Vissers voelen zich onveilig in Surinaamse wateren

27

PARAMARIBO, 26 jul – Vissers voelen zich onveilig in Surinaamse wateren. Al jaren worden zij beroofd, mishandeld en soms onthoofd. Het is aanleiding voor vissers in het Caribisch gebied om alarm te slaan.

De regering van zowel Suriname als Guyana zouden moeten optreden. In Suriname zijn de meeste vissers van Guyanese afkomst. Ook de zogenaamde piraten blijken uit het buurland afkomstig, volgens politiecijfers. Volgens de vissers wordt er te weinig gedaan. Suriname heeft een kustwacht met peperdure patrouilleboten. Maar het orgaan is vleugellam omdat het niet gedekt wordt door wetgeving.

Intussen gaat het roven en moorden maar door. De vissers verlangen meer actie en meer wetgeving. “We willen wetten tegen piraterij, want die zijn er nu niet. Als er een geval is van zeeroof wordt dat gerekend tot diefstal met geweld, maar piraterij is veel erger. Daarom moeten er hoge straffen aan gekoppeld worden”, zegt Mark Lall van het Vissercollectief tegenover de Ware Tijd. De Caribische vissersorganisatie wil snel actie zien.

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Het is niet de piraten die vissers onveilig maken, wel zogenaamde. De mensen van staats olie die in de zeegebieden werken, zijn wel bewust wat er daar afspelen . Het zijn drugs criminelen die hun droppings waren gaan pikken. Getuigen worden uitgeschakeld .
  Stel je even voor ; piraten boten zijn toch sneller en moderner, wat moeten ze met een buitenboord motor van die vissers, die vele malen traag zijn, en wat moeten ze met die vissers.


  Maak melding

 2. De peperdure patrouilleboten…ach ja ze zijn er voor de show.Ze kunnen ingezet worden om Tigri te gaan heroveren of over Tigri te gaan waken ,maar een vriend gaat toch niet met zijn vriend oorlog voeren.Dus wat doe je als goeie vriend. Je zweert dat je niet erover gaat praten en je matie die zweert hetzelfde.


  Maak melding

 3. en de hoofd verdachte moordenaar weet dit allemaal uit het hoofd..

  maar doet niks,omdat zijn belangen anders geschaad gaat worden.

  .zijn eigen ladingen gaan op deze manier veilig naar het buitenland..

  dus mi no sabie..anno mie..

  mensen zolang deze moordenaar voor het zeggen heeft in ons land,,zal er nooit verandering komen..,

  ,onder tussen bent u en de uwen al oud geworden en hebben niks kunnen bereiken in uw leven..

  maar u bent er zelf bij geweest met uw stem.

  . nog 5 en nog 5..


  Maak melding

 4. Suriname is gewoon een te groot land voor zo weinig mensen als het Surinaamse volk. Men is niet in staat het goed te besturen en te beschermen. Beter dat de Fransen of de Brazilianen het over nemen, dan is Tigri ook zo weer Surinaams.


  Maak melding

 5. Frans Guyana is nog kleiner dan Suriname, maar het heeft een raketbasis, dus het brengt veel geld op voor de Fransen.

  Suriname moet aan de .., ….. of ….. ook vragen om Marowijne te huren en daar een raketbasis te vestigen tegen een mooie vergoeding. Levert nog werkgelegenheid op ook en misschien nog andere industrieën.


  Maak melding

 6. Die 3 helicopters worden ingericht om Brokobaka te bewaken en te beschermen. Ingeval het volk het op z’n heupen mocht krijgen om verhaal te halen op Brokobaka’s voornaamste bewoner.


  Maak melding

 7. Beste Oma S.: Frans Guyana is geen land, het is een Frans departement, een soort provincie dus. Of die raketbasis geld opbrengt of kost dat weet ik niet, maar de overzeese Franse gebiedsdelen kosten de Fransen heel wat geld. Ze hebben het er voor over want de Fransen zien zich zelf als een wereld macht en ze hechten aan hun imperium.

  Nederlanders hebben meer een kruideniersmentaliteit. Als het te veel geld kost dan moet het weg. Suriname kostte te veel geld en gaf alleen maar gezeur, dus weg er mee!
  Dank zei een stel verblinde nationalisten en de overloper Hindorie is Nederland er in geslaagd Suriname kwijt te raken. De Surinaamse regering in die tijd heeft het niet gewaagd het volk wat te vragen en een referendum uit te schrijven, ze wisten wel wat de uitkomst zou zijn.

  Bruma, Derby, en al die anderen die Suriname zo graag onafhankelijk wilden zijn nu allemaal dood maar ze hebben nog wel mee kunnen maken hoe hun dromen op een fiasco zijn uitgelopen.


  Maak melding

 8. DE grote vraag is wie zich veilig voelt in Suriname.

  Zowel op land, in de Surinaamse wateren als in de lucht is het in Suriname onveilig (geworden) 🙂


  Maak melding

 9. @Ray, hoe denk je Tigri te bereiken met een zeewaardig patrouille boot. zelf de de Druv helicopter heeft een vliegbereik van 4 uur en 20, minuten.

  goedkoper verhuur 2 marine personeel per vissersboot aan de vissers bewapend met die oude punt 50 mitrai. kan ook die 2e wereld oorlog Brenn gebruiken. en als zij proberen dan gelijk de diepte in boren.


  Maak melding

 10. Hallo vissers op het droge in Suriname is het niet veel beter. Gangsta masra bouta steelt en laat stelen, beroven en moorden vrij toe.


  Maak melding

 11. Tjali bit mi

  Lees,

  Na de val van het kabinet Pengel in maart 1969 kwam er een zakenkabinet onder leiding van premier Arthur May aan de macht. Dit kabinet bestuurde Suriname voor enkele maanden. En juist in deze periode ontdekte de Guyanese regering onder leiding van Forbes Burnham de zwakke schakel in de ketting en werd Tigri aangevallen.

  Op het moment van de aanval had de minister van Justitie en Politie in het kabinet May, de landbouwingenieur Ramsewak Shankar, de DEFPOL eenheid in het zuidwesten van ons land al behoorlijk verzwakt door politieagenten voor gewone diensten naar Paramaribo terug te halen.

  Zo kon Tigri in handen vallen van de Guyanese agressor en werd een groot deel van ons territoir gegijzeld. Deze gijzeling duurt tot op heden en niemand doet iets wezenlijks om deze gijzeling ongedaan te maken. Van dit kabinet kan naar onze mening zeker niet verwacht worden dat ze de gijzeling ongedaan zal maken, daar men het al enige malen heeft gehad over `body bags’ die men te allen tijde wenst te vermijden.

  Zo, de patrouille boten de dhruv helikopters zijn die gewoon voor de show zoals wij eerder zeiden?
  Is dit alles gewoon voor mooi ,mooi?
  Doel ervan is dus niet om jacht te maken op de criminelen en degenen die Tigri gegijzeld houden?
  Wees gerust we weten dat de Dhruv helicopters en de koop van zo een patrouilleboot verkwisting van geld betekende.


  Maak melding

 12. @Tjali mi bit en Diana,
  dus als het onmogenlijk lijkt voor onze militairen om Tigri te bereiken geven we over en we praten er nietr meer over?!
  Onze militairen die zijn eenmaal niet vindingrijk ze horen in eeen museum thuis.
  Ah,Diana,ga je deze museum schatten ee plaats in je huis bieden?!


  Maak melding

 13. @Ray
  het gaat over vissers en piraterij. dus daar geef ik een idee over een mogelijke oplossing.

  wat betreft Tigri, daar moet ook een oplossing gevonden worden om het terug te krijgen. had zelf op het eiland Coeroeni gezeten in de late jaren zeventig als militair. maar als je slechts de opdracht kreeg om te observeren dan deed je dat. je kan niet voor Rambo spelen natuurlijk. maar nu is de president van Guyana Granger bezig het land militair te organiseren.


  Maak melding

 14. In vele landen behoort de coast guard tot de gewapende macht of tewel ministerie van defensie. Er was in nieuws een verzoek geweest om de kust wacht naar dat ministerie over te hevelen zodat ze wapens kunnen hebben en ook gebruiken.

  De kustwacht heft van de chinezen net drie boten gekregen. Er zijn genoeg boten om op nickerie, braamspunt en galibie te stationeren.

  Ze kunnen de chinezen of americanen om helicopters vragen voor noodgevallen. Maar dat zou veels te mooi zijn.

  Ondertussen gaat onze visserij en een goed producerende bedrijven naar de knoppen bij trage reactie van de overheid. Waarschijnlijk geen njang geen haast.


  Maak melding

 15. @ Hans van den Broek,

  Hoezo is Frans Guyana geen land. Komt voor op de wereldkaart als land. Alleen is Frans Guyana nog steeds een ‘kolonie’ van Frankrijk.


  Maak melding

 16. @diana.

  Waarom geef je niet aan waarom je Ray een dong kau vindt ?

  En ik gelezen de de ministeries van binnenlandse zaken en defensie nog steeds met elkaar overhoop liggen. Over onder welk ministerie de kustwacht moet vallen. Dit moet toch per wet geregeld worden?

  En de kustwacht heeft nog geen bevoegdheden om deze piraten te arresteren. Daarvoor moeten ze de politie inschakelen. Heeft de politie bevoegdheden op het water ?

  Waarom hebben de NDP parlementsleden die met die betrokken ministers hebben gesproken, deze crusiale vragen niet aan de orde gesteld?

  Ai boi. Suriname bananen republiek.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.