Sociale vonkjes bij Energie Bedrijven Suriname

18

PARAMARIBO, 4 aug – Wat zich afspeelt bij Energie Bedrijven Suriname, EBS, mag niet onderschat worden. Zeker in sociaal opzicht wordt sinds enkele dagen met argusogen gekeken naar het energiebedrijf. Er zijn vergaande besluiten genomen. En de besluitnemers zijn even vlot teruggefloten.

De vraag is nu zeer of er geen gevolgen moeten worden verbonden aan deze ontwikkeling. In het onderhandelingsteam dat groenlicht gaf voor betere beloning van de werknemers, zaten niet de eersten de besten. In dit team zit onder meer adviseur van staat Ramon Abrahams. En de bestuursvoorzitter van het energiebedrijf, Patrick Peneux. Dat zijn lieden van wie verondersteld mag worden dat zij de reikwijdte kunnen doorzien.

Het energiebedrijf is al maanden in het middelpunt van heftig sociaal debat. Werknemers gratis elektrische energie gunnen terwijl de rest steunt en kreunt, is vragen om problemen. Hogere lonen toestaan, schept precedenten. Er is duidelijk buiten de politieke waard gerekend. Waar de vakbond dacht alles in kannen en kruiken te hebben, is nu roet in het eten gegooid. Hadden de brokken niet voorkomen kunnen worden?

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Hoe doorzichtig is deze plan crimineel desi. Hij zijn adviseurs en akkoord. En vervolgens zogenaamd voor de bune zegt hij ‘ ik de gemaakte afspraken in’. Deze crimi heeft de bevolking van Su helemaal dom en achterlijk verklaard samen met Ramon (dief bij OW) en de mede boef Penrux en niet te vergeten devil son


  Maak melding

 2. Ik vind deze hele SOAP bijzonder GRAPPIG nu Ramon DE GROOTSTE VERTROUWELING van KUMAKOISI wordt TERUGGEFLOTEN??

  De EBS (VAKBOND) moet dit MISSELIJKMAKEND GEDRAG van deze gasten niet PIKKEN!!
  De EBS wordt een PRACHT VAN EEN WORSTJE voorgehouden en als de EBS denkt te happen wordt dit SAPPIGE WORSTJE in de Vuilnisbak gegooid.

  De EBS moet deze gasten het vuur na aan de schenen leggen zodat KUMA EN ZIJN CRIMINELE MAKKERS worden weggejaagd.

  WEG MET KUMAKOISI; HET IS NU OF NOOIT. KUMA, JE MOET OPDONDEREN.


  Maak melding

 3. Laat Ramon zijn helikopters verkopen om de EBS-ers tegemoed te komen. Hij denkt ene kant uitgeven en de andere kant graaien.
  Schaamteloos gaat hij door.


  Maak melding

 4. De dief Ramon heeft de heli’s gekocht met gestolen geld van OW. Geld van de belasting betaler. Deze dief wordt ook nog gestuurd door een andere dief desi om akkoord te sluiten met EBS


  Maak melding

 5. Naar onderhandelingen over de CAO stuur je de ondeskundige prof Abrakadamsky om zogenaamd
  druk uit te oefenen !

  Meneer heeft geen kennis van cao-onderhandelingen en snapt ook niet dat de staat FAILLIET is gemaakt door zijn partij en zijn NDP- leider !
  Weet ook niets van prijs- en loonontwikkelingen ! !

  Suriname is stuurloos, de machthebbers maken keer op keer blunders en trachten achteraf besluiten terug te draaien !

  Abrakadamsky heeft alleen weet van het vergoochelen van jaarbudgetten van het ministerie van Openbare werken !

  Wie in godsnaam, zendt een dergelijke figuur naar de cao-onderhandelingen van de EBS ????

  PS : Zie ook de benoeming van een nieuwe directeur Belastingdienst ! Binnen twee maanden ongeschikt bevonden door de machthebbers !

  Zie ook de NEP-onderhandelaars die bij de Suralco-case
  zijn ingezet ! Oom DESI swari a MOU !!!

  A KONDRE STUURLOOS, VISI NO DE !!!!
  OOK TU, VALUTA NO DE nanga MONI NO DE !!!

  Door dit WANBESTUUR van de NDP-clan is helaas NIETS en NIEMAND meer Veilig in ons land !!


  Maak melding

 6. waarom zitten en in het poppenkast 26 kippen zonder koppen die niet kunnen lezen of schrijven niet weten wat er gaande is..

  je hoort ze nooit iets zeggen, terwijl dat nu juist de volks vertegenwoordiger zijn in de coalitie..

  waaraan heeft het domme volk dit verdient..

  ik zou zeggen, laat ze maar ophoepelen..


  Maak melding

 7. Zegt genoeg over de gebrekkige communicatie in de bestuurlijke top en de afwezigheid van enig politiek en sociaal-maatschappelijk inzicht bij Abrahams en Peneux.


  Maak melding

 8. Abrahams en Peneux, niet de eerste de besten, dat heeft het de afgelopen jaren wel bewezen, vooral die Abrahams, die als minister van Ow goed huis heeft gehouden met onderhandse gunningen, waarbij miljoenen dollars in zijn zakken zijn terecht gekomen, en In 2010 nog als arme sloeber door het leven ging, maar zich anno 2016 als miljoenair mannifisteerd, en mede schuldig is aan deze financiěle crissis in het land.


  Maak melding

 9. !. Bouta overruled Pamesser door nierdonor Abrahams en
  Peneut, de oorzitter van de RvC de cao onderhandelingen
  te versnellen.
  2. Bouta schrikt van de maatschappelijke reacties en
  consequenties en overruled vervolgens deze 2 neo-
  kolonialen.

  conclusie: de directeur en voorzitter van de RvC gunnen
  elkaar het licht niet in de ogen. (Peneut heeft een
  hekel donker getinde mensen)
  Nierdonor Abrahams heeft Bouta voor joker gezet
  (hoor hem zeggen ‘a no mi, na Pineut’) en zal
  binnenkort wel een helicopterongeluk krijgen.

  “EBS IS STUURLOOS”


  Maak melding

 10. Goede dag mr/mevrouw. Ik zal het kort vertalen. Een getekend document is bindend. Werknemers houden jullie rustig. Teruggedraaid kan niet. Bij voorbaat dank u.


  Maak melding

 11. Laatste nieuws in de EBS soap. Starnieuws vrijdag 05-08-2016.
  ” Vakbondsleider Robby Berenstein, coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), zegt dat de sociale partners niet overeengekomen zijn dat er geen loonsverhoging gegeven wordt. “Het is een leugen dat wij afspraken hebben gemaakt met de regering hierover,” zegt Berenstein, die ook voorzitter is van C-47, aan Starnieuws.

  Berenstein voert aan dat er verschillende collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) gesloten zijn in diverse sectoren, waarbij loonsverhogingen tussen 13 en 17% overeen zijn gekomen. Er zijn cao’s overeengekomen met onder andere de Volkscredietbank, de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Assuria.

  Minister Regilio Dodson stelt in een schrijven over de cao van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) dat de regering in overleg met de sociale partners een overeenkomst heeft. Pas na overleg met de Sociaal Economische Raad zullen salarisverhogingen worden toegekend. Met de sociale partners is afgestemd dat er een belastingvrije koopkrachtversterking van SRD 100 en een belastingheffingskorting SRD 125 per maand is afgesproken. De minister merkt op dat de OWOS, de EBS-bond ook aanwezig was bij het overleg met Ravaksur.

  Berenstein geeft aan dat de EBS-bond een overeenkomst heeft gesloten. Deze is zelfs al getekend en er zijn afspraken gemaakt over de betaling. Hij merkt op dat vakbondsleider Steve Geerlings groot gelijk heeft wanneer hij stelt dat zaken niet teruggedraaid kunnen worden. De voorzitter van C-47 merkt op dat op basis van de inflatie van bijkans 64%, binnenkort opnieuw onderhandeld wordt met diverse bedrijven.”

  Dodson dus weer in zijn hemd. Wachten op de volgende move van DDB.


  Maak melding

 12. Ik heb geluisterd naar een interview met de heer Hooghart. Volgens mij weet deze man veel meer dan hij kwijt wilt omdat hij bij elke vraag van de journalist om de hete brei heen draait. Ik verzoek de heer Hooghart om zijn interview te herbeluisteren en na te gaan of hij de vragen die gesteld zijn naar behoren heeft beantwoord. Nu mijn visie op het vraaggesprek: Het IMF zal het zeker niet goedkeuren dat in tijden van nood salarisverhogingen gegeven worden. Integendeel. Salarisverlagingen zijn aan de orde van de dag en dat hoort de heer Hooghart te weten. Ook zei hij dat hij als 1 vakbondsman is en op de tweede plaats politicus. Uit het vraaggesprek komt overduidelijk naar voren dat deze twee functies met elkaar conflicteren. De heer hooghart is meer politicus dan vakbondsman. Hij moet dus kiezen. Zeer begrijpelijk dat er slechts 50 mensen op hem gestemd hebben. In mijn ogen mag de CLO deze man opdonderen. Ik begrijp de ingreep van Bouterse. Alleen vergat hij te zeggen : A no mi, na IMF.
  SMS.
  Ik schrok toen ik las dat de SMS gesubsidieerd wordt. Ik heb al die tijd gedacht dat het een winstgevend bedrijf was dat geen subsidie nodig had. Met boten en schepen moet je toch winst maken. Dit bedrijf wordt dus zeer ondoelmatig gerund. Ik zou dit bedrijf graag willen doorlichten, want dit kan niet. Het spijt me SMS, maar een reorganisatie is zeker op zijn plaats.


  Maak melding

 13. Blijf luisteren en blijf kijken hoe het opschorten van de EBS, wettelijk, CAO overeenkomst word gebruikt om cahos te creëren waardoor de rechtszaak van de 8 december moorden weer zal worden uitgesteld.
  Dit is een geniale vinding waaraan Dokson zich heeft geleend om te misbruiken.
  EBS werknemers in staking en de coalitie onder aanvoering Misiekaba en Geerling (niet te vergeten) zullen in overleg met Dijk Silos de staat van beleg uitroepen


  Maak melding

 14. @Pico,

  De meest waarschijnlijke reden waarom RAMON teruggefloten is door KUMAKOISI heeft slechts 1 oorzaak en dat is het IMF:

  Dit financiële Instituut heeft hoogstwaarschijnlijk BOOS gebeld met KUMA of hij niet goed bij zijn hoofd is?

  KUMAKOISI heeft met zijn SMERIGE STAART tussen zijn benen RAMON, LET WEL, MOETEN TERUGFLUITEN.

  Ramon heeft in het grijze verleden DRIEKWART VAN DE BEGROTING van het ministerie van openbare Werken onder zijn arm meegenomen naar huis met de GOEDKEURING van KUMA:

  ZO IEMAND FLUIT JE NIET ZOMAAR TERUG!!!!


  Maak melding

 15. eerste Javaanse contractarbeiders kwamen in 1890 in Suriname aan wal. De eerste groep bestond uit 61 mannen, 31 vrouwen en 2 kinderen. Zij gingen als contractarbeiders werken op de plantages waar voorheen slaven aan het werk waren. Na hun eerste contractperiode van 5 jaar kregen de Javanen de keuze om terug te gaan naar Java of om permanent te blijven in Suriname. In totaal kwamen zo’n 32.965 Javanen naar Suriname. Tot 1954 kozen ruim 8500 Javanen er voor om terug te keren, de andere bleven in Suriname. De immigranten werden geworven voor arbeid op de plantages. Dat is doorgegaan tot ongeveer 1939. Het schip De Kota Gede was het laatste schip dat immigranten van Java naar Suriname bracht. De zogenaamde vrije immigranten kwamen op 13 december 1939 aan en waren de laatste groep die Suriname op deze manier binnen kwam.
  De Javaanse bevolkingsgroep is nu niet meer weg te denken uit Suriname. Zij vormen een grote groep van de bevolking van Suriname. Javanan staan onder andere bekend om hun heerlijke eten. Te denken valt dan aan Telo met terie, sate, Pecel, dawet, soto, nasi goreng, Javaanse mie en vele andere lekkernijen. Wie lekker Javaans eten wil proberen kan goed terecht op Blauwgrond, een wijk in Paramaribo Noord, met diverse warrungs. En ook op Tamanredjo in Commewijne kan je lekker eten.
  Met vriendelijke groet Robert Setrowidjojo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.