Zwakke koopkracht wurgt Surinaams bedrijfsleven

49
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 19 aug – Het Surinaams bedrijfsleven krijgt het steeds benauwder. Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemingen in Suriname, heeft het te maken met de dalende koopkracht. Dagelijks geven minstens drie ondernemers er de brui aan.

Dit is af te lezen aan de administratie bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Hoewel daar geen reden wordt opgegeven, zal voor de meesten min of meer dezelfde reden gelden. “Je zit met voorraden en weet niet hoe die kwijt te raken”, zegt Binda tegenover de Ware Tijd. Het zal nog wel een tijd duren. Het heeft er voorlopig niet veel van dat het economische tij zal keren. De wisselkoersen blijven maar omhoog schieten.

In elk geval gaat het om meer dan alleen maar de vele supermarkten. Die rezen de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond. Het tempo loopt al enige tijd snel terug. Maar ook andere bedrijvigheid dropt razendsnel. Hele handelswijken beginnen op spookplekken te lijken. “Ga naar de Gompertsstraat of rij over de Kwattaweg”, aldus Binda. Ook bij de vakbeweging heerst grote zorg over banenverlies.

Bekijk ook:


49 REACTIES

 1. Met dank aan deze regering? Noorwegen leeft ook van olie als voornaamste export middel. Geen crisis te bekennen daar. Rarara hoe zou het toch komen dat alles in su binnen korte tijd volledig wordt afgebroken…?


  Maak melding

 2. Dit is het begin!! Vernietig die vernietiger en de ongewenste virus en alles zal naar wens verlopen!! De Surinamers zullen meer dan zeer gelukkig zijn en anderen ook!! Proost!!!

  @@ Brouwsberg!! omdat Daar geen klootzakken, Heyenas en boeven zitten.


  Maak melding

 3. Tijd om op straat te gaan met geweld om al die dieven naar de gevangenis te zetten en met geweld ondervragen stelletje klootzakken neem de kans lieve mensen en daarna ben ik zeker Suriname wordt paradijs jay kalyug


  Maak melding

 4. Surinaamse ambassadeur in Delhi verdacht’ (UPDATE)
  GEPUBLICEERD OP VRIJDAG 19 AUGUSTUS 2016 14:46
  Aashna Wandana Kanhai
  De Surinaamse ambassadeur in India wordt door de aanklager in New York mogelijk vervolgd voor mensensmokkel. Volgens een Amerikaanse blog ligt er bij het Openbaar Ministerie in het Southern District of New York een belastend rapport over de diplomate.

  De verdenking betreft een zaak van mensensmokkel van Bangladeshi’s via de Surinaamse ambassade in New Delhi. Deze zaak is aangekaart door een actiegroep in Bangladesh. Volgens een dossier van deze groep versterkte de ambassade tegen steekpenningen visa en paspoorten aan Bangladeshi’s die uit wilden reizen.

  Aashna Wandana Kanhai is de dochter van advocaat Irwin Kanhai die onder meer Dino Bouterse, zoon van president Desi Bouterse bijstond. Aanklager die de zaak doet is Preet Bharara, die ook de zaak tegen Dino Bouterse behandelde. Of er in de mensensmokkelzaak een vervolging van Kanhai plaats zal vinden is niet bekend.

  Bouterse werd na een schuldbekentenis in New York tot 16 jaar cel veroordeeld.


  Maak melding

 5. Brada @Roy
  Zou het internationale mensen handel Sranan hun wurg greep helpen , met name uit Bangladesh . Die mensen zijn nog onder ontwikkeld dan ons.
  Sari tori we verliezen weer gezicht op international vlak.


  Maak melding

 6. @Roberto

  Broeder..als het klopt dan is dit weer een goed voorbeeld van moreel verval…

  en moordenaar als press , gekozen door de domme massa..
  vervolgens worden de criminelen royaal beloond als ze flink frauderen..

  ironischer kan het niet


  Maak melding

 7. Lekker bezig de “Volkspresident” …

  En dit alles was zooooo voorspelbaar en toch koost heel Suriname voor deze corrupte, leugenachtige moordenaar.

  Eigen schuld, dikke bult, Ik heb geen enkel medeleven met als die debielen doe rondreden met paarse vlaggen op hun auto.


  Maak melding

 8. Het heeft geen zin om terug te blikken. We moeten verder kijken en redden wat er te redden valt. We zien dat we richting dictatuur opgaan. De enige oplossing voor dit verschrikkelijk fenomeen is de kracht en durf van het volk. VOLK VERENIGT U EN KOM IN ACTIE!! Laat een kleine groep van hebzuchtige burgers u en uw nazaten niet leegroven. Hierbij hebben uiteraard de politieke partijen en de vakbonden een trekkersrol. Geen tijd meer voor discussie over het verleden. DOEN WAT WE MOETEN DOEN. Iedereen massaal op straat. Neem het voorbeeld van de gedurfde burgers in het Middenoosten. Het gaat ons zeker lukken. Hierdoor zal de machtstaat in gevaar worden gebracht. WEG MET DE MACHTSTAAT!!


  Maak melding

 9. Ik lees vaak de reacties op WKN. Helemaal met je eens het heeft geen zin steeds terug te kijken naar de betere tijden.Die zijn geweest en komen misschien nooit meer terug tenzij het Surinaamse volk het heft in eigen hand neemt.Zolang de Surinaamse bevolking een layback houding blijft aannemen verandert er niets.Al die hoopvolle initiatief rijke postings ten spijt.ZOLANG DDB EN CONSORTEN NOG WAT TE VERTELLEN HEBBEN IN HET LAND..VERANDERT ER NIETS.DDB EN ZIJN COALITIEPARTNERS MOETEN OPSTAPPEN..!!!.RobG ziet het niet zo …hij praat alles goed..volgens hem heeft Sinterklaas die 15 Surinamers gedood…


  Maak melding

 10. triest, voorlopig komt het ook niet meer goed met Su!!! Alles wat Front had opgebouwd is letterlijk kapot geslagen door de man die helemaal niet om Su geeft…….bouta!!!


  Maak melding

 11. Meneer counter. U hebt gelijk. Het is afgelopen met switie sranang. Surinamers moeten niet meer arrogant gaan rong bazuinen en grootspraak doen dat Su een rijk en switie land is en dat er in Su geen armoede is. Nu is kisie mooi, eigen schuld dikke buld. Van mij mogen de bedrijven de deuren sluiten, want Baas heeft zijn eigen voedselschuur. Hiervan kunnen de su volk eten. natuurlijke gronstoffen hebben in de komensde 20 jaar geen waarde meer en de meerderheid van su bevolking is op papier produktief. Hierdoor is er geen inkomsten meer in het land en su is nu een africaanse land en leeft van bedelgeld. Eigen schuld dikke bult.


  Maak melding

 12. Brada ik vertrek weer voorgoed uit suriname
  Naar het buitenland!
  Ben moe v die shit hier!
  Ik zie geen toekomst en betere tijden hier in su zolang moordenaar aan de macht is!
  Het wordt alleenmaar slechter constant roofovervallen die rovers zijn aan netals
  Hun baas crimineel bouta!
  Nee su is heeeeel diep gezakt man!
  Constante prijsstijgingen
  Constante winkelssluitingen op gr schaal
  Coostante koersstijgingen
  Nee nee nee deze volksmisleider bouta verdient ech net brielle e kogel in zijn kop!!!!!!!


  Maak melding

 13. Diana, ik weiger de economische crisis van Suriname toe te schrijven aan bepaalde personen of een politieke partij.Het zou te simpel van denken zijn als ik de schuld gaf aan de president, de ministers en de NDP. Alle onderzoeksmodellen laten zien dat de malaise op de goud- en oliemarkt de hoofdoorzaken zijn van de crises. Dat er misschien veel geld in en bepaalde periode werd uitgegeven kan nooit de oorzaak zijn van de crises. Ook al had men minder geld uitgegeven uiteindelijk zou het land na hooguit twee a drie maanden toch geconfronteerd worden met de gevolgen van de daling de exportopbrengsten. Dat de koopkracht van de consumenten afneemt is een duidelijk teken dat mensen voorzichtig zijn geworden met het doen van uitgaven. Mensen zijn meer gaan sparen en de gevolgen zijn merkbaar voor het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven krijgt ook koekje van eigen deeg omdat de doorgevoerde prijsverhogingen niet in verhouding staan met de reële wisselkoers.De winstmarges van de winkeliers zijn aan de hoge kant. Men moet niet van verbazing achterover vallen als je leest dat de winstmarges soms wel 500% bedragen. Ik ben van mening dat in tijden van crises winkeliers wel genoegen kunnen nemen met kleine winstmarges. Het is belangrijk dat zij wel break-even draaien.


  Maak melding

 14. Ik zou zeggen laten we petitie schrijven aan de president en vragen voor zijn aftreden en nieuwe verkiezingen
  te schrijven. Met al de ellende van bedrijfsleutingen, werkloosheid, armoede, en alle andere pinaren zou
  je toch gauw op 67% van de bevolking krijgen. Maar ik denk dat de mensen bang zou zijn hun naam en address
  zo onbeschermt te laten liggen. Je weet niet wat de diktator er mee gaat doen om wraak te nemen.

  Wat kan je doen om je motie van wantrouwen in te dienen. DE mafkezen in het parlement zijn ja knikkers van Paars.
  Zo die kan je links laten liggen.

  Alleen de bigisma van de ondernemers en vakbonden en andere organisaties kunnen het doen en zichtzelf en suriname redden.
  Motie van wantrouwen indienen en nieuwe verkiezingen eisen. En dan een nieuwe economie opzetten.

  Als de srs van de regering is is het niet zo. De bevolking betaald allerlei belastingen. Zo het is van de bevolking.
  Alle politieke partijen hebben recht op eeen beurt te spreken .Niet alleen de ndp en bep.


  Maak melding

 15. Dus volgens jou redenering heeft een zittende regering geen verantwoordelijk voor de financiële huishouding van de staat: die ligt volledig bij externe krachten namelijk olie en goudprijs..? Interessante gedachtegang… In dat geval hebben we dan nauwelijks een regering nodig, hun aandeel is toch verwaarloosbaar…

  Stel dat je gelijk hebt, dan is het niet relevant welke regering er zit. Stel dat je ongelijk hebt, en een goede regering had hier al lang maatregelen voor genomen, m.a.w een overheid is, kan en moet wel degelijk die verantwoordelijk naar zich toe trekken, dan zou je volgens die theorie de ndp regering naar huis moeten sturen want we zitten nu in een behoorlijke financiële crisis.

  Welnu, volgens bovenstaande zou je het dus met me eens moeten zijn dat die NDP regering asap wordt vervangen, want als jij gelijk hebt maakt het niet zoveel uit, want olieprijs en goudprijs blijft variabel en regering is verder niet van belang, en als ik gelijk heb dan blijft olieprijs en goudprijs variabel, maar met een betere eerlijkere en capabelere overheid zouden we in staat moeten zijn die schommelingen en zelfs de afhankelijkheid van die olie en goudprijs moeten kunnen tegengaan. Eens toch? Ergo: Regereing Boueterse asap mandaat teruggeven.


  Maak melding

 16. Het marktconform maken van de douanekoers levert de staat tussen de 200 en 240 miljoen op.
  Dat zei Minister van financiën Gilmore Hoefdraad:

  Dit besluit levert geld op maar verarmt tegelijkertijd de bevolking en draagt bij in vernietiging van de economie.
  Zie het zo
  De ouders vragen kostgeld omdat zij geld verspillend zijn en hun kas dagelijks leeg blijkt te zijn. Het kind die de kostgeld betaald kan niet rond komen met haar geld na aftrek van kostgeld waardoor hij / zij dus ook geen geld kan uitgeven aan noodzakelijke eigen uitgaven.
  Gevolg ouders ouders hebben nu wat geld maar steunen de economie niet.
  Dit is zelf destructie van het gezin


  Maak melding

 17. Bigi Sma,

  Gij vertelde niet de waarheid bij jouw uitleg over de verhoging van de douanekoers.Het verhaal is veel complexer en het is een gemiste kans als men niet de moeite neemt om de mensen wijsheden bij te brengen. Bij importen uit het buitenland kijkt de douane naar de intrinsieke waarde (de echte waarde) van de goederen. Bij de waardevaststelling van deze goederen hanteert men de officiële douanekoers vastgesteld door de Centrale Bank. De minister heeft niets anders gedaan dan de oude douanekoers aanpassen aan de reeële, dus de marktkoers van dit moment.

  Door waarschijnlijk een tekort aan kader (financiële controllers ) kan de overheid de koers niet bijv. elke maand aanpassen aan de reeële situatie. De economie en samenlevingen worden complexer en overheden dienen zich ook aan te passen. De oude douanekoers was van jaren terug toen er nog geen sprake was van een economische crises. De handelaren hadden door het hanteren van de oude koers dikke voordelen. Hun winstmarges konden oplopen tot wel 500%.

  De handelaren willen in de huidige situatie hun hoge winstmarges niet prijsgeven en zullen de koersaanpassing doorberekenen aan de consumenten. Het probleem is dat de douane autoriteiten in Suriname de menskracht missen om in detail na te gaan wat de werkelijke waarde van de goederen is.


  Maak melding

 18. Ik noem dit zelf ‘ the big shake out ‘ en zullen de overtollige handelszaken die geen lange termijnvisie hebben en hadden zeker het loodje moeten leggen.
  Maar dat is hun eigen schuld want dan zijn ze geen ondernemers en moeten ze wat anders gaan zoeken en doen met hun leven.

  Ondernemen is o.a. het bieden van producten, zaken en diensten door levering van arbeid met als doel een zeker winst oogmerk tbv de continuïteit van de onderneming.

  Dit is les 1 van de micro economielessen die ik heb geleerd en sindsdien altijd heb onthouden.

  En hier schort het ontzettend aan bij vele kleine en middelgrote bedrijven in Suriname.
  Vele ‘ondernemers’ in Su starten een bedrijf en denken vaak alleen maar aan het maken van winst !
  Als er maar winst wordt gemaakt is het denken, echter vergeten ze die winsten in te zetten voor de continuïteit van het bedrijf of onderneming.

  Vraag de meeste MKB’ers in Su wat hun middellange en langere termijn visie is voor hun onderneming en hoe ze denken deze te bereiken (het stappenplan).
  Ik denk niet dat er veel zinnigs te horen zal zijn of gezegd zal worden omdat men daar helemaal niet aan denkt.

  Behalve de consumenten zouden ook de ondernemers een denkomslag moeten maken om hun bedrijf te managen met als focus, longterm !

  Ik vraag me af waarom de doorsnee AdeKus studenten economie dit niet oppakken, desnoods als proef bij een kleine en vaste groep ondernemingen.

  Blijf ze coachen, consulten, meten, bijsturen en check om de 6 maanden het resultaat !
  Leg ook de nadruk op customer service ! De klant wil altijd goed geinformeerd worden !
  Ook al is het slecht nieuws laat het weten, alleen moet dit wel op de juiste en correcte wijze gebeuren.

  Dit laatste is ook een heel groot handicap bij de overheid want die communiceert heel karig en gebrekkig met het volk.


  Maak melding

 19. Beste RobG
  U redeneert weer uit uw duim!

  “Alle onderzoeksmodellen laten zien dat de malaise op de goud- en oliemarkt de hoofdoorzaken zijn van de crises.”

  Alle … is heel makkelijk gesteld en oncontroleerbaar. Geeft u eens aan welke onderzoeksmodellen.
  Geen enkele geeft aan dat zoals Bouterse beweert er een Mondiale Crisis is als gevolg van de dalende grondstoffen prijzen. Dalende grondstoffen prijzen hebben aan de ene kant namelijk voordelen en aan de productie zijde nadelen.

  Verstandige regeringen houden rekening met fluctuaties van grondstoffen en prognosticeren niet op enorme stijgingen als de daling ingezet is. Dalingen die voorzienbaar zijn indien men de modellen van de economie leest.
  Hoefdraad heeft uit de school geklapt dat toen de goudprijs naar $ 1.300 daalde de regering uit keek naar $ 3.000/troy ounce. Hij geeft daarmee aan dat de regering speculatief handelde en onverantwoorde risico’s nam die nu geheel fout uit pakken.

  Denk qua blunders alleen maar aan de Surgold business case. Bouters riep dat Suriname 50% of meer moest hebben. Bouterse was niet tevreden met de deal die er lag (20% aandeel voor $ 100.000.000) en heeft drie jaar door onderhandeld voor het resultaat dat er nu ligt (25% aandeel voor $ 225.000.000). Goed gedaan Venetiaan betaald er % aandeel $ 5.000.000 en Bouterse betaald per % aandeel $ 9.000.000.
  Wat nog erger is, er is 3 jaar verloren gegaan of wel de Venetiaan deal was niet alleen veel goedkoper en efficiënter maar Surgold had al 2 tot 3 jaar kunnen bijdragen aan de economie met als gevolg een minder diepe tegenvaller in de staatsinkomsten. Tenzij men als regering de huid van de Beer al 10 keer verkocht heeft voor die geschoten is.

  Het zelfde is met Staatsolie gebeurd. De plannen zijn omgegooid en in de war gegooid waardoor de kosten geëxplodeerd zijn, de leningen gegroeid zijn en de risico’s bij Suriname geland zijn en de productie ongeveer 2 jaar later opgang kwam. Ook met Staatsolie is gegokt door minder met eigen vermogen te financieren en voorschotten voor de staat uit de kassa te halen.

  Natuurlijk is de president niet persoonlijk de aanstichter of de direct verantwoordelijke. Echter de president heeft belooft het beter te doen, successen voorgespiegeld, gouden toekomst voorspeld op het moment dat de zaak al instortte (2012)

  “Door waarschijnlijk een tekort aan kader (financiële controllers ) kan de overheid de koers niet bijv. elke maand aanpassen aan de reeële situatie.”

  Ook hier herinner ik u graag aan de persoonlijke ingreep in Juni 2014 van de president toen hij de implementatie van de controle aan de bron (Haven van vertrek) van Import door het Zwitserse SGS op het allerlaatste moment afblies.
  De door u zo verketterde importeurs hadden de President overgehaald niets te doen tegen de valse facturen etc.
  SGS is maanden door betaald zonder te werken en de Deal is afgekocht en nu stelt u dat er wellicht onvoldoende kader is om de import adequaat te ordenen.

  Wederom heeft Bouterse in eigen persoon de problemen veroorzaakt door mee te gaan met de frauderende importeurs. Dat Importeurs in Suriname aan double billing doen staat namelijk voor mij vast.

  beste RobG
  Zet u paarse bril eens af en neemt u aub een nota van de werkelijke redenen.

  Bouterse is his masters voice en duld geen tegenspraak waardoor de regering niet regeert en een stelletje dronken en demente parasieten die ook niet tegen spreken de werkelijke macht hebben. Bouterse staat toe dat er uit zijn nam en met zijn medeweten (als hij mentaal aanwezig is) heel veel wanprestaties geleverd worden.

  De Goudprijzen waren al 3 jaar laag.
  De drop in de olieprijzen heeft slechts de emmer doen overstromen.


  Maak melding

 20. @ Milton

  “Ik vraag me af waarom de doorsnee AdeKus studenten economie dit niet oppakken, desnoods als proef bij een kleine en vaste groep ondernemingen.”

  Het antwoord is CULTUUR.

  Een blijvende niet verwerkt aspect uit de koloniale tijd is dat velen autoriteitsvrees hebben.

  In Koloniale systemen werden veelal bestuurders met een smetje (Grote vlek) weg gezet naar de Koloniën. Daar kregen ze vaak onbeperkte macht en werkten ze alle mensen met capaciteiten, kennis en kunde weg omdat dat bedreigingen waren.
  Middelmaat en Volgzaam werd de norm waardoor excessen goed weg gewerkt kunnen worden.

  De bestuur stijl, formalisme, is bij de machtsoverdracht in het systeem (ambtenarij) achter gebleven. Hierdoor zitten er op de bestuurlijke/directie/management stoelen volgers en weinig mensen met kennis, kunde, inzicht en visie.

  Zodra men een volger boven zijn bekwaamheid benoemd (faciliteert) weet deze heel goed waar zijn of haar loyaliteit ligt. His masters voice wordt gehoord en middels gegeven MACHT zonder tegenspraak te dulden opgelegd aan de eigen volgers die de boven hun gestelde AUTORITEIT vrezen.

  Mensen voelen de macht vaak heel goed aan en vrezen de onbekwame autoriteiten omdat ze niet op basis van kennis voorspelbaar zijn.

  Ook de ADEKUS valt in dat systeem. Je maakt carriere als je luistert en domme dinges doet, Je vliegt er uit als je weerlegt dat er voor een verkeerde oplossing kiest.

  Indien men het Salaris of Diploma nodig heeft wordt het antwoord simpel.


  Maak melding

 21. @ jojo
  daar komt nog bij dat er in suriname een groot gebrek is aan mensen met een opleiding hoger dan de mulo.
  m.a.w. het stikt in suriname van de idioten.
  stap een winkel binnen en je zal zien dat de verkopers geen enkel product info hebben.
  drink and drive is hier een hobby.
  de e.c.d. neemt zelfs wc papier in beslag omdat er geen houdbaarheidsdatum op staat.
  ik kan de lijst heel erg lang maken , maar het komt er op neer dat suriname vol zit met goed gelovige apathische laag geschoolde dommies die denken dat ze alles weten.
  .
  zelfs brunsie heeft een masterdiploma van het adek


  Maak melding

 22. @Roy
  Preet Bharara gaat korte metten maken met deze Aashna Kanhai!
  Behoren tot de bouta clan voorspeld niks goed .
  Ik zie het al aankomen..de aashna kanhai amnestie!


  Maak melding

 23. een goed voorbeeld van de gemiddelde intelligente surinamer is robg.
  hoogst waarschijnlijk afgestudeerd aan het adek …..geen idee welk vak….
  hij heeft zoveel gestudeerd dat hij dom is geworden.
  waarschijnlijk had hij dezelfde leraren als brunsie.
  alle verhalen haalt onze rob g uit zijn kont text.
  zelfs een banaan probeert hij nog recht te lullen.
  het is triest gesteld met de suries qua intelligentie.
  26 zetels zegt genoeg.


  Maak melding

 24. RobG
  Gij vertelde niet de waarheid bij jouw uitleg over de verhoging van de douanekoers.

  Ik denk dat je het moraal van mijn posting, kort samengevat, niet hebt begrepen of bij enige twijfel niet hebt begrepen.

  Het is zoiets als “terwijl het gras groeit en er groen uitziet sterft het paard van de honger”.

  Wat ik wil aangeven is dat Hoefdraad in een hoera stemming verkeert doordat de overheid meer geld ontvangt.
  Welnu, en daar zit de clou, het volk pinaart (het paard lijdt honger) terwijl de overheid denkt geld in het laadje te krijgen hetgeen een misvatting is omdat dit geld en net zo hard eruit gaat als gevolg van de belazerij van het volk (lees stelen van de overheid).
  Het extra geld word niet in de economie noch in de vooruitgang gestopt waardoor het volk enigszins wordt geholpen de extra zware lasten te dragen (lees loonsverhoging) omdat dit geld gaat naar de coalitie om hun marketing in stand te houden.

  Dat is wat ik bedoel RobG en dit heeft niets te maken met wat jij aangeeft het gaat erom dat het paard (het volk) vermagert en sterft terwijl het gras in de DNA groeit en groen lijkt te zijn.

  Ik hoop dat je het snapt.


  Maak melding

 25. RobG
  Vergeten dit aan te geven:
  Het is alom (wereld) bekend dat als je niet de know how en manpower hebt om zaken door te voeren dan moet je er ook niet aan beginnen want dan is het project gedoemd te mislukken

  Jou eigen stelling:
  Het probleem is dat de douane autoriteiten in Suriname de menskracht missen om in detail na te gaan wat de werkelijke waarde van de goederen is.
  Door waarschijnlijk een tekort aan kader (financiële controllers ) kan de overheid de koers niet bijv. elke maand aanpassen aan de reeële situatie.


  Maak melding

 26. Bigi Sma, vergeet niet dat RobG bezig is het wereldkampioenschap rechtlullen wat krom is te vestigingen, alleen schiet hij daar zover in door dat zijn eigen woorden weer tegen hem gebruikt kunnen worden helaas voor hem is hij niet slim genoeg dat hij dat zelf niet in de gaten heeft, onze geveinsde econoom, psycholoog en -iater, politiek en nog meer van dat fraais


  Maak melding

 27. @ Basmatie,

  Heb nooit geweten dat er ook een datum wordt vermeld op wc-papier.
  Ben dus gelijk gaan zoeken wat deze datum inhoudt.
  Het gaat om de productiedatum en zelfs de tijd van inpakken wordt vermeld. Ik dus gelijk een nieuw pak met toiletrollen gepakt en idd allebei staan er op vermeld.

  Die datum en de tijd zijn handig in het geval er iets mis mocht zijn met de toiletrollen, dan kan de leverancier worden achterhaald.
  Ik vond het al vreemd, houdbaarheidsdatum op wc-rollen.

  In elk geval kun je zoeken op houdbaarheidsdatum wc-papier.


  Maak melding

 28. Hans
  WK is reeds voorbij thans worden de olympische kampioenschappen gehouden. Dus wellicht bedoel je Olympisch kampioen (gouden plak) recht lullen 🙂
  Wat een humor.


  Maak melding

 29. Wat weigert RobG eigenlijk niet ?
  Als je al een heel lange tijd zijn postings bekijkt, weet hij alles beter dan wie ook op dit forum.
  Hij woont in Nederland, maar voelt als econoom, psycholoog en fiscalist alles vanuit het koude kikkerlandje veel beter aan dan wie ook in ons land.
  De man is gewoon niet meer serieus te nemen.
  Wij en heel veel Surinamers weten wel beter, hoe het er in ons land voorstaat.
  Dat is een heel ander verhaal dan RobG ons voorhoudt.


  Maak melding

 30. @ yijani
  het is wereldwijd geen must of verplichting om een houdbaarheidsdatum op wc papier te zetten .
  in suriname word het wel van de winkeliers verwacht.
  er zijn meerdere artikelen zoals schoonmaakmiddelen , die wereldwijd zonder houdbaarheidsdatum over de toonbank gaat .
  hier in su word zelfs handzeep in beslag genomen door de ecd.
  maar ja … hier in su is alles mogelijk.
  zeven leraren zijn geschorst omdat ze leerlingen sexuele handelingen lieten plegen in ruil voor betere cijfers.
  minister peneux heeft de leraren slechts geschorst ipv zijn collega van justitie in te schakelen om deze perverselingen te arresteren en tegelijk een groot onderzoek te laten verrichten.


  Maak melding

 31. JoJo
  ” Beste RobG
  U redeneert weer uit uw duim! ”
  ________-
  Jojo,
  een betaalde propagandist kunt u nimmer overtuigen van zijn ongelijk.U zult minstens 2x zoveel moeten bieden. Only money talks.
  ——————————————-

  Cochise
  “Hij woont in Nederland …..”
  ——
  Weet u dat zeker ?


  Maak melding

 32. Oerdomme paarse aanhangers her en der klagen niet no boi, ze zijn zo blij met hun oerdomme paarse keuze. Als ze niets te eten hebben of hun geld is op, da na roof leki a didibri lijder sa tapoe deng stem. We klage nie, want we zijn al arm gemaakt door onze liefste onschuldigste misdadige lijder. Neks no fout. Wiens we ka en njang dringi baas eng paarse schijt en pis…….WE GA NIET KLAGE OP STRAAt. We ga rove en stele als baas en co. Leve Surihaitibabwe.


  Maak melding

 33. @ Robje-g-de-Desi-slaaf en de onderzoeksmodellen :

  ALLE onderzoeksmodellen wijzen uit dat een governor van de Centrale Bank, wanneer een regiem uitgavenziekte heeft en alle begrotingen overschrijdt, NIET DE VERZWAKKENDE MUNT MOET STEUNEN !!

  Uw NDP-dombo bij de Centrale Bank heeft de zwakke SRD (de regering verzwakte onze munt via mega-uitgaven), op bevel, WEL GESTEUND, waardoor wij RUIM EEN MILJARD US DOLLAR, zijn kwijtgeraakt !

  Deze steun van de munt was nodig om het Volk te MISLEIDEN en GEHEIM te houden dat ons Land al
  FAILLIET was, lang VOOR de verkiezingen !

  Dat is een kernpunt bij het veroorzaken van het NDP-FAILLISSEMENT van Ons Land !!!

  PS : Slaafje, ALLE onderzoeksmodellen gaan er daarom van uit dat er geen idioten worden benoemd tot governor van een Centrale Bank !!


  Maak melding

 34. Bigi Sma
  robg

  “Jou eigen stelling:
  Het probleem is dat de douane autoriteiten in Suriname de menskracht missen om in detail na te gaan wat de werkelijke waarde van de goederen is.”

  Wie heeft persoonlijk in juni 2014 een stokje voor het implementeren van gecertificeerde controle aan de bron voorkomen.

  Het kantoor van SGS om dit wereld wijde douane systeem, “Controle in de verschepende haven” , ook in Suriname te laten functioneren is door de President op verzoek van de Importeurs buiten werking gesteld.


  Maak melding

 35. De NDP heeft alleen maar mensen verzameld die op illegale wijze rijkdom willen scoren. Deze partij zal nooit Suriname kunnen opbouwen, juist alleen maar afbreken. Dat zien we intussen jaar in jaar uit. Maar omdat ze met wat kruimels strooien, zijn ze erg populair bij een bepaalde klasse die graag kruimels heeft.


  Maak melding

 36. Misschien kansen voor het bedrijfsleven met de export van water. In India zijn er grote problemen ontstaan in de watervoorziening. India heeft een watercrises. Het land zal genoodzaakt zijn om grote hoeveelheden water te importeren uit het buitenland.

  Plaats voor de link www.

  rt.com/news/356679-india-water-crisis-documentary/


  Maak melding

 37. Als je geen geld meer hebt meneer Bouterse dan kan je niets meer kopen dat weet je toch als president van het land.Of ben je zo dom dat je dat niet eens kan begrijpen.Heb je modder in je hoofd.Suriname is onder jouw leiding kapot gegaan omdat je geen verstand hebt van economie en die adviseurs van jouw weten dat en daarom laten ze je maar bengelen.Militairen hebben alleen maar verstand van wapens om te doden meer niet.Suriname huilt omdat je als president een zootje van het land maakt.De groep van 16 lachen je uit als president van het land die failliet is gegaan onder jouw leiding.Jij bent 1 van de weinige die overgebleven is.Brunswijk en Somohadjo hebben je 5 jaren lang ondersteunt dus die zijn mede verantwoordelijk van de chaos die nu in Suriname heerst.Ze moeten zich schamen en hun mond dichthouden.Ook Breeveld van DOE is een loopjongen van je geweest die geen recht van spreken heeft.Je hebt je zelf en je familie verrijkt ten kosten van alles.De massa die op jouw partij hebben gestemd voelen het nu ook en janken de hele dag.Je hebt ze genaaid.


  Maak melding

 38. Srafu / Jojo,

  Er zijn diverse theorieën in het geval van een recessies en hoe de overheid moet handelen om de problemen het hoofd te bieden. Men kent twee theorieën , een linkse en een rechts liberale of conservatieve benadering die veel aandacht krijgen. Ik ben aanhanger van de linkse theorie die o.a. door Obama in de VS werd toegepast. In geval van een recessie, als het bedrijfsleven het laat afweten is het juist de taak van de overheid om te investeren in de economie. Obama heeft n de VS veel geïnvesteerd in de auto-industrie, de infrastructuur, het onderwijs,de gezondheidszorg, het bankwezen, enz. De Conservatieven waren juist faliekant tegen deze investeringen. Zij willen juist hebben dat niet goed lopende bedrijven en diensten ten ondergaan en dat er nieuwe voor in de plaats zullen komen.

  Stafu ik heb de indruk dat jij en Jojo, aanhanger zijn van de conservatieve gedachtengangen. Toen president Bouterse het bestuur overnam verkeerde de Surinaamse economie in een recessie. De economie had een boost nodig omdat investeringen achterwege bleven. De regering Bouterse besloot daarom om stevig te investeren in de samenleving om de economie een boost te geven en om de bedrijvigheid en de koopkracht van de burgers te stimuleren. Jullie noemen het geldverkwisting terwijl ik van mening ben dat dit een noodzakelijke investering is geweest. Er zat een duidelijke gedachtengang achter deze investeringen van de overheid. Dat de crises op de wereldmarkt de plannen gingen dwarsbomen is inherent aan economische processen.


  Maak melding

 39. @Robje-de-Desi-slaaf

  U zegt : “De regering Bouterse besloot daarom om stevig te investeren in de samenleving om de economie een boost te geven en om de bedrijvigheid en de koopkracht van de burgers te stimuleren.”

  U spreekt NDP-wartaal, de machthebbers hebben nagenoeg niet geinvesteerd in RENDABELE producten of bedrijfs-activiteiten !
  Geld is oa gestopt in zogenaamde sociale voorzieningen zonder rendement en zonder dat er daarvoor meerjarige begrotingen zijn gemaakt !

  Is het benoemen van VIJFDUIZEND extra stemvee-ambtenaren door DESI een stimulering van de
  economie ????????

  Is het verspelen van EEN MILJARD dollar aan reserves van de Centrale Bank een boost geven aan bedrijvigheid ?????

  De uitgaven van Opa Desi waren geen INVESTERINGEN, doch gewoon CONSUMPTIEVE, dus VERSPILLINGEN !

  Inderdaad heeft opa Desi de KOOPKRACHT van de burgers
  gestimuleerd, naar OMLAAG helaas ! Alle surinamers zijn meer dan de helft van hun koopkracht kwijt door NDP-wanbeleid !!! (devaluaties, prijsstijgingen)

  Toch blijft Desi, tot op dit moment, de staatsschuld vergroten door de nog steeds te hoge overheids-uitgaven en door zijn NDP-LENINGENZIEKTE !

  PS : Wanneer zullen de Cocoslantages en de Cacao-plantages van Desi een DOLLAR opleveren ??????????


  Maak melding

 40. AMSTERDAM – Para ilmuwan menyelidiki sinyal yang luar biasa dari bintang 95 tahun cahaya dari Bumi. Ini mungkin menunjukkan adanya suatu peradaban luar bumi yang jauh lebih maju dari kita.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.