Assemblee Suriname ontvangt petitie Inheemsen

24

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (l) neemt woensdag een petitie uit handen van de 7-jarige Sarah-mae Arichero uit het Inheems dorp Apoera. Een afvaardiging van Inheemsen in Suriname heeft het document getiteld ‘Wettelijke Erkenning rechten van Inheemse Volken in Suriname’ samengesteld ter versterking van hun eis om erkenning van hun landrechten. Geerlings zegt dat De Nationale Assemblee er wel wat voor voelt alvast wetten te maken die Inheemsen moeten beschermen tegen uitgifte van dorpsgronden, vooruitlopend op wetten die hun dorpen en gemeenschappen duidelijk erkennen.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Wat voor zin heeft het om deze corrupte bende inclusief dat mens van Geerlings een petitie aan te bieden, ze kunnen beter hun recht gaan zoeken bij Internationale instanties.


  Maak melding

 2. De Indianen hebben hulp gevraagd van international organisaities en antwoord van hun ontvangen. Zij hebben Suriname instructies gegeven hoe te handelen.Suri reageert negatief op.

  Eenvoudig gezegd de indiaan wil zijn dorp en bos waar hij cassava en andere dingen plant en waar hij jaagt en vis voor zichzelf hebben. Hij wil indiaan zijn op dat stukje grond.

  Dat willen de Indianen. Suri heft land zat om een stukje aan de Indianen te geven.


  Maak melding

 3. Ik vind dat de indianen er recht op hebben dat ze niet worden verjaagd en verstrooid raken en hun identiteit verliezen.Ook vind ik dat elke Surinamer recht heeft op een stukje bouwgrond.Dan hoor ik straks weer alles willen ze gratis..als er toch ha’s verdeeld worden geef de minder bedeelden ook een stukje om een huisje meer te zetten naar hun vermogen.Dan wordt de mofina waar we ons mond vol van hebben niet door de huizen bazen uitgemolken.Suriname blijft een oneerlijk,onrechtvaardig en corrupt land.


  Maak melding

 4. Ken er ook eentje met wel 250 ha…verkaveld en verkoopt..vroeg of ik interesse had in grond.Ik koop niets ,van geen ene Surinamer die het voor niks heeft gehad en een snelle hap wil maken om vervolgens weer aan te vragen.En het ook weer te krijgen ..Dat gebeurd en kan alleen in mijn land Suriname…Dat een persoon steeds weer ha’s krijgt toegewezen en een ander niks.Wat een mooi maar rot land hebben de beleidvoerders aldaar van gemaakt.


  Maak melding

 5. Milf Jenny gaat haar b…. ermee vegen want toiletpapier is duur geworden.
  Snuiver Bouterse vindt dat hij een Indiaan is maar doet niets voor deze Suri’s.


  Maak melding

 6. LICHT en WAARHEID MAKEN VRIJ…..zorgen voor BEWUSTWORDING…..INZICHT en GERECHTIGHEID…tot in den EEUWIGHEID!

  Complimenten aan het jonge inheemse meisje die al vroeg BEWUST is gemaakt van haar Rechten, en ook MOEDIG is om mede dit kenbaar te helpen maken!
  Het is een Herinnering van hun Rechten aan de overheid waar ze aan tegemoet dienen te komen.

  Werken aan het ene BELANG…..leidt vaak ook tot het werken aan een ander belangrijk BELANG!

  MESSAGE and POWER from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 7. LICHT en WAARHEID MAKEN VRIJ…..zorgen voor BEWUSTWORDING…..INZICHT en VERBETERING…tot in den EEUWIGHEID!

  Kinderen van deze tijd kunnen de volwassenen helpen ONTWAKEN als men goed naar ze luistert. Ze kunnen de volwassen wereld helpen BEWUST te worden van hun verantwoordelijke taak om een BETERE- en RECHTVAARDIGE WERELD voor hen te realiseren.

  RESPECT en EERLIJKHEID naar kinderen draagt bij aan een Goede geestelijke ontwikkeling van hen, en levert ook een Goede bijdrage aan hun Zelfvertrouwen!

  Respect moet natuurlijk kinderen ook worden bijgebracht, en dat nemen ze zeker ook aan bij het constateren van GOED VOLWASSEN GEDRAG!
  En een overheid heeft zeker ook een BELANGRIJKE VERANTWOORDELIJKE TAAK hierin!

  MESSAGE from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 8. het gaat te ver .
  inheemsen moeten vragen om hun eigen land.
  als de inheemsen er ooit voor kiezen om op een minder vreedzame manier hun rechten te halen , sluit ik me direct bij ze aan.
  en met mij vele andere blackamangs .


  Maak melding

 9. Lezen,

  Regering Bouterse-Adhin zat gisteren precies een jaar aan. Het is alle ministers gelukt om hun ministerspost minimaal een jaar te bezetten. Ook minister Regillio Dodson, die na uitzetting van zijn partij DOE uit de coalitie, besloot om deel te blijven uitmaken van de regering, is behouden en heeft de streep gehaald. Op zijn optreden is heel vaak kritiek geleverd en hij is meermalen teruggefloten door de president. Op meerdere momenten zijn er namen genoemd van ministers die gereshuffeld zouden worden, echter is dat uiteindelijk niet gebeurd.
  Dit betekent dat alle ministers die na 12 augustus 2016 vervangen zullen worden kunnen opteren voor het salaris van een departementsdirecteur, indien zij de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. De directeur van een ministerie maakt maximaal aanspraak op een bezoldiging van SRD 9.044 per maand, waarop nog 10% representatietoelage komt. Daarnaast ontvangen ex-ministers een onderstand van 20% , berekend vanuit hun ministerssalaris. Afhankelijk van hoe lang men minister is geweest kan dit een bedrag van rond de SRD 4000 zijn. Gemiddeld komt een ex-minister op een beloning van SRD 14000, waarin het eventuele pensioen ook is berekend. Indien ze al 60 jaar zijn, komt daar ook AOV op. Daarnaast behouden de ex-bewindslieden hun aanspraak op eerste klasse medische zorg voor zichzelf en hun levenspartner voor de rest van hun leven.
  Al met al is het een royale beloning die de ex-bewindslieden voor de rest van hun leven maandelijks zullen ontvangen en die hen uit de greep van de armoede zal houden.,


  Maak melding

 10. De oppositie is nu goed bezig.
  Eindelijk een massameeting georganiseerd en het liep storm.
  Wat wij Bouterse gevraagd hebben is .
  president waaraan hebben wij het te danken dat wij jouw nog 5 jaar gegeven hebben.
  Is dit wat je van ons wilde maken.
  Kas was leeg en tram komt er niet je tuimelt van de ene leugen naar de andere.
  Wij weten dat je geen verstand hebt om een land te regeren.
  Vhp heeft als tweede man een Javaan op de lijst staan.
  Noermohammed heeft zijn zetel ter beschikking gesteld voor de Javaan.
  Onder Bouterse zal Suriname nooit een land worden die wij voor ogen hebben.
  Jammer voor alle dappere Surinamers die in Suriname wonen en de eindjes bij elkaar knopen.
  Is Suriname een vloek geworden.
  Neen Bouterse is een vloek voor Suriname.


  Maak melding

 11. Van de 17de rijkste land is Suriname verworden tot één van de armste landen in de regio. Drie miljard US$ extra inkomsten is verdampt, US$ 1,2 miljard is opgemaakt, de internationale reserve is bijna leeg en de staatskas is leeg. Suriname heeft een inflatie van 64%, 3 na hoogste in de regio en de koers is niet beheersbaar.

  Het land wordt gedraaid op leningen, waarvan niet duidelijk is hoe die afgelost zullen worden. Een ding is duidelijk, u zult het moeten aflossen. Woorden van de VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zaterdag tijdens een structurenvergadering van de partij.

  Tijdens de vergadering werd onder meer aandacht besteed aan 6 jaar regering Bouterse.

  Volgens Santokhi is Suriname een machtsstaat aan het worden. De rechterlijke macht wordt ondermijnd en is er geen sprake van een veilig land meer. Op alle internationale beoordelingslijsten zijn wij gedaald. De regering maakt van dit land een schurkenstaat, verwijt hij.

  Zes jaar geleden hadden wij een veilig land, sterke rechtsstaat en een onafhankelijk rechterlijke macht, sterke internationale samenwerking, een stabiele economie en economische groei, voldoende middelen in staatskas, een internationale reserve van meer dan USD 700 miljoen en een sterke SRD, somt Santokhi op.

  Ook hadden wij goede ratings en positionering van Suriname op internationale beoordelingslijsten van veiligheid en mensenhandel.

  “Met goed en integer bestuur en goede inzet van de voldoende middelen zou iedereen nu een huis hebben. Iedereen zou werk hebben en er zou geen armoede zijn. Maar men heeft ons bestolen, wij zijn geworden tot één van de corrupte landen in de regio”, aldus Santokhi.(GFC)


  Maak melding

 12. Voor de komst van de eerste Europeanen (columbus ) omstreeks 1500, werd de hele Amerika s bewoond door indianen . In suriname bekend als inheemse .
  516 jaren heeft de surinaamse overheid tijd gehad om de grondrechten van de inheemsen op orde te zetten, maar nee..alle regeringen denken om te plunderen van deze inheemsen. Alleen maar sari tori..


  Maak melding

 13. Thumbs up👍voor Santokhi…oppositie laat je stem horen.Hoe kan je zwijgen als het land wordt vernietigd.Het land hoort aan de Surinamers …niet aan DDB en consorten.De oppositie daaronder versta ik een ieder die het niet eens is met het gevoerde beleid.Laat je stem horen.Ga in tegen alles wat Bouterse is..diefstal..frauderen..corruptie…Dit zijn allemaal synoniemen van Bouterse…


  Maak melding

 14. wat gaat die partij genoot n d p doen met die petitie..,,

  toch niet haar achter werk vegen..

  , nooit is er een bevredigend oplossing gekomen..

  er zijn in de loop van de laatste 6 jaren zoveel petities ontvangen door het poppenkast ,dat ze geen raad meer weten wat ermee te doen..

  trouwens wat heeft deze boven bende tot nog toe opgelost in sme de laatste 6 jaren..


  Maak melding

 15. De maffia regering olv van de baas der misdadigers, moordenaars, staatskas rovers en dieven, waarop het gros der indianen hebben gestemd zullen niets krijgen. neks neks neks……..baas en corrupte mafiose bende gaan grote delen van het bos aan China verkopen. Let op, wacht maar af. Allen die stemden op de nationale Dwazen partij zullen het te laat weten en paarse schijt en pis vol onrust, onvrede en armoede krijgen. Baas, Boefdraad en paarse marionetten e mek deng ka.


  Maak melding

 16. Precies,
  In Nederland is het ook het zelfde.
  Huurverhoging al 3 jaar op een rij.
  Ziekte kosten eigen bijdrage.
  En Suriname met een kleine populatie.
  Wel ik kom met mijn 1000 euro per mnd uit in Suriname.


  Maak melding

 17. Fijn voor jou…dat het je zo goed gaat.Je bent een apart Surinaams geval dan.Want het overgrote deel in Suriname verdient dit niet en pinaart als een kerkrat.In Nederland heb je ook je vaste lasten die steeds stijgen..maar je hoeft geen dubbeltje tig keer te draaien.Ik heb een hypotheek waar ik nu 325 euro betaal…zo een woning huur je in Suriname niet voor dat bedrag hoor.Had de rest in Suriname ook maar 1000 euro aan het eind van de maand…maar dat hebben ze niet.Tel je zegeningen.


  Maak melding

 18. Mensen houden niet van ruimte. Zodra er ergens ruimte (open plek) is, zul je zien dat iemand het gaat bezetten. Zelfs uit de woestijnen kunnen mensen niet wegblijven. De Indianen hebben gelijk dat ze duidelijke en strenge wetten willen om hun gebied te beschermen. De grootste grabber zou de overheid wel kunnen zijn.


  Maak melding

 19. Gronden recht van de Amerikaanse Indianen.(USA)

  Deze groep van mensen hebben als een van de eersten gronden recht gekregen.
  Ze hebben de oorlog tegen de indringende Europeanen verloren en moeten hun grond gebied
  afstaan aan de Europeanen (Engelsen).Toen volgens treaty mochten zij een stukje land terug hebben.
  Genoemd de reservation.

  Als ik mij goed herinnert in Suri moesten de Indianen ook plantage werk doen. Maar ze waren te zwak
  voor. Mijn leraares las stukken voor dat ze gekield haald werden als zij weigerden te werken op de
  plantages. De plantages werden aangelegd waar zij dorpen hadden.Grond werd van hun afgepakt.Geen treaty.
  Ze mochten wel vry gaan.

  Later nadat de USA bestond werden de Indianen gedwongen naar een stukje te verhuizen dat oorspronkelijk
  niet hun stam grond was. Het wordt ook reservation genoemd.Er zijn 326 reservation in de US. 567 tribes zijn
  erkend als tribe. Sommige hebben meer dan een reservation, anderen geen.

  Dit is gevaarlijk voor onze Indianen.Goed beheer is het antwoord.Reservation land werd verkocht aan
  niet Indianen en daardoor zijn sommige reservaten heel erg gefrachtmenteerd geraakt. Zo je hebt in de reservaat
  land dat toebehoort aan de tribe, aan individuelen en land in privaatrechtelijk eigendom. Dit is nacht merrie
  situatie. Hoop dat dit met de Indianen nooit gebeurt.

  Verder de tribe heeft souvereiniteit overhet land. Ze hebben een tribal regering onder federal organen.
  Ze hebben ook een rechtbank met limieten. Politie en andere organen.
  Suri heeft al basja en kapteins. En ook andere bestuurs organen inclusief limiet strafrecht.Zonder land alhoewel.

  US bestuur investeerd in infrastructuur, gezondheid organen en scholen of onderwijs.
  De individuele stam leden mochten grond huren van de stam. Ze bouwen huizen op en houden koeien
  en paarden en groeien gewassen op.

  Tegenstanders van de reservaten en voorstanders van integratie wilde niet dat de governement
  zoveel deed voor de Indianen en wilde dat zij zelf voor infrastructuur, gezondheid zorg en onderwijs
  zorgde. Mensen werden verplicht om in de steden te wonen om te assimileren.Vijf stammen werden verklaard
  als niet meer te bestaan.114 groepen in California werden niet meer erkend als stam. Ik hoop dat niet gebeurd
  met Suri Indianen. Zo blijf alert en wantrouw land grabbers en andere bandieten.

  Huur anderen en verkoop je land niet. Neem in dienst mensen voor winkels, gasstations en museums etc.
  Veel geluk voor grondenrechten tribale Suri.


  Maak melding

 20. Als Mw J Geerlings tijdens het ontvangen van de petitie op haar hurken was gegaan, had ik meer respect voor haar getoond !!! Gelijke hoogte met dat kind boezemt op dat moment meer respect voor haar zowel het kind !!!!!!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 21. Die bitch is moeder van corruptie, kwaad , liegen, bedonder, kortom moeder van de duivel.wat gaat ze voor die arme indianen doen niks, want zij heeft zelf te kort die corrupte bitch


  Maak melding

 22. Tribale volkeren hebben doorgaans een nomadenbestaan en trekken van gebied tot gebied, wanneer de grond verzadigd is en of er geen eiwit voorziening meer is. Redelijkerwijs kunnen deze Surinamers aangeven op welk deel van het land zij menen aanspraak te maken. Misschien blijft er dan toch nog wat over voor OVERIGEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.