Stijging wisselkoersen in Suriname remt even af

51

PARAMARIBO, 2 aug – De stijging van de wisselkoersen voor de dollar en euro gaat minder hard. Er is zelfs een lichte afname waar te nemen de afgelopen weken. De druk neerwaarts komt niet van autoriteiten.

Die hebben tot nog toe geen afdoend antwoord. De afgelopen weken is desondanks een daling gemeten van ongeveer een kwart Surinaamse dollar (ongeveer drie eurocent). “Dat is normaal voor deze tijd van het jaar”, zegt een wisselkantoorhouder tegenover de Ware Tijd. Vanuit Europa en het naburige Frans Guyana komen aardig wat euro’s het land binnen. Het (familie)toerisme uit Nederland is op gang.

Ook komen veel Fransen uit het buurland hun schoolinkopen doen. Kopen in Suriname valt relatief stukken goedkoper uit. Behalve handelaren doet ook de horeca goede zaken. De verwachting is dat de wisselkoersen nog enige tijd zullen dalen. “Het kan aanhouden tot medio september”, zegt de geldwisselaar. Het gaat waarschijnlijk dan weer omhoog met het oog op kerst en nieuwjaar.

51 REACTIES

 1. Benzineprijs verhogen kan de koers op laten dalen .en diesel prijs moet gewoon gdkoper zijn om bus en alle ondernemingen die ook diesel gebruiken te helpen om kosten te besparen hierdoor kn de productie weer aankomen terwijl anders bij de benzine prijs er een gde afroming vn srd kn plaats vinden maar t moet gd gepland zijn en over een nt te lange termijn


  Maak melding

 2. Bepaalde personen in het kliekje van “a-ptjien-ingi-boi”
  hadden al voorkennis, al enkele maanden voor de valuta-
  veilingen wat de regering zou doen; dus zo veel mogelijk valuta kopen of vasthouden en snel na de veilingen (op naar koers Srd. 8,– voor 1 euro, deze snel verkopen en vast zetten
  in vastgoed.
  Hoeveel heeft de ADEK-econoom WIRTH, de wonderboy op belastingen aan goudwinningsbelasting van Bouta en Brunsie en roofbouw plegende goudzoekers binnen gehaald??
  Ik zeg nogmaals, als BEE bij de belastingdienst geen hand en spandiensten zou verlenen aan deze belastingontduikers,dan zat Suriname op rozen.Genoeg geld om medicijnen te importeren;geen schoolbijdrage voor
  leerlingen,genoeg geld voor middelen voor de politie etc…


  Maak melding

 3. China closes deals worth billions with four South American nations
  Government plans to invest €229 billion in the region over the next 10 years.
  Chinese Prime Minister Li Keqiang wrapped up his Latin American tour on Monday with a pledge from his country to pump €229 billion in investments into the region over the next 10 years.

  Suriname laten ze voortaan links liggen: ‘die overheid zo corrupt; men is al tevreden met een paar dollars tjoekoe en wat kapotte computers.’

  En binnenkort gaat China haar geld terug eisen na het einde van de mislukte valuta deal. Hopelijk geven ze in ruil het Tigri gebied aan China.
  Het bedrag dat Suriname ter beschikking heeft is één miljard yuan of ruim vijfhonderd en twintig miljoen Surinaamse dollar.
  Ga maar in 3 jaar terugbetalen!!!!!

  pi a moni de???


  Maak melding

 4. Bouterse zal deze ‘minder stijging van de koersen’ opeisen als eigen verdiensten terwijl dit gewoon komt omdat er oa. Surineds hun valuta uitgeven in Suriname en er daardoor meer euro’s en usd in omloop zijn,

  Bouterse komt alleen zijn hangmat uit als de Surinaamse rechter weer dreigt het decembermoorden proces voort te zetten. Dan wordt hij wakker.


  Maak melding

 5. De centrale banken manipuleren de koersen door vreemde valuta (dollars, euro’s) te kopen of verkopen. Om valuta te verkopen moet je het wel hebben, en dat is het probleem.
  Zolang Suriname te weinig exporteert zal de Surinaamse dollar minder waard worden.
  Het probleem is, Suriname produceert vrijwel niets hoewel er ruim voldoende potentie is om iedereen rijk te maken, maar dan moet er wel ondernomen worden. Nu is het hooguit het Surinaamse tafelzilver dat door buitenlanders het land uitgedragen wordt dat nog voor wat vreemde valuta zorgt.


  Maak melding

 6. ,1965,
  Waar is de tijd gebleven .
  In die tijd moesten wij Hollanders 2 nl. Guldens betalen om 1 Surinaamse gulden te kopen
  Ik Wel janken Suriname pas op suribabwe is aantocht


  Maak melding

 7. Beste Hans van den Broek,

  Stuur 2500 Nederlanders, Surineds en Chinezen naar Suriname en binnen 5 jaar behoort het land tot de top 10 rijkste laden.

  Zoveel bodemschatten in de grond en nog geen spijker zelf produceren. Het is om je dood te schamen.


  Maak melding

 8. …dus even een korte pause om adem te halen ,straks verkeren we weer in ademnood en hebben we alle opgeslagen zuurstof weer nodig.Dankzij deze ndp regering zijn de prijsstijgingen en situatie MOORDEND!!


  Maak melding

 9. @Hans van den Broek,

  In jouw bericht wordt de economische problematiek van Suriname goed verwoord. Als er meer valuta (dollars en euro’s ) door het land worden verdiend zal de wisselkoers dalen. Door de komst van veel meer toeristen in het land is het aanbod van vreemde valuta groter. Dus met toerisme kan Suriname meer valuta verdienen hetgeen een gunstig effect heeft op de wisselkoers. Naast toerisme zijn er nog tal van andere mogelijkheden om meer valuta te verdienen.

  Ik zie graag dat Koos, Henry, Ray,Bigi Sma, Oom Bert, enz. met positieve suggesties komen die goed zijn voor de Surinaamse economie. Aan krachttermen en domme opmerkingen hebben we niets.


  Maak melding

 10. RobG: “k zie graag dat Koos, Henry, Ray,Bigi Sma, Oom Bert, enz. met positieve suggesties komen die goed zijn voor de Surinaamse economie. Aan krachttermen en domme opmerkingen hebben we niets”

  Beste RobG.

  Oplossing is heel simpel. Stuur alle Paarse Nitwits die nu op alle belangrijke posten zijn benoemd zonder enige kennis van zaken en daar hun zakken vullen NU naar huis.


  Maak melding

 11. @RobG
  Wat voor een positiefs verwacht je van een moordenaar en tevens amnestielijder?!En wat voor positief verwacht een moordenaar en amnestielijder van het volk??!!
  Als je ons dit even wil uitleggen……..we wachten!!!


  Maak melding

 12. Na 6 jaar Bouterse

  ================================

  Vanwege gebrek aan inkt, papier en transportmiddelen op diverse politieposten kan de politie haar werkzaamheden niet optimaal uitvoeren. Het werk vordert niet en het is zo erg dat er zelfs geen dossiers opgemaakt kunnen worden. Als gevolg van deze tekorten worden de verdachten soms niet voorgeleid dan wel in verzekering gesteld, omdat men niet op het juiste moment over de noodzakelijke middelen beschikt. Met dit probleem heeft het Korps Politie Suriname nu al bijkans een half jaar te kampen. Het is publiek geheim en de korpsleiding is er wel degelijk van op de hoogte. Echter heeft noch de korpsleiding noch de minister van Justitie en Politie dit probleem naar behoren kunnen oplossen. Het tekort blijft bestaan en het werk loopt daardoor steeds achter. Men zou wellicht kunnen denken dat niemand zich druk maakt over de ontstane situatie. De politie is overgelaten aan haar lot. Dit zal een dag zodanig escaleren dat de politie tot een actie zal overgaan, met alle gevolgen van dien. Vroeger konden de verschillende posten nog van elkaar lenen en elkaar over en weer helpen, maar nu zijn vrijwel alle posten door hun voorraden heen. De agenten kunnen de tekorten niet uit eigen middelen aanvullen, omdat hun salaris dit niet toelaat. De minister heeft onlangs zelf aangegeven dat de politie als het ware minder verdient dan een schoonmaakster. “Wat verwacht je dan van deze wetsdienaren?”, merkten enkele officieren op. Het politiewerk wordt hierdoor behoorlijk opgehouden. Men moet momenteel verdachten in minder ernstige zaken noodgedwongen naar huis sturen, omdat er geen papier en inkt ter beschikking is. Wanneer de politieleden met de regiocommandanten hierover spreken, wordt verwezen naar Ruben Peiter die belast is met de financiële zaken.

  Ook griffie zit zonder papier

  Dat de politie niet de enige instantie is zonder papier, inkt en andere middelen is wel duidelijk. Ook de Griffie der Kantongerechten zit zonder papier, waardoor vonnissen niet uitgeprint en verstrekt kunnen worden. Eerder werd aan belanghebbenden gezegd dat ze papier konden brengen en zouden hun vonnis uitgeprint worden. Aan deze werkwijze is door de leiding een stop gebracht. Het griffiepersoneel mag geen middelen aannemen, terwijl er geen middelen beschikbaar zijn. Advocaten en andere belanghebbenden moeten steeds informeren naar hun vonnissen. Donderdag werd in de ochtend een half pak papier verstrekt en binnen een uur was men door de voorraad heen. Enkele advocaten konden opgelucht hun vonnis in ontvangst nemen. De rest moet wachten en hun cliënten kalmeren.


  Maak melding

 13. RobG waar blijft die begroting van Bouterse ? Nooit 1 gezien. Bouterse moet stoppen met zijn hide and seek games. Keer op keer pleegt hij een aanslag op de staatskas en de geheugen van de bevolking. Kan weinig positiefs inbregen. Hij en zijn kabinet moeten weg.


  Maak melding

 14. @RobG

  Sinds 25 feb 1980 tot heden is je baasje negatief nieuws voor ons.Ik zie niet in waar positief te zoeken valt bij je baasje Je baasje moest heten,
  DesiLey Negatief Bouterse!!.


  Maak melding

 15. @RobG,

  Je vindt het prima dat KUMAKOISI nog steeds niet heeft BEZUINIGD op zijn PLEE-KABINET met onder andere zijn dochter Peggie, Ramon, Bimbo en de rest (meer dan 100 man)

  Je hebt jezelf benoemd tot Econoom die het prima vindt dat het Volk Verpauperd terwijl KUMA en Trawanten in weelde leven.

  Geef mij een GROTE BRICK!!


  Maak melding

 16. Voor onze RobG

  Suriname is onder Bouterse OPNIEUW verwoorden tot het armste land van Zuid Amerika: een narcostaat met een moordenaar als president, de hoogste inflatie, een banenrepubliek in optima forma en een munt die elke dag aan waarde verliest.

  Een land waar de grondwet wordt overtreden als het Bouterse zo uitkomt. Met een zoon die werd benoemend tot hoofd Terror Counter Unit die 15 jaar moet brommen in een USA gevangenis na veroordeling voor drugs en wapenhandel. Een land waar rechtelijke uitspraken terzijde worden geschoven,.

  Een land waar veroordeelde drugscriminelen (Boerenveen) benoemd worden door Bouterse in raden van bestuur van Staatsbedrijven

  Een land met een regering die nog NOOIT een begroting naar het parlement heeft gestuurd. Een land aan de bedelstaf dat slechts met mega- leningen amper haar lopende rekeningen kan betalen.

  Toch knap dat Bouterse dat in 6 jaar voor elkaar heeft gekregen.

  Graag reactie van RobG

  Die komt trouwen toch niet.


  Maak melding

 17. Beste Henk en vergeet niet de benoeming van de xtc veroordeelde Hans Janash. De man is nu veiligheids chef. Fck bizar… de man heeft toegang tot het justitie apparaat


  Maak melding

 18. @Koos,

  RobG die de grote Econoom uithangt, heeft een Criminele inborst vandaar dat hij geen moeite heeft met de benoemingen van Boerenveen en Crimineel Jannash in het Staatsapparaat.

  RobG dweept bij het leven met zijn got KUMAKOISI.


  Maak melding

 19. Henry,

  Ik geloof niet, dat RobG. een criminele inborst heeft.
  Hij weet gewoon te weinig van het leven van alle dag in ons land.
  Hij redeneert vanuit Nederland op een westerse manier, die we hier niet kennen en denkt daaraan alles te kunnn ophangen.
  Dat is zijn grote probleem.
  Hij mist in allerlei opzichten the feeling met Suriname en redeneert als een schriftgeleerde.
  Alleen hebben we in ons land niets aan dit soort figuren.


  Maak melding

 20. Cochise

  Hij mist in allerlei opzichten the feeling met Suriname en redeneert als een schriftgeleerde.

  Ofwel een econoom die te veel in modellen gelooft en niet meer zoekt naar de systeem fouten in het model en daar door rondjes draait in zijn eigen gelijk.


  Maak melding

 21. @RobG,
  Ik wil met alle genoegen een bijdrage, in positieve zin, leveren doch wil dan ook als een volwaardig deelnemer meedoen in het geheel.
  Ik wil niet als een niemendalletje worden gezien zoals zo velen o.a. Bravo, Somo, de Palu jongens, Breeveld en niet te vergeten Dodson.
  Luisterend naar de voorganger van NDP Misiekaba moet ik nadrukkelijk aangeven dat met zulke mensen niet te overleggen noch te onderhandelen valt want je zal nooit serieus worden gehouden.
  Kijk naar al die kerkgangers als Abrahams, Doekhi, Parmessar en good old Dilip.
  Denk je dat ik mij zal éénzelvigen met deze gasten?
  Sorry dan liever jij dan ik.
  Want ik wil de Wo Ka virus niet lopen


  Maak melding

 22. RobG,
  Voor jou dit berichr:
  Van 198 tot 1987 ben ik vanuit mijn patriottisch gevoel teruggegaan om te helpen mijn land te ondersteunen. Ja toen geloofde ik erin.
  Gaandeweg kwam er heel veel shit op je af waardoor je na heel veel wikken en wegen voor je gezin en jezelf moet kiezen.
  En ja terug naar Nederland heeft het mij geen windeieren opgeleverd. Ogen open, mind open en veel naar binnen slurpen in de vernieuwde maatschappij (automatisering) waar ze in Duriname nog steeds dachten te kunnen wedijveren met hun drums en bomen die boodschappen doorsturen.


  Maak melding

 23. Dat RobG geen feeling heeft en niet weet wat er zich in Suriname afspeelt??.Hij weet donders wat er zich in Suriname afspeelt..als je elke dag post op WKN ga ik ervan uit dat je ook het Surinaams nieuws volgt.RobG praat net als velen( in Suriname )domweg mee…en maakt er gewoon zijn werk van om DDB te verdedigen.Of hij er wat voor krijgt of er op een of andere manier voordeel uithaalt weet ik niet.Maar een ieder schuwt toch een dief…medeplichtige aan moord…oplichter ..bedrieger…etc etc.Zijn deze woorden onbekend voor Rob G of weet hij de juiste betekenis ervan niet..Rob ik hoop dat je kinderen deze studie keuze niet maken…


  Maak melding

 24. Per 1 augustus 2016 zijn de volgende verhogingen ingegaan: 1) Een puntbrood is 80 cent geworden, was 65 cent
  2) Melkproducten zijn vrijwel VERDUBBELD.
  3) Bustarief PL is 2 srd geworden, was 1,65 srd

  Dit is weer zo een VERWORVENHEID van KUMAKOISI en zijn GANG.

  HET SLOTAKKOORD MOET NOG ZIJN BESLAG KRIJGEN en dat zijn de BENZINEVERHOGINGEN!!

  IK VOORSPEL RUMBLE IN THE JUNGLE als deze verhogingen worden doorgevoerd.

  DAT GAAT BETEKENEN `BYE BYE ZWAAI ZWAAI` voor KUMA met zijn CRIMINELE VRIENDJES.

  Ik zit echt op dit moment te wachten maar het gaat niet lang meer duren.

  KUMAKOISI, JE SCHIP IS GEZONKEN MAAR DAT WEET JE NOG NIET!!


  Maak melding

 25. Diana,

  Het nieuws volgen op de Wtk en hier wonen en het leven van alle dag meemaken, is echt een wereld van verschil.
  RobG maakt gebruik van aannames, zonder te weten hoe real live er hier uitziet.
  Je prikt dwars door zijn postings heen, zoals heel veel anderen op dit forum ook doen, maar het wil nog maar niet tot hem doordringen.


  Maak melding

 26. Cochise…je hebt deels gelijk. Ik woon niet in Suriname..heb niet dagelijks met de situatie te maken maar ik zie het absoluut niet door de roze bril waardoor RobG kijkt. RobG ziet het als zijn taak DDB te verdedigen en voor alles een “goed” onderbouwd argument te hebben.Waarom weet ik niet..is het bij gebrek aan inzicht of gewoon uit simpatie.Weet niet of RobG getrouwd is…maar als RobG zijn partner ook zo bijstaat en ondersteund en alle foutjes goed praat…Nou dat zou ik ook wel willen..TOP MAN DIE ROB..!!


  Maak melding

 27. Laat RobG maar weten aan alle posters waar hij woont in Nederland, waar ik wel vanuit ga, of Suriname. Ik ben sinds december 2015 in Suriname en maak dagelijks de klagende mensen mee en het doet mij heel veel. Ik leef van een bepaald budget en dat is echt geen bedrag waarvan men denkt van lang leve de lol. Ook voor mij zijn de boodschappen duur geworden, maar toch wil ik proberen in dit prachtige land te blijven. Dus RobG vanuit Nederland is het makkelijk kletsen, mijn advies aan jou zo snel mogelijk naar Suriname komen en als “econoom” de oplossingen aandragen.


  Maak melding

 28. niets zal in de botte kop van RobG doordringen, daar moet je namelijk wel gezondverstand voor hebben i.p.v. een dikke plaat voor zijn kop waar paars geinfecteerde hersens achter zitten, en gezien de verspreide postings van hem over de hele dag moet hij er wel een dagtaak aan hebben, in opdracht van?


  Maak melding

 29. @Diana,

  De klagers hebben last van een cultureel probleem. Ze klagen en blijven klagen, maar ze kijken niet niet naar wat zij zelf kunnen doen om de eigen problemen op te lossen. Ze schuiven de schuld in de schoenen van de overheid terwijl zij zelf de oorzaak van het probleem zijn. Ze zijn te afhankelijk geworden van de handelingen van de overheid.

  Waar is hun eigen initiatief? Nee eigen initiatief hebben ze niet. Ze kunnen een eigen kostgrondje maken en groenten en aardknollen gaan verbouwen. De oogsten die ze binnenhalen zullen meer dan genoeg voor henzelf zijn. Wat overblijft van de oogst kunnen ze verkopen en het verdiende geld kan voor een deel gereserveerd worden.


  Maak melding

 30. Vorig jaar kwamen 82225 surineds en neds op bezoek. Als we de dezelfde cijfers hebben dit jaar dan zie je wat het met de koers kan doen.

  Als we toeristen in deze orde kunnen aantrekken boven op de surineds dan zouden we een uitstekende koers hebben het hele jaar door.

  Jammer dat we dat kunnen doen met deze boevenbende in de regering.


  Maak melding

 31. Rodg@ Onze voor ouders Surinamers en de Nederlandse Kolonisten gingen MAIS en bananen planten in de periode jaar 1840 .

  Rodg @ ga zelf geschiedenis boeken lezen indien ik het verteld moet het wel nuttig zijn .

  Maar lees alvast hoeveel ton MAIS of Bananen je op 1Hectare Grond kan planten en oosten

  Minister Algoe van LVV weet het ook wat de waarde van mais is ,maar hij gaat Cocos bomen planten .

  Rodg@ lees ook wat 1 kilo Tomaten zaden kosten ,132,000 euro of usd .

  Hou maar rekening dat onze voorouders niet met vliegtuig zijn aangekomen in Zuid America men had toen geen telefoon en auto .

  Rodg@ zo lang dat je blijf schelden tegen onze voor ouders dat zij 60 jaren niets hebben gedaan ,zal ik op komen voor mensen die de LANDKAART van Republiek Suriname hebben helpen maken .


  Maak melding

 32. Rodg@ Om te planten dat is heel goed ,maar dan moet je planten en zaden hebben .

  Ik ben geen planter maar ik kan wel Amsoi zaden vermeerderen dat noem men vaste zaden .

  Ik ben vorig jaar juni naar LVV gegaan heb gesproken met meneer Warsodikromo over zaden ,heel lieve man mijn stichting heeft gelijk een nieuwe Water pomp gekregen van LVV

  Indien je plant moet de omgeving beveilig zijn , anders komen DIEVEN van zelf uit de stad je gewassen stelen

  Het beste is laat twee bedrijven uit Brazil laten komen en als voorbeeld Mais Tarwe of Soja planten in de dorpen zo kan je werkloosheid en HONGER IN 1JAAR onder controle hebben .

  Met je GOUD EN OLIE en COCOS gaan jullie het echt niet reden .

  America en Canada zijn groot geworden door dat ze mais en tarwe verbouwen lees de geschiedenis boeken maar .

  In Suriname kan je 3 keren PER jaar mais oosten dat deden de Kolonisten en onze voorouders al in jaar 1800 tot 1950


  Maak melding

 33. @ oom Bert,

  in Suriname kan je 3 keren per jaar mais oogsten dat deden de Kolonisten en onze voorouders al in jaar 1800 tot 1950

  klopt, maar dan moet je wel hard (willen) werken, en daar zijn er niet zo veel meer van, wel hard praten


  Maak melding

 34. Mijn waarde broeders en zusters … recht geaarde landgenoten … in Suriname of overzee ….. @ RobG … hielelikker van Killer Bouterse … woont in Suriname en werkt op het kabinet van de president. @RobG woont niet in Nederland … is niks econoom … zaken worden hem ingefluisterd.

  RobG = ……… heeft als dagtaak … “wandaden” van de regering een positieve wending geven. Alle kritiek moet hij naar het rijk der fabelen verwijzen.

  RobG … bidyi sma de na yu oso, ma bidyi sma de na mi oso tu! Mijn informatie komt rechtstreeks van het kabinet.


  Maak melding

 35. Vreemd, ik volg nu regelmatig de Gambiokoersen en hij staat nu op 8, 15 Srd voor 1 euro in tegenstelling tot vorige week deze tijd 7,91 waar zijn de gegevens op gebaseerd, dikke duimenwerk of verkeerde verwachtingen


  Maak melding

 36. de s r d heeft geen enkele vorm van dekking heeft ook geen tegen waarde..

  het is slechts een fiktief munt een soort van wissel papier die totaal niks voorstelt,,
  wees nou eerlijk

  wie neemt de s r d als betaal middel in het binnen als in het buitenland..


  Maak melding

 37. Hans@ Hard werken om te planten dat doen moderne Machines nu ,Suriname heeft zoveel nieuw tractor van China ontvangen .

  Onze voorouders hadden geen Machines men had zelf nog geen yzer ontdekt om machines te maken .

  Ik heb zelf een TRACTOR van een Oost blok land van 45 jaar oud in Suriname werk nog steeds .

  Laat Brazil als buurland ze mais en vruchten leren planten
  is dat zo moeilijk .

  Algoe minister van LVV stuur een paar jongeren voor een paar weken naar Brazil om te leren hoe men mais soja en vruchten .plant .

  JONG EN OUD zijn bereid om te werken maar dan moet de Regering Beleid de juiste zijn .

  Brazil als buurland ze zijn groot geworden door deze gewassen te verbouwen wel produceren ze ook 500 000 hand vuurwapens per dag .

  Volg zelf landbouw van BRAZIL via internet is dat zo moeilijk, onze voorouders hadden geen internet .

  Ik heb zelf persoonlijk mais als proef geplant in Suriname het kan ook hand matig zonder Machine kan je 12 ton oosten van 1 Hectare grond .

  Indien de Regering geen grond heeft om te planten kan ik met mijn familie praten om grond ter beschikking te stellen om te planten en dat kan tot 100 Hectare Grond zijn 25 km
  van Paramaribo .


  Maak melding

 38. Diana,

  Ik heb als in Suriname wonende ingezetene volgens RobG last van een cultureel probleem.
  Laat deze alles beter wetende – op 7.600 km afstand van ons land wonende – man nu eindelijk eens inbinden op dit forum.
  Hij weet het beter dan iedere andere Surinamer die hier woont, maar heeft zelf geen idee hoe het echte leven er hier uitziet.
  En ja, er zijn ook hier veel afgestudeerde Surinamers die echt wel weten, hoe de vork in de steel steekt.
  De meesten zijn alleen geen Bouta-aanhangers.
  Daarvoor hebben we RobG als nep-econoom niet nodig.
  De man is om uit te kotsen.


  Maak melding

 39. @ oom bert ik ben met je eens. In plaats van cocosnoten te planten die pas na 5 jaren de noten kan produceren
  kun je mais, soja en tarwe planten. Probleem is dat je geen fabrieken heb om de de oogst te verwerken. Zoverre
  heeft niemand de tjoekoe kunnen betalen om de vergunningen te krijgen. Verder de ondernemende boer kan geen land
  groot genoeg krijgen om de gewassen te planten. Uit de blog begreep ik dat speculators het land in bezit hebben
  en het land tegen hoge prijzen verkopen. De boeren hebben dat soort geld niet. Zo dat is de bottle neck.

  Er is wel land om een fabriek op te bouwen. In een besloten bv model kunnen de boeren aandeelhouders van de fabriek
  de mais en soja to kookolie verwerken. De extra mais kunnen ze opkopen van de markt. Ze moeten de melkcentrale
  model vermijden omdat daar figuren zijn die een njang maken van melk verwerking en de melkboeren in failliessement
  brengen. Velen slachten hun koeien omdat ze melk business niet kunnen bijhouden.

  Ik herinner mij dat mijn buren op plantage soja planten en tahoe en tempe maken. Wij hebben knowhow. Mais planten
  kan iedereen.De beschermeming tegen dieven kan moeilijk zijn vooral wanneer je gronden makkelijk van de stad
  bereikbaar is.Soja kookolie is commercieel een goed product. We hebben braziliaanse knowhow voor dit gedeelte.

  Zonnebloemen voor zonnebloem olie is ook een goede vervenger voor kokos. Iemand kan heel veel geld maken – njang-om kokos
  op de planning te zetten denk ik.


  Maak melding

 40. tunggak@ heel goed beschreven en begrijpelijk , ook bedank , goed dat jong en oud zulke onderwerpen kunnen lezen .
  Ik zo zeggen ga zo door met schrijven heel leuk tunggak@


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.