Ministerie beconcurreert Surinaams bankwezen

16
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 20 jul – Het bankwezen ondervindt ‘oneerlijke concurrentie’ bij het investeren in schatkistpapier. Volgens bankmanagers wordt dit fenomeen gevoed door het ministerie van Financiën. Het schatkistpapier is gekocht bij de Centrale Bank van Suriname.

Het betreft een maatregel om Surinaamse valuta uit de circulatie te houden. De banken kochten schoorvoetend voor ongeveer zevenhonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderd miljoen euro) in. De indruk bestond dat alleen de banken mochten kopen. Nu biedt het ministerie van Financiën ook andere instellingen de gelegenheid te kopen. “Dan ontstaat er concurrentie”, zegt een deskundige tegenover de Ware Tijd.

Het ergste is wel dat de overheid zo bezig is de rente rechtstreeks te beïnvloeden. Het jaagt de hypotheekrente omhoog en dat voelen vooral klanten van de kleinere banken. “Dit komt omdat de grotere banken veel meer cliënten hebben die ongebruikt geld hebben liggen. Dus hebben die banken op termijn meer speelruimte”, aldus de deskundige. Speelruimte wat betreft de hoeveel te gebruiken Surinaams geld. De kleine man voelt het.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. Jammer dat wij in Suriname niet kunnen hedgen. Ik zou geld in Nederland lenen tegen een rente van 1% en uitlenen in Suriname tegen een concurrerende rente van 10%. O, wat zou ik rijk worden. Ik heb medelijden met die arme Surinamers die door de hypotheekbanken zo genaaid worden. Volgende keer niet op de NDP stemmen hoor.


  Maak melding

 2. Straks Mogen jij en ik dee lnemen aan de concurrentie en dan weten we niet meer waarover de concurrentie gaat.Mooie manier van het ministerie om de aandacht af te leiden.Deze ndp regering met haar ministers en lijder samen ,deze hebben keer op keer aangegeven dat om een land te regeren je geen hersenen hoeft te bezitten ,je moet alleen maar slim en sluw zijn als een vos,de grootste ndp vos is bouta,boi hij weet hoe artikel 148 te formuleren om zijn huid te redden en de paarse volgelingen die zeggen,halleluja een slimme vos is ons geboren met zijn vele streken en gebreken…amen.


  Maak melding

 3. Even wat anders,

  De afgelopen dagen werd het Surinaamse nieuws vooral bepaald door gedoe en draaikonterij binnen DOE. In deze soap zijn de hoofdrollen toebedeeld aan een haperende partijvoorzitter Carl Breeveld en een minister Regilio Dodson die functioneert als misselijk makende draaitol binnen de partij. Er is veel over geschreven en gezegd in de media. Dus, Den Blauwvinger beperkt zich nu slechts even tot een soaperig feitenoverzichtje.

  Zaterdag 9 juli – President Desi Bouterse maakt bekend, dat hij de DOE-fractie uit de coalitie heeft gezet.

  Zaterdag 9 juli – DOE-voorzitter Carl Breeveld laat in een verklaring weten:

  ‘Tijdens het onderhoud met het staatshoofd op vrijdag 8 juli werd in gemeenschappelijk overleg besloten de samenwerking met de NDP/BEP niet langer voort te zetten. ‘

  Is DOE nu in overleg met Bouterse uit de coalitie gestapt of heeft de president de partij werkelijk eruit gezet? Ze spreken elkaar in ieder geval tegen…

  Zondag 10 juli – Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt na een vergadering van DOE zaterdagavond 9 juli, dat hij ‘uit egards voor de partij’ besloten heeft zijn portefeuille aan te bieden aan president Desi Bouterse. Dodson stelt, dat hij namens DOE minister is geworden en dat het daarom meer dan billijk is dat hij gisteren zijn ontslagbrief heeft geschreven.

  Dinsdag 12 juli – President Desi Bouterse zal minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vrijdag 15 juli antwoorden op het ter beschikking stellen van zijn portefeuille.

  Vrijdag 15 juli – Regilio Dodson blijft minister van Natuurlijke Hulpbronnen. President Bouterse heeft Dodson gevraagd om aan te blijven als minister. De president heeft vrijdag 15 juli een langdurig onderhoud gehad met Dodson op zijn buitenverblijf te Brokobaka.

  Zaterdag 16 juli – Het Kabinet van de President heeft in een verklaring officieel bevestigd, dat minister Regilio Dodson op zijn post blijft. Hij gaat verder met zijn werkzaamheden op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

  Woensdag 20 juli – Minister Dodson heeft zich nog steeds niet uitgelaten over zijn politieke toekomst binnen DOE.
  Minister Dodson hult zich wijselijk in stilzwijgen.
  Minister Dodson heeft voor het ministeriële pluche, aanzien en geld gekozen, luisterend naar zijn baas, de president. Niets van wat voor egards dan ook te ontdekken bij de bewindsman. Partijvoorzitter Breeveld doet er ook het zwijgen toe.

  Wat gaat deze grote draaikont doen? Hij zou ‘uit egards voor DOE’ zijn functie als minister ter beschikking stellen. Nu rijst de vraag echter of hij ‘uit egards voor DOE’ de partij vaarwel gaat zeggen, nu hij zich nog bevindt in NDP-huize regering Bouterse-II.
  En, gaat DOE op een beslissing van Dodson wachten of neemt de partij eindelijk eens het voortouw en gaat zij over tot het royement van de bewindsman als partijlid?
  Of sluit de minister zich toch aan – zoals velen verwachten – bij zijn oude jeugdliefde, de NDP?

  We wachten af.

  De DOE-Dodson-soap lijkt nog even voort te duren.

  Hoogachtend,

  Den Blauwvinger


  Maak melding

 4. mevrouw silos je moet opdonderen,je bent waardeloos..

  je kunt niet eens een brief schrijven om antwoordt te geven aan het a h n c laat staan een ministerie beheren..

  mens schaam je,je hebt alleen een grote bek in het land onder de onder geschoolden..,zelf dat heb je niet onder je beheer..


  Maak melding

 5. Geld moet geld maken, middels de veiling trukjes probeer de regering een zodanige onoverzichtelijk klimaat te creëren dat geld verdwijnt in hun zakken.
  Schone taak om dit te onderzoeken.
  Geld moet men investeren en geen verkeerde inschattingen maken.


  Maak melding

 6. Het verhaal van de banken klopt voor geen meter.Alleen de Front ezels trappen in dit soort verhalen.De maatregelen die door de overheid worden getroffen behoren tot het instrumentarium om de economie te reguleren.Alle institutionele beleggers moeten het recht hebben om schatkistpapier te kopen.


  Maak melding

 7. Hahaha…….Hoefdraad is bezig het IMF een loer te draaien…we hebben het hier immers over geldschepping of wel “monetaire financiering” en dat mocht niet volgens het IMF…


  Maak melding

 8. @Ray. Jouw posting “Even wat anders” mbt NH minister Dodson.
  Hier nog een bijdrage aan de soap. Uit De West van 20-07-16:
  Activisten en politici in Frans-Guyana die fel gekant zijn tegen illegale goudwinning, kwikgebruik in de goudmijnbouw en de toepassing van de skalians (drijvende goudbedrijven), hebben de afgelopen weken zwaar kritiek geleverd op de Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson. Blijkens een artikel verschenen in ‘De Ware Tijd’ (13 juni 2016) heeft de minister gezegd dat de Fransen willen helpen bij de ordening van de goudpontons op de Marowijnerivier. “Ook dorpen van Frans-Guyana zetten deze goudmachines in op de Marowijnerivier, en de Fransen juichen de ordening toe”, zou de minister onder meer hebben hebben gezegd. Bij navraag blijken de autoriteiten in het buurland niet op de hoogte van enige overeenstemming om de skalians op de grens te ordenen. Integendeel, Frans-Guyana volhardt in de harde lijn dat alle vormen van illegale goudindustrie moeten worden ingedamd. De inspanningen van de operaties zijn vooral erop gericht om de toevoerwegen van deze illegale activiteiten af te snijden. Goudkampen op de Franse oever worden zonder pardon vernield, machines opgeblazen, voedingsmiddelen vernield en transportmiddelen in beslag genomen. Hetzelfde regime geldt bij de inbeslagname van skalians op de rivier. Volgens een bron bij de gendarmerie is dat beleid vooralsnog ongewijzigd.
  Een door Dodson aangekondigde commissie met daarin Surinamers en Fransen voor ordening van de skalians, is niet alleen onbekend bij de oosterburen, het lijkt ook onwaarschijnlijk voor Hurleur de Guyane, een invloedrijke vereniging in Frans-Guyana die zich bezighoudt met natuurbescherming en onder andere het publiekelijk maken en bekritiseren van illegale goudactiviteiten. ‘De diensten van de prefect van Frans-Guyana zijn nergens van op de hoogte en laten doorschemeren dat het op zijn zachtst gezegd een grote vergissing is van de minister’, aldus de Franse internetkrant ‘Guyaweb’. Toen De West voor het laatst contact maakte met Hurleurs de Guyane, had de organisatie nog als standpunt dat de uitlating van de minister op zichzelf stond en dat deze geen enkele steun geniet in Frans-Guyana.


  Maak melding

 9. Hahaha RobG wat valt er in Suriname door Institutionele beleggers te beleggen. Ze mogen immers niet gokken en de credit rating is veel te laag.

  Weer een Nederlands Bull Shit verhaal van jou


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.