Surinaamse muziekiconen tijdens Kwaku in het Bijlmer Parktheater

9

Tijdens het Kwaku festival, dat dit weekend van start is gegaan, barst het Bijlmer Parktheater van de muziek bijna uit zijn voegen. Op 23 juli is drie keer de voorstelling ‘Sranan Gowtu’ van Patrick Tevreden, Lobi Firi en Diederik Samwel te bezoeken. Elke staat een andere icoon uit de Surinaamse muziek centraal en zijn te gast; Edgar Burgos van Trafassi (14.00 uur), Michael Deira van Aptijt (16.00 uur) en Oscar Harris (18.00 uur).

Diederik Samwel, auteur van het boek Sranan Gowtu en nog vijf andere boeken over Suriname, trakteert het publiek op een stoomcursus Surinaamse muziek. In ruim een uur vertelt hij hoe in een land met slechts een paar honderdduizend inwoners een bloeiende muziekcultuur is ontstaan waarin invloeden uit alle windstreken doorklinken.

Naast verrassende archieffoto’s laat Samwel filmpjes zien uit de jaren ’60 en ’70 met Big Jones, Max Woiski jr., Lieve Hugo en Oscar Harris. Gaandeweg onderbouwt hij de stelling van onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University die Surinaamse kaseko beschouwen als ‘the best kept secret in music history’. Samwel krijgt volop muzikale ondersteuning van Patrick ‘Teve’ Tevreden en zijn band Lobi Firi. Zij brengen onder meer klassiekers als Jerulasem, Witte visie en Pompo Lollie ten gehore.

Op zondag 24 juli deelt Fra Fra Sound het podium met verschillende gasten tijdens ‘Tussen Dakar, Paramaribo en Amsterdam’. Met Joell Wilson en Anthony Lubbers (14.00u) en Mola Sylla(16.00u en 18.00u). Fra Fra Sound werd begin jaren tachtig in de Amsterdamse Bijlmer opgericht door onder andere Vincent Henar, bassist en muzikaal leider van de formatie. De band speelt energieke Afro-Caribische muziek in de breedste zin van het woord met wereldse invloeden van de Noord-Amerikaanse jazz en funk, Surinaamse kaseko, kawina, Winti en Afrikaanse ritmes.

Een kaartje voor de voorstelling biedt ook toegang tot het Kwaku festivalterrein.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Dit zijn wij goed in eten drinken dansen en slapen en dom ik hoop dat de Chinees het land over neem afgelopen met het domste volk van deze aardbodem de surinamers wij zijn geboren om Slaaf te zijn nog steeds slaaf in ned voor die bakra


  Maak melding

 2. Ik ben gisteren geweest. Gelukkig online kaarten gekocht. Lange rij voor de kassa.
  Geen Chinezen, geen Javanen. Wel veel hindoestanen en creolen. Ook Ghanezen.
  Veel muziekpodia.
  Het was druk. security aanwezig. Als je naar buiten wil en later weer naar binnen moet je naast de entreeticket
  (€ 5 online en aan de kassa € 6 of € 6.50) nog een bandje gaan komen voor € 1,50.
  Ik was niet van plan om weg te gaan en terug te komen, maar vind dit wel heel vreemd.
  Wat vond ik van kwak u
  Twee jaar geleden riep ik: dit was de laatste keer.
  dat roep ik nu weer.
  Al die verschillende muziekpodia hoeven voor míj niet.
  Aangezien ik helaas voorlopig niet in Suriname kan wonen wil ik op kwakoe (tegenwoordig Kwak u ) de Surinaamse sfeer proeven zowel letterlijk als figuurlijk. Het is nu een hoop en veel( zelf kermisattracties, zoals grijparmen).


  Maak melding

 3. KWAKU (Woensdag,standbeeld ) van oorsprong AFRIKAANSE Woord,is nu verworden tot commerciële entertainment….vergroot en geeft ze 3 vingers van plezier en verklein en besteelt ze 7 vingers van eigenwaarde en afkomst….. Allemaal poppenkast en brainwashing,laat ze feesten en plezier maken en nog jaren zo klein en oppervlakkig blijven denken, terwijl AFRIKA elke dag wordt beroofd van Zijn natuurlijke grondstoffen door corrupte regeringen en buitenlandse Multinationals via Armoede te creëren en te handhaven …..door het systeem van : In troebel water is het goed vissen…..muzikanten wake up en maakt het Volk bewust ‘ what is going on ‘ zoals Bob Marley, Peter Tosh en Fela Kuti says ” Music is the Weapon of the Future “


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.