Berekeningen Energiebedrijven Suriname niet wettig

29

PARAMARIBO, 1 aug – De nieuwe methode van tarifering bij Energiebedrijven Suriname, EBS, is niet gegrond op een wettelijke basis. “Maar het is een rechtstreekse opdracht van de president en die kan niet genegeerd worden”, zegt Steve Greelings, vakbondsvoorzitter bij het energiebedrijf.

Na de enorme sprong van de tarieven in juni, greep president Desiré Bouterse in. Er werd gekozen voor het staffelmodel. Maar volgens de energiewet moet elke berekeningsmethode gebaseerd zijn op een missive van de ministerraad. “De staat is de grootste aandeelhouder van EBS, dus als het bedrijf een opdracht krijg van daaruit, kunnen we niets anders doen dan uitvoeren”, zegt Geerlings tegenover de Times of Suriname.

De rekeningen blijken nu minder uit te vallen. “EBS voert sl3chts uit, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de regering, zolang de wettelijke zaken niet in orde zijn”, aldus Geerlings. Bouterse zei eind juni dat de tarieven ‘te zwaar’ drukt op vooral de kleine huishoudens. Afgesproken was dat het bedrijf de nieuwe methode zou hanteren en dat de regering zou zorgen voor de wettelijke basis.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Alsof deze moordenaar er verstand van heeft, en een opdracht van een moordenaar kun je niet negeren volgens jaknikker Geerlings.
  We zullen vrijdag 5 augustus zien war deze moordenaar nog meer in petto heeft, als blijkt dat de krijgsraad artikel 148, als grove inmenging beschouwd door de hoofdverdachte, er zijn gelukkig ook nog Caricomlanden, die deze poppenkast van die moordenaar doorzien hebben.


  Maak melding

 2. Ai nou mie e-begijp-a-torie van mijn straatbewoner !!!(EBS-er).
  3-kamers onder de woning verhuurd als appartement !!, met 80% korting op stroom. Dus foe-sosso !!! Daarom a biegie 4-wheel drive wagi e rij !!!
  Andere, straat achterop: 2-appartementen kamers op het erf achter de woning (ook van iemand die bij EBS werkt !!

  Ik gebruik voor 2-personen( 12 cb ,no-frost dubbel deur koelkast; een airco (9000 BTU0; LG was automaat,
  Grote magnetron; rijstcooker; kleine oven voor ,voorgebakken brood; televisie(21″);strijkijzer; 16 electra contacten; wat klein gereedschap; boormachine; grinder
  schuurmachine per maand 2000 tot 2200 Kwh. !!!

  Zo worden we gepakt door “a-pikien-ingie-boy en hun trawanten”.
  Ook de RvC en de Diectie heeft deze 80% 0f gratis voordelen!!
  Moeten de Staatolie werknemers ook geen 80% korting krijgen bij G2-oile tanken? De mensen bij de Apotheken Lanti( AcZnh) moeten die geen 80% korting krijgen?
  De politie, moet toch ook 80% korting krijgen op vuurwapensvergunningen, CBZn: ook 20% korting bij uittreksels.
  De kleine en middenstaander komt weer bekaaid vanaf!!


  Maak melding

 3. Bij CBB moet zijn, ook 80% korting !!

  Fa foe a-beer-put bij waterleiding met doorgetrokken leidingen naar appartementen op het achererf met vrij water, terwijl wie-e-ka moro fara !! , de kleine man en middenstaander.!!!!!


  Maak melding

 4. Wordt wakker mensen jullie worden van alle kanten gepakt.stelen,roven worden beloond,dus ik zou zeggen stap over .zoals de regering en staatsbedrijven stelen hebben jullie ook recht om te stelen.


  Maak melding

 5. Dit is een heuse ouderwetse soap serie aan het worden zoals
  Peyton Place.
  Wie gaat ingrijpen!!!??? poesje Parmessar durft niks, mini ster Dodson mag niks, applestore Adhin heeft niks.
  Dan hoofdmuskiet Abrahams maar….? wordt niks?

  En trouwens heeft Olibis alle 3 bij MAN in Duitsland al geleverd? Olibis heeft op 31 maart dit jaar een overeenkomst gesloten voor het leveren van een MAN generator voor ruim 23,9 miljoen euro. Het bedrijf heeft de generator voor honderd procent gefinancierd. Er is nog een schuld van US$ 13,8 miljoen af te lossen. Op 2 april dit jaar heeft Olibis een factuur aangeboden van US$ 1 miljoen aan EBS ter aflossing van de schuld. Olibis stelt dat de generator geleverd is in september, maar EBS is de betalingsverplichting niet nagekomen, ondanks diverse aanmaningen.
  WAAR ZIJN DIE ANDERE 2 GENERATOREN????

  Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelt mee er een onderzoek gaande is over de aankoop van reserve onderdelen voor de MAN generatoren van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De minister is vooraf niet op de hoogte gesteld over het contract dat is gesloten met NV Olibis. …

  Nou weten we ook waarom Dodson nu een spek en bonen minister is geworden.


  Maak melding

 6. Sorry……….lezers van mijn posting hier boven !!!
  Correctie : MIJN VEBRUIK MOET ZIjN :
  200 KWh tot 230 KWh per maand en niet 2000 tot 2300.

  Ik was zo boos toen ik het artikel van deze belazerij, door
  “a pikien-ingi-boy en trawanten “. las .
  Wacht reactie af van RobG, de alles betweter.


  Maak melding

 7. Ik snap het nog steeds niet. Wat voor wettelijke basis??
  Volgens mij moet er gewoon een simpele kostprijs berekening worden gemaakt en dan kan je gaan kijken of er gronden zijn om op basis van wetten de boel kan subsidiëren of kan afromen met accijnzen, etc, etc…

  Het volk wordt genaaid waar ze erbij staan.


  Maak melding

 8. Wat uniek dat ddb overal verstand van heeft. Van muloleerling tot sportleraar tot sergeant met uzi.
  ddb grijpt overal rucksichtloss in. (Grond)wet en regels gelden voor iedereen behalve voor ddb. En als zaken via debat in dna zouden moeten plaatsvinden heeft ddb hier schijt aan. Dictatoriaal misschien?
  Btw; is er onderzoek gedaan en uitkomst hierover wie en met welke gelden de juridische bijstand van dino is betaald.
  Maakt allemaal niks uit ze gaan voor nog 5.


  Maak melding

 9. De nieuwe methode van tarifering bij Energiebedrijven Suriname, EBS, is niet gegrond op een wettelijke basis. “Maar het is een rechtstreekse opdracht van de president en die kan niet genegeerd worden”, zegt Steve Greelings.

  ai mang zelfs hier houdt hij zich niet aan de wet. Welke wet houd hij zich dan aan?
  Aan de natuur wet want schijten moet hij en vreten moet hij alleen slapen lukt niet altijd en dedé no e meki onderscheid tussen goedoe nanga potie.


  Maak melding

 10. @ 5 en nog vijf,

  Welke DNA lid (leden) zowel opositie en klootzakken van de coalitie durven de vraag te stellen of DINO inmiddels ontslagen is uit overheidsdienst h.t.l. en/of zijn salaris iedere maand nog normaal wordt gestort op zijn bankrekening !! ze plassen allemaal in hun onderbroek bij de gedachte om deze
  vraag te stellen; ook Somo !!!
  Straks komt een “lul-verhaal van NAILAH, dat hij niet door
  Suriname is veroordeeld, dus hij is niet ontslagen, maar met behoud van salaris op non-actief in de gevangenis in USA zit. Surinamers laat je niet verassen!!! Dit scenario is al uitgedokteerd !!! Maar onze opositie zwijgt in alle talen !!
  Lees terug in de kranten: Ronnie Brunswijk had zelfs publiekelijk bekend gemaakt dat DINO de volgende presidents-kandidaat van hem was !!!


  Maak melding

 11. Macht ligt en blijft altijd bij het volk. Suriname heeft geen revo gekend doch een vuile staatsgreep door een machtswellusteling. Het volk moet ervoor zorgen dat zij de dienstuitmaken omdat eendracht macht maakt die na 36 jrn nog niet is gebleken. Dit mooie land en volk moet hoe danook gered worden van de ondergang door een volslagen nitwit. Wij als geboren en getogen Surinamers moeten hiervoor zorgdragen. Geef daadwerkelijk inhoud aan de teksten van ons volkslied. Er zijn tal van welvarende landen waar zij hebben gestreden voor een beter welvarend land voor zichzelf hun kinderen en alle volgende generaties.


  Maak melding

 12. @ 5 en nog vijf,

  Goede reactie ! Wij als geboren en getogen Surinamers (eindelijk iemand die oprecht geen onderscheidt maakt; je zou een goede onderwijzer/leraar zijn !!!! )
  In mijn jonge jaren zongen wij op de St.Cornelisschool:
  “Suriname trotse stromenland,
  Suriname heerlijk tropenland,land van stoere Indianen ….: uit tropenzang. (sommige ondeugende jongens zongen
  (stilletjes stropenland),

  Helaas dat schijnt nu verleden tijd te zijn.


  Maak melding

 13. Bij eerdere artikel omtrent energie gedoe stelde die blauwe ape kop bouta, dat het een opdracht van de imf was!
  Nui stelt geerlings dat het een rechtstreekse opdracht is van de nr 1 staats bloedzuiger van de volk.
  Volk van suriname, if yu lobi mama doti , kom in opstand onmiddellijk. Sari tori echt.


  Maak melding

 14. 5 en nog vijf
  @mohamed

  Laten beinvloeden door andere negatieve opvattingen is geen goede zaak. Hou vast aan datgene dat autenthiek is. Laat alle andere bullshit gaan. Wie oprecht kan bijdragen aan de democratische rechtstaat in een plurale samenleving zoals Suriname al eeuwenlang is moet staan voor datgene waarin hij/zij gelooft. Wat er nu is hoort niet bij dit land. Er is een Surinaams gezegde: Hori vasti sa joe abi (postieve gedachtengang) no drai baka no fadong mekie moro bribi kong………. Het bekende lied waar jij aan refereert begint met “Waar het groene loof der bomen” enz. Succes aan jou!


  Maak melding

 15. Door de frequente stroomonderbrekingen raken vele koel en vries apparaten en vooral televisies defect.
  Indien je hiermee geconfronteerd word met dit probleem ben je letterlijk de lul.De consument kan gewoon nergens verhalen dus je moet gewoon nieuwe aanschaffen of zonder verder.


  Maak melding

 16. Van bepaalde namen in de Suri gemeenschap,krijgt men een vieze smaak in de mond.
  Deze vakbonds man was tegen de benoeming Parmessar op EBS tot hij naar het kabinet van de pres.geroepen werd.
  Daarna stond hij op de barricaden om Parmessar als directeur van EBS te krijgen.


  Maak melding

 17. beste mensen klagen heeft geen zin op deze forum,want bauwta lees tóch niet dus waarom zoveel voor en tegen zijn voor deze regering van ndp bauwta.als in de 35 jaar niets kunnen doen tegen hem ,dan heeft plaatsen menig geen zin.


  Maak melding

 18. IK HAD BEGREPEN DAT HET IMF EEN AANTAL VOORWAARDEN HAD GESTELD DAT ER ONDER ANDERE GEEN SUBSIDIES MEER MOGEN WORDEN VERSTREKT.

  OOK SALARISVERHOGINGEN BIJ DE OVERHEID ZIJN DAN UIT DEN BOZE!!

  HOE ZAL HET IMF HIEROP REAGEREN????

  OF HEB IK DIT VERKEERD BEGREPEN??


  Maak melding

 19. Henry
  Misschien is het minder zwart wit. Subsidies moeten worden afgebouwd. Dus niet direct helemaal afschaffen.
  Salarisverhogingen mogen wellicht mits ze worden bekostigd uit afbouw van subsidies. Dan kost het niets extra.
  Het grote voordeel van deze wijze van werken is dat de overheidsfinanciën beter beheersbaar worden en dat de koopkracht niet wordt aangetast als je subsidies vermindert/afschaft.
  Op deze wijze krijg je geen inzakking van de vraag en verlies van arbeidsplaatsen


  Maak melding

 20. @Pico,

  Het klopt dat de subsidies worden AFGEBOUWD maar deze moeten over 2 jaar tot NUL worden teruggebracht. Wat ik dan niet zo goed begrijp is hoe de salarisverhogingen BEKOSTIGD gaan worden uit de AFBOUW VAN DE SUBSIDIES?

  Hoe zullen de Salarisverhogingen betaald worden als de subsidies REST NUL zijn geworden?

  Deze verhogingen zijn immers voor het IMF ADDITIONELE kosten die de overheidsfinanciën doen groter worden.


  Maak melding

 21. Beste Henry,
  Ik was even in de huid gekropen van een van de adviseurs.
  Zoals een goed adviseur daar betaamt, wordt er niet gepland. haha
  Over twee jaar zeg je, men gaat er van uit dat er dan genoeg geld is. Hoe dan? Dat zien we dan wel weer.
  Zeggen we toch gewoon dat we dit niet hadden voorzien.
  We dachten blablabla.

  Ik heb ook een vraag.
  Worden de salarissen niet jaarlijks aangepast (aan de stijging van de kosten van levensonderhoud)?
  (hier wordt het prijscompensatie genoemd)
  Als het antwoord ja is, dan is dit zo’n aanpassing.
  Zo nee, dan geldt hetgeen ik hierboven hebt gepost.


  Maak melding

 22. De voorgestelde EBS tarieven zijn ONEERLIJK en hebben tot doel een klein deel van Suriname te laten opdraaien voor verreweg het overgrote deel van de kosten voor levering van energie !

  Toevallig gebruiken ook sommige kleine en middelgrote bedrijven vanwege de aard van de werkzaamheden behoorlijk wat electriciteit. Zij worden in het voorgestelde tariefsysteem daarvoor gestraft, waardoor zij genoodzaakt zijn het bedrijf in te krimpen en personeel te ontslaan. Sommige bedrijven zullen moeten sluiten.

  Er ontstaat dus wel degelijk een verlies aan arbeidsplaatsen door de vreemde en onrechtvaardige verhoging van de EBS-tarieven !

  De failliete overheid is overgestapt op paniekvoetbal en rolt van de ene late salarisbetaling naar de andere !

  Sranang bevolking wacht op betere tijden, maar eerst moet de neergaande spiraal worden stopgezet !
  Onafhankelijke specialisten zouden Sranang misschien kunnen redden, deze NDP-machthebbers zullen gezien hun
  eerdere financiele MISKLEUNEN, niet slagen !

  PS : De IMF-eisen zijn hard en brengen nog meer sociaal-economische problemen met zich mee. De IMF-eis tot invoering van BTW bijvoorbeeld zal voor vele eenvoudige gezinnen ONAANVAARDBAAR zijn !


  Maak melding

 23. hallo redactie,, waarom wordt mijn bijdrage verwijdert uit het veld al hier..

  wij leven toch in een vrij democratisch land, waarbij een ieder zijn / haar menig kan/mag zeggen ook al is het hard of zacht..

  we zijn nog niet,,, in een dictatuur beland, pas dan kunnen jullie op leggen wat er wel en niet gezegd mag worden..

  dus blijf voor taan af van mijn idee menig..


  Maak melding

 24. SRD 1,3 miljoen gratis stroom voor EBS-personeel.
  %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
  Aan: Bondsvoorzitter Steve Geerlings.

  U probeert dit te rechtvaardigen door te stellen dat EBS een High tech bedrijf is.

  Wel laat ik u uit die droom halen. Door zulke onzin uit te kraaien. Geeft aan dat u niet weet waar u het over heeft.
  Simpel: Een high tech bedrijf werkt met systemen die een beschikbaarheid hebben van 99,9 % .Dat wil zeggen dat de kans dat je met stroom uitval geconfronteerd wordt 00,1 % is per jaar. Om dat te bereiken moet je ook hoog opgeleide mensen in dienst hebben en componenten moeten redundant aanwezig zijn. dat wan tak dubbel. Niet wanneer een onverlaat een paal ramt dat half paramaribo zonder stroom zit. Dat niveau heeft dat bedrijf bij lange na niet en zal het ook zoals het bestuurt wordt nooit bereiken. Ook omdat jullie simpel weg ook het geld niet voor hebben.Je infrastructuur loopt lichtjaren achter op een high tech bedrijf.Dus denk na voordat je zulke uiten uitkraait.!!!!!!!!
  .


  Maak melding

 25. Regering en inwoners van Suriname zullen de buikriem verder moeten aanhalen. De begroting is voor het komende jaar met ongeveer de helft teruggebracht.
  Dat zei president Desi Bouterse woensdag in het Surinaamse parlement bij het voorlezen van zijn jaarrede.

  Was er voor 2015 nog 2,3 miljard euro (9,2 miljard Surinaamse dollar) begroot om uit te geven, voor 2016 is er maar 1,2 miljard Euro (4,9 miljard Surinaamse dollar) beschikbaar.

  Bouterse heeft geen andere keus. De lage prijzen van olie en goud, producten waar de Surinaamse economie voor een belangrijk deel op draaien, zijn de oorzaak van sterk gedaalde inkomsten. Omdat dit de komende twee jaar naar verwachting niet zal verbeteren, kan de regering niks doen dan de tering naar de nering te zetten.

  Bauxietindustrie
  Toch had de Surinaamse president woensdag ook goed nieuws te brengen. Zijn regering en het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa zijn het eens geworden over een doorstart van de voor Suriname zo belangrijke bauxietindustrie.

  Alcoa gaat Suriname na een verblijf van bijna honderd jaar weliswaar verlaten, maar heeft toegezegd het land te helpen met een doorstart van de bauxietindustrie, de grondstof voor aluminium.

  Het bedrijf en de regering zullen op zoek gaan naar investeerders die bereid zijn de benodigde 3 miljard Amerikaanse dollar te investeren. Met de doorstart zal het verlies van werkgelegenheid en inkomsten kleiner zijn dan werd gevreesd.

  Klimaatverandering
  Een andere grote opdracht waar Suriname voor staat, is het land voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Suriname is een van de landen op de wereld waar de kustvlakte dreigt onder te lopen.

  De regering wil de kustverdediging aanpakken door dijkenbouw en de aanplant van mangroven.

  Dit wordt een heel lastig verhaal ,
  Het geld is op ,en investeerders staan niet in de rij om iets te beginnen in sur, onbetrouwbaar


  Maak melding

 26. @Pico,

  Qoute:Ik was even in de huid gekropen van een van de adviseurs.
  Zoals een goed adviseur daar betaamt, wordt er niet gepland. haha
  Over twee jaar zeg je, men gaat er van uit dat er dan genoeg geld is. Hoe dan? Dat zien we dan wel weer.
  Zeggen we toch gewoon dat we dit niet hadden voorzien.
  We dachten blablabla.

  Ik heb de strekking van je verhaal NU begrepen: De adviseurs van KUMAKOISI zijn van het zelfde laken een pak als hun GODFATHER. Je hebt gelijk dat deze figuren AD HOC beslissingen nemen.

  Ze gaan inderdaad zeggen dat ze het niet hadden voorzien. Pico, je hebt die TEKENING GELEZEN: Je hebt die gasten door.

  KUMAKOISI en zijn KLIEK zijn NOTOIRE BEDRIEGERS.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.