Hindoes vieren broer en zus dag oftewel ‘Raksha Bandhan’

2

Vandaag vieren Hindoes wereldwijd Raksha Bandhan oftewel broer en zus dag. Daarbij bindt de zus voor haar broer een Rakhi, een mooie versierde armband, en vraagt om zijn liefde, bescherming en hulp. Ook geeft zij hem hem zoetigheid in de mond opdat hij het hele jaar door zoete woorden zal spreken.

De broer geeft op zijn beurt een klein cadeau of geldbedrag aan zijn zus. Tegenwoordig wordt ook de vriendschap tussen goede vriend en vriendin bezegeld of wordt de bescherming gevraagd van een belangrijke vertegenwoordiger van de overheid. Zo kreeg de Haagse Wethouder Karsten Klein vorig jaar een armband van de leerlingen van de Shri Vishnu basisschool, als beschermheer van de school.

Voorzitter van de Hindoe basisscholen in Nederland, Rajesh Ramnewash, hoopt dat deze mooie traditie de gehele Nederlandse samenleving zal inspireren om stil te staan bij de bijzondere relatie tussen broer en zus en bij mooie vriendschappen.

Photo credit: Raksha Bandhan 2012 via photopin (license)

Bekijk ook:


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.