Tweede oppositiepartij weg bij overleg kiesstelsel

52

PARAMARIBO, 23 aug – Nog een politieke partij loopt weg van de besprekingen rond een nieuw kiesstelsel. Pertjajah Luhur, PL, doet niet meer mee. Eerder vond de Nationale Partij Suriname dat de besprekingen geen zin hebben.

Volgens de twee partijen heeft de wijziging van de terugroepwet onbetrouwbaarheid aan de dag gelegd. De coalitie draait alles naar haar welbevinden. “Om deel te nemen, moeten we serieus genomen worden”, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo tegenover de Times of Suriname. De indruk overheerst dat er een loopje genomen wordt met de oppositie. Zowel de Nationale Partij Suriname als PL pikken het niet langer.

Als weer eens gezegd wordt dat de oppositie dwarsligt, moet het maar zo heten. “Wij hebben ons als oppositie altijd constructief willen gedragen, maar men houdt geen rekening met ons”, aldus Somohardjo. De wijzigingen in de terugroepwet zetten de democratie op zijn kop. “Als je kapitaal, hoef je niet naar de verkiezingen te gaan. Je kunt na de verkiezingen kijken wie zwak genoeg is om over te halen.”

Bekijk ook:


52 REACTIES

 1. Heel goed gedaan Somo.
  Niet meedoen aan de poppenkast voorstellingen van bouta.
  Wie meedoet stemt toe,en dat moeten wij absoluut niet hebben.
  hai Baja, wat bouta toch allemaal doet om zijn mars te redden.
  Laten we eerlijk zijn die terugroep wet en de wijzigingen die ligt niet in volksbelang maar in bouta zijn belang.


  Maak melding

 2. ‘Waar is de president die beloofd had dat armoede ons enige vijand is? Waar is André Misiekaba met zijn Dubai? Waar is Rabin Parmessar die op Land van Dijk op zijn knieën ging? Waar is Silvana Afonsoewa met haar ‘Mama Sranan’ en ‘We pina’? Kon broko a pina! Mama sranan, we pina! Dit is wat zij op het podium schreeuwde. Wat nu? Nu is het duidelijk: ‘Afonsoewa, now we firing ini unu saka! Te Bouterse de na machtie, we firing ini un saka!’, zegt ABOP-Assembleelid Edward Belfort vandaag, maandag 22 augustus 2016, in het Dagblad Suriname.

  Vooral de gedane uitspraken van Afsonsoewa hinderen Belfort, omdat zij het volk volgens hem ‘hiermee misbruikt heeft om haar eigen pina te verbreken om nu vorstelijk te kunnen genieten van de privileges van Assembleelid’. ‘Hoeveel verdiende een verpleegster? Nu verdient zij bijna Srd 13.000. Klaar is zij nu. Het volk die geapplaudisseerd heeft op al die manifestaties, is in verlegenheid gebracht’, aldus Belfort.

  De ABOP’er zegt dat Afonsoewa moet beseffen, dat een pakje maandverband nu duurder is geworden dan een pak kippenbout, terwijl pampers helemaal onbetaalbaar zijn geworden

  Hij zegt, dat hij geen woorden heeft voor het gedrag van voor ex-parlementariër en tegenwoordig EBS-directeur Rabin Parmessar die tijdens de verkiezingen op zijn knieën ging en mensen smeekte de NDP weer in het zadel te helpen. Opmerkelijk volgens hem is, dat het Parmessar was die steeds het laatste woord had over torenhoge salarissen van toppers van staatsbedrijven. ‘Nu pakt hij de stemmen van de mensen, stapt lekker uit de Assemblee en gaat hij mooi deel uitmaken van dezelfde elite die hij ooit eens bestreed’, aldus Belfort.


  Maak melding

 3. @RobG

  Werk??!!
  Voor wie!!?
  In ieder geval geen werk voor de bevolking ligt niet in volksbelang!!
  Een crimineel die eigenhandig met zijn handlangers en 2 verradelijke grapjassen chitan en sapoen wetten zit te veanderen in hun belang en dit noem je werk doen ?!!
  Give me a break!!


  Maak melding

 4. Ik hoor Misiekaba al zeggen dat de vorige kiesstelsel een rommel was.Wat van de coalitie,nu geheel in haar voordeel,een goede is en de oppositie geen recht van praten heeft omdat ze wegliep toen haar bijdrage vereist was.
  Intussen kent het volk de streken van de NDP heel goed.


  Maak melding

 5. Straks komt het VERGEVINGSWET artikel 150.
  De criminelen hoeven niet blij te worden omdat in hoofdletters geschreven zal staan,”bij wet moet alleen bouta vergeven worden en de rest dient gestraft te worden’.


  Maak melding

 6. Maar wij zijn ook apen. Ja, u en ik. En het kan me niet schelen of u nu boos wordt of niet. We zijn apen! We accepteren immers dat we worden behandeld als apen. En dan ben je een aap. We zijn niet in staat om te stemmen op politici die echt het belang van Suriname vooropstellen, in plaats van hun eigen belang en dat van hun directe omgeving. Nog minder zijn we in staat van de vertegenwoordigers die we hebben gekozen, af te dwingen dat ze doen waar Suriname beter van wordt. Ze doen maar en wij, het volk, we pieren onze tanden. Als apen. U en ik!

  giwani@hotmail.com

  Suriname het Apenland van de wereld.


  Maak melding

 7. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR HELDERHEID…..INZICHT…ACTIE EN VERBETERING…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  Moge nog velen WAKKER en HELDER GAAN WORDEN…EN VANUIT HUN TRANSFORMERENDE INNERLIJK GENEZEND LICHTKRACHT, HET LAND UIT DE DUISTERNIS HELPEN HALEN, EN OPNIEUW GEMEENSCHAPPELIJK GOED GAAN OPBOUWEN! DE TIJD DRINGT! Hiermede wordt ook weer wat VERLICHTING AAN MOEDER AARDE TOE GEBRACHT!

  HET LICHT IS MACHTIGER DAN DE duisternis…..de WAARHEID KRACHTIGER DAN DE leugen! HET ZIJT ZO!

  MESSAGE AND POWER FROM GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 8. Maar wij zijn ook apen. Ja, u en ik. En het kan me niet schelen of u nu boos wordt of niet. We zijn apen! We accepteren immers dat we worden behandeld als apen. En dan ben je een aap. We zijn niet in staat om te stemmen op politici die echt het belang van Suriname vooropstellen, in plaats van hun eigen belang en dat van hun directe omgeving. Nog minder zijn we in staat van de vertegenwoordigers die we hebben gekozen, af te dwingen dat ze doen waar Suriname beter van wordt. Ze doen maar en wij, het volk, we pieren onze tanden. Als apen. U en ik

  Heel goed gezegd Giwani(columnist DWT)


  Maak melding

 9. Distriktenstelsel is achterhaald. Gewoon alle stemmen optellen en aan de hand daarvan het aantal zetels toewijzen. Waarom zou de stem van iemand in het binnenland – die nauwelijks wat toevoegt aan het BNP en alleen maar geld kost – zwaarder wegen dan van iemand in de stad? Zo kweek je natuurlijk gen eenheid.


  Maak melding

 10. Boi wat deze bouta allemaal niet doet
  Om macht te behouden!
  En zelf kan hy su niet besturen!
  San ey psa jongu!!!!!
  Ma late we hope dat bouta gauw skrept.


  Maak melding

 11. De Einsteins van de NDP zullen vast wel met een geweldige wet (goed voor de NDP natuurlijk) komen. Immers. ze hebben de meerderheid en kunnen hun zin doordrukken. Bouterse staat nou niet bepaald bekend als iemand die luistert naar de oppositie. Maar hij misbruikt ze wel, zodra hij de kans krijgt. Blijkbaar vindt de VHP het ok zich te laten misbruiken.


  Maak melding

 12. Eerlijk en objectief,is het kiesstelsel van suriname wel evenredig en eerlijk??

  heeft elke stem dezelfde waarde?????

  Want eerder klaagde deze somo ook over het kiesstelsel.
  dus ja genoeg werk aan de winkel.


  Maak melding

 13. @Karam
  Somo heeft alle redenen om te klagen!! En terecht ook!!
  Kijk maar naar sapoen en chitan en je zal het met Somo eens zijn!!
  Je kan een borstbeeld van sapoen en chitan maken en plaatsen in het DNA gebouw. Ze zijn daar om de banken te vullen en in alle stilte te stemmen voor de ndp!!Ze zeggen niks ,horen niks en zwijgen als de beste!!


  Maak melding

 14. @Figaroa
  Ook ik ben benieuwd wat de VHP heeft gedreven om de volledige zitting bij te wonen !!
  Nieuws is heel schaars en traag ,er is geen update !!
  Natuurlijk gaat de ndp zijn wil doordrukken en dan zit de VHP voor spek en bonen daar om een kleine deel ,ndpers,blij te maken met hun aanwezigheid.


  Maak melding

 15. @Paul
  Je moet niet emotioneel reageren.Je emoties voor de ndp moet je in bedwang houden of gewoon naar Ocer gaan.Daar mag jij je emoties gaan tonen . Hier moet je nuchter denken en het belang van het volk voorop stellen. Niks gaat goed in Suriname. Alleen de ndpers zien niks fout,ik vraag me af in welk land jullie ndpers denken te wonen!
  Is het misschien A NO MI land van bouta of Suriname?!
  Bespaar me jou antwoordt ,ik weet genoeg over de ndpers als jij jij ,akelig ding!!


  Maak melding

 16. Ry,

  Mijn vermoeden is dat de VHP probeert goodwill bij de bevolking op te bouwen. Alleen vergeet de VHP een ding, nl dat Suriname een etnisch stemmende land is. Creolen gaan nooit op de VHP stemmen ook al beweegt de VHP hemel en aarde. Ze hebben al een Javaan en 1 of 2 Creolen in het hoofdbestuur toegevoegd, maar dat gaat de Creolen echt niet overhalen te stemmen op de VHP. Pas als het bestuur volledig uit Creolen bestaat, zou dat MISSCHIEN kunnen gebeuren.


  Maak melding

 17. PARAMARIBO, 22 aug – Het Hof van Justitie gedraagt zich kinderachtig. Dit stelt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie. Het Hof steekt ook nog de kop in het zand. Recentelijk gaf het Hof de regering er flink van langs.
  Orde advocaten diep teleurgesteld in Justitieminister SilosDe Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) is diep teleurgesteld op wijze waarop minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zwaar beledigende uitspraken richting de rechterlijke macht, een van de bewakers van de rechtstaat, heeft gedaan. “Ik denk dat de minister aan verstandsverbijstering lijdt of dat er vermoedelijk iets mis is gegaan met de juridische kennis van de minister. Zij zorgt bewust ervoor dat rechtstaat kapot wordt gemaakt. Er is niets met de staatsveiligheid aan de hand. Er is gewoon een probleem dat de regering de rechterlijke macht om zeep wil werpen”, zegt deken Harish Monorath aan Dagblad Suriname


  Maak melding

 18. Waarom was Somo ook niet weggelopen toen de amnestiewet goedgekeurd moest worden in DNA.
  Deze landrover is een echte verrader !!!!
  Als je mans genoeg bent dan doe je toch je zegje !!!
  Of volg je, “je leermeester” A_NO_MIE.
  Als het kalf verdronken is zal hij van de daken schreeuwen ” A-NO-MIE ” !!!!


  Maak melding

 19. mohamed,

  Misschien was Somo zelf van plan een paar moorden te plegen en dan amnestie aan te vragen. Of hij was zo machtsdronken dat gerechtigheid hem niet inetresseerde of hij heeft een flinke som gekregen.


  Maak melding

 20. Wij van V7 of Nieuw Front wij wijken voor niemand wij zijn geen voeten VEGERS .

  Wij vernederen onze voorouders niet ,en maar telkens met zaken als staat vijand of vijand om de hoek roepen .

  Na de verkiezing is de regering gevorm via Radio SRS Limbo Odi Odi radio .

  Limbo SRS Radio had een grote mond hoe NDP de regering gaat vormen ,hebben ze maar een paar overlopers gevonden om tot 2020 verder te rommelen
  Gaan jullie lekker verder met de overlopers .

  Mensen in Suriname maken jullie geen buren of familie ruzie want er zijn geen medicijnen de komende 4jaren
  VOORZICHTIG zijn vooral met auto rijden .
  Ga geen ongeluk krijgen door bedrijf ongeval blijf ALERT geen haast maken met niets het GELD is al gedevalueerd
  Let samen op met de buren in de straat voor de veiligheid op borden aangeven telefoon nummer NOODGEVAL .


  Maak melding

 21. @Figarao
  Ja inderdaad doet de VHP zijn best om op te komen voor de belangen van de bevolking.Het is de mythe die voorals nog bestaat onder de creolen die ze al vroeg van huis meekrijgen en dat is dat je nooit als creool moet stemmen op de vhp of een lid wordt van de vhp.De vhp roept deze mensen ,smeekt letterlijk om hun ertoe te bewegen lid te worden van de vhp.Maar de gezegde …je kan de aap uit het bos halen ,maar het bos uit de aap…is een ander vermoeiende waarheid.De aap gaat toch altijd kiezen voor het bos. Verandering dat kennen ze niet eens. Al gaan ze pinaren maar durven om te stemmen voor betere tijden …nee dat is ze te veel gevraagd. Ze kiezen eerder voor misère ,iets waar ze gewend aan zijn geraakt door de eeuwen heen en moeilijk kunnen loslaten en luisteren naar BA-Anansi verhalen /sprookjes van de ndp,er is geen beter luisterpubliek voor de ndp te vinden dan deze creolen!!


  Maak melding

 22. @ Oombert,

  Een goed advies van jou !!!!

  Helaas, zelfs buren sluiten de ogen tegenwoordig als iets gebeurt dat het daglicht schuwt.

  Vroeger was het dag oma of opa of oom of tante, ongeacht bij Creolen of Hindostanen of Javanen (althans in de stad en omgeving) !!!


  Maak melding

 23. @Mohamed

  je kan later als nog verwijten gaan maken aan het adres van Somo,maar op dit ogenblik hebben wij zijn steun nodig.
  Ps
  Somo heeft tot nu niet om vergiffenis gevraagd noch om amnestie..


  Maak melding

 24. Gigantische puinhoop op alle vlaktes SODOM & GOMORA POPPEKAST OP LOW LEVEL we stonden erbij en keken er na ieder volk heeft z,n charme toch dat bij ze past GEEN SLAPENDE HONDEN WAKKER MAKEN EN VOORAL NOOIT ZAKEN DOEN MET SURINAAMSE CREOOL 8vande10 is water naar zee daar staan ze om bekend punt!!! Wel gezellig om niet inhoudelijk maar luchtig met deze mensen te kletssen gewoon AANPASSEN zei men Hahaha en zo is dat NEEM ZE MET korreltje zout MET DIT VOLK KUN JE GEEN OORLOG WINNEN NEVER NOOIT NIET LAATSTAAN DAT ZE OP EIGEN KRACHTEN KUNNEN OPKRABBELEN ja over lijken lopen schaamteloos..oud nieuws mijn vrienden lezen soms mee (van andere etnische bevolkings groepen we converseren soms over de situatie met inleving en gezonde mensen kennis )


  Maak melding

 25. @Ray
  Somo de overloper, draaikont, leugenaar, machtsgeil mannetje krijgt koekje uit eigen deeg. En dit zielig mannetje kan er niet mee dealen. Alleen maar klagen, klagen en klagen. Welcome in de grote mensen (boeven) wereld Somo. Geef een zinnige oplossing. Tot nu toe geef je alleen maar onsamenhangende antwoorden
  Klok horen luiden en dan je bimbam vast houden ?
  Werkt niet zo hoor mini min.
  Ga werken voor je te grote salaris sufferd.


  Maak melding

 26. Mohamed@ Oom bert is Plantace bewoner verlopig komen geen rovers in de buurt ik ben Alert en geen Risico nemen het geld is al gedevalueerd en komt komen 6 jaren nooit meer 1euro op 3,50 srd .dat macht Doehkie van NDP Weten


  Maak melding

 27. RobG
  Ik had je uitgedaagd om een reactie te geven op “berovingen gewelddadiger”. Jammer genoeg gaf je acte de presance wat erg jammer is want ik wilde je verdediging waarnemen waar je alles recht kunt praten ja zelfs een grun bana.


  Maak melding

 28. Geen enkel kiesstelsel in de wereld is perfect. En na bijkans 30 jaar is het hoogtijd om het kiestelsel in SU te herzien. De bijdrage van alle politieke partijen en maatschappelijke groepen is daarbij gewenst, maar niet noodzakelijk. Zeker als het gaat om de NPS en PL die over een aantal jaren toch niet meer zullen bestaan. Ik geloof ook niet, dat hun bijdrage in de commissie van wezenlijk belang is geweest.


  Maak melding

 29. mensen zeggen Somo fefuru gron. maar ga goed na wie de grootste grondrovers zijn. in het binnenland zowel aan de kuststrook. het is niet 1 ha tot 10 ha. maar tientallen en honderden hectaren.ga naar domein kantoor als je wilt weten.


  Maak melding

 30. Het is verkeerd wanneer de stem van 1 persoon ergens in het land zwaarder weegt dan dat van een andere persoon elders in het land. Dat geeft aan dat er geen rechtsgelijkheid is.
  Hier moet de nieuwe kiesstelsel korte metten mee maken. Laat de stem van iedereen even zwaar tellen.
  Laat het totale aantal stemmen bepalen hoeveel zetels een partij krijgt.


  Maak melding

 31. Politieke macht is volgens mij altijd de helft plus 1.
  Heel simpel gezegd kan de NDP alles doen wat haar goed dunkt, ook al kunnen zaken het daglicht niet verdragen.
  Zo werkt het politieke systeem nu eenmaal, ook in ons land.
  Er komt echter een tijd – en de wereldgeschiedenis staat daar bol van – dat na 8 of ingeval van Suriname na 10 jaar een andere politike wind gaat waaien, omdat de bevolking het helemaal heeft gehad met de zittende regering.
  Ik ga er gemakshalve vanuit, dat wij geen 2e Venezuela worden.
  Dan zullen de rollen weer helemaal zijn omgedraaid.
  Ik hoop alleen, dat onze president die tijd nog mag meemaken.
  In de Griekse en Romeinse tijd, maar ook in de afgelopen decennia, zijn de nodige dictators en zo noem ik Bouterse op een drastische manier afgestraft.


  Maak melding

 32. Het windeieren verhaal gaat hoe langer hoe minder op. Het einde van het gewip in eigen- c.q. groepsbelang is duidelijk in zicht.
  Die koloniale wetten hebben niets te maken met het opbouwen van een renderende en fatsoenlijke samenleving.


  Maak melding

 33. Hoeveel heeft bouta en vrienden niet gestolen zodanig dat het land falliet is geworden!!!!!!
  En al het geld hebben ze gezet op prive rekeningen in zwitzerland! Inclusief
  Moordenaar bouta!
  Daarom ook is het land falliet!
  Geld uit staatskas is leeg bouta kba alla
  Om de verkiezing te winnen met omkooppraktijken gestolen grote bedragen geld gegeven aa mensen! Alleen om de verkiezing te winnen! En nu komt het….. KARMA…..me bar joe!


  Maak melding

 34. De kiesstelsels die gebruikt kunnen worden zijn de evenredige vertegenwoordiging en de meerderheidsstaelsels.
  Vaak is er een gemengde systeem in gebruik.

  Bij een evenredigde vertegenwoordiging is het zo dat vele partijen meedingen in de verkiezingen. Zoals in Suri is dat het geval.
  in de meerderheidsstelsel zijn er meestal tweeof drie partijendie meedoen aan de verkiezingen.

  We We weten zo weinig wat de DNA commissie doet dat we niet kunnen oordelen of het een juiste actie is om de commissie
  gedacht te zeggen. De ndp heeft de meerderheid zo als het op stemmen aankomt dan stemt de ndp te versie die het wil hebben.
  De andere partijen kunnen sticken.
  Bijvoorbeeld na geteld te hebben waar de ndpers wonen in de stad worden districten gecreeerd waar alleen ndpers de
  meerderheid hebben. In al de districten van paramaribo zijn de nps, vhp,pl en abop minderheden. Zo de ndp wint alle
  districten van de stad.

  In het binnenland gaat het tussen de Abop en de ndp. Ook hier gaan men tellen waar de meeste ndpers wonen en gaan
  districten maken in accordance. Zo de ndp wint alle districten in het binnenland. Men gaat dezelfde manier te werkt
  in Nickerie, Coronie, Sarramacca, Commewijne en Marrowijne. Doordat ze een meederheid hebben kunnen ze het gewoon doordrukken.

  Zo ae winnen de volgende verkiezingen. Ze hebben de staatskas zo de achterhouders worden geld in de zak gestopt. Zo nog
  vijf. Of een oppositie leider met ballen staat op tegen de paarse bende.


  Maak melding

 35. Mooi zo,domkop,hij kan niet erbij zijn ,omdat hij daar niet in pas,hij kan daar geen geld stelen,en kan niemand oplichten ,het niveau is veels te hoog


  Maak melding

 36. Water naar zee
  24 augustus 2016
  Water naar zee
  24 augustus 2016
  Het volk heeft oogkleppen op MEN HEEFT OOGKLEPPEN OP ZE WORDEN GENAAID DOOR ALLE volks PARTIJEN zien doen laat doen vooral als men een leider heeft die meer fouts dan goeds doet!!HIER HOEF JE TOCH NIET VOOR HOOG HOOGELEID TE ZIJN om systeem bewust te worden..EIGENBELANG STAAT VOOR OP.kleine ongeorganiseerde zoet houderijtjes om zand in de ogen te strooien blijft effect te hebben terwijl er zoveel achterstand is op alle fronten!!DE LEIDERS (Met lange en korte ij,s)mogen best wel een stuk taart eten maar om de hele taart op te eten betekend je loopt over lijken van je eigen volk.MISSCHIEN MOET HET OOK ZO ZIJN OMDAT HET VOLK nooit 1heid heeft gekend noch in gezin noch in staat Gevolg op oorzaak.men wilt nog roeien met de riemen die er nog zijn bang voor gezichts verlies is ook een handicap de opties zijn op of vergis ik me? ?DE VRAAG IS WAAR is DOE BANG VOOR WAAROM AAN EEN SLECHT GEORGANISEERDE DOE DOEL BEGINNEN ik begrijp dat het niet zo makkelijk is als lijkt een plan van aanpak samenwerking binneland buiteland maar dan onderground had beter effect gehad wel sterk dat je je stem laat horen en niet je ziel verkocht heb

  Beantwoorden


  Maak melding

 37. In Suriname doen ze aan komedie.De wetten van het land worden steeds meer over boord gegooid. Suriname als land wordt belachelijk gemaakt.De machthebbers doen maar wat in het land.De minister van Justitie is ongeschikt en het arme volk ziet alles gebeuren en kan zelf niets doen want ze weten het ook niet meer.Zolang Bouterse de president is gaat het niet goed in Suriname.Dat is het want die man heeft geen verstand van zaken.


  Maak melding

 38. Assembleelid Jenny Warsodikromo (NDP) vroeg maandag aandacht voor de zware verkeersongevallen die zich in de afgelopen periode in het district Commewijne hebben afgespeeld.
  Tijdens de behandeling van de Suppletoire begroting stelde de parlementariër voor om een verkeersunit of motorbrigade in het district op te zetten, zodat deze zware verkeersongelukken kunnen worden tegengegaan…

  ………..Heel goed dames van NDP-ers moet haar/zijn visie naar voren brengen on het land gezond te maken.


  Maak melding

 39. Samidin pleit voor vergoeding voor verzorgers mensen met beperking
  23-08- 2016
  Samidin pleit voor vergoeding voor verzorgers mensen met beperkingAssembleelid Naomi Samidin (NDP) zou graag beleid vanuit de regering willen zien waar mensen, die de algehele zorg hebben over iemand met een beperking, ook een uitkering kunnen krijgen. “Alleen de mensen met een beperking krijgen een uitkering, terwijl degene die voor zo iemand zorgt vaak genoeg niet buiten huis kan werken. Ik hoop dat we dit kunnen meenemen als beleidsmaatregel, omdat ook deze groep het zwaar heeft”, stelde Samidin maandag tijdens de verdere behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA)…………………………………………….

  Helemaal goed ik ben volkomen eens, jullie moeten jou visie/ideeen naar voren brengen om het land gezond te maken met vriend.groet
  Robert.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.