Personeel Energiebedrijven Suriname blijft staken

31

PARAMARIBO, 18 aug – Het personeel van energiebedrijf EBS wijkt geen millimeter van haar standpunt. Het bedrijf moet de afgesproken loonsverhoging betalen. Ook president Desiré Bouterse houdt voet bij stuk: geen extra loon.

Het staatshoofd is er niet in geslaagd de vakbond bij het energiebedrijf over te halen. Een gesprek met de leiding van de vakbond leverde niets op. Bouterse vindt dat het publieke bedrijf nu in een financiële crisis verkeert, net als de rest van het land. Meer geld voor lonen zou onverantwoordelijk zijn. Op termijn zou ruimte gezocht kunnen worden. De vakbond blijft erbij dat er een principeakkoord is voor extra loon.

Ook zou een toelage worden uitgekeerd. Vakbondsvoorzitter Steven Geerlings zegt tegenover de Times of Suriname dat het personeel rekent op het geld, gezien de moeilijke momenten nu. Geerlings vindt het ook niet kunnen dat een loonsverhoging wordt tegengehouden bij speciaal EBS. Bij andere publieke bedrijven zou wel verhoging zijn toegestaan. De stroomlevering gaat door, ondanks de staking.

Bekijk ook:

31 REACTIES

 1. Och,we weten wie de winnaar is van deze battle de ,EBS vs BOUTA.
  Bouta hoeft daarom geen show op te zetten.Als de rechters het moeten geloven en overgeven zonder een strijd te voeren ,dan is de rest,wij dus, ook verloren


  Maak melding

 2. Denken ze nu echt dat dit zoden aan de dijk zet?
  Op een gegeven moment stoppen ze met staken wordt er gedacht. Ze hebben immers geen alternatief. En dit weten de machtshebbers.


  Maak melding

 3. Beste Ray en Pico

  Baas Bouterse heeft reeds verloren door dat mensen niet meer naar hem Luisteren.

  Een volgende stap is vertragen en verstoren zodat er geen zodat er geen facturen meer uitgaan en geen betalingen meer binnen komen.
  Spitsvondige estafette stakingen zullen het werkproces zodanig kunnen verstoren dat EBS niet meer functioneert terwijl de leveringen wel door kunnen gaan.

  Een ander punt is dat men de contracten met Staatsolie en Olibis en andere leveranciers maar eens ergens aan de grote klok moet gaan hangen. Er zullen genoeg mensen zijn die met elkaar een overzicht kunnen maken hoe het geld weggevloeid is en wie daar verantwoordelijk voor zijn.

  Nu is EBS een cashcow geworden voor de regering.

  Om EBS goed te profileren naar de Burgers toe is het zaak dat meneer Geerlings eens laat zien hoe het met de doelmatigheid zit en de kostprijs. Laat de Bond een serieuze kostprijs berekening opstellen en een rationalisatie programma en niet afwachten tot dat Parmessar iets gaat doen.


  Maak melding

 4. Dit is een goed begin om al die oerdomme paars verarmde slaven van de baas der misdadigers de ogen en oren te openen. Oe ooktoe go protesteer, lagi sma. Wat zijn het gros van allen die klagen en gemoedig de paars vervloekte ellende over zich laten gaan debet aan nog meer uitbuiting en onderdrukking. NDP en Co hebben niet lang meer te gaan, alsook hun lijder en oud geworden stinkend rijke paarse coorupte pararsieten en poepvligen die hem in het zadel houden, samen met enkele jonge paarse verdoemde ellendelingen als een Misjie sosoka, en ene jule Bouva, Ad me dinanus, Poeneuanus etc vele paarse schuine lopers. Ndp en co is de vloek die het land in haar greep heeft. Weg met bouta en zijn ndpgang.


  Maak melding

 5. Een estafette ligt in het verschiet tussen de EBS en de SWM als beide bedrijven het werk neerleggen en daardoor de economie wordt aangetast is Desi nergens en dan daar bovenop de studenten en de leerkrachten en daarna de lijndiensten.
  Zien wie dan de sterkste is.
  Ik denk dat iedere regering het loodje zal leggen


  Maak melding

 6. @Jojo en Bigi Sma
  Eenheid ontbreekt in Suriname’.
  Als iedereen tezamen op 1 tijdstip de straten opkomen zijn we verlost van bouta en de ndp.De surinamers zijn traag van begrip.Ze gaan het nooit leren.


  Maak melding

 7. De standpunten zijn duidelijk, de vlam moet nu overslaan in de pan.
  De ebs moet steun vragen aan de collega’s van de andere staats bedrijven om op straat te gaan. Ze hebben ook te maken met het identiek probleem.
  Toen de regering wijdenbosch naar huis ging was het gevecht begonnen bij de staatsolie.
  Hallo ebs , waarom jullie nou niet om de crimineel bouta naar huis te sturen??


  Maak melding

 8. @ Ray

  Honger creëert op termijn eenheid.

  Emoties zijn moeilijk te beheersen vooral omdat de ordehandhavers er niet op ingesteld zijn om groepen die woest worden te kalmeren.

  Denk je dat Parmassar bereid is door een opgewonden groep EBSers te wandelen zonder bescherming.
  Wat denk je wat de groep opgewonden EBSers gaat doen als Parmessar ontgaat, duikt, of de sterke arm in gaat zetten om zijn kantoor te bereiken.


  Maak melding

 9. @Jojo
  Wij ,de bevolking zijn tezamen sterker dan de gehele ndp geboeften,alleen wij durven niet. In 1989 is het ons gelukt bouta een nederlaag te bezorgen zonder dat een ruit of raam ingeslagen werd.Het kwam niet bij gewelddadigheden. De scholieren deden mee De leerkrachten deden mee,kortom iedereen deed mee en wij bereikten het gewenste resultaat. Heden zijn de mensen niet gemotiveerd. Het lijkt alsof ze zijn uitgeblust.Bouta wordt in de gaten gehouden hij gaat niks beginnen. wel weet hij de boel te intimideren .laatst nog de rechters.Maar deze grap kan hij niet elke keer uithalen.Wat de surinamers niet beseffen is dat zij samen machtiger zijn dan bouta,ik denk niet dat zij geloof in hun zelve hebben.,


  Maak melding

 10. Over Obilis = fa Sibilo

  er zijn door Indonesie en Suriname = Obilis samen 7 generatoren gekocht. a 43 miljioen dwz 6,14 miljoen.

  suriname betaalt dus voor 3 generatoren 18, 43 miljoen euro.!!

  Obilis declareert 1 generator voor 23, 9 miljoen!!!!!

  Welde firma Bouta staat op het punt de noodtoestand af te
  kondigen. Zijn NsDaP in het parlement gaat toch met alles wat zij Ka binet voorsteld accoord.
  heil Bouta!


  Maak melding

 11. Weet jij wat een mooie actie zou zijn van het personeel van de EBS en Swm.
  De werknemers geen geld dus de bedrijven ook geen geld.
  Dit betekent voorlopig geen meteropnames, geen facturen en geen incasso van de facturen. De bonden moeten deze bedrijven in hun teerste plek treffen een dat is in hun portemonaie. En het volk van Suriname zal deze actie ten zeerste waarderen. Ze krijgen in ieder geval enkele maanden uitstel voor het betalen van hun EBS en SWM nota’s. En wie worden het slachtoffer. Juist ja: de EBS en SWM.
  Succes jongens. Ik sta geheel achter uw acties.


  Maak melding

 12. Uit respect voor het staatshoofd, hervatten de werknemers van Ebs de werkzaamheden weer tot volgende week woensdag, waarbij iedere werknemer 7000 srd uitbetaald moet krijgen, en wachten nu op een defenitief antwoord van die moordenaar, die tot uiterlijk volgende week woensdag de tijd heeft gekregen van de bond, begrijp alleen niet dat de bond praat over respect voor het staatshoofd, terwijl ze in feite te maken hebben met een ordinaire zware crimineel, die gemoord heeft, en veroordeeld is voor drugs, moet je daar respect voor hebben?


  Maak melding

 13. Wiep-Ding
  Ik zou gaan voor de hoogspanning van de Brokopondo krachtcentrale.
  Kijken hoe lang die oude reet het dan zal uithouden.
  Papa doc (Boereveen) weet wat het is om een dubbele kabel van 18 cm in zijn reet te voelen binnendringen 🙂


  Maak melding

 14. Verrassing
  Personeel EBS werkt weer uit respect voor de president.
  Welk respect verdient zo iemand die wetten naast zich neerlegt, overeenkomsten niet wilt naleven, de democratie om zeep helpt me zijn coalitie.
  Respect krijg je als jij dit ook opbrengt voor de tegenpartij.


  Maak melding

 15. Wat mij betreft mag de overeenkomst met EBS worden uitgevoerd zoals die is afgedwongen door de vakbond. Aangezien het bedrijf het niet zal kunnen dragen, moet daarna terstond bezuinigd worden. Van mij mogen ze dan beginnen met een fikse inkrimping van het personeelsbestand. Halveer het personeelsbestand en houd daarbij slechts de strikt noodzakelijke mensen in dienst. Deze werknemers moeten dan efficiënt en effectief ingezet worden. Zij zullen het werk van de ontslagenen over moeten nemen. Ze krijgen daarvoor overigens DIK betaald met lumpsum, goedkope energie en een fikse salarisverhoging. Zij mogen dan ook 2 keer zo hard werken als nu.


  Maak melding

 16. Inderdaad Jojo we hebben te maken met een Lame Duck. Wij hebben in de gaten dat de terugroepwet niet de issue is, maar de op hol geslagen inflantie.
  Nevermind de terugroepwet.
  De ontbrekende beloofde Gouden Kerst die zal de Nationale Debiele Personen (lees Tante Jenny) de das omdoen.


  Maak melding

 17. Bouta moest samen met zijn maatje geliquedeerd worden dat was de bedoeling!
  Da zou de koers gelijk dalen na 1 op 3 zo.
  Me barrr joeeee
  Moro shijt foe bouta ey doro!


  Maak melding

 18. Ebs moet niet lullen maar dragen alles!!!
  Die hele ka bende daar was ndp zelfde
  Geldt ook v swm!!!!
  Ja un no barie un stem tapoe bouta toch?
  Dang sa we lul now?
  Leren jullie wijze lessen uit de verkeerde
  Keuze!!!!


  Maak melding

 19. Heren en Dames, van het lieve goede Surinaamse leven, leest u allen nogmaals wat hierboven is geschreven, wat mijn verontwaardiging schetst is dat er totaal geen enkel toon van respect leeft in de criteria die wordt gegeven over de staking van de perspneelsleden van EBS, tevens lees ik ook tussen de regels, door maar kan geen arbeidsvoorwaarden vinden of met hoeveel procent de lonen zouden moeten stijgen en hoeveel procent er nu wordt geist door de stakende partij..Het enige wat ik lees zijn zeer persoonlijk op de man af spelende woordspeletjes , beledigingen richting onze staatshoofd, waardoor buitenlandse pers en ambassade personeel tijdens het lezen van de reachties rennend en misschien struiklelend de kantoor van hun meerdere bereiken en met een big smile de reacties laten zien en door deze ghetto manier van spreken laat helaas alleen zien dat straks onze President en het Surinaamse volk wordt uitgelachen en dan in het buitenland worden zij afgeschilderd als een achterlijke mengelmoes volk die elkaar naar het leven staat en zo stevenen we af naar een derde wereld land , alsnog op dit moment worden beschouwd als een bananen republiek…Want we gebruiken de staking van het EBS personeel voor totaal andere doeleinden, daarom de vraag gaat het daadwerkelijk alleen om loonsverhoging voor het EBS personeel of schuilt er onvrede over zaken die verder reiken dan gas en stroom, maar laat me wel 1 zaak duidelijk stellen het is niet fraai wat ik lees en ook zeer onder de gordel, mijn advies aan mijn President is vaar uw koers, steven niet af op een ondergang die in werking wordt gezet door individuen die de Nederlandse taal en Sranang tongo niet behhersen want het is alleen maat ghetto talk….2de advies is , degenen die u met de dood bedreigen, oppakken en laat het volk zien tot hier en niet verder, RESPECT voor de ambt van de President of je nu eens bent of niet met de politieke koers of het verleden wat als een zwaard van Damiocles boven zijn hoofd zweeft, het gaat om de toekomst van onze natie en ook om de gezinnen van de EBS personeel, laat deze staking niet het begin zijn van een economische crisis dat is slecht voor onze kinderen , vooral nu de scholen weer beginnen en onze kinderen met gezond verstand en een volle buik aan hun mooie toekomst kunnen werken…EBS personeel ik roep u allen op laat uw eisen ook in het openbaar vastleggen , want op diit moment zijn jullie onzichtbaar…Mijn President ik wens u alle succes toe en laat het buitenland toch geen gelijk krijgen, ik geloog in u en zal dat blijven doen…….


  Maak melding

 20. Ik lig krom van van het lachen wat een puinhoop ik stond erbij en ik keek er na zit in het dna van het volk ongeorganiseerde eigenbelang buiteland kijkt toe hoe we negers elkaar weer als kippen zonder kop veraden duidelijk laten zien dat die zwarten geen 1 heid vormen zelfs in afrika kon men dat wel ze hebben allemaal voorbeeld functie,s voor eigen belang.


  Maak melding

 21. @ Stanislaus
  Ik heb ook een advies aan u.
  Maak gebruik van kortere zinnen. Dan klopt het met wat u wilt zeggen. Ik heb het dus niet over schrijffouten, zoals Damocles, woordspelletjes enz.
  Daarnaast vind ik de Freudiaanse verspreking veelzeggend:
  “ik geloog”, natuurlijk is dit een schrijffout, maar er wordt inderdaad wat afgelogen. Freudiaans?!
  Verder verbaast het mij
  dat u van mening bent dat u wel weet wat het EBS personeel daadwerkelijk wilt. en het personeel zelf niet?
  dat Su afstevent op de status van een derde wereldland.
  Bent u dan van mening dat Su en eerste wereldland is?
  Ik mag gevoeglijk toch aannemen dat u weet wat tweede wereldlanden zijn, respectievelijk wat een tweede wereldland is. (het heeft er namelijk alle schijn van het er nog maar één is, heel misschien twee)
  Misschien hebt u gelijk, is Su een zoals we ze vroeger veel meer kenden, een tweede wereldland.
  Dit is in míjn nog erger dan een derde wereldland.
  Ik ben het met u eens dat Bouterse de president is en dat dient men te respecteren, maar een president hoort boven de partijen te staan. Dat is nu zeker niet het geval. Hij is de (tegen) partij. Voorbeelden zoals Dodson, Sampoen en Citan. Dit kan echt niet en hoort niet bij een staatshoofd.
  Ik heb het dus niet over politieke besluiten met betrekking tot zaken zoals: gezondheidszorg, veiligheid, huisvesting, consumptie en productie. Om er maar en paar te noemen.
  U heeft het over een tweede advies, maar waar staat het eerste advies?
  Als laatste punt:”laat deze staking niet het begin zijn van een economische crisis”.
  Twee zaken
  – Su zit al geruime tijd in een economische crisis
  – u gebruikt de staking van het personeel als oorzaak of misschien bedoelt u geen oorzaak,maar aanleiding? voor de economische crisis, die volgens u nog staat te gebeuren.
  Ik eindig met de opmerking:
  ook ik wens de president alle succes toe, maar dan wel om van Su een welvarender land te maken, zodat de totale bevolking daarvan profijt heeft.


  Maak melding

 22. @Stanislaus M

  Niemand hoeft de President van zijn kleren te ontdoen. Hij loopt reeds naakt rond zonder het zelf te beseffen.

  Suriname wordt door President Desire Delano Bouterse van het ene naar het andere drama geleidt.
  In een land waar gelegenheidswetten met terugwerkende kracht gemaakt worden kan en wil niemand meer iets ondernemen tenzij op dag nul de winst reeds verzilverd is of men ten allen tijde de touwtjes in handen kan houden door machtsposities.

  De resultaten van deze President zijn als Politieke en Machtsfactor over de afgelopen 35 jaar desastreus geweest en verdienen geen enkel respect.

  Zie de resultaten van de afgelopen 6 jaar.

  1) door de vorige regering gefinancieerde projecten verminkt en leeggeroofd.
  2) behoudens veel te dure brug bij Carolina (van ergens naar nergens) en een kliniek in Wageningen geen eigen projecten met succes gepland of afgerond.
  3) enorme te korten en een geexplodeerde staatsschuld, parastatalen meegerekend, tegen de realistische koers van meer dan SR 12.000.000.000.
  4) devaluatie etc van 2,75 naar nu 7,50. Afrika waardig.
  5) verlies van de deviezen voorraad omdat men droomde van een goudprijs van $ 3.000/troy ounce terwijl deze al gedaald was naar $ 1.300/troy ounce.
  6) gelegenheidswetten die strijdig zijn met alles.
  7) Onderzoeken naar problemen (zoals Carifesta) die in de kast verdwijnen of nooit afgerond worden (paspoorten Dino).

  deze lijst kan pagina’s door gaan.

  Niemand kan respect hebben voor een President die geen plan heeft, geen beleid voert en weigert verantwoording af te leggen en altijd iemand anders de schuld geeft.

  De president heeft als kandidaat beloften gedaan, De verantwoordelijkheid eindigt altijd bij de president.


  Maak melding

 23. @Stanislaus M en @Pico kom we gaan poepsexe. je mag je kontjes alvast pieren. Bouta komt ook langs met ebs draad om jullie te triggeren.. Hail Bouta:D


  Maak melding

 24. Wat doet Bouterse eigenlijk met z’n riante salaris? Loopt het salaris van de UTC-head Dino nog door? Immers 15 monden moeten daar gevoed worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.