zondag, oktober 24, 2021
HomeOnderwerpenEconomieSuriname ‘was dom’ om MoU te tekenen met Alcoa’

Suriname ‘was dom’ om MoU te tekenen met Alcoa’

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 25 jul – “Wij zijn dom geweest om het document te tekenen.” Dit stelt energiedeskundige Viren Ajodhia in de nasleep van de Memorandum of Understanding tussen Alcoa en Suriname. De MoU is zogenaamd ingetrokken door Suriname. Maar de praktijk wijst anders uit.

- Advertisement -

Onlangs zei Dilip Sardjoe, hoofdonderhandelaar namens Suriname, dat de waterkrachtcentrale van Alcoa in 2019 wordt overgedragen. Dit is ook zo aangegeven in de MoU. Daar er geen andere overeenkomst is gesloten, kan alleen Sardjoe alleen van de MoU citeren. En dat document is in het parlement verworpen. Suriname zou er bekaaid van af komen. “Alcoa heeft haar belang maximaal veiliggesteld”, zegt Ajodhia tegenover de Ware Tijd.

Als belanghebbende partij kon de multinational weinig anders. Dat Suriname het liet afweten, kan en mag niet een ander kwalijk worden genomen. Sardjoe zei ook dat Suriname voor energie uit de centrale betaalt op basis van de MoU. Het gaat om tientallen miljoenen per jaar. “Dit zou niet mogen, omdat het document afgewezen is door het parlement en de president het vervolgens heeft ingetrokken”, aldus Ajodhia.24 REACTIES

 1. @Parbo
  Jij ezel kan je niet lezen en begrijpen wat er geschreven staat!? NDPer Dalit Dilip Sardjoe verkoopt leugens aan de bevolking van Suriname!!


  Maak melding

 2. De dief Dilip heeft met de mou zijn eigen belang gediend. Pak de dief hard aan. Deze dief heeft geen verstand van onderhandelen, maar van stelen.
  Een sluwe dief is deze Dilip sardjoe


  Maak melding

 3. @@ Snel/Ray!! de tak van deze sluwe vos van Sardjoe ook afhaken! zodat hij niet meer kan handelen!! Hij moet zich laten behandelen!!


  Maak melding

 4. Een Volk Dat Voor Tirannen Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  DDB!, geef mini ster van NH onmiddelijk ontslag en plaats daar de technocraat als Adjodja om orde op zaken te stellen, tenzij Dilop Sardjoe ook belangen het bij het ondergetekende MOU.

  Alcoa heeft SME meer dan voldoende uitgebuit.

  Volk Van Suriname, Surinamers Oe Wiki No?!
  Jaag DDB en de rovers weg.
  DDB en de rovers! Oe Tek Oe Bondroe Dang Oe Hoepel Op.

  Met DDB en de rovers kan je alle kanten op, behalve de goede kant. Zie de puinhopen, moord en verderf, armoede, achteruitgang in alles die hij maakt in het hele land. DDB en de rovers kunnen hun eigen zakken/bankrekeningen kan hij heel goed vullen met valuta, limousine, paleizen, domeingronden, helikopters, Mercedes Benz Dealer, winkelen in Parijs, als een God in Frankrijk leven, dure whisky, Napoleon, Bohemian whiskey, wodka, zuipen, dure koloniale kostuums, dure stropdassen, dure westerse schoenen en riemen van kroki-leer, tapijtslangenleer, cobraleer, westerse dure zware zonnebrillen, enz.

  Sinds 25 februari 1980 gaat Suriname in alles achteruit. Hoe zou dat toch komen, ziet u niet wie hiervoor verantwoordelijk is.
  De waarheid is hard, maar moet gezegd worden

  In landen als Turkije weten de Turken wel orde op zaken te stellen, nog niet geheel democratisch. Maar wat ze wel hebben laten zien is:

  Alle Kracht Berust Bij Het Volk en het beste systeem waarin de bevolking van een land kan leven is de democratische rechtsstaat.

  Overal is het licht, alleen Suriname bevindt zich nog in diepere duisternis en weten geen kant op te gaan.

  Time4Chan(ge)
  Leve de democratische rechtsstaat
  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 5. @Snel en Wiep-Ding

  Inderdaad alles gebeurde in het grootste geheim .Ndper dalit Dilip Sardjoe ging onderhandelen namens en voor hem.Die afobaka dam zou zijn naam krijgen …NDPER DALIT DILIP SARDJOE DAM…..God zij dank dat het niet door gaat,want anders zou geheel Suriname in het duister zitten en alleen Broko Baka zou licht hebben.


  Maak melding

 6. Bij de MOU werd er blind gestaard op de dam.Het krijgen er van was het doel en wat er bij kwamen,de verliezen,deden er niet toe.Van de nakomelingen van wie de dam krijgt,hoeft geen één te werken tot in het oneindige.
  De Suri’s kunnen vergeten dat de dam aan de Suri staat valt.De ondernemingen die het gaan beheren,zijn al voor de onderhandelingen met Alcoa al opgericht.


  Maak melding

 7. bouta de moordenaar heeft die mou getekend,maar hij heeft zelf nooit dit gelezen..

  weet niet waar over het gaat/ging begrijpt er geen bal van..

  heeft weken later laten voorlezen door zijn ondergeschikte en kwam toen er achter nadat het goed was uitgelegd,,,” dat het goed fout zat””’toen ging de bel echt rinkelen..

  nu zit sme met een waardeloze in het nadeel van het land overeenkomst die niks oplevert..

  deze moordenaar moet direct ophoepelen..,,dat is de beste oplossing voor land/volk..

  de komende tijd zal niet makkelijker worden..

  de s r d zal meer naar beneden dalen,er is totaal geen dekking.

  een rol toilet papier is duurder dan 10 s r d,je kunt beter die rol toilet papier gebruiken dan die 10 s r d..

  wie geloofd nou deze man nog..


  Maak melding

 8. dit volk is met geen zeilen te overwinnen..

  ze pinaren no ka ka ka en toch en toch vinden ze alles net zo goed..

  ze hebben schijt aan welvaart goed bestaan goed leven kwaliteits leven,in andere landen gaan mensen voor de ontwikkeling ,vooruitgang ,welvaart ,weelde ,goed onderwijs,

  goede huis houdingen..gezondheids zorg,goed veiligheid..

  maar wij za-ka za-ka suri zijn blij met een moordenaar uitbuiter aan het stuur..

  van daar,,,, nog 5 en nog 5..


  Maak melding

 9. Suriname gaat ten onder aan verzoeningspolitiek.
  Hira verzoendt zich met Bouterse.
  De Staat heeft zich verzoend met Alcoa.
  Nu nog moet God zich verzoenen met Satan, dan komt alles voor elkaar. We gaan paradijzelijke tijden tegemoet.


  Maak melding

 10. Suriname is dom ! Wat schrijft die stomme schrijver/ster onzin. Ik voel me eer en geweten ernstig aangetast.
  Men moet non ndp-ers niet vergelijken met het gezicht van dilip.
  hij mag sterven van de kanker, wat een uitbuiter.
  Welk deel van de bevolking van suriname zal hij of zij bedoelen??
  Ik heb een tiran nooit op de zadel verholpen….
  Er is blijkbaar heel veel haast om staats eigendommen onderling te verdelen en op naam te zetten.
  Dilip moet niet vergeten, dat de inkomsten van de suralco ontvangen uit royalty’s en belastingen bedoeld is om de 2 bruggen van wijdenbosch af te lossen. Dat staat vast in een contract tussen balast nedam en de staat suriname.
  Niemand wilt op sardjoe lijken, een echte 2-koppige sneki…


  Maak melding

 11. In 2019 verkeert de dam in een zodanige verwaarloosde staat dat niemand het wil kopen. Maar dief Dilip is slim. Hij heeft nu al geld opzij gezet die hij onder tafel heeft ontvangen en nog ontvangt. Ook commissie die deze dief dief ontvangt die in de verhoogde prijs is ingecalculeerd. In 2019 gaat deze dief de dam voor een symbolische bedrag van €1 kopen.


  Maak melding

 12. Je denkt toch niet dat Alcoa de dam gaat onderhouden als ze het in 2019 gaan overdragen!. Dief Dilip is bezig dit te regelen. Er zit veel meer dat jullie niet weten. Het volk betaalt een dure prijs voor stroom. Een deel gaat de in de zak zakkazakka van dief dilip


  Maak melding

 13. @Paraman

  Welke richting Viren Adjodhia heeft doet niet ter zake. Hij reageert hier van uit zijn deskundigheid. Laat ik u een wat gegeven zaken voorhouden die onder andere ontleend zijn aan mensen die in de materie zitten zoals de heer Boksteen en de heer Neus.

  1) de Brokopondo overeenkomst is bij wet aangegaan en kan niet maar zo door een regering veranderd of aangepast worden.
  2) Met de Wijdenbosch deal is naar ik nu kan afleiden naast de Brokopondo stroom ook Paranam stroom die Thermisch (diesel of zware stookolie) opgewekt werd aan de stroom levering door Suralco toegevoegd.
  3) Naar ik nu begrijp is er onduidelijkheid over hoe afgerekend wordt. Het ziet er naar uit dat Suralco alle geleverde elektriciteit afrekende op basis van Thermisch opgewekte elektriciteit dus op basis van de Olie prijzen en niet op basis van een mix van Waterkracht en Thermisch.
  4) Het is heel; belangrijk om de zaken goed op een rij te hebben al vorens men gaat betalen.
  5) Na de uitspraken van Sardjoe en van Dodson is duidelijk geworden dat er sinds eind 2015 (sluiting paranam) geen thermische opwekking meer is maar dat er nog wel op basis van een olie component afgerekend wordt.
  6) Indien dat laatste waar is heeft Suriname veel te veel betaald en dat is onder de huidige omstandigheden niet handig van met name Sardjoe.
  7) De gewraakte MOU is op verzoek van Bouterse door de DNA afgewezen en zou dus buiten werking moeten zijn. Het is dus heel raar dat Sardjoe vindt dat er betaald moet worden in overeenstemming met een MOU die op verzoek van de President door het hoogste orgaan van Staat ingetrokken is.
  8) De DNA heeft hierin, als hoogste staatsorgaan, het laatste woord en niet een benoemde onderhandelaar die zich wellicht vergist heeft.
  9) Op basis wat Boksteen en Neus ooit aangekaart hebben vervalt de brokopondo overeenkomst op het moment dat Suralco haar activiteiten staakt. Dat heeft zij duidelijk gedaan. Dat zij nu Monaco resources uit een hoge hoed getoverd heeft is niet relevant meer. De Brokopondo overeenkomst zal nu conform de overeenkomst beeindigd moeten worden het geen betekend:
  Overdracht aan de Republiek Suriname in goede staat van onderhoud en met vervangingsreserves. Dat zal een kostbare grap voor Alcoa zijn.
  10 De MOU was verder niet zo handig opgesteld aangezien ALcoa/Suralco heel veel van de aangerichte milieus schade konden weg poetsen met marginale ingrepen die men met de inkomsten uit de verkoop van de elektriciteit groot en deel kan betalen.

  Beste Paraman naar mijn men heeft Sardjoe een dutje gedaan toen de MOU opgesteld werd en door hem goedgekeurd werd. De President heeft correct gehandeld door de macht bij de DNA neer te leggen en de MOU terug te laten nemen.
  Bij een goede MOU kan Suriname Alcoa op laten draaien voor meer dan $ 500.000.000 herstel werk etc.
  Biliton heeft toen het vertrok aan Suralco $ 300.000.000 betaald om van alle verantwoordelijkheid af te zijn. Bij mijn weten is er nog niets gedaan aan het herstellen van milieuschade.

  De MOU voorzag slechts in het afdekken van de vervuiling.

  Dus beste Paraman laten wij hopen dat de president de door de DNA gegeven opdracht perfect uitvoert.


  Maak melding

 14. Wanneer je als hoofdonderhandelaar stichtingen en NV ‘s
  begin op te richten om Onze dam te kopen, en er prive-bezit van te maken, dan weet elke Sranangmang dat je met FROMOES bezig bent ! En de USA/Suralco weet dit ook !!

  Punt is ook dat de huidige president GEEN vuist zal kunnen maken tegen een groot USA-bedrijf ! Hij is een “lame duck” voor de USA, gezien de eerdere drugsonderzoeken in de USA, zijn reputatie en zijn veroordeling !
  Hij is bang voor de USA ! En dat weten de onderhandelaars van het bedrijf.

  Een nieuwe regering en president zullen strakke onderhandelingen kunnen voeren met de Suralco.

  Deze regering zal het volk en het land gewoon benadelen als er nu een deal tot stand wordt gebracht !

  PS : Regering Wijdenbosch heeft toendertijd de stroomleverantie-deal met de Suralco afgesloten, met alle gevolgen van dien.

  Opa Desi heeft (met weinig kennis van zaken) alle plannen voor stroomopwekking via waterkracht, gewoon STOPGEZET !!!

  Alla deng moni dati GWE, NEKS NO WORDE !!!


  Maak melding

 15. Eén ding moeten wij niet vergeten Djilip Sardjoe (trouwste vazal van moordenaar Bouterse) ging onderhandelen met als doel de dam veilig te stellen voor hemzelf, Bouterse en nog een aantal dieven.
  Ik hoop dat als Bouterse opgepakt is Djilip Sardjoe ook zeker meteen moet worden opgepakt. Deze Sardjoe is de geldkoerier van Bouterse, hij weet ook waar de gestolen gelden van Suriname geparkeerd staan. Na Bouterse is Sardjoe één van de grootste dieven van Suriname.
  Laatst keek ik naar een documentaire over Libië tijdens de opstand toen dacht ik waarom overkomt Bouterse dit niet hoe Kadhafi is afegmaakt en op de grond tentoongesteld aan een ieder die dat wilde zien.
  Wat mij betreft mag Bouta hetzelfde lot a lá Kadhafi krijgen.


  Maak melding

 16. Ook hij komt aan de galg te hangen terzijnertijds evenals die misikeba die ook nog uit de kast moet komen en met deze twee nog zovele anderen als het nou vd coallitie of de oppostie zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.