Surinaamse leerkrachten roeren zich om loon

23
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 11 aug – Leerkrachten op verschillende onderwijsniveaus roeren zich. Het onderwijzend deel van de ambtenarij is niet tevreden over hun loon. Er wordt ‘herwaardering’ geëist. Het nieuwe schooljaar staat op de helling.

De leerkrachten willen na de grote schoolvakantie niet meer voor de klas. Dat is dan in oktober. Het gevoel overheerst nu dat de werkgever om de hete brei heen draait. Onderhandelingen over uitvoering van een vorig jaar gesloten herwaarderingsakkoord verlopen tergend stroef. “Men is tot het inzicht gekomen dat het geld gaat kosten en wil het terugdraaien”, zegt vakbondsleider Wilgo Valies tegenover de Ware Tijd.

De regering voelt ook de hete adem van andere ambtenarenvakgroepen in de nek. De herwaardering van de leerkrachten wordt met argusogen gevolgd. Een looncorrectie zou voor de rest een prikkel betekenen. Ook andere arbeiders staan te springen om meer loon. Inflatie en hoge wisselkoersen knagen om het hardst aan de beurs. Volgens het akkoord had de looncorrectie al doorgevoerd moeten worden.

Bekijk ook:


23 REACTIES

 1. O,dan maar weer de maandelijkse staking verwachten. Het doel van de leerkrachen is toch eenmaal niet om voor altijd een einde maken aan deze fenomeen,eerst staken en daarna je salaris ontvangen,nee gaan ze eeuwig door hiermee.En kijk wie hun aanvoerder is..VALIES …die geef je een paar rollen toiletpapier en die man keert huiswaarts terug.


  Maak melding

 2. ‘we slapen niet,we kijken dag en nacht naar.zonder iets te doen’….past precies bij de leerkrachten.Alsof een protestaktie van enkele leerkrachten en ‘commander in ‘chef’ Valies, de oplossing zal zijn .


  Maak melding

 3. LEERKRACHTEN VAN SURINAME: DRAAI KUMAKOISI DE DUIMSCHROEVEN AAN.
  Zorg ervoor dat deze CHARLATAN zijn BIEZEN pakt.

  Jullie zijn Suriname’s hoop in Bange Dagen.Jullie zijn de Redding van dit land!

  Jullie gaan geen Duimbreed wijken voor deze BEDRIEGIEMAN.


  Maak melding

 4. @Ray,

  Het zijn de Leerkrachten geweest die Jopie Pengel ten val hebben gebracht.Dus onderschat de kracht van deze groep niet! Bij een staking van een week denk ik dat KUMAKOISI Verleden Tijd is.

  Het worden in ieder geval HETE MAANDEN voor KUMA en zijn GANG!


  Maak melding

 5. @Henry

  Niet dat we met onze reakties de leerkrachten ontmoedigen..Integendeel!!
  Het lijkt alsof ze geen strijdlust hebben.
  Echt ik had meer verwacht van deze onderwijzers ,vergeet niet dat het de leerkrachten en leerlingen het zijn geweest die bouta verjaagd hadden in 1989,.
  In 2016 is het net alsof ze zijn uitgeblust zijn en geen gram aan energie hebben om het zelfde resuitaat als dat hun voorgangers te hebben.


  Maak melding

 6. @Ray,

  Als de leerkrachten niet krijgen wat hun is beloofd,breekt echt de Pleuris uit met als Resultaat dat KUMAKOISI en Trawanten het veld gaan moeten ruimen, is m’n vaste overtuiging.

  KUMAKOISI zal de leerkrachten niet kunnen geven wat maanden geleden is afgesproken omdat het IMF loonsverhogingen heeft verboden.

  KUMA zit helemaal KLEM:ZIJN DAGEN ZIJN GETELD.


  Maak melding

 7. Heeft niets met het onderwerp te maken, maar leuk om te delen. Op de BBC website staat een artikel over talen voortgekomen uit het Engels. Hier het stukje over het Sranan:

  Sranan (also called Sranan Tongo), spoken by some 400,000 people in Suriname (and first language for about 130,000 of them), has an English base with vocabulary from Portuguese, Dutch, and West African languages. It emerged in the 1900s but was discouraged in the Dutch-run education system. After Suriname gained independence, Sranan’s status increased considerably. It is not truly mutually intelligible with English, as this example from omniglot.com shows: “A ben de so taki wan dei mi mama ben bori okro.”

  Het hele artikel: http://www.bbc.com/culture/story/20160811-how-english-gave-birth-to-surprising-new-languages

  Als de leraren gaan staken kunnen ze het eens gaan lezen, tijd zat dan.


  Maak melding

 8. Dit is het begin van het einde tijdperk Bouterse wat ingeleid gaat worden, met het verhogen van de brandstofprijzen, en verhoogde douane belatingen, heeft deze moordenaar zijn eigen graf gegraven.


  Maak melding

 9. @Henry
  Ik hoop echt dat de leerkrachten de strijd gaan winnen.
  Ik hoop echt dat ze vandaag nog gezegend zullen worden met wat wijsheid en heel veel kracht.
  De laatste keer dat zij het slagveld betraden hebben ze ons zwaar teleurgesteld.Maar enfin hopelijk zullen ze lering trekken van hun fiasco ..


  Maak melding

 10. beste mensen,,

  een simpele actie is,,, leg het hele land plat, door gewoon overal in het land alle straten te bezetten door gewoon met zijn allen op straat te lopen blokkeren overal..

  gooi al je rotzooi op de weg wat het ook mag zijn, maakt niet uit als de weg maar blokkeer , de bosje brug gewoon plat leggen door blokkade, alle bruggen ook de weg naar zanderij overal waar je kunt komen alles platleggen..

  dan komen deze lullen tot orde.. alleen dan kun je ze treffen
  anders leren ze het nooit..

  laat vooral jou niet door één of ander smoesje weg sturen en vooral niet bang zijn..

  ze zitten helemaal vast en kunnen geen kant uit..

  dus nu moeten ze weglopen..


  Maak melding

 11. Henry,

  Toen Pengel zei: “IK HEB GEZEGD” brak de pleuris los.

  Maar, de leerkrachten zijn voor het karretje gespannen toen. Wat zij niet door hadden toen was, dat Rusland en Silvester als vakbondsleiders de agenda van hun politieke partij de PNR uitvoerden.
  Jammer dat Jopie Pengel erin trapte.


  Maak melding

 12. IMF heeft bepaald maximaal personeelsbudget is 7,8% van het BNP nu is het 11% dus hoe je het ook wend of keert er zal gebloed moeten worden.
  Als de onderwijzers extra krijgen zullen er meer elders ontslagen moeten worden.

  In hoofdlijn betekend het IMF dictaat of 35% minder salaris of 35% van de ambtenaren ontslaan of een combinatie.

  Bouterse aan u de keuze en de uitleg. If ypu cann’t stand the heat stay out of the kitchen President Bouterse


  Maak melding

 13. Surinaamse leerkrachten vertroebel DieDolleBoef!! geef hem een lesje, hoe hij naar de maan MOET gaan of anders verjaag hem daar na toe!! Hij is een virus in SU!! en virussen moet je bestrijden, want pas dan! heb je mensen met gezonde hersenen die tot goed verstand kan komen om goede daden te plegen, waardoor een ieder zich gelukkig mens kan noemen!!


  Maak melding

 14. USD moet naar 12 Suri.dollar,

  Euro moet naar 15 Sur.dollar.

  Heel redelijke vind ik.

  In hoofdlijn betekend het IMF dictaat of 35% minder salaris of 35% van de ambtenaren ontslaan of een combinatie.


  Maak melding

 15. @Henry
  LEERKRACHTEN VAN SURINAME: DRAAI KUMAKOISI DE DUIMSCHROEVEN AAN.
  Zorg ervoor dat deze CHARLATAN zijn BIEZEN pakt.

  Jullie zijn Suriname’s hoop in Bange Dagen.Jullie zijn de Redding van dit land!

  Jullie gaan geen Duimbreed wijken voor deze BEDRIEGIEMAN.
  …………………………………………………………………………………..
  HYPOCRIETE LAFBEK,EERST DE MENSEN BELEDIGEN EN NU OPHITSEN,LAAT JE GEZICHT OOK ZIEN OP STRAAT ,,MEN LAAT ZICH NIET MEER GEBRUIKEN DOOR REDIEMOESOES


  Maak melding

 16. Nga Soei

  Niet om Surinaamse Leerkrachten want die kletsen te veel en doen te weinig.
  Suriname heeft het hoogste aantal leerkrachten per inwoner en een van de laagste geslaagden scores en niemand trekt daar enigerlei conclusie uit.


  Maak melding

 17. @Damsco,

  Qoute:
  HYPOCRIETE LAFBEK,EERST DE MENSEN BELEDIGEN EN NU OPHITSEN,LAAT JE GEZICHT OOK ZIEN OP STRAAT ,,MEN LAAT ZICH NIET MEER GEBRUIKEN DOOR REDIEMOESOES.

  Jij bent uit hetzelfde hout gesneden als RobG aka LAUWPIE: Je probeert zaken te verdraaien in jouw voordeel?: Sinds wanneer heb ik de LEERKRACHTEN BELEDIGD????

  JE ZUIGT ZAKEN UIT JE DUIM NET ALS KUMAKOISI: HET VERWONDERT MIJ NIET DAT JULLIE VURIGE LOVERS ZIJN VAN KUMA!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.