Academisch ziekenhuis Suriname stelt hartoperaties uit

41

PARAMARIBO, 23 aug – Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, moet het grootste deel van de geplande hartoperaties uitstellen. Volgens de directie is er niet genoeg geld om middelen aan te schaffen. Het publieke ziekenhuis zit met enorme schuldachterstanden.

De afgelopen maanden moest zwaar gericht worden op het uitbetalen van lonen. In juli kwam daar ook het vakantiegeld bij. De schulden moesten even wachten en dat wreekt zich nu. Directeur Antoine Brahim zegt tegenover de Times of Suriname dat leveranciers de meeste producten niet meer aanbieden. Voeding en reinigingsmiddelen kunnen alleen nog verkregen worden tegen contante betaling.

Schuldeisers lopen uiteen vanaf de melkfabriek tot aan de nationale bloedbank. “Als het er zo aan toe gaat, kan de bloedbank het ziekenhuis niet meer voorzien van bloed, omdat we niet in staat zijn onze opgelopen schulden in te lopen. Het heeft een sneeuwbaleffect”, zegt Brahim. Het personeel moet zoveel mogelijk improviseren. Maar dat is niet eeuwig vol te houden. “Het is stressvol om onder zo een druk en zulke omstandigheden te werken.”

Bekijk ook:


41 REACTIES

 1. Te triest voor woorden.

  Eigen schuld van de surinamers ‘,zou minister van volksgezondheid,Pengel, zeggen .Hij had de surinamers gewaarschuwd niet ziek te worden. Hij verdiend een kogel door zijn kop!


  Maak melding

 2. Ex Change, jij stelt de verkeerde vraag, het geld voor de dijken is gezien de zeespiegelstijging heel hard nodig. We moeten ons afvragen waarom er zoveel geld is verdwenen door een Carifesta feest, snoepreisjes met het slm vliegtuig, salarissen en advocaatkosten voor familie (vrouw, zonen en dochter) en bisschop van Bouta en Bouta himself, tientallen adviseurs van staat, haalbaarheidsstudies voor projecten die geen voortgang vonden terwijl van te voren een leeghoofd kon zien dat we het niet zouden kunnen betalen (treinproject b.v.), waardeloze schoolboeken, naschoolse opvang, prullaria voor de verkiezingen enz enz. als ons zuurverdiende geld door deze regering niet over de balk gegooid was, hadden we nu nog meer dan genoeg geld om de dijken te bouwen en de ziekenhuizen goed te draaien.


  Maak melding

 3. Regering bouta heeft er een tering zooi van gemaakt!!! Hopelijk erkennen de vele ndp stemmers hun gemaakt fout en rekenen vanaf nu massaal af met de ndp en bouta!!!! Bouta heeft Su weer vele jaren teruggooit……!!!


  Maak melding

 4. Franchepane,

  Het gaat erom wat er nu voorhanden is. Blijkbaar is er nu 30 miljoen beschikbaar. Misschien hadden ze dat beter kunnen verdelen.
  Dat de financiele crisis de maaksel van de NDP regeringen zijn, daat is iedereen het over eens.


  Maak melding

 5. We hebben eerder tijden meegemaakt dat ook nog lakens en eten,medicijnen en kussens van huis uit voor de patient meegebracht moest worden.
  Dan heeft een uitstel van een operatie nog niet veel te betekenen.De ‘echte’ tijden moeten nog aanbreken.
  Dan mogen de kiezers van opa D zijn glorie jaren ook meemaken.


  Maak melding

 6. “Oe no moes las briebie, oem hoppoe.”
  “Over 2 jaar zal het beter gaan.”
  “NDP investeert in fundering.”
  We gaan voor nog 5 !! Nog 5 jaar hartoperaties uitstellen. Alles komt goed … met onze leider Bouterse.
  Onze leider heeft een hart als een echte vader. Zoek maar op het net naar “Bouterse danst met jonge dame”.
  Bouterse is onze leider !!


  Maak melding

 7. Ray, wees niet zo cynisch en zuur. In al jouw berichten overheerst deze geestestoestand. Dat is niet gezond. Het management van het ziekenhuis moet naar andere financieringsbronnen gaan uitkijken om de zaak draaiende te houden. Maar je ziet nu ook hoe het kapitalisme en de grootverdieners werken. Een aantal van deze grootverdieners hokt in de VHP en NPS. Ze willen geld zien. Van hen gaat niet eens een tikkeltje altruïsme uit. Ze hebben geen hart voor de zieke medemens.


  Maak melding

 8. RobG,

  Welke andere financierings mogelijkheden. Het is een Academisch ziekenhuis. De VHP en de NPS zijn niet aan de macht. Die hebben 6 jaar geleden genoeg geld in de staatskas achter gelaten voor heel veel hartoperaties. Ik wil niet cynisch worden maar de oplossing zit bij de mensen die er wonen, en nog 5 mogelijk hebben gemaakt. Democratisch gezien nog 4 uitzitten en dan wegstemmen.


  Maak melding

 9. Ai RobG, joe na mie mattie. Leg ze uit hôr. Want t is gewoon simpel: als alle doksen vogels zijn, dan zijn alle vogels ook doksen. Dat is toch logisch. A ne so Rob. Vertel ze hôr. Haai vaif. Bouterse is onze leider. Hoera !! We gaan nu al vooruit (richting de bodem). Lang leve de NDP !!


  Maak melding

 10. Ex change

  de 30 mio voor dijken is groten deels achterstand van betalingen aan MNO Vervat. Let wel op projecten die nog door Nederland betaald zijn.

  MNO Vervat vertikt het om het werk af te maken (paar miljoen) indien men niet alles betaalt.

  Geen dijken als niet alles afbetaald wordt.

  Ten aanzien van de ziekenhuizen is eindelijk het moment aangekomen dat voorspeld is dat het BOUTERSE wanbeleid mensen levens zal gaan kosten.
  Zie de verworven heden van het Sociaal contract indien men Trekpoppen aan de knoppen laat zitten.


  Maak melding

 11. RobG: “Van hen gaat niet eens een tikkeltje altruïsme uit. Ze hebben geen hart voor de zieke medemens.”

  Beste RobG,

  Volgens mij is de crisis de schuld van iedereen behalve Bouterse

  Daar ben jij het zeker wel mee eens toch?

  Kan jij mijn uitleggen wat “altruïsme” betekent? Ik ben namelijk niet zo slim, geschoold en wereldwijs als jij.


  Maak melding

 12. Hallo Figaroa,

  Nu snap ik het

  Net als RobG ben ik ervan overtuigd dat Bouterse alles doet in het belang van het totale Suriname volk. Bouterse heeft een hart van goud en het is door de oppositie, de rechterlijke macht, de Nederlandse kolonialisten , de landverraders in Suriname dat al zijn briljante en onzelfzuchtige plannen om Suriname tot een 2de Dubai te maken allemaal mislukken.

  We moeten eigenlijk heel veel medelijden met Bouterse hebben dat iedereen hem tegenwerkt. De man en zijn hele familie hebben altijd het belang van de Surinamers voorop gesteld.

  Toch RobG?


  Maak melding

 13. Ik vraag mij af of de “direktie” en “management” van AZ niet 20% hun loon kunnen afstaan om dringende artikelen/medicijnen aan te schaffen voor AZ. Als anderen met een salaris van 10% -25% van het salaris wat deze “koe-melkende direktie” bij AZ verdienen kunnen ze toch het goede voorbeeld geven ???


  Maak melding

 14. Aldus ons medium RobG.
  Hoe meer hij post, hoe meer ik erachter kom, dat hij eigenlijk niets weet van de Surinaamse samenleving.
  Het is zijn goed recht om pro Bouterse te zijn, maar hij vertelt vanuit Nederland dingen, die gewoon niet waar zijn.
  Dat is in mijn ogen nog niet eens zo erg, maar de stelligheid waarmee hij dat verkondigt, doet wel heel kolderiek aan.
  Hij projecteert Nederlandse visies voortdurend op de gang van zaken in Suriname, maar die vlieger gaat niet op, omdat alles hier heel anders verloopt, dan in Nederland.
  Als je hier woont en leeft, weet je wel beter.
  Laat ik het daar maar op houden.


  Maak melding

 15. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd immers WAt IS TROUWENS DE BEDOELING VAN DIT OUD WATER NAAR ZEE DRAGEND NIEUWS dat we een giro 5000 openen voor giftes??? Of goederen voor ze moeten op sturen ???? HUMANITEIT MOETEN ZE MAAR Bij ELKAAR GAAN ZOEKEN!!!!en tegen elkaar dankje wel zeggen


  Maak melding

 16. COCHISE WE GELOVEN JE WEL WE WETEN ALLES OP ALLE NIVEAU,S GAAT GOED Zelfs een gek weet dat je appels en peren niet kunt vergelijkeN de wereld kijkt mee we zijn er geweest hebben er gewoond we delen onze ervaringen we doen studie,s we kijken verder dan alleen de voor tuin het is wel belangrijk om elkaars meningen te blijven respecteren dat mag toch ook in suriname??


  Maak melding

 17. Water naar zee,

  Ben het helemaal met je eens, maar geldt dat vooral ook niet voor RobG. ?
  De man weet alles beter !!
  Ik respecteer ieders mening op dit forum, behalve als er iemand is, die echt altijd alles beter weet en hier alleen maar colleges geeft over hoe wij het hier moeten doen en zelf op heel verre afstand woont.
  Daar krijg ik de kriebels van alsof er in Suriname alleen maar dombo’s rondlopen.
  Er zijn in Suriname meer dan voldoende intellectuelen die gehakt maken van de postings van RobG.


  Maak melding

 18. het wachten is een spoedoperatie van een politicus.
  dan is er wel van alles.
  overigens het AZC is pas in problemen gekomen toen bleek dat Parmessar in 2001 gefraudeerd had.


  Maak melding

 19. Henk Molenaar2016,

  Je bent terug uit de crisesopvang en je stort jezelf weer in de ellende. Jij leert het nooit, jet veroorzaakt alleen maar ellende in je eigen leven. De last van de oppositie kan je niet dragen en toch neemt je de hebie’s van VHP, NPS en PL op je schouders. Je blijft maar de onzin verkondigen die zij de gemeenschap vertellen. Ben je nog steeds de profeet van VHP/NPS/PL die onder invloed verkeerd?

  Cochise,

  Jij zegt in Suriname te wonen en het is niet tot je doorgedrongen, jij zit er bovenop, en je begrijpt nog steeds niet dat de financiering van het Acad.Zkh van Paramaribo door de zorgverzekeraars moet geschieden. Jij denkt nog steeds dat ” wintie wai lantie pai “. Die tijden zijn voorbij. De overheid heeft zich teruggetrokken m.b.t. de financiering en de markt moet haar werk doen.


  Maak melding

 20. Cochise er verschijnt weer een lach op mijn gezicht(RobG alias korreltje zout) ALSOF ER IN SURINAME ALLEEN MAAR DOMBO’S RONDLOPEN … (moet je niet te letterlijk nemen)maar je moet toch wel toe geven dat er grondig iets mis is met de samenleving daar??? ER ZIJN IN SURINAME MEER DAN VOLDOENDE INTELLECTUELEN DIE GEHAKT MAKEN van…..(zou ook graag van deze mensen taal en teken willen horen in eenvoud waar het heen gaat met dit land en volk


  Maak melding

 21. Bakasur,

  RobG denkt alles te weten, maar weet zooooo weinig van wat zich hier afspeelt.
  Je zou deze man niet meer serieus moeten nemen.
  Het is trouwens wel knap, dat hij ondanks zijn ontstellend gebrek aan kennis over Suriname dit soort onzin blijft uitkramen.


  Maak melding

 22. Humm? De grootverdieners zijn te zoeken bij de NPS en VHP aldus RobG.
  Het is alom bekend dat de grootverdieners te vinden zijn in de top van de NDP die in de goud en drugs handel zitten.
  De NDP top waaronder de familie Bouterse heeft zichzelf op slinkse manier met goudconsessies beloont met hulp van de OGS en Linscheer.

  Deze regering probeert op allerlei manieren geld uit het arme volk te halen daarentegen worden de grootverdieners van de NDP in de goudsector met rust worden gelaten.


  Maak melding

 23. Cochise
  “Aldus ons medium RobG.
  Hoe meer hij post,…..”
  ———
  Nooit gedacht aan een betaalde propagandist ?
  Als u het dubbele betaalt hoort u allicht een ander geluid.


  Maak melding

 24. Hallo..geld voor de dijken is gemakkelijker aan te beknibbelen dan de ziekenhuizen 5 miljoen toezeggen…Het geld naar de ziekenhuizen zou je niet zo gemakkelijk aan kunnen komen als het reeds is toegezegd.De ziekenhuizen weten wat binnenkomt en waar het aan wordt besteed..


  Maak melding

 25. Niks nieuws onder de SURUNAAMSE zon wanneer komt er een nieuwe grammafoonplaat op de draai tafel mijn zeef is Lek hoe is het mogelijk de gaten te dichten


  Maak melding

 26. @Robje-het-Desi-slaafje

  U zegt : “de markt moet haar werk doen.”

  Jaja, en de NDP-regering van Desi, moet het Surinaams bedrijfsleven nog 300 MILJOEN betalen, stapels onbetaalde fakturen !

  Dit verstaat Desi onder MARKTWERKING ! MONI NO DE !!!

  PS : ALLE door Desi ingevoerde, zogenaamde, sociale voorzieningen, zijn MISLUKT ! Het NDP-FAILLISSEMENT van het Land, de NDP-DEVALUATIES en de NDP-prijsverhogingen hebben alle markten en voorzieningen VERNIETIGD !

  De BEVOLKING is door NDP-WANbeleid meer dan ZEVENTIG PROCENT (70 %) in reeel inkomen GEDAALD !!

  Volgens het slaafje Rob moeten alle verzekerden en ziekenhuizen hun zaken voortaan afhandelen met het bedrijfsleven ! Wat about de grote groep VERZEKERDEN die door het NDP-regime, onlangs, weer TERUG ZIJN GEPLAATST IN HET STAATS-ZIEKEN-FONDS VAN OPA DESI ??????????

  Is het nieuwe systeem van bekostiging van de ziekenhuizen ZORGVULDIG UITGEVOERD ???
  WAT wordt ZORGVULDIG UITGEVOERD door de huidige Machthebbers ????
  De 17640 Volkswoningen ? De Sneltrein naar Onverwacht ??
  etc etc


  Maak melding

 27. @ray
  Als er door deze bezuinigingshandeling doden valen dan is het indirect ook de schuld van Bouterse. De decembermoorden en de moorden in Mooi Wana zijn namelijk niet voldoende voor deze mislukking van de natuur.
  Het ergste is dat deze liba op hem gelijkende creaturen (criminele bloedzuigers, leeghoofdige nietsnutten) op de wereld heeft gezet.


  Maak melding

 28. Ik hoop echt niet dat Ray(tje) hartproblemen kent. Anders zal de dagelijkse toevoer met betrekking tot LEUGEN & BEDROG klaarblijkelijk aanzienlijk stagneren.

  Desalniettemin, LEUGENAARS en BEDRIEGERS te over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.