Zwarte rolmodellen voor tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’

25

Het Amsterdam Museum heeft deze zomer de hulp van Amsterdammers gevraagd bij het maken van de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’. Het museum ging samen met gastcurator Imara Limon actief op zoek naar verhalen en voorwerpen over zwarte rolmodellen van de hoofdstad. Amsterdammers werden opgeroepen mee te denken over de vraag welke stadsgenoten belangrijk zijn (geweest) voor Amsterdam en waarom.

Het museum hoopt niet alleen vele verhalen te verzamelen, maar hoopt ook dat mensen bereid zijn voorwerpen of foto’s aan te dragen die duidelijk maken waarom hun rolmodel een plek in het museum verdient. Amsterdammers konden hun rolmodellen nomineren via email of op de speciale middag in het museum op 7 augustus jl. Een selectie van de rolmodellen en hun verhalen zal te zien zijn in de tentoonstelling ´Zwart Amsterdam´ vanaf 7 oktober.

Het is niet de eerste keer dat het Amsterdam Museum stadsbewoners laat meedenken over hoe zij zich in het museum terug zouden willen zien. Een traditie die directeur Judikje Kiers nadrukkelijk voort wil zetten in de komende jaren: “Juist als stadsmuseum is het belangrijk dat mensen zich herkennen in hun museum. We zullen er dan ook alles aan doen om Amsterdammers de komende jaren de ruimte te geven om zelf hun verhaal te vertellen en die verhalen in de grotere context van de Amsterdamse geschiedenis en identiteit plaatsen.”

Afbeelding: Patrick Kluivert & Frank Rijkaard, straatkunstcollectief Kamp Seedorf naar Pim Ras, 2013, collectie Amsterdam Museum.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. @ Hans, bullshit dus, zijn gewoon Nederlanders van Surinaamse afkomst, het blijven Surinamers hoe je het ook draait en keert!

  Voor Nederlanders zijn het alleen Nederlanders wanneer ze successen voor Nederland op het internationale podium boeken, anders zijn het criminele allochtonen die door de Politie gestopt dienen te worden omdat ze in een mooie dure auto rijden!


  Maak melding

 2. Baja, vergeten jullie vooral @Damsco en @RobG niet.

  Waarom???

  Omdat voor hun geen ander land zo geweldig is als Suriname met een voor hun meest voorbeeldige pleesident.

  En nu komt het; desondanks verblijven deze heren in Amsterdam alwaar zij zijn gevrijwaard van de penibele situatie die door hun Opper God is veroorzaakt.


  Maak melding

 3. Stay black my men, black is always beautiful, daarom hebben hun dat onderwerp gekozen, maarrrrr om toe te geven dat het is, zal dat nooit gebeuren…


  Maak melding

 4. Ik gebruik liever het woord donker.
  Mensen moet je niet op kleur benoemen.
  We noemen een Chinees ook niet geel,een indiaan ook niet rood.
  Dus donkere mensen besef aub dat je jezelf op kleur benoemd . Als je daarmee te vreden bent… Hja, … Dan heb je nog een lange weg te bewandelen naar bewust wording.

  Tek a dey


  Maak melding

 5. Ze zullen ook nooit toegeven als het met donkere mensen te maken heeft. De koloniale denkwijze ziet diep in hun genesteld. Kijk maar naar Henk de molenaarsknecht en koos alberts.
  Niemand wilt op kleur benoemd worden ,
  Dus ben t er ook niet mee eens als ik op kleur benoemd word. Donker is een betere woord om te gebruiken,ipv een benaming(kleur) die de voormalige kolonisator bedacht heeft voor mensen over de hele wereld.

  Peace ien na manteng


  Maak melding

 6. Ben Zwart:

  “Donker is een betere woord om te gebruiken,ipv een benaming(kleur) die de voormalige kolonisator bedacht heeft voor mensen over de hele wereld.”

  Dus eigenlijk is jouw nickname “Ben Donker”

  Duis beter is “Ben Beetje Dom”


  Maak melding

 7. Horen de surie hindoestanen ook daarbij als zwarten. Want velen hindoestanen zijn ook zwart en die gemeenschap zijn veel rolmodellen, zoals prfessor, dokter, advocaat, accauntant, ondernemers enz. enz.


  Maak melding

 8. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….zorgen VOOR BEWUSTWORDING en SCHAFFEN INZICHT voor de MOOIE KLEURRIJKE WERELD!

  KLEURRIJKE VERRIJKENDE BOODSCHAP:

  GEEN Zwart- wit AMSTERDAM, maar KLEURRIJK AMSTERDAM!

  Denk NIET Zwart-wit, maar KLEURRIJK!
  De Zwart- witte MENSENWERELD die steeds maar gecreerd word door AMERIKA en EUROPA, maakt de wereld helaas alleen maar STEEDS GRIJZER en ONWERKELIJK!

  Amsterdam is KLEURRIJK en NIET Zwart- wit.
  Suriname is KLEURRIJK en NIET Zwart-wit.
  De wereld is KLEURRIJK en NIET Zwart- wit.
  Dit is gebaseerd op WAARHEID!

  Er bestaat GEEN Zwart- witte mensenrijk, en ook geen ‘ witte’ mens.
  De ALMACHTIGE SCHEPPER/ GREAT SPIRIT heeft ons een MOOIE KLEURRIJKE WERELD GESCHONKEN dat als een GROTE VERRIJKING beschouwd mag worden.

  De NATUUR is KLEURRIJK en PRACHTIG!
  Het DIERENRIJK is KLEURRIJK en PRACHTIG!
  Het MENSENRIJK is KLEURRIJK en PRACHTIG!
  en de PRACHTIGE KLEURRIJKE HEMELSE REGENBOOG NIET TE VERGETEN!

  Bekijk de WERELD KLEURRIJK LEEF en WERK KLEURRIJK en er zal MINDER SPRAKE VAN DISCRIMINATIE en VERDEELDHEID zijn……Steeds MINDER SPRAKE VAN STRIJD en ONRECHT…… en ook steeds MINDER SPRAKE VAN DEPRESSIE ONDER DE MENSEN.

  DE NIEUWE TIJD VRAAGT OM TRANSFORMATIE EN RECHTVAARDIGHEID OP VELE TERREINEN!

  Zou fijn zijn als men zich ook meer ging openstellen voor echte NOODZAKELIJKE TRANSFORMATIEONTWIKKELINGEN die de wereld naar een HOOG NIVEAU tillen en WERKELIJK VERRIJKEN! Dit alles zorgt ook VOOR MEER VERLICHTING IN DE WERELD!

  LICHT en WAARHEID MAKEN VRIJ….schaffen INZICHT en HELDERHEID…. ook voor de MOOIE KLEURRIJKE WERELD!

  MESSAGE and POWER from GREAT SPIRIT OF LIGHT!!!


  Maak melding

 9. Waarom voelen de donkere / zwarte Surinamers zich ALTIJD zo achtergesteld ? Van de andere bevolkingsgroepen in Nederland van Surinaamse afkomst hoor ik nooit gejank. Het begint velen behoorlijk te irriteren !


  Maak melding

 10. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…..ZORGEN VOOR BEWUSTWORDING…..INZICHT en VERANDERING…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  De KLEURRIJKE BOODSCHAP dient ook in het BELANG van alle KLEURRIJKE- en MULTICULTURELE KINDEREN/ JONGEREN van welke afkomst dan ook die VAAK NIET WETEN IN WELK HOKJE ze soms THUIS HOREN, en IDENTITEITSPROBLEMEN kunnen ERVAREN in de ZWART-WITTE WERELD die GECREERD is.
  Of men wordt in de ‘ ZWARTE’- of in de ‘WITTE HOKJESWERELD’ geplaatst.
  En van deze ILLUSIE moet men AFSTAND NEMEN, omdat het NIET OP WERKELIJKHEID BERUST!

  MESSAGE from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 11. Gaat de anti zwarte piet beweging hieraan protesteren. protesteren tegen de tentoonstelling mbt de benoeming van ‘zwarte rolmodellen en zwart Amsterdam.


  Maak melding

 12. het is weer zo ver .
  de ene pis vlek heeft zn zegje gedaan en direct komt er weer een schijt vlek zn gal spuiten over zwarte mensen.
  het museum heeft het initiatief genomen om de zwarte of donkere Amsterdammers positief te etaleren.
  de dalits onder ons zien zichzelf als wit en voelen zich niet aangesproken.
  ipv dat men dit initiatief positief benaderd , zoeken sommige idioten een manier om weer eens te klagen .
  zelfs het woord zwart staat weer ter discussie.
  het is een initiatief van de witman om de zwarte Amsterdammer positief te belichten.
  laten we niet struikelen over bijvoeglijke naamwoorden.
  het gaat om het positieve gebaar dat het museum maakt naar de zwarte gemeenschap toe..

  .
  er moet zeker een standbeeld komen voor onze eerste professionele provocateur prem radhakisoen.


  Maak melding

 13. Papaja
  Waarom voelen de donkere / zwarte Surinamers zich ALTIJD zo achtergesteld ? Van de andere bevolkingsgroepen in Nederland van Surinaamse afkomst hoor ik nooit gejank. Het begint velen behoorlijk te irriteren !

  Hallo Papaja,

  En met mij den jou de rest van Nederland.

  Best vermoeiend om achter elke boom een blanke racist te zien….


  Maak melding

 14. @ buck fouta en baboeram.

  Er moet zeker een standeeld komen voor onze eerste professionele provocateur Prem Radhakisoen.

  Ach ja waarom niet het is nl, wel een van de weinigen die harddop zegt, ik leef, woon en werk in Nederland en heb een Nederlands paspoort, dus ben een Nederlander dat ik in Suriname geboren ben met wel de nederlandse nationaliteit doet daar niets aan af.
  Volgens mij wel een stuk realistischer dan dat misplaatste nepnationalisme van in Nederland geboren volk dat zich Surinamer voelt en als ze in Surinamer zijn zich Afro-Surinamer noemt, voer voor psychologen


  Maak melding

 15. Dat is het verschil… als een zwarte tegen mij zou zeggen :”Witje”, dan maak ik mij daar geen seconden druk om,. Ik ben toch wit.

  Een zwarte is zwaar beledigd als je hem zwart noemt….


  Maak melding

 16. Hans
  @ buck fouta en baboeram.

  Er moet zeker een standeeld komen voor onze eerste professionele provocateur Prem Radhakisoen.

  Ach ja waarom niet het is nl, wel een van de weinigen die harddop zegt, ik leef, woon en werk in Nederland en heb een Nederlands paspoort, dus ben een Nederlander dat ik in Suriname geboren ben met wel de nederlandse nationaliteit doet daar niets aan af.
  Volgens mij wel een stuk realistischer dan dat misplaatste nepnationalisme van in Nederland geboren volk dat zich Surinamer voelt en als ze in Surinamer zijn zich Afro-Surinamer noemt, voer voor psychologen

  Vorige week teruggekomen uit SU en het land is hard op weg richting bankroet. Het is walgelijk om te moeten zien hoe de SU zichzelf als profiteur neerzet. Dat beeld van de profiterende Surinamers achtervolgt mij als sinds enkele weken. Neen, wij gaan niet werken want wij wachten op een pakket uit Nederland…zulke ’trotse’ mensen die gene knip voor de neus waard zijn. Dan heeft Prem het inderdaad beter gezien en al die (voornamelijk zwarte) Surinamers die zichzelf zogenaamd zo trots voelen…..ach die nemen een schijntrotsgevoel aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.