Familieden blij dat strafproces niet is stopgezet

56
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 5 aug – Familieleden van de in 1982 geëxecuteerde mannen zijn blij met het besluit van de krijgsraad om de strafzaak voort te zetten. “We zijn echt blij en dankbaar”, zei Henri Behr na afloop van de zitting. Van stopzetting zoals de regering wil, is geen sprake.

Ook tijdens deze zitting is voorbijgegaan aan de opdracht om het strafproces te beëindigen. De nabestaanden zijn er meer dan ooit van overtuigd dat het recht zal zegevieren. “Het gaat er niet om verdachten in de gevangenis te krijgen. Maar we willen dat de rechtsstaat functioneert”, aldus Behr. Familieleden waren zowel in de rechtszaal als buiten het gebouw. Daar voerden tientallen een betoging.

De bedoeling was de rechter een riem onder het hart te steken. Hoewel de mensen geen vergunning hadden, werd toch betoogd. Het kwam niet tot botsingen met de speciale politie-eenheden. De krijgsraad wil zich “diepgaand beraden.” Daarom is uitgesteld naar eind november. De advocaat die Etienne Boerenveen vertegenwoordigde, zei tijdens de zitting dat de ex-legerofficier voortzetting wilde. Dat bleek achteraf een vergissing.

Lees ook: ‘Als het recht maar zegeviert in Suriname‘(NOS)

Bekijk ook:

56 REACTIES

 1. @FBI

  Volledig gelijk, sterker nog – de uitspraak “een hart onder de riem steken” komt uit de boot-vaarderij;

  Een riem is een “stok” om mee te roeien, om de efficiëntie van de energie-omzetting te vergroten, kon men een “hart” onder de “riem” steken (een stuk hout, die men onder de riem aanbracht”.

  Daardoor kon je met minder kracht, sneller varen… en dat is de bron van de uitspraak;

  een hart onder de riem steken


  Maak melding

 2. Inderdaad hopen maar en de moed niet opgeven dus blijven hopen.
  Gelukkig voor de nabestaanden dat het niet stopgezet is.
  Dus mensen blijven maar hopen.
  Ik hoop dat het proces doorgaat dan kunnen wij dit onderwerp afsluiten.
  Voor de mensen die op strafvervolging hopen moet ik teleurstellen.
  Als het proces doorgaat dan zal de rechter tot de conclusie komen dat het wegens onvoldoende bewijs geen ander uitweg was dan de gedaagden vrij te spreken.
  Dus ik hoop samen met de nabestaanden dat het proces doorgaat.
  Gelukkig dat de Surinamers in Suriname trots mogen zijn op hun President.
  Dat Suriname geen Turkije is.
  En dat de Surineds zich beter kunnen bekommeren om zwarte Piet in Nl dan zich in te laten over zaken waarvan de geen verstand hebben.


  Maak melding

 3. Hoe dan ook, deze moordenaars komen echt nog aan de beurt ondanks het hier lang duurt in deze bananen republiek, in Europa of Amerika, zouden deze moordenaars al jaren opgesloten zitten.
  De krijgsraad heeft nu nog tijd nodig, om met de juiste argumententen, dit proces tot een goed eind te brengen, en Internationaal draagvlak zal deze moordenaars de das om doen.


  Maak melding

 4. Een advocaat kan zich, als mens, natuurlijk vergissen, maar dat de advocaat van Boerenveen na al de verbaasde gezichten gezien te hebben, zijn ‘fout’ niet hersteld heeft, geeft te denken. Als straks mag blijken dat Boerenveen echt wil dat het proces voortgang vindt, denk ik dat hij binnenkort zijn oude strijdmakker Horb zal terugzien, de oude strijdmakkers kunnen dan mooi elkaars touwtjesloze sportbroekjes bewonderen..


  Maak melding

 5. Volgens ooggetuigen vertonen de lijken van martelingen en schotwonden. Zie internet Bouterse 1980-1987!
  2 opdracht gevers cq potentiële uitvoerders zijn nu al bekend nl: Bouterse en boereveen.


  Maak melding

 6. @FBI
  Beide formuleringen zijn volgens de taalunie correct(iemand moet inspreken).
  “Riem onder het hart” word niet vaak gebruikt daarom klinkt het vreemd.
  Fijne avond


  Maak melding

 7. Speciaal voor FBI;

  Beide varianten zijn goed. Ze betekenen allebei ‘iemand moed inspreken’. Een hart onder de riem steken komt vaker voor.

  Gelijk heb je, de druk blijft op ketel. Ook Internationaal, het blijft een Internationaal vergrijp!!!


  Maak melding

 8. Ik had eerder gehoopt en gezien, dat de krijgsraad eerder een vuurbom in de reet van Bouta en zijn zijnen had gestopt dan met de riemen onder zijn hart!! van mij mocht ook een Grote mes in zijn hart door heen gaan!!!


  Maak melding

 9. Die bouta heeft zelf geen lang leven meer
  Uit zeer betrouwbare bron is vernomen dat hy 5 keer per dag dialiseert.
  Dus hy kan elk moment heengaan.
  God zal afrekenen met deze moordenaar en
  Volksbedrieger!!!!!
  Bouta schaam j diep!!!!
  A volk ey pina so?
  Alla dol winkelsluitingen en prijstijgingen zijn a de orde v de dag!
  No mang desi djompo lieba liever vandaag dan morgen ja!!!!!


  Maak melding

 10. Wat zijn die paarse kakkerlakken toch oerdom. Kunnen ze niet inzien dat ze het niet kunnen winnen van internationale verdragen, mensenrechten.

  Bovendien berust alle kracht bij het Volk. Zie de armoede in Suriname bij de Surinamers. Het volk zal op een gegeven moment zelf in actie komen en dan zullen we zien wie aan het kortste eind zal trekken. Voorbeelden zal in de wereld, zie de Franse Revolutie, zie de geschiedenis.

  Arme losers die paarse kakkerlakken.

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. Truideman (advocaat v. Boerenveen) zegt dat Veldkamp (advocaat v. Stolk) zich vergist heeft, de cliënt van Veldkamp wil dat het proces stopgezet wordt, Veldkamp kan dus niet gedacht hebben dat hij het over Stolk had toen hij zei dat Boerenveen wilde dat het proces voortgang moest vinden.
  Truideman en Boerenveen beweren nu dat Veldkamp zich heeft vergist, maar Veldkamp zelf is met stomheid geslagen. Leeft Veldkamp eigenlijk nog wel, of heeft die goede man intussen een zonnesteek gekregen?😂


  Maak melding

 12. Ik zag bouta op tv mie gado net een opgezwollen kikker!
  Ik hoor dat ie geen lang leven meer heeft!
  Bouta doet echt met suriname hoor!!!!!
  Arm armer armst nu!!!!!
  Alla soema skeeeeeeerooooo!!!!!!


  Maak melding

 13. het doe er niet toe of die zaak voor komt of niet .
  een straf gaat boterse sowieso niet uitzitten.
  voordat een mogelijke straf ten uitvoer kan worden gelegd , zal boterse allang en breed zo dood als een kale pier zijn.
  zijn gezondheid staat een lang leven niet toe.
  boterse zit in de blessuretijd van zijn leven.
  de 90 min speeltijd zijn al 6 min geleden verstreken.
  satan kan elk moment op zijn fluit blazen.
  helaas heeft de man die de grote belofte was er helemaal niets van gebakken.
  een man die vroeger op handen gedragen werd zal sterven als de meest gehate man van suriname.
  de naam boterse zal een vloek zijn .
  psychologen zullen boterse bestempelen als de 1e psychopatische nihillistische narcistische opportunist die president werd van suriname .


  Maak melding

 14. Henk Molenaar2016
  Voor Paraman en RobG

  Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten : Geen amnestie en geen beïnvloeding van strafproces

  Het moet meer dan duidelijk zijn voor de hoofdverdachte van het 8 decembermoordproces dat de internationale mensenrechtenorganisaties vanaf het begin gesteld hebben dat mensenrechtenschendingen niet verjaren en dat amnestiewetten niet van toepassing zijn voor van moord verdachte personen.

  Suriname als OAS lidstaat dient zich onvoorwaardelijk neer te leggen als een partij bij de Inter-Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten. Suriname heeft zich gecommitteerd aan het onderzoeken, vervolgen en bestraffen van ernstige mensenrechtenschendingen zoals het 8 decembermoordproces.

  zaterdag 6 augustus 2016 om 09:17 uur.


  Maak melding

 15. Ik ben meer boos op Amerika dan Bouta!!

  Kijk wat Amerika tegen Khadafie, Bin laden , Sadam Hussein etc.etc gedaan heeft!! Ik vraag mij af, waarom dan niet tegen DeDolleBoef???


  Maak melding

 16. Het is toch beschamend dat de nabestaanden zich telkens weer met een kluitje in het riet laten sturen door de krijgsraad. Onvoorstelbaar dat het deze krijgsraad telkens weer lukt gedupeerden met een dooie mus blij te maken.
  Suriname is in alle opzichten een verloren land waar alleen het recht van de sterksten geldt.
  Wachten we met z’n allen totdat degenen die dood en verderf zaaien in Suriname de kraaienmars blazen in de veronderstelling dat hierna alles over en uit is? Forget it; wat dacht je van al die onbeantwoorde vragen waarmee het volk voor de rest haar bestaan zal blijven zitten? Een nieuwe Surinaamse kunu wordt het waartegen zelfs Baas Waterval niet tegen op kan.
  Advies; Nabestaanden, zoek het hogerop alvorens het te laat is.


  Maak melding

 17. Als Bouterse ballen heeft dan komt hij voor de rechter en zeggen wat er in 1982 echt gebeurt is.Je kunt zien dat die Surinamers bang zijn voor Bouterse want niemand durft wat te zeggen anders krijg je de kogel als in 1982 punt uit.Al die indianen verhalen ten spijten.Het buitenland moet Suriname helpen en Bouterse oppakken en uitleveren aan het strafhof in den Haag.Dat is mijn advies als inwoner van Surinamer.Zo lang Bouterse de president is van Suriname komt het nooit meer goed in het land.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 18. Telkens weer uitstel.Moet het de nabestaanen en de rechtgeaarde surinamers blij maken?!En intussen gaan de moordenaar schotvrij rond en ze Mogen doorgaan met liders zijn ?.
  Echt ik hoop echt dat amerikaanse of nederlandse rechters het zullen overnemen van de bange en alsmaar toetsende rechters. Vreemd dat de rechters alles willen toetsen voor 1 bepaald crimineel,andere criminelen krijgen deze speciale behandeling van de rechters niet..


  Maak melding

 19. Henk Molenaar2016

  Henk Molenaar2016
  Voor Paraman en RobG

  Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten : Geen amnestie en geen beïnvloeding van strafproces

  Het moet meer dan duidelijk zijn voor de hoofdverdachte van het 8 decembermoordproces dat de internationale mensenrechtenorganisaties vanaf het begin gesteld hebben dat mensenrechtenschendingen niet verjaren en dat amnestiewetten niet van toepassing zijn voor van moord verdachte personen.

  Suriname als OAS lidstaat dient zich onvoorwaardelijk neer te leggen als een partij bij de Inter-Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten. Suriname heeft zich gecommitteerd aan het onderzoeken, vervolgen en bestraffen van ernstige mensenrechtenschendingen zoals het 8 decembermoordproces.


  MOLENAAR,
  Jij moet jou grote BEK dicht houden, “toen de voorouders van Bouterse en negerslaven bij minste-/geringste werden vermorseld was er geen Amerikaanse Hof”! Ook niet toen hier mensen werden geradbraakt en of gevierendeeld Fuck you!


  Maak melding

 20. @ Ray,

  Dit is het allerstomste dat ik over dit onderwerp heb gelezen.

  Op basis waarvan denk je dat Nederlandse of Amerikaanse rechters rechtsspraak van rechters in een soevereinland kunnen overnemen??


  Maak melding

 21. @jauwko
  Blijft uitstel uitstel tot bouta dood gaat whaaa wat een rechtstaat als een kleine man was meteen levenlang allemaal kat en muis spel
  ………………………………………………………………………………………
  Jullie rediemoesoe,spreken jezelf tegen.de ene dag vol lof over de rechterlijke macht,dan vinden jullie dat ze bang zijn,zoals het jullie goed uit komt,daar zijn jullie.KIJK NAAR DE FEITEN en geen paniek voetbal gaan spelen,..tja .maar, BOERIKIES & EZELS snappen niks van hoe de grondwet werkt tje potie,.oeng go leesie.en daarna BEK HOUDEN !!


  Maak melding

 22. @Sam
  Van jou had ik veel verwacht,my mistake dus.Nu zal ik je het in baby taal uitleggen.
  Amerika en Nederland hebben een grote leger met de modernste wapen arsenaal.Als een krankzinnige beweerd dat Nederland de hulp van een andere machtige land nodig heeft om een invasive in Suriname te plegen en 16 oerstomme criminelen ten val te brengen ,heb ik echt medelijden met jou.
  Nederland en Amerika gaan de soevereiniteit van een land niet aantasten mits het land een dictator als lijder heeft en de nood om in te grijpen zeer hoog is en het volk zelf om een ingrijpen vraagt..Wees gerust ,Nederland noch Amerika zijn van plan om Suriname over te nemen. Ze zouden toch niet 500.000 zielen bij hebben die tevreden schijnt te zijn met een dictator als lijder?!. .Ze zouden toch niet graag opgescheept willen zitten met een Sam,Damsco,RobG bijvoorbeeld?Nee toch?!

  Hai Baja sommigen zoals Sam kunnen een eenvoudige reaktie niet lezen en begrijpen.


  Maak melding

 23. @Sam
  O,ja ikwas vergeten aan te vullen het volgende,
  Het neemt slechts 1 seal fighter van Amerika en 1 gevechtshelikopter om Suriname over te nemen,idem,dito voor Nederland,1 nederlandse miltair en 1 fighterjet later ,en we zijn weer een kolonie van Nederland wat niet slecht zou zijn.
  Jullie ndpers dumpen wij in zee of oceaan of als we het niet over ons hart krijgen dan gaan we jullie achterlaten op een verloren eiland met een vulkaan daar aanwezig..


  Maak melding

 24. In het interview met de heer Behr, zegt hij het volgende;
  “Het gaat er niet om verdachten in de gevangenis te krijgen. Maar we willen dat de rechtsstaat functioneert”, aldus Behr.

  Deze uitspraak van Behr noemt men een ”Contradictio in terminus”. Een tegenstrijdigheid in woorden. Het doet geen recht aan vergelding en is waarschijnlijk een uitspraak die berust op een teken van moedeloosheid aangezien er nog steeds gesukkeld wordt in het strafproces.

  Naar mijn mening kan een rechtstaat pas functioneren
  wanneer de bewezen strafrechtelijke feiten, volgens het wetboek van strafrecht en strafvordering ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het recht moet zijn loop hebben, dus anders gezegd geen straf zonder voorafgaande straf-bepaling. En dit is niet anders. Geen enkele misdadiger mag zijn straf ontlopen en in onderhavige zaak zeker niet.
  Het recht moet zegevieren en met macht moet er worden afgerekend. Suriname mag geen dictatuur zijn of worden.

  Bovendien zal de krijgsraad wat mij betreft, bij bewezen verklaring en bij bepaling van de strafmaat ook verder rekening moeten houden met de maatschappelijke en emotionele ellende/ gevolgen, de teloorgang gedurende de afgelopen 36 jaar, die door toedoen van de schuldigen waaronder Bouterse zijn veroorzaakt. De emotionele gijzeling van de nabestaanden is in feite ook al misdadig.


  Maak melding

 25. deze man is voor 11 jaren veroordeeld in Nederland als drugs dealer handelaar , dus hij moet uitgeleverd worden om alvast in Nederland zijn gevangenis uit te zitten..

  de Amerikanen willen hem ook verhoren betreft hr. Rodijer Khan , het wordt dus tijd dat hij wordt meegenomen .

  dan zijn wij hem kwijt en kunnen rusten ons land verder ontwikkelen..


  Maak melding

 26. @ Ray,

  Snap je zelf nog wat je probeert recht te praten na je stomme opmerking dat Amerikaanse en Nederlandse rechte het moeten overnemen.

  Er moet meer aan de hand zijn om ingrijpen van Nederland en USA te verwachten. Daarom nogmaals mijn vraag met welk recht in de hand gaan ze dat doen?
  Gaan ze zelf dictatortjes spelen.
  Wat mij betreft heb je slechts een drone nodig!

  tot slot zeg ik thx dat je mij als NDP-er hebt ontmaskert!! Ook zo een onzin.


  Maak melding

 27. @ Henk Molenaar2016
  De Krijgsraad is net als het Suriname volk: LAF

  Ik ben het volkomen met je eens, maar ben in deze toch iets genuanceerd. Ik ben van oordeel dat er bij velen in het achterhoofd de angst nog steeds regeert. Als je het aan mij vraag, hebben wij in essentie te maken met een ziekelijke / egocentrische, manipulatieve, narcistische persoonlijkheid met een gebrekkige gewetensvorming. De jaren 80 liggen nog vers in het geheugen en staan nog steeds voor moord, verderf, onbetrouwbaarheid, misleiding en machtsmisbruik, kortom angst en ellende. Onder dergelijke en huidige omstandigheden geen gemakkelijke opgaaf voor de krijgsraad, doch ik koester de hoop en het vertrouwen dat er nog altijd integere en capabele Surinamers zijn, die het recht niet maken tot onrecht. Wat vrijheid behoort te zijn voor gezagsdragers vanuit de trias politica, werd de toegeëigende macht van één man en dat kan nooit de bedoeling zijn.


  Maak melding

 28. Ray,
  Je lult als een uilskuiken.
  Jouw soort die vergeleken moet worden als landverrader .
  Jouw soort die alleen achter een computer kan kletsen als iemand die geen verstand heeft.
  Natuurlijk weten wij dat met jouw geen oorlog gewonnen kan worden.
  Het nieuws heeft ons bereikt dat Basmatie bij de Gate pirade gezien is.
  Dus basmatie je bent ontmaskerd .


  Maak melding

 29. Aan alle doemdenkers en nietsnutters die steeds beweren dat het niet goed gaat in Su , ik heb medelijden met jullie ,niemand gaat ontkennen dat een paar Surinamers het moeilijk hebben,ga ik zelf ook niet doen,maar anderen zien ook kansen, want als ik zie de tempo die er gebouwd wordt ,de bedrijvigheid,mensen proberen op allerlei manieren geld te verdienen,redimusus het gt jullie niet lukken de mensen te demotiveren,de suri is krachtig volk die altijd op staat als het moeilijk gt en de kansen pakt die er zijn ,dat wat nu aan het gebeuren is,de bedrijvigheid is overal te bespeuren,dan laat staan als de economie in rustiger water komt,dus redimusus we hebben jullie krokodillen tranen niet nodig,en pienaren in Su ,is een utopie,de rivieren zitten vol vissen en wild vlees,genoeg wilde groenten en wilde vruchten,kom net terug van een trip van vier dg uit west Suriname ,wat een mooi land is Su toch,iedere dg wild vlees gegeten en rivier koebies ,wist niet dat ze zo lekker waren,anjoemaras,en andere vis soorten,dus sranang e pina whishfull thinking,dan ju lesi no moer,ik heb zeker vis en vlees vr zeker drie maanden gewoon uit de bossen en rivieren van Su,a libi switi in sranang,


  Maak melding

 30. Ray we kennen de daden drang van de ned militairen in Joegoslavië ,Mladic meki hoe heet die ned generaal knorreman,of karremans schijt in zijn broek ,hij begon ineens wartaal uit kwekken,na het slachten van een varken voor zijn ogen, there is no good guys en bad guys,dus aub niet over ned militairen praten,de Amerikanen hebben het druk met IS,de Russen moeten ze uit die zelf gecreëerde rotzooi redden,waarom kom jij dat vuile werk niet zelf opknappen met een paar waterkanters,ik kan j wel alvast verzekeren dat j een warme ontvangst gt krijgen,maar ga j het wel in ontvangst kunnen nemen, dat is THE one miljon dollar question


  Maak melding

 31. Het recht zal zijn beloop echt hebben. Desie de moordenaar kan niet ontsnappen. In Argentinië duurde het ook lang, daar hadden de generaals ook amnestie voor zichzelf geregeld en de grondwet gewijzigd maar hun feestje ging niet door. De 3e burgerregering na de generaals heeft die amnestie ingetrokken en de grondwet herziend, het resultaat al die bejaarde generaals slijten nu hun leven in de gevangenis. Dat zal ook met Desie de moordenaar gebeuren maar ik wens hem het geval a la Kadhafi toe.
  Boereveen wil dat het proces doorgang vindt maar deze Boereveen is heel erg bang voor Desie de topcrimineel.
  Advocaat Veldkamp spreekt de waarheid Boereveen wil evenals Sital, Ritfeld en Roozenblad dat het recht zijn beloop krijgt.


  Maak melding

 32. 1 crimineel gijzelt met zijn bende het hele land. Van economie tot en met de rechtspraak. Geeft ook aan bestaande moordenaars en dieven ammestie. En niemand durft op te staan


  Maak melding

 33. eerste Javaanse contractarbeiders kwamen in 1890 in Suriname aan wal. De eerste groep bestond uit 61 mannen, 31 vrouwen en 2 kinderen. Zij gingen als contractarbeiders werken op de plantages waar voorheen slaven aan het werk waren. Na hun eerste contractperiode van 5 jaar kregen de Javanen de keuze om terug te gaan naar Java of om permanent te blijven in Suriname. In totaal kwamen zo’n 32.965 Javanen naar Suriname. Tot 1954 kozen ruim 8500 Javanen er voor om terug te keren, de andere bleven in Suriname. De immigranten werden geworven voor arbeid op de plantages. Dat is doorgegaan tot ongeveer 1939. Het schip De Kota Gede was het laatste schip dat immigranten van Java naar Suriname bracht. De zogenaamde vrije immigranten kwamen op 13 december 1939 aan en waren de laatste groep die Suriname op deze manier binnen kwam.
  De Javaanse bevolkingsgroep is nu niet meer weg te denken uit Suriname. Zij vormen een grote groep van de bevolking van Suriname. Javanan staan onder andere bekend om hun heerlijke eten. Te denken valt dan aan Telo met terie, sate, Pecel, dawet, soto, nasi goreng, Javaanse mie en vele andere lekkernijen. Wie lekker Javaans eten wil proberen kan goed terecht op Blauwgrond, een wijk in Paramaribo Noord, met diverse warrungs. En ook op Tamanredjo in Commewijne kan je lekker eten.
  Met vriendelijke groet Robert Setrowidjojo.


  Maak melding

 34. Wanneer is Suriname Bouterse zat. Het land is bankroet, bevolking staat tegen over elkaar, 15 Surinamers vermoord.
  8 december proces wordt aan alle kanten gehinderd door dna.
  De verdachten van moord krijgen de hoogste onderscheiding.
  Hoe lang moet het nog voortduren deze schertsvertoning van hoofdverdachte en dna stopt.


  Maak melding

 35. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  DDB en de gangsters doen er alles om om het 8 december 1982 strafproces stop te zetten, oa met de gewijzigde amnestiewet van 1992 en met artikel 148.

  Voor misdaden tegen de menselijkheid is internationaal nergens in de wereld amnestie van toepassing, dus ook niet in Suriname.

  Artikel 148 van de grondwet van de grondwet
  Het heeft er veel van dat deze artikel misbruikt wordt en dat DDB en de gangsters geesten oproepen die niet bestaan en als deze geesten te voorzijn komen ze tegen DDB en de gangsters gaan werken. Een volk/het Surinaamse Volk dat armoede en honger lijdt, weet precies wie de oorzaak is van alle ellende in het land en zal ook als het moet afrekenen met deze misdadigers. In de geschiedenis gebeurt dit doorlopend en zal ook blijven gebeuren.

  Zie ook Dagblad Suriname 07-08-2016, de kop: Essed: “President maakt misbruik van bevoegdheid
  een onderdeel uit dit artikel
  “Wij hebben al 35 jaar geduld”
  Essed vindt dat de nabestaanden geduld moeten betrachten. “Wij hebben al 35 jaar geduld. De zes tot 8 weken die wij nu extra zullen wachten, is voor ons geen enkel probleem. Wij weten wel wat wij willen”. Essed vindt het argument van Kanhai zwak, omdat de vordering van het OM gebaseerd is op het beëindigen van de rechtszaak en niet het stopzetten daarvan. Echter is deze vordering volgens hem niet op de wet gebaseerd. “De vordering kon ook kunnen zijn dat de leden van de Krijgsraad hun hoofd kaal scheren, maar het is niet op de wet gebaseerd. De essentie van artikel 1 van het Wetboek van Strafvordering is dat strafvordering plaatsvindt op de wijze bij wet bepaald. Wat niet in het wetboek staat, kan niet in een rechtszaal gebeuren”, aldus Essed.
  ‘Kanhai mag de grondwet niet misbruiken’
  Essed vindt dat Kanhai alle recht heeft te willen dat het strafproces wordt stopgezet. “Hij mag willen wat hij wil. Alleen mag hij de grondwet niet misbruiken. Hij kan de Krijgsraad geen bevel geven en kan hij niet eisen dat strafvordering op een andere wijze plaatsvindt. Vinden mag hij van alles, zoals wij vinden dat de rechtszaak door moet gaan. Het is helemaal aan de Krijgsraad om te beslissen.” Essed benadrukt dat als het aan hem afhangt, 30 november niet de laatste zitting zal zijn van het 8 decemberstrafproces.
  Bron: Dagblad Suriname, d.d., 7 augustus 2016

  Ik ga vanuit dat als het 8 december strafproces in Suriname door misbruik wordt stopgezet, dan is er m.i. nog altijd de mogelijkheid voor de nabestaanden, zij die in een democratische rechtsstaat willen leven om naar internationale gerechthoven op het Amerikaanse Continent of in Europa te gaan en het vonnis zal niet anders zijn dan dat de krijgsraad in Suriname zou geven. DDB en vele verdachten weten dat ze schuldig zijn aan misdaden tegen de menselijkheid en als dat niet zo was, zouden ze net als bepaalde personen zoals Ritfeld, Ruben Rozenblad ea, het 8 december 1982 strafproces gewoon ongestoord door te laten gaan, zoals dat in een rechtsstaat aan toe hoort te gaan. De tegenwerking door hen zegt meer dan genoeg. Niet alleen deze misdadigers zullen het moeilijk krijgen, maar ook heel veel loopjongens, adviseurs, dna-ndp-leden ea, die hand- en spandiensten hebben verleend
  Stel dat de krijgsraad het 8 december 1982 strafproces wordt stop gezet, wat zou dat dan voor Suriname betekenen:
  1. Suriname is dan een machtsstaat en er zullen geen verkiezingen meer komen tot dat DDB zijn laatste adem uitblaast en in die tussen tijd is hij dictator, rechter, en bepaalt alles.
  2. Geen democratische rechtsstaat meer; Trias Politica,
  – Wetgevende macht
  – Uitvoerende macht
  – Rechterlijke macht en de internationale verdragen cq, mensenrechten.
  3. Suriname is dan een bacovenlandje geworden
  4. De huidige rechters van de krijgsraad zullen het zeer moeilijk hebben dat ze hun werk niet naar eer en geweten hebben gedaan en dat ze onderdruk van DDB en de gangsters buitenspel zijn gezet.
  5. Internationaal zal Suriname onder grote druk komen, IMF, USA, EU, Caricom, Brazilië enz. instanties als mensenrechtenhoven, de Wereldbank, IMF, UN, enz zullen Suriname niet meer serieus nemen en de ontwikkeling in Suriname zal nog verder verslechteren. Het zal vele malen erger worden dan in de jaren 80 van de vorige eeuw in Suriname toen DDB ook aan de macht was. Suriname zal skeer zijn en in alles achteruit gaan.
  6. DDB en de gangsters zullen in weelde leven, als een God in Frankrijk, bodyguards, dure limousines, whisky enz, reizen met het SLM – vliegtuig naar Cuba, Venezuela, Equatoriaal Guinee.
  7. De oppositie gaat niets kunnen doen, omdat DDB en de gangsters de CTU en bepaalde delen van het leger aan zijn kant gaat proberen te krijgen en zo zich zelf en de gangsters in stand te houden tot hij zijn laatste adem uitblaast of dat internationaal, landen als Brazilië, Frankrijk/EU, USA, Caricom ( rust aan hun grenzen/achtertuin), vinden dat het afgelopen moet zijn en orde op zaken stellen DDB de hand aan zichzelf slaat of anders.
  8. De armoede zal toenemen en waar dat naar toe zal leiden hangt af van het Surinaamse Volk hoe ze hiermee om zullen gaan.
  DDB en de gangster kunnen het beste de krijgsraad haar werk laten doen, zoals het in een rechtsstaat hoort toe te gaan, het 8 december 1982 strafproces door laten gaan en consequenties daaraan verbinden als ze veroordeeld worden, nl de eer aan zichzelf houden, af te treden en te worden opgesloten in SB.
  Recht En Waarheid Maken Vrij
  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 36. Ik ben benieuwd naar de reacties van de refimusu brigade waneer de krijgsraad tot de onvermijdelijke eindconclusie komt dat het proces in opdracht van het O. M. gestaakt wordt.


  Maak melding

 37. @ Abaisa

  Ik voel mij niet aangesproken door uw kwalificatie.
  Allereerst is het een hypothese en geen feit. We speculeren op basis van ALS.

  Met een neutrale blik op de zaak zal ik dan denken dat de Krijgsraad zeer waarschijnlijk bezweken is voor de grote druk. De zaak is dan echter nog lang niet voorbij. De belanghebbenden hebben een slag verloren maar de oorlog nog niet aangezien er geen constitutioneel hof is voor een toetsing kan men door naar de internationale rechtsorde en rechtsgang. De zaak loopt daar al. Het kan maar zo dat het inter Amerikaanse hof eist dat alles over nieuw gedaan wordt. Te meer dat er VN rapporten zijn die (Amos Wako) die vast stellen dat er Standrechtelijk geëxecuteerd is en dat Bouterse en Horb de leiding hadden en aanwezig waren.

  Als je je recht wil en met voldoende kracht na streeft laat je je niet opzij zetten door de trucs van Kanhai en Silos van Dijk


  Maak melding

 38. Ik wil maar een punt benadrukken. ..

  Het lijkt wel alsof er op waterkant.net alleen maar word gewacht op de berechting van de Heer Bouterse. Het gaat bijna nergens anders over.

  Dit onderwerp komt mij langzamerhand de strot uit. Het boeit me niet meer. Ik wil vooruit met Suriname en richt me op zaken die interessant zijn voor de ontwikkeling van ons land met het zicht op de toekomst.

  Zolang we ons blijven ergeren aan het gebeurde, zullen we blijven stilstaan…

  Punt..


  Maak melding

 39. Het zou 5 keer per week kunnen zijn. Heb wel vaker rumors gehoort over dialyse. En zelf een nier transplant van Abrahams gedaan in Cuba. who knows?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.