Herdenking Javaanse immigratie in Suriname

106

Jaarlijks vindt op 9 augustus(vandaag) de herdenking plaats van de Javaanse immigratie. Op die dag wordt herdacht dat tussen 1890 en 1939 in totaal meer dan 32.000 Javaanse contractarbeiders vanuit Java, Indonesië naar Suriname kwamen. De eerste groep Javaanse contractarbeiders kwam met het stoomschip Prins Alexander in Suriname aan op 9 augustus 1890. Het laatste schip met immigranten de Kota Gedeh arriveerde in 1939.

Eénderde van de immigranten is weer geremigreerd naar Java. De Javaanse immigranten zijn vrij lang op de plantages blijven wonen en werken. In 1920 werden de Javaanse contractarbeiders ingezet voor de bauxietontginning in Moengo en in 1930 voor de kleine landbouw.

De herdenking gebeurt op verschillende manieren; door middel van optochten, lezingen, publicatie van boeken, etcetera. Bij het eeuwfeest van de Javaanse immigratie in 1990 werd een groot cultureel centrum Sana Budaya in Noord-Paramaribo gebouwd. Archieffoto: Drie Javaanse jongetjes leggen een krans bij het Monument ter Herdenking van de Javaanse Immigratie op het terrein van Sana Budaya.

Bekijk ook:


106 REACTIES

 1. Para pekerja kontrak Jawa pertama kali datang pada tahun 1890 di Suriname darat. Kelompok pertama terdiri dari 61 laki-laki, 31 perempuan dan 2 anak-anak. Mereka pergi sebagai buruh diwajibkan untuk bekerja di perkebunan di mana budak bekerja sebelumnya. Setelah masa kontrak awal mereka dari 5 tahun Jawa diberi pilihan untuk kembali ke Jawa atau tinggal permanen di Suriname. Secara total, sekitar 32.965 orang Jawa di Suriname. Sampai tahun 1954, memilih lebih dari 8500 orang Jawa yakin untuk kembali, yang lain tetap di Suriname. Para imigran direkrut untuk bekerja di perkebunan. Yang terus sampai sekitar tahun 1939. kapal Kota Gede adalah kapal terakhir yang membawa imigran dari Jawa ke Suriname. Para imigran gratis disebut tiba pada tanggal 13 Desember 1939 dan yang kelompok terakhir yang datang di Suriname dengan cara ini.
  Penduduk Jawa sekarang tidak membayangkan Suriname. Mereka membentuk kelompok besar dari penduduk Suriname. Javanan juga dikenal untuk makanan lezat mereka. Contohnya termasuk di Telo dengan istry, sate, Pecel, dawet, soto, nasi goreng, mie Jawa dan banyak makanan lezat lainnya. Siapa yang ingin mencoba makanan lezat Jawa mungkin pergi Biru Ground, sebuah lingkungan di Paramaribo Utara, dengan beberapa warrungs. Dan pada Tamanredjo di Commewijne dapat menemukan makanan yang baik.
  Hormat Robert Setrowidjojo.


  Maak melding

 2. eerste Javaanse contractarbeiders kwamen in 1890 in Suriname aan wal. De eerste groep bestond uit 61 mannen, 31 vrouwen en 2 kinderen. Zij gingen als contractarbeiders werken op de plantages waar voorheen slaven aan het werk waren. Na hun eerste contractperiode van 5 jaar kregen de Javanen de keuze om terug te gaan naar Java of om permanent te blijven in Suriname. In totaal kwamen zo’n 32.965 Javanen naar Suriname. Tot 1954 kozen ruim 8500 Javanen er voor om terug te keren, de andere bleven in Suriname. De immigranten werden geworven voor arbeid op de plantages. Dat is doorgegaan tot ongeveer 1939. Het schip De Kota Gede was het laatste schip dat immigranten van Java naar Suriname bracht. De zogenaamde vrije immigranten kwamen op 13 december 1939 aan en waren de laatste groep die Suriname op deze manier binnen kwam.
  De Javaanse bevolkingsgroep is nu niet meer weg te denken uit Suriname. Zij vormen een grote groep van de bevolking van Suriname. Javanan staan onder andere bekend om hun heerlijke eten. Te denken valt dan aan Telo met terie, sate, Pecel, dawet, soto, nasi goreng, Javaanse mie en vele andere lekkernijen. Wie lekker Javaans eten wil proberen kan goed terecht op Blauwgrond, een wijk in Paramaribo Noord, met diverse warrungs. En ook op Tamanredjo in Commewijne kan je lekker eten.
  Met vriendelijke groet Robert Setrowidjojo.


  Maak melding

 3. Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro.
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’
  Duso kulo panjenengan sedoyo..


  Maak melding

 4. Heel goedkoop naar Indonesia:
  Mirah sanget Liburan ke Indonesia.
  Naar Indonesia met name Yogyakarta:
  Ticket met KLM/Garuda/Singapore/Arabische AIR.
  kost e.500,- voor 90 dagen 17000 km met 3 X warm eten
  visum e.20,- voor 90 dagen
  Hotel kost Rp.300.000,- per nacht inkl.onbijt.
  Warm eten, Nasi + Sayur + Ayam + Thee s.Glas
  betaalt men Rp.20.000,- bij Mbak Tinuk lan Pk.Agung
  Jl.Pasarkembang
  Bus stad te bezichtigen 6 uur lang bus 1 tot en met bus 6
  kosten Rp.5000,=
  Ze praten javaans kromo of ngoko en Engels, heel veel mooie
  Batik op Malioboro en heel goedkoop, ook op Pasar Binghardjo heel goedkoop.
  De koers is gelijkt aan e.1,- = Rp.16000,-


  Maak melding

 5. Goed om te weten
  Indonesia heeft:

  34 Provencie
  17500 eilanden
  8000 zijn bewoond
  238 miljoen inwoners (bevolking)
  300 bevolkingsgroepen
  290 talen dialecten.
  onze staambomen/roots zitten in midden jawa en oost java, ze praten ngoko, kromo inggil en E


  Maak melding

 6. Met de komst van de Javanen naar Suriname heeft het land kennis gemaakt met valsheid en pure egoisme.

  De Javanen als groep zijn de meest valse Surinamers. Ze hebben geen principes en vanwege hun politieke betekenis hebben ze het land altijd gegijzeld gehouden. Ze kozen altijd voor zichzelf als gemeenschap ipv voor heel Suriname als gemeenschap. Ze switchen altijd naar die politieke kamp die hen het meeste belooft, ook al is het een moreel verwerpelijke kamp, zoals de NDP van Bouterse waar Somohardjo mee in zee ging. Toen Bouterse het vuur onder de billen van Somohardjo legde, vluchtte deze en kwam in de kamp van Front terecht.
  Hetzelfde voor alle Javanen. Ze kiezen altijd voor zichzelf, zoals nu die Sapoen en enkele anderen en hebben geen moer te maken met een bijdrage aan het land.
  Zo vals als een Javaan is dan ook terecht een geaccepteerde zegswijze.


  Maak melding

 7. Mas Kaaiman rembak kados ngoten, kok jen lebet ke wonten internet, kolowau kulo boten setuju mas, nendiko lintune mawon mas sing becik katha.


  Maak melding

 8. Javanen zijn aller laagste(5e rangs) volk van dit wereld waar ze ook zijn proberen te slijmen om hoger op te komen!!!!Neem 1 voorbeeld van die Pedofiel Somohardjo etterbak!ONBETROUWBAAR kill die geen respect heb voor de medemens.


  Maak melding

 9. Kaoloblakamangredjo

  @Punta Kente,
  YMBPP!
  Afschaffen dat kiti-koti gedoe!
  Wees blij en dank God dat Suriname is verlost van een ramp a.g.v. de komst van hardwerkende mensen uit diverse landen in Azië; anders hadden jij en je soortgenoten vandaag de dag niet te vreten.
  Het zijn deze mensen die jullie hebben kunnen behoeden voor een bestaan dat men heeft in een arm Afrikaans land.

  Zeer geachte meneer-/mevrouw kaolo-redjo,

  De dag van de komst de eerste negerslaven staat in schrille tegenstelling tot al die emigratiedagen, welke Suriname telt.
  Hoe dacht u dat de mensen hier aten toen in deze die javanen er nog niet waren? Om kort te gaan, “waarom rot u niet weer op naar 1 van die 1000 Indonesische eilanden? Be cool, dee fi rustik, breek mij de bek nouit open!


  Maak melding

 10. Bapak Kaiiman is jaloers op de javanen dat zonder hulp van de staat succes hebben geboekt in alle sektoren in Su. En bapak Kaaiman kort gezegd Bojo batjool is ook jaloers op de meertaligheid, een vaderland(indonesie) en een moederland( suriname) klederdracht, schoonheid en properheid , creativiteit, kunstzinnigheid, cultuur,traditie, culinair,voedsel autonoom, onderlinge zaamhorigheid, vreedzaam, gotong rojong en vooral econische zelfstandigheid en werk-ethos van de javanen enz enz enz. Bapak Bojo bajool; wij , javanen zijn een trotse volk en wij zullen Suriname met onze eigenkracht helpen opbouwen en daarvan zult U zeker merken en profiten. Wij zijn in opmars.


  Maak melding

 11. In Dordrecht had ik een mati Donald, die jaren spaarde om zijn roots op te zoeken in Indonesië. Het laatste jaar begon het dagelijkse aftellen tot aan zijn vertrek naar het beloofde land. De man keerde binnen de kortste keren ontredderd terug op Schiphol. Hij is er net zo lang gebleven als noodzakelijk om weer terug te reizen naar Ptata.
  Oeng no kong plei no wang bigi bille djaso. Laten wij oprecht blij zijn dat wij dit land tot op heden, vredig en vrolijk mogen bewonen.
  Ik wens u een geweldige dag van de Javaanse emigratie toe!


  Maak melding

 12. @@ Kunta Kente!! yu ma pan. p.ng.!!!

  Ik denk ook aan de c.t van je moeder wier al dood is, is ook een herdenking!!

  Hopelijk zijn je ouders ook Dood!! welke je niet aandenkt!!!
  Je bent het niet waard!! Vuile vieze varken!!

  Batjok!!!


  Maak melding

 13. BHAAI, wat een racistische Onzin !

  De creools-Zeeuwse Moksi Watra, DDB, is volgens u
  eerste rangs volk zeker !
  Wel heeft deze domme sportinstructeur ons land geruineerd
  en failliet gemaakt door WANBELEID !

  Ook toen de staastkas was leeggerommeld, heeft deze `held` ook nog 2,5 MILJARD Ongedekte SRD/biljetten in omloop gebracht ! Zjn ras-afkomst doet er niet toe, toch !!

  Wij zitten met een creools/zeeuwse staatsschuld van 12,5 MILJARD !

  Alle geld en goud is door toedoen NDP VERDAMPT !
  Jaja, met veel respect voor de medemens en de arme bevolking !!!


  Maak melding

 14. Waar zijn de Javanen eigenlijk trots op? Dat ze moslims zijn geworden? Die Arabieren hebben hen goed verneukt. Moet je zien hoe fanatiek die Javanen, verraders van hun oude cultuur en geloof, de islam belijden. Zum kotzen!


  Maak melding

 15. Bouterse een Indiaan? Ik zou eerder zeggen een Javaan. Hij is zo vals als een Javaanse aap. De Javaanse koningen van vroeger stonden bekend om hun wreedheid. Bouterse heeft dat overgenomen.


  Maak melding

 16. Mas Paraman. Wong Jowo kan nog terug naar zijn vaderland terwijl anderen niet eens weten waar zijn afkomst is. En Wong Jowo wacht niet op anderen om in vrede te leven,want hij is een vedelievend volk. Maar Jammer dat Wong Jowo in su niet blij is omdat hij nog moet slapen in een huis met diefijzer. Dit is niet vrolijk om naar zijn vaderland te schrijven.


  Maak melding

 17. @kaaiman,

  Kijk naar je eigen partij !!
  De Javaan is erg slim, hij zorgt dat hij altijd in de Regering zit.
  Ze wonen samen in een gesloten gemeenschap zonder diefstal zoals op Sunnypoint, Ramgoelam,Leidingen, zijwegen van Pad van Wanica, Texas !!
  Ze bedelen niet op de hoeken van de straten, maar werken hard; geen wonder dat ze nu op alle kantoren en bedrijven bijna de meerderheid hebben en alle secretaressen zijn bijna allen Javaans !!!


  Maak melding

 18. @ Banjumas,

  Javanen en vredelievend?
  In Indonesië staan ze elkaar naar het leven, niet normaal meer. En degenen die de anderen het leven behoorlijk zuur maken zijn meestal moslims, de harami moslims wel te verstaan.

  Tijdens ramadan mogen de Balinezen die overwegend hindu zijn, van de harami moslim Balinezen niet in het openbaar eten en drinken.
  Ook mogen ze de naam van de God die zij aanbidden niet in de mond nemen.

  Dus Banjumas leef maar in je waan dat Javanen c.q. Indonesiërs vredelievende mensen zijn.

  Onder elk volk heb je goede en slechte mensen.

  Misschien dat de Javanen in Suriname vredelievend met elkaar leven, maar het zijn wel mensen voor wie je moet oppassen. 1 Foutje en je bent de pisang, want ze weten met hun guna guna wel raad met je.


  Maak melding

 19. @ Jiyani,

  Ken je het verschil tussen de zeer tolerante Amadya moslims en de Soenieten ?
  En het verschil tussen Hindoe Sanatans (die eerst moete eten
  dan pas andere gasten en de Arya’s ??

  halve gekken zoals jij heb je overal !!


  Maak melding

 20. @ Srafu

  Ik haat geen mens welke kleur j ook heb, maar kom niet liegen,stelen en vooral slinks doen dan ga te ver.In bijzondere gevallen hb ik waarneembare feiten meegemaakt dat ik t kan interpreteren Srafu en is geen racistische dwaas gepraat of borrelpraat!


  Maak melding

 21. Karto,

  Zoals overal maken de moslims (vnl Javanen in Suriname) een opmars dankzij geld dat uit het Midden Oosten stroomt naar hun organisaties. Ze zitten goed bij kas daar in het Midden Oosten en weten de moslims in alle andere landen goed te ondersteunen. Hoeveel geld bij de Surinaamse Javanen toestroomt moet eens onderzocht worden. Die Moslim Bank speelt ook een grote rol daarbij. Ze hebben geld geleend aan de staat Suriname, maar de staat moet dan moslimprincipes promoten of tenminste niets in de weg leggen. De Javanen zijn de grootste profiteurs in Suriname van die leningen en schenkingen.
  Dat ze secretaresses worden zal wel. Somohardjo heeft er heel veel de ambtenarij ingeloosd tijdens zijn regeerperiode. Naar kwalificaties werd niet gekeken.


  Maak melding

 22. 2 Karto,

  Een broer van mij heeft 3 jaar op Java gewerkt. Hij heeft meegemaakt hoe vredelievend de Indonesiërs c.q. de Javanen met elkaar omgaan. Niet dus!

  Begin niet te zeuren over hindu’s, dat mag je pas doen als ik de fouten gemaakt door hindu’s ga verdedigen.
  Als ik ga roepen dat hindu’s vredelievend samen met elkaar door het leven gaan. Dan heb je het volste recht mij tot de orde te roepen.
  Zolang jij dat niet van mij leest, hou je dan ook koest!


  Maak melding

 23. @ karjamenawi,

  Zomaar maak je aannames. Ik minacht niemand, maar benoem de dingen zoals ze zijn.
  Op welke hoek hang ik. Vertel dat eens. Moet wel in een hoek zijn in het zuiden van Nederland, want ik woon vanaf mijn geboorte in Nederland.

  Waarom zou ik jaloers zijn op javanen? Je praat een hoop onzin.
  O ja als je dure woorden gebruikt, aub schrijf ze dan vooral foutloos op, want zoals jij het woord proletarisch hebt opgeschreven, geeft mij het vermoeden dat je belangrijker wilt overkomen dat je bent.

  Maar zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Dat jij proletarisch gaat winkelen (stelen dus) wil niet zeggen dat ik dat ook doe.

  Voor jouw info: Jiyani is een jonge vrouw, getrouwd, moeder, naar wie psssst wordt geroepen en gefloten.


  Maak melding

 24. De javanen buigen toen en nu niet voor minachting. Ze willen vooruit. Ze weten hun krachten en hun natuurlijke en geestelijke eigendommen . Ze leven in een realwereld dat ze welvaart nastreven dmv samen werken ,veiligheid, orde en gezag. En ze weten dat ze geen kinderen zijn van bedelaars. wacht maar ; over een jaar of 20 behoren ze tot een van de welvarendste volk van Suriname en ook van de regio. Geloof me maar.


  Maak melding

 25. @ Kaaiman,

  Niet alleen Somo heeft zonder naar kwalificaties te kijken mensen die op hem lijken, functies toebedeeld.
  Dat hebben alle politieke partijen in Suriname gedaan.
  Het is inherent aan de Surinaamse politiek door mensen tijdens de verkiezingscampagnes beloftes te maken voor het winnen van zieltjes.
  Zo zijn velen op posten terecht gekomen waar ze geen kaas van hebben gegeten.

  Dat is ook 1 van de redenen waarom Suriname zoveel ambtenaren in dienst heeft, de meesten zijn echter van geen enkele betekenis.
  Bovendien zijn ze bijzonder onbeschoft.

  Tijdens mijn laatste vakantie in Suriname ben ik door 2 ambtenaren onbeschoft behandeld. De ene was een javaan op Zanderij en de andere was een hindustaan.


  Maak melding

 26. @hans de kikker

  Hans dan ben je de grootste hufter hier op wk want jij bent jantje de voorste om alle andere rassen dan de jouwe te beledigen en uit te schelden alsof dat normaal is. Maar dat zijn ze van jou gewend, jo kleine viezerik en onbeschofte vlerk zonder enig vorm van fatsoen.


  Maak melding

 27. RACISME begint vaak met het etiketteren, jet plakken van negatieve eigenschappen op personen uit etnische groepen/ bevolkingsgroepen en op mensen van een bepaald ras !

  Begin er niet aan, pak individuele PERSONEN aan die iets verkeerds doen in uw visie !

  PS En weet wel dat criminele daden door personen uit alle bevolkingsgroepen worden gepleegd !
  De grootste groep politieke boeven en graaiers zijn gewoon
  STADSGEBOEFTE !!


  Maak melding

 28. Banyumas,

  Niemand misgunt het Javanen of wie dan ook dat ze welvarend worden. Maar wordt het dan op een eerlijke manier, zonder de maatschappij te splitsen door steeds over te gaan naar het politieke blok dat de meeste gunsten verleent. Hou er principes op na, maak die principes bekend en hou je eraan. Javanen flirten met iedereen en slapen politiek gezien met iedereen. Als ze er maar voordeel uit halen. Deze waardeloze mentaliteit kunnen ze beter achterwege laten, want als ze door gaan ermee dan gaat niemand hen meer vertrouwen en dan gaat ook Front doen met Somohardjo (of een andere leider) wat Bouterse met hem gedaan heeft. Word dus geen wegwerp Javaan!


  Maak melding

 29. Bepaalde javanen hebben het behoorlijk hoog in hun kop zitten.
  Dat ze beweren dat zij Suriname tot grote welvaart gaan brengen en dat de rest er van zal mee profiteren.
  Hoe verwaand kun je dan zijn.

  In een multi-etnisch land zijn alle mensen nodig. Of je nou hoog of laag geschoold bent.
  Iedereen draagt op zijn/haar manier bij aan het ontwikkelen van het land.
  Het is behoorlijk eng als 1 groep dat gaat roepen wij brengen Suriname tot ontwikkeling.


  Maak melding

 30. @Jiyani,

  In Suriname moet je ook niet op je strepen gaan staan. Je moet een beetje de ja meneer, nee meneer mentaliteit tonen. Dat streelt de ego van de mensen daar en dan willen ze wel eens iets doen.


  Maak melding

 31. Mas kaaiman of tewel mas bojo badjool in het javaans. volgens mij ben u een van de dommerikken van su die alleen maar bedelen in leven gaan. Waarom bent U jaloers op javanen , omdat ze goe in flirten zijn. Weet U wat flirten in de hedendaagse politiek. Flirten betekent lobbyen. En dat doet bijna iedereen om zijn haar belangen en doel tot elkaar te kunnen krijgen. In de rijke landen is lobbyen een business. En wat is daar fout aan mas Bojo Badjool(kaaiman ). neks no fout toch.En U durf het ook in deze moderne tijd nog de javanen te minachten door te noemen weg wegwerp javan , maar daar neem ik u NIET KWALIJK. HET KOMT DOOR uW JALOEZIE TOV DE JAVANEN. EN EEN WEGWERP JAVAAN WORDT GERECYCLED EN WORDT EEN STERKE JAVAAN. OOK NEKS NO FOUT. bLIJF MAAR DROMEN MAS BOJO BADJOOL/KAAIMAN.


  Maak melding

 32. @ Pindakaas,

  Ik stond helemaal niet op mijn strepen. Ik was al 2 keer eerder met vakantie geweest, dus je weet dan wel een beetje hoe het werkt.

  Beide keren heb ik normale vragen gesteld. Ging over het halen van stempels. Die javaan op zanderij nam niet eens de moeite me aan te kijken om een fatsoenlijk antwoord te geven. Ik werd letterlijk door hem afgesnauwd.
  Dat heb ik niet gepikt en hem ook keihard afgesnauwd. Blijkbaar had hij dat niet van mij verwacht. Hij stond met zijn mond vol tanden en ook omdat mensen om mij heen hem ook toebeten dat hij onbeschoft is.

  Die hindustaan was een ambtenaar op Burgerzaken en die dacht mij te kunnen op te lichten.
  Toen ik hem duidelijk maakte dat ik daar niet ven ben gediend, werd ik gevraagd om me weer achter in de rij aan te sluiten en maar moest afwachten of ik nog wel aan de beurt zou komen.
  Ook dat heb ik niet gepikt en hem duidelijk gemaakt dat ik dit aan de directeur wou doorgeven.
  Toen zong hij ging een noot lager.

  Ik laat me niet beduvelen!


  Maak melding

 33. Zou die domme woorden maar snel weer inslikken met de Nederlandse daden in de wereld als geschieds achtergrond en hoe de gemiddelde Nederlander vandaag de dag zichzelf zogenaamd tolerant opstelt tegen vluchtelingen!!


  Maak melding

 34. Zwaar overTijd dat Suriname een keer economische ontwikkelingen en vooruitgang de wereld in verspreid in plaats van deze steeds en massa terugkerende Culturele troep wat je op 9 vd 10 Surinaamse nieuwssites de ronde ziet voorbij gaan!


  Maak melding

 35. Banyumas,

  Javanen hebben weinig om jaloers op te zijn. Wat ze wel hebben is iets irritants: altijd calculerend en dus onbetrouwbaar. Je weet bij een Javaan altijd dat hij je zal verruilen, maar nooit op welk moment dat bod van die andere partij bij hem binnen komt. Dat is wat ergert. Als ze dat weglaten, geweldig!


  Maak melding

 36. Helaas Banyumas,

  Ik ben zelf ook niet van die persoonsverheerlijkingstype.
  Maar als een Javaan of een andere individu iets bijzonders presteert, dan mag dat zeker vermeld worden.


  Maak melding

 37. Groei
  Somohardjo stelt dat Javanen in Suriname een bijzondere groei hebben doorgemaakt. “We zijn enorm vooruit gekomen. Niet alleen op economisch, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Kijk maar binnen het onderwijs: we mogen trots zijn op de vele Javanen die een universitaire opleiding hebben afgerond.” In een persbericht zegt de partij een Javaanse DNA-voorzitter te hebben gehad, Javaanse parlementariërs, ministers, ambassadeurs en ondernemers. Op alle niveaus hebben Javanen posities kunnen invullen. Zij hoeven zich niet meer tevreden te stellen met de zogenaamde lage beroepen van vroeger en niemand hoeft meer op hen neer te kijken,” geeft Somohardjo, die zelf de geschiedenis ingaat als de eerste Javaanse Assembleevoorzitter in Suriname, in het persbericht aan….. Ik ook feleicteer alle javanen in Suriname, in Nederland en op Sumatra (indonesia) in verband met 126 jaar immigratie in Suriname en met volgens paribasan:
  Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro.
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’
  Duso kulo panjenengan sedoyo..


  Maak melding

 38. Groei
  Somohardjo stelt dat Javanen in Suriname een bijzondere groei hebben doorgemaakt. “We zijn enorm vooruit gekomen. Niet alleen op economisch, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Kijk maar binnen het onderwijs: we mogen trots zijn op de vele Javanen die een universitaire opleiding hebben afgerond.” In een persbericht zegt de partij een Javaanse DNA-voorzitter te hebben gehad, Javaanse parlementariërs, ministers, ambassadeurs en ondernemers. Op alle niveaus hebben Javanen posities kunnen invullen. Zij hoeven zich niet meer tevreden te stellen met de zogenaamde lage beroepen van vroeger en niemand hoeft meer op hen neer te kijken,” geeft Somohardjo, die zelf de geschiedenis ingaat als de eerste Javaanse Assembleevoorzitter in Suriname, in het persbericht aan….. Ik feleicteer ook alle javanen in Suriname, in Nederland en op Sumatra (indonesia) in verband met 126 jaar immigratie in Suriname en met volgens paribasan:
  Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro.
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’
  Duso kulo panjenengan sedoyo..


  Maak melding

 39. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR BEWUSTWORDING EN GERECHTIGHEID TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  De FELICITATIES ook aan de Javaanse gemeenschap ter herdenking aan de komst van hun voorouders in het land, en zij die ervoor gekozen hebben om er te blijven wonen.

  De Javaanse gemeenschap draagt ook bij aan de MULTICULTURELE RIJKDOM van SURINAME, en dat vooral door hun lekker eten, hun mooie klederdrachten ( als zo ook de andere bevolkingsgroepen) , en hun mooie muziek. Verder leveren ze ook hun bijdrage aan de opbouw van het land, zo ook op politiek gebied. Moge zij deze dag vooral het mooie GEVOEL VAN EENHEID onder elkaar ervaren, en dit ook met alle andere bevolkingsgroepen.

  Helaas als ik hier de vele negatieve reacties lees zal er nog heel hard gewerkt moeten worden aan DE EENHEID ONDER DE BEVOLKINGSGROEPEN, en dat zal vooral moeten beginnen met RESPECT VOOR ELKAAR, en dat vooral ook in het belang van de JONGERE Multiculturele generatie.

  MESSAGE and POWER from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 40. @Budayayawa,

  Hartelijk dank voor de informatie die je hierop WKN heb verstrekt. Wij Surinamers mogen trots zijn dat ondernemende Javanen de moed hebben genomen om van Java naar Suriname te vertrekken. De bijdrage die Javanen leveren aan de Surinaamse zijn groot. Ik denk hierbij op culinair/cultureel gebied, het onderwijs, de landbouw en visserij, de gezondheidszorg,enz. Ik ben er ook trots op dat ik Javanen in mijn familie heb. Opvallend is de Javaanse bescheidenheid en de wil om te werken, aan te pakken. Van harte gefeliciteerd met deze gedenkwaardige dag.


  Maak melding

 41. Alle Javanen gefeliciteerd. Laten we wel beseffen dat we Surinamers of Nederlanders zijn, geen Indonesiers. Met Indonesie hebben we een band, maar Suriname of Nederland is ons land.


  Maak melding

 42. Of Somohardjo de geschiedenis ingaat als de 1e Javaanse Assemblee Pedofiel voorzitter van Suriname, schande mi booi,dat kennen javanen weer niet en is gewoonweg super normaal ahahahaaa…


  Maak melding

 43. Belfort zei onlangs:” Inplaats van dat mensen wordt opgepakt, worden zij via de media vernederd en beledigd. Zij zetten mensen aan om jou aan te vallen en lelijke dingen naar het hoofd te slingeren.”

  Geen uitzondering zelfs op een plechtige dag als de herdenking van de Javaanse Immigratie. God bless the
  people of Suriname.


  Maak melding

 44. soso law man tori, we puru na doro dya na w k. a moro bigi feyanti a no unu Jampanesi,Inheemsen, Hindostani, Kreoro sma, snesi, Marrons efu den sma kemopo dorosey kondre san tron Srananman. unu Sranan man habi un srefi fanowdu. a moro bigi gezamenlijk feyanti na Guyana a winsi den tu kondre na Caricom lid. un no mus fu trowe haat na makandra. hori un srefi Srananman. united we stand devided we fall.


  Maak melding

 45. Wij javanen danken het verleden en werken voor heden en toekomst zonder gezeur en geklaagd. Kijk nu op Marienburg/Commewijne . Surinamers(javanen en overige groepen) bij elkaar om feest te vieren , om te herdenken. om te troosten , om te geloven en om met elkaar te vertrouwen, om samen te genieten van de rijkdom van de javanen ,om samen te werken voor een welvarend SU. Dit is toch prachtig. En zo zijn de javanen . De javanen leven in welvaart en welzijn in Su, omdat ze in harmonie, veilige gezin , orde en gezag leven. De javanen leveren hun bijdrage aan Su met stille- en sterke kracht zonder djoegoe djoegoe , geruisloos aan welvarend Su. Merdekka.


  Maak melding

 46. waarom heeft Yiyani een minderwaardigheidscomplex . hij leeft nog in de koloniale tijd, daarom woont hij in nederland. Hij denkt nog steeds dat su een slavenmeester en redimoesoe land en dat javanen en hindoestanen nog steeds op het land werkt. Wat is mas yiyani toch zielig enhij wil niet graag zien dat javanen en hindoestanen elite banen hebben.Blijf maar slapen en dromen in het land van je meester mas yiyanie.


  Maak melding

 47. Helaas, is een reactie van mij door de moderator verwijdert.
  Dat was bestemd, voor iedereen die tegen Javanen zijn.
  In mijn ogen is er geen ras beter dan een ander, voor de gene die dat denkt oen Mpp allemaal.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 48. Ik denk dat we best jaloers kunnen zijn op de Surinaamse Javaan. Ze hebben 2 belangrijke culturele waarden. Gotong rojong en Sambatan. Echt om jaloers op te zijn.
  Ze hebben ook de laatste 30 jaren een grote opwaartse sociale mobiliteit gemaakt. Materieel zijn ze ook in de afgelopen 30 jaar erg heel veel progressie gemaakt. De gemiddelde Javaan investeert ook heel veel in zijn gezin, zijn sociale omgeving en zijn huis.


  Maak melding

 49. Mas Kaaiman, ngendike panj. kok kados tiyang menado/Dayaker mawon, boten gadai totoktromo jawi, kados ngendikane bayi mawon , tapi bayai edan .


  Maak melding

 50. Wat Somohardjo in het DNA doet, zijn de overige Javanen niet verantwoordelijk, dus komen jullie niet met de bull shit dat Javanen niet te vertrouwen zijn !!!
  Als ik bepaalde reactie lees, dan zijn de Javanen die reageren heel beleefd. Mijn advies aan degene die anti Javaan zijn is het volgende; begint naar je eigen ras te kijken wie of tot welke ras je behoord. Dan pas mag je iets over Javanen praten of schrijven. Zaka zaka unu luku yu égie tingie un M.P.P. ( Anjing allemaal )

  Jacko.


  Maak melding

 51. Commewijnwe is een distrikt van één surinamers. daar wonen alle bevolkingsgroepen van Su. Ze leven in harmonie en in ieders cultuur. Ze speken alle talen van Commewijne nl javaans , hindoestaans, sranang tongo , chinees. enz. Dus bv een creeol spreekt javaans,hindoestaan, sranag tongo, chinees . Ze vormen samen een beschaafde Suries. Prachtig en voorbeeldig . Dat kon men zien ,gisteren op de day of wong djowo te marienbug /commewijne. Daar waren alle mooie bloemen (volken) van Su massaal aanwezigd. Ze waren als een trotse natie aanwezigd. Heel mooi; zo moet Su zijn. Eenheid in verscheidenheid. merdekka.


  Maak melding

 52. Wat een niveau allemaal. In elk geval een hele fijne dag met “day of the wong Jawa” en “Inheemse dag”. Er gebeuren al ergere dingen op de wereld.


  Maak melding

 53. Bpk.P.s.Somohardjo stelt dat Javanen in Suriname een bijzondere groei hebben doorgemaakt. “We zijn enorm vooruit gekomen. Niet alleen op economisch, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Kijk maar binnen het onderwijs: we mogen trots zijn op de vele Javanen die een universitaire opleiding hebben afgerond.” In een persbericht zegt de partij een Javaanse DNA-voorzitter te hebben gehad, Javaanse parlementariërs, ministers, ambassadeurs en ondernemers. Op alle niveaus hebben Javanen posities kunnen invullen. Zij hoeven zich niet meer tevreden te stellen met de zogenaamde lage beroepen van vroeger en niemand hoeft meer op hen neer te kijken,” geeft Somohardjo, die zelf de geschiedenis ingaat als de eerste Javaanse Assembleevoorzitter in Suriname, in het persbericht aan….. Ik feliicteer ook alle javanen in Suriname, in Nederland en op Sumatra (indonesia) in verband met 126 jaar immigratie in Suriname en met volgens paribasan:
  Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro
  .
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’


  Maak melding

 54. Bpk.P.s.Somohardjo stelt dat Javanen in Suriname een bijzondere groei hebben doorgemaakt. “We zijn enorm vooruit gekomen. Niet alleen op economisch, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Kijk maar binnen het onderwijs: we mogen trots zijn op de vele Javanen die een universitaire opleiding hebben afgerond.” In een persbericht zegt de partij een Javaanse DNA-voorzitter te hebben gehad, Javaanse parlementariërs, ministers, ambassadeurs en ondernemers. Op alle niveaus hebben Javanen posities kunnen invullen. Zij hoeven zich niet meer tevreden te stellen met de zogenaamde lage beroepen van vroeger en niemand hoeft meer op hen neer te kijken,” geeft Somohardjo, die zelf de geschiedenis ingaat als de eerste Javaanse Assembleevoorzitter in Suriname, in het persbericht aan….. Ik feliicteer ook alle javanen in Suriname, in Nederland en op Sumatra (indonesia) in verband met 126 jaar immigratie in Suriname en met volgens paribasan:
  Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro
  .
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’
  Duso kulo panjenengan sedoyo.


  Maak melding

 55. De eerste Javaanse contractarbeiders kwamen in 1890 in Suriname aan wal. De eerste groep bestond uit 61 mannen, 31 vrouwen en 2 kinderen. Zij gingen als contractarbeiders werken op de plantages waar voorheen slaven aan het werk waren. Na hun eerste contractperiode van 5 jaar kregen de Javanen de keuze om terug te gaan naar Java of om permanent te blijven in Suriname. In totaal kwamen zo’n 32.965 Javanen naar Suriname. Tot 1954 kozen ruim 8500 Javanen er voor om terug te keren, de andere bleven in Suriname. De immigranten werden geworven voor arbeid op de plantages. Dat is doorgegaan tot ongeveer 1939. Het schip De Kota Gede was het laatste schip dat immigranten van Java naar Suriname bracht. De zogenaamde vrije immigranten kwamen op 13 december 1939 aan en waren de laatste groep die Suriname op deze manier binnen kwam.
  De Javaanse bevolkingsgroep is nu niet meer weg te denken uit Suriname. Zij vormen een grote groep van de bevolking van Suriname. Javanan staan onder andere bekend om hun heerlijke eten. Te denken valt dan aan Telo met terie, sate, Pecel, dawet, soto, nasi goreng, Javaanse mie en vele andere lekkernijen. Wie lekker Javaans eten wil proberen kan goed terecht op Blauwgrond, een wijk in Paramaribo Noord, met diverse warrungs. En ook op Tamanredjo in Commewijne kan je lekker eten………….. Ik feliciteer alle javanen in Suriname,Nederland en op Sumatra heel hartelijk inverband met 126 jaar immigratie in Suriname en met vriendelijke groet Robert Setrowidjojo


  Maak melding

 56. @ Volger

  Dat heb je goed gezien, maar sommige reageerder denken dat alle Javanen slecht zijn. Ze scheren iedere javaan onder één kam, en dat is niet de bedoeling. Onder alle rassen heb je ook baggers tussen, normaal gesproken let ik op mijn vocabulaire. Ik weet dat je niet mij bedoeld, als je over niveau hebt. Maar ik kan niet tegen onrecht vandaar mijn persoonlijke reactie.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 57. “Brille” was de buitenman van Jiyani, daarom bezocht zij als
  uitkering trekkende telkens Suriname.

  Ze was “contactvrouw foe a-la-in-ptata.”.


  Maak melding

 58. wees eens eerlijk. de Javaanse bevolking is de derde grote groep van de bevolking van Suriname. het is een zegen. als alleen twee grote bevolkingsgroepen zouden zijn zoals in Guyana zouden die twee elkaar naar het leven staan.


  Maak melding

 59. Goed om te weten
  Indonesia heeft:

  34 Provencie
  17500 eilanden
  8000 zijn bewoond
  240 miljoen inwoners (bevolking)
  300 bevolkingsgroepen
  290 talen dialecten.
  De afstand Jakarta – Paramaribo is ongeveer 30.000 km.
  onze stambomen/roots zitten in midden jawa en oost java, ze praten ngoko, kromo inggil en Engels.


  Maak melding

 60. Hotel heel goedkoop in Yogyakarta Rp.30.000 tot Rp.1000.000 per nacht, warm eten is nog goedkoper bij mbak Tinuk lan bpk. Agong jl.Pasarkembang, Nasi+sayur+ 2 stuk Auam en een glas thee betaalt men Rp.20.000 en de koers is e.1,- is gelijkt aan Rp.16.000


  Maak melding

 61. De Socale wetten in Nederland, alleenstande zonder kinderen krijg je van Lanti e.1100, per maand en met kinderen e.1600,- per maand exkl.toelagen


  Maak melding

 62. Mas Opvolger. U hebt dezelfde houding als de kolonisten . Zij gedroegen zich als leermeester en huisbaas en de rest was dom. Die tijd is voorbij .Ik denk dat u nog steeds in die wereld leeft om mensen bang te maken en mensen niet willen accepteren als mens met eigen waarde. Het maakt niks uit welke niveau je hebt; je bijdrage en prestatie zijn de belangrijkste waarde van een mens. Als u denkt meer te zijn dan anderen, bijf maar rustig bij uw huisbaas.


  Maak melding

 63. Diverse hoogwaardigheidsbekleders hebben dinsdag een krans gelegd bij het monument ter herdenking van de Javaanse Immigratie te Mariënburg. Daartoe behoorden de Indonesische minister Imam Nahrawi van Youth & Sport Affairs en de ambassadeurs Dominicus Supratikto (Indonesië), Ernst Noorman (Nederland), Satendar Kumar (India) en Zhang Jinxiong van China. Ook vertegenwoordigers van de politieke partijen KTPI, VHP, DA’91 en de NPS waren aanwezig.

  De herdenkingsactiviteiten zijn georganiseerd door het Comité Day of the Wong Jawa. Net als de Nederlandse ambassadeur Noorman stonden vrijwel alle sprekers stil bij de Internationale Dag van de Inheemsen, die door de Verenigde Naties is uitgeroepen en sedert 2006 ook in Suriname een nationale feestdag is.

  Trots op wie je bent
  “Onze voorouders wilden een beter leven voor ons en dat mogen wij niet verloren laten gaan. Ik ben er trots op te kunnen zeggen: Ik ben een Surinaamse van Javaanse afkomst. Wees trots op wie je bent en wat je bent,” was de rode draad in de toespraak van Assembleelid Ingrid Karta-Bink, maar ook in die van andere sprekers zoals voorzitter Angelic del Castilho van DA’91. Zij merkte op dat “we trots mogen zijn op onze nazaten met Javaanse roots, die in staat zijn gebleken om zó ver van hun oorspronkelijke woonplaats de taal, cultuur en gewoonten intact te houden”.

  Paul Somohardjo, nu niet in de hoedanigheid van voorzitter van de Pertjajah Luhur, maar in de functie van voorzitter van het Comité Day of the Wong Jawa, stelde er trots op te zijn dat nazaten van de Javaanse immigranten de cultuur, taal en ‘adat’ nog konden behouden, ook al zijn ze zo ver van Indonesië verwijderd. Hij maakte er gewag van dat tijdens een eerder gehouden taalcongres in Indonesië bewondering was uitgesproken voor het feit dat nakomelingen van de Javaanse immigranten nu, zoveel jaren na de immigratie, nog steeds de oorspronkelijke taal van de eerste immigranten machtig zijn. Somohardjo zei dat de Indonesische minister Imam Nahrawi van Youth & Sport Affairs tot naar Suriname is gekomen om zich er van te vergewissen dat de Indonesische taal en cultuur nog gebezigd worden.


  Maak melding

 64. Goed om te weten
  Indonesia heeft:

  34 Provencie
  17500 eilanden
  8000 zijn bewoond
  240 miljoen inwoners (bevolking)
  300 bevolkingsgroepen
  290 talen dialecten.
  De lengte indo. 5100 km en de breedte is 25 km.
  De afstand Jakarta – Paramaribo is ongeveer 30.000 km.
  onze stambomen/roots zitten in midden jawa en oost java, ze praten ngoko, kromo inggil en Engels.


  Maak melding

 65. Wij javanen hebben geen importvoedsel nodig. wij HEBBEN voedselAUTONOMIE. Wij produceren onze voedsel zelf .Dit is één van onze rijkdom. Onze voedsel bestaat uit; telo, banaan, kimpool, jam, zoete patat, katjang deli,katjang brol, katjan nidjoo, kadjang tolo( bruine bonen, katjang blaka aai., katahar, su-oon, kluwee, kangkoong, kabis, kokosnoot, rijst, ketan, boong, sambeng, entoong , welood, binnenlandsp, kejong, waterkip, blungon, sepakara, loemboe, turie, peper, casaveblad, papajablad, kodong ranti, bitawirie,bajem, alle bekende groenten van su en alle gevogelten en alle dieren behalve varkens en alle vissen natuurlijk, En dranken zoals regenwater, djaaee thee, siroop van diverse vruchten en dawet natuurlijk. enz enz ,enz. Hiermee leveren de javanen een bijdrage voor eigen voedsel voorziening in het land en ook een besparing van deviezen voor suriname. Als alle suries de voedsels van de javanen eten dan hoeft de staat geen voedselpakketten meer uit te delen aan de soiaal zwakkeren.


  Maak melding

 66. Goed om te weten
  Indonesia heeft:

  34 Provencie
  18000 eilanden
  8000 zijn bewoond
  240 miljoen inwoners (bevolking)
  300 bevolkingsgroepen
  290 talen dialecten.
  De lengte indo. 5100 km en de breedte is 25 km.
  De afstand Jakarta – Paramaribo is ongeveer 30.000 km.
  Alle Javanen zijn allemaal welkomt in Indonesia zonder visa voor twee maanden.
  onze stambomen/roots zitten in midden jawa en oost java, ze praten ngoko, kromo inggil en Engels.


  Maak melding

 67. Wat lees ik hier? Ineens zijn de Javanen de redders van Suriname? Please! Javanen zijn de meest onbetrouwbare lieden die met alle winden meewaaien zolang het hun wat oplevert. Ik moet nog een Javaan tegenkomen die echte principes heeft.

  Kijk hoe die ene Javaan reageert. Ineens moet iedereen Javaanse kost gaan eten! Deze mensen hebben het met steun van de Islamitische Bank, Indonesie en de Organisatie van Moslimlanden wel heel erg hoog in hun bol gekregen. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst.


  Maak melding

 68. Diverse hoogwaardigheidsbekleders hebben dinsdag een krans gelegd bij het monument ter herdenking van de Javaanse Immigratie te Mariënburg. Daartoe behoorden de Indonesische minister Imam Nahrawi van Youth & Sport Affairs en de ambassadeurs Dominicus Supratikto (Indonesië), Ernst Noorman (Nederland), Satendar Kumar (India) en Zhang Jinxiong van China. Ook vertegenwoordigers van de politieke partijen KTPI, VHP, DA’91 en de NPS waren aanwezig.

  De herdenkingsactiviteiten zijn georganiseerd door het Comité Day of the Wong Jawa. Net als de Nederlandse ambassadeur Noorman stonden vrijwel alle sprekers stil bij de Internationale Dag van de Inheemsen, die door de Verenigde Naties is uitgeroepen en sedert 2006 ook in Suriname een nationale feestdag is.

  Trots op wie je bent
  “Onze voorouders wilden een beter leven voor ons en dat mogen wij niet verloren laten gaan. Ik ben er trots op te kunnen zeggen: Ik ben een Surinaamse van Javaanse afkomst. Wees trots op wie je bent en wat je bent,” was de rode draad in de toespraak van Assembleelid Ingrid Karta-Bink, maar ook in die van andere sprekers zoals voorzitter Angelic del Castilho van DA’91. Zij merkte op dat “we trots mogen zijn op onze nazaten met Javaanse roots, die in staat zijn gebleken om zó ver van hun oorspronkelijke woonplaats de taal, cultuur en gewoonten intact te houden”.

  Ir. Paul Somohardjo, nu niet in de hoedanigheid van voorzitter van de Pertjajah Luhur, maar in de functie van voorzitter van het Comité Day of the Wong Jawa, stelde er trots op te zijn dat nazaten van de Javaanse immigranten de cultuur, taal en ‘adat’ nog konden behouden, ook al zijn ze zo ver van Indonesië verwijderd. Hij maakte er gewag van dat tijdens een eerder gehouden taalcongres in Indonesië bewondering was uitgesproken voor het feit dat nakomelingen van de Javaanse immigranten nu, zoveel jaren na de immigratie, nog steeds de oorspronkelijke taal van de eerste immigranten machtig zijn. Somohardjo zei dat de Indonesische minister Imam Nahrawi van Youth & Sport Affairs tot naar Suriname is gekomen om zich er van te vergewissen dat de Indonesische taal en cultuur nog gebezigd worden.


  Maak melding

 69. Ook goed om te weten ; Indonesie is met 240 miljoen inwoners de vierde grootste land van de wereld en Indonesie is een krachtige economische macht en behoort tot de 20 economische machten van de weren.(G20). Alleen Jakarta heeft meer dan 200 shoppingmalls en de eerst stad in de wereld met de meeste shoppingmall. En de huidige javaanse president heet JokoWidodo. En borobudur is een van de wereldwonderen , En de batik kleding wajangkulit, gamelan , de nasi goreng en bali zijn heel bekend in de wereld .En enz, enz,. Dit allemaal is voor de javanen in Su een inspiratie bron voor zelfvertrouwen in eigen kunnen.


  Maak melding

 70. De Borobodur is een eerbetoon aan Buddha, de Pendawa Lima zijn de 5 Pandu broeders van de Mahabharat, de Ramayan wordt begeleid met de gamelang, veel Indonesische namen zijn afkomstig uit het Sanskriet, de moeder van Lakskman en Shatruhan uit de Ramayan was de koningin Sumitra, afkomstig van het huidige Sumatra, een groot deel van Indonesie was ooit Hindoeistisch, toen Buddhistisch, thans islamitisch, Bali is nog steeds Hindoeistisch maar wordt steeds meer bedreigd door de islamisten, Indonesie is genoemd naar India (Indo) enz. Er is een grote invloed van India geweest op niet alleen Indonesie, maar heel Zuid-Oost Azie, zoals Vietnam, Cambodja, Maleisie, Singapur, Thailand, China, Japan, Myanmar, in mindere mate Korea.


  Maak melding

 71. Dat is waar Bapak Vijay. Indonesie was en is een grondstofrijk en vruchtbaar land. Diverse naties van de wereld zoals de africanen, arabische landen , india en de mongolen kwamen naar indonesie om handel te drijven . U weet naast de koopman is een dominee. Dus door de handel is de invloed van vreemde zeden en gewoonten,religie, cultuur en traditie in indonesie sterk gevestigd. Daarom zijn de javanen zo buigzaam als een riet en ze kunnen overal in alle omstandigheid buigen.Maw ze kunnen gemakkelijk omgaan met alle volken. De javanen zijn beleefd ,vriendelijk, eerbiedig en hulpzaam om de vreemde gasten te ontvangen en de javanen zijn ook nieuwsgierigbezef om de achtergrond van de de gasten te leren en de javanen zijn ook bedachtzaam en arrogant die niet door andere gasten laten domineren. Daarom is Su een paradijs voor de javanen. Ze kunnen hier goed buigen naar alle kanten en door te gaan om vooruit te komen en nuttig te zijn voor het land en voor subur makmur.


  Maak melding

 72. Bapak Viyay. Ps. ookn de europeanen kwamen naar Indonesie om handel te drijven en te koloniseren. En deze europeanen waren niet geluk om de de javanen klein te krijgen en daarintegen werden ze weggejaagd door Bapak Bung Karno. bapak Sukarno is voor de javanen een held.


  Maak melding

 73. kaaiman!!
  echt een stereotype persoon met een heel lage eq.
  alleen maar schelden voordelen en oordelen.
  wat een zielig mens
  wij javanen kunnen nog vetrellen en weten van ons javanse geschiedenis en cultuur.
  wat is zijn geschiedenis en cultuur. raden……………………
  kaaiman;” get a life.”


  Maak melding

 74. Ik feliciteer al mijn broeders en zusters (240 miljoen )in Indonesia de dag van Medeka op 17 augustus ook de Indo.Ambasadeur in Suriname ook in Nederland maju terus pantang mundur MERDEKA, MERDEKA , en met groot groet Robert Setrowidjojo


  Maak melding

 75. De Republiek Indonesië viert vandaag 71 jaar onafhankelijkheid. Ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in Paramaribo hield op zijn residentie de formele vlag-hijs-ceremonie. Traditie, respect en discipline stonden hierbij centraal. “Het is een traditionele formele ceremonie, waarbij wij respect tonen voor de grondleggers, onze nationale helden die hun leven hebben geofferd voor deze onafhankelijkheid”, licht Supratikto de handelingen nader toe.

  In de voortuin stonden de Indonesiërs, Surinamers van Javaanse afkomst, jong en oud in de houding. De één formeel gekleed in pak, de andere in kleurrijke batikkledij gestoken. De in wit-rood geüniformeerde Sang Saka Merah Putih vlaggendragers marcheerden met de vlag, op bevel van de commandant naar de vlaggenmast. De ambassadeur en enkele stafleden stonden tegenover de aanwezige opgesteld. Na het hijsen, volgde het volkslied en uit respect en als eerbewijs salueerden de aanwezigen. “Deze traditie is ook bedoeld om de aanwezigen te leren om de helden te respecteren en discipline op te brengen. Bij formele ceremonies hoort discipline”, benadrukt Supratikto.

  Indonesië, jarenlang een kolonie van Nederland, was de laatste drie jaren tot aan het zelf uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945, door Japan bezet. “Onze ceremonie is door Japan beïnvloed. Zij zijn heel militaristisch en gedisciplineerd.” Als onderdeel van de formele bijeenkomst, werd de 1945 onafhankelijkheidsproclamatie voorgelezen. De ambassadeur vervolgde met de nationale filosofie en de vijf principes, die door de aanwezigen werden herhaald. Na het voorlezen van de preambule van de Indonesische Grondwet, ging een Imam voor in het gebed. De jaarlijkse herdenking, werd afgesloten met een informeel bijeenzijn. De receptie voor de regering, corps diplomatiek en andere genodigden is volgens de diplomaat nog in de planning.


  Maak melding

 76. Handelsmissie en toer Indonesië
  De Indonesische missie in Suriname treft nu voorbereidingen voor het bezoek van een Surinaamse handelsmissie aan Jakarta. Er hebben zich al vijftien Surinaamse ondernemers opgegeven. Supratikto heeft tot zijn persoonlijk doel gemaakt om de handelsbetrekkingen tussen Suriname en zijn land opgang te brengen. “Ik wil een aanzet geven, aan dit lange termijn proces. Zakenmensen moeten elkaar leren kennen, communiceren en dan volgt het zakendoen. Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen.” Aan de handelsreis in oktober, is ook een toeristische activiteit gekoppeld. Voor de eerste keer organiseert de ambassade zelf een toer door acht steden in Indonesië, voor Surinamers en andere belangstellenden. Er hebben zich al 25 personen opgegeven.

  In Jakarta heeft president Joko Widodo de vlag-hijs-ceremonie in het staatspaleis gehouden. Voor de eerste keer is de rood-witte vlag vanuit het Nationaal Monument per Ki Jaga Raksa, (koets met paarden) naar het paleis gebracht. President Widodo heeft een dag eerder zijn toespraak gehouden. Eerder dinsdagochtend, brachten Indonesische gewapende machten ongeveer 60 illegale vissersboten tot zinken. Widodo gaf in zijn toespraak aan dat zijn land de soevereiniteit van zijn nationale wateren met natuurlijke hulpbronnen, rond de 18.000 eilanden, zal beschermen.


  Maak melding

 77. onafhankelijkheid. Bij de viering van dit historisch moment werd door de Indonesische ambassade in Suriname een vlagceremonie gehouden. Onder toeziend oog van ambassadeur Dominicus Supratikto werd de tweekleurige vlag (rood/wit) van Indonesië gehesen. De rode kleur staat voor moed en de witte kleur voor reinheid.
  De kleine, maar trotse groep Indonesische onderdanen in Suriname, woonde de plechtigheid bij. “Indonesië is trots op zijn verscheidenheid aan cultuur die alle aspecten van het leven omvat, van de wieg tot het graf. Terwijl de eenheid een resultaat van de geschiedenis is, is de cultuur gebaseerd op de vele etnische groeperingen die hun tradities gehandhaafd hebben. Beschermend door de adat of gewoontewetten die verschillen van regio tot regio, is de modernisering een vernislaagje dat het gewone leven bedekt, zelfs in de steden. Uiteindelijk vormt de adat (traditie, red.) de band die de gewone mens aan zijn familie en de gemeenschap bindt.”
  Net als Suriname kent Indonesië een verscheidenheid aan godsdiensten: Boeddhisme, Islam, Christen, Hindoeïsme… De Indonesiër hecht veel waarde aan het vreedzaam samenzijn en probeert zowel binnen als tussen de groepen de harmonie te bewaren. Indonesië hecht ook veel waarde aan religie, het geloof in God, in menselijkheid, de eenheid van Indonesië, democratie en sociale rechtvaardigheid voor het hele volk.
  Eenheid in verscheidenheid
  Eenheid in verscheidenheid is de filosofische grondslag van de Indonesische staat inhoudende: rechtschapenheid en moreel correct gedrag. In de Grondwet wordt de eenheid in verscheidenheid omschreven als de belichaming van de basisprincipes van de onafhankelijke Indonesische staat. Benadrukt wordt, dat de Indonesische bevolking geen spirituele of fysieke onderdrukking tolereert, zij het van hun eigen volk of van welke natie dan ook. Het Indonesisch nationalisme houdt Indonesiërs voor om gevoelens van etnische superioriteit, afkomst of ras te vermijden, eenheid in verscheidenheid te koesteren en te streven naar sociale rechtvaardigheid. Er wordt Gestreefd naar de gelijkwaardige verspreiding van welvaart over de gehele bevolking, op een dynamische en progressieve manier.


  Maak melding

 78. Ik ben een trotse surinamer van javaanse afkomst. In alle omstandigheid voel ik me rijk en gelukkig omdat ik een vaderland Indonesia heb die ik terug kan bezoeken en steun op rekenen in moreel als materieel opzichten. En innerlijke vaardigheden, creativiteit ,traditie ,cultuur en de gotong rojong hebben we met elkaar gemeen. En vooral de werk ethos en de economische vooruitgang van indonesie zijn de inspieratiebron van de javanen in Su. Kijk maar om je heen in Su . Hier je zie alle soorten produkten uit Indonesie, van kleding, voedsel schoenen, meubels, muziek enz enz. Als ik in Indonesie ben, dan voel ik alsof ik thuis ben bij mijn famile. ze zijn zo vriendelijk, openhaartig, behulpzaam, en het is daar wonderfull. En in Su en Ned zijn de javanen ook blij, vriendelijk en werken hard voor vooruitgang. Daarom ben ik trots op mij als javaan en ook trots op mijn volk in Su, Ned en Indo. Het gaat goed met de javanen overal in de wereld. Merdekka


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.