Zware tijden voor goudmaatschappij in Suriname

78
Rosebel in Suriname

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen(m) en toppers van Rosebel Gold Mines N.V. volgen vrijdag een presentatie van Sharmila Jadnanansing (Manager legal & Corporate Affairs) over de resultaten van het bedrijf gedurende het boekjaar 2015, in het Ramada/Princess Hotel. De goudmaatschappij in Suriname leed vorig jaar een nettoverlies van US$ 6,3 miljoen. De goudproductie daalde vorig jaar met 14% in vergelijking met het jaar daarvoor. Om de zware tijden te overbruggen heeft Iamgold enkele maatregelen moeten treffen om de kosten te drukken en de efficiëntie te verhogen. Het ontslaan van circa 10% van het personeel was een van deze maatregelen.

Bekijk ook:

78 REACTIES

 1. met recht lam ja , ik vind het niet zo gek meer hoor . iedereen heb wat geld nodig dus een finger in de pot is normaal in suriname hoor kijk maar naar baas met zijn bende , en de , arme , mensen maar elke dag sardiene op de bord , niet te filmen zo lang er boefe in het parlement zijn , komt er niets van in surinam , links om off recht door . daar om moet dodson in het parlement blijven , ik vind het niet zo gek hoor , gold hulp bronnen , hahahaha dome , mensen ik hoop dat god julli bij staan .


  Maak melding

 2. Dat zijn nu de gevolgen van de grillen op de wereldmarkt voor o.a. goud, olie en grondstoffen. Ook ondernemingen die grote spelers zijn op een wereldmarkt komen voor verassingen te staan. Het is daarom een optische illusie van de tegenstanders dat men dit soort ontwikkelingen de baas kan zijn. Men, de tegenstanders metname Srafu, Hans, Koos,Jojo, Ray, enz kijken naar dit soort complexe vraagstukken met de horizon van een kip. De allergrootste economen moeten vaak achter de feiten lopen en zijn dringend op zoek naar oplossingen voor de ontstane problemen. Men kan daarom ook niet ontkennen dat het teruglopen van de inkomsten van de staat niet los te zien zijn van de verdiensten van de grote ondernemingen op de wereldmarkt. De staat Suriname opereert niet zelfstandig op de wereldmarkt voor olie, goud en grondstoffen.Men is afhankelijk van de resultaten die anderen behalen op deze markten.


  Maak melding

 3. De prioriteit ligt bij de Buitenlanders, de illegale goudroversbende en de Chinezen wier i.p.v geld, Goud vraagt en vervolgens naar China weg smokkelt!. Deze moet je als eerste uitbannen, daarna moet je denken aan andere maatregelen!! Of moet het alles voorgekauwd worden voor deze Ezels, wat zij moeten doen!!


  Maak melding

 4. RobG, mogen wij dan volgens jou de zaken bekijken met de horizon van een kop prima, maar alles beter dan zoals jij het bekijkt als een kip zonder kop, je kakelt je zelf voortdurend tegen, en een goede econoom heeft een vooruitziende blik zonder paarse oogkleppen of een paarse bril op, en vertrouwen niet op een mogelijke stijging van de goudprijzen zoals jij dus wel deed in een ander topic, maar leggen hun oor wel te luisteren bij grotere banken als een Rabobank die juist waarschuwen, maar ja daar werk jij niet als Econoom, jij raaskalt voornl.hier op WKN in de veronderstelling dat ze je nog serieus nemen


  Maak melding

 5. Wiep-Ding, jij hebt een simplistische kijk op de goudindustrie in Suriname. Het is makkelijk praten om met rigoreuze maatregelen de goudopbrengsten te kanaliseren naar de staat Suriname. De overheid heeft het geprobeerd met de ordening van de goudsector maar de praktijk is zeer weerbarstig.


  Maak melding

 6. @Robje-de-Desi-slaaf :

  Desi zegt : wij wisten NIETS van dalingen wereldmarktprijzen en minder inkomsten, wij hebben, de laatste twee jaar, juist VEEL MEER UITGEGEVEN dan in alle begrotingen was aangegeven !
  MONI BIN DE ! MONI DE !!!

  Daarom hebben wij dan ook vlak voor de verkiezingen
  NOG EENS VIJF DUIZEND extra stemvee-ambtenaren aangesteld ! Moni BIN DE !! MONI DE !!!

  Daarna hebben wij al de Sranang reserves VERSPEELD !

  Vervolgens hebben wij nog 2,5 MILJARD ONgedekte bankbiljetten uitgegeven ! Moni De !!!

  Want a Volk no bing mag sabi dat un SKEER a kondre !!

  PS : Dit zijn de grillen van NDP-opa Desi, de dalingen van
  de wereldmarktprijzen zijn al ruim twee jaar aan de gang !!!

  Dat meki a kondre FAILLIET ! NDP-beleid, baja !!!

  Slaafje Rob-g, niets is ingewikkeld, 1 + 1 = 2 !!!

  Aleen bij de NDP rekenkunde is 1 + 1 = 4 !!!!!!


  Maak melding

 7. Ik vind dit licht negatieve resultaat van Rosebel Goldmines wel meevallen want in de afgelopen 12 jaren hebben ze altijd een dikke winst gemaakt. Nu blijkt dat men over 2015 een verlies van 6,3 miljoen US dollar heeft over een omzet van ruim 350 miljoen US dollar !

  Dit is nog niet eens 2% van de omzet en dan heeft men alle reserveringen c.q. aankopen voor een 2e crusher en overige zaken ook meegenomen.

  Ergo, Surgold/Newmont zullen lering moeten trekken uit al deze informatie en ervaringen van IAMGold/Rosebel zodat men voorkomt dezelfde fouten te maken.

  Let op jou personeelsbestand ! Neem niet teveel mensen in dienst, en werk het liefst met contracters !


  Maak melding

 8. Het gaat niet goed met Suriname omdat het een ndp regering heeft met een moordenaar als lijder en een sympathisant als RobG.
  Wat doet deze ndp regering en RobG?
  Juist,ze zeggen doodoleuk het is de schuld van de anderen.
  Maar die anderen doen het goed ze hebben een back up plan. Ze lopen het IMF niet plat om de minste en geringste. Ze denken aan de schulden die zij moeten terugbetalen en blijven dus ver weg van het IMF,maar in Suriname heb je bouta die denkt’ik hoef toch niks terug te betalen wel de rest,dus lenen maar’.Hij heeft Suriname bankroet verklaard , volgens RobG en volgelingen noem je een bankroet land een ‘PARADIJS’.


  Maak melding

 9. Beste Hans zelfs de grootste belegger vd wereld Warren Buffet adviseerd om niet in goud te beleggen. Ach RobG is helemaal de weg kwijt.


  Maak melding

 10. RobG

  “Dat zijn nu de gevolgen van de grillen op de wereldmarkt voor o.a. goud, olie en grondstoffen.”

  Wat hebben de grillen van de wereld markt te maken met de stijging van de productie kosten omdat men in Suriname een beetje traag is met het uitvoeren van afspraken die de Presideny gemaakt heeft.
  Denk even aan de Roma Pit waar in men na het maken van afspraken nog bijna 2 jaar door ging met illegaal mijnen Diefstal van bezit van IAMgold werd getollereerd door de regering
  IAM gold heeft haar kosten gemaakt voor de ontsluiting van nieuwe gebieden terwijl de diefstal gewoon door kon gaan.

  De wereld markt was slechts een maand op $ 1.050/maand en was de afgelopen jaren gemiddeld aanzien lijk hoger.

  IAM Gold heeft tijdig gewaarschuwd dat haar resultaat onder druk kwam te staan alleen heeft de regering weer eens niets gedaan.
  Wellicht herinnerd u zich dat er ook sprake was van een uitbreiding van het staatsaandeel naar 30% en er geïnvesteerd zou worden in de verlenging van de levensduur van de Mijn.
  Weer zo’n project waar wij weinig meer van gehoord hebben behalve dat de President het redelijk vond dat IAM Gold een energie subsidie krijgt van ongeveer $ 0,05/Kilo Wattuur.
  We spreken over een heel substantiel bedrag op jaar basis dat Suriname aan IAM Gold cadeau doet.

  Hier horen we het IMF en Boefdraad niet over.


  Maak melding

 11. rob g je mag je Grote mond wel een beetje matigen zeker ten opzichte van jojo,als het op inhoudelijk debateren aankomt lijk je net een baby die met een volwassene wil praten,zorg eerst dat je de pampers ontgroeit en probeer het dan nogmaals


  Maak melding

 12. Ik raad iedereen en vooral RobG het boekje van Jeroen van Trommelen Gowtu te lezen.

  Hierin wordt duidelijk waar en hoe het geld in de goudwereld van Suriname verdwijnt. Van Trommelen heeft het achter deurtje gevonden en heeft kunnen aantonen wie de 10 belangrijkste veel verdieners zijn in de goudbusiness. 8 waren er van NDP signature, 1 ABOP en 1 NPS.
  Harvey Naarendorp (NANA resources) heeft uitgelegd hoeveel er in de hoogtijd dagen bij hen binnen kwam zonder zelf feitelijk niets te doen.
  Dompig vertikte het in te grijpen terwijl het meer en deel niet aan de mijnbouwwet voldoet (ze werken op basis van een exploratievergunning en niet op basis van een exploitatievergunning).

  2/3 van het goud wordt informeel gewonnen waarover slechts marginale royalty’s betaald worden en geen belasting.

  Het erge van het informele goudmijnen is dat men slechts 30% van het aanwezige goud te pakken krijgt waar een echte mijn 90% van het aanwezige goud weet te winnen.
  De informele mijners vervuilen enorm terwijl de formele mijnbouwers voor hun milieuschade aansprakelijk gehouden kunnen worden.

  Beste RobG de opbrengsten van Goudmijnen wordt bepaald door de wereldmarkt. Of men wel of geen winst maakt door de lokale condities en de bedrijfseconomie van de onderneming. In Suriname ziet men kans doelmatige werkende bedrijven slecht te laten presteren en kansen te ontnemen omdat de overheid onvoldoende kennis heeft om de comboys als NANA en Safrina en Pieter Peneux etc volgens de wet te laten functioneren en de optimaal winbare voorraden van IAM gold (Roma Pit) door Porknockers te laten stelen.


  Maak melding

 13. Van mij mag de prijs van goud op de wereldmarkt zo ver dalen dat goud net zoveel waard is als de beloften van DDB. Hopelijk lijden ALLE goudzoekers in Suriname verlies waardoor ze ophouden met ons milieu te vernietigen en iedereen in het land te vergiftigen met kwik en andere troep.


  Maak melding

 14. De regering had ook wel verstandig kunnen zijn en de gemiddelde goudprijs over de laatste 12 jaar kunnen hanteren voor haar budgettering. Dan was de schade best wel meegevallen.
  Maar ja, als je dan de piekprijs van de afgelopen 12 jaar pakt en vervolgens beweert dat de prijs en dus de inkomsten flink is gedaald, dan moet je niet zeuren over dalende goud- en olieprijzen.


  Maak melding

 15. Hans,het verwonderd me niet dat je met de horizon van een kip oordeelt,leest en denkt. Jij bent het standaard product van VHP-NPS-PL. Zij benaderen de vraagstukken in het land en daarbuiten met een beperkte blik.

  Ter verduidelijking het volgende. Het artikel van de Rabobank stond in het Financieel Dagblad van 18 juli jl. In de krant stond dat de Rabobank twijfels had over het verder stijgen van de goudprijs. Maar in hetzelfde artikel stond dat zeer grote Amerikaanse en internationaal opererende banken van naam zoals de RBS bank en De Bank of America Meryll Lynch het tegendeel beweren.Deze bank zien een verdere stijging van de goudprijs voor de komende periode.

  Hans je ontkomt niet aan mijn diagnose dat je oordeelsveld zeer beperkt is ontwikkeld.Het vogeltje, dat zijn jij, Jojo, Ray, Srafu, Henry, Koos, zingt zoals het gebekt is.Punt uit.Geen discussie mogelijk om mijn bevindingen te betwisten.


  Maak melding

 16. @RobG,

  Als jullie (NDP economen) HET zo goed weten en wisten, hoe is het dan een puinhoop in het land geworden?
  De praktijk is HET bewijs, en de praktijk laat zien dat jullie (NDP economen) er geen bal van snappen en economen van het IMF nodig hebben.


  Maak melding

 17. L.K.Poon, ik geef je in deze gelijk met je stelling.De regering had vanuit een lagere inkomenprijs voor goud en olie moeten calculeren. Hetzelfde heeft de legendarische Russische president Poetin gedaan.Ondanks de zware economische boycot tegen Rusland redden ze het toch in het land. De voorspellingen van allerlei westerse geleerden van verschillende pluimage kloppen voor geen meter.

  Het lijkt er steeds meer op dat het westen meer economische schade heeft ondervonden van de acties tegen Rusland. Reden waarom de Europese Centrale bank 180 miljard elke maand pompt in de Europese economieën om het verlies van inkomsten uit Rusland te compenseren.De politici in het westen zullen dit echter niet toegeven. Bang dat ze zijn dat Poetin macht over hen zal krijgen.Wat een stomme gedachte bij de westerse politici.


  Maak melding

 18. RobG waarom is het zo moeilijk om toe te geven dat de ndp grote fouten heeft gemaakt. Als ik jouw moet geloven maakt de ndp geen fouten. Lachwekkend.


  Maak melding

 19. beste RobG

  “Geen discussie mogelijk om mijn bevindingen te betwisten.”

  aub www toevoegen dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/07/23/rosebel-optimistisch-ondanks-verlies/

  U kakelt echt als een hoofdloze haan. Leest u aub de ingevoegde weergave van IAM Gold. Die een analyse geeft van de neergang in het resultaat.

  1) Zij was al bezig te saneren sinds 2013 om haar kostprijs te reduceren.
  2) Er wordt enorm veel gestolen door het door het door de regering tolereren van ILLEGALE activiteiten.
  3) De regering zo mee werken aan het verbeter programma (uitbreiding concessie etc.) waar door de kostprijs terug gedrongen kan worden.

  Of er wel of geen winst gemaakt wordt hangt af van de regering.

  U raaskalt maar wat op basis van niet geverifieerde gegevens.


  Maak melding

 20. “de resultaten van het bedrijf gedurende het boekjaar 2015, in het Ramada/Princess Hotel. De goudmaatschappij in Suriname leed vorig jaar een nettoverlies van US$ 6,3 miljoen. De goudproductie daalde vorig jaar met 14% in vergelijking met het jaar daarvoor. ”

  Je kunt er een paar analyse op maken.
  Multinationals zijn er goed in en er gebaad bij om over verliezen te praten anders dan over investeringen. Hebben ze moeten investeren dan hebben ze meteen een verlies ipv van een lagere winst gedraaid. Los van de indirecte kosten lijkt het mij sterk dat ze maar 45 mlj. productie hebben gehaald in 2015. We hebben het hier weliswaar over een nettoverlies.
  Wat zijn de werkelijke (extra) investeringen geweest in 2015 in vergelijking met het jaar daarvoor?
  Is hier werkelijk sprake van een nettoverlies of is er sprake van minder winst t.o.v. het jaar daarvoor?
  Wat is de werkelijke goudproductie geweest t.o.v. van het jaar daarvoor?


  Maak melding

 21. Boefdraad gaf zelf aan dat als gevolg van miscalculaties van de CBvS het land in deze misere is beland.
  Topeconoom Boefdraad en zijn 55 topdeskundigen hebben miscalculaties gemaakt.

  Offf was dat de bedoeling van Boeffie, doen alsof het maar een foutje was?????


  Maak melding

 22. @ RobG

  “L.K.Poon, ik geef je in deze gelijk met je stelling.De regering had vanuit een lagere inkomenprijs voor goud en olie moeten calculeren.”

  Beste RobG als iemand anders het boven gaande stelt zijn het gestoorde fronters volgens u.

  Goed beleid is gestoeld op realistische prognoses met een blik naar achteren en een blik op het actuele dashboard en de indicatoren die van belang zijn.
  Hoefdraad heeft toegegeven dat er geblunderd is door van door stijgende goudprijzen uit te gaan terwijl het retour al ingezet was en voor iedereen de relatie goudprijs en vertrouwen/ wantrouwen in de economie voor iedereen duidelijk was.

  U bent een draaitol.

  Ook met uw analyse ten aanzien van Poetin bent u helemaal verdwaalt. Het westen koopt goedkoop Russisch gas en olie en heeft voor haar leveringen al lang alternatieven.
  Kijk aub eens naar alle bokkensprongen die Poetin moet maken om het land overeind te houden.
  Zelfs Shell wordt weer rijkelijk beloond terwijl men een paar jaar geleden Shell bij het Sachalin Project enorm bestolen had.

  Beste RobG u zwetst weer eens zoals wij van u gewend zijn


  Maak melding

 23. @Sabaku

  Natuurlijk kan men met deze Surinaamse regering als bewakers vrij eenvoudig na een paar bluelabels er voor zorgen dat investeringen weg gepoetst worden als kosten.

  By The Way de omzet was 350 mio en geen 45 mio.

  Het weg werken van Winst zal bij Surgold voor Newmont een fluitje van een cent zijn gezien de stommiteiten van de Surinaamse aandeelhouder die voor het aandeel ongeveer 10 maal de waarde betaald heeft van waarvoor Newmont Alcoa uit heeft weten te kopen.

  Ofwel door de grote inbreng van eigenvermogen door Suriname kan Newmont de rest van het benodigde vermogen extern (duur bij vrienden) regelen.
  Ik vermoed dat Surgold LLC niet zoveel winst zal maken.


  Maak melding

 24. Coclusie als je al deze postings na leest,

  RobG is de grootste eigenwijze betweter van WKN,

  maar eigenwijs als hij is zal hij ook dit wel weer bestrijden,

  RobG, als er 10 man tegen je zeggen dat je een paard bent, moet je er op zijn minst eens over nadenken een zadel te gaan kopen


  Maak melding

 25. @RobG
  Het is geen VHP,NPS noch de PL die Suriname naar rand van afgrond heeft gesleurd.Zij hadden alles onder controle.Je baasje heeft ons bankroet verklaard!
  Alle onheil is de schuld van je baasje.


  Maak melding

 26. Waar heb je het nou over?
  Het is natuurlijk de schuld van een ander want je durft niet te bekennen dat de strategie goud en olie van de NDP gefaald heeft.
  robG je hebt geen eer, gewoon een bedelaar met grootheidswaanzin en praatjes.

  Wees een man, kijk in de spiegel, laat een traantje om jezelf en het vertrouwen dat je hebt gegeven. En vervolgens begin je opnieuw. Geeft niet wij begrijpen je pijn.


  Maak melding

 27. Vroeger dreef goud op water in het binnenland maar vanwege de consumptie van gratis bruine bonen en zoutvlees tijdens de verkiezingen, is het goud van inferieure kwaliteit waardoor deze zinkt naar de bodem, het drijft niet meer op water.


  Maak melding

 28. Ook de investering van Surgold in het aandeel Newmont zal op basis van HOOP zijn geweest ipv common sense. met dit laaste bedoel ik dus een gedegen afweging op basis van cijfers in de bewegingen die de goudprijs heeft op de wereldmarkt…

  @Jojo…thx voor de correctie…


  Maak melding

 29. Jojo, ik woon jaren in Nederland en ik heb diverse golven van grote bezuinigen door de Nederlandse overheid meegemaakt. Ik heb net als vele andere inwoners van Nederland heel veel moeten inleveren zodat de begroting van de overheid minder tekorten hadden.

  Hetgeen je zegt over goed beleid slaat nergens op want Nederland is het grote voorbeeld waar het behoorlijk ook mis ging met grote tekorten op de begrotingen. Zoals ge weet gaat het om de 4 a 6 jaren mis met de Nederlandse economie. Het is een cyclus. Mensen worden vervolgens geconfronteerd met loonmatigingen, afbouw van sociale voorzieningen, studiefinanciering etc. gaan vervolgens weer op de kop.

  Kortom , de maatregelen die men 4 tot 6 jaren invoerde om de economie weer op de rails te krijgen worden weer van stal gehaald en van een nieuw jasje voorzien. Ge moet niet de indruk wekken alsof Venetiaan iets unieks heeft gedaan. Venetiaan komt helemaal geen eer toe. Gelukkig dat vele mensen dit reeds eerder hadden doorgrond.

  Jojo, trouwens de alternatieven m.b.t. energie van het westen moeten nog bewezen worden.Zal nog zeker 30 tot 50 jaren duren. Shell is bezig met een nieuwe miljarden investering in de Russische gas- en olie-industrie. Het Sachalin project kan Shell wel op haar buik schrijven. Een project van meer dan 1000 miljard US dollar waard hadden ze van de dronken Jeltsin voor nog geen 10 miljoen dollars gekregen.De grote baas Poetin kwam en hij trapte Shell eruit. Poetin dacht, wegwezen met die rovers.Het zou de grootste uitbuiting van de eeuw worden als Poetin niet had ingegrepen. Shell mag nu meedoen met een ander project in het Europees Arctisch gebied van Rusland. Shell wil maar al te graag in dit soort projecten participeren. Ze gaan meedoen met het opzetten van LNG installaties voor de Europese energie voorziening.


  Maak melding

 30. RobG, wat heeft de nederlandse economie met de zware tijden voor de goudmaatschappij in Suriname te maken, probeer je de boel weer af te leiden?


  Maak melding

 31. @Hans,

  Ik probeer de ogen van onwetenden te openen.Jullie wekken de indruk alsof het in de loop der jaren alleen in Suriname mis is gegaan met de economie.Het tegendeel is waar.Als ik naar de bezuinigingsronden van Nederland kijk kan een ieder tot de conclusie komen dat het behoorlijk fout zit met het rijke Nederland. Ontken dit niet! !


  Maak melding

 32. #verbaast op jou maakt Jojo indruk.Ik vind zijn onderbouwing slecht.Hoe Jojo de cijfers bijelkaar harkt is mij een raadsel.Dit maakt de informatie die hij verstrekt zeer ongeloofwaardig.


  Maak melding

 33. Dhr.Rob G vindt alles wat er in Suriname gebeurd en hoe Suriname ervoor staat prima En wat minder is maakt hij prima…Het ontneemt je het initiatief om te reageren.Het is zo niet mijn ding om iemand naar de mond te praten of maar klakkeloos alles maar goed te keuren.Nogmaals ik ben geen aanhanger van de VHP nog van de NPS nog van een ander partij.Toen zij aan de macht waren konden ze onder de dan heersende omstandigheden veel meer hebben gedaan.Maar wat er nu plaats vindt in Suriname onder de combinatie NDP/DDP dat is met geen pen te beschrijven.Dit is een land vernietigen..ROB ik vraag je bij deze beleefd..kom uit de schaduw van dhr.Bouterse and be your own man..


  Maak melding

 34. Diana,volgens mij was je nog niet geboren toen zowel VHP als NPS regeermacht hadden.Waarom zouden ze het nu goed doen als combinatie terwijl zij in hun afzonderlijke regeerperiode er niets van terecht hebben gebracht.Nu pretenderen zij ineens goed te kunnen besturen. Ja,ja omdat zij de hete adem van de NDP in hun kale nekken voelen.I like That.


  Maak melding

 35. Dit verhaal is ook niet compleet. En is bedoelt om kortzichtige mensen op een dwaalspoor te zetten. En zo te zien is het alweer gelukt. De nationale dommeriken trappen er weer in.


  Maak melding

 36. De koptekst / titel geeft volgens mij niet de hoofdzaak aan en is ook geen goede beknopte samenvatting van de gebeurtenis.

  De media creëert / beïnvloed een ” bepaalde sfeer ” door kopteksten ” typisch ” te formuleren.

  Dit geldt ook bijv. bij het bericht “Jogi afgeblaft door Hoefdraad”. Sowieso geeft de woordkeuze al een bepaald niveau aan. Ik vind dat in het geval van Jogi en Hoefdraad er gesproken wordt over ministers en niet over marktkooplui.

  De meeste lezers onthouden de koptekst en lezen de tekst niet zorgvuldig / kritisch. En zijn ergens ook wel belust op sensatie.

  Bij deze wil ik lezers adviseren / uitdagen om meer (kritisch) te lezen over een gekozen onderwerp en te vergelijken.


  Maak melding

 37. Robg , wil je anderen de ogen openen zul je eerst zelf je paarse bril af moeten zetten, geef eerst maar eens antwoord op de vraag wat de Ned. Economie met in moeilijkheden verkerende goudmaatschappij te maken heeft, open zelf anders een topic om de economie van Nederland te bespreke, maar probeer Ik weet dat het moeilijk zoniet onmogelijk, voor je is, je het eerst maar eens bij deze te houden, het heet hier Waterkant Net en geen Scheveningen boulevard o.i.d. You Now, en laat dat eens in je botte hersens doordringen


  Maak melding

 38. @Hans

  jij wilt het niet begrijpen.In een eerdere bericht gaf ik het verband weer tussen de opbrengsten van de grote goudmaatschappijen in relatie tot de inkomsten van de staat Suriname.Als er op de wereld goudmarkt tegenvallers zijn voor de bedrijven die op de goudmarkt actief zijn dan heeft dit directe gevolgen voor de inkomsten van de staat Suriname.Niet de staat Suriname is actief op de goudmarkt maar het zijn de bedrijven als I’m Gold of Roseval. Als het slecht gaat met de bedrijven dan heeft het ook invloed op de inkomsten van de staat. Jullie blijken ineens autistisch gedrag te vertonen als ik het verband tracht te verklaren en te verduidelijken.Jullie blijven maar in koor roepen het is de schuld van de regering Bouterse dat het niet goed gaat met de economie.Volgens jullie ligt het niet aan de wereldmarktprijzen.


  Maak melding

 39. RobG dus aan de wereldmachten ligt het onverantwoorde verkwistende beleid van de regering Bouterse, de reizen naar Turkeye en China, die klauwen met geld gekost hebben met een rendement van 0 komma 0, het wegsluizen van geld door Abrahams etc, etc, natuurlijk hebben dalende goud en olieprijzen wel invloed gehad, maar een beetje fatsoenlijk functionerende regering had gezorgd voor een reserve en niet voor een groot gapend gat en geanticipeerd op de ontwikkelingen.
  Maar wie is nu eigenlijk RobG , met zijn verre gaande arrogantie dat hij denkt de wijsheid in pacht te hebben, wat dat betreft heb je maar verdomd weinig opgestoken van de nuchtere en over het algemeen bescheiden Groningers


  Maak melding

 40. Ik zie trouwens nog steeds het verband niet met de economie van Nl. en de slechte positie van de goudmaatschappij, financieel economisch gezien doet Nederland het blijkbaar zo slecht nog niet met zijn AAA-status, dat Suriname eerder in aanmerking komt voor -AAA kun je moeilijk wijten aan alleen de dalende goud en olieprijzen, als je dat niet wilt of kunt zien mankeert er toch echt wat aan je gezonde verstand


  Maak melding

 41. Hans, kom maar met harde bewijzen dat Abrahams geld heeft weggesluisd. Het blijft maar bij inhoudloze beschuldigingen waar niemand iets mee kan.Ook justitie in Suriname kan er niets mee. Ik neem jullie beschuldigingen helemaal niet serieus omdat harde bewijzen,harde feiten spookverhalen zijn. Trouwens Hans realiseer jij je dat Suriname nooit veel geld in de staatskas kan hebben gehad. Toen Bouterse het overnam was de bodem van de staatskas reeds te zien.Venetiaan had de reserve zelf al laten verdampen. Jullie wanen met de gedachte dat Venetiaan een À status had bereikt.Mooi niet. M.b.t. mijn wijsheid kan ik kort zijn.Ik lach me rot om de analfabeten en half analfabeten die mij voor dom uitmaken omdat ik een sympathisant ben van de NDP.Ik wil graag dat zij mijn opleidingsniveau bezitten , mijn werk uitvoeren en mijn salaris incasseren.Voor dit soort figuren kan ik echt geen respect opbrengen maar ik doe het toch omdat het ook mensen van vlees en bloed zijn.Zij kunnen er waarschijnlijk niets aan doen dat ze niet de mogelijkheden hebben gehad om zeer hoog onderwijs te volgen en waarschijnlijk zijn ze niet opgewassen tegen discriminerende factoren in de Nederlandse samenleving.

  Trouwens het is toch mooi dat Nederland een 3xA – status heeft.Maar ondanks deze gigantische rijkdom hebben wij in Nederland zwaar moeten inleveren bij bezuinigingen.Er zijn veel voorzieningen afgebouwd.Wij moesten veel loonoffers brengen en de belastingen en eigen bijdragen werden verhoogd. Wat stelt dan de fragiele Surinaamse economie voor t.o.v. de Nederlandse economie.Toen min.pres. Rutte met zijn bezuinigingsplannen kwam om het tekort van de overheidsbegroting op te vangen heeft men hem beschuldigd van wanbeleid? Nee Hans men accepteerde de plannen als tamme schaapjes. In Suriname moet de economie ook gezond gemaakt worden en dat zal men moeten accepteren.


  Maak melding

 42. @RobG,

  BNP van NL (2015) = +/- 730 miljard $.
  BNP van SME (2015) = +/- 3 Miljard $ (eigenlijk 2,5 maar heb het voor jou naar boven afgerond).*
  De twee kan je niet vergelijken, de ene is bijna 240 keer groter dan de andere.

  Toen kabinet DDB I het roer overnam bedroeg de reserve bij de CBvS +/- 800 mln $, en in begin 2016 is het in de buurt van +/- 300 mln $. **

  De Gross External Debt in 2011 bedroeg 1,3 miljard $ en in begin 2016 was het 2,4 miljard $.***

  Als je inkomsten terug zijn gevallen maar je hebt extra geleend om te compenseren, dan hoor je normaal gesproken niet in de problemen te zitten.
  Maar helaas.

  Dit zijn harde feiten, wishful thinking doet niemand goed aan.

  Je zal het ook beu zijn dat je mensen maar niet weten te presteren.

  Bronnen :
  * = IMF
  ** = CBvS
  *** = CBvS


  Maak melding

 43. Wat verklaarde Boefdraad de afgelopen dagen weer?
  De inkomsten uit goud zullen stijgen waardoor de koers van de valuta Suriname meer armslag krijgt om deze omlaag te brengen.
  Precies wat Samson zei “deze man weet niets niets van economie en niets van hoe een bank te leiden”. Hij is alleen zijn akken komen vullen is geen Surinamer maar Amerikaan en zal op korte termijn met gezondheidsklachten in New York opduiken om nooit meer in Suriname te zijn.


  Maak melding

 44. RobGzoals gewoonlijk lul je op een veel punten weer een eind uit je paarse nek, verklaar jij dan eens waar abrahams de gereserveerde gelden voor herstel en nderhoud voor de Weg naar Zee gelaten heeft toen hij op O.W. zat, niet voor niets is hij toen onder druk van zijn positie gehaald, en heeft hij niet een Nier afgestaan aan zijn Partner in Crime in Cuba een nier afgestaan en wat gebeurt er de man die gelden heeft laten verdwijnen wordt aangesteld als dik betaald adviseur, van Boute himself. En RobG ik zou toch maar eens de publieke opinie in Nederland eens goed bijhouden, dan zul je als je eens wat minder selectief leest, kunnen konstateren dat er wel terdege behoorlijk kritiek op het beleid en de handel en wandel van de nationale klootoog Rutte is, maar daar zul ewel geen tijd voor hebben als de godganse dag op WKN zit


  Maak melding

 45. @Robje-de-Desi-slaaf-G

  U zegt : “In Suriname moet de economie ook gezond gemaakt worden en dat zal men moeten accepteren.”

  Gezondmaking economie zal in elk geval niet lukken door personen die ons Land OPZETTELIJK FAILLIET hebben gemaakt ! De NDP-clan, met zijn Corruptie en financieel WANbeleid !!

  Deze maffe NDP-ers hebben toen de staatskas al leeg was, 2,5 MILJARD ongedekte bankbiljetten uitgegeven !
  Een criminele daad !
  En dezelfde NDP-clan zal onze economie opbouwen ?????

  Slaap lekker door Robje de NDP-slaaf, succes met de Cocosplantages en de cacao-plantages ! Over twee jaar
  zal blijken dat de projectgelden weg zijn ! Resultaat 0,00 !!

  Zie het grote NDP-voorbeeldproject (van hun minister en partner) het CASSAVE-PROJECT ! A MONI GWE !
  A MONI VERDAMP !!!

  PS: Nieuwe NDP slogan , A MONI VERDAMP !!!


  Maak melding

 46. Los van goed of slecht beleid in Suriname door Paars I+II, de regeerders zijn zo ‘unlucky’ dat alles wat ze aanraken naar de knoppen gaat. Alleen daarom al horen ze niet aan de macht te zijn. Leiders mogen ook iets van een gelukkige hand hebben. Deze hebben het tegendeel.

  DDB is niet koning Midas (goudmaker) maar koning Sadim (poepmaker).


  Maak melding

 47. Beste RobG

  Als ik u voorhoud op basis van de actuele koers en het bureau van staatsschuld en het CBvS dat het BNP van Suriname gedaald is van $ 4.7 miljard tot ongeveer $ 3.0 miljard dan negeert u het om later te stellen dat onduidelijk is waar ik mijn data vandaan haal en beticht u mij van sympathie voor de Front partijen

  U bedankt Bedenkingen voor de zelfde informatie.

  Rare man bent u.


  Maak melding

 48. @RobG is gekropen in de huid van een Bouta-aanhanger en hij beleeft er zo veel lol aan dat hij er niet meer uit kan stappen. He got hooked.


  Maak melding

 49. hoe ga je de economie gezond maken in suribo..

  niemand wil werken,we zijn over het algemeen ardbeidt schuw..

  we lopen met een grote bocht erom heen waar er gewerkt wordt..stelen, van een andere,daar zijn wij kampioen in..

  de moordenaar zelf komt in het poppenkast wanneer hij zelf wil,,maar elke maand krijgt hij geld voor het niks doen,, zijn vrouw idem dito..


  Maak melding

 50. @marcel,

  Precies daarom gaat hij alle komende verkiezingen winnen.
  Steeds meer mensen worden lui. Zelfs Chinezen, Javanen en Hindoestanen.


  Maak melding

 51. @Hans, ik ben geen beleidsvoorbereider of beleidsmaker voor Abrahams geweest dus ik kan geen oordeel over geven.Maar je moet ervan uitgaan dat Abrahams met een team van adviseurs heeft overlegd alvorens men een besluit nam.Gebruikelijk is dat men bij dit soort overlegvormen diverse alternatieven bespreekt. M.b.t. Nederland kan ik zeggen dat er veel kritiek was.Het Binnenhof stroomde vol met actiegroepen en Rutte zette zijn beleid door.


  Maak melding

 52. @ robbie g
  dacht je nou echt dat rosebel de verliezen door het illegaal mijnen niet verrekend met de winst ?
  6,3 mio winst word 6,3 mio verlies.
  een dief is moeilijk te bestelen.
  je vergelijkt de ndp regering met rosebel.
  ik zie rosebel nog niet aan het infuus van het imf liggen.
  ze hebben hooguit allebei last gehad van de dalende goudprijs.


  Maak melding

 53. @basmatie,

  Hoe zit het me de prijs van een kilo basmatie rijst?

  Een quizje:

  Basmatierijst wordt verbouwd met:

  A. Slootwater
  B. Rivierwater
  C. Himalayawater

  Quizje:

  Welk land is laatst gekomen met een rijstsoort dat 50% minder water gebruikt?

  A. Fillipijnen
  B. Pakistan
  C. Bangladesh


  Maak melding

 54. @ RobG,

  Iemand die echt hoog ontwikkeld is pocht daar niet mee.

  Citaat RobG:

  “Ik lach me rot om de analfabeten en half analfabeten die mij voor dom uitmaken omdat ik een sympathisant ben van de NDP.Ik wil graag dat zij mijn opleidingsniveau bezitten , mijn werk uitvoeren en mijn salaris incasseren.Voor dit soort figuren kan ik echt geen respect opbrengen maar ik doe het toch omdat het ook mensen van vlees en bloed zijn.Zij kunnen er waarschijnlijk niets aan doen dat ze niet de mogelijkheden hebben gehad om zeer hoog onderwijs te volgen en waarschijnlijk zijn ze niet opgewassen tegen discriminerende factoren in de Nederlandse samenleving”.

  Wat een hoogmoed heb je hier getoond. Geloof me, mensen met hoogmoed vallen heel hard.


  Maak melding

 55. @Jiyani,

  Ook zeer geleerde mensen pochen behoorlijk.

  Bijvoorbeeld, wie kwam met het volgende citaat:

  Eko Aham, Dwitiyo Nasti, Na Bhuto na Bhavishyati!
  (Er is er geen als ik, noch was er een ooit, noch zal er ooit een zijn).

  PS: Het was een zeer bekende Pandiet!


  Maak melding

 56. @ Jaidhan,

  Geleerde, zeer geleerde mensen die pochen over hun kennis zijn hoogmoedig. Met deze mensen heb ik echt niets.

  Dat er mensen zijn die kansen hebben gehad om te leren, wil nog niet zeggen dat ze domme mensen zijn.

  Wees gelukkig dat je kansen hebt gehad om je te mogen ontwikkelen, maar ga daar niet mee koketteren.


  Maak melding

 57. @Jiyani,

  Die uitspraak was van Rakshasraj Rawan, die tevens een zeer geleerde Pandiet was, een gote kenner van de Veda’s .

  Mensen wier Ahamkar groot is, pochen altijd. Ze denken vaak dat iedereen hen iets verschuldigd is en dat ze perfect zijn. Zoals Rawan.


  Maak melding

 58. RobG , doe nou niet of je achterlijk bent, de grootste betweter op het WKN gaat anderen vertellen dat ze betweters zijn, arrogante, egocentrische en aanmatigende kwast, niet te lang in de spiegel kijken, want anders barst hij nog


  Maak melding

 59. Geleerd heeft Koning Rover, Verkrachter en Ondernemer ronny brunswijk BBA.

  Ik heb ook geleerd, lagerschool, muloschool niet afgemaakt en heb alles wat mijn hartje begeerd.

  BEN IK DAN NIETS!!!
  FUCK OFF MET AL DAT GELEERDE GELUL!

  ALLE SU’S ZIJN GEIL OP TITELS, MAAR KUKKEN GEEN FUCK!


  Maak melding

 60. Hans,ik deel graag kennis met anderen.Ik zie me zelf niet als een betweter maar als een overbrenger van informatie.Ik probeer niets anders dan de zeer eenzijdige informatie van de Front-aanhang te weerleggen.


  Maak melding

 61. @Robje-de-Desi-slaaf

  U zegt :
  Ik deel graag kennis met anderen, tjaAAAH !!

  Snap nou wel dat de NDP Sranang SKEER heeft gemaakt, wij zijn FAILLIET gemaakt door WANBELEID en CORRUPTIE van de NDP-club !

  Ga daarna verder met het zogenaamde ‘kennis” delen met anderen !

  Jouw governor vd Centrale Bank heeft 2,5 MILJARD ongedekte Bankbiljetten in omloop gebracht, toen de staatskas al leeg was en al jaren bekend was dat de
  wereldmarktprijzen van grondstoffen daalden !

  DEEL DIE KENNIS, Slaafje Rob-g en KOM NIET met
  VALSE NDP-INFO uit bakadina tori !

  PS : wanneer rijdt de eerste Sneltrein naar Para en wanneer precies worden de 18000 volkswoningen sleutelklaar opgeleverd ?????

  Enne, PE UN MONI DE ??? PE UN GOWTU DE ???


  Maak melding

 62. RobG
  “Jiyani,wat is er verkeerd aan als ik betweters even laat weten dat ik geen grossier ben van gebakken lucht.”

  Beste RobG eigen waan stinkt en dat weet men in nuchter Groningen heel goed.

  Uit gegevens van het Bureau van staatsschuld blijkt hoe men er in 2010 voor stond en hoe men er nu voorstaat.
  Neem de actuele koersen in ogenschouw en u zult zien wat de regeringen Bouterse veroorzaakt hebben en u verdedigd dit feitenloos.

  Van een BNP van $ 4.700.000.000 jaar terug naar minder dan $ 2.600.000.000 is een enorme prestatie van uw idolen.

  U heeft het nog nooit weerlegt.

  Ook de enorme schulden groei heeft u nog nimmer kritisch beschouwd iets waar elke econoom gezien het teruglopen van de inkomsten (al duidelijk sinds 2012) enorme zorgen zou baren.


  Maak melding

 63. @ jaidhan
  ik heb geen korrel verstand van rijst en dus ook niet van basmatie rijst.
  ik eet trouwens alleen en uitsluitend thaise rijst , pandan.
  .
  @ robbie g.
  beste rob , ik bewonder je schaamteloosheid en je onvoorwaardelijke trouw aan de ndp.
  ieder ander was allang van het net verdwenen .
  helaas en tot mijn spijt steun je de verkeerde politieke partij.
  ik ben er van overtuigd dat je op een dag de ndp de rug zal toekeren , tot die dag zal je de clown van het wkn zijn.
  vermaak ons met je postings.


  Maak melding

 64. @Srafu, jouw klaagzang heeft geen zin.Gij moet leren relativeren en bovenal leren omgaan met verlies, teleurstelling, frustraties, verdriet,enz. Gij blijft maar muren bouwen/opwerpen terwijl de NDP een partij van bruggenbouwers is. De toekomst is voor bruggenbouwers. Het opwerpen van een cordon sanitaire m.a.w. het opwerpen van muren tegen de NDP heeft geen zin.


  Maak melding

 65. Of je voor of tegen ddb bent een aandeel Newmont Mining Corps kost je 41.25 usd.
  Een aandeel Gold Corp (Iamgold) kost je 18.31usd. Gold per troy oz /31gram is 1,318.10 usd.
  Verwacht wordt voor 2016 dat goud productie minder zal zijn dan 2015.
  Newmont mining had vorig jaar 156.6 tonnes geproduceerd. Gold Corp heeft 107.8 tonnes
  geproduceerd uit haar minen in Canada(4), Mexico(3), Central en Zuid Amerika (4).
  De prijzen zijn wat geklommen met de Brexit. Maar niet duizenden dollars.

  Honderden illegale goudzoekers hebben Anglo gold in Ghana lastig gevallen. Iamgold heeft ook last van illegalen
  op hun concessie. Ik denk dat de overheid hier moet ingrijpen.Het kan levens gevaarlijk worden
  met illegalen. Die letten niet op instortings gevaar bijv.

  6.3 miljoen boek verlies valt wel mee.De prijs van goud is stabiel. Zo je weet houveel kosten je kan maken.


  Maak melding

 66. RobG

  U heeft heen antwoord op:

  1) het monetair financieren door Hoefdraad, per met SRD 2.500.000.000 per september 2015, om de sinds 2012 opgestapelde binnenlandse onbetaalde rekeningen te vereffen.
  2) het gegeven dat Venetiaan de Kredietcrisis in 1 jaar geneutraliseerd had door in te grijpen terwijl Biouterse er 3 jaar over doe om er achter te komen dat de goudprijzen niet door gestegen zijn.
  3) de constatering dat in echte valuta het BNP in 2010 $ 4.7 miljard was en per medio 2016 gedaald is tot $ 2.6 miljard.

  Feiten die u gewoon uit de cijfers van deze regering kunt herleiden (bureau voor staatsschuld).

  Het voorgaande is geen klaafzang, niet verliezen en geen gebrek aan relativeringsvermogen.

  U blijft een duidelijk antwoord schuldig. U draait er om heen door te wijzen naar vermeende blanco cheques en de restanten van de verdragsmiddelen en verder komt u niet>

  U heeft ook geen antwoord op de ontboezemingen van Hofdraad:

  1) De regering ging er in 2012 -2013 vanuit dat de goudprijzen zouden stijgen naar $ 3.000 (speculatie).
  2) De regering moet lenen voor olie import en gebruikt de leningen dus niet voor investeringen maar het dichten van consumptieve gaten.

  Beste RobG u steekt u hoofd in het zand of wellicht de blauwe Grunninger Klei


  Maak melding

 67. RobG probeert in ieder geval een meester te zijn in rechtlullen wat zo krom als een hoepel is en het negeren van de realiteit, alleen zo jammer voor hem dat het allemaal zo doorzichtig is wat hij doet.
  RobG je had er laatst over dat je je buik vol had van al dat commentaar, ik kan me daar iets bij voorstellen namelijk een grote opgezwollen kwakende paarse kikker


  Maak melding

 68. @Basmatie,

  Hoe naïef kun je zijn om op WKN te komen verkondigen dat je alleen Thaise rijst, Pandanrijst eet. Dat heb je eenmaal met lastpakken die wereldwijd verkondigen hoe begaan ze zijn met het lot Suriname terwijl ze Surinaams rijst boycotten. Eet je ook alleen maar Thaise kousenband, antroewa, amsoi, paksoi, okers, enz. Jij hebt Suriname de rug toegekeerd.

  Ik weet niet waarom ik de NDP de rug zal toekeren. Het onrecht in de Surinaamse samenleving is stuitend.Aan deze onrecht hebben VHP en NPS bijgedragen. De NDP is de partij die een einde wil maken aan deze onrecht in o.a:het onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, sociale voorzieningen,enz. In de politiek worden fouten gemaakt en van deze fouten moet men leren. Ik ben geel lafaard die wegvlucht als het tegenzit. Ik put daaruit juist kracht om te laten zien dat het beter kan.


  Maak melding

 69. @Jojo,

  Ik benader de economische vraagstukken waarmee Suriname wordt geconfronteerd vanuit een rationele invalshoek. Ik analyseer altijd gepresenteerde cijfers. Zo ben ik gevormd. Dat er vanaf 2012 onbetaalde rekeningen zijn zal te maken hebben met de lege staatskas die de regering van Venetiaan overnam. Er was geen geld. In 2012 maakten parlementariërs melding van de lege staatskas die aan het licht kwam.

  Daarnaast begon in 2012 de goudprijs te dalen. De overheid kreeg dus minder inkomsten. De daling van de BNP valt te verklaren. Afname van de productie van Suralco, afname van de export van bauxiet,goud,bauxiet,hout,enz. Suriname werd ook geconfronteerd met concurrentie op buitenlandse markten voor landbouwproducten. De afzet van Surinaamse rijst nam ook af omdat figuren als Basmatie eerder chemisch geparfumeerde Thaise Pandan en Jasmijn rijst eten.Het zal wel goed zijn voor de gezondheid van hem en zijn kinderen.

  Jojo, de uitgaven van de overheid en het monetair financieren kan ik plaatsen in een bepaald kader. Men doet het niet zomaar. Er zijn redenen voor om op te noemen.


  Maak melding

 70. @RobG, ik ben geen lafaard die wegvlucht als het tegenzit.

  dat hoef jij dus ook niet je kunt rustig op 7500 km afstand je blabla hier zitten verkondigen met een bordje surinaamse rijst, met wat bruinen bonen uit blik op schoot.
  Ga liever eens met een smalle beurs het leven van alle dag ervaren tussen de mensen daar die elke dag moeten pinaren en zich afvragen hoe ze de volgende dag nog de elektriciteits en waterrekening, en het schoolgeld voor hun kinderen moeten betalen


  Maak melding

 71. @Robje-de-Desi-slaaf

  u zegt : “NDP een partij van bruggenbouwers is.”

  Inderdaad, de NDP heeft een brug gebouwd naar een FAILLIET SURINAME !

  Ook heeft de NDP een brug gebouwd naar 2,5 MILARD ONGEDEKTE Bankbiljetten en heeft die GEWOON uitgegeven !

  Daarnaast hebben de NDP-bruggenbouwers het gereserveerde geld tbv DIJKENBOUW laten
  VERDAMPEN !!! (Coronie, Commewijne etc )

  Uw persoonlijke babbels aan het adres van anderen zijn gewoon NDP-afleidingsmanoevres !
  Kom met cijfers en bewijzen dat zaken anders zijn gelopen !

  HELAAS is de Sranang staatsschuld thans ongeveer 12 MILJARD !

  Wachten is op de Cocos- en Cacao- opbrengsten uit de
  nog op te zetten plantages ! Tja……
  Helaas zijn er de afgelopen tijd geen investeringen geweest tbv diversificatie van de economie ! De regering was druk bezig met het leeghalen van de staatskas en het verkwanselen van Onze reserves !

  PS : Vandaag gaan de BUS-Rit-PRIJZEN omhoog,
  de NDP perst samen met de IMF-witmangs de kleine
  Sranangman uit !


  Maak melding

 72. beste RobG

  De kassa was niet leeg toen Bouterse aantrad. Dat is ook toegegeven nadat mensen als Doekhie dat gingen roepen.
  Alle projecten waren netjes gebudgetteerd en gereserveerd resp. op rekeningen bij de CBvS geplaatst.
  De regering is van die middelen onder andere het dijken project en de oost wets asfalteringen direct misbruik gaan maken door Waterkant te pimpen.

  Directe informatie van MNO Vervat toen ik hun trachtte te interesseren in een project. Reactie was wij werken alleen indien de middelen gegarandeerd zijn was hun reactie. Het is gezien de dijken niet helemaal goed gegaan.

  Indien de kassa echt leeg was had de regering Bouterse met iemand als Hoefdraad zonder meer 100% duidelijk gemaakt en gepubliceerd. Betere politieke munt had men er niet uit kunnen slaan. Het was een niet gefundeerd Bull Shit verhaal toen men zelf ging begroten en men geconfronteerd werd met de actuele inkomsten.

  Ook u verhaal omtrent Suralco en minder Bauxiet is onzin. Biliton was al weg en iedereen wist (gezien de publicaties van Suralco in 2010) dat men nog 4 jaar vooruit kon en dat men dan in de bestaande concessies uitgemijnd zou zijn.
  Suralco heeft ook duidelijk kenbaar gemaakt hoeveel tijd nodig was om een nieuwe locatie te ontsluiten en heeft in mei 2014 temporisering voorstellen gedaan nadat de regering 2,5 jaar niet gereageerd had. Bouterse heeft toen van Suralco een Nationale zaak gemaakt waarna het weer 1,5 jaar duurde (oktober 2015) voor dat duidelijk werd hoe de vlag er bijstond.
  Suralco had gewoon haar tempo van 5 mio ton per jaar door gezet en zou per november 2015 stoppen.
  Dus beste RobG tot eind 2015 is gewoon jaarlijks 5 mio ton aluinaarde geproduceerd.

  Dus die terug val was wel abrupt maar geheel te wijten aan het niet adequaat plannen/onderhandelen door de regering Bouterse. Hok heeft ooit gemeld dat er een overzichtelijke situatie door zijn voorganger achter gelaten was zowel ten aanzien van Staatsolie (plan en financiering), Surgold (20% voor $ 100.000.000) IAM Gold (uitbreiding concessie = nog niet geregeld) en Suralco.

  Hoefdraad heeft nu kenbaar gemaakt dat de problemen ontstaat zijn omdat er in 2012 (de gouden bergen/ 2de dubai) gedroomd werd van het door stijgen van de prijzen naar $ 3.000 terwijl deze al op haar retour waren in de buurt van de $ 1.600.

  Beste RobG uw analyses berusten net zoals die van de President op fabeltjes en droomdenken en een gebrek aan inzicht in doelmatigheid en bedrijfseconomie.

  Bouterse heeft met een schok het overheidsbudhet laten exploderen en daarmee in SRD’s groei gecreerd die gefinancierd werd met devaluatie en inflatie. Henk Rananaldal liet bij de laatste begrotingsbehandeling van de regering waarin Palu deelnaam in de DNA zien dat de regering leningen als inkomsten had opgenomen en daarmee de economie opgerekt had.
  Vanaf 2012 heeft de regering er alles aan gedaan om de slechte prestaties te verdoezelen en daar plukt men nu de wrange vruchten

  Kortom uw analyse berust niet op de feiten.

  1) Bauxiet was reeds gemarginaliseerd en liep door tot november 2015 en was in 2012- 2013 standaard aanwezig.
  2) Goud was in 2012 al op haar retour en de regering heeft daar geen rekening meegehouden om dat de inkomsten een jaar naijlen.
  3) Het laatste geld ook voor Staatsolie. Ook daar deed men in januari 2015 nog een laatste greep in de kassa.
  4) Hout is een marginaal product met de export van ongeveer 200.000 m3 rondhout naar China (de rest van de wereld kan niet kopen omdat er nagenoeg niet gecertificeerd geproduceerd wordt. (bron SBB) Totaal export volume ongeveer $ 30.000.000 ofwel de moeite niet waard.

  Beste RobG u treft het niet omdat ik in al deze actoren geïnteresseerd was vanwege een businessplan waar Suriname goed sier mee had kunnen malen. Een businessplan dat in West Afrika wel vorm kreeg rond om goudmijnen maar dat in Suriname pas een kans krijgt als je vooraf afrekent in de hal van Crown Plaza in Hoofddrop.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.