Brandstofprijs gaat fors omhoog in Suriname

54

PARAMARIBO, 11 aug – De prijs van brandstof gaat fors omhoog. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën spreekt weliswaar van een bescheiden verhoging. De aanpassing van de prijs zat al enige tijd aan te komen.

De kogel is uiteindelijk door de kerk. De periode van lang volgehouden subsidie is voorbij. Volgens Hoefdraad leed de overheid maandelijks tientallen miljoenen verlies. De prijs van gasoline en diesel is nu marktconform. De berekening van de pompprijs is aangepast aan de wisselkoers van het moment. Het is definitief, zolang de wisselkoers omhoog gaat, zal ook de pomprijs dit doen.

De nieuwe prijs is ruim twintig Surinaamse dollarcent (ongeveer twee en een halve eurocent) hoger. Het ministerie van Handel & Industrie zal geleidelijk aan de pompprijzen brengen naar een ‘realistisch niveau’. Het is verwachtbaar dat de prijzen van goederen en diensten omhoog gaan. Intussen is ook de zogenaamde douanekoers verhoogd met vijf en zeventig procent. De douanekoers geldt voor het berekenen van importtarieven.

Bekijk ook:


54 REACTIES

 1. Maar surinamers zoeken dit zelf. Ze hebben deze beest manfaat gegeven om te regeren en dikke van dijk silos heeft verder gefraudeerd met de stembiljetten zodat opa desi presies op de nipte meerderheid van 26 zetels kwam. Komen jullie massaal in opstand en sluit alle ndpers op. Opruimen die boel.


  Maak melding

 2. Wees gerust; alles komt terecht.
  Mijn overzeese president belooft de realisatie van een mega windmolenpark in de Sommelsdijkse kreek. Dit park wordt nog voor het einde van dit jaar gerealiseerd en zal voorzien in de energiebehoeften van alle Caricom landen.
  Vooralsnog zit ik hoog en droog – met mijn superieure juridische- en economische kennis – vanuit de door mij gehate en tegelijk meest geliefde Lage Landen een ieder met negatieve reacties richting mijn overzeese president van repliek te dienen.
  Ik ben een voorstander van meer prijsverhogingen in Suriname om de precaire situatie het hoofd te bieden.
  Zolang deze prijsverhogingen mij maar niet raken, vind ik alles best. Ondertussen profiteer ik van alle geneugten die mij hier in de Lage Landen geboden worden.


  Maak melding

 3. Wie is de baas in Su. Juist, het IMF. In Suriname zullen ze het weten. Surineds, hoe boos je ook bent om het stemgedrag van je familie, houd je gereed. Pakketten tijd is terug. Met brandstofverhoginen word ALLES duurder


  Maak melding

 4. Naar mijn gevoel is dit het begin van het einde dat er reeds lang zit aan te komen.De paarse crimineel heeft slapeloze nachten die hij ons zo graag toewenste.hoe ironisch ! Er is momenteel een IMF missie hier dus die wilt spijkers met koppen slaan t.a.v. het uit te stippelen beleid.Wij zijn onder curatele van dit instituut ! Jammer dat het gehele volk ik incluis onder dit alles moet lijden ! Maar als dit alles moet leiden tot het openen van de ogen van de Paarse Zombies hun ogen , als dit ze moet laten ontwaken uit hun lethargie en aanbidding van deze arrogante oerdomme cynische topcrimineel die ons land te gronde richt dan zal ik blij zijn en zeggen AI WAN BIGIE OGRIE TJA WAN BOENG , OEN FRIE OEN FRIE ! GOD ZIJ MET ONS SURINAME .


  Maak melding

 5. Praat geen stront hoefdraad en kornuiten!! Ali baba met zijn 40 of meer paarse rovers, het wordt echt tijd dat jullie oprotten. Mensen denk na! Tientallen miljoenen mis lopen en dat hef je op met 20 srd cent? Op een bevolking van 500/600 duizend man? Hahahaaaa!! Kinderen en bejaarden niet meegerekend wat zou er over blijven? Tussen de 2 en 3 honderd duizend mensen? Nou tel uit je winst pfff lachertje, zelfs met het bedrijfsleven meegerekend geen haalbare kaart..


  Maak melding

 6. De koopkracht in Suriname is ten gronde gericht. Geld rolt niet meer. Iedereen die heeft zet het vast en wie niet heeft schijt een buffel. Intussen zijn er geen investeringen meer en gaat het IMF verder met bezuinigen. Nog meer druk op de koopkracht. Geld devalueert, criminaliteit neemt toe, toerisme op sterven na dood en ziehier de negatieve spiraal waarin Suriname terecht is gekomen. Het ergste van alles is dat de mensen die dit veroorzaakt hebben, de mensen zijn die het moeten oplossen. Daar komt dan het punt waar economieën op draaien bij kijken. VERTROUWEN. Vertrouwen in de economie is tot een nulpunt gedaald. De enige oplossing is toch nieuwe verkiezingen en hopen op het verstand van de kiezer.


  Maak melding

 7. De prijsverhoging van ruim 50 srd-cent is nog mild te noemen. De prijs van de benzine zal uiteindelijk verdubbelen van 4.5 srd naar 9 srd. De Douanekoers is vrijwel verdubbeld. Dit betekent dat alle geimporteerde goederen van 50 tot 100% in prijs zullen stijgen(afhankelijk van de hoogte van de invoerrechten).
  Vraag aan Bouterse: wordt het nu geen tijd om op te hoepelen? Santoki heeft gelijk. Elke maatregel van jouw regering verergert de situatie in het land. Was dit het waard om koste wat kost weer president van het land te worden? het volk van Suriname heeft een hele lange adem, maar ook hieraan komt een eind.


  Maak melding

 8. Het is natuurlijk wel een oplossing voor het file probleem, en dat er eens wat minder brandstof slurpende SUV’s met een draaikolk in de tank, in de binnenstad van Paramaribo de lucht vervuilen en de mensen gewoon weer eens lopend naar het toilet gaan i.p.v. dat ze daar ook de auto voor pakken,
  en wordt het ook weer wat veiliger voor de voetgangers, de fietsers en de bromfietsers


  Maak melding

 9. He he nu is eindelijk zichtbaar en aantoonbaar hoeveel rijken er in Suriname zijn.
  Want alleen de rijken zullen de benzine, die uiteindelijk naar 7 srd zal stijgen (denk ik), kunnen betalen gedurende 365 dagen van het jaar.
  Eindelijk zullen de vakantie oorden richting west Suriname het rustiger krijgen waardoor er minder rotzooi en rommel in de natuur terecht komt.
  Eindelijk is er nu geen sprake van een juiste mix van genieters.
  Zoals altijd komt dus uit sa big sma hebben gezegd “alles heeft zijn redenen” dus zo ook DDB en zin NDP.

  Ai pina sa nak deng nanga deng bigi smoel.
  Nog 5 dan kunnen wij weer bloeien 🙂


  Maak melding

 10. @bana
  Bouterse jo laffe domme barbaarse indiaanse stront, toon ballen en treed af

  donderdag 11 augustus 2016 om 04:46 uur.
  bana
  Maar surinamers zoeken dit zelf. Ze hebben deze beest manfaat gegeven om te regeren en dikke van dijk silos heeft verder gefraudeerd met de stembiljetten zodat opa desi presies op de nipte meerderheid van 26 zetels kwam. Komen jullie massaal in opstand en sluit alle ndpers op. Opruimen die boel.

  BANA !!!!!!!!!!!!!Daarom stinkt het hier ! ie smeer poepe !


  Maak melding

 11. Nu zien hoe Misiekaba, Bouva, Abdoel, Hooghart en Doekhi deze stap voorwaarts gaan rechtvaardigen.

  Hoefdraad ziet de goudenbergen van SurGold al verschijnen en rekent zich rijk met 58% van de Surgold omzet. Hij vergeet dat belasting betalen niet het sterkste punt is van VS ondernemingen en Newmont kans ziet Ghana met 7% (bron “The Looting Machine” af te schepen.

  Tussen 58% en 7% gaapt een heel groot gat.


  Maak melding

 12. De tijden van de CIS-rijen van Derby en Bruma (PNR) komen terug.
  Jammer dat de jongeren die op NDP-(“a-ptjien-ingi-boi”) hebben gestemd die tijd niet hebben meegemaakt( in de rij staan voor een kilo: suiker,spijsolie,rijst,brood,melk) en geen brood geen school.Tot in de klas op Lyco 1 en Havo 1, zijn toen studenten in 1980(tijdens NDP-Bouterse) afgetakeld door militairen !!
  Bouta, president voor het leven is de volgende zet !! Vervanger Ingrid (de viswijf bedrijfshoudster).


  Maak melding

 13. Eerste “feestelijke crematie” op het nieuwe crematie-oord te Saramacca, binnenkort is van “a-pting-ingi-boi”.Gratis NDP bussen voor vervoer zijn beschikbaar.
  Een waarzegger heeft het al voorspeld !!


  Maak melding

 14. Uit economisch oogpunt gezien had men een brandstofverhoging moeten zien aankomen. Maar ondanks deze verhoging is de brandstofprijs nog altijd minder dan het wereldmarktprijsniveau voor brandstof. Mensen moeten zich realiseren dat in Nederland de auto een melkkoe is voor de overheid om de staatskas te spekken. In Suriname is het in deze fase even anders.

  De verhoging van de brondstofprijzen in Suriname is niets anders dan een vermindering van de overheidssubsidie op brandstof. Dat subsidiedeel gaan de automobilisten/consumenten zelf betalen. De verslaafde autogebruikers zullen hun auto efficiënter moeten gaan gebruiken en meer vannde fiets/bromfiets gebruik moeten maken. Ik sluit me aan bij de punten die Hans naar voren haalde. Hij gaf al een voorschotje.

  Dit brandstofverhoging heeft dus haar voordelen:
  – stijging van fietsverkopen. De afstanden in Paramaribo zijn makkelijk met de fiets te overbruggen.
  – meer werk voor fietsenmakers.
  – minder smog in Paramaribo door vermindering van de uitlaatgassen van benzine- en dieselvoertuigen.
  – bewegen is gezond.

  P.s. Hartelijk dank nep RobG wiens bericht om 05.37 uur werd gepost. Ik geniet inderdaad van de geneugten in de lage landen, maar ik moet er keihard voor werken. De eisen die aan mij worden gesteld zijn hoog en ik kan mij geen fouten permitteren.Mijn bijdrage is van cruciaalbelang om het geheel van werkactiviteiten vlekkeloos te laten verlopen.


  Maak melding

 15. @RobG aka LAUWPIE,

  Wees gerust alles komt terecht:Je laat keer op keer merken dat jij niet goed bij je hoofd bent.

  Jij bent in staat om een Psycholoog helemaal gek te maken.

  IK BEN VOORSTANDER VAN MEER PRIJSVERHOGINGEN ZO LANG HET MIJ NIET RAAKT: JE BENT ZIEK IN JE HOOFD, MAFKEES!


  Maak melding

 16. ;Wij kijken en ernaar en we slapen niet’. zei de crimineel niet lang terug.Nu begrijp ik wat hij hiermee bedoelde!
  Hij zei…A NO MI;..en de zombies die in Suriname wonen ..ik bedoel de burgers van Suriname….wel ze stonden erbij en keken ernaar net als zombies.
  Zelfs een echte zombie zou een reaktie hebben,maar de surinaamse zombies voelen en horen niks.


  Maak melding

 17. Staat er iets in dit artikel dat niet te verwachten was?
  Devaluatie leidt tot importkostenstijgingen, zo simpel.
  Dit leidt weer tot minder vraag naar importproducten en daarmee tot een mindere vraag naar buitenlandse valuta en minder afvloeien deviezen.
  Afgezien hiervan valt mij in Su op dat er teveel auto’s op de weg zijn. De auto is voor mij (in Nederland en) in Suriname (weliswaar wat minder) een luxeproduct.
  Benzine is duur in Suriname, maar mag voor mij nog duurder worden.
  De regering doet dit goed.
  Voor alcohol geldt hetzelfde, forse accijnsverhoging!


  Maak melding

 18. @RobG (de echte welteverstaan),

  Jij probeert altijd de Surinaamse economie en die van Nederland te vergelijken. Dat klopt gewoon niet. Nederland is deel van een economisch blok. Het arme Suriname niet. Er moet geproduceerd gaan worden. Daar wil ik de leiding van het land over horen. PRODUCTIE


  Maak melding

 19. Bana;
  klopt maar wie had gedacht dat deze beest Bouta erger dan een kannibaal zou zijn. stond wel op het gezicht, maar het volk had niet kunnen lezen. De NDP moet helemaal geruïneerd worden, want deze partij heeft krabita moffo. Wat wij dagelijks in Suriname meemaken is ook de schuld van de VHP en NPS, papa Lach en Arron, deze 2 hebben lekker genoten van al die privileges die de Hollandsche regering aan hun hebben gegeven. Ze hebben het volk in de steek gelaten, het land niet verder ontwikkeld, grenskwestie onopgelost, corruptie en de meeste Surinamers weggejaagd naar het buitenland om hun sterke positie te blijven behouden. Machtsmisbruik. Dictators.


  Maak melding

 20. Belachelijk hoe een enkeling hier de miezerige sitautie schrijft op conto schrijft van de vhp,
  Die moet eens geweten hebben dat de Suriname nooit een president heeft gehad die is voortgekomenuitb de VHP zelfs.
  En o,ja de eerste algemene,geheime en vrije verkiezingen zouden gehouden worden in 1980 en surinamers zouden dan gebruik maken van hun rechten,maar toen kwam de coup en 36 jaar later geeft men gemakshalve de schuld aan de vhp!Boi,echt bij sommigen zit de haat voor de VHP echt diep maar dat krijg je mee als kind …van je ouders….en die haat die jezelf niet begrijpt waarom?..die tentoonstel als je eenmaal volwassen bent en draagt het over aan je nakomelingen!!


  Maak melding

 21. @RobG

  “De verhoging van de brondstofprijzen in Suriname is niets anders dan een vermindering van de overheidssubsidie op brandstof.”

  U verstandelijke vermogen laten u echt in de steek.

  De regering subsidieert de brandstof niet. De kale prijs van een liter benzine is een paar dubbeltje de rest zijn overheidsheffingen ook in Suriname.

  U bent een draaitol.
  Net als in Nederland is Brandstof in Suriname een melkoe voor de overheid.

  U vergeet dat het zo snel ver;leggen van lasten naar de burgers de economie helemaal uitholt en alles tot stilstand doet komen. Als er niemand meer tankt is er ook geen goverment take.

  Dat de overheid de brandstof niet subsidieert blijkt uit de term GOVERMENT TAKE en het gegeven dat het IMF bevolen heeft de subsidies af te bouwen.

  U bent echt de weg kwijt geraakt


  Maak melding

 22. Politicus Ivan Fernald van de Nationale Partij Suriname (NPS), oud-minister van Defensie, heeft het met Dagblad Suriname gehad over één jaar regering Bouterse-Adhin die niet los kan worden gezien van de regering Bouterse-Ameerali. Want, volgens Fernald is de krom en scheefgroei in die periode begonnen. ‘Daarvan hebben wij nu de naweeën van. Het vertrouwen dat het duo Bouterse-Adhin aanvankelijk had, bij een groot deel van de bevolking, is omgeslagen naar ontgoocheling. De samenleving is nu ontredderd. Was het zo, dat in 2015 honderdduizenden halleluja riepen, vandaag is het ‘kruisig hem’, omdat Suriname nu zit met de desastreuze gevolgen van het gevoerde wanbeleid van de regering Bouterse-Ameerali. De ravage die met verkwistend beleid is aangericht, manifesteert zich met een grote mate van armoede, vertwijfeling en ontgoocheling. Alle mooie woorden ten spijt boet de kwaliteit van het bestaan ernstig in en dat doet pijn.’

  De verkiezingsmanie
  ‘De eerste schok die de huidige regering gaf aan de samenleving, had te maken met misleiding.’ De regering Bouterse-Ameerali heeft Suriname gouden bergen beloofd.’ De conclusie van Fernald is, dat de NDP zich uitsluitend bezig heeft gehouden met de laatstgehouden verkiezingen en zich niet heeft bekommerd over de komende generatie. ‘De verkiezingsmanie van de NDP was, hoe dan ook, onder alle omstandigheden winnen. Later zien we wel verder was naar alle waarschijnlijkheid de instelling.’
  Fernald denkt, dat het falend beleid ook met over enthousiasme en kortzichtigheid te maken heeft. ‘De politieke oppositie en functionele organisaties hebben signalen gegeven om aan te tonen dat zaken niet goed gingen. Er zijn adviezen geweest afkomstig van niet alleen politici, maar ook van macro-economen en andere deskundigen. Gewezen werd op consumptieve bestedingen die niet in overeenstemming waren met de beschikbare middelen. De regering heeft vooral in 2013, 2014 en 2015 op grote voet geleefd. Gemiddeld werd per jaar, SRD 1 miljard in omloop gebracht.’

  Onaantastbaarheid
  ‘Het klimaat van onaantastbaarheid binnen het NDP- regeringskramp is typerend voor de regering Bouterse-Adhin. Plegers van corruptie en andere strafbare handelingen kunnen ongestraft hun gang gaan. De zondaren wanen zich onaantastbaar.’ Dat maakt volgens Fernald, dat er gemakkelijker en openlijker tot stelen wordt overgaan. ‘De burgers zouden zich op het standpunt kunnen stellen, van ‘als zij dat kunnen, kan ik dat ook’. ‘En als de instanties en instituten voor controle niet naar behoren functioneren, dan is het hek van de dam. En dan kan je donder op zeggen, dat er meer problemen volgen.’

  De Nationale Assemblee verwijtbaar
  ‘De wijze waarop de coalitie binnen De Nationale Assemblee het regeringsbeleid, tolereert, verdedigt en ondersteunt, wordt afgekeurd. En laten wij niet vergeten, dat leden van DNA, alle begrotingen hebben aangenomen. Zij hebben de regering ondersteund, ook in gevallen die aanwijsbaar leidden tot excessieve uitgaven en een ontzettende verstoring teweeg hielpen brengen in Suriname.’
  Fernald verwacht niet, dat het handelen van de coalitie zal veranderen. Hij ziet het niet gebeuren, dat deze parlementariërs Bouterse terugfluiten. ‘Zij zullen alle begrotingen blijven goedkeuren. Als een verlengstuk van de regering kan de coalitie niet anders. Zo is de amnestiewet ook heimelijk voorbereid en goedgekeurd. En wij zien, dat de president gemeend heeft te moeten ingrijpen in verband met een zogenaamde constitutionele crisis en dat de leden het goedpraten


  Maak melding

 23. Boegoenirie,

  Er moet sowieso meer geproduceerd worden en dat zijn de regeerders zich van bewust. Ik weet dat men bij LVV (landbouw) goed bezig is met een basis te leggen voor een gevarieerder landbouwproductie. Ik vermoed dat het uitrollen van deze projecten even op zich laat wachten. Men kan goede ideeën hebben en geld investeren maar projecten staan staan of vallen met de inzet van goed gekwalificeerd.

  Als er geen gekwalificeerd personeel beschikbaar is moet je niet aan beginnen, vooral als het om overheidsgeld gaat. Vaak zijn bij de uitvoering van projecten een aantal koningen en keizers betrokken. Zij zijn in staat om de hele uitvoering te frustreren en te laten mislukken omdat het niet hun geïnvesteerd geld is. Zij willen wel met de eer strijken. Ik ben van mening dat men de projectuitvoerders eerst moet scholen in de uitvoering van een specifiekproject. Zij moeten inzicht krijgen in het beheer, managen en de valkuilen projecten.

  Ik sta er ook versteld van dat men ook geen handelscontacten gaat leggen met Rusland. Suriname zou aan Rusland minimaal 50 ton zeevis per maand kunnen leveren. Russen eten meer vis dan vlees.Ze zijn ook dol op gezouten en gerookte vis. De visleveranties aan Rusland van de EU-landen, Amerika, Canada, Australië zijn stopgezet door de Russen. De opengevallen plekken worden nu opgevuld door visleveranties uit Marokko, Brazilië, Chilie, Argentinië. Een belangrijke taak voor de regering om dit soort zaken aan te pakken. Het land moet dollars verdienen.


  Maak melding

 24. ..Aldus het 500 jaren plan van RobG.
  Staatscassave bedrijf was er al ,je hoeft echt geen weteschapper te zijn een staatscassave bedrijf op te zetten,die te verwerken en te exporteren.
  Je moet wel geen crimineel zijn om zo iets op te zetten en vooral je laat een crimineel geen besluiten voor je maken. Dan gaat het fout en GOED fout ook!!


  Maak melding

 25. Jojo,

  Pardon maar gij reageert alsof ge door een bij wordt gestoken. Ik schrijf gewoon de waarheid en daarnaast wordt mijn tekst ook niet goed gelezen. Ik heb nooit gezegd dat brandstof voor de Surinaamse overheid een melkkoe is. Dit geldt wel voor de Nederlandse overheid.

  Maar ik vind een verhoging van de brandstofprijs goed. De wegen worden intensief belast door het autoverkeer en raken daardoor sneller beschadigd. Het repareren van de wegen kost geld. Door de daling van de verminderde inkomsten uit buitenlandse exporten moet de overheid het geld in het land zelf ophalen. Wat is er dan fout aan dit voornemen?


  Maak melding

 26. Gewoon je grote bek houden en indianen hebben niks met hopelose politiek te maken. Waarom scheld je hem niet uitkomt voor Afrikaan of blanke zeeuwse boerenlul.


  Maak melding

 27. Bouta beest kan iem deze ongeschoolde lafaard liquederen!!!!!
  Waar bouta opgezwollen kikker is heerst er armoede en chaos!!!!!
  Moro shit ey doro!!!!!!!
  Laten we hopen dat hy gauw skrept!
  Liever vandaag dan morgen ja bouta!!!!
  Sjodemieter!!!!!!!


  Maak melding

 28. dit sa-ka sa-ka volk verdient niet beter.. ze wilden nog 5 dol graag die moordenaar voor altijd als hun opperhoofd..

  nou dan da joe tang te-kie no..

  Heer Santokhie had voor de verkiezing 2015 al gewaarschuwd, dat het niet goed gaat met het land ..

  maar dit poep volk wilde niets horen..

  wie wanted bouta weet iedereen en nu heb je hem voor gratis en jij lijdt er zelf onder je vrouw en je kinderen….

  deze moordenaar had al voor de verkiezing geschreeuwd, á monie ka-ba kas is leeg geroofd door hem en zijn ondergeschikten..

  de situatie is ” precair ” stem niet op hem de moordenaar,, we hebben alles opgemaakt..

  wij bouta en gevolg hebben een” grote gat ”gegraven voor de volgende regering ,,, maar z.a. het gezegde zegd,,, wie een graaf graaft voor een ander …. valt er zelf in.. dat is hierbij letterlijk bewezen.. dus die ouderen hebben toch gelijk gekregen..

  onder tussen hebben deze ratten geen uit weg meer , dan naar de gevangenis..


  Maak melding

 29. De Lomo’s van Bouta en de bolides van al die ministers en directeuren maken de meeste kilomters en het volk moet nu hen gaan subsidieren. Mooi mang.


  Maak melding

 30. RobG

  u leest selectief en kraamt onzin uit.

  MIJN stelling is dat ook in Suriname Benzine een MELKKOE is omdat ook in Suriname de winning, productie en distributie een fractie van de verkoopprijs zijn
  De heffing er op die Bouterse al meningmaal verhoogd heeft heet niet voor niets Goverment Take.

  U stelde dat Brandstof/ Benzine Gesubsidieerd zou worden iets wat banale onzin is.
  Echter elk half woord propaganda van Hoefdraad of Limburg gaat er bij u in als Deventer Koek.

  U bent echt radeloos en redeloos als u er een voordeel in gaat zien dat de wegen minder belast gaan worden en er dus minder onderhoud nodig zou zijn.
  Onderhoud is sowieso niet te vermijden omdat veel van de Surinaamse wegen bar en bar slecht aangelegd zijn. Alleen de wegen die door MNO Vervat aan gelegd zijn kunnen de toets der kritiek een beetje door staan.

  u kakelt maar wat


  Maak melding

 31. Als je die verkeerslichten iets korter op rood laat staan dan kan dat ook wat schelen. Ik stimuleer mijn klanten ook wat meer zodat ze sneller klaar zijn.


  Maak melding

 32. Deze geniale poosting names RobG(estoord) is door niemand minder dan @15 gepoost, uiteraard na het innemen van zijn daagelijkse dosiring voorgeschreven door Wolfenbütel Paramaribo.

  Zie onderstaand:


  RobG
  Wees gerust; alles komt terecht.
  Mijn overzeese president belooft de realisatie van een mega windmolenpark in de Sommelsdijkse kreek. Dit park wordt nog voor het einde van dit jaar gerealiseerd en zal voorzien in de energiebehoeften van alle Caricom landen.
  Vooralsnog zit ik hoog en droog – met mijn superieure juridische- en economische kennis – vanuit de door mij gehate en tegelijk meest geliefde Lage Landen een ieder met negatieve reacties richting mijn overzeese president van repliek te dienen.
  Ik ben een voorstander van meer prijsverhogingen in Suriname om de precaire situatie het hoofd te bieden.
  Zolang deze prijsverhogingen mij maar niet raken, vind ik alles best. Ondertussen profiteer ik van alle geneugten die mij hier in de Lage Landen geboden worden.

  donderdag 11 augustus 2016 om 05:37 uur”


  Maak melding

 33. Ray,

  Jouw Fernald was de gedoodverfde opvolger van Venetiaan maar hij werd teruggefloten door de rest van de NPS. Het is ook duidelijk dat hij de NPS niet kan redden van de ondergang. Ik zie de NPS nog vervallen tot een onder-afdeling van de NPS. Zijn verhaal is niets anders dan gebakken lucht. Ik noem het goedkope retoriek. Het verhaal mist gewoon het sausje om serieus genomen te worden. Een ding is duidelijk. Fernald kan niets van zijn beschuldigingen hard maken.

  Men had jou aan het hoofd van de cassavefabriek moeten plaatsen. Een gemiste kans voor jou om een nog grotere puinhoop van te maken.


  Maak melding

 34. @Robje-d-eDesi-slaaf :

  U kunt het voortaan kort houden zonder leugens, gewoon roepen:
  LEVE HET NDP-STAATSFAILLISSEMENT !

  De doorlopende NDP-prijsverhogingen VERNIETIGEN de bevolking !

  Nadat onze Staatskas is LEEGGEROMMELD door de NDP gaat deze partij voortaan ALLE LOONSVERHOGINGEN SABOTEREN !
  Verantwoording FINANCIELE UITGAVEN kent deze WANbeleid-partij al jaren NIET !

  Gedegen onderzoeken naar OPENLIJKE CORRUPTIE
  (zoals bij bij EBS, Cassavefabriekproject, Carifesta-project en de Jaarbudgetgoocheltrucs van Abracadamsky op Openbare Werken etc etc ) zal de NDP NOOIT toestaan !!!!!!

  PS : De boefachtige Government-TEKI op brandstof bestaat
  nog steeds. Regering Bouta subsidieert daar NIETS !!
  (de wegen worden zeer slecht onderhouden, de opbrengsten government-take verdwijnen in de Grote–neppe-begrotings-pot van deze NDP-regering)

  Desi subsidieert alleen maar de zeer HOGE BELONINGEN van tientallen “NDP-deskundigen” op zijn Kabinet, die NIETS presteren ! (oa Sneltreinprojecten bedenken deze clowns !)
  DIE subsidie moet VERDWIJNEN, moet worden VERNIETIGD !!!!!

  Desi nanga slaafje Robje-g, A VOLK WERI FU DENG
  NDP-Anansi-Toris, A VOLK E WAKTI UNU, UN KANG KONG NANGA MORO NDP-PRIJSVERHOGINGEN !!!!


  Maak melding

 35. Dit is goed nieuws, het moest al jaren geleden afgelopen zijn met brandstofsubsidies maar corruptie, nepotisme en partij.

  Als Surinamers ooit serieus zijn met een land opbouwen dan past brandstofsubsidies daar totaal niet in. Surinamers moeten gewoon marktconforme brandstofprijzen gaan betalen. De staat moet inkomsten vergaren net als ieder ander land.

  Jammer voor de minder bedeelde Surinamer dat de overheid dit realistisch beleid past doorvoert op het moment dat de economie in het slop zit, dat is wel typerend Suriname!


  Maak melding

 36. @ BsB
  Ja zo gaat het in de grote wereld wie betaald die bepaald. Was het Surinaamse volk maar zelf zo mondig en de bestuurders van dit land dwingen om goed om te gaan met HUN geld. Tenslotte is al het geld wat de commodity’s opbrengt van het volk en niet van de politiek. maar ja wij zijn moe lukt het maar niet een massa beweging te worden. De schapen zitten gewoon stil terwijl ze worden geschoren. En de wol mogen ze niet zelf houden die wordt verplats en de opbrengst verdeel onder politieke vrienden.


  Maak melding

 37. Neen hoor!! De SUUS moeten met de dialyse afval van hun baasje rijden!!! en als kan, hun dorst mee lessen!!!!!!

  A bung djie gi unu!! na eng ung beng wani tog!!! da yu teki!!!
  Mi beng bar unu!! ung no beng wani arki!! da ye teki no!!

  Pepre fu yu egi bong!!! tek a bana fu yu basi bouta!!


  Maak melding

 38. @Patriot

  U stelt : “De staat moet inkomsten vergaren net als ieder ander land.”

  jaja, deze machthebbers leggen echter, al jaren, GEEN verantwoording af, terwijl openlijke corruptie wordt
  toegestaan !

  Er is gewoon GEEN begroting, er is een grabbelton
  waarbij vele GELDEN en veel GOUD van het VOLK is VERDAMPT, volgens Gilmore en Desi !!!

  Dus komt u niet met babbels over een overheid die inkomsten moet vergaren ! PE A PRODUCTIE DE, enne
  haast GEEN ENKEL begroot project wordt op normale wijze afgerond ! Vaak a moni gwe, project no klari !!!
  (zie de DIJKEN tbv Coronie, Commewijne !!!)

  CARIFESTA begroot op 17 miljoen , EINDSTAND, uitgegeven is in totaal 37 MIlJOEN !
  Dat is een voorbeeld van het WANBELEID vd NDP-clan !!!

  Sranangmans moeten massaal weigeren de verhogingen te betalen, totdat er een personen aan de MACHT KOMEN DIE werken IN HET BELANG VAN LAND en VOLK !

  Het huidige WANBELEID moet worden gestopt !

  Ruim EEN MILJARD AAN monetaire reserves is door
  Gilmore en DESI binnen een jaar VERKWANSELD !!

  Sranang zit met een Staatsschuld die, als gevolg van NDP-wanbeleid, thans ruim DERTIEN MILJARD bedraagt, en
  dan zoeken deze vernietigers van Onze economie INKOMSTEN ???
  DJI SUMA, DJI SANG ????????


  Maak melding

 39. Srafu, jij weet het beter. Er is een schaarste aan dollars in het land, maar de binnenlandse geldhoeveelheid is in ruime mate aanwezig. Wat moe er nu gebeuren? Misschien heb jij een slimme oplossing voor de economische problemen. We gaan nu geen schuldigen aanwijzen of schelden op de regering. Ik wil gewoon nagaan wat je kracht is.


  Maak melding

 40. Als er teveel geld in omloop is kan de Overheid via de centrale bank een deel afromen door aantrekkelijke beleggingen uit te vaardigen, zoals:
  1. De verkoop van schatkistpapier (is in Suriname mislukt)
  2. Niet meer monetair financieren (dit mag overigens ook niet meer van het IMF).
  2, Termijndeposito’s in het leven roepen (hoe langer de termijnen, hoe hoger en dus aantrekkelijker de rente).
  3, Staatsobligaties uitvaardigen met een aantrekkelijke rente enz. enz. enz.
  Probleem is echter dat vertrouwen de voorwaarde is voor het succes van zo’n operatie en dat is zoek in Suriname.
  Dus regering: probeer het vertrouwen van het volk eerst te winnen. Hoe? Dat is een veel groter probleem dan het afromen van de geldhoeveelheid, want een regering die geld gaat lenen om andere leningen af te lossen komt niet vertrouwelijk over.
  Ik denk dat wij bij het basisprobleem zijn beland en dat is Investeren in exporteerbare Productie en liefst in andere sectoren dan de mijnsector. Ja, en aangezien investeringen uit besparingen gefinancierd moet worden en de gemiddelde Surinamer niet genoeg geld heeft om te sparen, is dit een heel groot probleem.


  Maak melding

 41. Robje-G-de-Desi-slaaf :

  U zegt : “Srafu, jij weet het beter”

  Ik pretendeer nergens dat ik het beter weet !

  Mijn mening is dat een andere regering, dan die ons Land door WANBELEID, FAILLIET heeft gemaakt, orde op zaken kan stellen in Suriname !

  Naast economisch-financiele beleidswijzigingen moet de MENTALITEIT worden aangepakt !
  Starten met CONSTANTE ONAFHANKELIJKE SCREENING van President, Ministers, DNA-leden, hogere ambtenaren, staatsadviseurs zou een goed begin kunnen zijn !

  Herstel van de RECHTSSTAAT en MENSENRECHTEN is een andere must ! (zie oa de zwaar toenemende criminaliteit
  waarbij geweld wordt gebruikt tegen de bewoners )

  Terugbrengen/terugpakken van alle gestolen/verduisterde /onterecht verkregen gelden en goederen van de staat via verkorte rechtsprocedures ! (een echte Anti-corruptie wet in stelling brengen)

  Straffen van Schenders van de Grondwet mogelijk maken !

  Bankwet aanpassen waardoor wanbeleid door Centrale Bankleiding, eerder en op eenvoudige wijze strafbaar wordt !

  Bezuinigen op het ENORME Staatsapparaat en de vele buitenlandse vertegenwoordigingen, werken aan EIGEN PRODUCTIE !

  Het voorbeeld dat door de huidige machthebbers wordt neergezet voor de bevolking is FUNEST !
  (zie de corruptie, geen goede begroting laat staan begrotingsdiscipline, misbruik van wet en Grondwet, niet screenen van personen voor hoge functies etc)
  De machthebbers stimuleren op die manier dat het zich niet houden aan regels, in het algemeen !

  Dus, Robje, er moet een totale verandering plaatsvinden in Suriname, waarbij de belangen van Land en Volk, weer op de eerste plaats komen, bij het besturen van Ons Land .

  Geen eigen belangen en geen corruptie toestaan !
  Dus effectieve uitschakeling van politieke en andere BOEVEN !


  Maak melding

 42. Wat, na zoveel luchtkastelen gaat de Pres nu ook windmolen laten bouwen ?????
  Mooi mang ; dan wordt stroom ook goedkoop,strakkies gaat hij ook windeieren leggen !!!!

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.