‘Probleem Surinaamse munt is gebrek vertrouwen’

74
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 14 jul – De afnemende waarde van de Surinaamse dollar heeft vooral te maken met een gebrek aan vertrouwen. Dit stelt econoom en jurist Guillermo Samson. Als president Desiré Bouterse weer eens belooft dat de wisselkoers onder controle komt, zal dat niet zo makkelijk vallen.

Bouterse’s tweede belofte in korte tijd dat de wisselkoersen omlaag gaan, zal een belofte blijven. “De doodeenvoudige reden is het gebrek aan vertrouwen in de president en in onze munteenheid. De belangrijke zaken, namelijk de deviezenreserve en de goudvoorraden, zijn er op dit moment niet”, zegt Samson tegenover Dagblad Suriname. Het land produceert ook niet zoveel om te verkopen en te exporteren.

Het is dus niet veel meer dan een slag in de lucht. Als er al stabilisatie komt zal die niet van lange duur kunnen zijn. Het heeft er meer van dat Bouterse een doekje zoekt voor het bloeden, meer niet. “Ook vanwege de laatstgehouden peiling, waarin de president is teruggevallen in populariteit, tracht hij de aandacht af te leiden. Hij heeft geen geld om de wisselkoers stabiel te krijgen, dus zal hij afleiden”, aldus Samson.

Bekijk ook:

74 REACTIES

 1. Inderdaad niets nieuws. Voor jaren moet je huizen kopen met Euros. Huishuur moet je ook met Euros betalen.
  Importeren van goederen moeten betaald worden met dollars. Alleen aankoop van levensmiddelen kan met Suri
  dollars. Zo is het vertrouwen in de Suri dollar weg. Nu met de steeds stijgende koers en wantrouwen in Bouterse
  wanbeleid is alle overgebleven vertrouwen in de munt finaal weg.

  Als journalisten en critici zeggen resuffle de regering met deskundigen of stap op. DDB bhet eerst.


  Maak melding

 2. Wie op dit Forum heeft info over de stand van zaken over
  de IMF-lening ?
  Mischien Carl,de Judas Iskariot of Awarie domri Miesie-ka of
  de pseudo econoom Abdoel?


  Maak melding

 3. Weet je wat ik mij afvraag? Hoe hebben deze klootzakken het zo ver gekregen om de Surinaamse munt straffeloos te verkrachten. Bij mijn studie hebben ze mij één ding geleerd en dat is dat de economie zichzelf vroeg of laat hersteld. Alleen hebben ze mij niet geleerd hoe lang dit proces kan duren. Ik houd van vergelijken en ik vergelijk de situatie van Suriname met dat van Nederland. Ik wil uitdrukkelijk vermelden dat beide situaties wezenlijk met elkaar verschillen. In Nederland is hebzucht de basis ervan; In Suriname politiek wanbeleid, maar dat er tussen deze gevallen een trend bestaat spreekt voor zich. Dat is de duur en aanpak van het herstel. De economische crisis is in Nederland ontstaan in 2008. We leven nu in 2016 en nog steeds is de boel niet hersteld. Kijk maar naar de onsportieve fiscale maatregelen en maatregelen op het gebied van de gezondheidszorg waarmede wij nog steeds opgescheept zitten. Een ieder moest meer gaan doen met minder. In Suriname is er een extra negatieve sector en dat is dat de overheid, die de economische machine weer op gang kan krijgen, dit achterwege laat door haar schuldeisers niet of niet op tijd te betalen. Het geld wat juist moet rollen komt niet in beweging met alle negatieve sneeuwbaleffecten van dien. Enig geluk wat wij in Nederland hebben gehad is , in tegenstelling tot Griekenland, dat Nederland het IMF niet om hulp heeft gevraagd. De optimisten in Suriname die voorspeld hebben dat Suriname binnen een half jaar of 1 jaar uit de shit zal komen vergissen zich. De heer Samson heeft het al gezegd. Vertrouwen. In tegenstelling tot wat onze DDB beweert is er geen vertrouwen in zijn regering. Nu niet en in de toekomst ook niet. Niet alleen het binnenland , maar ook het buitenland heeft alle vertrouwen in deze regering verloren. Nu hebben ze het bestuur van en over Suriname in handen gelegd van het IMF. Maar niet alleen het vertrouwen speelt in deze een rol. Ook de intrinsieke waarde van een land is belangrijk. Onder intrinsieke waarde versta ik de potentie van een land om zijn verdiensten op eigen kracht op te krikken. Denk aan de waardebepaling van de aandelen van een N.V. Geld lenen van het IMF is een schuld en verhoogt de intrinsieke waarde niet. En dat is het grote probleem van Suriname. Suriname heeft zoveel geld geleend dat ze door de bomen het bos niet meer kunnen overzien. Met de aankoop van de helikopters heeft men het land met een 15 jarige schuld van zeker 1 miljoen US dollars per jaar opgezadeld, om slechts een klein voorbeeld te noemen. Ook dit heeft invloed op het vertrouwen in de toekomst. Suriname , U zoekt de oplossing van uw probleem in de verkeerde hoek, maar dat krijg je als de regering en hun duurbetaalde adviseurs amateurtjes zijn. De vraag hoe lang het zal duren voordat Suriname uit de recessie geraakt kan ik dus niet beantwoorden. Het enige wat ik kan zeggen is dat als je de zaken slim aanpakt jij de duur ervan kan inkorten. Zo niet dan loop je het risico om de duur ervan kan verlengen.


  Maak melding

 4. Ik geef het volk gelijk als het nu totaal geen vertrouwen hebben in deze regering.Tegen Samson wil ik zeggen:jongen sta niet langs de zijlijn kritiek te leveren,maar ga actief meedoen met de beweging “We zijn moe!”.Ik weet dat je niet dom bent en in staat bent als een integere leider ons land in de toekomst mee te helpen regeren.


  Maak melding

 5. Bouterse heeft wel een glazenbol om te voorspellen dat hij de koers omlaag krijgt maar heeft geen glazenbol meer als hem gevraagd wordt wanneer dit zal gebeuren.


  Maak melding

 6. @ John

  Leuk stuk!!
  1 opmerking:

  Het verschil tussen Griekenland en Nederland is dat de laatste wel heeft bezuinigd en hervormingen heeft doorgevoerd. B.v. BTW naar 21 %, pensioen leeftijd omhoog om twee zaken te noemen.

  De hervormingen in de gezondheidszorg b.v. zijn/waren niet bedoeld om de crisis te bestrijden maar om de gezondheidszorg zoals we die nu kennen betaalbaar te houden.

  Wat Suriname betreft, heeft men niet bezuinigd, men heeft niet hervormd (ministers die dat voorstelden werden weg gewerkt), op te grote voet geleefd, het ambtenaren apparaat laten groeien en de corruptie toegestaan m.a.g. een lege kas.
  Ergo geen geld om te laten rollen.


  Maak melding

 7. De oplossing is dus de president weg stemmen in de democratie is dat geen moeilijke taak. Volk van Suriname sta eindelijk een keer op en ga massaal de straat op dan zul je zien wat je allemaal kunt bereiken in de democratie. De hele wereld kijkt toe dus vrees voor herhaling van moord partijen hoeft er niet te zijn.. Veel sterkte toegewenst.
  Mi lobi wang.


  Maak melding

 8. “powa chan

  maduro en bouta zijn van dezelfde geest”

  Als ze samen zijn zingen ze ook altijd het liedjes:

  We zijn twee vrienden, twee dikke vrienden, jij en ik


  Maak melding

 9. Vertrouwen? Als je dollars en euro’s wilt dan moet je zaken exporteren waar men dollars en euro’s voor wil betalen.
  Een waardevermindering van de nationale munt hoeft op zich niet slecht te zijn. Het nadeel is dat import duurder wordt. Een voordeel is dat het aantrekkelijker wordt om in het land te gaan produceren en dat exportproducten voor het buitenland goedkoper worden. China, maar ook Japan met de Yen, probeert de koers van de renminbi daarom zo laag mogelijk te houden t.o.v. de dollar en de euro. De dollars en de euro’s stromen binnen.
  Het punt is dat die productiviteit er dan wel moet komen. In Nederland is het zo dat luie en domme mensen met een uitkering lopen en dat alleen bekwame en actieve mensen werken, dus hoge productiviteit en hoge kwaliteit en dus export en dus welvaart. Nederland is een van de weinige triple AAA landen, echt geen IMF nodig hoor John!

  In Suriname heerst de regelcultuur. Met behulp van relaties wordt geprobeerd een baantje te regelen en als men dat heeft dan is het voorbij met de ambitie. Niet voor niets eiste het IMF dat er duizenden ambtenaren zouden worden ontslagen. Ondenkbaar in Suriname, dus weg was het IMF. Men zag wel in dat Suriname een hopeloze zaak is.

  Als Bouterse alsnog een succes wil maken van zijn presidentschap dan moet hij de ambtenarij saneren en de mensen aan het werk zetten. Productie, daar gaat het om. Een land dat niet eens in staat is om zijn eigen voedsel te produceren is geen onafhankelijk land! Je bodemschatten laten weghalen door buitenlanders is dom en geen duurzame bron van inkomsten!


  Maak melding

 10. @ john
  Het enige wat ik kan zeggen is dat als je de zaken slim aanpakt jij de duur ervan kan inkorten. Zo niet dan loop je het risico om de duur ervan kan verlengen.

  Beste John,
  Helemaal mee eens met jou bijdrage. Alleen is de vraag hoe korter kun je periode maken?
  Zoals je aangeeft is Nederland, ondanks al hun moeite en acties, reeds 8 jaar er met al hun experts en expertise er niet in geslaagd het tij te keren.
  Ik neem dus gevoegelijk aan dat Suriname er dus langer over zal den rekeninghoudend met hun non capacity aan inkomsten te genereren.
  Dus na 2020 al het nog steeds stenen met spinazie eten zijn in Suriname.
  Ben benieuwd als deze regering dan weer zal worden herkozen.


  Maak melding

 11. Nederland +-8jaar en nog niet uit de crisis..Japan 20 jaar nog steeds niet uit de crisis.su denken over een jaar komen uit de crisis…was respect voor die deskundige.zoals wij vaak hier op de Forum aan geven dat herstel van economie baseert op vertrouwen.en rechtstaat garanderen om buitenlandse investeerders trekken .en corruptie hard aanpakken.ik heb weinig vertrouwen in su ,omdat ik geen vertrouwen heb in deze regering die moet plaats maken voor een andere regering.en de bestuurder moeten minimaal academie zijn veroordeeld vrij dat laatste geld voor hele parlementaire


  Maak melding

 12. Japan zit in een beheersbare crisis. Het land geeft nog steeds miljarden aan kredietlijnen aan andere landen.
  Nederland heeft een sterke export economie. Het land kan veel meer produceren dan haar bevolking kan consumeren.

  Beide landen zijn na de vernietigende WOII economisch gesteund door de VS. Wie heeft een land als Suriname ooit gesteund? Integendeel. Bauxiet en andere grondstoffen werden voor een habbekrats weggehaald en er werd niet geinvesteeerd in het land door het Westen.

  Dat er corruptie heerst in Suriname is een heel natuurlijke zaak. Mensen weten dat ze hun slag moeten slaan als ze in een machtspositie komen, want het land biedt geen enkele garantie dat men op reguliere manier tot aan z’n dood in z’n inkomen zal kunnen voorzien (via werk).

  Aangezien niemand Suriname iets wil lenen, zou het land her en der zaken moeten nationaliseren. Er valt toch niets te verliezen.

  De Surinamers zelf zullen moeten leren om lokale produkten te gebruiken ipv luxe producten uit het buitenland.

  Met een kleine bevolking, ligt de toekomst van Suriname in huisnijverheid. Het land moet zich geen illusies maken dat het een speler kan worden op de wereldtoneel.


  Maak melding

 13. @ Ronald,

  Als dat de filosofie is van de bestuurders zal Suriname om met de president te spreken voor Suriname: “wo dede in a film”

  Citaat van de President.

  ‘Wo dede in a film’
  Hoewel het staatshoofd niet kon aangeven wanneer de wisselkoers omlaag zal worden gebracht, verzekerde hij dat de regering samen met haar deskundigen er alles aan zal doen om de koers ‘richting beneden’ te brengen. “Het is geen kwestie van tijd. Als het een brood was, zou ik zeggen: ‘ik koop het morgen voor je’. Er komt heel veel achter kijken. In ieder geval beloof ik voor de tweede keer, we gaan hem naar beneden moeten krijgen. Anders wo kis mankerie. Wo dede in a film”, aldus de president.”

  Zie je de investeerders en landen die eventueel spullen (?) van Suriname willen importeren al in de rij staan met deze president.


  Maak melding

 14. @John

  Ik ben het eens met jouw benadering. Vertrouwen moet men verdienen.

  Ik wil wel een nuance plaatsen bij uw beoordeling dat Nederland nog steeds lijdt onder de crisis van 2008. Dat is niet geheel correct.

  De krediet cisis van 2008 heeft heel veel fouten in de financiële en economische wereld bloot gelegd. Een belangrijke was winst maken zonder echte waarde creatie maar door speculatie.

  De 2008 kredietcrisis was een begin en was de statt voor de Euro crisis terwijl gelijktijdig de gevolgen van de vergrijzing en de exploderende gezondheidskosten in stelselwijzigingen verwerkt moesten worden. Voeg daar aan toe de toestroom van economische en echte vluchtelingen en u zult zien dat Europa sinds 2008 heel wat meer te door staan heeft gehad dan de krediet crisis van 2008. Die crisis is al lang hersteld maar over gegaan in andere problemen die daar door zichtbaar geworden zijn.

  De Euro crisis is echt heel wat anders dan de Kredietcrisis.


  Maak melding

 15. Ik ben er van overtuigd dat als Bouterse een gezonde overdracht van zijn Presidentschap aankondigt de SRD een sprong de goede kant op maakt en de echte hulp binnen gaat stromen.


  Maak melding

 16. @JoJo,

  Men moet vooral geen looters en uitbuiters binnenhalen.
  Het land is gebaat om een langdurige economische relatie aan te gaan met een land dat echt wil investeren in Suriname. Een land dat Suriname een gegarandeerde exportmarkt biedt en dat zelf baat heeft bij de gegarandeerde import van Surinaamse producten.
  Zoals ik al eerder zei in een andere topic, alleen India komt in aanmerking hiervoor. Suriname zal zelf het initiatief hiertoe moeten nemen.


  Maak melding

 17. De president probeert de bevolkingen voor de gek houden.als je die uitspraak van de president gelooft dat hij gaat zorgen dat de koers om laag gaan.dit is tweede keer dat de president zegt dat de koers omlaag gaan en dat gaat hij voor zorgen….Bull shit…ieder mens die beetje verstand heeft weet hoe een marktwerking zijn vraag en aanbod… Surinamer heeft veel srd en is dollar de president wil dat mensen massaal gaat srd kopen en dat de vraagt naar srd toeneem en die gast dalen..en die arme mensen die gaat denken als de srd koers omlaag gaan dan wissel in mijn srd weer in usd zo denken meeste mensen snel rijk worden…maar ze komen met koude kermis thuis..in derde wereldlanden wat omhoog gaan komt niet laag


  Maak melding

 18. Ik heb mijn best gedaan om vanuit een zuiver economisch wetenschappelijke invalshoek een reactie te geven. Helaas staat waterkant dit niet toe.


  Maak melding

 19. RobG jouw wetenschappelijke invalshoek is gebaseerd op de paarse evangelie welk synoniem staat incompetent. Iedere zelf respecterende staatshoofd zou aftreden maar niet deze president. Laten we Man en Paard noemen, Bouterse heeft toch een klere zooi van gemaakt. En kom niet met smoesjes aanzetten.


  Maak melding

 20. Koos, met mijn eenvoudige uiteenzetting wordt in en keer de domheid van jullie bestreden. Zo te zien mag dit niet van waterkant.Zo zie je maar weer.


  Maak melding

 21. Voor 1980 was een stuiver een stuiver waard en een 1 cent een 1 cent.Toen kwam bouta met zijn revo aandraven en einde waarde stuiver en 1 cent!!
  Nu hebben we papiergeld de surinaamse en het is niks waard is net als toiletpapier!
  Echt de goeie oude tijden voor 1980…wat missen wij die tijden vanaf 25 feb 1980….!


  Maak melding

 22. @RobG
  Doe niet zo dramatisch .
  En wat wil je ons uitleggen dan met je geschrijf?
  Dat je geluk moet hebben om een moordenaar als lijder te hebben?Dat je van geluk moet praten dat je slechte tijden meemaakt ,het is net een zegen?!
  Was jij maar voor 1980 geboren dan zou je eens geweten hebben hoe goed Suriname het deed toen,alles had zijn waarde.Maar jij hebt het ongeluk in de tijden van armoede geboren te zijn en eeen lijder een persona noin grata als lijder te hebben!


  Maak melding

 23. @RobG,

  Misschien mmoet je je post opnieuw bekijken, want sommige woorden blokkeren automatisch de post, zoals het woord Jo od of Jo den. Waarom dat is weet ik niet, want zover ik weet scheldt niemand op Jo den op Waterkant.


  Maak melding

 24. @Ray,

  Vroeger (tot voor de Euro) was je gulden ook echt een daalder waard op de markt.
  Nu niet meer. Markt is net zo duur geworden als winkels met bovendien een slechtere kwaliteit (groenten).


  Maak melding

 25. @ RobG

  “Koos, met mijn eenvoudige uiteenzetting wordt in en keer de domheid van jullie bestreden. Zo te zien mag dit niet van waterkant.Zo zie je maar weer.”

  Beste RobG u plaatst zich zelf boven alles en iedereen met een andere mening of duidelijke bewijzen van uw ongelijk.
  U benaderd niets wetenschappelijk maar slechts met bluf en koppigheid.

  Wanneer gaat u duidelijk maken dat het onzin is dat Bouterse I al vanaf 2012 te korten creëerde, schulden opstapelde, geen maatregelen na tegen te hoge import en te weinig export.

  Wanneer gaat u aanvaarden dat de drop in de olieprijzen (goud stond al jaren mion of meer vast) de druppel waren die het kaarten huis van Bouterse lieten instorten.

  Graag een eenvoudige wetenschappelijke benadering omtrent het voorgaande en hoe het komt dat de deviezen voorraden al sinds 2012 afnemen.

  Graag van u uitleg dat hoe het mogelijk is dat Bouterse al jaren economische groei rapporteert terwijl in echte dollars het land in sneltreinvaart achter uit rent.

  Ik ben benieuwd of er met harde data uit komt of dat u alles weer verbind met de economien van Kazachstan tot Brazilie, etc.

  Uw redenaties worden met en door de feiten van de regering en Bouterse genadeloos lek geprikt tenzij u met data =, inhoudelijk kunt uitleggen waarom

  1) De staatsschuld gecorrigeerd naar de echte koersen en excl, de schulden van de staatsbedrijven van SRD 3 miljard gestegen is naar ongeveer SRD 12 miljard. Aub niet het smoesje van de koers en het bnp per december 2014 misbruiken.
  2) Er steeds gezegen is over monetaire financieriing, Bureau voor staatschuld laat per september 2015 monetaire financiering van SRD 2.500.000.000 zie. Een bedrag dat ondertussen verdampt is.
  3) De kasten links en rechts weer vol liggen met niet betaalde rekeningen (sommigen van wel een jaar oud).
  4) De EBS tarieven niet adequaat berekend kunnen worden.
  5) De productie kosten in Suriname van Elektriciteit in Suriname in echte dollars ongeveer 250% hoger zijn dan in de rest van de wereld.

  U blaat vanaf afstand zonder de inhoud te kennen. Of u inhoud Paars of Groen of Oranje is doet er niet toe u benadering klopt niet, is niet onderbouwd en daarmee zeer onwetenschappelijk.

  Uw wetenschappelijke niveau is onder elke maat. Ik heb een beetje inzicht in die richting omdat ik mee gewerkt heb aan de basis van LOFAR (low frequency array) en met echte wetenschappers te maken had. Voeg daar aan toe dat mijn Dochter in Groningen aan haar proefschrift werkt en haar data research naar gras groei in de Serengetti en daarvoor in Uruguay ook wel eens onder mijn aandacht komen.

  Sowieso is Economie geen wetenschap maar een soort trial en error simulatie spel.

  Laat ik eindigen en van u afscheid nemen met een citaat van Churchill
  “Je kunt slechts die statistieken vertrouwen die je zelf gemanipuleerd hebt”

  Ik weet vanuit de ervaring van mijn dochter hoe belangrijk data en statistieken zijn en hoe makkelijk je door de maand kunt vallen in de echte wetenschappelijke wereld.


  Maak melding

 26. @Sam
  Ik ben het geheel eens met je eerste! posting op dit artikel.
  @ Henk Molenaar. Weer lache. En daarom kom ik hier.
  @ Rob G.
  Ik denk niet dat het te maken heeft met iets wat jij denkt dat het is. Ik heb wel eens gehad dat mijn posting niet verscheen, terwijl het netjes was, toen ik dit meldde, net als jij verscheen die melding wel en later verscheen alsnog mijn posting.

  Het artikel
  Ik denk dat als alles meezit, zoals groei wereldhandel, aantrekkende prijzen voor olie, Suriname weer deviezen kan gaan verdienen. Maar dan laat je het buitenland de kar trekken.
  Wat kan Su zelf doen?
  De arbeidsmarkt hervormen. Su is te duur, ondanks de enorme waardedaling van de SRD. Begin met het fors verminderen van het aantal vrije dagen. BEGIN
  Wat kon de centrale bank doen?
  SRD’s opkopen en betalen met USD of Euro’s.
  Dat kan nu niet meer, omdat er geen deviezen zijn om de munt te steunen.
  De kreet die ik volop lees en zelf ook bezig is;
  “het vertrouwen moet terugkeren.”
  Maar dat gebeurt niet zo snel. De uitdrukking is niet voor niets:
  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
  Dus dit werkt wel, zelf héél goed, en moet ook, maar nu voor
  dít moment is een andere maatregel nodig en het kan! maar
  die duurbetaalde adviseurs mogen met dit paardenmiddel komen.
  het is er wel een harde, daarmee bedoel ik, het middel moet fors worden toegediend
  Henk Molenaar zou zeggen:
  “operatie geslaagd. Patiënt overleden”
  De patiënt kan het redden.


  Maak melding

 27. @B Wakhoef

  U heeft helemaal gelijk met geen looters en uitbuiters. Het is de kunst ze uit te filteren.

  Kijk maar eens naar hoe het gaat met Oliepalm.
  Je hoort er zelden iets over maar zowel de Chinezen op Patamacca als de Indiers van FFF krijgen het niet rond omdat beide geen eerlijk verhaal hebben.
  De Chinezen is het slechts om hout te doen en FFF heeft geen geld om buiten India iets substantieels te ondernemen. Pas zodra er heel duidelijke titels op gratis grond zijn en het Hout geëxploiteerd kan worden komt het van de grond mits men heel veel arbeidskrachten kan importeren die voor Indonesische lonen moeten werken.

  Ik heb de Looting Machine gelezen en ben mij er van bewust hoe investeerders de kansen van Arme landen uitbuiten en dan zijn Indiase Investeerders slechts een beetje anders dan Amerikaanse, Arabische, israelische, Europese of Chinese. De dollar moet binnen 4 tot 5 jaar terug zijn met een groot resultaat anders gaat de dollar ergens anders naar toe.


  Maak melding

 28. Bouterse weet niet wat devaluatie van de Surinaamse Dollar betekend.Hij doe maar wat in de economie maar weet zelf niet hoe het werkt in het land.Dat komt ervan als de domme kiezers zo een domkop kies als president van het land.Als je de afgelopen 5 jaren neemt hoe het land bestuur is geworden dan had deze man als president niet meer gekozen moeten worden.Is vragen om problemen en dat hebben wij nu gehad.


  Maak melding

 29. Henk Molenaar2016
  Bouterse gaat eisen van Obama om de USD te devalueren zodat de SRD sterker wordt… En dat kan niet de IMF wil dat Sur.Dollar naar 1 USD naar 15 wordt en nierts anders ok.


  Maak melding

 30. udayayawa
  Henk Molenaar2016
  Bouterse gaat eisen van Obama om de USD te devalueren zodat de SRD sterker wordt… En dat kan niet de IMF wil dat Sur.Dollar naar 1 USD naar 15 wordt en nierts anders ok.

  Ik maakte grapje…..

  Koers wordt voor december 1 : op 10


  Maak melding

 31. RobG, blijft gewoon de opgeblazen student en vaste klant van Mutea Vides, die met zij studentikoze gebral de anderen probeert te imponeren, net de brulapen uit de jungle van Suriname, alleen hij heeft gelijk, de anderen niet die zijn dom, zijn gebral neemt gelijke tred met de ontwaarding van de surinaamse dollar, maar het komt goed zegt zijn afgod.
  “veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven”, sterkte


  Maak melding

 32. @Bimaru

  Het Trieste verhaal van de surinaamse gulden van toen en nu,

  De Surinaamse gulden (ISO-code: SRG) was de munteenheid van Suriname vanaf 1962, tot hij op 1 januari 2004 vervangen werd door de Surinaamse dollar. De Surinaamse gulden had vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw te maken met een grote inflatie. Hierdoor werden er na 1989 geen circulatiemunten meer geslagen

  Voor 1975 was ons geld het equivalent van een euro,na de onafhankelijkheid daalde het in waarde net als de pond bij de BREXIT,en in 1980 was ons geld van nul waarde tot op heden!.


  Maak melding

 33. @Ray,

  Vroeger kon ik met 10 cent een broodje pindakaas + 1 500 cc fles Fernandes kopen. Maar ik verdiende ook slechts 80 gulden in de maand.


  Maak melding

 34. Alle paarse oerdomme stommelingen verdienen het om belazerd en beroofd te worden door de baas der bankrovers en elite paarse roverheid. De Nationale Dieven Partij wordt geleid door moordenaars, drugsbonzen, bankrovers en dieven. De oerdomme paarse zombies moesten beter weten. Helaas stemden ze oerdom op baas om hen te beroven. Neks no fout krijsen vele paars verarmde zombies. Baas zijn paarse schijterij en pis vol kommer en kwel……is NEKS efoe a fout na neks. Neks no fout. Baas e mek deng pini no ka. Stommelingen oerdom tot op get bot. Zij zijn te beklagen voor dit paars gevolg.


  Maak melding

 35. John, heel goed niks aan de randje
  dat stuk is gebaseerd op een makro economische gedachtegang met een fictieve break-even lijn. Elke individu die economie heeft gehad weet ervan.
  De voorwaarde echter is dat men een beheersbare bruto nationaal- en bruto binnenlands product moet hebben.
  De input van een product (electriciteit en brandstof)moeten zo laag mogelijk zijn.
  En…suriname moet in een makro handelsorganisatie zitten, actief deelnemen door een econoom die kaas heeft gegeten op dit soort onderwerpen.
  Caricom is geen handelsorganisatie.
  Als bouterse het boegbeeld is van, drugs, moord en vertrappen van wetten : dan krijgen we ellende


  Maak melding

 36. SURINAME GEEFT VOORLOPIG GEEN REISWAARSCHUWING VOOR VS

  De regering houdt de situatie in de Verenigde Staten (VS) van Amerika in de gaten, maar geeft voorlopig geen reiswaarschuwing. Bahamas heeft zijn onderdanen onlangs gewaarschuwd hoe zich tegenover de politie te gedragen bij bezoek aan de VS.

  Ik pies in mijn broek van het lachen…

  De kans dat een zwarte in de USA door een zwarte wordt doodgeschoten is 3000 x groter dan door een witte politie agent.


  Maak melding

 37. @ Trotal
  Ik ben het niet geheel met je eens dat Bouterse niet weet wat een devaluatie is.
  Hij hoeft ook niet alles te weten. Hij is wel eindverantwoordelijk
  De ministers en e governor van de centrale bank moeten hem van voldoende en juiste informatie voorzien.
  Oftewel er zijn veel meer schuldigen dan alleen Bouterse.

  @ Somaru
  Dan ben ik in de jaren ’60 belazerd.
  Ik kreeg 1 broodje 1 cent boter en 4 cent pindakaas voor een duppie.
  Maar ja ik zat nog op de lagere school


  Maak melding

 38. @ RobG … ” ik heb mijn best gedaan om vanuit een zuiver economisch wetenschappelijke invalshoek een reactie te geven. Helaas staat waterkant dit niet toe.”

  @ RobG … exponent van de Spinazie Universiteit … voelt zich tekort gedaan. Misschien kan Killer Bouterse artikel 148 in stelling brengen tegen Waterkant en de redactie dwingen over te gaan tot publikatie. RobG … get lost!!!!!!!!!!


  Maak melding

 39. Prof Rob -G :

  NDP-rekenkunde, als wij 5 srd in staatskas hebben,
  geven wij er 10 uit !!

  Als de staatskas leeg is : Drukken wij er gewoon wat ONGEDEKTE SRD’s bij !!!

  Daarna zijn wij verontwaardigd overde koersdalingen
  en devaluaties !

  Buitenlandse infiltranten e fok a kondre !!!

  A NO UNU, A NO NDP-Beleid !!


  Maak melding

 40. Bouterse en zijn geweldige NDP hebben zoveel trouwe volgers dus hoezo gebrek aan vertrouwen. Maar zelfs de domste ezel begrijpt dat ze een puinhoop hebben gemaakt. Leugen op leugen. De totale in- en uitgaven zijn uit balans, hun hele administratie is een puinhoop. Dat deze regering nog steeds zoveel trouwe volgers heeft bewijst alleen maar dat Suriname vol zit met kortzichtige en zwaar onderontwikkelde mensen. Een crimineel beschermen en ondersteunen maakt je medeplichtig.


  Maak melding

 41. Deze president is op geen enkel gebied president waardig.Lijkt meer op een of ander wakka mang.president Venitiaan kon je trots op zijn….waardig en ingetogen..


  Maak melding

 42. Weet je wat ik niet begrijp…als je je onbegrepen voelt en je goede ideeën en inzichten op de WKN geen inval vinden.Wil je ze aub aan DDB voorleggen misschien kan het hem een beetje op weg helpen zodat hij niet blijft blunderen.Ik denk dat je dan niet alleen de mensen die dit forum bezoeken hebt geholpen maar de hele bevolking.


  Maak melding

 43. @pico,

  Dat was me een tijd. Je kon de chinees vragen voor 1 cent boter te smeren of voor 2 cent en voor 3 cent pindakaas of voor 5 cent. Mijn chinees was altijd heel karig met de boter. Je moest heel goed kijken om wat te ontdekken.

  En een flesje zuurwater voor 2 of 3 cent. Mensen waren vroeger niet rijk, maar gingen wel beter met elkaar om dan nu, heb ik het idee. Er was meer saamhorigheid en wanneer iedereen ‘arm’ is, belazer je elkaar ook niet gauw.

  Tegenwoordig zie je veel gestreste gezichten, zelfs bij de jeugd. Kinderen van 13, 14 ,15 jaar die al relatieproblemen hebben. Alles gaat sneller tegenwoordig en mensen krijgen de tijd niet meer om te herstellen van inspanningen, tegenslagen, dwalingen. Daarom leren ze ook minder van het leven.


  Maak melding

 44. Eerst de immense corruptie uitroeien met wortel en tak dan komt de rest vanzelf wel. Investeren in een land met zoveel corruptie is dweilen met de kraan open. Gaat nooit lukken. Stelen door politici is de normaalste zaak in Su.


  Maak melding

 45. Ik ben van beroep geen econoom dus laat ik mij leiden door de aspirant economen (studenten) en ervaren economen hier.

  Wat ik wel zeker weet, is dat de vermeende economische crisis in Nederland niet te vergelijken is met de crisis in Suriname. De manier waarop tot maatregelen word overgegaan verschilt hemelsbreed alsmede de omstandigheden waarin overeengekomen maatregelen toegepast moeten worden. Komt nog even bij kijken dat Nederland niet bijna failliet is maar altijd genoeg reserve in kas heeft om “slechte tijden” op te vangen.

  John zegt dat de economische crisis in Nederland is ontstaan in 2008. We leven nu in 2016 en nog steeds is de boel niet hersteld. Daarna beweert John dat de basis van de Economische crisis in bv Nederland een kwestie is van hebzucht.

  Daar heb je de link.

  Als leek in de economie durf ik te stellen dat het bewust creëren van situaties en omstandigheden misschien niet tot de kernactiviteiten behoort, maar wel tot een aanverwante activiteit van Economie gerekend mag worden. In het bedrijfsleven (de multinationals) kun je niet overleven zonder gedegen kennis van economie. Ook daar kan bewust een situatie worden gecreëerd om de levensvatbaarheid van een bedrijf voor de komende jaren te waarborgen. Een gemakkelijk voorbeeld is het verkopen van goed draaiende divisies en mensen ontslaan met acceptatie van alle daaruit voortkomende kosten. Het enige wat je nodig hebt is visie en het vermogen om vooruit te zien en je beleid daar op af te stemmen. Misschien een filosofische gedachte maar ook dat is voor mij een manier van economie bedrijven.

  En daarom hebben wij zogenaamd nog steeds een crisis in Nederland terwijl we nog vrolijk op vakantie gaan, voor niets in de rij hoeven te staan en onze schulden kunnen betalen. Misschien zal het inderdaad wat minder zijn in een bepaalde periode ok.

  In elke samenleving heb je afvallers omdat ze zelf een puinhoop van hun leven hebben gemaakt, verschrikkelijk veel pech hebben gehad, of heel erg afhankelijk zijn.
  Maar als je in de Nederland in de fabriek werkt heb je nog mogelijkheden zat om rond te komen en leuke dingen te doen. Je moet wat slimmer zijn en niet boven het salaris van een fabrieksarbeider gaan leven.

  John houd van vergelijken maar in dit geval is het geen eerlijke vergelijking. Suriname loopt op alle vlakken 10 maal achter op Nederland. Alle nuance in de politiek is verdwenen, en daarbij het vertrouwen van degenen waar het werkelijk om gaat namelijk het volk. Kennis is niet aanwezig en indien aanwezig schort het aan mentaliteit van het individu. Het is eerlijk gezegd een zooitje t.o.v. Nederland.


  Maak melding

 46. je kunt de s r d nooit nimmer omlaag brengen..

  die s r d heeft geen tegenwaarde geen dekking in niks..

  al het goud is door die moordenaar en dino naar Obiango meegedragen in de s l m kist ,verder heeft s m e geen enkele vorm van inkomsten bron die de staats kas kan verhogen aan valuta..

  geen enkele industrie,die wat oplevert ,hoe kan je dan de koers omlaag brengen..

  laat hij bij zijn vriend abrahams een paar honderd miljoenen halen..


  Maak melding

 47. @ AHE
  en gelijk heb je op alle fronten (leuke woordspeling nu ik het zie staan).
  Het is niet te vergelijken. Net als wanneer je de voetbalkwaliteiten van Messi en van mij zou vergelijken.
  Nederland heeft een hogere staatsschuld dan SU, een hoger begrotingstekort dan Su, meer fietsdiefstallen, meer Mac-Donalds.
  Om bij de schulden te blijven. Zo lang je je schulden kan betalen is er helemaal niets aan de hand.
  Soms is het doel zelf om een schuld te creëren. Ik ga dit niet uitleggen, heb ik in het verleden al eens gedaan en het neemt veel tijd van (mij en) de lezer in beslag.


  Maak melding

 48. Een gewaagde uitspraak van de president. Ik denk dat de autoriteiten ervan uitgaan dat de beleidsmaatregelen de gewenste effecten zullen veroorzaken.Ik vermoed dat de overheid de Effectieve Vraag naar buitenlandse goederen wil terugdringen. Er zijn diverse instrumenten om dit doel te bereiken. De prijs beïnvloedt de vraag naar een product.

  Algemeen geldt dat een stijging van de prijs van een product, de vraag naar het product doet afnemen: er is dus sprake van een negatief verband tussen prijs en vraag. Door de afname van de vraag wordt de vraag naar vreemde valuta ook minder. Door de afnemende vraag naar buitenlandse goederen is er ook minder vreemde valuta nodig om deze producten te importeren. Dit heeft tot gevolg dat de koers van de dollar en Euro zal dalen. Importeurs willen niet het risico lopen om met dure onverkoopbare producten te blijven zitten.

  remt de consumptie van bepaalde producten.


  Maak melding

 49. Geen appels met peren vergelijken mensen ! Wat zeg ik ???
  Geen criminele paarse ezels vergelijken met beschaafde weldenkende mensen die op een rationele manier hun land uit de crisis hebben gehaald.

  Wij hadden geen crisis ! De wereldcrisis had toen geen vat op ons land.er was stabiliteit !
  De crisis waarin we nu ingetuind zijn is gecreeerd door ondoordachte, ongebreidelde mislukte nooit uitgevoerde showprojekten doorspekt met gigantische corruptie en hoogdoenerij door een topcrimineel en zn oude, seniele half dementerende ouwe uitgeleefde adviseurs !!!
  Niets meer en niets minder ! Lieden die geen kaas van goed bestuur en economie hebben gegeten !
  Een onbehoorlijke paljas van een president die ipv.het volk gerust te stellen gewoon zegt dat WIE O DEDE IEN A FILM !
  Die man is totaal onwaardig ! Hij uit zich als een zoutvleesverkoper op de markt ! Neen, sorry die gedragen zich beter !!!
  Sari tori ! Geen drupje waardigheid !!


  Maak melding

 50. Oerdomme paarse stommelingen hebben hun lijder en zijn ndp maffia bende gekozen om hen te verarmen. Tjies deng mooi, baas e poerpe ka gi deng. Mek deng ka.


  Maak melding

 51. RobG

  “Een GEWAAGDE uitspraak van de president. Ik DENK DAT de autoriteiten ERVAN UITGAAN DAT de beleidsmaatregelen DE GEWENST effecten zullen veroorzaken.”

  Voor u een gewaagde reactie want u geeft hier mee aan ook te twijfelen en minder zeker te zijn van de hardheid van de beloften van de President.

  Ga zo voort.


  Maak melding

 52. @ Rob G
  Ik denk niet, eigenlijk weet ik het bijna zeker, dat de instrumenten die nu gebruikt worden enig effect zullen hebben.
  Neem, de devaluatie. Die kan werken en heeft zijn waarde bewezen. Export wordt goedkoper en import duurder.

  Gevolg meer deviezen naar Su dan uit Su. Maar het werkt niet (voldoende) om dat
  1. Arbeid te duur is en daarmee de exportproducten
  2. Er is geen vraag (je kan nog zo goedkoop zijn als men jouw product niet wilt, dan houdt het op)
  3. Wat import betreft< a) je importeert hetzelfde en bent dus veel meer geld kwijt b) je importeert niet en het gevolg is op straat/ ziekenhuizen te zien
  4. Er verdwijnt veel meer geld uit Suriname, niet als gevolg van importen, maar omdat
  a) bedrijven hun investeringen terugtrekken
  b) een aantal malloten in het verleden idiote deals hebben afgesloten en nu nog moeten betalen (zie onder andere de posting van Jojo lang geleden en die van Esmerald gisteren)
  c) er nog steeds criminelen, al dan niet et witte boord, die hun geld naar het buitenland brengen.(zie onder andere de posting van Esmerald gisteren)

  De oplossing is er wel degelijk om de SRD weer in waarde te laten stijgen en jij weet het ook.
  Maar het mag niet van het IMF
  Wellicht een drietal maanden voor de verkiezingen, want dan kan er gezegd worden:
  ik zei toch dat ik de koers weer terug zou brengen naar een normale waarde.


  Maak melding

 53. Pico,het grootste probleem van Suriname is natuurlijk de grote afhankelijkheid van de export van marktgevoelige producten. Daarnaast ontbreekt het aan een binnenlandse productie om de importen te vervangen. Dat de eigen productie niet opgang komt heeft te maken met de grote macht die importeurs hebben in de politiek en de macht die ze hebben binnen de ambtenarij. Importeurs hebben geen belang bij het ontstaan van een eigen binnenlandse productie. Zij kunnen immers niet meer importeren als Suriname zelf veel gaat produceren. Door de import vloeien bijna alle exportverdiensten aan vreemde valuta (dollars en euro’s) terug naar het buitenland. De importen moeten immers betaald worden met deze dollars enneuro’s.


  Maak melding

 54. Jojo, ik noem het een gewaagde uitspraak omdat een daling vanonder koers niet alleen afhankelijk is van de genomen beleidsmaatregelen. Niet voorziene externe factoren kunnen ongewilde gevolgen hebben voor de Surinaamse economie. Deze factoren kunnen de koers doen stijgen.Speculanten hebben gemeen bloed inhoud lichaam en zij zullen van de ontstane onzekerheid misbruik maken.


  Maak melding

 55. @RobG,

  Niet voorziene externe factoren kun je managen. Bij het definiëren van de maatregelen doe je toch aan risico beheersing? Dus wat jij weet zouden ze daar ook kunnen bedenken. Onderdeel van risico beheersing is mitigatie of te wel meteen de juiste oplossing op de plank hebben liggen en uit de kast halen als het zover is.

  Het enige waar ik je gelijk in zou kunnen geven is de onvoorziene omstandigheid dat er geen geld is als de gekozen oplossing ook nog eens geld moet kosten. En dat is vaak wel het geval :-).

  Het lijkt daar toch wel een bodemloze put te zijn als je alles op een rijtje zet. .


  Maak melding

 56. @RobG in deze kan ik wel met je meegaan voor wat betreft de feiten dat we in grote mate afhankelijk zijn van importen en daarnaast dat het ons ontbreekt aan binnenlandse produkten.
  Maar heb je ook geregistreerd dat er een aantal industrieen onder het regiem van DDB kapot zijn gemaakt?.
  Para industries, Cassavefabriek niet van de grond gekomen, cementfabriek, als er zoveel geld in kas was kon er toch veel meer gebeuren?
  Er komen geen inkomsten binnen door bruggen met veel fanfare hier en daar te openen toch ?
  We hadden vroeger een luciferfabriek, een sapfabriek, er zijn toen bomen geplant om papier te maken.En als deze regering zoveel afgeeft op de vorigen dan hadden zij het veel beter moeten doe.
  Nu is het echt overleven hier en dan komt DDB ons zeggen dat als die koers niet gaat dalen WIE O DEDE IEN A FILM wat een woordenkeus om je volk gerust te stellen


  Maak melding

 57. © Copyright 2004 – Stichting Ars Floreat –
  www#arsfloreat#nl – (Ramayana 1)
  1 Samenvatting van Narada
  1.
  Valmiki, de asceet, vroeg aan de welsprekende Narada,
  de stier onder de wijzen, die altijd toegewijd was aan
  het beoefenen van zelfbeheersing en de studie van de
  heilige geschriften:

  2.
  “Is er in deze wereld nog iemand die werkelijk deugd-
  zaam is? Wie is er begiftigd met macht en kennis en
  handelt daar ook naar? Wie spreekt altijd de waarheid
  en doet zijn geloften gestand?

  3.
  Wie is een voorbeeld van juist gedrag en welwillend-
  heid ten opzichte van alle schepselen? Wie is geleerd,
  past zijn kennis toe en is ook schoon van uiterlijk?

  4.
  Wie heeft zelfbeheersing en heeft zijn woede onder-
  worpen? Wie is zowel rechtvaardig als vrij van afgunst
  en wordt zelfs door de goden gevreesd in het vuur van
  de strijd?

  5.
  Dit wil ik gaarne van u horen; mijn verlangen dit te
  weten is groot. Grote rishi, u moet weten of er zo’n man
  bestaat.”


  Maak melding

 58. Narad antwoordde:

  6.
  Toen Narada, die alle drie de werelden kende, Valmiki
  had aangehoord, was hij zeer verheugd. “Luister”, zei
  hij en sprak de volgende woorden:

  7.
  “De vele deugden die u genoemd hebt, zijn moeilijk te
  vinden. Ik ken inderdaad iemand die al deze deug-
  den bezit.

  8.
  Zijn naam is Rama en hij is geboren in het Huis
  Ikshvaku. Hij geniet grote faam, want hij heeft zelf-
  beheersing, is machtig, stralend, standvastig en hij heeft
  overwicht.

  9.
  Hij is wijs, goed opgevoed en welgemanierd. Hij is wel-
  sprekend, vorstelijk en overwint zijn tegenstanders.
  Breed zijn zijn schouders en sterk zijn armen. Zijn hals
  lijkt op een schelphoorn en hij heeft een krachtige
  kaaklijn.

  10.
  Hij heeft een machtige borstkas en bij het onderwerpen
  van zijn vijanden gebruikt hij een enorme boog. Zijn
  sleutelbeenderen liggen diep onder zijn spieren ver-
  zonken, zijn armen reiken tot zijn knieën en zijn hoofd
  is fraai gevormd. Zijn voorhoofd is edel en zijn gang is
  vol gratie.

  11.
  Zijn lichaamsverhoudingen zijn volmaakt; zijn lede-
  maten zijn goed gevormd en symmetrisch. Hij heeft een
  donkere huid, een gespierde borst en grote ogen. Hij is
  werkelijk prachtig om te zien en draagt alle tekenen die
  duiden op voorspoed.

  12.
  Hij is rechtschapen en houdt altijd zijn woord. Het wel-
  zijn van zijn onderdanen gaat hem steeds ter harte. Hij
  is beroemd, geleerd, zuiver, beheerst en mediteert over
  zijn eigen essentie.

  13.
  Hij is de beschermer van al wat leeft en houdt recht-
  schapenheid in ere. Hij kent de Veda’s, de daarbij beho-
  rende takken van wetenschap en is eveneens bedreven
  in de krijgskunst.

  14.
  Hij kent de kern van iedere wetenschap, is uitstekend
  op de hoogte van de traditie en is zeer intelligent. Alle
  mensen houden van hem, want hij is een goed mens,
  opgewekt en handig.

  15.
  Hij is steeds een toevlucht voor goede mensen, zoals de
  oceaan dat voor de rivieren is. Want hij is nobel en
  evenwichtig en het is altijd een genoegen hem te zien.

  16.
  Hij is de oogappel van zijn moeder Kausalya en begif-
  tigd met alle deugden. Zijn geest is zo diep als de oce-
  aan en even rotsvast als de Himalaya.

  17.
  Hij is machtig als Vishnu en even weldadig om te zien
  als de maan. Wanneer zijn woede is gewekt, lijkt hij op
  het vuur aan het einde der tijden, toch is hij zo geduldig
  als de aarde.

  18-19.
  In gulheid evenaart hij de god Kubera, die rijkdom
  schenkt, en in eerlijkheid evenaart hij Dharma, de god
  van rechtvaardigheid. Rama was waarlijk dapper en bezat al deze deugden,
  en hij was begiftigd met nog andere uitnemende deugden.


  Maak melding

 59. Als sinds het begin van de mensheid verlangt het volk naar een leider/heerser/koning als heer Raam.

  Vergelijk de eigenschappen die van Heer Raam genoemd zijn met de eigenschappen van de huidige leiders op de wereld.

  We worden geregeerd door dwergen terwijl we door reuzen geregeerd zouden moeten worden.

  Dat was ook wat Maharishi Valmiki bezig hield. Getuige zijn prachtige openeing va de Ramayan met de bovenstaand geciteerde verzen!


  Maak melding

 60. RobG

  U draait de zaken weer eens helemaal om. Het is niet de macht van de importeurs die er voor zorgen dat men blijft importeren. Het is het gebrek aan ondernemerschap en een te kleine markt om voor de eigenmarkt te produceren.
  Import producten zijn beter en goedkoper omdat Surinaamse producenten niet kunnen of willen investeren in de machines en voorzieningen om hun productie te verbeteren.
  Surinaamse ondernemers berekenen hun ondoelmatigheid door naar de klant op een heel extreme manier. Dat zijn niet mijn woorden maar die van Etienne Boerenveen.

  Om een voorbeeld, die een klant registreerde in zijn eigen bedrijfsvoering aan te halen. Toen in Tibiti de lintzaag bot raakte was er geen tweede op voorraad om door te kunnen zagen gedurende de periode dat de stompe zaag geslippen werd. Nee men moest het zagen stoppen, met de lintzaag naar Paramaribo, hem daar laten slijpen en weer terug naar Tibiti. Iets waardoor men 2 tot 3 dagen productie miste. Dit is een voorbeeld van hoe een slimmere ondernemer opereert.


  Maak melding

 61. @ Jojo en Rob
  Om met Rob te beginnen. Ik denk dat je gelijk hebt. Er zijn machtige figuren (rijk en groot netwerk), die er inderdaad voor kunnen zorgen dat zij kunnen blijven profiteren en de lokale onderneming de nek om kunnen en zullen blijven draaien.
  En ik ben het daarom ook met je eens, zoals je in een andere posting een tijd geleden aangaf, dat beleid bepalen door Bouterse cs lastig is, omdat er machtige figuren zijn die de zaak kunnen frusteren.

  Jojo,
  Je stelt dat importproducten beter en goedkoper zijn enz. Dat is misschien waar, maar de overheid moet desalniettemin deze producten weren, bijvoorbeeld door importheffingen en door importquota
  De bevolking zal hierdoor meer moeten betalen voor het buitenlandse product, als zij deze wilt. Wil zij niet meer betalen dan is zij aangewezen op het kwalitatief slechtere binnenlandse product . Hiermee kan je lokale industrie een handje helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.