Zorg om voortbestaan Surinaamse bedrijven

65
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 26 jul – Er is reden tot zorg om de slagkracht en weerstand van het bedrijfsleven. Volgens parlementariër Asiskoemar Gajadien raken vele bedrijven in financiële problemen. De overheid heeft miljoenen aan schulden uitstaan.

Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën beloofde vorig jaar nog dat de schulden snel ingelopen zouden worden. “Maar we zien dat hij nu rijkelijk toegeeft dat er nog een achterstand is van driehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer dertig miljoen euro). We blijven aandringen dat de mensen uitbetaald worden, omdat dit zijn weerslag heeft naar het volk toe”, zegt Gajadien tegenover Dagblad Suriname.

Gevreesd wordt dat veel arbeidsplaatsen verloren gaan. Het is ook waarom moties zijn ingediend in het parlement. Onder meer wordt opgeroepen tot behoud van arbeidsplaatsen, ondernemerschap en investeringen. Ook is gevraagd dat de regering haar schulden betaald. “Een van de grootste opdrachtgevers naast de mijnbouwsector is de overheid. Als de overheid niet betaalt, komen bedrijven in problemen”, aldus Gajadien.

Bekijk ook:


65 REACTIES

 1. Heden contant, morgen crediet.
  Wat is met deze motto gebeurd?
  Amerikaan Boefdraad heeft er een nog grotere puinhoop van gemaakt. Mr. $ 80.000 per maand!!!!

  Weg met Boefdraad en de rest van de boutaclan


  Maak melding

 2. Een groot deel van de declaraties die de bedrijven bij de overheid indienen bestaat uit spookrekeningen. Het zijn vaak gewetenloze ondernemers die in samenspraak met corrupte ambtenaren trachten de overheid een behoorlijke poot af te zetten. Deze ondernemers hebben in het verleden vaak succes gehad met het oplichten van de overheid.

  Zeker de helft van het totaal te declareren bedrag is er bovenop gegooid. Een overheid die snel tot uitbetalen overgaat beloond deze dieven. De declaraties dienen tot in details uitgezocht te worden met een team van ambtenaren.Het lastige is dat veel van deze ambtenaren boter op hun hoofd hebben.Ze spelen het spel mee met de declaranten.Buiten het zicht om van de overheid krijgen ze hun deel overhandigd. Het overheidsapparaat dient gezuiverd te worden van deze figuren. Een zware taak voor de overheid om deze bewijzen boven water te krijgen.


  Maak melding

 3. Voordat betaling van een factuur plaatsvindt dient met name bij de overheid een rechtmatigheidscontrole plaats te vinden. Dit ter voorkoming dat spookfacturen worden betaald. Hiermede geef je dus duidelijk te kennen dat bij de overheid helemaal geen controles plaats vinden. Dat was dus ook mijn probleem.
  En wat voor naam heb je voor het achteroverdrukken van gelden. Spookgelden?.


  Maak melding

 4. @Robje-de-Desi-slaaf :

  U jokt weer op de bekende NDP-manier, u beschuldigt in het wilde weg, zonder bewijzen, de bedrijven die gelden van de Failliete NDP-overheid tegoed hebben.

  Er vindt altijd toetsing plaats van ingediende declaraties en fakturen !

  Sommige bedrijven van zeer goede naam en faam hebben al meerdere jaren fakturen openstaan, dus slaafje van Desi kom hier niet met uw ndp-desinformatie aanzetten !

  Waarom is de bouw van de dijk te Coronie, die bijna af is, tijdens de werkzaamheden stopgezet ???

  Kabinet Desi faalt TOTAAL en heeft nog in totaal 300 MILJOEN aan openstaande fakturen in de la liggen !

  Ondanks de 5000 extra -DESI-stemvee-ambtenaren zou
  Desi geen goede faktuurcontrole kunnen uitvoeren ?????

  Robje-de -slaaf, GA LEKKER OP HET DAK ZITTEN !!

  Het Volk doorziet de ONZIN van Desi en de NDP !!
  Er is Wanbeleid, corruptie en er zijn dagelijks paniekmaatregelen omdat ALLE Geld en Goud weg is,
  VERDAMPT volgens hr Hoefdraad (de man die EEN MILJARD aan reserves heeft VERSPEELD bij de
  Centrale Bank)

  PS : Nieuwe terminologie van de NDP-geldverspillers :
  Suriname’s geld is VERDAMPT , Suriname’s goud is VERDAMPT, Surinaamse Reserves zijn VERDAMPT !

  En ja hoor, Het Volk gelooft de babbels van Robje de slaaf , die beweert dat Desi van NIETS WEET !!!!! A No Mi !!!


  Maak melding

 5. RobG
  Alles wat je geschreven hebt klopt, maar het is wel onvolledig.
  Aan het hoofd van deze malversaties staat vaak een minister.
  Hij/zij werkt met een stroman. Dit hoef je niet te ontkennen, aangezien ik zo’n stromannetje ken. Hij is behoorlijk rijk, in geld te verstaan, geworden. Het is spijtig, maar ja wie moet je vertrouwen?


  Maak melding

 6. Pico, bedankt voor je aanvullende informatie om dit vraagstuk helderder te krijgen. Ministers die zich schuldig maken aan dit soort malversaties dienen hard gestraft te worden. Van dit soort mensen veracht je dat ze de gevolgen van hun handelingen kunnen inzien en kunnen inschatten wat de gevolgen zijn voor de collega’s en vele anderen die oprecht de taken voor het land uitvoeren. Ik ga ervan uit dat het bij de ministers van dit kabinet bij verdachtmakingen en laster blijft zolang het tegendeel niet met feiten ( justitieel onderzoek) wordt bewezen.


  Maak melding

 7. @Robje-G-de-Desi-slaaf :

  U droomt werkelijk. U zegt :
  “Ministers die zich schuldig maken aan dit soort malversaties dienen hard gestraft te worden.”

  Misschien kunt u aan alle kiezers en de Surinamers uitleggen waarom na de GROTE onregelmatigheden bij ministerie Openbare Werken,(de reden waarom Abrakadamksky is ONTHEVEN), geen gedegen onderzoek is gekomen met
  daarna strafmaatregelen en ontneming van verduisterde gelden en zaken !

  U moet snappen dat de NDP-clan de oorzaak en het bestaan en de bevordering van deze praktijken is ! Daarom stuurt pres niemand minder dan meneer Sardjoe naar Suralco om Onze DAM, in PRIVE-bezit te verkrijgen via zijn bedrijven !

  De achterstand in betalingen heeft TEN DELE te maken met valse facturen ! Het is de NDP-overheid elke dag TEVEEL
  uitgeeft en die zorgt voor een ZEER zwakke munt,de SRD !

  De ROVERS/BEDRIEGERS moet u dichter bij uzelf zoeken of bij de door u bewierookte politieke beweging !!!

  PS : “Wij NDP zijn AL JAREN aan de macht, de schuld voor
  vernietiging van de gehele Surinaamse economie ligt bij ANDEREN” A NO MI !!

  NDP-slogan : A MONI VERDAMP ! Deng RESERVES VERDAMP ! Un GOWTU VERDAMP !!!

  Nog steeds wordt er niet DRASTISCH bezuinigd bij het bijzonder LOGGE overheidsapparaat en bij het zogenaamde kabinet vd president ! Beide organisaties presteren niets tot weinig !


  Maak melding

 8. @Robje-de-Desi-slaaf

  hr Abrakadamsky is na ontheffing als minister, vanwege de vele MILJOENEN kostende -financiele-rariteiten bij Openbare Werken, plotseling bevorderd tot presidents-adviseur !

  Zo roeit men corruptie uit, volgens de NDP !!!

  NDP GO SRIBI YERE !!!

  ROBJE, SLAAP LEKKER DOOR !

  Helaas voor het Volk, NDP-PINA-TENG DORO !!!


  Maak melding

 9. Srafu:
  Je kan met nog zoveel goede argumenten komen, maar door die betonnen plaat voor zijn kop is er bij Robg geen doorkomen aan! Met mij zullen velen het eens zijn dat Robg telkenmale ongefundeerd maar wat roept. Zolang er figuren zoals Robg blind varen op het “evangelie” van Bouterse, komt het land niet vooruit, integendeel, het holt achteruit!


  Maak melding

 10. Als je uitbetaald moet worden door Financien, komt de stroman bij je langs.De eis is 20 % tot 25 % commisie dan gaan je betalingsstukken naar de bank, zoniet dan is er zg.een foutje ondekt bij je declaratie en de hele procedure van maanden in behandeling begint opnieuw totdat je dokt !!
  Weet Gilli-moro dat zogenaamd niet ?? A No Mi !!!,zou
  Bouta zeggen.
  @ RobG, ontken dit als je durft (uitkeringstrekker; mi sabi joe)


  Maak melding

 11. @RobG en Pico

  Jullie twee die hard ndp fans zijn vergeten aan te zeggen….aan het hoofd van deze malversaties staat ons baasje bouta die ons land failliet heeft verklaard door zijn desastreuze handelingen..
  Gajadien probeerd nog te redden wat te redden valt.
  Het hele land schreeuwt dat de overhead hun niet heft uitbetaald ,enkelen gaan zelfs jaren terug en zijn niet uitbetaald,maar hun hulpgeroep bereiken waarschijnlijk de oren van RobG en Pico niet en hun lijder,die loopt met watten in zijn oren . Die wil liever niks horen van anderen. Alleen voor de ocergangers heeft hij de oren om te luisteren naar hun nonsens.Zelfs is hun lijder een grote nul.,dus niet beter dan hun volgelingen.


  Maak melding

 12. @rob g
  een groot gedeelte van die ondernemers zijn bekende fraudeurs.
  voor het eerst sta ik achter een posting van jou.
  de bouwwerken die opgeleverd worden zijn meestal direkt rijp voor een renovatie.
  voedsel dat aan de gevangenen geleverd word zou je niet eens aan je hond te vreten geven.
  overfactureren is eerder regel dan uitzondering.
  de meeste ondernemers die niet betaald worden zijn de aanhangers van pl en abop die door vriendjespolitiek aan de contracten geholpen zijn.


  Maak melding

 13. Ik word zooo moe van die RobG…

  Volgens hem is deze giga crisis waarin Suriname zich bevindt een meesterlijk plan van zijn grote meester om Suriname naar grote hoogten te brengen.

  Het is simpel

  Suriname wordt al 40 jaar geregeerd door incompetente super corrupte politici die alleen er op uit zijn om hun eigen zakken zo snel mogelijk te vullen en de staatskas leeg te roven. Aan het hoofd staat Bouta die zijn stromannen ( maatjes uit het leger en vaak veroordeelde drugsdealers) op de hoogste posten zet.

  Suriname was niks, is niks en wordt NOOIT wat.


  Maak melding

 14. Hopelijk is de volgende nieuws als volgt;
  Tijdens het klimmen van Bouterse op de achterkant van hiellekraak ehhh mmmmm, ik bedoel boefdraad dat DDB dood is gegaan!!
  Heel Suriname is de straat op gegaan om feest te vieren!!


  Maak melding

 15. Srafu,

  jouw versie over Abrahams is fantasie, een fatamorgana een waanvirus waarmee jullie jezelf mee hebben besmet.Abrahams is op eigen verzoek vervangen.Naar alle waarschijnlijkheid lag OW hem niet lekker.Er was geen chemie tussen Abrahams en Openbare Werken.

  Astaman,

  De zwakte is dat jullie mij niet kunnen overtuigen met leugen,bedrog en laster.Kijk eerst naar jezelf.Jullie boodschap bereikt mij niet.Er is teveel ruis tussen zender (jullie) en de ontvanger (mijnpersoon).

  Ray,

  Misschien moet jij een reinigingsbad in de Ganges nemen.Het zal je goed doen.Jij blijft links en rechts beschuldigingen uitdelen.Eet je soms alleen roti’s van Honig met sjambel van Soemohardjo??


  Maak melding

 16. @RobG
  Lees je de kranten niet ndpPARASIET?!
  Denk jij dat deze mensen voor de lol schreeuwen dat zij niet uitbetaald zijn?Denk jij dat deze mensen niet weten wat een gruwelijke lot hun te wachten staat als straks je baasje boos wordt.?!
  Je baasje heeft Suriname failliet verklaard ,moeten dan wij straks gaan grazen als koeien ,geiten en schapen om onze magen te vullen?! .
  Niet ik maar jij moet een duikje in de Ganges gaan nemen misschien dat God dan genade met je heeft en zal de defenitie van amnestie en vergiffenis tot je lege kop doordringen.Amnestie en vergiffenis is voor zondaren,en wie heeft amnestie en loopt te smeken om vergiffenis als een krankzinnige>?! Juist je baasje de zelf verklaarde niet zondaar van Suriname.Om misselijk van te worden.


  Maak melding

 17. @RobG
  Je moet je niet gesterkt voelen door de solidariteit betuiging van BASMATIE, die is ook 1 en al Rommel!
  Ze moet blij zijn dat zij op tijd wordt uitbetaald anders zal zij zich gaan aansluiten bij de groep die hun uitbetalingen eisen! E dan wil ikzien of ze haarzeklve een fraudeur noemt,je vraagt om je geld en je wordt fraudeur genoemd?
  En je moet Basmatie uitleggen dat SANTO BOMA geen gastenverblijf is maar een gevangenis!Willen de gedetineerden lekker vreten doen moeten ze ervoor zorgen ver uit de gevangenis te blijven en thuis te blijven waar vrouwtjelief voor ze elke dag een lekkere maaltijd kan koken.En basmatie als je zoveel medelijden heb met de gedetineerden dan kook je voor ze!!
  Onbeschaamde ziel!!


  Maak melding

 18. Ray,

  laten we eerlijk zijn.Basmati heeft ook het gelijk aan haar/zijn kant. Het land verkeerd in een economische crises.De overheid heeft het al behoorlijk moeilijk met het verwerven van haar inkomsten.Boosaardige ondernemers en corrupte ambtenaren moeten geen misbruikbaar van de situatie maken.Het is daarom zeer triest dat de mensen die onderaan de ladder staan op hun geld moeten wachten.Maar ik vraag me af of de schoonmaakwerkzaamheden uitbesteed zijn aan bedrijven.Als dit het geval is kan er hier sprake zijn van overfacturering zoals Basmati het eerlijk zegt.Zijn de schoonmakers in dienst van de overheid dan zou ik me diep schamen.Deze mensen verdienen al weinig.De leiding van de ministeries dienen deze arme werknemers als eerst uit te betalen.Ray,ik hoop dat er verandering komt in de economische situatie.Er zijn maar twee mogelijkheden


  Maak melding

 19. RobG,

  Er zullen onder deze regering nooit justitiele onderzoeken worden geinitieerd naar malversaties van ministers.
  Iedereen weet dat hier.
  Klokkenluiders kunnen maar beter direcr emigreren.
  Dat geldt overigens niet alleen voor deze regering, maar voor alle regeringen die ons land heeft gekend.
  Suriname is in alle geledingen zo corrupt als maar kan.
  Je denkt wel erg naief vanuit Nederland.
  Overigens ken ik ook heel betrouwbare en gerenommeerde Surinaamse bedrijven, die al jaren op hun geld wachten voor geleverde diensten aan de overheid.
  Je moet wel het hele verhaal vertellen en niet alleen datgene dat jou goed uitkomt.
  Volgens mij mis jij veel, omdat je hier niet woont en leeft.


  Maak melding

 20. @ mohamed
  Als je uitbetaald moet worden door Financien, komt de stroman bij je langs.De eis is 20 % tot 25 % commisie dan gaan je betalingsstukken naar de bank, zoniet dan is er zg.een foutje ondekt bij je declaratie en de hele procedure van maanden in behandeling begint opnieuw totdat je dokt !!
  .
  @ RobG, ontken dit als je durft (uitkeringstrekker; mi sabi

  Broeder Mohamed , ik hoop dat een ieder die door de NDP-boeven regering betaald moet worden, de betalingsstukken bewaart. Na poilitieke overname gaat … de nieuwe regering … in opdracht van het ” volk ” … de jongens en meisjes kaal plukken. Te beginnen bij KILLER BAAS MOORDENAAR, ministers en adviseurs, parlementsleden en overige NDP-abanies. Er komt een speciaal ” Fraude-Tribunaal. Ook de namen van de stromannen noteren, don’t forget! Alle gestolen gelden en bezittingen moeten terug naar het arme volk. So shall be written, so shall be done!

  @ RobG zal blijven ontkennen … meneer pseudo intellectueel kan niet anders. Hij is uit welingelichte bron … de enige … die nog op de payrol staat … want … a moni keba. Mazda, Paraman, Damsco etc. hebben dus het nakijken … a moni keba … ding abanie foefoer ing.

  @ RobG kun je gebruiken als een draaibank { drai banyi} om auto onderdelen te produceren. Die knopendraaier liegt alsof het gedrukt staat. RobG e ley dat’ ai repareer ding ley … inderdaad … een kerel om misselijk van te worden.


  Maak melding

 21. In alle landen heeft het bedrijfsleven een zeer grote invloed op en inbreng in de regering, behalve in …………

  Hier heeft noch het volk, noch het bedrijfsleven, noch de rechter iets te vertellen. Ze mogen alleen gehoorzamen en aan de …….. likken van ………


  Maak melding

 22. Ray,er zijn maar twee reëele mogelijkheden om de economische crises te boven te komen.

  1- De prijs van goud,olie en andere
  grondstoffen zouden moeten herstellen op de wereldmarkt.

  2- Suriname moet haar productie verbreden en vergroten.Dit houdt in dat er gevarieerder geproduceerd moet worden.M.n.het produceren, verbouwen van meerdere producten die veel inkomsten voor het land moeten opleveren.


  Maak melding

 23. Cochise, bedankt voor je aanvullende informatie.Natuurlijk zijn er bedrijven die oprecht diensten leveren voor de overheid. Maar ook in dit geval moeten de goeden lijden door het crimineelgedrag van de slechten. Maar ik ben van mening dat er veel ingehaald kan worden door een snelle betaling (binnen 3 maanden) in te voeren.Misschien moet deze taak door een gespecialiseerde afdeling worden uitgevoerd.Mijn inziens gaat de fiattering voor uitbetaling over heel veel schijven.Dit werkt stagnatie in de hand.


  Maak melding

 24. @RobG

  U beschrijft een fenomeen dat niet te ontkennen is in zowel ontwikkelde als minder ontwikkelde landen.

  Ik kom begrotingen tegen waar in regelmatig tot 30% niet te realiseren werk opgenomen wordt. Ook in Nederland. Het komt zelfs voor dat de opdrachtgever het liever niet wil wetten dat het gebeurd en dat de boodschapper bij het oude vuil geplaatst wordt. Ik ben ervaringsdeskundige.

  U moet echter wel een paar zaken in ogen houden dat dat dit soort malversaties niet altijd tot succes leiden aangezien men ook wel eens en miscalculatie de andere kant op heeft.
  Ook moet u in ogenschouw nemen dat er schijnbaar mensen zijn die niet slim genoeg zijn om te hoge begrotingen te onderkennen en te voorkomen.

  Aan de andere kant zijn er ook mechanismes die het te veel betaalde terug ploegen naar de beslissers zoals in het geval van mijn oud werkgever en de bruggen. In opdracht verhoogde Rob A (Surinamer nu woonachtig op Curacao) de aanneemsom welke via de landelijke partner van Ballast Nedam een onderneming van de heer Djilp S en via Hong Kong terecht kwam waar het de bedoeling was. Bron vonnis rechtbank Haarlem. Rob S heeft daar verklaard omdat hem anders het zelfde lot zou treffen als zijn voormalige chef namelijk beslaglegging op alles..

  Ik heb de zelfde ervaring met een minister uit de vorige regering die een business case interessant vond en direct begon over het bouwen van een nieuwe haven. Toen ik aangaf dat er geen nieuwe haven noodzakelijk was omdat er gebruik gemaakt kon worden van lege retourcontainers was de animo weg.
  Ook een directe medewerker van de President beloofde milieuwetten aan te laten passen mits …… vooraf.
  Er was geld genoeg maar dan achteraf, U begrijpt het geen interesse meer.


  Maak melding

 25. Allen,

  Laat de Djoeka’s en Creolen hard werken.
  Deze groepen willen alles gratis, yes gratis.
  Laat zij hard werken dan lossen de problemen automatisch op.
  Djatan


  Maak melding

 26. Het kaft moet van de koren gescheiden worden,in Su hebben we maar een klein groepje ondernemers,die vooral gericht zijn de binnenlandse markt te voorzien,van exporteren heeft men een broertje dood aan,en je had een duizendtal abanies die ondernemers genoemd willen worden,maar die eigenlijk in leven werden gehouden door de overheid,ik weet niet als j zulke mensen profiteurs,of slakken moet noemen,de manier hoe zij zich kleven aan de overheid en jarenlang neppe facturen hebben gestuurd en ook nog uitbetaald hebben gekregen,aangezien ze overal hun zetbazen hadden zitten,laan ze maar failliet gaan misschien kunnen jonge dynamische ondernemers opstaan met andere gedachtenover ondernemers.als de politiek j help om een tractor te kopen en dezelfde politiek help j aan een kontrakt bij de overheid,ben j in mijn ogen geen ondernemer,want dat geld moet j ook delen met de politiek,dat is de afgelopen vijftig jaren gebeurd,vandaar dat men nu alles moet herstellen van straten scholen waterleiding te veel om op te noemen


  Maak melding

 27. Zelfs in Dubai is de economische crisis voelbaar ,in Saoedi Arabië is het nog erger maar niemand mag er over publiceren,want j riskeert dead bij tjop off jour Head ,het is zo erg dat de regering overweegt billen wassen weer in te voeren,omdat bij het door spoelen van de toiletten te veel water wordt verspild,poepe anu wordt in ere hersteld


  Maak melding

 28. @Biender,

  Zelfs in Dubai is de economische crisis voelbaar ,in Saoedi Arabië is het nog erger maar niemand mag er over publiceren,want j riskeert dead bij tjop off jour Head ,het is zo erg dat de regering overweegt billen wassen weer in te voeren,

  IN ONS BUURLAND GUYANA HEBBEN ZE GEEN LAST VAN DE ECONOMISCHE CRISIS VAN KUMAKOISI. GUYANA IS HARD OP WEG SURINAME VOORBIJ TE STREVEN.

  In Frans Guyana hebben ze ook geen LAST van de Crisis die KUMAKOISI heeft verzonnen.

  KUMAKOISI HEEFT SAMEN MET WONDERBOY GILMORE DE ECONOMIE NAAR ZIJN MALLEMOER GEHOLPEN.


  Maak melding

 29. “Een van de grootste opdrachtgevers naast de mijnbouwsector is de overheid”.

  En daarmee hebben we gelijk het probleem te pakken. Een overheid hoort niet de grootste opdrachtgever te zijn. De overheid is namelijk geen commerciële instelling. Een overheid verdiend geen geld. En al zeker niet in Suriname waar er nauwelijks sprake is van een werkend belastingstelsel.


  Maak melding

 30. Allen, Malamanier.

  Laat de Djoeka’s en Creolen hard werken.
  Deze groepen willen alles gratis, yes gratis.
  Laat zij hard werken dan lossen de problemen automatisch op.
  Djatan en ook sparen, planten en huisbouwen, en niet zuipen,stelen beroven en moorden


  Maak melding

 31. Henry het gt zo goed in Guyana ,vandaar dat ze alles in Suriname proberen te slijten,en masaal naar Suriname komen om behoorlijk betaald werk te zoeken,en piraterij een van de grootste inkomens bron is,Frans Guyana begint men het ook al te voelen,door de vele aanslagen in Frankrijk en de economische malaise in Europa is er weinig geld beschikbaar voor de overzeese gebieden,wel bij de tijd blijven,Guyana bloeit dankzij Su,vergeet de smokkelarij in nickerie richting Guyana ,alles van Su vindt gretig aftrek


  Maak melding

 32. Budayayawa,stopt met grondroven op de grote schaal van richters,en geen onderneemtje willen spelen ,waar jullie afhankelijk zijn van de overheid,dankzij de creolen en een paar anderen is Su opgebouwd,noem een paar dingen die jullie voor het land gedaan hebben,dan het eigen belang dienen,waarbij het overheidsapparaat misbruikt is om alleen het enge eigen belang te dienen.


  Maak melding

 33. @Biender,

  Qoute: Henry het gt zo goed in Guyana ,vandaar dat ze alles in Suriname proberen te slijten,en masaal naar Suriname komen om behoorlijk betaald werk te zoeken,en piraterij een van de grootste inkomens bron is,Frans Guyana begint men het ook al te voelen,door de vele aanslagen in Frankrijk en de economische malaise in Europa is er weinig geld beschikbaar voor de overzeese gebieden,wel bij de tijd blijven,Guyana bloeit dankzij Su,vergeet de smokkelarij in nickerie richting Guyana ,alles van Su vindt gretig aftrek

  Het is mij duidelijk dat jij niet zo goed op de hoogte bent van de ACTUALITEIT in Suriname.
  Je hebt afgelopen zondag niet geluisterd naar de heer Mansour Badloe op PIPEL FM NAAR MIJN MENING.

  JE LUISTERT KENNELIJK ALLEEN NAAR BIMBO OP SRS.

  Ik geef jou een TIP: LUISTER OOK OP DE ZONDAGMIDDAG NAAR RADIO ABC!!!

  Ik ben goed op de hoogte wat er zich afspeelt in Suriname POLITIEK-WISE.

  KUMAKOISI GAAT MIJ GEEN KNOLLEN VOOR CITROENEN VERKOPEN!!!


  Maak melding

 34. Henry hoor naar wie jij luistert mansour Badloe mensen die het eigen falen altijd in de schoenen van anderen willen schuiven,waarom praat hij niet over de honderden miljoenen die in de rijst industrie in nickerie is gegooid maar nooit tot bloei kwam,en het systematisch kapot maken van sommige veel belovende ondernemingen in Su ,en daarna met politieke steun vanuit bepaalde hoek tot zich gingen eigenen,we weten vandaag wat het resultaat is,import bedrijven die als paddestoelen uit de grond kwamen,iedereen weet het resultaat vandaag de dag,vandaar dat men nu bezig is alles weer op poten te zetten,het gt even duren voordat wij profijt van zullen hebben ja,met dienverstande dat de abanies van de front de eerste twintig jr in de oppositie blijven,een ding kan ik j zeggen wees eerlijk en objectief open j ogen,50 jr front wat hebben ze gedaan voor su behalve warungs, rotishops,en worstverkopers,en niet te vergeten de duizenden import bedrijven die het lands belang nooit hebben gediend,want hun verdien capaciteit aan valuta,s is 0,0,het zijn koeparies die teren op het verdien capaciteit van de overheid,jij mag zelf uit zoeken uit welke hoek ze komen.


  Maak melding

 35. “Suriname was niks, is niks en wordt NOOIT wat”, aldus de heer Henk Molenaar. Dat standpunt kan ik begrijpen maar wat er bij mij niet in wil, is dat ondanks deze constatering en alle andere negatieve kritiek aangaande Suriname (zijn goed recht) de man volgens eigen bewering vaak en langdurig in Suriname vertoeft. Het zal wel aan mij liggen maar daar snap ik – op z’n zachtst gezegd – geen reet van.


  Maak melding

 36. @Robje-de-Desi-slaaf

  Uw NDP-leugens hebben geen invloed , Abrakadamsky werd wegens de vele schandalen op Openbare werken bedankt door meneer Bouta !

  Zie oa Parbode :

  “Maar uiteindelijk werd het graaigedrag van Abrahams kennelijk ook voor zijn eigen NDP te gortig. Als de waarheid in de aanloop naar de verkiezingen 2015 per abuis naar buiten was gekomen terwijl hij nog op zijn post zou zitten, zou dat desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de uitslag. Het was Charles Pahlad, partijgenoot en bevriend met Abrahams, die president Bouterse op de hoogte bracht dat hun mati zich met wel erg veel duistere praktijken bezighield. Die kon uiteindelijk niet anders dan Abrahams bij zich roepen en op te dragen zijn portefeuille in te leveren. ”

  En daarom walgt menige Surinamer van de huidige NDP-clan
  die aan de macht is, er komt niets goeds uit hun handen !

  Ook NA HET NDP-FAILLISSEMENT van ONZE STAAT gaan het gerommel met middelen en het wanbeleid verder !

  Nog steeds geeft DESI meer uiit dan het land aan opbrengsten heeft, hoe wil zo een figuur het land dan opbouwen of de economie versterken ??????

  Het bedrijfsleven veel en veel te laat betalen voor diensten, leveranties en geleverde werken, betekent dat je het bedrijfsleven kapot wil maken.
  Dat lukt Desi de laatste maanden zeer goed ! Zie de vele bedrijfssluitingen !
  Helaas voor het Volk !!!

  PS : Nog VIJF betekent volgens de NDP : NOG VIJF MILJARD STAATSSCHULD ERBIJ !!


  Maak melding

 37. Volgens Schroefdraad moeten de breedste schouders de zwaarste lasten dragen…..zijn er dan nog zoveel brede schouders in SU?

  Ga Dillip vertellen dat hij meer lasten moet dragen, dan ga je zien hoe de pleuris gaat uitbreken.


  Maak melding

 38. Schuld Desi-regering aan het bedrijfsleven is ruim DRIEHONDERD MILJOEN ! Plotseling ziet de NDP-clan alleen maar valse facturen !

  BELIEVE IT OR NOT !!!

  Het is niet hun FOUT ! A NO MI, roepen de verkwistende NDP-sukkels in koor !

  PS : Daarom heeft, bijvoorbeeld, de aannemer MNO VERVAT de bouw van de dijk in Coronie gewoon STOPGEZET !!

  Ga aub daar ter plaatse kijken en zie en begrijp wat voor een overheid, of machthebbers, Sranang thans heeft !
  Belang van het Coroniaanse volk TELT TOTAAL NIET
  MEE !!!


  Maak melding

 39. @Pico
  Je bent geen ndper maar je geeft RobG gelijk?!!
  Gelijk in wat . de man zegt dat het land niet draait maar het is niet de ndp regering zijn schuld en je geeft hem gelijk?!!
  Je kan niemand zeggen dat je half gelijk heb ,oj
  f je bent het eens met die man of je bent het niet eens met hem.Make your choice!


  Maak melding

 40. @RobG

  Dus de mensen die om hun salaris moeten opkomen noem je kwaadaardig en boze mensen?!
  Wie werkt voor gratis dan ?!
  Basmatie is ook een hopeloze gevalletje .Ze gaat jammeren dat de criminelen geen lekker eten krijgen om te vreten.
  Er is maar 1 mogenlijkheid dat Suriname nog gered kan dat is …je baasje bouta moet opdonderen!!Deze scenario is het beste die wij bedenken kunnen.


  Maak melding

 41. Mensen wordt wakker kom op weg met bouta!!!!
  Ai baja su heeft te doen hoor met deze
  Ka van een moordenaar!!!!!
  Waarom komen de gasten van lSlS hier niet
  Om bouta af te slachten. Zou niet slecht
  Zijn he?????????
  Liever gebeurt dat vandaag dan morgen hor!


  Maak melding

 42. Desiré(e) Bouterse heeft grote problemen met remigranten discriminatie.
  De gekozen leider die terrorisme, marteling en moord niet schuwt. Ook niet tegen mede-landers in Suriname. ** Moiwana** remember] Zijn aanwezigheid hangt in tussen nieuwe kansen en getolereerde misdraging. Zijn eerste termijn als dictator was tenslotte de StepStone.
  Denk je echt dat Bouta verbetert is…
  Zijn waarheid hoort thuis in Utopia.


  Maak melding

 43. Ray.
  1. Als je niet voor iemand bent wil dat niet zeggen dat je tegen iemand bent, of als je niet tegen iemand bent wil dat niet zeggen dat je voor iemand bent. (Rustig lezen)
  Het is niet allemaal zwart of wit
  2. Rob noemt vaak het inzakken van de prijzen op de wereldmarkt als oorzaak van de financiële malaise in Suriname.
  Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de oorzaken is. Om twee redenen:
  * minder directe inkomsten uit exportopbrengsten
  * minder indirecte inkomsten, immers als het buitenland minder verdient zal er bij jou minder worden gekocht.
  Één van de oorzaken. als je echter mijn posting leest, ik schrijf niet eens goed leest, gewoon leest! dan lees je dat ik de schuld leg bij corrupte ministers, hij heeft het over gewetenloze ondernemers en over corrupte ambtenaren. Dat is geheel juist en daar geef ik hem gelijk in.
  Ik ben ervan overtuigd dat er gewetenloze ondernemers zijn en zeker corrupte ambtenaren. Maar aan het hoofd van de corruptie staan (enkele) ministers
  Je legt de vinger op de zere plek.
  Ten eerste
  er wordt hier slecht gelezen
  er wordt niet ingegaan op het artikel, maar op postings van anderen.
  Wat dat betreft zijn velen hier, net zo als politici in Suriname.
  Men gaat niet in op het artikel, maar op wat een ander (bijv RobG) schrijft.
  Op iets heel anders dus. Dit leidt de aandacht af van het artikel/onderwerp
  Politici in Su, beginnen altijd direct over Nederland en over de VS, als het hen te heet wordt onder de voeten. Afleidingstaktiek. Deze wordt ook hier gebruikt!

  Dan je laatste zin
  “Je kan niemand zeggen dat je half gelijk heb ,oj
  f je bent het eens met die man of je bent het niet eens met hem.Make your choice!”

  Dit kan wel degelijk. Ik kan je op bepaalde punten gelijk geven en op andere punten niet. Dat jij dat niet kan is jouw probleem. Niet de mijne. Ik denk wellicht genuanceerder
  Wat mijn keuzes zijn, zijn overigens mijn keuzes en daar moet je het mee doen. Of je dat leuk vindt of niet.


  Maak melding

 44. @Get a Life

  U begrijpt niet waar om Henk Mollenaar veel in Suriname is en het land verkettert.

  Hoe zwakker de koers wordt en hoe meer ellende er is des te meer kan hij doen met zijn euro’s.

  Iemand met een AOWtje in Nederland kan maandelijks SRD 8.000 uit de flappen tap trekken en terug gaan naar zijn hangmat en besteden als hij geen vaste lasten heeft in Nederland.

  Begrijpt u het nu


  Maak melding

 45. JoJo, bedankt voor uw reactie.
  De koers gaat omhoog maar dat doen de prijzen toch ook?
  Ook al zou dat de reden zijn (pecunia non olet) dan nog kan ik mij niet voorstellen dat je in een land wil verblijven waaraan je een hekel hebt en een bevolking die je minacht.


  Maak melding

 46. Get a life
  Ondanks de hogere prijzen is Su nog steeds goedkoop voor zij die Euro’s hebben.
  Su heeft nog meer goede dingen vind ik
  lekker eten
  mooi weer (om van te genieten)
  mooie vrouwen (alleen om naar te kijken)
  vriendelijk mensen (over het algemeen)
  En iets dat ik maar niet kan verklaren, gewoon het gevoel.
  Dit valt weg tegen
  regen
  bedelaars, drugsverslaafden, zij die op je auto willen passen op straat,


  Maak melding

 47. @Get a Live

  Hij voelt zich met z’n waarde vaste euro’s superieur.
  Niet alle prijzen stijgen mee en met slim dozen sturen kun je je levens onderhoud aardig efficiënt maken als je een beetje hard bent naar je omgeving.

  Veel Surinamers hebben een gezagsverhouding probleem en slaan door zodra ze een positie in nemen.
  Kijk naar Peneux en RobG ze ontlenen zich autoriteit aan of een gegeven positie of een papiertje (bull) inhoudelijk stellen ze beide niets voor.


  Maak melding

 48. het probleem is deze boeven bende voor de rest gaat het wel..

  zolang een blaa-ka aan de macht is,,

  zal hét land nooit nimmer vooruit gaan..

  zet dat goed in je hoofd..


  Maak melding

 49. RobG
  Ray,er zijn maar twee reëele mogelijkheden om de economische crises te boven te komen.

  Rare opmerking als u vindt dat het stabilisatie en herstelplan hout snijdt. De regering kan immers weinig doen om de vermeende oorzaken weg te nemen. Vanuit die gedachte is het zoals Jim Hok stelt een onzin plan.

  Er zijn echter veel meer mogelijkheden om het land voor uit te laten gaan:

  1) Formaliseer de informele goud winning. In die sector vernietigd men jaarlijks ongeveer 40 ton goud omdat de doelmatigheid slechts 30% is en een professionele mijn 90% uit de grond weet te halen.
  Grasalco heeft recent in Maripaston een winstgevende operatie opgezet in de back sands van restanten opte sporen.
  Er wordt in Suriname meer goud per jaar weg gespoeld dan gewonnen.

  2) Ordening van de informele goudsector (nu ongeveer 20 ton/jaar) waardoor die sector meer dan de 4% royalties aan de staat gaat afdragen.
  De informele sector opereert nu op illegale exploratie concessies en kan dus eenvoudig geordend worden als men de wet gaat handhaven.
  Op deze wijze kan Suriname aanzienlijk meer inkomsten realiseren.

  3) Als basis voor de productie sector is betrouwbare energielevering noodzakelijk. EBS, Suralco en Staatsolie zijn producenten die heel slecht op elkaar afgestemd zijn met alle gevolgen vandien en vooral door de slechte staat van EBS heel hoge dollar en rente lasten. De overall opwekking en distributie kost in Suriname door allerlei redenen $ 0,16/ Kilo Wattuur. In de westerse wereld kost het gemiddeld $ 0,06/ Kilo Wattuur.
  Door de overeenkomsten met Surgold en IAM Gold moet Suriname daar leveren voor $ 0,11/ Kilo Wattuur. ofwel Suriname Subsidieert de grootste afnemers. Bouterse heeft ooit in en royale bui gesteld dat hij ze het gunde.

  De belangrijkste kosten componenten zijn Apparatuur, koperdraad en Primaire energie (zware stookolie voor arme landen). Al die componenten maken geen verschil omdat hun prijzen door de wereldmarkt bepaald worden.

  Suriame kan daarom met een sanering van haar energie sector een enorme stap/ besparing maken waardoor de burgers en de ondernemers heel wat minder te leiden hebben en IAM Gold en Surgold jaarlijks niet meer met 10 tallen miljoen echte dollars gesubsidieerd worden.

  Surgold en IAM Gold zijn samen goed voor 1/3 van alle Surinaamse elektriciteit. Leveren met winst of verlies maakt dus heel veel uit. Ik heb een beetje inzicht in deze aangezien ik op de hoogte ben van een voorstel dat Surgold voor minder dan $ 0.11/Kilo Watt uur kon leveren en de locale economie op poten kon zetten.

  4) Uit nutten van de Alcoa/Brokopondo overeenkomst waarmee op korte termijn heel veel low tech werk gecreëerd kan worden. te weten:
  a) Onderhoud naar goede staat van het Stuwmeer (inspectie) de dam en de opwekkingsinstallatie zodat die weer in nieuwstaat is.
  b) Herstel van alle open pit locaties naar een aanvaardbaar niveau zonder rest milieu schade (herstel van wegen of het verwijderen van wegen) Nieuwe planmatige aanplant en 60 jaar beheer naar min of meer de oude staat.
  c) verwijderen van alle milieu schade in Paranan (niet afdeken zoals de MOU toeliet).
  d) Of slopen of conserveren van Paranan.

  Noot. Biliton heeft haar aansprakelijkheid ten aanzien van milieu herstel overgedragen aan Suralco tegen een afkoopsom van $ 300.000.000. Het laatste geeft een indruk dat er wel een totale schoonmaak plus overdracht van Brokopondo bi benadering ongeveer $ 750.000.000 aan business kan genereren.

  5) De houtsector doet nu lowtech en met veel schade 400.000 m3 rondhout per jaar en voert voor bodemprijzen uit naar China. De rest van de wereld kan geen Noemens waardig hout uit Suriname importeren omdat er geen FSC gecertificeerde exploitatie is.
  Binnen de huidige concessie kan FSC gecertificeerd jaarlijks 1.000.000 m3 rondhout gewonnen worden hiervoor is kennis nodig en een beetje kapitaal maar voor al medewerking van de overheid. Die krijg je helaas niet als je niet vooraf over de brug komt.
  De sector is kortzichtig en niet instaat zich te verbeteren.

  Met een fractie van de cocos of het cacao projecten kan men binnen een jaar produceren en exporteren. Veel eenvoudiger dan agrarische producten omdat de bomen er al staan en voedsel veiligheid op de afzet markt geen issue is. Het afval hout kan zoals overal ter wereld gebeurt in energie omgezet worden.

  Door bewerkt hout te exporteren in plaats van rondhout neemt niet alleen de waarde toe maar kan men ook de haven beter benutten en de lege retour containers vullen waardoor de verschepingskosten, door het benutten van de terug te zenden lege containers sterk reduceren (effect 80.000 lege retour containers a $ 500/st = $ 40.000.000/jaar)

  6) Ook de nationale bleeder SLM kan in een mooi product omgezet worden indien men zich kan focussen om Amazonia en de link met Europa en de VS. Suriname als uitvalsbasis voor Amazone toerisme en veilige Jungle tracking. Het scheelt de toeristen bijna een dag vakantie omdat ze nu via Rio of SaoPaulo om moeten vliegen.

  7) Opzet van import vervangende productie met half fabricaten zodat import voordeliger wordt omdat bulk (big bags) goedkoper is dan maat verpakking.

  Er zijn zoveel mogelijkheden in Suriname die men helaas niet ziet of alleen maar bespreekt en nooit tot een beslissing komt.

  Ik hoop nog steeds dat er iets tot stand gebracht kan worden echter ik heb geen illusie dat deze regering iets tot stand kan brengen. Geen enkele investeerder zal ze vertrouwen en de directe vrienden rond om Bouterse zijn loaded. Ik heb per ongeluk gezien wat Chinezen voor een houtconcessie van 70.000 ha betaald hebben aan een Bouterse vriend. Dat was heel wat meer dan de huidige contante waarde van de winst plus het synergie voordeel.

  Investeerders rekenen niet vooraf af maar geven achteraf performance fee’s. Het laatste is iets wat geen van de ministers en adviseurs van de President begrijpen. Zij hebben liever nu $ 1 mio dan over 10 jaar $ 2 mio/jaar


  Maak melding

 50. “Als de overheid niet betaalt, komen bedrijven in problemen”, aldus Gajadien”….

  ” Goh, hoe kom je erbij”…..meneer Gajadien

  je hoeft geen econoom te zijn om zulke goedkope conclusie te trekken, als jouw salaris maar wordt overgemaakt op je overgewaardeerde rekening.


  Maak melding

 51. @Jojo,

  De punten die gij aanhaalt om de economie uit het slop te halen snijden wel hout. Er zijn veel meer mogelijkheden om dit voor mekaar te krijgen. Maar de kwaliteit van de factor arbeid om de projecten voor te bereiden, te begeleiden, uit te voeren en eventueel bij te stellen speelt een cruciale rol. Continu scholing en bijscholing van werknemers is noodzakelijk.


  Maak melding

 52. RobG

  “Maar de kwaliteit van de factor arbeid om de projecten voor te bereiden, te begeleiden, uit te voeren en eventueel bij te stellen speelt een cruciale rol. Continu scholing en bijscholing van werknemers is noodzakelijk.”

  De kennis, attitude en eisen die financiers stellen zijn bepalend. Hellaas zullen zij die in staat zijn dit tot stand te brengen niet willen werken met mensen als Parmessar, Boerenveen, Jozefzoon, en noem er nog maar een paar.
  De regering heeft het verkeerde imago.


  Maak melding

 53. Jojo,

  Ik ben het niet eens met jouw bewering waarom mensen als Jozefzoon, Parmessar en Boerenveen niet acceptabel zouden zijn voor financiers. Het zijn mensen met uitstekende competenties en een dosis aan ervaring . Onder de regeringen van Venetiaan en zijn VHP en PL partners stonden de financiers ook niet in de rij in Suriname te investeren. Neem maar het volgende, mijn inziens een klap in het gezicht van VHP en Pertjaja Luhur. Indiase en Indonesische investeerders sloegen Suriname tijdens Venetiaan over en gingen liever investeren in Peru, Uruguay en Brazilië. Met name de VHP had zich hard gemaakt om Indiase investeerders aan te trekken en de achterban liep hiermee te koop.


  Maak melding

 54. RobG

  Als je bij Boerenveen aanbelt in de Watermolen straat doet de deur bel het niet en staat er plotseling iemand naast je met een mobiel en wordt je van de andere kant van de straat (in je rug) gecheckt door de body guards. Links en rechts van het pand zit op de schutting NAVO prikkeldraad of wel militaire versperring waar je je vingers aan verliest als je zo dom bent te proberen er overheen te klimmen.

  Daar doe je geen normale zaken. Het lijkt meer op Don Corleone

  Jozefzoon sliep tijdens de trein affaire in het Okura ( euro 400 – 500/nacht als je officieel gaat) terwijl hij een huis in Nederland heeft. Hij zit er bij en zegt nooit iets.

  Zie wat er van zijn scholen taskforce is terecht gekomen, zie wat het boeken project heeft gekost en hoe infantiel hij naast de meneer van Structon zat bij de presentatie van iets wat een haalbaarheidstudie zou moeten zijn voor de trein verbinding.
  Geld weg en geen resultaat.

  Parmessar produceert nu de ene blunder na de andere bij EBS . Hij zou toch langzamerhand wel een tarief hebben kunnen uitrekenen. Je hoort hem niet je ziet hem niet voor zijn SRD 35.000/maand plus al zijn pensioenen.

  In de 10 jaar Venetiaan 2000 – 2010 is er vrij redelijk geinvesteerd of zijn investeringen geregeld. Ik heb ooit eens een overzicht voor u gemaakt en daar staan meer zaken op dan die Bouterse met succes geregeld heeft.
  Beter gezegd de Bouterse successen zijn door de regering Venetiaan gefinancierd behoudens de brug bij Carolina die is door ING gefinancieerd en moet in echte dollars of euros afgelost worden.

  Om een vergelijking te maken de brug over de saramacca doorsteek is even lang als de Carolina brug en heeft een fractie van de Carolina brug gekost, is in SRD betaald terwijl ING nu in echte hard valuta betaald moet worden (bron bureau voor staatschuld).
  Voor Suriname is de Carolina brug nu ondertussen 4 maal duurder dan een normale Surinaamse brug met de zelfde specificaties.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.