Investeringen moeten Surinaamse economie opkrikken

38

PARAMARIBO, 28 jul – De economie is dringend aan forse investeringen toe. Dit blijkt uit cijfers van de Economische Commissie van de VN voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied, Eclac. Het land scoorde nog geen vijf jaar terug relatief hoog.

Het is snel veranderd in negatieve zin. Suriname haalde tijdens de eerste regering Bouterse een groeipercentage van maar liefst vier procent. Het leverde aardig wat complimenten op in een tijd van absolute neergang in de rest van het Caribisch gebied. Hoe anders is het nu. Volgens de Eclac is de economie geslonken met ongeveer vier procent. De neergang is te wijten aan de afgekomen prijzen van goud en olie.

Het land is afhankelijk gebleven van deze exportproducten. Binnen de coalitie wordt beseft dat er dringend investeringen nodig zijn. Buitenlands geld zal een keer moeten helpen brengen. In eerste instantie wordt gedacht aan civieltechnische projecten. “Dan bedoel ik zaken als het Dalian (Chinese aannemer, red.) asfalteringsproject en grootschalige huizenbouw”, zegt parlementariër André Misiekaba (NDP) tegenover de Ware Tijd.

Bekijk ook:


38 REACTIES

 1. De afhankelijkheid van olie en goud is zeer fragiel voor de Surinaamse economie. Dat weten we bijna allemaal. Alleen de aanhang van het Front denkt er anders over.Vandaag werd bekend dat de winst van de grote oliemultinational Shell ook met 80% is geslonken. Alle landen die afhankelijk zijn van olie exporten hebben het ontzettend moeilijk en deze landen vragen allemaal om financiële ondersteuning. Ik vraag me daarom af wat er zich afspeelt in de hoofden van de tegenstanders van de regering, is het jaloezie, kunnen ze het niet hebben dat de regering het goed deed? Deze regering heeft de potentie om Suriname tot een welvarend land te maken. Wij moeten hen daarom moreel steunen en indien mogelijk ideeën aandragen om de economie van het land uit het slop te halen.


  Maak melding

 2. Als het stimuleren van corruptief beleid achterwege blijft dan zal zeer zeker de economie een (kleine) boost krijgen.

  Aangezien corruptie OPENLIJK wordt ondersteund enof dat figuren royaal worden beloond inzake het corruptief zijn zal het een utopie zijn dat het economisch goed komt in SU met deze rovers en moordenaar aan de macht.

  Er is 1,2 miljard verdamd op een populatie van nog geen 600.000 inwoners..

  Dat er nog steeds paarse figuren zijn die nog vertrouwen hebben in moordenaars en drugsdealers die aan de macht zijn en dat het goed zal komen….FATA MORGANA.


  Maak melding

 3. @RobG
  Kom met iets anders.
  Met 10 vaten olie ga je niet concurreren op de wereld markt en staatsolie moest dit geloven.Als je naar de paarsen en hun lijder luisterd dan krijg je het gevoel dat je niet op de zand en asphalt wegen loopt vol gaten en kuilen maar dat je loopt op goud!Het goud ligt voor hun voor het oprapen dat laten zij de bevolking geloven. De landen die dagelijks olie en goud leveren doen het goed,ze hebben leiders die weten hoe ze een land moeten besturen en ze zijn slim ,ze kiezen niet voor een moordenaar
  Suriname is een ander verhaal,
  hier heb je een lijder, die een wanted crimineel is,hij is een moordenaar ,heeft zelfamnestie,gaat de grondwet verkrachten wanneer het heet onder zijn kont begint te worden,smeekt als een wanhopige om vergeving,slaapt niet en ziet overal onzichtbare vijanden.
  Die gek is niet eens in staat zijn Eigen puinhopen op te ruimen en verklaart Suriname failliet alsof het een grap is.We zitten zoveel aan schulden van de hele wereld en het IMF al verkoop je Suriname met zijn inwoners de schulden zijn dan nog niet afbetaald.Jammer voor onze nakomelingen,ze zullen geboren worden metschulden en die aflossen zonder 1 kopercentje geleend te hebben.


  Maak melding

 4. Te grote afhankelijkheid van grondstoffen heeft al decenia een naam en die heet Dutch Decease.

  Men moet plannen en niet dromen van steeds maar door het plafond gaan van grondstoffen prijzen.

  Dat Shell een probleem is gezien voor af en iedereen werkt aan plannen om dat probleem op te lossen. Transitie naar Schoon, transitie naar Duurzaam, Integratie (bij kopen van activiteiten schoon) of Diferentiatie (afstoten van minder economische business).

  Iedereen ziet wel dat de grondstoffen prijzen voor Suriname de druppel waren die het kaarten huis in elkaar liet storten. Echter de fundatie was al verrot omdat de regering ondanks de daling inzette op zeer substantiële groei.
  Het regeringsbeleid van 2012 – 2013 komt er op neer dat men de koop in het zand stekt op het moment dat de jager aanlegt om te schieten.


  Maak melding

 5. RobG:

  Iedereen kotst je hier uit met je infantiele wijze van het verdedigen van 6 jaar desastreus Bouta beleid,

  Zelf nu geeft je nog de schuld van de enorme Paarse Puinhoop aan de NPS.

  Je bent te walgelijk voor woorden/


  Maak melding

 6. Ray, natuurlijk zal Suriname met 10 vaten olie weinig verdienen. Met de opbrengst van 10 vaten olie kan je ook niet veel reserveren voor latere generaties terwijl de huidige generaties nog steeds zoveel voorzieningen tekort komen. Ray, ik ben van mening dat jij tot de categorie Surinamers wordt gerekend die ervan uitgaan dat de overheid maar aan al hun wensen moet voldoen. Jouw ogen zijn gesloten door de eenzijdige informatie die vanuit kamp Front op jou wordt ingebeukt. Gedrogeerd door de foute informatie. Jij mag van de Front-dictators niet constructief denken en oordelen over de economische problematiek van Suriname. Jij en de Front supporters snappen het nog steeds niet dat de opbrengsten van de twee exportproducten van Suriname wereldwijd gekelderd zijn. Jij snapt het ook niet dat Suralco gestopt is in Suriname en dat de staat geen inkomsten meer heeft uit bauxiet en aliminium. Ray, jij moet onderhanden genomen worden door een de-programmeur.Jij moet in je hoofd ont-Front worden.De Front vervuiling moet uit je hoofd behandeld worden.


  Maak melding

 7. RobG : “Deze regering heeft de potentie om Suriname tot een welvarend land te maken. Wij moeten hen daarom moreel steunen en indien mogelijk ideeën aandragen om de economie van het land uit het slop te halen.”

  En dat is gebaseerd op ?


  Maak melding

 8. RobG ga lekker slapen. Je maakt je onsterfelijk belachelijk hier op WKN met die nonsense die je elke keer komt verkondigen hier. Je hebt een kronto ede en bent niet voor rede vatbaar of geneigd maar enigszins iets van anderen aan te nemen. Wat the F heeft het verlies van Shell weer te maken met de slechte situatie in Su. Jullie nemen altijd de slechte dingen van andere landen over, nooit de goede.

  We weten allemaal dat er een crisis is geweest en dat de Goud en olie prijzen gekelderd zijn. Niemand ontkend dat. Alleen had Suriname nu niet failliet hoeven zijn als er niet op grove schaal gestolen was. Mensen die niets hadden, zijn nu GOD in Suriname. Wat is met alle gelden gebeurt toen de goud- en olie prijs sky high was. Daar lul je niet over.

  Nu wil men gaan investeren in civieltechnische projecten, asfalteringsproject en grootschalige huizenbouw. Als of dat economische groei gaat brengen. De ultieme projecten waarbij er weer jang gemaakt kan worden door die boeven. Jullie blijven stommelingen daar in het land.


  Maak melding

 9. Henk Molenaar2016

  RobG : “Deze regering heeft de potentie om Suriname tot een welvarend land te maken. Wij moeten hen daarom moreel steunen en indien mogelijk ideeën aandragen om de economie van het land uit het slop te halen.”

  En dat is gebaseerd op ?

  ==========================================

  Henk kan je het antwoord wel geven. Dit gebaseerd op sprookjes uit duizend en een nacht. RobG krijgt er maar geen genoeg van.


  Maak melding

 10. Laffe ondersteuners van het NDP-FAILLISSEMENT van het land, zijn nog steeds bezig verwarring te stichten door VALSE info op het net te publiceren !

  Zekere Rob-G zegt :
  “Deze regering heeft de potentie om Suriname tot een welvarend land te maken.”

  Haar potentie heeft de NDP-regering al getoond, FAILLISSEMENT en verdwijning van
  alle Reserves, Valuta en Goud !
  Plus nog geen enkel groot project normaal afgerond !

  Dang PE A MONI GO !!

  NDP babbelt over grondstoffenprijzen, maar niet over het NIET tijdig bezuinigen en het MAXIMALISEREN van de Onproductieve uitgaven door DESI !
  Zie de benoeming van VIIJFDUIZEND nieuwe Stemvee-ambtenaren door Desi vlak voor de verkiezingen !
  ALLE begrotingen werden door het regiem Desi zwaar overschreden !

  Toen de staatskas al leeg was hebben de LEEGHOOFDEN van de NDP, ook nog TWEE-EN-EEN-HALF MILJARD aan ONGEDEKTE bankbiljetten in omloop gebracht !

  En deze VERNIETIGERS van onze economie en van de Surinaamse bedrijven zullen Sarang binnenkort opbouwen volgens de gewillige NDP-slaaf Robje-G !

  Ondanks deze verspillingen van NDP-Desi, heeft het NDP-regiem nog een schuld aan de bedrijven van RUIM DRIEHONDERD MILJOEN !

  A OPBOUW E KOME, DENG 18000 VOLKSWONINGEN E KOME, A SNELTREIN E KOME, DEN DIJKEN E KOME, UN VAKANTIEGELD E KOME, BTW E KOME !

  A LEIDING FU NDP NA WAN LIJDING !!!

  SRANANMANG NO LAW !!! NDP GO SRIBI !!!

  PS : Wie benoemt iemand, een zekere Gilmore, tot minister van Financien, terwijl hij NET KLAAR IS met het VERSPELEN van RUIM EEN MILJARD aan VALUTA-reserves, door STOM/OERDOM beleid als governor van
  de Centrale Bank ??????


  Maak melding

 11. Het gezonde verstand van RobG, is compleet aangetast en gedegenereerd door het paarse virus , veel meer dan verwijzingen neer het verleden en en de wereld om hem heen komt hij niet i.p.v. in te willen zien wat de feitelijke oorzaak van de belabberde toestand van Suriname in het hier en nu, jammer dat hij dat niet ziet in dat narcistisch spiegelbeeld van hem zal wel door dat veel te grote ego komen van hem


  Maak melding

 12. @ RobG … moet nonsens blijven verkondigen. Hij is daartoe verplicht, anders wordt hij eruit getrapt en dan is die eikel brodeloos. RobG … in het zweet des ….. { vul maar zelf in … idioot } … moet je je brood verdienen.

  @ RobG … eerlijke, oprechte surinamers hebben talloze voorstellen, plannen aangedragen om een begin te maken … de sur. economie … weer op de rails te zetten. Wat hebben de abanies met die voorstellen en/of plannen gedaan? Niets! Nada! Nothing! Not noti!
  Jij … @RobG … en je abanie-vrienden denken alleen maar aan roven … maar … believe it or not … we gaan jullie zeer grondig kaalplukken … tot het bot. Blijf maar je nonsens verkondigen …….!!!


  Maak melding

 13. Jojo,

  Ik ben het volkomen eens met jou analyse. De Surinaamse economie moet gediversifieerd worden. Ik hoop dat de ontwikkelingen op de goud en oliemarkt de ogen heeft geopend van alle politici, ongeacht politieke partij of politieke kleur. Maar ik houd mijn hart vast als de politieke tegenstellingen zich blijven escaleren. Er zijn teveel politieke tegenstellingen in het land. Bepaalde figuren maken misbruik van deze tegenstellingen, zenden berichten de wereld in om potentiële investeerders in Suriname af te schrikken Sommigen onder hennhebven zelfs brieven en e-mails naar deze potentiële investeerders gestuurd om hen af te raden om in Suriname te investeren. Dit soort handelingen gaan mij te ver.


  Maak melding

 14. @RobG,
  Sommigen onder hen hebben zelfs brieven en E-mails naar deze potentieele investuurders gestuurd.

  typisch RobG deze alleen uit zijn verotte fantasie voortkomende verdachtmakingen.
  Namen graag van zowel de vermeende brieven en e-mail verstuurders als van de mogelijke investeerders, wil jij je zelf nog enigzins geloofwaardig maken


  Maak melding

 15. Dim Snesie kang go yang dim dagoe baka. Kande Sranang moesoe kwekie dagoe dang dim exporteeer inie China. Kwaliteit dagoe. Krieng dagoe. Gesontoe dagoe. Bull dagoe.


  Maak melding

 16. @RobG
  Ik zou wel willen weten wie je bent.

  Deze regering en met name DDB zijn niet capabel. Het zijn jongens met amper een mavo opleiding. R. Abrahams heeft maar 2 jaar ULO. Het zijn zakkenvullers en drugsdealers.
  DDB is de Pablo Escobar van Su. Hij heeft zelf zijn eigen familie vermoord voor drugs.

  Je kan beter je mond houden en op zouten.


  Maak melding

 17. “Dan bedoel ik zaken als het Dalian (Chinese aannemer, red.) asfalteringsproject en grootschalige huizenbouw”, zegt parlementariër André Misiekaba (NDP)

  Boi deze misbaksel denkt nog steeds dat ze staan te dringen in een kleinschalig economie van nog geen 600.000 inwoners met een bewoond oppervlak dat even groot is als provincie Utrecht.
  Zeg nou eens zelf, wat is de winst en groei potentie van een multinational als Dalian in Suriname.
  Het enige wat Dalian geld oplevert zijn de bodemschatten van Suriname die ze weg zullen dragen terwijl er voor het volk een kruimel overblijft die de ratten van de coalitie zullen achterlaten bovenop de keutels.


  Maak melding

 18. @RobG
  Wat is zo moeilijk voor je om het te begrijpen?
  Snap je dan niet dat Suriname niet kan concurreren met olie reuzen en de goudreuzen op de wereldmarkt! Die vermijden het IMF als de pest e je baasje rent om de haverklap bij hun als een gehypnotiseerde bedelaar.
  En je denkt dat deze idioot het in zijn mars heeft concurrentie op wereld niveau aan te gaan?!


  Maak melding

 19. Bigi ting komt altijd voor de val.Deze zelfde Misiekaba brulde dat als Suralco weg wilt,ze maar moesten oprotten.De Suralco bracht al jaren niets op zei hij.Vergetend dat er daar bijna 2500 mensen werk hadden.
  Erg vervelend voor de mensen[leiders] die de dingen niet naar juiste waarde kunnen inschatten.


  Maak melding

 20. In Nederland had je een tijd een reclamespotje op tv:
  mensen die totaal niet wisten wat er speelde in de wereld en volstonden met oneliners. Zij lazen geen krant, maar riepen één zin, die ze vervolgens ook nog eens herhaalden.
  Het motto was lees een (goede) krant dan weet je waar je het over hebt en kan je meepraten
  Het doet me aan de politici in Suriname denken.
  Nu weer Misiekaba.
  Inhoudsloos, lege hulzen, oneliners.
  Ze grossieren in dit soort nietszeggende zinnen.


  Maak melding

 21. Economie en Suriname?? waar hebben zij over???
  hebben ze dat ook??

  Een land van Hel!! De burgers hebben het zelf gewild!! zoals bij IDI AMIN!!!! afslachten die uitgehongerde Hyena!!! Was daar maar ook een ISer!!!

  Surinamers zijn kontlikkers van Bouta!!! ruim hem dan op!!! laat daden zien!! SUU”s.

  Als een hond door de dolle heen is. moet je gewoonweg afmaken!! en dat is zeer normaal!! Levend zien de SUUs de hel!!! wonder van hun baasje Bouta!!


  Maak melding

 22. OFF RECORD

  MERIBA WAS ER NIET BIJ:

  Twee medeverdachten in de bekende roofzaak, waarbij Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, terecht staat, zijn woensdag teruggekomen op hun eerdere verklaring. “In eerste instantie toen wij alleen waren aangehouden, dachten wij dat Meriba het voor ons bij de politie had ‘gebeerd’. Vandaar dat ik en Errol S. in het cellenhuis besloten hadden om het juist voor Meriba te ‘beren’”, zei de medeverdachte Anthony Ch. aan kantonrechter Rewita Chatterpal. In deze zaak staat, naast deze drie, ook Steven B. terecht. Anthony verklaarde verder dat hij op het moment van aanhouding naar voldoening zocht voor de dood van zijn twee gabbers, Siegmund Struiken en Melvin Tob, die bij de beschieting met het arrestatieteam om het leven zijn gekomen. Hij benadrukte dat hij door de geruchten die door de politie en arrestanten in het cellenhuis werden verspreid, werd beïnvloed en als gevolg hiervan inderdaad ging geloven dat Meriba de persoon was die ze had ‘verkocht’.
  Op een vraag van openbare aanklager Duncan Nanhoe waarom hij nu pas met zo een dergelijke verklaring komt, terwijl hij eerder juist een volledig gedetailleerde verklaring bij de rechter-commissaris had afgelegd, gaf Anthony aan dat hij gewoon gelogen had. Bovendien was hij er niet van op de hoogte dat hij een valse verklaring bij de rc heeft afgelegd en zich daardoor schuldig had gemaakt aan meineed. “U hebt bij de rc aangegeven: ‘Meriba is gewoon een leugenaar. Wij waren allemaal thuis bij dat huis om de plannen te beramen en hij deelde de lakens uit. Hij moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden”, las Nanhoe de verklaring van Anthony bij de rc voor. De magistraat vroeg de verdachte of die ‘bezoek van iemand in het cellenhuis heeft gehad om zo een andere verklaring af te leggen’. “Bent u bedreigd? Zijn uw moeder, zusters en broers bedreigd?”, vroeg de rechter aan de verdachte. Na zeker 20 seconden te hebben geaarzeld zei Anthony uiteindelijk heel zachtjes dat dit nimmer het geval is geweest. Hij volhardde bij de verklaring dat Meriba niets met de roofoverval te maken had.
  OM mocht op de zitting gehoorde getuige niet wederom door politie laten horen
  De raadsman van Meriba, Raoul Lobo, onthulde op de strafzitting dat het Openbaar Ministerie buiten de rechter om een reeds gehoorde getuige van de strafzitting achteraf wederom door de politie heeft laten horen. Volgens Lobo is dit ongehoord en in strijd met het strafprocesrecht, aangezien de vervolging de bevoegdheid niet bezit om zaken, die op de rol van de rechter staan, buiten het gerecht om door te onderzoeken. Nanhoe gaf aan dat hij deze getuige inderdaad wederom door de politie heeft laten horen, aangezien hij eerder op de strafzitting had verklaard dat een zekere politie-inspecteur zijn woning overhoop had gehaald, zonder dat hij daarvoor een pv had opgemaakt. Dit was volgens de officier reden genoeg om deze zaak buiten het gerecht om verder te onderzoeken. Uiteindelijk bleek dat het niet om een politie-inspecteur ging, maar een normale burger. De rechter gaf aan dat zij verklaringen buiten het gerecht om in dit stadium nimmer in haar onderzoek kan opnemen. Zij stelde voor om deze getuige wederom voor nader verhoor op de zitting op te roepen. Lobo vulde aan door te stellen dat hij nog drie getuigen wilde horen. Dit zal plaatsvinden op de strafzitting van 16 augustus. Meriba en de medeverdachten blijven opgesloten.

  ALS JE EEN MACHTIGE OUDER HEBT ALS KUMAKOISI THAN YOU CAN GET AWAY WITH MURDER, MURDER,MURDER!!!


  Maak melding

 23. je hoort alleen positieve berichten over de economie en stimulering..,,maar nooit door wie,

  wie zijn dé ondernemers /initiatief nemers die dit allemaal gaan doen..

  wie zijn de harde werkers,die bereidt is zijn/haar schouders in te zetten om het land zijn diensten te bewijzen…

  welke suri is anno 2016 nog wel willend om arbeidt te verrichten..

  bij lantie heb je meer dan 100 000 figuren die rond lopen niks doen maandelijks hun loon krijgen 7 even..

  we hebben een pres,,die beroerd is om zelf naar het werk te gaan..
  de hele lanti apparaat is bezaaid met crimienelen je kunt ze vinden in alle rangen en standen gevrijwaard van de gevangenissen..

  laten wé op deze ingeslagen weg zó doorgaan,dan komen wij er wel..met onze top LIJDER de moordenaar.

  hij is toch on-aan-raak-baar van een hogere kaste..


  Maak melding

 24. André Misiekaba: “ready-to-GO”-projecten uitvoeren.

  Wel mi boi, buk maar dan ga je voelen wie jouw allemaal wil asfalteren! Die Sif bacterie is al uitgezaaid naar je weinige hersens! Ben je Pokemon aan het spelen?


  Maak melding

 25. Suriname en Nederland hebben een historische band met elkaar. De hulp zit daar…

  Alleen is het probleem dat de verkwistingsmentaliteit van de model Surinamer helaas nooit gaat veranderen.

  Je kunt het zien als een bodemloze put je kunt erin vullen maar zal nooit vol worden.


  Maak melding

 26. “In het jaarverslag van de Hakrinbank is opnieuw gewezen op de tegenvallende resultaten in de landbouwsector en dalende grondstoffenprijzen. Het is niet duidelijk, of de overheid zich ervan bewust is, haast te moeten maken met het stimuleren van sectoren, die de verdiencapaciteit van Suriname in een juiste richting duwen.”
  Bron:DWTonline.

  André Misiekaba (NDP) : Het stimuleren van sectoren, die de verdiencapaciteit van Suriname in een juiste richting duwen.

  Totaal verkeerde mensen die het land besturen….en ze pretenderen ook nog gestudeerd te hebben.


  Maak melding

 27. RobG is al meer dan genoeg rebuffed. Ik laat het zo.

  Om te investeren heb je een stabiele economische climaat nodig.We hebben geen stabiele economie.
  De koers blijft stijgen, de priis van producten,electricitei en water gaan omhoog. En nog meer prijzen
  gaan omhoog. Wie durft te investeren in deze situatie. Je kan niet plannen en budgetten. De prijzen rukt alles
  uit elkaar. Je kapitaal wordt elke dag minder.Het smelt voor je ogen.Alleen de lonen blijven laag. Helaas dat is
  een positief voor investeerders in ondernemingen. Maar wat als in de toekomst de werkers loonverhogingen gaan eisen.
  Dan gaat je bedrijf plat en maak je geen geld.

  Met de overheid hoeft je geen zaken te doen. Die is achter met 300 miljoen betalingen aan de ondernemers.
  Je wil niet de volgende slachtoffer worden. Als potentiele investeerder moet je echt een niche vinden om te investeren.
  Anders ga je liever Hollandse aandelen kopen en rentenieren.

  Olie en goud verbeteren in een of twee dollars.De grote stijgingen blijven uit. Meeste subsidies worden
  teruggetrokken op order van de IMF. Het leven van de mensen wordt steeds harder. Een positief voor de ondernemer
  omdat de mensen willen werken om in hun levensonderhoud te voorzien. Verder een negatief is de rampant corruptie.
  Elke ambtenaar in positie wil zijn aandeel van de tjoekoe.

  Voorbeelden van succesvolle ondernemingen zijn schaars. De kranten gaven als voorbeeld de rum fabriek, de kersen
  moes fabriek en de doksen boerderij.Verder de zeevisserij van garnalen en de zoetwater garnalen kwekerijen. Ondernemers
  zien hun markt en bevoorraden hun aandeel met hun goederen. Veel succes aan de dapperen.


  Maak melding

 28. Weet je wat het probleem is van Suriname? Ze vertellen je wat ze willen, maar vergeten aan de investeerder te vragen wat hij wilt.
  Als ik in Suriname ga investeren wil ik het volgende:
  1. Een goede investeringswet. Niet alleen voor buitenlandse investeerders, maar ook voor binnenlandse. Daarin moeten alle belastingzaken en overige zaken met de overheid geregeld zijn.
  2. Hardwerkende medewerkers. Als je in een Surinaamse winkel stapt kijken de verkoopsters je aan met een gezicht van : “Wat kom je hier doen?”
  Waar ligt het aan? Opleiding of mentaliteit. In mijn ogen zijn Surinamers lui, onbeschoft en hebben geen verkoopmentaliteit.
  3. Vrije deviezenovermakingen. Ik denk dat ik nu mijn deviezen in het land krijg, maar uit het land is een het een groot probleem.
  4. Dat alle partijen zich aan afspraken houden. De overheid in Suriname blijkt onbetrouwbaar te zijn. Vandaag zeggen ze dit en morgen zeggen ze dat. Piki plei mentaliteit.
  5. Mijn investeringen in Suriname moeten veilig zijn. Ik heb geen zin om honderden betrouwbare en onbetrouwbare bewakers in dienst te nemen.
  6. De infrastructuur moet in orde zijn. Als ik mijn spullen vanuit Nickerie naar Paramaribo met een hele grote vrachtwagen moet vervoeren V.V., om een voorbeeld te noemen zit ik met een probleem.


  Maak melding

 29. Suriname heeft een te kort aan brain power.
  Uit eindelijk staat of valt alles daarmee.
  Al zou je van alle Surinaamse zandkorrels goud maken dan zou het nog steeds niet genoeg zijn om welvaart te brengen.


  Maak melding

 30. @Robg, dus omdat de goud en olieprijzen zijn gedaald is de srd toiletpapier geworden? Dat alle deviezen zijn verdwenen uit de staatskas…….komt ook door goud en olieprijzen???? Blijf liever stil als je niet op een objectieve manier naar zaken kan kijken!!!


  Maak melding

 31. Mr. Pakro
  Dit is, als het goed is, reeds een keertje in Suriname gebeurd.
  Nederland had Suriname een heleboel vogels gegeven om de Palmentuin op te fleuren. De palmentuin was heel mooi geworden. Het leek op een dependance van de dierentuin. Volgens mij waren deze vogels zwaar vervuild. Met de kerst verdwenen al deze vogels spoorloos. Ze hebben volgens mij gediend als vervanging van die beroemde kerstkalkoen.
  Suriname is op dit punt reeds ervaren.


  Maak melding

 32. @Pico,

  Andre Mie Sjie Ka Kaba heeft gezegd bij In De Branding dat de huidige koers niet de reële koers is. Deze koers moet volgens hem liggen tussen 4 en 6.

  Ik viel bijna van mijn stoel toen ik deze Malloot hoorde zeggen dat hij BLIJ is dat Suriname zich in deze financiële Crisis bevindt!!

  Deze video is geplaatst op donderdag 28 juli bij In De Branding Apintie.


  Maak melding

 33. @ Henry
  Ik snap het wel, denk ik
  Als je ooit grote schulden bent aangegaan luidende in SRD’s dan zou ik ook blij zijn.
  Voor mezelf, niet voor het land. Waarom? Ik zal het proberen uit te leggen.
  Eerst even twee begrippen apart nemend
  1. Inflatie: prijsstijgingen van producten in het binnenland (Su dus) leidend tot daling van je koopkracht
  2. Depreciatie/devaluatie: waardedaling van je valuta ten opzichte van buitenlandse valuta

  ad 1)
  Als ik NU bijv SRD 100.000 schuld heb hij de Hakrinkbank
  en ik moet dit bedrag over bijvoorbeeld 5 of 10 jaar terug betalen (natuurlijk met rente) en de rente is niet al te hoog dan kan ik hier bijvoorbeeld 100.000 broden voor kopen.
  Als ik te zijner tijd dit geld terug moet betalen aan de bank dan kunnen zij geen 100.000 broden hiervoor kopen maar veel minder (hangt af van de inflatie). Als de inflatie bijv 10% is dan krijgen zij maar 90.000 broden (ongeveer)
  Aangezien in SU de inflatie heel hoog is, is het dus aangenaam voor zij die geld hebben geleend, maar balen voor zij die geld hebben uitgeleend.
  Misschien heeft Misie grote schulden.
  Men zegt weleens: inflatie holt de schulden uit.

  Ad 2.
  Hier geldt hetzelfde voor, maar nu rekening houdend met de waarde van de SRD ten opzichte van bijv de US$
  Als je
  geld hebt geleend in US$ en je moet terug betalen in SRD dan kan je nu heel goedkoop de SRD kopen en terugbetalen
  Dit scenario zal minder snel gebeuren. (je moet hier over extra kennis beschikken)
  Namelijk lenen in een sterke valuta en een waardeloze valuta of een voortdurend dalende valuta terug betalen.
  Maar als je weet (en sommigen wisten dat de centrale bank de SRD zou steunen!!) dan kan je veel geld lenen, omzetten in US$ (zo lang het kon eventueel met kennis van het feit dat er valuta veilingen komen) en dan te zijner tijd de instantie die het geld heeft geleend terugbetalen. Je kan de SRD nu goedkoop terugkopen met de US$ die je hebt gekocht.
  Veel bezoekers hier vragen zich af waar de deviezen zijn gebleven, wel nu dit is het antwoord.
  Men heeft niet gestolen, nee ik heb de valuta gesteund. Daarom zeg ik, je zou de bewindvoerders, niet moeten aanklagen wegens diefstal, (er is niets gestolen), maar wegens wanbeleid. De strafmaat blijft hetzelfde, alleen het bewijs is nu wel aanwezig


  Maak melding

 34. @Pico,

  Dankjewel voor je uitleg: Daarom is MIE SJIE KA KABA heel BLIJ dat Suriname in een CRISIS is. Hij is OVERNIGHT nog RIJKER geworden.

  Ik kon mij niet voorstellen dat iemand blij kon zijn dat Suriname in een CRISIS is waar het leven van alle dag ONDRAAGLIJK is geworden tenzij het leven jou toelacht zoals bij Onze Maat Andre.


  Maak melding

 35. Nederland gaat niet z,n vingers niet branden aan Suriname waar de etnische bevolking elkaars leven zuur maken.
  Hoge werkloosheid ,zorg dat die mensen werk krijgen .
  Zet projecten op (agrarische)sierteelt groenten granen hop voor de bier brouwerijen.simpele investeringen die weinig geld kosten .dan moet je het ondernemers klimaat wel goed organiseren (ban corruptie uit nu nog leuk veel geld )
  Er komt een tijd dat je daar verantwoording voor afleggen.
  Er is hond die in dit land wil investeren corruptie en etnische tegenstellingen.jaloezie mijn voor ons ouders hebben al hartgenoeg gewerkt dus hoef ik niets meer te doen.kosgrondje ligstoel linkerhand djogo rechterhand twee buitenvrouwen en gaan met die banaan.ouwehoeren kunnen jullie verschrikkelijk goed ,maar steek nu eens de handen uit de mouwen.
  Als je een tweede Dubai wil hebben zul je je bate afmoeten werken omdat voorelkaar te krijgen .
  Suriname een mooi land maar er heerst niet de goede mentaliteit,jammmmmmeeeeeeeer
  De doctrine van bouta werkt als een trein ,bangmakerij ,Staats veiligheid enz enz .dat een Gymleraar het zover heeft kunnen schoppen.
  Elders in de posts word gepraat over de Shell dat het daar ook niet goed gaat nou het gaat zo slecht bij de Shell dat hun omzet goeg genoeg om sur te laten draaien.
  O ja robg@
  De bekende hersenen helften ,ze worden echt slecht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.