszorg betalen, die houdt netto minder over dan haar nicht met alleen AOW maar die wel alle subsidies en kwijtscheldingen krijgt, sterker nog om nog iets te kunnen doen moet ze haar spaarcenten aanspreken om kleren voor haarzelf te kopen, en zo kan ik nog veel trieste gevallen noemen vanuit mijn ervaringen als vrijwillige hulpverlener bij de SP, oom Bert moeten oudere mensen met hun lichte of zwaarder gebreken na een leven van hard werken mantelzorg gaan doen mensen die zelf al vaak thuiszorg nodig hebben, moeders van kleine kinderen een studie volgen, wie moet er dabn voor de kinderen zorgen, een kinderdagverblijf is te duur en zoveel werk is er zowiezo niet en ergens wat gaan planten , waar, als je op een flatje woont, je lijkt Rutten wel


  Maak melding

 28. @ Tunggak

  Dit is bekokstoofd door “Desie” en “Moestaja”
  1-2, spelletje !!

  Moes dreigt met “ontslag” en “a-ptjien-ingi-boi” is weer de redder ! Geen ontslag !! Ze gaan naar een ministerie van een andere NDP-minister !! De redder van het vaderland, heeft weer gewonnen , hij is de redder !!!


  Maak melding

 29. Je kan Suriname niet met Nederland vergelijken en visa versa.Ik heb een koopwoning heb nergens gebrek aan.Maak je over mij maar geen zorgen.Ik zou wel graag terug willen naar Suriname maar DDB maakt er zo een chaos van…dat ik ervan af zie..


  Maak melding

 30. Oombert ..weet niet wat je duidelijk wil maken…Maar steek mensen niet hun ogen uit met jou onzin…in holland leven ze stipt op tijd en met een agenda…vele redden het daar al niet …en dat jij het in je schoot geworpen hebt gekregen is leuk om te horen maar ik heb hier 4 schoolgaande kinderen die dagelijks gevoed moet worden…en helaas is mij grond niet zo groot….


  Maak melding

 31. Oombert ..weet niet wat je duidelijk wil maken…Maar steek mensen niet hun ogen uit met jou onzin…in holland leven ze stipt op tijd en met een agenda…vele redden het daar al niet …en dat jij het in je schoot geworpen hebt gekregen is leuk om te horen maar ik heb hier 4 schoolgaande kinderen die dagelijks gevoed moet worden…en helaas is mij grond niet zo groot….blijf genieten van je vrijheid mooiboy…


  Maak melding

 32. Sorry hoor maar laten ze beginnen het geplaatste stemvee bij de overheid..naast de vele adviseurs af te voeren.Ze kunnen jammeren maar ze weten dat ze daar onterecht zitten en als stemvee zijn gebruikt..en daar onterecht zitten.


  Maak melding

 33. Huur met sub 400 Kleding gem. 50
  Ziekenfonds + 110 Voeding 160
  Waternet 40 Slij.goederen 25
  Electra en gas 150 ——–
  Telefoon en intern 50 tot 1135
  Mobiel onbep bellen 50 Sparen ??????
  Openbaar 100 Onvoorzien.???
  Overlijdensakten????? Holland a no paradijs

  Kl


  Maak melding

 34. Yes Yes, de door prof LACKIN, presidentsadviseur van Desi, beloofde HUURSUBSIDIE, zal toch binnenkort worden ingevoerd in Sranang ?

  Dat zal toch ook wat ruimte in het maandbudget scheppen !!!

  Het Cassave-fabriek-debacle vergeten wij maar …….ia-tok !!!

  Trouwens CORRUPTIE, van vooral partijgenoten, wordt tot nog toe, OPENLIJK toegestaan door de Machthebbers !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.