Ziekenhuizen Suriname financieel aan de grond

69

PARAMARIBO, 14 jul – De ziekenhuizen zitten financieel vrijwel geheel vast. Dit zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, NZR. Van de algemene banken krijgen ze al nul op het rekest.

De banken kunnen niet langer leningen verstrekken. Dit heeft direct te maken met strengere controle op de geldhoeveelheid in het land. De ziekenhuizen raken financieel in de problemen door het lange uitblijven van betalingen door verzekeringsmaatschappijen. Die nemen doorgaans drie maanden de tijd om ingediende rekeningen te controleren. Hindori zegt tegenover de Times of Suriname dat er crisisbeleid komt.

Onder meer zal de verzekeringsmaatschappijen gevraagd worden om geld voor te schieten. Dit zal elke maand gevraagd worden. Ook moeten de ligdagtarieven worden aangepast aan de economische realiteit. Dit geldt ook de tarieven voor dienstverlening. De overheid wil een aanpassing van iets meer dan tien procent. De ziekenhuizen willen ruim twintig procent meer om financieel rond te komen.

- Advertentie -

69 REACTIES

 1. En nu maar bidden dat niemand ziek raakt anders is het zo met je gedaan. De lijder gaat voor een dokters bezoek naar Cuba,zijn huisdokter woont daar.
  Het land is ziek ,Er is geen genezing mogenlijk vraag maar aan de lijder die zegt doodleuk,A NO MIE,ik ben geen tovenaar, het is God,holland hij ,zij,de onzichtbare vijanden,…iedereen behalve ikke,aldus de moordenaar.

 2. Heb het gevoel dat het niet zo lang geleden is dat er van alles voor de patient van huis werden gebracht.
  Wat de ziekenhuizen te bieden had, was de doktoren en verpleger.Een bed en kussen.Lakens en eten werden van huis gebracht en medicijnen door familie ingevlogen.
  We halen Zimbabwe weer links en rechts in.

 3. Hoe lang gaat deze poppenkast nog door. In een fatsoenlijke democratie is er toch geen plaats voor een incompetente regering. Dit zooitje moet snel aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. En nee Rusland en Santhoki zijn niet de charismatische leiders maar ze hebben wel de wijsheid in pacht om Suriname uit het moeras te trekken.

 4. Bouta Bouta, wat heb je de mensen aan gedaan. De mensen kunnen zo meteen niet naar het ziekenhuis of huisarts.
  Zo meteen kan Bouta ook niet met zijn zieke zoontje naar het ziekenhuis of huisarts.

  Bouta stap op nu het nog kan. Want er komen hele zware tijden voor je mi boi.

 5. Als nu zelf ziekenhuizen de grond in gaan,sjonge,suriname,waar gaan wij naar toe.De idioten die nog 5 wilden,hier heb je het dan.Hoe dom kan een volk toch zijn.Er is geen een in suriname die echt capabel is om het land te leiden,ja,zakken vullen,dat hebben ze gestudeerd aan het Anton de kom universiteit.Gillen en schreeuwen,wij zijn rijk,hebben grondstoffen enz….wij moeten niets van blanken,ha ha, en nu,waar gaan wij naar toe.De surinamer heefd altijd een grote mond,maar in de praktijk zijn ze niets waard.Enkel maar met elkaar in het geweer,koeli,blaka-mang,japanesie,zolang dit fenomeen er is zal suriname afglijden.Triest,verschrikkelijk,hoe kan een moordenaar,totaal geen besef over kennis om een land te besturen,worden gekozen,simpel,door een dom volk.En zo ging het ook al die jaren,nps de creolen,vhp,de hindoestanen,pl,de javanen,geen enkel klootzak die eens diep nadacht om een volk te maken,SURINAMERS.Zelf,s hier bij het reageren,merk je racisme.Dus het zit in de genen.

 6. Volgens RobG is dit weer een meesterlijk zet van de strategische superieure president Bouterse.

 7. Beste NDP- en Bouterse lovers jullie hebben hiervoor gekozen:
  => Dalers
  Gezondheidszorg daalt, onderwijs daalt, veiligheid daalt, inkomen daalt, vertrouwen in Su daalt (nationaal en internationaal), economie daalt, vooruitgang daalt
  => Stijgers:
  schulden stijgen, betalingsachterstanden stijgen, leningen stijgen, kosten primaire levensbehoeften stijgen, criminaliteit stijgt, armoede stijgt, verkeersonveilige situaties stijgen, stress stijgt, achterstand stijgt, onderontwikkeling stijgt, koers stijgt

  Jullie investering en fundering is een grote nadeel. Besef goed waar jullie voor gekozen hebben. Een bodemloze put heeft namelijk geen bodem.

 8. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Zolang men de diverse etnische achtergronden als ‘apart’ bestempeld, vormen wij nooit één geheel, nl. Surinamers.

  Dit is echt triest hoor.

 9. Als er geen geld is, dan worden uiteraard alle sectoren getroffen.
  Jammer voor de zieken.
  Men doet te weinig aan alternatieve geneeskunde, dat veel goedkoper is. Opgeleide artsen weten veel, maar lang niet alles.
  Zelfs in Europa begint men genoeg te krijgen van deze clienten van de farmaceutische industrie.

 10. Henk Molenaar2016

  Volgens RobG is dit weer een meesterlijk zet van de strategische superieure president Bouterse.

  ================================================

  Of de schuld van de Front regering. Econoom RobG kunnen we niet serieus nemen.

 11. An apple a day keeps the doctor away.
  Maar ze hebben geen appels in Suriname. Geen wonder dat er zoveel zieken zijn op een bevolking van slechts 600K zielen.

 12. @Steenhard de Waarheid,

  je bedoelt Bonoemangs zeker, ai boi jij bent een doordenker wang boeng alternatief gie ala sranangmangs!
  Succes!!!!!!!!

 13. @Sabatoe Franse,

  Bonoemangs zijn jouw invulling, niet de mijne.
  Ik dacht eerder aan traditionee Chinese en Indiase geneeskunde waar tientallen miljoenen mensen succesvol gebruik van maken. Maar ook aan inheemse kruidenkennis van Suriname.

 14. Voor de baas der paarse kommer en kwel, zijn roverheid, zijn stinkend corrupt rijke paarse elite rovende poepvliegen en parasieten is dit geen probleem. Wel voor het gros van het volk en oerdomme paarse zombies. Vele paarse zombies hebben niet eens calpol of hoestdrank in huis. Na hoso dresi of na bonuman of bonuvrouw deng musu zoekoe jepi. Voor de mpp dictator en mpp roverheid en mpp paarse gangster elite is het rozengeur en maneschijn aan medische zorg op kosten van land en volk en oerdomme paarse zombies. Kondre klarie foe troe……dictatoriaal Suribabwe in een keiharde feit. Baas e poeroe ka gi alla oerdomme paarse zombies. Dee nanga dee na soso paarse schijt en pis deng musu njang en dringie foe overleef. Soso lobi baas, wiens we ka…..hij doet ons lijden, neks no fout. Hij is onze echte lijdsman en lijder. Oeng ka dang, oe beng stem ndp….na dedesma partij. Wahahahahahaha

 15. @vleermuis
  Ik ben het tweehonderd procent met je eens.
  85 procent van de surinamers zijn gewoonweg stom.
  Ik kan wel huilen .
  Zo’n mooi land. Zo’n mooie natuur, maar de inwoners zijn stom.
  Jammer.

 16. @Steenhard de waarheid
  Traditionele kruiden helpen niks,Een patient heeft een dokter en echte medicijnen nodig en geen kwakzalvers.

  .

 17. Ik kijk nergens meer van op. Ja zo meteen is zelfs sperma niet meer gratis te krijgen want de seks huizen kreunen onder de armoede dus zullen er nu weer meer verkrachtingen plaatsvinden en dus heeft de politie er extra werk bij.

  Dus Suriname en Surinamers in Suriname succes gewenst met jullie eigen gekozen coalitie en president.

 18. @Ray,

  Waar denk je dat die farmaceuten hun medicijntjes vandaan halen? Uit diezelfde natuur! Alleen geven ze niet de complete verpakking dat de natuur geeft, maar isoleren ze bepaalde stoffen en voegen er vele chemische troep aan toe, waardoor het niet zo effectief meer is en veel bijwerkingen geeft.

 19. @Bigi Sma,

  Of het kan ook dat de mensen zo verzwakt raken dat ze geen list en zin meer hebben in seks.

 20. @ Kwaka.

  Gelijk heb je Kwaka. Want te joe bere spang joe e kies tra lostoe maar if joe bere e barie tra san no kan barie. 🙂

  Maar dat sma e barie staat als een paal boven water

 21. Steenhard de waarheid

  Farmaceuten hebben ook kruiden in hun tabletten of ander vloeibaar medicijnen maar die zijn chemisch verwerkt.Heb je ooit een bijsluiter gelezen Steenhard de waarheid?Ga het lezen en je zal verbaasd zijn hoe de verwerking is samengesteld en wat voor chemicalieen erin zitten.
  Wat heb je aan een kruidendokter>?
  Die is er voor de bijgelovigen. Als het waar zou zijn wat jij verkondigd dan zou je baasje niet bij iedere griep vliegen naar Cuba om zijn huisdokter te bezoeken maar zou hij opdragen aan de indiaantjes hier om de kruiden voor hem te zoeken in het bos die wonderen doen!!.
  Bijgelovige steenhard de waarheid!!

 22. @Ray,

  De farmaceuten isoleren de werkende bestanddelen van de kruiden en maken er chemische kopies van die ze slijten aan de mensen voor heel veel geld. Tientallen tot honderden keren duurder dan het originele natuurproduct.
  Dit zijn nou echte bedriegers en kwakzalvers!

 23. @Steenhard de waarheid

  Medicijnen komen altijd met een waarschuwing dat die bijwerkingen kan vertonen. Zeg maar dus niet dat je gewaarschuwd bent. De oso drisis gaan je voor 1 minuut verlichting verschaffen eer je het weet zit je bij de dokter en je wil medicijnen hebben die de dokter je voorschrijft.

 24. Koos, Boegienirie, Henk Molenaar, Sabatoe
  Mijn dank voor jullie posting. Lache.en nog een keer lache.

  Waarom verbaasd dit jullie?
  De economie wordt gesaneerd. Standaard IMF recept.
  Devaluatie, Overheidsuitgaven omlaag, belastingen omhoog, met name indirecte belastingen,
  De simpele zielen, zo noem ík ze, denken devaluatie, dan wordt de export goedkoper en gaan we veel verkopen aan het buitenland. Stelletje sukkels.
  Wat gemakshalve vergeten wordt is dat importen niet meer te betalen zullen zijn.
  Straks, de vraag is wanneer is straks, Nederlandse straks of Surinaamse straks? wordt het allemaal beter.
  Meneer de Uil van fabeltjeskrant zong het ook.
  Volgens mij de heer Colijn, in de tweede wereldoorlog ook.

 25. Hoe staat het met het IMF?

  Voor geïnteresseerden op de site van het IMF staat een pdf’je van 114 pagina’s.

  Quote (stukkie Letter of intent) bijlage 1
  “Dear Ms. Lagarde,

  Suriname’s economy is in distress, following the sharp fall in the international prices of our main commodity exports.

  The sustained drop in the prices of alumina, gold, and oil, together with the closure of alumina production in late 2015, have caused substantial fiscal and external current
  account deficits, contributed to the decline in our foreign reserves, and pushed the economy into a recession.”
  etc. etc. etc.

  Very truly yours,

  Desiré Delano Bouterse
  President of Suriname”
  unquote

  114 pagina’s met uitleg over de SBA, verplichtingen, grafieken, risico analyses, relatie met andere banken, etc etc.

 26. Mijn oog viel hierop.

  “Private external creditors.

  Information provided to staff on May 24 indicates the existence of a sovereign external arrear of US$12.8 million (0.3 percent of GDP) to a private company in the Netherlands.

  Previously, staff was not aware of any external arrears beyond the arrear to the Government of the People’s Republic of China discussed in the Staff Report (37)”

  Hoofdstuk Recent Developments and Staff’s Assessment, blz1

  arrear = schuld (credit)

 27. Ons mooi Suriname wordt te gronde gericht door 1 persoon en zijn medestanders.
  Een ieder die iets positiefs kan bijdragen moet samenbundelen om dit land alsnog te redden of gaan wij na 36 jaren toestaan dat deze regering en president meer mokerslagen uitdeelt.
  Wachten op verbeteringen zullen er niet komen wanneer een afwachtende houding wordt ingenomen. Niemand kan beweren dat deze situatie onstaan in 1980 zich eerder heeft afgespeeld. Met bidden is er nooit een strijd gewonnen.

 28. @ Esmerald
  Misschien ga ik het volgende week even inzien. Althans een deel. Misschien zeg ik, omdat ik jullie hier begin te bewonderen.
  Hoe houden jullie het vol. Ik word er bijna moedeloos van , gelukkig niet depressief.
  Je hebt, zoals ik van je gewend ben, het weer gepresteerd om iets te vinden.
  Je eerste posting: Bouterse roept wel van alles, maar 5 minuten later lacht hij zich een deuk volgens mij. Als het echt zo beroerd zou zijn dan zou hij 99% van zijn adviseurs ontslaan. Wat kost dat geintje wel niet. Misschien, maar dat is afwachten, regelt hij ook een levenslange uitkering voor Dodson. Geld zat toch?

  Je tweede posting is ongelooflijk. Dit kan niet waar zijn.

  Dus er is een stroman, die bakken met geld ontvangt en een deel daarvan is bestemd voor het bedrijf dat een dienst heeft verleend en daarvoor betaald moet worden. De kosten van de dienst zijn waarschijnlijk een fractie van de bedragen die door jouw worden vermeld.
  Schandalig!

 29. De herstelmaatregelen 22 punten zijn als bijlage toegevoegd, laatste blz. van het IMF document.

  Dit zijn de tax maatregelen:

  •Higher fuel taxes
  • Water subsidies:
  •Wage bill:
  •Inspection fee:
  •Tax reform:
  • Income tax break:
  • SWF law: The authorities will resubmit the draft of the
  Sovereign Wealth Fund (SWF) law to the National
  Assembly
  • PFM law: A new Public Financial Management law,
  reflecting best international
  • practices, will be presented to the National Assembly.
  • Expenditure control: A real-time expenditure control
  system will be introduced
  • Integrated Financial Management and Information
  System (IFMIS).
  • Procurement Department: A procurement department
  will be established at the MoF to
  • harmonize procurement of central government to ensure cost-effectiveness and control.
  • Treasury Department: The MoF will build up a modern Treasury Department to combine
  • the Treasury functions currently being carried out by various departments of the MoF

  Bovenstaande items vallen onder 1 maatregel.

  Nou zeg, als dit allemaal lukt, dan wordt Suriname inderdaad het 2e Dubai!

  Dus eigenlijk doet desi-ley alsof hij van niets weet, maar alles is al in kannen en kruiken.

 30. De ene vloek volg na de andere : net als de 10 geboden.
  Wie ziek is , is het gelijk lijken kist bestellen. Hopelijk wordt die kisten gesubsidieerd.
  Wat gebeurd er allemaal? HET WILT TOCH NIET ZEGGEN DAT BOUTA ALLE 500.000 INWONERS DE MASSA GRAF INJAAGT!!😢😣😱💀

 31. Wat is de prognose van het IMF? Wanneer denken ze dat het weer goed komt met Suriname indien al hun voorwaarden worden uitgevoerd?

 32. Je wens niemand een ziekte toe…gelukkig maar.Anders had ik de ziektes echt de richting opgestuurd van de DDB gezinden.Als ze toch ergens naar toe moeten.Ik kan er niet bij met mn verstand dat ze toch zo volhardend zijn in hun volgzaamheid.Houd je niet van je ouders ,kinderen en familie.Wil je niet dat het land beter wordt voor je geliefden.BAJA OENG LOBI BOUTA …EFOE JOE NO LAW..DA MIE LAW..

 33. @Roberto,
  exact,

  Sarwa oedai, Hodi Mihi Cras Tibi, Gods Wijngaarde begraafplaats tjokvol.
  Ik weet het ook niet meer, allemaal cremeren dan.

 34. Bouta kan voor zijn zoontjelief een ticket boeken naar een van zijn geliefde landen en krijgt daar zijn beste behandeling.Maak je over Bouta en familie maar niet druk.

 35. Dit zal je niet zomaar oplossen…Suriname moet terug naar het begin.Begin bij de jongeren..de ouderen zijn niet meer te redden.Uitgezonderingen nagelaten.Onderwijs ze ook in maatschappijleer..normen en waarden.PLUS DEZE LEIDER MOET WEG ..GEEN GOED VOORBEELD.Het is voor een groot deel aan hem te danken.Ja Suriname is divers..veel bevolkingsgroepen.Maar zo als het nu is was het nooit geweest.

 36. Ben in die materie niet thuis.Dan maar zorgen dat ik blijf waar ik kan beschikken over een huisdokter…als ik er een nodig heb.Houden jullie je alternatieve geneesheer alias Loekoeman maar…het ga je goed..Vergeet de rode haan niet…

 37. Misschien moet het ministerie van Volksgezondheid een lijst samen stellen van personen die kennis hebben van deze alternatieve geneeskunde.Dan weet de bevolking waar ze naar toe kunnen…En de nodige prijslijst…in Suriname is er straks geen verschil meer tussen de prijs van de alternatieve aanbieders en de huisarts…Sranang mi mooi kondre…joe egie sranangman kir joe…

 38. weet je hoeveel onderzoek eraan vooraf gaat voordat een medicatie op de markt wordt gebracht.? Eerst getest op dieren en dan op een bepaalde groep geselecteerde mensen.Worden de geneeskrachtige kruiden ook getest?Het mag een keuze zijn..veel Surinamers zijn dol op de Loekoeman..geen probleem.Maar het mag niet meer zijn dan een alternatief voor wie niet naar de huisarts wil.En zijn hoop vestigt op de Loekoeman en niet een must vanwege wanbeleid.

 39. Niet alleen het ziekenhuis is financieel aan de grond maar iedereen is van alle kanten aan de grond en ook afgrond, letterlijk en figuurlijk!! Dankzij door de grootste boef!! Maar het is ene kant wel goed voor de alleswetende Surinamers, want ze wisten ook altijd beter en koos voor de afgrond!!! EN nu heeft plots niemand voor die boef gekozen!!

  VERZUIPEN DAN MAAR IN DE STRONT VAN ZIJN BAASJE BOEFJEETJE!!

  BA SUKU, BA FENIE, BA TJARI !!!! na soso bahhhh!!
  Hopelijk beland deze boefjeetje in AZ!!! en dood gaat!! Oneway ticket!! zoals bij de meeste!!

 40. De geneeskrachtige kruiden zijn niet slechts een paar keer in een laboratorium getest, maar duizenden jaren in de praktijk bij heel veel types mensen, althans in de Ayurvedische geneeskunde.

  Ayurved heeft veel chirurgische instrumenten uitgevonden die thans gemoderniseerd zijn. Ayurved maakte gebruik van bepaalde mieren om wondjes te hechten, van slakken om bloed af te tappen enz.
  Laatst heeft een Indiase ziekenhuis het zelfs aangedurfd een ontsmetting voor een operatie uit te voeren met een ontsmettingsmiddel dat gebaseerd is op koeienurine.

  Bovendien is de polsdiagnose van de Ayurved beroemd, omdat het niet alleen de fysieke kwaal van iemand aangeeft, maar ook z’n emotionele en geestelijke toestand afleest. Zo kan een normale arts de leegte (gebrek aan levenslust en enthousiasme) in iemands hart niet aflezen, maar de Ayurvedische arts kan dat wel met de polsdiagnose. Bovendien weet hij dan welke kruiden voor te schrijven die de levenslust aanwakkeren.
  Ayurved hanteert ook de principe dat iemands voedsel zijn belangrijkste geneesmiddel is. Voedsel in Ayurved wordt niet alleen gezien als iets dat je lichaam voedt, maar ook iets dat je emoties voedt en je geest, je spirit. Vaak ontstaan ziektes juist omdat in de spirit iets ontbreekt of verkeerd gaat. Ayurved weet daarmee om te gaan.
  Bovendien heeft het voor alles middelen. Van beenbreuk tot hoest tot longontsteking, koorts, infecties enz.
  Dus ik zou het zeker serieus nemen. Met kruiden is het ook zo, baat het niet, dan schaadt het ook niet. Met de pillen van de farmaceutische industrie moet je dat maar niet toepassen, want anders…..kan het verkeerd aflopen.

 41. Beste mensen,
  Wrok koesteren is als gif
  drinken en verwachten dat
  een ander sterft.
  Let wel lezen en begrijpen!!
  Voor de vergevorderde.

 42. Vroeger was het mortuarium een verlengde van het ziekenhuis. Tegenwoordig is het andersom dank zij de lijkenpikkers in het kabinet.

 43. Ik vind alle reacties waardeloos.Niet alleen de ziekenhuizen hebben het uiterst moeilijk,maar het hele land zit in de shit!
  Wanneer zal deze zwarte nacht voor ons voorbij zijn?

 44. @diana,

  Ik weet niet of je weet dat de farmaceutische industrie ontzettend veel medicijnen heeft ‘gestolen’ van de alternatieve geneeskunst. m.n. de kruidengeneeskunst.

  Zodra ze zien dat bepaalde kruiden werken, kruiden die al jaren onderdeel zijn van bepaalde landen en culturen, gaan ze het stiekem in hun laboratorium onderzoeken en vragen er dan patent op. M.n. de missionarissen waren bedreven in het stelen op deze manier.

  Denk dus niet dat de moderne geneeskunst alles zelf uitvindt. Het gehalte diefstal en copy-paste is heel hoog.

  Bovendien blokkeren ze bepaalde middelen, zoals wiet-olie en wietproducten, terwijl deze middelen vaak heel goed werken, beter zelfs nog dan hun bestaande pillen.

  Het draait veelal om geld. Vroeger erfde de zoon van een Sjamaan of Ayurvedische arts de kennis van z’n vader of grootvader en was het z’n roeping in het leven om mensen te helpen genezen. Tegenwoordig wordt men srts of chirurg of iets anders uit goede motieven, maar de smeermiddelen die de farmaceutische industrie biedt zijn haast niet te weerstaan. Medici raken verslaafd aan een hoge levensstijl, worden geldwolven en doen alles wat van hen gevraagd wordt om aan geld te komen. Dit is natuurlijk te algemeen gesteld, maar het gebeurt wel heel veel. Artsenbezoekers weten de artsen bijv. goed te manipuleren om vooral hun producten voor te schrijven.

 45. Bouterse stap op man.Het land huilt.Waar zijn die reserves van het land gebleven.Het land is failliet gemaakt door het beleid die je hebt gevoerd in het land.Je kan er geen bal van.Om een land te besturen moet je verstand van zaken hebben en dat heb je niet.Ik sta klaar om je op te volgen als Surinamer.Ik hoef niet gekozen te worden want ik heb geen verstand van politiek wel economische kennis om het land goed te besturen.Ik zou schoon schip maken met al die adviseurs van Bouterse want die zijn zakkenvullers en bedriegers die zichzelf hebben verrijkt ten kosten van alles.

 46. Bouta is een vloek voor surinamers wie zelfmoord wil plegen kan bouta liever dood schieten helemaal geen zonde heel goeds werk verricht 500.000 mensen bevrijd van ellende

 47. Ziekenhuizen in Suriname zijn fabrieken die winst moeten maken,Vooral Surineds die goed verzekerd zijn worden NOOIT beter gemaakt, Ze worden zo lang mogelijk opgenomen tot de dood volgt. Dan wordt de VOLLE pond gedeclareerd bij de Nederlandse verzekering.
  In de tussen tijd staan de verpleegsters als aasgieren op de loer voor tjoekoes. Ik heb dit meerdere keren meegemaakt in de AZP. Triest maar waar! Het schijnt voor hun de normaalste zaak te zijn.

 48. Welke sector is nou niet kapot gemaakt door vloek bouterse???? Heel Su inclusief de SRD is toch letterlijk verkracht door bouta!!!!!!

 49. Lang leve het nieuwe NDP-zorgkostenstelsel !

  Lackin heeft medegedeeld dat de volgende maand
  aan huurders, HUURSUBSIDIE ZAL WORDEN
  TOEGEKEND !

  Un NO SPANG, NDP KAN DRUK MORO ONGEDEKTE
  BANKBILJETTEN DJI A KONDRE !!

  MORO DUBAI O DORO ! IIIIJAA TOK !!!

 50. als je de minister een vraag stelt is het altijd”we zijn bezig”.heel jaar zijn ze bezig.vooral die domme dikan.

 51. In ziekenhuis, niet medicijn heelt die wonden, maar die tijd heelt al die wonden. Daarom mensen moeten altijd bidden tot Tijd. Tijd is God.

 52. Steen hard en nu de waarheid!!Ik wens je het niet toe..laten we hierin duidelijk zijn.Maar als jij meer als een griep had…waar zou jij gaan?Naar de alternatieve dokter of de huisdokter?

 53. Ja Saram, ik weet er wat van…dat was een beetje mijn richting…heb in Suriname wel 17 jaar als apothekers-ass gewerkt.Tijdens mijn vak pharmacognosie is veel vanuit de zee en uit de natuur langs gekomen.Daarom ook dat ik de on en minvermogen kaarten zag voorbij komen in het bezit van mensen die er geen recht op hadden.Ik hang geen verhaaltjes op hoor…ben geen Ndp’er 😅😅😅

 54. Ik haat dat tjoekoe gedoe..Toen ik op de Antillen woonde wilde ik de paspoorten van mijn kinderen in orde maken.Ik wilde ze dus verlengen.Mijn familielid in Suriname zei dat ik een extraatje moest meesturen zo werkt het in Suriname.Jullie kunnen de pot op..dus ook de vpk.Ik HAAT tjoekoe..de paspoorten maar lekker laten vervallen..

 55. Ze hebben de klok horen luiden…Nederland geeft huursubsidie…dus zij verhogen de energie kosten om straks huursubsidie te geven.Wie maakt er aanspraak op..weer een vorm om te frauderen?Jullie systeem werkt niet…niets staat naar behoren geregistreerd.De zelfde mensen die onterecht een on of min vermogen kaart toegewezen kregen van de Sociale dienst??Wordt zo moe van dit land..

 56. Sree de foe stree, bouta na oenoe fisimang. Wiens we ka we geve hem de vijf, soso lobi baas en roverheid paarse schijt en pis vol onvrede, onrust en komende Venezolaanse wantoestanden, aldus de keiharde paarse kern der oliedomme stommelingen. NEKS NO FOUT. We hebbe hiervoor gestemd, we zijn oerdomme paarse zombies van onze liefste onschuldige lijder en baas…………oenoe lijdsman en redder van de dictatuur…….baas didibri. Neks no fout. Hahahahaha. Is nie waar hij is leugenaar of misdadiger net als zoon en stiefzoon en vele van ons die hebt gestemd op hem……we zijn paars van ziel is daarom we zijn zo onschuldig misdadig en oerdom tot op onze paarse botten. Hihihi

 57. R DOBRU – (een gedicht dat voort leeft ).
  En om vooral nu hierbij stil te staan

  Ik wil iemand haten vandaag .
  Ik voel het in mijn beenderen
  in de zon
  ik moet iemand haten vandaag
  het moet regenen
  de hemel moet dit koelen
  anders vermoord ik nog iemand vandaag
  het gaat niet om het gat in mijn maag
  de pijn in mijn zak
  dat is gewoonte
  ik zal iemand haten vandaag
  het groeit als een kool in mijn keel
  en stijgt als een vuur naar mijn haar
  brandt in mijn huid
  jeukt in mijn vingers
  het moet eruit
  vandaag ga ik de bedelaar niets geven
  laat hij ook haten vandaag
  laat de hoer pinaren vandaag
  kinderen hoeven niet te eten
  laat allen haten vandaag
  bloemen
  bloemen moeten niet groeien vandaag
  ik ga een fajalobi in het vuur gooien
  een hond schoppen
  de straat niet oversteken met de oude vrouw
  niet lachen tegen jou

  (uit Bar Poeroe Paramaribo 1970)

 58. Alle NDP stemmers, die van plan waren binnenkort ziek te worden, doen er goed aan dat voor vijf jaar uit stellen, doen ze dat niet, dan ben ik bang dat zij, net als de rest van de Surinaamse bevolking, een grote kans hebben de huidige NDP periode niet te overleven.

 59. NDP stemmers? Die zijn als sneeuw voor de zon verdwenen !
  Plotseling heeft niemand op de NDP gestemd.
  Regelmatig doe ik mn eigen peiling en een ieder die ik vraag heeft niet gestemd op de NDP ! Raar maar waar !
  Wat een land ! Wat een volk !
  Plaatsvervangende schaamte en wanhoop om hun keuze !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.