Alcoa ‘gijzelt’ Surinaamse bauxietindustrie

20

PARAMARIBO, 5 aug – Hoewel multinational Alcoa Suriname niet belangrijk genoeg vindt als productieland, wordt de voet wel op de rem gehouden. Suriname mag niet zelfstandig bepalen hoe zijn bauxietindustrie verder moet. Dankzij de veelbesproken intentieverklaring houdt Alcoa een stevige voet in de deur.

Suriname zit muurvast. De bauxietvoorraden in het Bakhuysgebergte mogen niet worden aangeraakt. “Er zal nog twee jaar op gestudeerd worden, en daarna een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd die ook langer dan een jaar kan duren. Men is in totaal ongeveer vijf jaren bezig met studeren. Dit terwijl er al zo’n dertig jaar op is gestudeerd”, zegt energiedeskundige Viren Ajodhia tegenover Dagblad Suriname.

Het heeft er alles van dat Alcoa tijd wil winnen. Op heel goedkope manier kan zo de prijs van aluminium worden beïnvloed. Suriname ondergaat deze gijzeling maar gedwee. De multinational hoeft pas over zoveel tijd te bepalen of het interessant genoeg is om door te gaan met de Bakhuysvoorraden. “Maar dan is Suriname al vijf jaren kwijt om daarna te horen dat het misschien niet doorgaat”, aldus Ajodhia.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Het bekende euvel in Su, open deuren in trappen. Alleen heeft bijna niemand dat in de gaten, en wordt er verder niets mee gedaan. Slagvaardigheid komt in het Surinaamse woordenboek niet voor, alleen maar prietpraat!


  Maak melding

 2. Yep, dit wordt bedoeld met buitenlandse mogendheden die een ‘gevaar ’vormen.

  De oppositie heeft Alcoa de opdracht gegeven om te wachten tot 2020. Want als desi-ley vandaag weer niet wordt berecht dan zal hij in 2020 door het uitgehongerd volk worden weggejaagd.

  In 2020 zijn de inkomsten vanuit Alcoa dan hard nodig om het land te herstellen.
  Aangezien ‘buitenlandse mogendheden’ niet rechtstreeks kunnen ingrijpen, dan maar subtiel!

  Oeps, eigenlijk mocht ik dit niet verklappen.
  Sorry hoor oppositie, whahahahahaha..


  Maak melding

 3. dat is meer het resultaat van onderhandelen, terwijl je geen idee hebt waar je mee bezig bent. dit is niet overleg over een kip of een partijtje drugs. dit heeft net zoveel kanten als dat je kunt verzinnen.


  Maak melding

 4. Off topic

  Trouwens, Obama heeft 120 plus gedetineerden die vastzaten vanwege drugsdelicten gratie verleend.
  Is die dino, die zich ‘diep, diep, diep’ schaamt zie artikel wkn, ook vrij?

  Anyone? Hou dit in de gaten, want als die vrijkomt, dan is het land echt in gevaar, hij zal te keer gaan als een turk; op zem suri’s; aw regerie ‘lek wang toerkoe, pffffff mijn srang tongo is goei of nie dan 🙂 🙂


  Maak melding

 5. welkom bij de wereld economie
  waarom hebben jullie 30 jaar geleden daar geen rekening mee gehouden
  of begrepen jullie het contract niet?
  het is natuurlijk weer de schuld van iemand behalve van de niet gekwalificeerde vriendjes van bouta die bepaalde hoge plaatsen bezetten.


  Maak melding

 6. “Het kan zo vijf jaar duren voordat Suriname weet waar ze aan toe is.”. Dit scenario past in het plaatje van: ” wel gaan voor Nog vijfffffffff”
  Hopelijk maakt de krijgsraad vanmiddag gehakt van de autocoup van Bouterse..


  Maak melding

 7. Eerder had Hofwijks vergunning ingediend voor het houden van een stille protest maar dit werd afgewezen door de dc de Miranda,

  Cirtus Hofwijks van ‘Wij zijn Moe’ om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het niet de eerste keer is dat geprobeerd wordt om het protest te frustreren. “Het is duidelijk dat er misbruik wordt gemaakt van de instituten.” Hij merkt op dat in het begin ‘Wij zijn Moe’ niet serieus werd genomen. “Toen de groep begon te groeien, moesten wij ineens over een vergunning beschikken, wat ronduit belachelijk is.” Hofwijks deelt mee dat uit respect voor de autoriteiten steeds een aanvraag is ingediend. “Wij hebben vanaf het begin gezegd dat als ons een vergunning geweigerd wordt, wij er zonder zullen protesteren. Dit recht is verankerd in de grondwet. Geen enkele autoriteit staat boven de wet, ook dc Miranda niet”.

  Hofwijks maakt ndp baas onzeker en zenuwachtig.
  Nu voelt ndp baasje zich genoodzaakt rekening te houden met Hofwijks.Hup,hup, Hofwijks,vemorzel de ndp met zijn baasje en al!!.


  Maak melding

 8. De Suri onderhandelaren waren geheel en al gefocust op de dam.In hun haira om de dam in handen te krijgen,hebben ze de Suralco alles toegezegd wat het wilde.Lands belang stond helemaal achterin.Als die er nog was.


  Maak melding

 9. De NOS heeft een uitgebreid bericht op hun site “Het decembermoordenproces in Suriname”.

  Ook op (NOS)twitter gestart.

  Doodse stilte bij de suri media.

  WKN?


  Maak melding

 10. dat krijg je als een stelletje onderontwikkelde de leiding hebben
  alleen verstand hoe je land en een volk kapot maakt en dat alleen voor zelf verrijking
  bla bla figuren, hoge salarissen als die van rijke buitenlandse college maar met het verstand van een hol likker hebben


  Maak melding

 11. De MOU is afgeserveerd door de assemblee maar Alcoa negeert net als de president de wens van de assemblee.

  Het heeft er alle schijn van dat de president en Dilip Sardjoe belang hebben bij deze sabotagehandelingen van Alcoa. De acties van Alcoa hebben niet geleid tot een zinvolle reactie van de regering. Alleen keffertje Dodson heeft zoals gewoonlijk weer ferme taal geproduceerd en gerechtelijke stappen tegen Alcoa aangekondigd maar niemand neemt hem nog serieus.


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar: dat heet slim onderhandelen.

  Ik zou eerder zeggen, dat heet schaamteloze uitbuiting door Alcoa en domme onderhandelaars in Suriname. En men denkt dat alleen de Chinezen uitbuiten.

  Waarom kan die dictator zijn intimidatiepolitiek niet op Alcoa toepassen?


  Maak melding

 13. de alcoa heeft groot gelijk..

  laat die ka suri onderhandelaars uit betere huize komen..

  ze zijn zo achterlijk onderontwikkeld.

  ze kunnen niet eens een jaarverslag produceren, laat staan lezen schrijven in het Engels..

  geen wonder dat het land failliet is..


  Maak melding

 14. Voor al degenen die steeds schreeuwden “bodemschatten moeten in Suriname blijven”. Welnu Alcoa geeft Suriname 5 jaar de bodemschatten waar niemand aan mag komen.
  Suriname zou eerder blij moeten zijn want zo kunnen ze de komende 5 jaar onbevangen nadenken hoe zij de bauxiet moeten bewaren voor de nakomelingen


  Maak melding

 15. Suriname wordt GEGIJZELD door de NDP-clan !!

  Dillip go loeku if yu kang bai a Afobakadam, dang un two sa
  mek wan mofo !

  Met zulk een achterlijke onderhandelingsopdracht kom je nergens !!

  De strafblad-president durft niet zelf met Alcoa te babbelen,
  hij vreest dat de gringos zijn USA-dossier op tafel leggen !

  Sranang vecht op meerdere fronten een verloren strijd tegen de internationale gemeenschap, dat weten de USA-onderhandelaars ook ! De huidige machthebbers doen alsof
  internationale verdragen en overeenkomsten NIET GELDEN voor de Surinaamse staat !

  De machthebbers vergeten dat de internationale gemeenschap via het IMF, het bewind van Desi al onder curatele hebben gesteld !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.