Energie Bedrijven Suriname geeft geld terug

19

PARAMARIBO, 22 jul – Energie Bedrijven Suriname, EBS, geeft geld terug. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft het bedrijf nieuwe instructies. De spraakmakende verhogingen van vorige maand moeten gecompenseerd worden.

Over juni hebben duizenden cliënten enorme bedragen moeten neertellen. Het bedrijf weet dit aanvankelijk aan een nieuwe manier van tarifering. Wie eenmaal betaald had zou geen geld terug kunnen krijgen. Over juli en voor de toekomst is weer een nieuw berekensysteem in werking gesteld. Dit gebeurde na ingrijpen van president Desiré Bouterse zelf. Die vond de berekende bedragen veel te hoog.

In het parlement was al fel geageerd. Dodson zegt nu tegen de Ware Tijd dat behalve ‘verkeerde berekeningen’, ook andere factoren hebben meegespeeld. Het geldt dan de berekeningen voor het stroomverbruik van de zogenaamde kleine huishoudens. Ook de meteropnames zouden incorrect zijn en systemen functioneerden niet naar wens. Volgens de minister kunnen de kosten lager door het scheiden van opwek- en distributiekosten.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Met dank aan het zwabber beleid!

  Een sigaar uit eigen doos, kijk uit de Moordenaar heeft de sigaren die in je doos zaten vervangen door klapsigaren.
  In september komt volgens afspraak met het IMF wederom een moordende verhoging.


  Maak melding

 2. Een Volk Dat Voor Tirannen Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  Duurzame energie bronnen, oa, zonne-energie is het beste waarin Suriname in kan investeren.

  Op het Stuwmeer bij Afobakka in Brokopondo van Suriname zou men groepen van eilanden/gelet op de vele bomen in het Stuwmeer of een eiland van een grote drijvende zonnepanelen kunnen aanleggen en deze via een station bij het stuwmeer gewoon aansluiten op de Hoogspanningsleidingen/nieuwe aansluitingsleidingen op deze masten die vanaf het Stuwmeer beginnen langs de Higway lopen en bij Paramaribo eindigen. Hierdoor heeft men naast elektriciteit van de Afobakkakrachtcentrale, ook elektriciteit van Zonnepanelen langs de bermen van de Highway

  Zonnepaneeleilanden bouwen op meren, zeeën is al wetenschappelijk technologisch bewezen en wordt al toegepast. Zwitserse energiebedrijven doen het al.

  De Faculteit Technologische Wetenschappen/duurzame energie van de ADEK zal dit nader onder de loep moeten nemen en een goede plan van aanpak en uitvoering moeten maken en dit aan de regering, ministerie van NH, Dodson, EBS, bedrijfsleven, private ondernemers, enz moeten aanbieden.

  Ook internationaal deze ontwikkelingen volgen en naar partners zoeken en samen werken, praktisch toepassen ook met Technologische universiteiten/duurzame energie, zonne-energie, windmolen, enz.

  Wie niet meedoet heeft het nakijken en zal in zijn/haar ontwikkeling niet vooruit gaan.

  Langs de weg/bermen vanaf het Stuwmeer bij Afobaka Brokopondo, langs higway bermen/huidige hoogspanningsmasten Para tot de Saramaccadoorsteek, Paramaribo, Highway, kan men langs de bermen bij de Hoogspanningsmasten gewoon zonnepanelen plaatsen en zie dat er duurzame energie kan worden opgewekt . Het zelfde kan men doen langs de bermen van de Oostwestverbindingsweg van Suriname.

  Jammer dat er geen investeringsgeld is, om het energie vraagstuk van Suriname op een duurzame manier op te lossen.

  Spijkers moeten met koppen worden geslagen, prioriteiten stellen. De vraag van energie zal alleen maar toenemen in de toekomst en duurzame energie, zonne-energie, windenergie enz is veel goedkoper/zal goedkoper worder, schoner, in overvloed aanwezig zijn, ( zon, wind, water,)
  , enz dan de traditionele bronnen, oa Steenkool , aardolie, enz. die in prijs van tradionale energie zal alleen maar stijgen in de toekomst, milieuvervuilend zijn,
  opraken, enz

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @@@@Wie eenmaal betaald had zou geen geld terug kunnen krijgen.

  Hoezo!!! het is mijn bloed, zweet en tranengeld!! IK WIL gewoon mijn geld terug LUL!!! Ik had hier iets anders willen zeggen maar houdt mij in!!! Nu snap ik waarom mensen boos worden en een en ander actie ondernemen!!!! Opgeruimd staat netjes zeggen zij toch!!!! en misschien hebben zij helemaal gelijk toch???

  In het verleden ben ik heel veel bestolen!! Heb weliswaar terug gekregen na heftige gesprekken en bewijzen!! en of het helemaal juist was, betwijfel ik!!!! heb toen de bijl neer gelegd!! en gezegd dat ze dat geld in hun reet mogen stoppen!!! en ik heb ook nog wat over voor hun in de reet persoonlijk te stoppen!!


  Maak melding

 4. Deze regering doet aan dingen UITPROBEREN en kijken vervolgens als e.e.a. wel of niet lukt.
  Denk hierbij aan de valutaveilingen. Is er sprake van opportunistisch beleidvoeren?
  Vele (top)posities worden bezet door mensen waar veel vraagtekens geplaatst moeten worden gelet op hun reputatie en ervaringen naast de geschikte opleiding(en).
  Stoeien met tarieven is n.m.m. een overduidelijk bewijs dat de eindverantwoordelijke(n) zouden moeten opstappen.
  De hoofdverdachte in moordzaken en schenden van mensenrechten vertrappen van de grondwet denkt dat zijn “ingrijpen” hem vrijwaardt voor strafvervolging? Wat voor SOAP is dit? Is er bekendgemaakt hoeveel geld er is betaald aangaande juridische bijstand voor Dino en uit welke pot? De troep wordt helaas steeds groter.


  Maak melding

 5. Arme bevolking moeten aantal kilowatts uur gratis stroom krijgen daarboven keihard betalen..mensen die willen 24,uur airco aan hebben elk kamer computer tv ijsmachine gewoon betalen en niet zeuren..ik betaald ook maar ik heb geen vier autoop mijn erfstaan


  Maak melding

 6. Als je stroom gratis maakt, lokt dat weer energieverspilling uit..Maar in Suriname moet veel te winnen kunnen zijn op het gebied van zonne-energie. Wat te denken van het plaatsen van zonne-cellen op daken van huizen, schuren en andere gebouwen.
  Kijk bv in Duitsland, daar zijn op vele daken zonne-cellen te bewonderen.


  Maak melding

 7. In Chili is er sprake van energieverspilling. Daar is er zoveel energie opgewekt door de zon, maar de netwerken zijn niet goed op elkaar aangesloten. Hierdoor kan er niet gesaldeerd worden. Ik volg de ontwikkelingen hoe ze dit probleem daar zullen oplossen.

  De hoogste tijd dat erin Suriname deskundigen opstaan en campagne gaan voeren voor duurzame energie op te wekken en een plan van aanpak en bewustwording aan het publiek, ondernemers, de gemeenschap, DNA, regering, enz aanbieden en hoe dit te realiseren in de praktijk.

  In Suriname wordt er over alles gekletst, behalve over ontwikkelingen.

  Een man is bezig met zijn eigen belang, zichzelf en de groep om zich heen die daarmee bezig zijn te verrijken en de ellende in het land hem/hen niet interesseren.

  De NDP-aanhangers, vooral jonge ongeschoolde kiezers die op de NDP gestemd hebben zijn hieraan schuldig. Vele kunnen nauwelijks hun naam schrijven en lezen of iets begrijpen, zijn blij met een paarse pet, paarse t-shirt en een portie BBR.

  Deze luitjes hebben Suriname in heel grote armoede, ellende, achteruitgang in alles gezet.

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. @NDP-printatiki

  “Deze “mofina” is een een blok aan de voet van de gemeenschap.”, zegt u.

  Daarom vernietigen de machthebbers de bedrijven door niet of veel te laat te betalen !
  Met als gevolg daling werkgelegenheid door bedrijfs-
  sluitingen !

  Door het NDP-WANbeleid komen er steeds meer mofina’s (Surinamers met te weinig inkomsten/armlastigen) zonder werk te zitten !

  Start met korting van de veel te hoge salarissen op Kabinet van de pres ! Daar zitten veel te veel NIETSNUTTEN !!!
  Stat met sanering van het logge en weinig presterende MEGA-overheidsapparaat !

  Wanneer is de volgende NDP-Devaluatie, meneer
  Printatiki ??????

  Dappere Printatiki, leg de schuld voor het NDP-faillissement en het nog steeds voortdurende financiele wanbeleid maar bij de allerarmsten !


  Maak melding

 9. Hebben ze daar niet gehoord over het verreken van schulden of zijn daar ook niet toe in staat….het geld heeft toch geen waarde. En je wordt zonder meer genaaid, want er is nog steeds niemand die bij EBS of bij de Overheid een gedegen kostenprijs calculatie kan aanleveren.
  Je moet ze maar op hun bruine bonen geloven…….

  Luister goed naar de minister van Financiën, voormalig zwaar overbetaalde governor van CBvS. Ook hij geeft alles en iedereen de schuld van wat er nu aan de hand is in het land. Hij durft zelfs 40 jaar terug in de tijd te gaan.
  Wel ik heb nieuws voor hem…geen enkele regering heeft het in de afgelopen 40 jaar zo slecht gedaan als de NDP regeringen en die onder het toenmalig militair bewind. M.a.w. zoek de schuld direct bij je baasje de President.


  Maak melding

 10. Trouwens de man Hoefdraad geeft ook nog toe 55 economen en juristen te hebben aangenomen. Ik snap dit niet, Telting heeft die klus toch ook geklaard zonder deze mensen en de economie had daar toch niet onder te lijden?

  Was Hoefdraad niet met heel veel tam tam door zijn schoonvader de president tegen een onevenredig hoge salaris daar neergezet. Beschikt de man wel over de juiste papieren voor de functie van governor van een Bank? Want hij heeft het land gewoon naar de klote geholpen en zou persoonlijk aansprakelijk gesteld moeten worden.


  Maak melding

 11. @NDP-Printatiki

  Wij zitten NIET met een duivels dilemma, de overheid zelf, moet zorgen voor een efficiente overheidsdienst !

  Regeren is vooruitzien, dus werkgelegenheid scheppen samen met bedrijven om de overtollige NEP-ambtenaren daar werkgelegenheid te bieden ! Dat is NIET gebeurd !!!

  Niet alleen hebben de NDP-machthebbers gefaald om
  nieuw werk te scheppen, zij hebben ook MOEDWILLIG stemvee gekocht, door vlak voor de afgelopen verkiezingen, VIJFDUIZEND NIEUWE STEMVEE-ambtenaren te benoemen ! (tekorten vd overheid nog verder gestegen)

  Natuurlijk kan het bedrijfsleven ook werkgelegenheid bieden aan de Surinamers ! Ook daar falen deze machthebbers, door de WANbetaling aan ALLE BEDRIJVEN, zal de werkgelegenheid ook nog afnemen, omdat bedrijven daardoor over de kop gaan !

  Het regeringsbeleid is teveel gericht op geld LENEN en niet op het scheppen van voorwaarden om bedrijven aan te trekken die voor arbeidsplaatsen zorgen !

  De MEGA-Corruptie van dit regiem laat ik hier maar buiten beschouwing !!

  PS : Alleen al aan de bouwbedrijven is de regering-Desi,
  ruim honderd MILJOEN schuldig !!


  Maak melding

 12. Off topic….

  Lees het artikel op Starnieuws van Fernandes Mendes…Deze rechtsgeleerde heeft met verschillende artikelen aangetoond op welke wijze de vorm, de opzet en taken van het in te stellen instituut CHof de grondwet kan schenden.

  De rechter heeft volgens de grondwet alle bevoegdheid om bevindingen van het CHof naast zich neer te leggen als hij van oordeel is dat deze niet van toepassing zijn op een bepaald strafproces. De rechter heeft immers de grondwettelijke bevoegdheid om zelf wetten te toetsen.

  Het CHof probeert de toetsingsbevoegdheid van rechters en het uitspreken van vonnissen te beperken.

  De rechter behoudt volgens de grondwet alle bevoegdheid om zelf te toetsen en per zaak een wet onverbindend te verklaren. De rechter kan zonder het CHof doorgaan.


  Maak melding

 13. Neen, Bouterse is de Sinterklaas. Hij heeft ervoor gezorgd dat de tarieeven zijn verlaagd zodat jullie de volgende keer weer op hem stemmen. Mensen in Suriname: neem uw meterstanden ook op de juiste dag op. Door te late meteropnames door de EBS worden jullie ook genaaid. Controleer de EBS.


  Maak melding

 14. EBS moet af van maandelijkse betaling. Ze moet overgaan op betaling per bepaalde gebruikte Kwh.

  Dus bijv. betalen zodra je elke 250 KwH gebruikt. Het opgeven van de meterstanden moeten ze dan bij de klant neerleggen en wie verzaakt krijgt 25% boete erbovenop.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.