Suriname alert na berichten nieuwe Zika-drager

9

PARAMARIBO, 1 aug – In Suriname wordt rekening gehouden met de volksgezondheid na berichten over een nieuwe drager van het Zika-virus. Dit zegt directeur Lesley Resida van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, BOG. Een tweede soort muskiet blijkt drager met eigenschappen die gevaarlijk kunnen uitpakken.

De Culex quinquefasciatus mug is in Brazilië ook aangemerkt als drager. Anders dan de Aedes Aegypti is deze muskiet ook ’s avonds actief. Ook kan de mug in vuil water broeden en komt zij vele malen meer voor dan de oorspronkelijke drager. In Brazilië is al alarm geslagen. “We hebben het ook gehoord, ja. Mocht het zo zijn, dan hebben wij erg veel werk”, zegt Resida tegenover de Ware Tijd.

Met de Aedes Aegypti was het relatief makkelijker. Burgers werd via campagnes opgeroepen om waterplekken in hun woonomgeving op te ruimen. De oeroude en dure bestrijding via bespuiting vanaf voertuigen werd niet meer nodig geacht. Suriname houdt met alles rekening, maar volgens Resida is het niet nodig in paniek te raken. Het moet nog blijken dat de Culex lang genoeg leeft met het virus om te kunnen overdragen.

Bekijk ook:

9 REACTIES

 1. Ik zou eerder bang zijn voor de EBS-Virus.
  Deze virus verdampt jouw geld.
  En als beloning ontvangen de virusverspreiders:

  “EBS’ers krijgen bruto SRD 500 salarisverhoging”

  Bij EBS kunnen ze niet rekenen.
  De meeste Surinamers ontvangen een hoge (valse) rekening.
  Wordt tijd dat Parmessar en de consorten een uitgebreid lagere onderwijs (ULO) gaan volgen.


  Maak melding

 2. Starnieuws verneemt dat namens het kabinet van de president, raadsadviseur Ramon Abrahams, samen met president-commissaris Patrick Peneux aan de zaak heeft getrokken. Uiteindelijk is een principe-akkoord bereikt, na hier en daar geven en nemen. Bond en directie zijn het met elkaar over eens dat het bezuinigingstraject verder moet worden doorgevoerd.

  De vraag is nu of deze loonsverhoging ook een zika word voor de huidige regering die zich bemoeit met de aangelegenheden van de directie van de EBS door de RvC naar voren te schuiven en daardoor een overeenkomst sluit met de vakbond.
  Hoezo bezuinigingsmaatregelen die de kostprijs van 1 kW niet verder moet laten stijgen?
  Hoezo de kosten beheersbaar te maken?
  Dit noem ik de verantwoordelijken voor de operationeel houden van de EBS in de wielen rijden.


  Maak melding

 3. Subsidies afbouwen en dan geld aan de arbeiders van EBS overmaken??

  Wat voor beleid is dit nou.
  Volgens mij zou de bevolking de rekening van EBS beter begrijpen als de arbeider gee salaris verhoging krijgen.
  De bevolking krijgt dat namelijk ook niet.

  Verdeel en heerst tussen arbeiders van de overheid en parastatale ondernemers.

  Grote vraag: Wat zit hier achter??


  Maak melding

 4. ” De oeroude en dure bestrijding via bespuiting vanaf voertuigen werd niet meer nodig geacht”.

  Dat er niet gespoten werd, heeft maar één oorzaak namelijk ‘moni no dé’, ik vraag me af welk smoesje de regering nu zal bedenken om de Culex quinquefasciatus mug niet te bespuiten.


  Maak melding

 5. Wel deze Culex Quinquefasciatus is partijloos. Heeft dus niks te maken of je nou NDP VHP of van een andere partij bent.

  Deze muskiet had beter kunnen bemiddelen. We zien dus dat Parmesser voor spek en bonen bij de EBS zit en dat Dodson er helemaal niet bij betrokken wordt.
  Hoofdmuskiet Abrahams en die andere Pineut gaan makkelijk uit eigen zak 500 srd de man betalen. Deze nieuwe witte Surinamers maken nu openlijk de dienst uit. De nieuwe kolonisatoren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.