Suriname ziet nog heil in onderhandelen met Alcoa

43

PARAMARIBO, 30 jul – Suriname ziet nog heil in onderhandelen met multinational Alcoa. Onderhandelen is de handigste weg, vindt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Naar een internationaal tribunaal stappen, is een optie. Maar die wordt nu niet overwogen.

Suriname ziet mogelijkheden zat vanuit de positie nu. “Wij benaderen de zaak egoïstisch. Monaco Resources heeft een goed voorstel gedaan om de branche nieuw leven in te blazen. Als Alcoa het daarmee oneens is, zal zij met een aantrekkelijker bod moeten komen”, zegt Dodson tegenover de Ware Tijd. Alcoa heeft vrijwel geheel opgebroken, maar denkt nog niet vertrekken. De waterkrachtcentrale te Afobakka is er nog.

Suriname wil de centrale. Alcoa laat intussen in het midden of het interesse heeft in de laatste voorraden bauxiet. Juristen vinden dat Suriname internationale stappen moet overwegen. Alcoa kan zo gedwongen worden een besluit te nemen. Dodson ziet het anders. De internationale weg is duur en tijdrovend. Aan de andere kant is er de overtuiging dat Alcoa niets anders overblijft dan onderhandelen met Suriname.

Bekijk ook:

43 REACTIES

 1. Dit is wat met noemt wishful thinking.
  Laat je niet in de maling nemen. Je kunt een multinational geen enkele multinational je wil opleggen zonder verscheurd / bekaaid ervan af te komen.
  De wereld is één groot speelveld waar de multinationals en de rijken (Suriname is daar een school voorbeeld van namelijk dat mensen als Dilip, Kuldipsingh e.a.) nog steeds de spelregels bepalen en het spel vakkundig spelen.
  Dokson laat je niet als pion en schietvlees gebruiken want een nederlaag zal je zeker lijden en dit zal je jou hele carrière volgen.
  Zie daar Venezuela met al haar olie die word gewurgd door de gezamelijke oligarchen


  Maak melding

 2. Hallo mijn fenomenale raad aan jou is om weer naar school te gaan,naar mijn mening hb j nog geen lesje geleerd wat j de laatste periode doorstaan hb.
  ,


  Maak melding

 3. Al weer een sprookje van de hoge heren. Wie gaat het namens Suriname onderhandelen. Bij onderhandelen gaat het geven en nemen. Wat heeft Su aan Alcoa te geven en wat verwacht men van ze? Vooral de tweede onderwerp is erg belangrijk als uitgangspunt, anders wordt het niets anders dan Bryunzeel, Wageningen en de andere staatsbedrijven. Of wil Desi zijn spooktrein daarover laten vliegen, want hij kan zelf de onmogelijk verzinnen en zijn aanhanger geloven ook heilig in.


  Maak melding

 4. Landsbelang moet leidraad zijn, dus een echte NATIONALE Onderhandelingscomissie samenstellen, met echte deskundigen terzake ! GEEN NDP-NEP-COMMISSIE !!

  Het NDP Financiele WANbeleid heeft ons ook al in het Financiele RAVIJN gestort !!

  TENG FU WIKI !!!


  Maak melding

 5. Suriname is verloren onder Bouterse want het land is failliet.Al die reserves zitten in het buitenland op de rekeningen van Bouterse en zijn adviseurs.Niemand durft zijn mond open te doen in Suriname anders word je weer doodgeschoten als in 1982.Dat is het en niet anders.Als Surinamer voel ik het ook.Want ik leef in armoede en komt niet meer vooruit.Zo lang Bouterse nog de president is van het land komt het nooit meer goed.Dat is mijn waarschuwing aan het volk van Suriname.Deze domkop heeft zichzelf alleen maar verrijkt in 6 jaren tijd.Ook Brunswijk en Somohardjo zijn mede verantwoordelijk want ze hebben ook meegeregeerd in de afgelopen 5 jaren.Ze zouden zich moeten schamen punt uit.Bouterse waar is die 1.3 miljard USD is mijn vraag zakkenvuller en bedrieger van je volk.


  Maak melding

 6. Ze zien nergens heil in.
  Alleen maar hun eigen zakken vullen. Dat is belangrijk want als ze dood zijn nemen ze alles mee. Ze denken’ hoe meer geld hoe hoger ik in de hemel kom.’


  Maak melding

 7. Wanneer gaat Dodson optreden tegen de man van de wurg-contracten OLIBES (Sibilo).???
  Durft hij niet ???????
  En hoeveel belasting betaalt Brunsie met zijn goudconcessies??? en zijn houtconcessies ???
  Als hij zijn belasting betaalt , is Suriname zo uit de rode cijfers!!!


  Maak melding

 8. Natuurlijk,
  Praten en nogmaals praten.
  Mannen denk erom zolang je thuis met je vrouw kan praten is er niets aan de hand.
  Maar als ze niet meer met je communiceert dan heb je een groot probleem.
  Esmerald en BiGi SMA zijn hier geen voorbeeld van.
  Want deze Mensen hebben een kop van steen.
  Praten heeft nog nooit gelukt bij deze twee.
  Opvoeding naar de kinderen toe is triest te verwoorden.
  Wie de site van WKN bezoekt weet beter.
  Deze dames Zijn gestoorde op de site.
  Niemand van de Riool Ratten zal deze mening delen.


  Maak melding

 9. Deze dromedarissen dromen teveel en te lang!! Het moment waarop de ogen open gaat, is het net als de sneeuw bij de zon verdwijnt!!

  Soso pak pak!!


  Maak melding

 10. Hier wordt weer 1 ding duidelijk, namelijk dat deze regering in november 2015 ter recht door de oppositie is tegen gehouden met het er door jagen van de MOU die Djilp Sardjoe en co uit onderhandeld hebben.

  Een MOU die opgesteld is door ALCOA en voor Suriname door hele dure ($ 1 mio) juristen uit Parijs gescreend zou zijn.

  Ik hoop dat de regering en coalitie wat vaker naar de oppositie gaat luisteren.

  Zie onder andere de ontluisterende behandelingen van de weten die de laatste tijd in de DNA zijn. Ze zijn allemaal enorm kritisch behandeld en ze komen in de huidige vorm nergens. Hoe kan het ook anders als je praatjes maer Bouva dit soort dingen laat geleiden.

  Zie ook de ontboezemingen van Hoefdraad de laatste weken waarin hij wanbeleid ontsluierd.

  De Oppositie heeft omdat het IMF een factor van belang geworden is veel meer invloed gekregen.


  Maak melding

 11. Dit krijg je wanneer je het personeel van het Psychiatrisch Centrum Suriname niet op tijd uitbetaalt; gekken als Dodson en Sardjoe mogen vrij rondlopen en zij mogen zelfs, namens de Mega poppenkast idioot, die zelf TBS moet krijgen, gaan onderhandelen met de gewiekste mensen van Alcoa.


  Maak melding

 12. Al voor men gaat handelen met Suralco dient eerst een balans worden gemaakt van wat heeft Suralco aan onkosten en verkoop van uit Suriname opgeleverd beginnende van af de vestiging van Suralco in Suriname tot heden. aan de andere kant zichbaar maken wat heeft Suriname aan Suralco verdient, letwel alle verdiensten ook flora en fauna, trek dan je conclusie. Het moet toch kunnen dat wij percies het kosten plaatje kennen.


  Maak melding

 13. @Olrac.

  Alcoa en niet Suralco moet aangesproken worden op haar herstel plicht van ecologische schade en dan wel volgens het VS recht. Dan zul je zien hoe snel ze een deal willen maken.


  Maak melding

 14. Ze moeten ophouden met dat nederige en amateuristische gedoe. Alcoa is een beurs genoteerde onderneming en kwetsbaar voor claims en negatieve berichten. Speel dat uit en neem een echte advocaat in dienst die hierin is gespecialiseerd. Geld? no-cure no pay ze zullen in de rij staan om in te stappen! Te beginnen met het nationaliseren van de dam vanwege groot nationaal belang. Vervolgens een schade claim neerleggen van minimaal 1 miljard USD vanwege contractbreuk en milieuschade.
  Anders blijft Suriname nog jaren gegijzeld door alcoa met losse beloften een een sigaar uit eigen doos (stroom)


  Maak melding

 15. Ik schaar mij achter de opstelling van de regering.Grote zorgvuldigheide is geboden bij de onderhandelingen met Alcoa.Het nemen van overhaaste beslissingen kan ongewilde en onvoorziene knelpunten oproepen.De oppositie is erop uit om het beleid van de regering te frustreren. Ik vraag me dan ook af waarom het oorverdovend stil is bij de oppositie en haar achterban als we terugdenken aan de arbitrage met Guyana over de economische zone voor de kust.

  De alles beter wetende door God gezonden regering onder Venetiaan wist het altijd beter. Zij stuurden de beste advocaten van de VHP-NPS naar de arbitrage om het Surinaams belang te behartigen.Het waren ook deze advocaten die de Terugroep Wet van een nep juridisch jasje hadden voorzien.Volgens VHP en NPS waren deze advocaten de besten van de wereld. Wij hebben het geweten.De Guyanese advocaten hebben de vloer met hen geboend.Suriname verloor op alle fronten en Guyana kreeg een deel van Surinames economische zone.De VHP en NPS advocaten verkochten alleen maar rommel aan de arbitrage commissie.Het was een pijnlijke nederlaag voor Suriname.De advocaten hebben een trauma aan deze nederlaag overgehouden.

  Zeer triest dat WKN tot 5 keer mijn bericht niet toelaat.Ik wordt wederom zwaar geboycot om de waarheid die ik verkondig.

  M.v.gr.
  RobG


  Maak melding

 16. Ik zie uit naar 5 augustus kijken hoe Suriname en de Surinamers er voor staan..Of er nog enige actie wordt ondernomen of dat het stilstaand water vol ongediertes en een stank van je welste ongeroerd blijft staan..Voor de rest is het maar een gepraat en je bereikt er niets mee..want de bevolking blijft zo passief.Als het zo is dat de hoofdverantwoordelijke voor de meervoudig gepleegde moorden en zijn consorten nog blijven zitten ..ja dan wacht ik 2020 af.Suriname kan pas veranderen als het Surinaamse volk het genoeg vindt en de vampieren beginnende bij hun President verjaagd en ontript van gestolen geld en goed..zo ik wacht het rustig af…Nothing more to say 💔


  Maak melding

 17. @RobG

  Als in November de VHP en vrienden niet stop geroepen hadden dan was de MOU ondertekend geweest en niet meer terug gehaald door de regering.

  U geeft weer eens een geheel verkleurde weergave van de feiten en mixt van alles door elkaar wat niets met elkaar te maken heeft.


  Maak melding

 18. Beste ROBG,
  Ik weet niet onder welke tegel ze jou hebben gevonden.
  De Surinaamse regering moet gaan onder handelen met Alcoa. Ze zijn nog niet staat om een donalduc vatzoendelijk voor te lezen.
  Het zal wel weer vestzak broekzak worden.
  Ik volg nu een paar maanden dit forum ,ik zou als Surinamer
  Me zelf diep schamen .maar zeker jij die op 8000 mijl afstand
  Kan oordelen over een land dat zo diep in de pinare zit.
  En doodleuk zegt ,we komen er wel boven op .
  Jou familie die daar nog wonen zulle in de eerste 50 jaar in ellende door brengen Dat is een slecht vooruitzicht.


  Maak melding

 19. Intellectualiteit ver te zoeken bij de bewindvoerders in Suriname. Allemaal intellectuele lilliputters. Den Dodson is een grote charlatan. Ik stelt intellectueel geen ene reet voor. Een jaknikker en volger. Niks meer en niks minder. Volgens mij heeft hij niet eens een fatsoenlijke HBO opleiding. Denk dat hij MBO plus niveau heeft ook. Ook Adhin stelt geen ene moer voor. Ze hebben nooit kwaliteit kunnen leveren. Hebben jullie iets zinnig uit hun smoelen gehoord of iets zinnig op papier gelezen. Nul, komma nul. Adhin heeft ook niet eens HBO niveau. En moet met zulke laagwaardige krachten nu
  de oorlog winnen. Ja Bouta wist welke vlees hij in de kuip heeft gehaald. Die mochten niet al te snugger zijn.


  Maak melding

 20. Jojo, als men naar de definitie kijkt van een MOU dan ziet men dat er punten in worden opgesomd waarover men overeenstemming moet bereiken.Een van de punten is een gezamenlijke doelstelling een gezamenlijke doel die de partijen voor ogen hebben.Conform de afspraken heeft de regering het concept voorgelegd aan het parlement. Er is geen sprake van geweest dat de regering over zou gaan tot een ondertekening.Het moest eerst besproken worden in het parlement.


  Maak melding

 21. Suriname heeft niet een deel van haar economische zone verloren, omdat voor de uitspraak van de internationale arbitrage commissie het gebied voor de monding van de Corantijn BETWIST GEBIED was, d.w.z dat beide landen het gebied claimden, de grens was toen nog niet vastgesteld, dat de arbitragecommissie in de ogen van veel Surinamers in het nadeel van Suriname heeft beslist, hoeft volgens objectieve criteria niet zo te zijn.
  Stel dat de arbitragecommissie 90% van het betwiste gebied aan Suriname had toegewezen, dan nog had RobG het Front verwijten gemaakt, want dan zou hij vinden dat wij pas gewonnen hadden als wij 100% van het gebied toegewezen hadden gekregen.


  Maak melding

 22. Haco,

  Ik wil je alleen verwijzen naar het klungelige optreden van de NieuwFront advocaten bij de arbitrage met Guyana.Hoe durf je mij nog aan te spreken over de onderhandelingen met Alcoa.VHP en NPS hebben een zeer sterke case voor Suriname verkwanseld. Jij moet maar eerst gaan kijken naar de ruggegraten van de mensen van de oppositie.Zij hebben bewezen dat zij de verkeerde mensen uitzichten om de belangen van Suriname te behartigen.


  Maak melding

 23. Henkes, je pogingen om het voor VHP-NPS op te nemen hebben gefaald.Deze partijen zijn het niet waard om de belangen van Suriname te verdedigen.Door hen zijn we een groot deel van onze economische zone kwijt.


  Maak melding

 24. Robje-de-Desi-slaaf-G :
  U zegt over de oppostite : “Zij hebben bewezen dat zij de verkeerde mensen uitzichten om de belangen van Suriname te behartigen.”

  Jaja slaafje,op dit moment, behartigen volgens u de juiste politici de belangen van Suriname ??????????????????
  INDERDAAD WIJ ZIJN FAILLIET, slaafje !!

  Trouwens bij de internationale arbitrage is het betwist
  gebied volgens internationale criteria toegewezen. Deze criteria zijn al bij talloze verdelingen van bestreden/betwiste kust- en zeegebieden gehanteerd. Het gaat daarbij vooral niet alleen om hetgeen de betrokken landen zelf bepleiten.
  U beschuldigt de Surinaamse deskundigen ten onrechte in deze case !

  Dat Bouterse de heer Sardjoe als onderhandelaar naar voren heeft geschoven zegt genoeg over de fouten die de NDP maakt bij de aanpak van de Suralco !
  Dat een onderhandelaar uit is om prive-bezit te vergaren doorzien de Amerikanen heel snel, met alle gevolgen van dien !

  NDP NO SABI SANG NA SRANANG-BELANG !!!

  PS : Een veroordeelde president van Suriname kan geen VUIST maken tegen een groot USA-bedrijf !!! Forget it !!!


  Maak melding

 25. En nog steeds haalt RoG de handel en wandel van de vorige regering, van nu meer dan 6 jaar terug er weer bij om de miskleunen en laaien lichterij van Bouterse en consorten te verbloemen, weer zo’n zielige poging van onze opgeblazen academicus


  Maak melding

 26. @ Hans,

  Weer zo’n duidelijk geval van die paarse Á No Mi’-mentaliteit. de fouten die gemaakt zijn op het bordje van een ander leggen. Misselijkmakende slavenmentaliteit.


  Maak melding

 27. RobG

  De MOU was ondertekend. In commitee generaal is de zaak aan te het rollen gekomen omdat de oppositie er op stond dat een en ander terug gedraaid werd.

  Daarna heeft Bouterse de DNA verzocht haar goedkeuring te onthouden zodat hij de zaak kon terug trekken.

  U geeft een VERDRAAIT beeld weer. Waarom verbaast mij dat niet.


  Maak melding

 28. Haha, daar heb je hem weer, de jank-slaaf is weer online met zijn klaagzang. Srafu is niet uit het veld te slaan meelijwekkende eentonige boodschap. Maar knuffel-slaaf maak je borst maar nat want het gaat tot 2020 duren alvorens er nieuwe verkiezingen in Suriname worden gehouden. In 2020 is de economie inmiddels aangetrokken en de mensen zullen genieten van het economisch herstel. Na 2020 zal je weer 5 jaren moeten wachten tot de voldende verkiezingen. Read my words.


  Maak melding

 29. Jojo, ik zou niet weten wanneer de regering een MOU heeft ondertekend met de Suralco. Er is een MOU ondertekend met een investeringsgroep uit Monaco. Ik denk dat jij je vergist.

  Onderstaand bericht komt uit Srnieuws.com

  Samenvatting:
  30% participatie Suriname, 1500 arbeidsplaatsen en US 400 miljoen investeringen Gisteren tekende minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen samen met de president van Monaco Resources, Axel Fisher, een memorandum of understanding (MoU) over de overname van het aluminiumbedrijf Surlaco. Het moederbedrijf Alcoa is woensdagmorgen over deze ondertekening op de hoogte gesteld. Dodson gaf aan dat de regering hiermee de bauxietindustrie…


  Maak melding

 30. @Robje-de-Desi-slaaf :

  Jaja er zijn reeds investeringen gedaan door de NDp-clan !
  Naar ik heb vernomen zullen deze heel veel valuta opleveren !
  Deze geheime investering zou te maken hebben met de INVOER van aantrekkelijke, goed getrainde Venezuelaanse WELZIJNSWERKSTERS !

  De economie zal vanzelf aantrekken volgens het slaafje dat niet mag weten dat de NDP-inflatie ruim 70% is !
  Of dat de NDP-staatsschuld thans al 51% van het BBP beloopt !

  Nieuwe NDP-slogan :
  W’E BOUWE UN EEGI SAKA OP !!!!


  Maak melding

 31. Beste RobG
  U weet wel van een MOU met Monaco een duister City investment clubje zonder bauxiet track record maar niet van de MOU met Suralco/Alcoa.

  In November 2015 was het ding met handtekeningen te downloaden via Su Nieuws sites.
  De President heeft formeel gevraagd aan de DNA de MOU in te trekken en u komt met ik denk dat u zich vergist.

  Aub www voor voegen.
  starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32330

  De MOU met Monaco (hebben een aandeel in een Duitse smelter) is er een vol van opportunisme en irrealiteit waar de verantwoordelijkheden bij Suriname neer gelegd worden.

  Met $ 400.000.000 ontsluit je geen nieuwe mijn die over een forse afstand materiaal naar paranan moet brengen.
  In 2011 gaf Suralco aan dat het 4 jaar zou duren voor men West Suriname zou kunnen ontsluiten en dat men bij het toenmalige tempo van 5.000.000 ton/jaar nog 4 jaar voor uit kon. Na jaren besluiteloosheid zette Suralco in mei 2014 Suriname het mes op de keel met haar voorwaarden (wij stoppen over 1,5 jaar of wij temporiseren de productie tot 1.500.000 ton per jaar en Suriname gaat betalen voor de afkoop van de contractors, en goedkope energie (stoom) om de nieuwe productie locatie.
  De president maakte er direct een narionale zaak van en de oppositie dacht mee om tot oktober 2015 niets meer te horen.

  Alleen al de powerplant die geëist wordt kost ongeveer $ 60.000.000 tot $ 80.000.000.

  Beste RobG ik heb enige idee bij infrastructurele investeringen en de tijd die het kost om deze te realiseren en de kennis en kunde die het vereist.
  Zie Newmont, jaren exploratie a $ 125.000.000 en daana jaren onderhandelen over MER en SER rapporten en een vergunning en dan minimaal 2 jaar bouwen en equipment laten komen uit de hele wereld of contractors vinden met de juiste middelen.
  Adrian Kersen (de directeur van Newmont) die Merian Kreek opent heeft dat trucje ook al in Ghana gedaan Bij Monaco Investement heeft men niemand Up Stream.

  Het Monaco scenario:
  Monaco is er door Alcoa tussen gezet met een lege dochter die net als Surgold door Suriname van aandelen vermogen (30%) voorzien wordt en die zelf daarna 70% ergens voordelig leent of probeert te lenen. Alcoa betaald haar zodra er zekerheid is dat Alcoa van haar verplichtingen verlost is een stevig fee om alle ellende in Suriname over te nemen waarna iedereen van de radar verdwijnt.
  Zo gaat dat in landen als Suriname etc omdat men weet dat de onderhandelaars graag vooraf beloond worden en de ellende overlaten voor de volgende regering.


  Maak melding

 32. @Blanke……., je lijkt op 1 van de adviseurs van bouta…….alleen maar lachwekkende stommiteiten heb je opgeschreven!!! Onthou dit goed……Su gaat het tegen geen 1 multinational kunnen opnemen……omdat ze een calimerolandje zonder geld zijn!!!!!


  Maak melding

 33. het orakel rob g heeft weer gesproken.en zoals gebruikelijk worden zijn fantasieën weer van de tafel geveegd door jojo.
  beste rob g heeft nog niet door dat sardjoe , aka corruptiepersad , de onderhandelingen voert namens zichzelf .
  sardjoe wilt de stuwdam , zoveel is wel duidelijk.
  er zijn geen onderhandelingen , tenzij handjeklap daaronder valt.
  in de jungle heeft een leeuw meer gezag dan een rat.
  alcoa is in dit geval de leeuw.


  Maak melding

 34. Basmatie
  Dat sardjoe voor eigen voordeel handelt is welduidelijk.
  Dat hij het stuwmeer etc begeert ligt niet voor de hand. Hij kan meer verdien met een interessant renovatie en onderhoudscontracten. Wel de lusten en niet de lasten.


  Maak melding

 35. Wie kan mij vertellen hoe Sardjoe begonnen is en nu een grote speler is.
  Dat hij ascobar Sardjoe heet de grootste drugsmokkelaar die geholpen is door de Douane is duidelijk.
  Regelmatig was een Douane te vinden in zijn Video theek.
  Knap van iemand die als loper zover geschopt heeft.


  Maak melding

 36. kepasa met ons geliefd suriname , bouta en zijn rovers bende hebben alles leeg geplunderd , wat een shit met suriname
  een president die zijn Eigen huis niet kan draaien , de ene zoon is veroordeeld voor drugs en hezbolah zaken en de andere zoon is veroordeeld voor ROOF
  SANG EEN PRESIDENT ZOON ROOF IN HET LAND


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.